"Спонтанните решения на полицията са предварително подготвени"

"Спонтанните решения на полицията са предварително подготвени"

© Юлия ЛазароваНасилието и масовите арести, наредени от властта по време на снощния протест, предизвикаха силно възмущение в социалните мрежи. Полицията използва случая да разчисти и палатковия лагер на протестиращите на Орлов мост въпреки липсата на агресия от тяхна страна. "Дневник" публикува без претенции за изчерпателност няколко мнения за събитията през нощта.


Николай Слатински, професор по национална сигурност:


Декларацията на властта абсолютно прозрачно показва, че е била писана не след, а преди снощните събития. Очевидно те не само са очаквали какво ще се случи, те са го планирали хладнокръвно.


Още снощи някои представители на тази власт говореха как имали информация, как знаели какво ще бъде, как затова свикали полиция и жандармерия от цялата страна, как едва ли не поименно можели да назоват онези, което ще вършат недопустими неща.
Те бяха готови за този сценарий, защото го бяха подготвили внимателно.


Инфилтрирай провокатори и подставени лица!


Създавай разпри вътре сред протестиращите!


Предизвикай насилие!


Персонифицирай извършителите!


Респектирай с демонстрация на асиметрична сила!


Малтретирай отделни хора от предните редици!


Арестувай определен брой протестиращи на произволен (случаен) принцип!


Дискредитирай целите на протестиращите!


Обявявай се за защитник на правовия ред и закона!


Декларирай непоколебимост и решителност!


Заявявай отказ от по-нататъшни разговори и преговори с протестиращите!


Всичкото това го пише в наръчниците на съветските сили за репресия и потискане на иначемислещите, за пресичане на опити за гражданско неподчинение, съпротива и бунт...


Е, остана само едно, което още не са направили - да затворят лидери на протеста в психушки. Но няма да се изненадам, ако най-малкото започнат да ги представят за психически лабилни и емоционално неуравновесени хора, представляващи сериозна обществена опасност.


Теодор Ушев, режисьор:


Изпитани практически съвети на галактическите протестъри:


1. За да не ви обгазят, ходете на протест с кърпи (маски) на лицето, намокрени с вода. (тип палестински шалчета)


2. Щом видите, че пускат газ, не се правете на герои, а бягайте. И дебнете ченгетата в гръб. Вие винаги сте по-бързи от тях, защото те носят снаряжение.


3. Обръщайте и палете кофи в широк периметър, така робокопите се затрудняват в преследването. Те са и най-добър декор за ефектни снимки на фотографите. Никоя прес агенция няма да ви обърне внимание, ако нямате ефектни и драматични снимки.


4. Най-подходящи витрини за чупене са тези на банките. Те винаги са застраховани, притежават застрахователни дружества, освен това ви грабят безжалостно


5. Бъдете готови да ви понабият. На ченгетата им плащат за това. Те са истински платените провокатори. Ако ви кажат, че са част от народа, спомнете си кога за последен път са разкрили грабеж, помогнали са ви да слезете с количка по стълбите, или са ви защитили от бандити


6. Протестът е отчаян вик на хората, когато политиците избягват да ги чуят. Отчаянието не е задължително да е мирно и тихо. То е стигнало дотук заради поведението на политиците и те единствени са отговорни за насилието и погромите.


Радослав Бимбалов, рекламист:


Чух обяснението на министъра на вътрешните работи пред парламента. Разбрах следното:


- шепа протестиращи, въоръжени с подръчни материали, са помляли от бой и са вкарали в болница тежко въоръжени и тежко облечени полицаи. Включително протестиращите са обгазили полицаите, а не обратното.


Другото, което чух:


- при споменаването за почистването на Орлов мост, депутатите бурно ръкопляскаха. Щастливи са.


Георги Гочев, преподавател в НБУ:


Забелязвате ли как по телевизиите говорят за хвърлените "бомби". Същите тия "бомби", дето нито община, нито полиция пречи да ни гърмят на главите, щом поредният малоумник реши, че рожденият му ден е най-великото историческо събитие. Ами умилението по счупената кашпа, ами постовете със снимката с паветата, дето мутрите иначе си ги настилат пред вилите в Бояна?! Сякаш днес нищо друго не е станало - да, речем, едни хора ни върнаха 30 години назад - само лумпени изкъртили паветата на Фердинанд и счупили кашпата на Фандъкова.


Не, не одобрявам агресията по принцип, но не бих я възпрял в този случай. Ще се отдръпна, но няма да я спра. Има една фина обвивка, която превръща човека във властник, а сградата в институция. Наречете тази обвивка доверие, харизма, магия, но когато тя изчезне и властта оголи сопата си, за да оцелее, нищо не може да възпре насилието. Нищо. Никакви планове за конституции и референдуми не са на дневен ред, никакви приказки за диалог, принципи и цивилизация не могат да бъдат чути, преди да се появи нова легитимна власт.


Оставка! Веднага!


Емил Соколов:


Подписите за проекта за конституция са събрани.


ГЕРБ няма да подадат оставка. Следващите няколко месеца ще се преструват, че организират Велико народно събрание. Когато стане ясно, че такова няма да има, вече ще е време за редовни избори. Подмяната е осъществена.


Цената за оставането на ГЕРБ на власт за още няколко месеца ще я платим ние. Докато те крадат като за последно, обществото ще бъде вкарано в друг кошмар - референдум за наборна служба и образователен ценз. Такъв референдум ще създаде единствено разделение и етническо напрежение, каквото досега не сме сънували.


Първо, кампанията за наборна служба ще бъде епизод две на истерията с Истанбулската конвенция. Това ще е триумфът на информационната война и дезинформация в руски стил. Ползи за обществото никакви. Българската армия се нуждае от финансиране и реформа, а не от популистките фантазии на хора, които не са помирисвали военна служба. Идиоти без гръбнак да говорят за чест и достойнство е нелепо.


Второ, въвеждането на образователен ценз е интелигентен начин да кажем 'ромите не трябва да гласуват и да имат права'. Боят по малцинствата е могъщ български фетиш. Под шапката на този дебат ще се развихри такъв бесен расизъм, че не изключвам и сблъсъци на етническа основа. Не успяха да изгираят етническата карта в Росенец, но този път ще успеят. В името на демокрацията ще е това кощунство и отнемане на права. Тази перверзия ще отблъсне от политиката всички читави хора.


Няма как да има по-експлозивен микс от шепа идиоти, които искат да си играят на войници. Тъй като не могат, ще насочат енергията си към малцинствата и всеки, който се осмели да каже какъв кич е това. Комунистическият национализъм в България веднъж нанесе непроправими щети с Възродителния проес. На път сме да повторим това в името на една партия и оставането й на власт с цената на всякакви болни амбиции.


Партия, която е готова да жертва всичко в името на това да продължи управлението си още няколко месеца, докато седлките с всякакви престъпници са готови. Държавните институции, финансите, обществототп, етническият мир - всичко е на масата. Тук няма никаква мисъл за гражданите. Никаква. ГЕРБ са готови да ни вкарат в неосъветски хибриден сценарии, но не и да понесат отговорността за договорките си с олигархията. Конституции, референдуми, всичко това е в стила на Путинова русия.


Идиотията им граничи с национално предателство, но най-големите идиоти ще сме ние, ако го допуснем. Правителствата в България винаги са били корумпирани и некадърни, но толкова опасни не са били. Тук не става въпрос за пари, а за цялостта на нацията. Отворим ли тези рани, години ще минат преди всичко да е отново нормално.


Димитър Механджиев:


В 3 часа през нощта полицията спонтанно решава да разчисти палатковите лагери, поради 'съмнения за съхранение на експлозиви и тежки предмети' (такива не са открити). В 5 часа Столична община възстановява нормалния график за движение на градския транспорт. Това е най-бързата реакция на СО в ИСТОРИЯТА.


Или.. спонтанните решения и открития на полицията, както и реакциите на партийните структури чак до ниво община, са предварително подготвени и координирани.


Което означава, че вместо оставка, Борисов и компания пишат тактически планове за задържане на власт.


Което предполага, че вместо конституция, пишат стратегия за оставане на власт.


Захари Карабашлиев, писател:


Обичам Варна, жал ми е за страдащия туризъм и спестих до този момент горчивите думи от това лято. А те са свързани с любимия за много варненци плаж "Кабакум". Пясъкът е едър, водата чиста, по-вкусната рибешка чорба наоколо е при кръчмата на Иван със зелените чадъри.


В близост до този плаж има не една или две грозни постройка, както навсякъде по крайбрежието. Но има една сграда, която идеално символизира мутро-феодализма, в който сме принудени да живеем повечето що-годе нормални хора. Недостроена, но вече разрушаваща се крепост на простотията и беззаконието. Тя е там от поне 10 години и винаги, когато съм във Варна питам за нея и никога не съм получавал отговор. Но тя е там. Крепостта на анонимния феодал. Вижте чистотата на красивото Черно море. Обърнете се назад и вижте тази постройка. Местните не знаят на кого е, казват, че малко по-на север е къщата "на Марешки", там е и "плажа на Марешки".


Днес разбирам, че Марешки и неговата "партия" вчера са изтъргували концесията за плаж "Кабакум" за следващите 20 години срещу 2 подписа за нова конституция. След като сутринта Марешки се кълнеше, че няма да подпише. Коцесията е за смешните 10 000 лева на година. И ето как се осигуриха липсващите гласове за Борисов. Ако имахме прокуратура, това би следвало да е очевАден пример за търговия с влияние.


Нека се помни това безчестие.


Стела Николова, общински съветник от "Демократична България":


Тази сутрин в 3 ч. маскирани полицаи са разрушили палатковия лагер на Орлов мост.


Снощи до полунощ биха и арестуваха протестиращи, като преди това допуснаха хора с бомбички, а иначе дамски чанти проверявали до последно. Хвърлялите бомбичките се измъкнаха. Арестуваха мирни протестиращи и ги влачеха по земята, събличаха, унижаваха.


И сега какво?


Нали знаете, че днес ще излязат още повече! Защото ще дойдат и роднините на арестуваните, и приятелите им и онези, които снощи видяха, че управляващите ползваха несъразмерно голяма сила, за да разпръснат мирно протестиращи граждани, а провокаторите бяха оставени да си идат.


Днес ще се намери нов Макгахан, който да напише на целия свят как в България една клика бие народа си, за да остане да векува във властта. Ама я чакайте, вече всеки от нас може да го направи. Изпратете снимки от снощи на ел.поща на Урсула фон дер Лайен, на Ангела Меркел, на Макрон. Изпратете и на европейските медии и им напишете само едно изречение: Вчера в България демокрацията окончателно бе окована в белезници и хвърлена в ареста!


Но оставка ще има, защото тези хора, които излязоха няма да се примирят да им пишете нова конституция вместо да сте в затвора!


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK