Избегнахме двуцифрен спад, но харчене без реформи не може да продължава дълго

Кризата в действителност се проявява в отлагане или отказ от инвестиции и значителен спад в износа, докато потреблението на домакинствата на практика остава сходно с това от 2019 г.

© Георги Кожухаров

Кризата в действителност се проявява в отлагане или отказ от инвестиции и значителен спад в износа, докато потреблението на домакинствата на практика остава сходно с това от 2019 г.Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


Според предварителните данни на НСИ през второто тримесечие на 2020 г. спадът на БВП е 8,5% спрямо същото тримесечие на 2019 г. Тази стойност е малко по-ниска от експресната оценка в началото на август от 8,2%, но като цяло няма съществени разлики. От гледна точка на оценка на бъдещите макроикономически рискове, за поставяне на одобряваните от правителството почти ежеседмично нови антикризисни мерки в контекст, както и за ориентир при предстоящото обсъждане на бюджетната рамка за 2021 г., трябва да се има предвид поне следното:


Противно на общото полуапокалиптично говорене през март, съвсем видно е, че както по отношение на добавената стойност, така и по отношение на заетостта не всички стопански дейности са сериозно засегнати. Очаквано, реален спад в добавената стойност от близо 18% се отчита в услугите, които бяха силно ограничени - търговия, ресторанти, хотели, транспорт; там са и приблизително 2/3 от загубените работни места.
Трябва да отбележим, че


общият спад в индустрията е под 3%,


като например добивните компании, част от тежката преработваща промишленост, енергетиката частично компенсират срива в експортно-ориентираните производства. Строителството, финансовият сектор, далекосъобщенията и ИТ и бизнес аутсорсингът дори отчитат лек ръст. В публичните услуги също не се отчита спад на създаваната добавена стойност, а и няма как да се отчита, при положението, че бюджетното финансиране расте, включително за възнаграждения, без да се намалява заетостта.


Кризата в действителност се проявява в отлагане или отказ от инвестиции и значителен спад в износа, докато потреблението на домакинствата на практика остава сходно с това от 2019 г. Липсата на срив в потреблението е резултат от няколко фактора - ограничителните мерки в България на практика не засегнаха промишленост, селско стопанство и голяма част от търговията, загубените работни места са под 100 хиляди, част от работодателите, при всички недостатъци на мярката 60/40, все пак решиха да я ползват.


Може би най-силният, макар и не толкова явен ефект беше възможността за отсрочване на банкови кредити за бизнес и домакинства - по последни данни са


отсрочени кредити за над 9 млрд. лева.


Пряко следствие е временно повишаване на разполагаемия доход заради отлагането на вноски за обслужване на заеми; индиректно, и по-важно, тази мярка предотврати страх и несигурност в първоначалните месеци на неизвестност.


Вътрешното потребление се подкрепя и от още няколко развития. Най-очевидното е пренасочването на туристически поток от българи към Черноморието заради значителните трудности пред пътуванията в други страни. Това не може да компенсира изобщо срива в чуждестранните туристи, но все пак допринася за по-нисък спад в БВП. Намалението на цените на горивата, съчетано с по-малко вътрешни пътувания през март и април също оставя повече разполагаем доход у домакинствата, който вероятно се харчи за други стоки и услуги в българската икономика.


Още през 2019 г. при влошаването на конюнктурата във водещи търговски партньори стана дума, че може да се очаква известно преструктуриране на българската икономика чрез намаляване на приноса на износа към растежа за сметка на вътрешното търсене.


Накратко,


очаквахме забавянето на световния растеж и външното търсене да бъде средносрочно -


до 2021-2022 г. - компенсирано от повишено потребление заради висока заетост и ръст на заплати, инфраструктурни разходи, финансирани от еврофондове, както и циклично разширяване на строителната активност и други инвестиции в резултат на ниските лихви и улесненото кредитиране. Тези допускания не са загубили своите основания дори в сегашната среда и вероятно ще допринесат за смекчаване на въздействието на кризата в ключови европейски икономики.


Също така няма спор, че в известна степен добавките към пенсиите за три месеца (вероятно и за повече, ако следваме предизборната логика), повишаването на заплатите на част от заетите в обществения сектор и допълнителните трансфери към болници и общини ще увеличат краткосрочно вътрешното потребление.


Субсидиите за запазване на заетостта в частния сектор действат по сходен начин, тъй като без тях вероятно предприятията биха съкратили повече служители и биха намалили натоварването и/или възнагражденията на оставащите на работа. Скоростното разместване на програми за бизнеса от еврофондовете, включително двете схеми за директни грантове за малки и средни предприятия, също вкарват повече от иначе очаквания ликвиден ресурс през 2020 г., който може ще се включи в стопанския оборот.


Това може да създаде измамното разбиране, че България може да се възстанови от кризата


и да тръгне по траектория на бърз процес на икономическо сближаване чрез мерки за фискално стимулиране на вътрешното търсене. Всъщност, разместването на държавната капиталова програма и по-бързото "усвояване" на евросредства постига единствено изместване на ефекта във времето. Да, вероятно така ще минимизираме по-рязък спад в идните тримесечия, но фундаментално не променяме потенциала за растеж за следващите години.


От своя страна, ресурсът за допълнителни публични разходи е ограничен, дори към националните бюджетните приходи да прибавим очаквано увеличение на трансферите от фондовете на ЕС. В по-общ план трябва да си зададем въпроса дали с повишение на пенсии и заплати в публичния сектор може да се стимулира трансформация на структурата на икономиката, иновации и инвестиции, които да повишат производителността до нивата, например, в Словакия, Полша или Естония в следващото десетилетие.


Да допуснем за момент, че държавата може да си позволи в следващите няколко години да строи повече пътища и спортни зали, да ремонтира градинки или да увеличи доходите в бюджетната сфера - всяко от тези действия увеличава вътрешното търсене. Това обаче, наред с моментния ефект върху оборотите и заетостта, променя стимулите - рискуваме предприемаческата енергия, инвестициите и добиването на знания на работната сила да се насочат към обществени поръчки, към магазини и ресторанти, към търговски центрове и внос на автомобили и електроника,


вместо фокусът да е по-добра среда, която да доведе до международна конкурентоспособност


и стремеж към технологично лидерство на все повече компании, опериращи в България.


Разбира се, целенасочените действия за намаляване на бедността и социалното изключване, както и повишаването на качеството на публичните услуги трябва да са приоритет в политиката. Но повишаването на заплатите, например на социалните работници, трябва да е стъпка към дългосрочно привличане и мотивиране на квалифициран персонал, който да има капацитет да прилага насочени, адекватни и ефективни мерки за подпомагане и предоставяне на социални услуги. В подобни ситуации фокусът трябва да е върху структурните реформи с траен ефект върху подобряване на средата на живот, докато повишаването на бюджетното финансиране трябва да се разглежда като инструмент за тази политика.


Същото важи за цялата палитра допълнителни харчове, одобрени в последните месеци от правителството - от доплащанията на медицинския персонал, през трансферите за общините за социални услуги до повишаването на заплатите в редица териториални администрации. Ако това се превърне в основа и аргумент за тези допълнителни разходи - добре, но разглеждането им като някакъв пакет от стимули за икономическо възстановяване и растеж е наивно и дори опасно.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 301 Любопитно

  Снимката илюстративна ле е' или е от чекмеджето на Бочко¿¿¿
  👮‍♂️🐮😎🐮👮‍♂️

  Много съм прост
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3419 Неутрално

  До коментар [#1] от "Шака Зулу":

  Това е чекмеджето на Горанов - министъра опростил чрез НАП 20 млрд лева и допуснал Божков да внесе 700 млн лева в собствените си сметки, а не като данъци в бюджета. Баце работи в злато и евро.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 5. 5 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3419 Неутрално

  Лично за мен, спадът е двуцифрен, но НСИ леко замазва положението. Все пак, идват зима и избори и провала в цялостната политика на правителството не трябва да е очевадещ.

 6. 6 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  Проблемът е за хората от обслужващите сфери. Работещите от вкъщи ( Обикновенно във високите технологии) си работят и печелят. Но не харчат пари за услуги, за ресторанти, таксита, хотели. Офисите са затворени , чистачите не работят, готвсчите нежесботст.

 7. 7 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  Със стиснати зъби НПО-то ИПИ признава, че страната не се справя никак зле в ситуация като тази. Ама това било, нарежда врачката, само в краткосрочен план. След това идвал капут, ако разбираме намеците правилно. Изходът бил "структурни" реформи, без да е посочена НИТО една конкретна реформа.

  Добре си спомняме до какво доведе навремето структурната реформа за зелена енергия и до какъв финансов бич за домакинствата и индустрията доведоха космическите цени на ветроперки и соларки първите години на този олигархичен разгул. Ми мерси.

 8. 8 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#4] от "FuckTheMafia":

  Младежкото ДКМС на герберастията - дежурят денонощно и се опитват да покрият всички бази.

 9. 9 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#7] от "Lemmy":Добре си спомняме до какво доведе навремето структурната реформа за зелена енергия и до какъв финансов бич за домакинствата и индустрията доведоха космическите цени на ветроперки и соларки първите години на този олигархичен разгул. Ми мерси"

  А спомняте ли си по времето на чие управление се случи? 2012г тогава бяха присъединени повече от 1000MW фотоволтаици някои работещи по 30 часа в денонощието на префернциални цени? Вероятно банкянския визионер не е знаел понеже по това време са му "наливали" на акъл ?

 10. 10 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#7] от "Lemmy":Добре си спомняме до какво доведе навремето структурната реформа за зелена енергия и до какъв финансов бич за домакинствата и индустрията доведоха космическите цени на ветроперки и соларки първите години на този олигархичен разгул. Ми мерси"

  А спомняте ли си по времето на чие управление се случи? 2012г тогава бяха присъединени повече от 1000MW фотоволтаици някои работещи по 30 часа в денонощието на префернциални цени? Вероятно банкянския визионер не е знаел понеже по това време са му "наливали" на акъл ?

 11. 11 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#7] от "Lemmy":Добре си спомняме до какво доведе навремето структурната реформа за зелена енергия и до какъв финансов бич за домакинствата и индустрията доведоха космическите цени на ветроперки и соларки първите години на този олигархичен разгул. Ми мерси"

  А спомняте ли си по времето на чие управление се случи? 2012г тогава бяха присъединени повече от 1000MW фотоволтаици някои работещи по 30 часа в денонощието на префернциални цени? Вероятно банкянския визионер не е знаел понеже по това време са му "наливали" на акъл ?

 12. 12 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  До коментар [#9] от "telqk":

  Спомням си. Е, и?

 13. 13 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  До коментар [#7] от "Lemmy":

  Сега до същия разгул води оставането на ТЕЦ Марица Изток 2 - данъкоплатците плащаме 250 млн.лв. на година за емисии, защото държавната централа работи на въглища.
  Това е структурна реформа - централата да мине на газ и след 2025 г. да се спре въгледобива. Синдикатите така ще ревнат, че не ми се мисли.
  пп. За перките впрочем си прав.

 14. 14 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#12] от "Lemmy":

  Как какво?! Същия продължава същите "реформи"! Методът опит-грешака, както и ако мине не са реформи.

 15. 15 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2073 Весело

  До коментар [#13] от "boevbisser":

  Съгласен, но да не забравяме, че и самите 'въглеродни" квоти са една тлъста, мазна структурна реформа.

 16. 16 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3062 Неутрално

  "Строителството, финансовият сектор, далекосъобщенията и ИТ и бизнес аутсорсингът дори отчитат лек ръст."

  Аз оня ден пропътувах 800 км и не видях нито един строеж. Ма то и преди нямаше. От статията става ясно, че българите продължават да ядат, а пенсионерите даже са изяли повече отколкото им се полага. Но идва глад. Властта реже всички разходи и раздава малкото останали пари безконтролно. Стагнацията се задълбочава. Светлина в тунела няма да се види скоро. Боко прави само това, което му спасява задника и то за няколко месеца.
  Ама е добра статията, браво на автора!

 17. 17 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2073 Любопитно

  До коментар [#14] от "telqk":

  Вносителя на ветроперките и соларките, нали не си забравил, се именува Трайчо Трайков - един от онези, които наливаха акъл на Тиквата в коалиция с "реформаторите". Или избирателно ще караме?

 18. 18 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1857 Неутрално

  До коментар [#13] от "boevbisser":

  Един милиард и нещо плащаме вече.
  413 милиона бяха миналата година.
  Проблемът не е в централата може да мине на газ, а в миньорите. Никой не се наема да ги пипне. Заплати жда им дават вместо вредни емисии пак ще е по-евтино.

 19. 19 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3448 Неутрално

  До коментар [#13] от "boevbisser":

  Ето ги най големите ветропаркове в БГ

  https://www.capital.bg/biznes/kompanii/2012/10/14/1925561_top_10_na_nai-golemite_viaturni_parkove_v_bulgariia/

  И съвпадението
  https://agri.bg/novini/pshenichnite-poleta-se-prevrashtat-v-pustinya

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 20. 20 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3448 Весело

  До коментар [#7] от "Lemmy":

  "....спадът на БВП е 8,5% спрямо същото тримесечие на 2019 г. Тази стойност е малко по-ниска от експресната оценка в началото на август от 8,2%, ..."

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 21. 21 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  Премиерът-тиква и калинките в правителството и в НС нямат никаква идея как да помогнат на реструктурирането на икономиката. Според тях е достатъчно да хвърляш пари от прозореца на джипката. Накрая пак данъкоплатците ще ги минат с 200, резултатите ще са нулеви, а кризата : по-дълбока. Оставка!

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 22. 22 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1857 Неутрално

  Естествено, че чрез доходите държавата най-ефективно и без корупция подпомага Икономиката.
  Иначе какво да прави?! Петролни компании и заводи ли?! Колкото по-малко държава в икономиката толкова по-добре.
  Потребителите чрез избора си честно избират по-доброто изделие.

 23. 23 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#17] от "Lemmy":

  Ако ще караме така редно е да извадим за яката и красимир първанов май така се казваше, който разписа анекса за доставка на реактори за Беляне въпреки че банкянския беше казал че това е гьол за шарани. И след като Трайчо го уволни, баце го назначи на мястото на р.овч в Лукоил Нефтохим.

 24. 24 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1857 Неутрално

  До коментар [#23] от "telqk":

  Белене ще има, когато има пазар за ток, а то няма. Даже експорта заради липса на туристи в Гърция е малък тази година.
  Апропо БСП са най за Белене. Даже Таско Ерменков с когото рамо до рамо протестирате и Румен Петков искат не инвеститор, а държавата да го строи незабавно.

 25. 25 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#22] от "Да вярваме на истината":

  ДА правим държавни бензиностанции, Държавен холдинг водоснабдяване, Държавен холдинг пръскалки и.т.н

 26. 26 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3448 Неутрално

  До коментар [#22] от "Да вярваме на истината":Петролни компании и заводи ли?

  Засега бензиностанции, и в момента в цял свят има повече държава отколкото икономика.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 27. 27 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#24] от "Да вярваме на истината":

  А до тогава държим реактори в кашони и найлони(по БХ) и плащаме по 100 милиона годишно на алкашите да ни консултират за съхранение. Кой строи централа на ниво отпреди 40 годишни проекти ?

 28. 28 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1857 Неутрално

  До коментар [#27] от "telqk":

  Ами никой явно бе иска да строи.
  Ако имаше пазар друга работа. Ана няма. Никой не знае даже експертите по телевизиите как ще се развие енергетиката с какви източници. Даже експертите на ДБ при Дремджиев. Ядреният експерт дето все го кани иска реакторите да ги построят в Козлодуй. Освен това бъдещето според него било в малки ядрени централки с по 100 Мегавата.
  Факт е, че пазар няма.
  Има вятър ветрогенераторите на Бузлуджа са спряни гледам щото няма потребление.

 29. 29 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  Като чуя думата "реформа" и ми става лошо!

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#28] от "Да вярваме на истината":

  Тежък случай си, имаш развинтена фантазия. Май колегата от снощи правилно забеляза, че "фирмите" ти са от типа: топли семки, гледане на ръка и.т.н
  Остава да вмъкнеш и самооблагането в Габрово и пълна идилия.

 32. 32 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1857 Неутрално

  До коментар [#26] от "дерибеев":

  Да. За съжаление в цял свят може би освен САЩ има много държава в икономиката. Но не е правилно според мене:)
  Но пък сега още повече в Европа се намесват държавите. Например да спаси Луфтханза Германската държава стана основен акционер например.

 33. 33 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  До коментар [#24] от "Да вярваме на истината":


  До коментар [#31] от "telqk":

  https://www.168chasa.bg/article/8973210

 34. 34 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1857 Неутрално

  До коментар [#31] от "telqk":

  Ти си много далече от икономиката и партийно обременен, че да си с адекватни представи и коментари.
  А какво значение има за тебе габровската икономика. Никакво. Както виждаш от месеци не я споменавам. Даже не отговарям на нападките и подигравките. Нали си работи и бълва продукция за цял свят какво ме интересува кой какво ще каже. Важна е действителността.

 35. 35 Профил на Dubai
  Dubai
  Рейтинг: 18 Неутрално

  До коментар [#32] от "Да вярваме на истината":

  В САЩ нямало "държава в икономиката". Вие да не сте отшелник в някоя гора, та говорите ангро?

 36. 36 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#33] от "deaf":

  Каролев не ми го хвали - човека се е набутал с апартаменти и хотел в Банско и се чуди как да върже двата края. А иначе американците са на светлинни години напред но при тях нещата се решават пазарно а не спуснато отгоре за да може да се подхранва БХ у нас. Освен това доколкото знам САЩ излязоха от парижкото споразумения а така наречената зелена зделка няма почва при тях. Тя е само във фантазиите на меркел.

 37. 37 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3635 Неутрално

  какви са тези "реформи"?

  Любовта ще спаси света!!!
 38. 38 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  Управляващата шайка друг начин не знае.Когато започнеш да правиш реформи се засягат интересите на много хора и това е опасно за властта.Сега на страната на управляващите е и Ковид-19 като плашило а и на тази власт времето и изтече.

 39. 39 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  До коментар [#36] от "telqk":

  В САЩ не частниците,а държавата ги принуждава да се насочат към "зелена" икономика. Да,САЩ излязоха от грабителското Парижко споразумение,но Тръмп е заделил и влага в "зелената" енергетика и икономика най-много пари в сравнение с която и да е държава по света.

 40. 40 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  До коментар [#36] от "telqk":

  Банско през активният сезон е запълнен на 100%. Не знам Каролев къде притежава апартаменти,но ако е в София,все някога ще ги продаде.

 41. 41 Профил на Dubai
  Dubai
  Рейтинг: 18 Неутрално

  До коментар [#40] от "deaf":

  Каролев е съдружник в "Три планини". Това е почти Разлог, преди завоя за "Пирин голф".

 42. 42 Профил на Nikodim Kaz
  Nikodim Kaz
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#9] от "telqk":
  Само че, разрешенията бяха от преди! А и виж кои са с най-много инвестиции!

 43. 43 Профил на Dimitar Dimitrov
  Dimitar Dimitrov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Кризата в действителност се проявява в отлагане или отказ от инвестиции и значителен спад в износа, докато потреблението на домакинствата на практика остава сходно с това от 2019 г." НЕ знам колко си експерт, но откровени глупости пишеш, как може да е сходно потреблението на домакинствата, като е близо 20% надолу сравнение с 2019 всеки месец?! Вижте данните на Евростат по показател
  "Обем на потреблението в сравнение със същия месец на миналата година" https://ibb.co/3zdZF6Z

 44. 44 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#40] от "deaf":

  Кога това? Февруари 2020 как беше?

 45. 45 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  До коментар [#1] от "Шака Зулу":

  Не, от касата на Божков са, парите приготвени за протеста

 46. 46 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  До коментар [#33] от "deaf":

  Уау, тоа парцал не го пробутвайте на теляка, той трие гърбовете на БИВОЛЪ, СЕГА и тука. Там може да има писани истини , но истините са само тука, в БИВОЛЪ и СЕГА

 47. 47 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  До коментар [#34] от "Да вярваме на истината":

  Как ша е далече от икономиката ве, има фирма за изтриване на кир човека, не видиш ли му НИК-а

 48. 48 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  До коментар [#27] от "telqk":

  ,,....за съхранение. Кой строи централа на ниво отпреди 40 годишни проекти ?...,,

  Е ми питай тези които по заповед от някъде съживиха този проект, че и ни натресоха тези САМОВАРИ, чиято стомана за друго нищо не става. За сведение площадката БЕЛЕНЕ е естествен полигон за тестване на АЕЦ-ове за земетресения. Затова на времето СССР заповяда точно там да бъде площадката, не както нашите искаха в Силистра.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7406 Неутрално

  И кой да ги прави тези реформи. Сега за Борисов е най-важно да приеме нова конституция.
  Пък и то за реформи се искат знания и експертиза. Кои са тези в управлението, които ги притежават.

 51. 51 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 565 Неутрално

  След като през последните 30 години преобърнаха живота ни на 180 градуса, сега пак зовем за реформи. Думата "реформа" е панацеята, лек за всички болести в държавата. Няма политик, който да не използва тази дума в обещанията си, а после всичко си върви по старому. Нали реформирахме тотално държавата, като преминахме от общонародна към частна собственост? Това беше основното, сега какви реформи пак искат? Единствената реформа, от която имаме нужда е да се прекрати краденето, корупцията и шуробаджанащината в страната,

 52. 52 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#16] от "Judjuk":
  " ...и не видях нито един строеж."
  Вие в коя точно част на държавата пътувате?
  В София и Пловдив строежите не са спирали.

 53. 53 Профил на space35
  space35
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#51] от "proza":

  Въпросният господин няма нито един работен ден в живота си в реалната икономика, единственното, което прави е да обслужва НПО-та и да казва това, което му наредят да каже, жалък грантаджия.

 54. 54 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3062 Неутрално

  До коментар [#16] от "Judjuk":" ...и не видях нито един строеж."Вие в коя точно част на държавата пътувате? В София и Пловдив строежите не са спирали.
  —цитат от коментар 52 на Vassil Stoychev


  През София и Пловдив не минах. Но как си ги представяш 800 км и нито един строеж. В която и посока да е, където и да е. Аз помня времето когато се строеше много и навсякъде. Ами ти само в София и Пловдив ли стоиш? Не излизаш ли понякога и на други места?

 55. 55 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  До коментар [#49] от "Ша Шчупат държавата на Пеевски":

  ,,Проектът е правен преди 10 год, не е преди 40.,,

  Другарю, те ви малко хронология, повече не давам:
  Хронология на Белене
  Площадка „Белене“ е утвърдена за изграждане на втора АЕЦ у нас с Постановление № 9 от 20 март 1981 г. на Министерския съвет. С Решение № 197 от 31 декември 1981 г. на Бюрото на Министерският съвет

  Така че не лъжете като комунист на разпит, ние и без това не ви разпитваме, вие сам се натресохте

 56. 56 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  ,,....фокусът трябва да е върху структурните реформи с траен ефект върху подобряване на средата на живот,....,,

  Бля, бля, бля, общи приказки. Кажете точно какви трябва да са тези структурни реформи за подобряване средата на живот. Строеж на обществени тоалетни например, или обществени бани например, или движещи се тротоари например.
  Е ако направим подвижни тротоари например това ще световна иновация. Е може и друга иновация например, магистралите да станат конвеирни ленти

 57. 57 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 439 Весело

  Абе прекръстете се на институт за планова икономика казвам ви още по вървежни ще сте. Харчене на държавата само ви е в мозъците. Това не е пазарна икономика, това е планова икономика

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK