Играчка - плячка

Кадър от протеста на 4 септември

© Велко Ангелов

Кадър от протеста на 4 септемвриИзбори 2023

Само ден. Толкова време беше необходимо на Националната агенция за приходите (НАП), Икономическа полиция и Главна дирекция "Надзор на пазара", за да изпратят служителите си в офисите на веригата магазини за детски играчки "Хиполенд". Само ден, след като изпълнителният й директор Мариан Колев "благодари" с писмо в социалните мрежи за това, че по време на протестите в сряда 17-годишният му син е бил обгазен с "химическо вещество" и едва не е бил ослепен.


Случайност ли?


В тази държава случайности няма
Колев, разбра се, е сред неизменно участващите в протестите с искане за оставка на премиера Борисов и главния прокурор Иван Гешев. А това, което в сряда написа в страницата на дружеството си звучи така: "Специални благодарности и към Министъра на вътрешните работи, който е дал заповед да се обгазяват мирни и невинни граждани, журналисти, общественици, младежи и хора на почтена възраст, чиято единствена вина е, че не са съгласни повече да живеят в страх и сляпо подчинение и имат смелостта открито да отстояват позицията си".


Официално опровержение но тези твърдения от МВР така и не последва. В една от пресконференциите през деня, от СДВР обясниха, че не използвали химически вещества, а само лютив спрей. Но недопустимо премълчаха подробности за вида им, което може да се окаже фатално при оказването на медицинска помощ на обгазените.


"Хиполенд" е марка, която заради дейността си рядко е попадала в новините. Тя присъства обикновено в рекламните блокове и бе сред малцината рекламодатели в опозиционната телевизия "7/8" на Слави Трифонов.


Но се оказа, че има и още:


"Cъдружничкa нa Aлeкcaндър Cтaлийcки, кoйтo e близък c Бoриcoв и Пeeвcки, пoиcкa oт мeн прeди врeмe дa прoдaм 50% oт бизнeca cи нa нeйни хoрa", разказа Мaриaн Кoлeв в прeдaвaнeтo "EврoДикoф" нa тeлeвизия "Eврoкoм" в петък вечер. Сoбcтвeникът нa вeригaтa от магазини зa игрaчки кaзa още, чe след като oткaзaл дa дели бизнeca cи oбяcнил нa съдружничката на Сталийски, чe знae кoи ca "нeйнитe хoрa" и чe един ден Бoриcoв cъщo щe пaднe oт влacт. В отговор тя му зaявилa, чe


"нeйнитe хoрa" кaзвали нa Бoриcoв кaквo дa прaви


"Някoлкo мeceцa пo-къcнo coбcтвeнocттa нa нeйнaтa фирмa cтaнa яcнa и oттoгaвa зaпoчнaхa oт рaзлични мecтa дa ми кaзвaт, чe гocпoдин Cтaлийcки жeлae дa гoвoри c мeн", разказа Колев и в предаването "Тази събота и неделя" на Би Ти Ви.


Не, няма случайности, нали! В тази държава всеки е плячка, стига да бъде пожелан.


Влизането сред рафтовете с плюшени играчки по-малко от 48 часа след като Марин Колев публикува писмото си, е от онези лакмусни конвулсии на властта, които маркират в детайли едноличността, с която ГЕРБ умишлено и методично съсипа не само доверието в институциите на държавата, но и самите институции.


Пак в предаването на Би Ти Ви "Тази събота и неделя" Мaриaн Кoлeв разказа, че министърът на вътрешните работи Христо Терзийски го е потърсил лично в петък следобед - часове след акцията в офисите на дружеството му. Той обяснил, че е изненадан и ядосан от това, кото се случва. "Ако една такава акция минава през главата на министъра, кой тогава натиска копчето?", попита Колев.


Трите структури, които влязоха в "Хиполенд" в петък са част от системата на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", подчинена пряко на главния секретар на Министерството на вътрешните работи.


Кой е натиснал копчето ли? Все онези "хора", които отдавна казват на Борисов какво да прави. По тази причина не минава вече и


номерът с "великият кормчия"


Борисов отдавна изяде на едри хапки не само кинематографичната символика, с която от джипката си уж въртеше волана на държавата. По-лошото, което сам си причини е, че изяде и авторитета на лъскавия, опортюнистичен елит в обкръжението си. Затова през последните месеци изглежда толкова сам, колкото никога преди.


Онези, които министър-председателят бе успял да убеди, че го разбират, "защото са прости", няма да му се притекат на помощ.


Те са поданици, не граждани


Гражданите, както би следвало да му е вече ясно, са на улицата и то не от глад, както в Лукановата или Виденовата зима, а от унижение, както през лятото на Орешарски.


В петък вечер граждани излязоха на улицата и заради нахлуването в дружество за търговия с детски играчки, от която много от тях никога не бяха пазарували.


Гражданите са на улицата заради непоносимата обида, че са управлявани от


някакъв средновековен триумвират


От ортака в бившата СИК, от една жена от Кърджали, приела "да я цунят" на прощаване с всякакво достойнство. Но и от един безупречно безскрупулен изпълнител на поръчки, когото Делян Пеевски въведе във владение на прокуратурата с ескорт от "винкели" и ръгбисти от софийските предградия.


Тази власт няма как да бъде спасена. От тук нататък тя може само дълго и изтощително да оцелява напук. И то единствено


в гротеските на собствената си баналност


Една от тях беше разказана от спикера на Борисов Тома Биков още в утрото след погрома на протеста в сряда.


"След вчерашните ексцесии ние няма да подадем оставка, защото, ако това стане, би означавало, че всяко правителство може да бъде свалено от криминалния контингент, каза Биков. За нас този дебат приключи. От тук нататък започваме дебат за свикване на Велико Народно събрание".


Гласът на улицата обаче връща с


ехото на това празнословие


ето, така: След ексцесиите от 2 септември оставката на ГЕРБ е вече фатално неизбежна, защото ако това не се случи, би означавало, че всяко правителство може да оцелява с помощта на криминалния контингент. За българските граждани този дебат приключи. И никакви алабализми за свикване на Велико Народно събрание няма да замажат очите им.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK