Изборните поправки на ГЕРБ противоречат на демократичните стандарти

Предложенията на управляващите създават условия за допълнително компрометиране на изборите, за хаос в действията на институциите и за разрушаване на остатъците от обществено доверие.

© Георги Кожухаров

Предложенията на управляващите създават условия за допълнително компрометиране на изборите, за хаос в действията на институциите и за разрушаване на остатъците от обществено доверие."Дневник" публикува отвореното писмо на асоциация "Прозрачност без граници" относно предложенията на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс, внесени за разглеждане в Народното събрание.


На 1 септември 2020 г. Асоциация "Прозрачност без граници" депозира в Народното събрание становище относно предложенията за промени в Изборния кодекс.


Като организация, която наблюдава изборния процес от 2001 г. и разполага с експертиза в тази област, изразяваме своята тревога от обсъжданите промени в изборното законодателство. Считаме, че значителна част от предложените промени в Изборния кодекс са необмислени, противоречиви, създаващи рискове и в крещящо противоречие с международните стандарти за провеждане на честни и демократични избори. Те не само не отговарят на съществуващите значими проблеми в изборния процес в страната, но създават условия за допълнително компрометиране на изборите, за хаос в действията на институциите и за разрушаване на остатъците от обществено доверие към демократичния процес в страната.
Считаме за неприемливи предложенията, с които:


➢ Избирателната система за Велико народно събрание се променя в механично смесена, като дори не е посочено дали мажоритарният избор се провежда в един или в два тура, с всички негативни последици от това - намаляване на представителността на учредителната власт в страната, създаване на непреодолими бариери за влизане в парламента пред малки партии, нововъзникнали партии и независими кандидати.


➢ Условията за определяне на броя на мандатите са необмислени, дискриминационни и невъзможни за изпълнение: в многомандатните райони ще се използват неактуални данни за броя на жителите от 2011 г., които ще доведат до намаляване броя на мандатите в големите градове, а в едномандатните райони с мажоритарен избор са неизпълними от математическа гледна точка и не осигуряват възможност за гласуване на българите, живеещи в чужбина.


Промените в избирателната система и в границите на районите една година преди провеждането на избори


противоречат на международните стандарти на Съвета на Европа, както и на чл. 10 от Конституцията


на Република България, която осигурява равно избирателно право, включително правото на избирателите, живеещи в чужбина, да гласуват за кандидати в едномандатни райони.


➢ Идеите за видеонаблюдение в секциите противоречат на чл. 10 от uонституцията, която гарантира тайна на вота, и на международните стандарти на Съвета на Европа.


➢ Удължаването на изборния ден до 48 часа създава рискове от злоупотреби с изборните книжа, организационен хаос и оказване на натиск върху избирателите в тъмната част на денонощието между двата дни. Не са съобразени редица въпроси, сред които: кой съхранява изборните книжа през нощта; ще бъдат ли в състояние членовете на секционните комисии да работят 48 часа и след това да преброят коректно бюлетините и да попълнят без грешки протоколите; ще се наложат ли промени в състава на комисиите през втория ден поради умора и отказ на членове на комисии; какво ще е отражението върху мащабите на купения и контролирания вот, особено при възможността за оказване на натиск върху избирателите в тъмната част на денонощието между двата изборни дни.


Идеите за увеличаване на прага за валидност на преференциите до ниво, което


обезсмисля предпочитанията на избирателите и намалява тяхната роля при избора на народни представители.


Запазването на едновременното гласуване с хартиени бюлетини и с електронни машини, което обезсмисля въвеждането на машини за гласуване и ще затрудни работата на секционните комисии, вместо да я улесни. Не по-маловажно е, че паралелното използване на двете технологии за гласуване и отчитане на изборните резултати увеличава риска от грешки при попълването на протоколите, тъй комисиите ще продължат да обработват ръчно два масива от информация - електронен и хартиен и които трябва да се съвместят.


Ограничаването на правомощията на ЦИК да упражнява контрол върху изработването на софтуера и хардуера на машините за гласуване, поради премахването на правомощието й да дава задължителни указания на изпълнителите на машинното гласуване.


Премахването на възможността наблюдателите да извършват проверка на системата за машинно гласуване, която съществуваше до този момент в Изборния кодекс, като по този начин на практика се


ограничава възможността за граждански контрол и създаване на доверие


в този компонент от изборния процес.


Опростяването на съдържанието на протоколите, което заличава публичността на важни данни (например брой на неизползвани и недействителни бюлетини), които имат важно значение за прозрачността на изборния процес и служат като бариера срещу манипулации при отчитане на изборните резултати.


Призоваваме народните представители да бъдат на висотата на заеманата позиция и да подходят отговорно към приемането на промени в закона, който урежда правилата за избор на базисните демократични институции на страната.


Считаме, че единственото рационално действие е промените в изборното законодателство да се извършват в спокойна обстановка, въз основа на експертна дискусия и на постигнат широк политически консенсус.


Българското общество, в това число и политическите партии, се нуждаят не от създаване на нови проблеми, а от решаване на съществуващите проблеми в изборния процес и от повишаване на доверието в политическите субекти.


В тази връзка подчертаваме необходимостта от мерки, насочени към:


1. Създаване на избирателен регистър с точни данни за избирателите по настоящ адрес.


2. Адекватни правила за избор и качествено обучение на членовете на секционните комисии.


3. Създаване на регионални преброителни центрове, оборудвани с оптични скенери, които отчитат коректно изборните резултати и обезсмислят купения и контролирания вот.


4. Създаване на условия за гласуване на гражданите, поставени под карантина заради Covid-19. 5. Разширяване на безплатния достъп до обществените медии за участниците в изборите като мярка, компенсираща противоепидемичните ограничения при масови предизборни мероприятия.


Тази позиция е отворена за подкрепа от представители на академичната общност, експерти в областта на изборния процес и граждански организации.


Вижте становището на Асоциация "Прозрачност без граници" относно предложените промени в Изборния кодекс в прикачения файл.Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1229 Неутрално
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 583 Неутрално

  . Асоциация "Прозрачност без граници"

  -----------------

  Кои ги държи?
  парата кои дава?

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2845 Весело

  Баце Боце пичели при секикви правила , даже най много беше спиччелил кат ги писаа от столетницата !

  Тъй , че не ривете ...

 6. 6 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Да припомня на неразбралите:

  Демокрацията е управление на мнозинството над малцинството. С прости думи два вълка гласуват как да сготвят овцата...

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 7. 7 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3692 Неутрално

  Всичко е с цел печелене на време и добутване до редовни избори. Иначе три мандата прекратени предсрочно си е унизително и смешно. А вожда има огроооомно его.

 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3175 Неутрално

  На управляващата сбирщина въобще не им е до нова конституция,ВНС и други подобни финтифлюшки.Печелят време за прикриване на следи,да могат да назначат в разни държавни комисии и институции свои хора за по дълго време,да сключат дългосрочни договори които ще им носят доходи и след като вече не са във властта.Мафията се окопава.

 9. 9 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  Леко съм озадачен. Огнян Минчев, когото искрено уважавам, е доста критичен към властта тук в качеството си на шеф на Прозрачност без граници и доста безкритичен в анализите, публикувани от негово име като частно лице.

  Бих се радвал да видя по-обобщен анализ от него, в който да включва и двете си роли.

 10. 10 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 278 Любопитно

  До коментар [#9] от "еспресо":

  Как ти харесва повече като частно лице или като юридическо?
  Мижитурките, които вчера си дадоха подписите за нова конституция ли ще правят изборни поправки?

 11. 11 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 486 Неутрално

  "Бай Ганьо прави избори " цвете ще ни се струва пред изборните манипулации на Боко и Доган.

 12. 12 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 494 Весело

  До коментар [#3] от "WWW":

  ГЕРБ

  Кой ги държи?
  Парата кой дава?

  Не, не ми отговаряйте моля. Въпросът е реторичен.

 13. 13 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  До коментар [#10] от "nwj49315903":

  Не съм във възторг от фейсбук коментарите му, публикувани в разни медии. Никак не съм даже. Но вече не съм млад и не бързам да съдя хората.
  Затова бих се радвал, ако напише нещо по-дълго, в което да обясни това, което намирам за промяна в дългогодишните му позиции.

  Убеден съм, че не е корумпиран. По-скоро имаше промяна, когато много остро застана зад ББ през цялата епидемия, много беше остър към критичните гласове. Може би става дума за немлад мъж с очевидни здравословни проблеми (свърхтегло, хипертония, задух, бъбреци и пр. - крайно рискова група), който физически се е уплашил силно по време на епидемията и това несъзнателно го кара да застане на страната на реда - срещу промяната. Дори ако в качеството му на професионалист вижда, че промяната е необходима.

 14. 14 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  "създаване на непреодолими бариери за влизане в парламента пред малки партии, нововъзникнали партии и независими кандидати"

  Ето заради това 30 години сме на тоя хал. За да се кланяме на малките партии и да създаваме национални бъркотии заради 4% и 10 депутата. Ако Радановците не се надяваха да минат бариерата нямаше да правят глупости преди 4 години, а щяха да търсят укрупняване и разбирателство. Ние българите сме си такива - всеки е велик и всеки сам за себе си. Царят не случайно е забранил партиите навремето. Хората си гласуваха на референдума за мажоритарни, а партиите и партийните клакьори ни окрадоха вота. Сега и тия многознайковци пак надуха валдхорните че кога ще види Ицето парламент ако са мажоритарни.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 15. 15 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  "създаване на непреодолими бариери за влизане в парламента пред малки партии, нововъзникнали партии и независими кандидати"

  Още нещо. Да заявяваш че мажоритарните избори са препятствие за независими кандидати е просто смехотворно и манипулативно. Сигурно место да се фокусира в един район и да го спечели мажоритарно независимият кандидат има по големи шансове ако прави кампания в окръг или област.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 16. 16 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4232 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Ветеринарна демокрация
  Animal farm 1984.

  Прасчо Наполеон - очевидно малцинство,
  щипвал там, оттук, оттам.
  Злоупотребявал с правата на мнозинството.
  Крал права, крал, крал и станал Върховен крал в кочина.

  Власт те казват власт даваq но и акъл ерозява.
  Ум робува, ум царува и пак... патки пасе.

  Дошел частник стопанин да стопанисва фермата.
  Европейски директиви... прокурори.
  НАТО инспекции...
  Пришел край на комунистки рай.

  The End

  До коментар [#6] от "radelmarfx":

  Да припомня на неразбралите:
  Демокрацията е управление на мнозинството над малцинството.
  С прости думи два вълка гласуват как да сготвят овцата...

 17. 17 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Обичам червено-лилавия рев. Това означава, че левундерите ги боли или казано по друг начин България е на прав път.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 18. 18 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4232 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Прав е Радан, агитпропчо.

  Цитираш правилно, но коментара ти издиша.
  И: противоречи на следващ твой, правилен.

  Мажоритарни избори биха дали шанс за малки и независимии кандидати.

  Преки избори.
  Особено важни при избор на съдии и прокурори.
  Виж какво предлагат Христо Иванов, "Да, България" и "Праводъдие за всеки"

  До коментар [#14] от "emil":

  "създаване на непреодолими бариери за влизане в парламента пред малки партии, нововъзникнали партии и независими кандидати"

  Ето заради това 30 години сме на тоя хал. За да се кланяме на малките партии и да създаваме национални бъркотии заради 4% и 10 депутата. Ако Радановците не се надяваха да минат бариерата нямаше да правят глупости преди 4 години, а щяха да търсят укрупняване и разбирателство. Ние българите сме си такива - всеки е велик и всеки сам за себе си. Царят не случайно е забранил партиите навремето. Хората си гласуваха на референдума за мажоритарни, а партиите и партийните клакьори ни окрадоха вота. Сега и тия многознайковци пак надуха валдхорните че кога ще види Ицето парламент ако са мажоритарни.

 19. 19 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4232 Неутрално

  UNITED WWW UNION

  Не ги мисли.
  Или провери на www: "Прозрачност без граници".

  Юридическо лице, клас НПО.
  Значи: Не паразитна организация.

  В организации от другия тип е проблема.
  Непрозрачните, безотчетни...

  До коментар [#3] от "WWW":

  Асоциация "Прозрачност без граници"
  -----------------
  Кои ги държи?
  парата кои дава?

 20. 20 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1646 Весело

  До коментар [#6] от "radelmarfx":

  Вероятно тази версия на "демокрация" сте я прочели в съчиненията на Ленин, Троцки, Мао и Маркузе!!!
  Класиците на политическата философия Русо, Монтескьо, Тофлър, Попър...казват друго, но е очевидно, че Вас и подобията ви истината не ви интересува!!!

 21. 21 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 496 Неутрално

  ЗАЩО НЯМА ДА ИМА ОСТАВКА: Разбира се и от лъжите на придворният стъкмистик Константинов: В Европа такова нещо като машинно гласуване няма. (Какво пропуска старчето: няма, защото в Европа е немислимо и недопустимо да се манипулират избори. Следователно разходи за машинно гласуване са излишни. Дори и съмнение за манипулация не се допуска. Затвора е неизбежен, ако някой се опита да манипулира.)
  Възможно ли е да има машинно гласуване на следващите избори и какви са правилата при такъв тип вот - това коментира изборният експерт проф. Михаил Константинов пред БНТ. (Не случайно в БНТ. Машинно гласуване изисква специални процедури на производство на машините и сертифицирането им от международни сертифициращи организации с цел недопускане на манипулации. Невъзможно е след това да се пипа софтуера. Прилага се в тъпи държави по инициатива на ООН, примерно, където е очевидно, че местните мафии с автомати принуждават хората да гласуват по техни указания или държави като Индия, където много хора не могат да четат и пишат, за да се гарантират честни избори. Значи там можело а в България не може. Защо ли не се хакват машините в Индия?)
  Според сегашния закон във всички секции с над 300 избиратели трябва да има само машинно гласуване, обясни проф. Константинов. (Властта прави всичко възможно да не се допусне машинно гласуване. Това, че е внедрявано частично е да се замажат очите на хората, да се имитира, че се отговаря на бщественият натиск. Частичното въвеждане е безсмислено. Или изцяло или изобщо не трябва да се внедрява. Машинното гласуване е по лесно за ползване от неграмотни хора, при предварително провеждане на съответна популяризация/подготовка, както се прави и при хартиеното. Бабите и неграмотните по лесно се ориентират при визуално представяне, цветно, на екран, отколкото на хартия, където дори е по трудно за тях да се ориентират, взирайки се в хартията.)
  По думите му в исканията на протестиращите има противоречие - от една страна, те искат машинно гласуване, а от друга - веднага избори. (Другато му тъпо внушение. Веднага избори означава служебно правителство, което за три месеца винаги може да осигури машинно гласуване по всички секции в цял свят и съответната подготовка. Вече всички имат смартфони. Никой не може да се стресне от какъвто и да е екран.) За два месеца обаче няма как да се осигури тази логистика, обясни експертът. (И това не е вярно. Просто нужна е политическа воля. Желание. Ако има политическа воля, отдавна да е направено всичко. Само това е достатъчно доказателство, че изборите се манипулират. Да не говорим, че умишлено се забавя във времето, до невъзможност за прилагане на машинно гласуване - съществено доказателство, че изборите се манипулират.)
  Може ли да се осъществи машинен вот на изборите? Топката е в ЦИК.
  Машини за гласуване във всяка секция с над 300 избиратели. (Излиза, че в чужбина няма да се приложи машинно гласуване. Освен в циганските колонии, по границата между Полша и Германия, които изцяло ги контролира проклятието на България.)
  Машинно гласуване се прилага там, където хората са неграмотни - просто защото те не могат да попълнят документ, обясни експертът. Той даде пример с Индия, където на екрана на машината има картинки и портрети на кандидатите, тъй като там половината население е неграмотно, затова се гласува така. (Тук великият експерт си противоречи. Излиза, че в България е безсмислено, щото всички можели да четат и пишат. Но в Индия неграмотните не се страхували от екрана, а българските грамотни се страхували и в паниката си нямало да могат да се оправят с екрана. Но придворното професорче не засяга темата с организацията на машинно гласуване за стотици милиони гласоподаватели и наличието на политическа воля на индийското правителство спрямо мащабите на България и откровено липсата на политическа воля в българското правителство. Това, заедно с тупането на топката и глупавите мотиви, с които се размива темата е също доказателство, че изборите се манипулират.)
  „В Европа такова нещо като машинно гласуване няма. Категорично смятам, че трябва опцията за хартиено гласуване да се запази. Представете си, ако човек, който не е пипал компютър през живота си, влезе да гласува машинно, а машината все пак е вид компютър, какво прави той, най-малкото ще отнеме време“, каза експертът. (Грубо внушение за отклонение от машинното гласуване. Всички имате възрастни роднини. Направете си експеримент и ги накарайте да ви изберат по смартфона, като отделите време да им обясните как става това. За тях това е доста по сложно, отколкото да се ориентират по екрана на машината за гласуване. Значи в Индия, неграмотните, които не са пипали компютър се справят, а в България грамотните не могат. В джунглите може а в България и българите в чужбина, където живеят само грамотни Българи, не може.)
  „Само в Естония гласуват по интернет, така че и това не е много разпространено. (Тук е пропуснал да обясни, че в Естония са въведени електронни паспорти отдавна, което е в основата на електронното им правителство, поради наличие на политическа воля. Наличието на електронни паспорти не позволява изборни манипулации, защото личните електронни идентификационни данни са в сложни връзки в автоматичен режим с много други данни на гласоподавателя и всяка неправомерна промяна води до реакция на системите, поддържащи електронното правителство, блокиращи неправомерната намеса. (В България политиците обслужват мафията и затова няма политическа воля. Тук от електронна идентификация властта бяга като от чума, защото електронното правителство свежда корупцията до нулеви показатели, както се случи в Естония и веднага ще лъснат приблизително 400 хиляди "мъртви" души, които проклятието на България лично по негова преценка разпределя при гласуването в крайната фаза на обработка на изборните данни от персонал, лично назначаван от ШИШИ във фирмата Информационно обслужване, където е и гад*ното професорче Мишо Константинов. ) Няма система, която да не може да бъде хакната и заради това повечето държави го избягват“, обясни проф. Константинов. (Лъжа!!! Избягват го тези държави, където има ред и върховенство на закона и е по евтино хартиеното гласуване. Избягват го и държави като България, превзети от мафия, която се е окопала във властта и честни избори са заплаха за мафията. Машинното гласуване не позволява да бъде хакнато, ако е доставено от контролиран от международни организации производител и се създаде съответната организация в държавата. Тук придворното професорче без да се усеща доказва, че държавата не може да създаде необходимата организация, защото просто няма работещи институции в полза на държавата и хората както и липсата на всякаква политическа воля за целта. Вече 15 и повече години се имитира, че ще се правят електронни паспорти. Четвърти обявен търг тихомълком се блокира. Умишлено инфраструктурата за електронно правителство се прави разпокъсана, за да не може да се организира смислено. Професорчето се прави, че не знае, че машинното гласуване е направено така, че не може да бъде хакнато. За да бъде хакнато, трябва във всяка машина поотделно да се пипне, което е невъзможно, защото технологично машините са направени така, че при пипане се самоумъртвяват, ако не разполагаш с кодовете за достъп. По силата на международни спразумения, производителите на машини не предоставят кодовете за достъп и всяка машна има собствен уникален код за достъп, съхраняван само при производителя. Хакването става при Мишо Константинов, където се прави окончателното преброяване - фирмата "Информационно обслужване". Там се прави добавяне/отнемане на гласове в сървърите, поддържани само от "Информационно обслужване". Там се вкарват в употреба мъртвите души, чиито ЕГН - та се съхраняват в дирекция ЕСГРАОН, изцяло под контрол на Сараите и се подават на "Информационно обслужване", също кадрово осигурявано от сараите - човечетата в Информационно обслужване, имащи право на достъп до данните, изпълнителният директор и целият борд на директорите са назначения на Сараите. Отговорник за назначенията в полза на Сараите е Спас Русев. Който иска да прави сверки - мисия невъзможна. Ще бъде "пипнат" така, че все едно яко ток и ковид са го ударили едновременно. Общественият натиск принуждава властта все пак да използва машинно гласуване. За да се запази възможност за манипулация на изборите се измисля схемата с комбинирано хартиено и машинно гласуване. Професорчето разполага с достатъчно информация, за да разпредели правилно машините по изборни секции съгласно избирателните нагласи. Още едно доказателство, че изборите се манипулират и оставка няма да има в никакъв случай, защото сараите ще загубят контрол върху манипулацията на изборите. Оправданието пред ЕС и САЩ е, че това е единственият начин да се спаси България от превземането и от Русия. И получава българската мафия подкрепа от ЕС и САЩ, за да ни задържи като територя в НАТО и ЕС. Другото не ги интересува - мафиотизирането на територията. В България след 44--та година до сега няма честно проведени избори с едно изключение, в зората на демокрацията.

 22. 22 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1646 Весело

  До коментар [#17] от "Мизийски":

  ++++++++++++

 23. 23 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Тук наследниците на бай Ганьо, Дочолу, Гочолу, Данко Хаирсъзина и Гуньо Адвокатина не са помръднали!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 24. 24 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#21] от "Анти Шишковци":

  Е като са манипулирани изборите всички подават оставка Радев, та дори Нинова, защото и нея са я избрали с фалшификации!

  ВЪПРОС: В кои държави се провеждат избори с машинно гласуване!

  Ако има дискусия за нещо, за което не сте достатъчно запознати, устоявайте на желанието да се включите.
 25. 25 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4232 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Желтокафев обор... тим?
  Злорадни халюцинации не са конструктивна позиция.
  Произвеждат повече желто.

  България не е без капитан и без екпаж...
  напуснали кораб омърсен и люшкан в морето.

  Хората обичат България.
  Желаят правова държава.
  Обичат просперитет под Върховенство на закона.
  Човек веднъж като свикне с хубаво...
  Борят се да си върнат властта.
  Работят за да се случи.

  До коментар [#17] от "Мизийски":

  Обичам червено-лилавия рев. Това означава, че левундерите ги боли
  или казано по друг начин България е на прав път.

 26. 26 Профил на Are de
  Are de
  Рейтинг: 158 Неутрално

  С всеки изминал ден става все по-ясно, че ГЕРБ не може да спечели мнозинство в следващия парламент, затова и предложенията им стават все по-опасни и налудничави.

 27. 27 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2487 Любопитно

  Гербави грешки на природата, оставка незабавно, а ако имате чест - хладното дуло в слепоочието и един-единствен фатален изстрел! Така ще спасите децата и внуците си от срам, който ще носят с поколения, че дядо им е бил гяурбаджа! Същото важи за т.нар. патриоти, държанки на Сараите. Оставка и марш по дупките1

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  До коментар [#17] от "Мизийски":

  Вие, герберите, аргументи не искате. На вас, каквото ви е казано, това повтаряте. Тази глава, ако има мозък, не ви е дадена само за баланс и за красота. Кат гледам Борисов, не сте и много красиви.

 29. 29 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  Да припомня на неразбралите: Демокрацията е управление на мнозинството над малцинството. С прости думи два вълка гласуват как да сготвят овцата...
  —цитат от коментар 6 на radelmarfx


  Жестоко си се объркал!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 30. 30 Профил на Miroslav Vladimirov
  Miroslav Vladimirov
  Рейтинг: 278 Весело

  Цял де търся да намеря да прочета "демократичните стандарти за правене на избори" но не никъде на ги намирам!!!

  Мирослав Владимиров
 31. 31 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Хаосът, създаван от ГЕРБ, е задължителен, за да се лови риба в мътна вода и продължи престъпното управление на страната

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 32. 32 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Търся политическа партия, която да направи една единствена поправка в Конституцията СЪДЕБНАТА власт да бъде ИЗБИРАЕМА пряко от народ. За Красьо Черничкия питам........ щото всичко друго са празни приказки. Има и дребни проблбеми - в чл. 17 (3), чл.18, чл. 31 (7), чл. 35. Другия ГОЛЯМ проблем е Избирателния Кодекс! Трябва веднъж за винаги да се оправят избирателните списъци! Активна регистрация - всеки избирател да определи избирателния район в който живее през годината (ако няма промяна не се предприема нищо) Защото ГОЛЯМА част от българите живееят в момента в условията на адресна НЕЛЕГАЛНОСТ и неопределеност. Това ще пресече изборния туризъм и ще внесе яснота около българите в чужбина.

 33. 33 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  До коментар [#3] от "WWW":

  Въпросът ти какво общо има с темата на статията? НИЩО!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK