Разпръскването на протеста с насилие погази грубо правата на гражданите

Подобни груби нарушения на човешки права се наблюдават главно в авторитарни държави като Турция и Русия.

© Георги Кожухаров

Подобни груби нарушения на човешки права се наблюдават главно в авторитарни държави като Турция и Русия.Адвокат Силвия Петкова е специалист по наказателно право и права на човека и представлява част от задържаните при антиправителствените протести в сряда, 02.09.2020 г. Текстът е от страницата й. Заглавието е на "Дневник".


Свободата на мирните протести е гарантирана от Европейската конвенция за защита на правата на човека. Твърде често обаче, първоначално организирани като мирни събрания, протестите биват опетнявани с актове на насилие, осъществявани от малки групи провокатори. Особено често това се случва по време на политически протести, в рамките на които целенасочено се вливат нарушители на обществения ред.


Внедряването на футболни агитки в мирни политически протести с цел компрометирането им, не е рядка практика в държавите по света. Подобни случаи има във Великобритания, Франция, САЩ, Германия и много др. Логично, при осъществяването на насилнически актове, полицията прибягва до разпръскване на целия протест.
Именно това се случи и в София в сряда, 02.09.2020 г., когато действията на единични агресори предизвикаха брутално полицейско насилие, като стотици бяха задържани, повечето от тях на случаен принцип, протестът беше разпръснат, а придружаващите го блокади - насилствено премахнати.


Европейският съд по правата на човека, обаче, е имал много поводи да се произнесе по законосъобразността на разпръскването на протести, придружени с насилие, както и е установил критерии, при които може да се приеме за допустимо задържането на участници в протеста.


Общи принципи за действие по време на протести, придружени с насилие


В практиката на Европейския съд по правата на човека се приема, че в случаите, в които конкретно събрание е било опетнено от спорадични актове на насилие, това не го превръща автоматично в насилствено, съответно то може да остане в обхвата на гаранциите за упражняване на свободата на събранията. По същия начин индивидуалните участници в същото това събрание не престават да се ползват от тези гаранции, поради осъществените актове на насилие от други. Това означава, че неизвършилият актове на насилие участник в политически протест може да претендира нарушаване на гаранциите за упражняване на свободата на събранията.


Конкретната ситуация в София от сряда


В сряда протестът беше разпръснат след щурм на жандармерията, заради единични прояви на насилие от страна на протестиращи. Официални представители на Министерството на вътрешните работи оправдаха тези свои действия с присъствието на провокатори, които са обгазявали полицейските служители и са ги замеряли с камъни, павета, бутилки и пиратки. Това оправдание поставя, обаче, един основен въпрос и той е защо на територията на протеста са допуснати лица, притежаващи опасни предмети. Възможните отговори са два: от немарливост, поради това, че МВР не си е свършило работата по охрана на обществения ред, или умишлено, за да се допуснат провокатори, които да дискредитират протеста.


Тук е редно да се припомни миналогодишния протест в подкрепа на тогава все още кандидата за главен прокурор г-н Иван Гешев, на чиято територия бяха обособени контролно-пропускателни пунктове, имаше поставени скенери, извършваха се проверки и не се допускаха лица, които не подкрепят протеста, а полицията щателно проверяваше желаещите да се включат в него.


Това напомняне показва, че при наличие на добра организация, адекватната и ефективна охрана на протести е напълно възможна, както и е напълно реалистично да се смята, че и на протестите в сряда, можеше да се осигури недопускането на агресори. Защо това не е било направено, обаче, остава отворен въпрос, на който именно МВР следва да отговори.


Безпрецедентните нарушения на правата на протестиращите и на задържаните


Агресивните действия от страна на единични участници в многохилядния протест в сряда до закъснял жандармерийски щурм на пл. "Независимост" и околностите, разпръскване на всички участници и задържането, в повечето случаи на случаен принцип, на попадналите в суматохата хора. Щурмът беше закъснял, защото в продължение на повече от час няколко провокатори са хвърляли различни предмети по посока на полицейските кордони, като нито един от полицейските служители не е предприел действия по изпълнение на служебните си задължения и не е пристъпил към тяхното задържане. Съгласно Закона за Министерството на вътрешните работи, обаче, те са имали не само такова право, но и такова задължение. Вместо това бе оставено достатъчно време на агресорите да се изтеглят, преди щурмът и задържанията да започнат.


Няколко сериозни и безпрецедентни нарушения се наблюдават в тази ситуация:


Първо, разпръскването на поначало мирен протест заради действията на единични агресори е непропорционална мярка и нарушава свободата на събранията. Правилният подход, според международните стандарти, е неутрализирането на провокаторите и предоставяне на възможност провеждането на протеста с участието на мирните граждани да продължи.


Второ, масовите неоправдани задържания на случаен принцип нарушават правото на свобода и сигурност, което гарантира, че никой не може да бъде задържан, освен по обосновано подозрение за извършено престъпление или с цел да се предотврати възможността конкретно лице да се укрие или да извърши престъпление.


Трето, от страна на служителите на МВР беше използвана физическа сила отвъд допустимите граници, нанасяйки сериозни наранявания на задържаните, които бяха спъвани, влачени, притискани, задушавани, удряни с метални боксове. Следва да се има предвид, че никой от тях, според данните по делата им, не са оказвали съпротива при задържането, т.е. използването на непропорционална физическа сила изобщо не е било необходимо. За нанесените телесни повреди са издадени съответните медицински свидетелства.


Четвърто, всеки един задържан има право на адвокат от момента на задържането. Задържаните, обаче, бяха оставени в продължение на не по малко от час, нахвърляни до стените на бившия партиен дом, а впоследствие откарани в различните районни управления на МВР. Близките на много от тях изобщо не бяха уведомени за задържането, за да потърсят адвокатска помощ. Някои от тях бяха посъветвани да подадат сигнал на спешния телефон 112 за това, че техният близък е изчезнал.


Пето, адвокатите не бяха допускани с часове до задържаните, не беше давана възможност за разговори насаме между адвоката и задържания, както повелява законът и беше отказван достъп до заповедите за задържане. Много от задържаните дори нямаха такива заповеди. Тези действия доведоха до грубо препятстване на правото на разглеждане на законосъобразността на задържането в разумен срок. Този разумен срок, според практиката на Съда по правата на човека, е "докато задържането трае", а според Закона за МВР - "незабавно".


И накрая, но не на последно място, днес, когато се гледаха делата за мерките за неотклонение на 24-ма от задържаните с прокурорско постановление за 72 часа, техните защитници не бяха допуснати до сградата на Софийския районен съд в продължение на часове, без възможност за достъп до храна, вода и изобщо до човешки условия за изчакване на делата им, което от своя страна представлява и безпрецедентно нарушение на Закона за адвокатурата.


Подобни груби нарушения на правото на свобода и сигурност и свободата на събранията се наблюдават последователно в решенията на Европейския съд по правата на човека главно срещу авторитарни държави като Турция и Русия.


В заключение


Свободата на събранията, съгласно Европейската конвенция за защита правата на човека и практиката на Съда в Страсбург, е индивидуално право на всеки гражданин. Съдът е установил критерии, въз основа на които да се направи преценка кога едно лице може да претендира, че тази негова свобода е била недопустимо накърнена. Така, необходимо е да се изследва дали събранието изначално е било планирано като мирно и дали организаторите са имали агресивни намерения. Ако такива намерения са били налице, конкретният участник трябва да знаел за тях.


На следващо място, преценява се дали претендиращият нарушението е демонстрирал агресивно поведение при присъединяването си в тези протести, както и дали е причинил телесно увреждане на някого.


При едновременното наличие на тези три критерия, всеки един от присъстващите на разпръснатите в сряда протести, може да претендира от държавата обезщетение за нарушение на основното му право на свобода на мирните събрания.


Що се отнася до задържаните, за които от страна на прокуратурата беше поискана мярка за неотклонение "задържане под стража", те бяха освободени - едни без никакви мерки, други с "подписка", а трети - със символична гаранция.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (105)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 110 Любопитно

  Тека е!Требе се оставят протеституиращите да правят квото си искат!
  🐮🐷🐮🐷🐮🐷🐮🐷🐮🐷🐮🐷🐮🐷🐮🐷🐮🐷🐮🐷🐮🐷🐮🐷🐮

  Много съм прост
 3. 3 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2575 Любопитно

  "като стотици бяха задържани, повечето от тях на случаен принцип, протестът беше разпръснат, а придружаващите го блокади - насилствено премахнати."

  Лелей ами че то останаха ли незадържани протестъри?! Къде щи ги държат толкова пленени въстаници! Интересно как трябва да се премахват незаконни блокади?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 4. 4 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 638 Разстроено

  Недай Боже! Като гледам с каква помия си изкарват хляба некои дрогарки, проституцията изглежда еталон за етика.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  Аз пък си мислех, че е при появата на т.нар. футболни агитки, останалите "мирни протестиращи" трябваше категорично да се разграничат, поне да се разпръснат и да оставят злодеите сами с полицията. За съжаление реалността е съвсем друга и "мирните" граждани посрещаха вандализма и нападенията с мощна, окуражителна подкрепа. Зверското настроение на тълпата никак не се вписва в опорните точки на т.нар. адвокатка.

 7. 7 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  После ке се впишат у списъка с репресирани и ще искат да ги броат за активни борци.

 8. 8 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2200 Весело

  До коментар [#1] от "Студио Х":

  Така е.
  Не могат да издържат като тебе денонощно.
  Трябва да им кажеш на какви стимуланти си, че да не лягат и да сте равностойни:)
  Хахаха

 9. 9 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  Няма погазване на правата, групата престъпници пак бяха оправдани от другарите съдии, а триото седеше отпред, за да прикрива престъпните си действия без страх, че могат да бъдат наранени от техните хора.

 10. 10 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Това е позицията на всички поддръжници на черепа. Явно спонсорът е един и същ.

  И в морето ми е до колене .....................
 11. 11 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 641 Весело

  Герберските служители май са на работа от 6.00ч и виждам техните коментари по-горе.

  забавление и приключение
 12. 12 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 110 Любопитно

  Герберските служители май са на работа от 6.00ч и виждам техните коментари по-горе.
  —цитат от коментар 11 на troi


  Дебейците в 7•00 ч ли почвате😁🐮😁🐮😁

  Много съм прост
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 809 Весело

  "Разпръскването на протеста с насилие погази грубо правата на гражданите"

  Дрън, дрън ярина! Не се правете на по-католици от папата. Ето как се действа в най-старата демокрация в света:

  https://www.youtube.com/watch?v=aAj53Fhhk2k

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 17. 17 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 110 Любопитно

  [quote#14:"Студио Х"][/quote]

  Къдя работиш 🦃Да не си в тролската фабрика на оня дето кора ферарито с 300-Хамилтоня🐮😁🐮😁🐮

  Много съм прост
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2526 Неутрално

  "единични прояви на насилие от страна на протестиращи. "
  Това е адвокат! "Жертвата е тичала, изпреварила и се е изпречила на куршума, куршума случайно изстрелян от обвиняемия"- това е пледоария!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 21. 21 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 809 Весело

  До коментар [#19] от "Студио Х":

  "Слабо трол."

  Така ли бе колега!? Ще се доверя на твоя огромен професионален опит.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 22. 22 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 110 Неутрално

  [quote#18:"Студио Х"][/quote]

  Не се изнервяй🦃
  Бочко скоро ще падне и ще яхнете властта с Ицето и Раданч!🐮😁🐮😁🐮

  Много съм прост
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2526 Неутрално

  Велико народно въстание II - 10.09 Няма да се откажем, няма да се предадем! Всички на площада до оставката на Хунтата и Мутрата! https://www.facebook.com/events/729814310935134/
  —цитат от коментар 5 на Студио Х


  Уважаеми, нали знаеш, че на въстанието има победители и победени! Ако сте мъже по дух, приемете мъжки евентуалното поражение.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 25. 25 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 110 Весело

  [quote#23:"Студио Х"][/quote]

  Хапчетата!🙉😁🙉😁🙉

  Много съм прост
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  До коментар [#23] от "Студио Х":

  кви са тея цигански клетви веее ? да не си от циг...ромските малцинства ? щото и те бачкат от тъмно до тъмно главно нощем , особено в сезона на царевицата .

 29. 29 Профил на rta48522758
  rta48522758
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#4] от "Бубенце":

  Аз пък като гледам с каква помия е залят този сайт(небивало нещо до сега)си мисля за последните издихания на властта.Не те познавам,което е чудесно,не ти личи възрастта ,но вече си мисля,че подмладихте много тази най-древна професия.Политици,тролове,политолози и млади професори и професорки.

 30. 30 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  До коментар [#13] от "Студио Х":

  Като гледам, как отговаряш на всички коментари, май ти караш дежурство.
  Това не е никакъв съд да оправдава хора, които преднамерено застрашават живота на други хора. А най-унизителното за съда е, че му се налага да го прави пред очите на всички, защото служи на разни престъпни групировки.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  Аз пък си мислех, че е при появата на т.нар. футболни агитки, останалите "мирни протестиращи" трябваше категорично да се разграничат, поне да се разпръснат и да оставят злодеите сами с полицията. За съжаление реалността е съвсем друга и "мирните" граждани посрещаха вандализма и нападенията с мощна, окуражителна подкрепа. Зверското настроение на тълпата никак не се вписва в опорните точки на т.нар. адвокатка.
  —цитат от коментар 6 на Lemmy


  Дневник десетки статии на знайни и незнайни хора публикуваха в опит да оправдаят насилието на протестиращите. Вече взе да става банално смешно, дори и кмета/грънеца не е още на барикадата, смятай колко е дотегнало. 🤣🤣🤣

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 36. 36 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  [quote#23:"Студио Х"]
  —цитат от коментар 25 на Шака Зулу
  Хапчетата!🙉😁🙉😁🙉[/quote]

  Късно е за хапчета, за риза май е време. 🤣🤣🤣

 37. 37 Профил на Студио Х
  Студио Х
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Честит празник на всички българи, за които Съединението на всички срещу мутрите от ГЕРБ, е по-важно от комфорта на дивана, и запазване на мизерния им "хубав" живот.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  [quote#32:"oak17621787"]
  —цитат от коментар 34 на Студио Х
  Отдели една минута, трол, и измисли някакво име на 22 рия ти акаунт.И наистина,ставай по-рано, че Севда ще те глоби и днешния ти ден го пиши бегал. Лека заработка,трол.[/quote]

  Хубаво де това ли само можахте да измислите, трол та трол, давай някоя друга обида, разнообрази малко, то бива еднообразие, ама вие ще биете дори и кмета/грънчо. 🤣🤣🤣 Толкова тъпи ви назначават от пасоля, здраво издишате.

 41. 41 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3401 Неутрално

  Като докараме БСПто на власт всичко ще е тихо и спокойно. И деца ще ни направят.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  До коментар [#4] от "Бубенце":Аз пък като гледам с каква помия е залят този сайт(небивало нещо до сега)си мисля за последните издихания на властта.Не те познавам,което е чудесно,не ти личи възрастта ,но вече си мисля,че подмладихте много тази най-древна професия.Политици,тролове,политолози и млади професори и професорки.
  —цитат от коментар 29 на rta48522758


  Колежката изказва мнение, нито обижда някого, нито има реч на омраза. Някакъв коментар на словесния бълвоч на Студио Х ще направите ли?

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2558 Неутрално

  Това жалко човече се сърди на вестоносеца. Но да видим кога ЕС ще прочете новината, и особено едната.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 47. 47 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2558 Неутрално

  [quote#43:"oak17621787"]
  —цитат от коментар 44 на Студио Х
  + 1 лев. Браво,, трол. Повръща ми се, но продължавам дате чета.[/quote]

  Нищо не подхранва отвращението към ГЕРБ така, както вербалните секреции на техните тролове.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 48. 48 Профил на old school
  old school
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Като докараме БСПто на власт всичко ще е тихо и спокойно. И деца ще ни направят.
  —цитат от коментар 41 на blondofil


  То БКП си е на власт и в момента, така че спокойно....Надявам се скоро да бъдат изринати всички ДеСари, без значение в коя партия са се закачили.

  Честит празник българи, борете се за свобода и справедливост и се грижете за държавата си!

 49. 49 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3401 Неутрално

  Мафия, ама построена на основите на научния комунизъм. Затова ще пребъде.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  Това което тази госпожа се опитва да прави на английски се нарича "damage control". На български му казваме позабърсване на фасона. И 1000 пъти да я повтаряте тая глупост хората видяха какво се случи. Статията е за вътрешна консумация.

  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 600 Весело

  До коментар [#38] от "Студио Х":

  мило елфче,

  севда ми се обади,

  вика, в дневник е станало страшно, появил се е ефел, по умен от дайнов и дичев, по-красив от христо иванов и ген-атанасов, и по-благороден от отровното трио; всички наши тролове са безпомощни, виж какво можеш да направиш...

  чета и гледам, страшен си, елфе, номер едно... таково чудо още не е било тук; направо се чудя как ще изкараме до 10; така си изчистил този хубав "едно време форум", че е започнал да прилича на палатков лагер на кръстовище...

  бъди милостив към мен, щото съм стар тролок, за едната салатка с ракийка пиша тук, вземи се скрий за час-два, ще го припиша пред севда на себе си, като взема бонуса ще делим...

  инак наистина си много умен и точен

  Je suis дани кирилов
 54. 54 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 819 Неутрално

  До коментар [#6] от "Lemmy":

  Викаш на всяко масово събитие, организирано от ГЕРБ, трябва да пращаме по няколко футболни хулигана, а гербавите активисти ще са длъжни да се разпръснат и разотидат? 😂😂
  Много си умен, бе Лемур!😂😂

 55. 55 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2526 Неутрално

  [quote#18:"Студио Х"]
  —цитат от коментар 22 на Шака Зулу
  Не се изнервяй🦃Бочко скоро ще падне и ще яхнете властта с Ицето и Раданч!🐮😁🐮😁🐮[/quote]

  Ицето и Раданч...... попиках се от смях!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 56. 56 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2526 Неутрално

  До коментар [#53] от "samarianin":

  +++++++ Браво!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 57. 57 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2526 Неутрално

  [quote#38:"Студио Х"][/quote]

  Оооо, има модератори, мен всеки втори ден ме блокират за 24 часа..... един ден публикувам и хоп Бан! Един ден почивка, пак един ден публикувами Бан....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 58. 58 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  Жалко, че адвокат се излага да пише подбни глупости. Едночасово нападение с бомби и павета срещу органите на реда било единични прояви на насилие. Според закона всяко такова събитие се обявява и организаторът поема отговорността за спазването на реда от участниците.

 59. 59 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5383 Неутрално

  Според организаторите от "Отровното трио" няма протестиращи, а има въстаници.
  А според Наказателния кодекс въстание за смяна на властта е престъпление срещу Републиката.
  Та какво точно казва софийската адвокатка Петкова, основателка на адвокатската фирма "Петкова" е без значение. Но пък е съучастие в престъплението.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 60. 60 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5834 Любопитно

  Адвокат Силвия наблюдавала ли е колко пъти протестите не бяха разпръсквани със сила - от началото на юли, до сега?
  Адвокат Силвия наблюдавала ли е, в отговор на какви действия, полицията е употребила сила?
  Адвокат Силвия дали се е "изкефила как се управлява тълпата по т’ва, по мрежите"?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  "Трето, от страна на служителите на МВР беше използвана физическа сила отвъд допустимите граници, нанасяйки сериозни наранявания на задържаните, които бяха спъвани, влачени, притискани, задушавани, удряни с метални боксове. "
  *
  Е, един автор пък пишеше, че докато задържаните са били на земята са били и ритани в главите. Авторката наясно ли е какви поражения нанася метален бокс? Между другото, това с металния бокс май е фейк.
  Засега тежки поражения на протестери не са показвани или пък медицински свидетелства за тежък побой.
  Не виждам и как малки групи провокатори могат да нахвърлят толкова много предмети, с които беше осеяно навсякъде. Ожесточаването на протеста беше желано и търсено от организаторите му, вижда се от случайно изтървани фрази. На тях им беше пределно ясно какво е психология на тълпата и как единични агресивни действия увличат цялата тълпа. Сблъсъците с полицията бяха търсени с цел след това да я обвинят в бруталност. Сценарият беше ясен още от преди. Даже в статия на "Дневник" открито се призоваваше към трошене и вандализъм.
  Със сигурност нараняванията на полицаите са повече и по-тежки от тези на протестерите но... тях никой не ги брои за хора, вкл. и т.нар. пРезидент. Даже някои цинично заявяват, че за това им плащали.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#61] от "Студио Х":

  хахахаха благодаря, елфе, от едните левчета живея...

  аз нищо не мога да измисля, аз съм прост фен на дани кирилов, не толкова умен и не толкова представителен, но запален подръжник... ако наистина мислиш че мога да саботирам протестите като пиша в дневник голяма чест ми правиш...
  вие елфите като пишете тук сигурно провите протест, много интересно...

  инак като казваш Хунта, ти имаш предвид някакво определение от науката за "хунта", чел си в уикипедия, или щото черепа тъй го рече... не че нещо, но щото да зная за кои работя

  Je suis дани кирилов
 67. 67 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  До коментар [#51] от "emil":

  Някои си мислят, че като се оплачат в Брюксел оттам ще вземат автоматично тяхната страна, а няма да изслушат и двете страни със съответните доказателства за нанесени телесни повреди.

 68. 68 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#62] от "Студио Х":

  от името на тролската бригада благодаря, освен "лека и доходна", е приятна и забавна

  винаги е удоволствие да имаш работа с умни и красиви прогресивни млади сили, борци за свобода и справедливост, на които пренадлежи бъдещето

  Je suis дани кирилов
 69. 69 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Аз пък си мислех, че е при появата на т.нар. футболни агитки, останалите "мирни протестиращи" трябваше категорично да се разграничат, поне да се разпръснат и да оставят злодеите сами с полицията.
  —цитат от коментар 6 на Lemmy


  Репортерите са единодушни, бомбичките са хвърляни зад гърба на протестиращите. Първите 10-15м протестиращи са служили като ЖИВ ЩИТ на криминалните типове хвърлящи павета и бомбички.

  Абсолютно съзнателна тактика на водещите протеста, по едно време по техен призив дори изтикаха напред жените . Такова варварство си позволяват само изродите от ислямският тероризъм, българинът и въобще европейската цивилизация първата грижа е да спаси жените и децата!

  Няма абсолютно никакво съмнение, организаторите на този протест желаеха окървавяването му. Трябваха им Жертви които да развяват като Знаме! За тяхна огромна изненада полицията прояви наистина учудващо търпение и не се подаде на гаврите с нея които не спряха цял ден. И накрая бързо и ефективно разпръсна протеста за броени минути. Без нито една пукната глава! А досега такива винаги имаше, спомняте си и Филип Димитров и другите протести.

  Така беше провален Сценарият на Триото и тези които им дърпат конците за окървавен протист който те да размахват като знаме пред медиите и Запада. Това не беше протест а криминален опит за преврат. . Затова те ще го повторят отново с намерението полицията да сбърка и отговори на провокацията. Които може дори да бъдат по-значителни, млазежката организация на БСП вече е вдигната на крак.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 70. 70 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 539 Весело

  "Свободата на мирните протести е гарантирана от Европейската конвенция за защита на правата на човека."

  Ма тя е от '50 година. а даже Конституцията от '47г. гарантира:
  Член 88
  На гражданите на Народната Република се гарантира свободата на печата, словото, събранията, митингите и манифестациите.
  Колко се е спазвала е друг въпрос.
  Гарантирана е и сега, от:
  Чл. 43.
  (1) Гражданите имат право да се събират мирно и без оръжие на събрания и манифестации.
  Конституция '91г.

  И сега да попитаме ли кое му беше мирното на протеста?

  "В практиката на Европейския съд по правата на човека се приема, че в случаите, в които конкретно събрание е било опетнено от спорадични актове на насилие, това не го превръща автоматично в насилствено"

  Подозирма, че ЕСПЧ смята за спорадичен акт една псувня към полицай на час, хайде, нека да е една метната бутилка на час и половина, и това са двйствия на не повече от 1 на 10 000 души.
  Интересно обстрел в продължение на минути спорадичен ли е? А на час?
  Има ли практика? Или не е спорадичен само, ако всеки гражданин е изпсувал повече от 3 пъти, метнал е повече от 2 бутилки и 3 пиратки и е отнел поне веднъж щит на полицай?

  "Това оправдание поставя, обаче, един основен въпрос и той е защо на територията на протеста са допуснати лица, притежаващи опасни предмети."

  А хипотезата, че са внесени скришом? Аз лично мога да пренеса бая пиратки в силикона на чорапите си и няколо бокса, окачени на жартиерите, не че бих го направила. Няма как да се разбере това от проверка на дамската ми чанта, а за сега никой не се е оплакал, че са го карали да си вдига полата.

  "Трето, от страна на служителите на МВР беше използвана физическа сила отвъд допустимите граници, нанасяйки сериозни наранявания на задържаните, които бяха спъвани, влачени, притискани, задушавани, удряни с метални боксове. "

  Доказателства? Щото съм чувала, че ако те шибнат с бокс, особено ако те шибне 80 килограмов мъж в разцвета на силите си и в отлична физическа форма- следи остават. Понякога- завинаги.

  "При едновременното наличие на тези три критерия, всеки един от присъстващите на разпръснатите в сряда протести, може да претендира от държавата обезщетение за нарушение на основното му право на свобода на мирните събрания."

  Това така е написано, че може да се разбере и като:
  Ако
  "конкретният участник трябва да знаел"... "дали организаторите са имали агресивни намерения"
  и
  "е демонстрирал агресивно поведение при присъединяването си в тези протести" ???
  ( Не може спонтанно да го е решил? Директно е трябвало да се включи в боя? )
  и
  "дали е причинил телесно увреждане на някого."
  "От кога отпадна частта от НК за обида? или тя не важи при " мирно събитие"?"

  То участникът:
  " претендира от държавата обезщетение"

  Да претендира, аз това няма да го плащам. Даже ще попитам дали и как мога да свидетелствам за отвратителното отношение на гражданството към полицаите на което бях свидетел от 09.15 до 14.30 на 02.09.2020г. защото по дълбоко вътрешно мое убеждение това беше всичко друго, но не и мирен протест.

  Аман.

 71. 71 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Жалко, че адвокат се излага да пише подбни глупости.
  —цитат от коментар 58 на svoboden

  Ами на адвокатите това им е професията, да защитават престъпници. Така че няма никаква изненада.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 72. 72 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#63] от "Студио Х":

  елфе,

  не ни се сърди, сега няма как да сте умни, ако ние не сме тъпи... нали
  няма как да сте герои, ако ордите на мордор не стоят ви пречат...като ви пазят
  може би трябваше да опънат една червена черга и хаджигенов да инспектира залата на народното събрание ... с дионисий и маяма
  къде отива тогава хероичния ориол на протестта...

  след "великото народно въстание" - на 10ти ще направите "По-великото народно въстание" - "след туй "най-великото народно въстание", след туй "още по-най-великото народно въстание", после най-по-най... после ще дойде март и ще направим изборите и ще се преброим...

  Je suis дани кирилов
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на czo19392695
  czo19392695
  Рейтинг: 88 Неутрално

  Продажби измислени "адвокати "

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#65] от "Студио Х":

  изключителний,

  всичко твое тук е от такова високо качество и с такова непреходно значение, че би било загуба за науката и културата ако изчезне...

  аз наистина смятам, че дичев и дайнов, колкото и да се опитват не могат да постигнат тази категоричност, яснота на изказа и принципна решителност с която вдъхновяваш форумния протестариат...

  ти разбира се пишеш история...
  само това че севда в неделя ми звъни да влизам и с артрита си да блъскам клавишите в опит да сложа прът в колелото на историята, което ти тъй уверено търкаляш, трябва да ти е достатъчно...

  само на теб ще ти кажа - севда си е загубила съня, бойко й звъни през час, за да пита какво стана с форума на дневник и студио Х, страх го е да излезе да инспетира околовръстното - щото се чуди как ли ще го коментираш...

  Je suis дани кирилов
 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#73] от "Студио Х":

  не е необходимо да четеш, блаженний,

  важното е че ний трябва да те четем, и научаваме много и с това ставаме все по-добри...

  ти си школа...
  като си представя другите бригади с какви посредствени елфи си пишат изпитвам благодарност към късмета който ме прати тук...

  ти пиши... това е важно, аз ще ти отговарям, дори и да не ме четеш...

  Je suis дани кирилов
 79. 79 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#75] от "Студио Х":

  абе друго си е да го прочетеш...

  елфе, не мислиш ли да напишеш книга, или поне една беседа да изнесеш...
  редовно гледам социалистическата телевизия от протестта, ако се качите там, където ви е мястото, бихте ли дали предварително сигнал тук във форума, да не ви пропуснем; предварително благодаря

  изобщо - какви са вашите бъдещи творчески планове

  толкова много ум, страст, честност и компетентност - така да се пилеят, грехота е

  Je suis дани кирилов
 80. 80 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 927 Неутрално

  До коментар [#70] от "Lilith":

  Ще повярвам, когато полицай от предните редици си хвърли ченгеджийската карта и разкаже за развитието на ескалацията без зависимости от началници. Само те и организаторите на ултрасите знаят схемата. Останалите са потърпевши от еуфорията.
  И нещо важно, полицаите на терен изпълняват само заповеди, само.
  Знам случай на новопостъпил полицай, инспектор дето предложи да се съкрати някаква безсмислена допотопна хамалогия в работата му при същия или по добър краен резултат. Шефа му го привика и каза- ти кой си, че да предлагаш, нали ако се промени така първо ти оставаш без работа. Внимавай и сега да не останеш!

 81. 81 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#77] от "Студио Х":

  от името на колегата и цялата бригада - БЛАГОДАРЯ

  вашето мнение ЗНАЧИ много за нас

  поздрави и от севда

  Je suis дани кирилов
 82. 82 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1105 Любопитно

  Велико народно въстание II - 10.09 Няма да се откажем, няма да се предадем! Всички на площада до оставката на Хунтата и Мутрата! https://www.facebook.com/events/729814310935134/
  —цитат от коментар 5 на Студио Х


  Ще следим на датата къде ще се подвизаваш,ТУК или при въстаниците,ще е интересно да ти видим закалката!?

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 83. 83 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 539 Любопитно

  До коментар [#80] от "Enter_K":

  Под "ченгеджийска карта" предполагам визирате служебната такава?

  Защо да го прави?В знак на протест? Срещу какво? Срещу това, че го псуват и нараняват собствените му съграждани? Срещу това, че са му забранили да се защити? Срещу това, че той е на работа в меко казано некомфортни условия? Срещу факта, че висяха в пълно бойно часове наред без почивка? Срещу това, че на пук на всичко не си изпуснаха и за миг нервите? Срещу факта, че поведението им ще се изучава в полицейските школи по света като пример за стоицизъм?
  Или просто за Ваш кеф?

  "И нещо важно, полицаите на терен изпълняват само заповеди, само."
  Това и трябва да правят. Вие представяте ли си репресивен орган със свобода за творчество? Или въоръжени хора, които не спазват ред, и си правят каквото искат? Имате ли идея какво ще се случи?

  "Знам случай на новопостъпил полицай, инспектор дето предложи да се съкрати някаква безсмислена допотопна хамалогия в работата му при същия или по добър краен резултат. "

  Не подлагам на съмнение интелигентността и възможноста за предлагане на оптимизация от страна на младите служители в органите на реда. Имам обаче няколко въпроса.

  Оптимизацията съобразена ли е с законите, правилниците за вътрешния ред, наредбите и инструкциите, спецификата на частта, в която служи предлагащият я, в контекста на прякото и косвено взаимодействие с останалата част от МВР, т.е. други служби, както вътрешни, така и външни за министерството?
  Оптимизацията съгласувана ли е в системата на националната сигурност?
  Оптимизацията проиграна ли е при взаимоотношения с цивилни?
  Има ли финансов разчет?
  Колко време ще отнеме да се имплементира и да се обучат хора в нея?
  Оценка на полезност правена ли е, включително от независима организация?
  Оценка на риска?
  Нуждае ли се за да сработи от промяна в закон?
  Оценка на психологическия ефект има ли?
  Имам и още няколко, ма няма да Ви отегчавам.

  И да, това се отнася дори и за идеята да преместиш в другия ъгъл на килията арестансткото гърне.
  По ред причини.

  Благодаря предварително за информацията.

 84. 84 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 675 Неутрално

  право е момичето, основно човешко право на умнокрасивите е да може да плюят, псуват и целят с павета полицаи и други държавни служители !! умнокрасавците еманация на духа, изключително надарени културтрегери, имат по различно усещане за обществените процеси. Те не могат да бъдат вкарвани в рамките на традиционните закони и правила. Не може.

 85. 85 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 675 Неутрално

  право е момичето, основно човешко право на умнокрасивите е да може да плюят, псуват и целят с павета полицаи и други държавни служители !! умнокрасавците еманация на духа, изключително надарени културтрегери, имат по различно усещане за обществените процеси. Те не могат да бъдат вкарвани в рамките на традиционните закони и правила. Не може.

 86. 86 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1357 Любопитно

  Уважаеми протестиращи и вие, трима тенори на Великото народно въстания – аФторката е (според това, което са ни дали като информация от уважавания от нас сайт) – „Столичен адвокат, основател на адвокатска кантора „Петкова“! Така че не се колебайте, ако видите „Подобни груби нарушения на човешки права се наблюдават главно в авторитарни държави като Турция и Русия“ като тези на снимката към нейният материал, веднага се обърнете към нея, да ви защити от „Подобни груби нарушения на човешки права“, засягащи вашите нежни, деликатни душици! Така че нито вие ще изпадате в животозастрашаващ потрес от такива гледки, нито аФторката ще остане без работа в тези тежки времена! Дерзайте, мили ни, нежни протестиращи, свикнали през свободното си време да свирите на виолончело и да пишете стихове! Откъде-накъде разни минаващи полицаи ще ви застрашават свободата? М?

 87. 87 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1357 Любопитно

  До коментар [#13] от "Студио Х":

  Да, че защо да не оспорвам решенията на българския съд, трол? Един френски посланик не само ги оспори, ами и каза, че „българският съд е пълен с гнили ябълки“! Е, аз не съм посланик, ама ти давам тук линк към един материал на любимото ти Дойче веле – https://www.dw.com/bg/защо-българската-държава-не-наказва-адекватно-едрите-играчи-в-наркобизнеса/a-3216621 - „Защо българската държава не наказва адекватно едрите играчи в наркобизнеса?“. Хайде пак питай за решенията на българския съд, троле! Въпроси имаш ли, че да те осведомя?

 88. 88 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4341 Неутрално

  На това му се казва необективна статия!
  Жалка история!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на Светозар Христов
  Светозар Христов
  Рейтинг: 545 Неутрално

  А нападението срещу полицията, тоест срещу държавата, какво е господа / госпожи толерасти ? В " правата награжданите " не влиза нападение срещу полиция и хора, които не са на твоето мнение.

 91. 91 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  До коментар [#65] от "Студио Х":изключителний,всичко твое тук е от такова високо качество и с такова непреходно значение, че би било загуба за науката и културата ако изчезне...аз наистина смятам, че дичев и дайнов, колкото и да се опитват не могат да постигнат тази категоричност, яснота на изказа и принципна решителност с която вдъхновяваш форумния протестариат...ти разбира се пишеш история...само това че севда в неделя ми звъни да влизам и с артрита си да блъскам клавишите в опит да сложа прът в колелото на историята, което ти тъй уверено търкаляш, трябва да ти е достатъчно...само на теб ще ти кажа - севда си е загубила съня, бойко й звъни през час, за да пита какво стана с форума на дневник и студио Х, страх го е да излезе да инспетира околовръстното - щото се чуди как ли ще го коментираш...
  —цитат от коментар 76 на samarianin


  🤣🤣🤣🤣🤣

 92. 92 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  Според шефа на полицията всичко е било перфектно.
  ВЪПРОСА Е: Защо шефа на полицията още не е отстранен от служба и няма повдигнато обвинение?!

 93. 93 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  На територията на Протеста умишлено са пропуснати лицата изпратени от върхушката на герб!
  Доказателство за това е фактът, че бомбички имаше, но задържани лица свързани с тези бомбички няма!
  Целия този погром е организиран от мутрите в герб!
  Същите мутри, които чрез охранителни фирми като "Делта гард" и "Рапон" на Борисов, бранят имуществото на турците и складовете на Делян Пеевски!

  Същите мутрета, изпратени от мутрите в герб се появяваха и на протестите срещу осъжданото вече лице, Гешев!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 94. 94 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  Според шефа на полицията всичко е било перфектно. ВЪПРОСА Е: Защо шефа на полицията още не е отстранен от служба и няма повдигнато обвинение?!
  —цитат от коментар 92 на Гражданин


  Първо трябва да сменим централната власт, окупирана от мутрите в Герб!
  Всичко останало, едно по едно след това!
  Всички шефове на РПУ, замесени в погрома срещу протестиращите на 2 септември (защото реалните мутрета, които хвърляха бомбичките бяха "избягаха" до един) ще бъдат потърсени веднага след срутването на герб!
  Няма да забравим безчинствата на еничарите "полицаи"!
  Няма да забравим и техните началници...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 95. 95 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 835 Неутрално

  На 2 септември властта извърши брутален акт на насилие срещу мирно протестиращите граждани, който ще е повод за сурово правосъдие над виновниците

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 96. 96 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2574 Неутрално

  Щурмоваците са неделима, интегрална част на протеста. Негово острие и авангард. Мощно поддържани от тълпата отзад. Не са провокатори, а бойци от първа линия. Мотивирани и нахъсани от отровното трио и Румен Радев. Когато държа подстрекателската реч в парламента бяха извадени тонколони да слушат събиращите се за щурма. Но в публикацията е друго интересно. Как е възможно сериозна медия като Дневник да се излага така? Единични агресори!? Цяла България е свидетел на мощния щурм на протестиращите. Какви единични агресори. Това е протестът в неговата крайна форма. Сега се заканват да повторят щурма. Възможно ли е стоящите зад Радев и триото да искат гражданска война? Възможно е . Един Божков или Цветан Василев, примерно. Но и те са пионки. Един успял българин - Теодор Ушев, художник аниматор зад океана написа кратки бележки - съвети към протестиращите. Нещо като писмата от далеч на Ленин как февруарската революция да стане болшевишка. Прави най-силно впечатление съветът му да се чупят витрините на банките, защото били застраховани, а и грабили народа!? Без съмнение Теодор Ушев изразява идеите на БЛМ и Антифа, зад които е демократическата партия в САЩ. Там се изпълняват точно подобни съвети - чупене на витрини на банки, магазини и пр. Грабежи, коктейли Молотов, палежи и т.н. Това спретват и в България. Поне личи от съветите на Теодор Ушев, свързан, естествено с тези среди. Възможно ли е избирателите на БСП /защото те са масата, основното протестиращо тяло/ да вървят по гайдата на същите среди. Напълно. Там се веят знамена със сърп и чук, събират се пред петметровата статуя на Ленин в Сиатъл да отдадат почит на вожда на световния пролетарият и се нахъсат. Тръмп каза, че в САЩ върви социалистическа революция, а след победата на демократите ще станат скучна социалистическа страна. Щом го казва Тръмп... Американският президент, все пак. Всички доклади на службите минават през него.

 97. 97 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  До коментар [#51] от "emil":

  Статията показва ясно защо ЕС пусна декларации срещу полицейското насилие и не каза нищо срещу протестиращите.

  ГЕРБ си заби просто още един пирон в ковчега, а тия дни прави това с такава скорост, че скоро този ковчег ще е с метално покритие. Всеки ден грешки.

  Днес, примерно, Бойко се оля, замете с редакция на поста вместо извинение, съвсем се оака така. Все едно вече не се тръби и ЕС, щото е на български, няма да го види. Така и с лъжата за ИК и LIBE. Ония разбраха, обявиха я за абсолютна лъжа и фалшива новина, предложиха етична комисия, та друг път да бият шамари, а бесни европолитици подкараха подпукване на ГЕРБ цяла седмица.

  Жалкото в случая с насилието е, че жертвите ще си плащат обезщетенията, а не извършителите. Трябва ни механизъм за регресен иск към отговорния чиновник или политик. Не може ние да им плащаме все за золумите.

 98. 98 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2714 Неутрално

  ,,...Внедряването на футболни агитки в мирни политически протести с цел компрометирането им, не е рядка практика в държавите по света. Подобни случаи има във Великобритания, Франция, САЩ, Германия и много др. Логично, при осъществяването на насилнически актове, полицията прибягва до разпръскване на целия протест....,,

  Та господжо адвокатин, начи в тези страни Великобритания, ,Франция, Немция,САЩ щом като има проява на насилнически актове полицията има право да прибегне до разпръскването на целия протест. А тука полицията го няма това право, да ви имам логитката господжо адвокатке

 99. 99 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  До коментар [#98] от "сидер":

  Адвокатката дава решенията на ЕСПЧ и международното право, както и Закона за МВР. Какво общо има това с нечия логика, включая твоята?

 100. 100 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2714 Неутрално

  До коментар [#93] от "Рим":

  Само това ще ви покажа:

  ,,...Внедряването на футболни агитки в мирни политически протести с цел компрометирането им, не е рядка практика в държавите по света. Подобни случаи има във Великобритания, Франция, САЩ, Германия и много др. Логично, при осъществяването на насилнически актове, полицията прибягва до разпръскване на целия протест....,,
  Ако сте го чели? И да допълня, значи там може, а тока не трябва и не може

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK