"Раздуйте, че вкарах проверяващи в "Хиполенд" на тоя да му размажа физиономията"

Протестът на 4 септември - часове след акцията във веригата за детски играчки

© Велко Ангелов

Протестът на 4 септември - часове след акцията във веригата за детски играчки"Иначе раздуйте това, че вкарах КФН по "Еврохолд" на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене." Нали това чухме в запис на глас, изключително сходен с този на премиера Бойко Борисов? Заменете КФН и "Еврохолд" с произволен държавен контролен орган и произволна компания на хора, които не са близки до властта, и


ще получите картината на днешна България


За тази реплика сигурно в петък са се сетили много хора. Едва ли някой вярва, че случайно 14 представители от четири държавни институции нахлуха за проверки в компанията "Хиполенд" - по неофициална информация както в централата й, така и в складовете й и в магазини в страната - явно за да постреснат и клиентите, нищо, че голяма част от тях са деца. Това се случи ден и половина след като собственикът й Мариан Колев се възмути публично от полицейското насилие - двамата със сина си бяха напръскани с неясен все още спрей, вследствие на което е възникнал риск за зрението им.


Проверяващите от НАП, Икономическата полиция и Главната дирекция "Надзор на пазара" очевидно са били координирани "междуведомствено" някъде отвисоко, за да дадат назидателен урок на "непослушния" бизнесмен, който си позволи да напомни на полицаите (а и на останалите държавни служители), че получават заплати от данъците му. За да му "натрият носа" впоследствие били извикани и проверяващи от Агенция "Митници", които преди броени дни приключили проверката си и с изненада научили, че трябва да повторят, разказа той.
По-късно МВР съобщи, че министърът лично се обадил на управителя да обясни и че акцията се прекратява. От ведомството не обясниха обаче ясно нито защо конкретната фирма се проверява, нито защо проверката се прекратява.


Случващото се е ярка илюстрация на политическата репресия


прикрита зад привидно законни действия - нещото, с което основно се занимават българските държавни органи вече три мандата на ГЕРБ и Борисов.


Държавните институции отдавна се сдобиха с профил на бухалки. "Номерът им" е непрекъснато да има ревизии, проверки и дискредитиране на независимите бизнесмени и граждани във верните на управляващите медии. В даден момент е удобно да се включат и прокуратурата и КПКОНПИ - тогава "програмата" става пълна.


Явно и сега проверяващите съвсем демонстративно оказват натиск, за да се стресне бизнесменът и да си затвори устата. Както и да не си помисля да съди МВР за това, че със сина си са били обгазени с неизвестен газ.


Урокът за назидание е и за всички предприемачи, които подкрепят протеста


срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев.


Само че точно заради това демонстративно "страхуване" на критиците и пълния "чадър" над приближените фирми хората са на площадите. Остава и надеждата, че когато властовият терен бъде разчистен, гражданите ще си върнат превзетата държава и контролните институции ще се подчиняват единствено на закона.


* Заглавието не е реално произнесена реплика (или поне не сме чули такава публично), а е перифраза на познатата такава от този запис.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK