"Българите не ни послушаха, действаха тихомълком"

Паметникът на Съединението в Пловдив.

© Анелия Николова

Паметникът на Съединението в Пловдив.Текстът е препубликуван от "Дойче веле".


Само шест дни след обявяването на обединението между Княжество България и Източна Румелия император Александър Трети пише следното до началника на руския Генерален щаб генерал Обручев:


"Не одобрявам действията на българите. Те нас не ни послушаха, действаха тихомълком, съвети не искаха, нека сега сами да си сърбат попарата, която забъркаха. Според мен, докато княз Александър (Александър Батенберг - бел.ред.) продължава да се разпорежда със съдбата на българския народ, нашето вмешателство в българските работи е абсолютно невъзможно и безполезно.
Заради последните действия на българите, които ние не одобряваме и за нас са нежелателни, би било непростимо и даже престъпно спрямо Русия да се караме и да водим война с Турция, а може би и с Европа. Ние трябва да имаме една-единствена главна цел - завладяването на Константинопол, за да се установим завинаги на Проливите и да знаем, че Константинопол винаги ще бъде в наши ръце. Това е в интерес на Русия и към това трябва да се стремим. Всичко останало, случващо се на Балканите, за нас е второстепенно. Стига сме се правили на интересни в ущърб на истинските интереси на Русия! Славяните сега са длъжни да служат на Русия, а не ние на тях!".


"Русия винаги търси признателност и послушание"


Този възглед на самодържеца вече е бил доведен до знанието на всички руски офицери, останали след Руско-турската война да обучават младата българска армия. Четири дни след Съединението военният министър на Княжеството Михаил Кантакузин, руски княз и генерал-майор, и подчинените му руски военнослужещи колективно напускат министерството и своите гарнизони. Така те оставят българската войска без професионално ръководство пред надигащата се опасност Османската империя да нахлуе в обединената българска държава под предлог, че Съединението нарушава Берлинския договор от 1878 година.


Проблемът е, че към православните балкански държави Русия винаги е провеждала "политика на чувствата", казва в тази връзка историкът Андрей Пантев. "Империята се държи крайно нетактично към тази част от Европа и именно това е причината за странно повтарящия се епизод в историята, при който всички държави на полуострова, получили руска помощ за своето освобождение, преминават през периоди на враждебност към Русия. Да не забравяме и популярното в руското общество предсказание на Достоевски, че тези, които Русия е освободила, щели да се обърнат срещу нея", отбелязва Пантев.


"Във външната си политика Русия винаги търси благодарности, признателност и послушание, но това поле всъщност е подвластно единствено на интересите на отделните държави", допълва мнението на колегата си историкът Христо Матанов. В същото време обаче твърди, че първата пукнатина в българо-руските отношения се появява поне няколко години преди Русия демонстративно да загърби каузата за обединението на българите от двете страни на Стара планина.


Княз Батенберг е бил любимец на убития през 1881 цар Александър Втори, но опитите да води независима от Русия политика му навличат омразата на крайно консервативния наследник Александър Трети. Извършеното без консултации със Санкт Петербург Съединение само засилва неприязънта на самодържеца, който определено смята Княжеството за свой протекторат. Русия осъзнава, че от планирано предмостие за завземане на османската столица и Проливите, обединена България се превръща в сериозно препятствие.


"Решаваща роля за втвърдяването на руския негативизъм спрямо обединението на двете български държави изиграва и позицията на Великобритания, която недвусмислено подкрепя случилото се в Пловдив на 6 септември 1885 година. Руско-британското противоборство през 19 век върви по линията "всичко, което Лондон подкрепя, се отхвърля от Санкт Петербург - и обратното", обяснява Матанов.


"Обединена България е гроб за всичко сръбско"


По-малко от два месеца след Съединението, на 2 ноември 1885 година, сръбският крал Милан Обренович напада западните предели на обединената българска държава - след като преди това е уведомил Виена. В същото време младата и неопитна българска армия очаква османската инвазия далеч на юг и на изток. "Обединена България е гроб за всичко сръбско" - така крал Милан обяснява пред император Франц Йосиф военната си интервенция.


По думите на проф. Пантев, Милан е просто "балканската кукла на Австро-Унгария" - с Виена той е подписал най-срамния договор в сръбската история. Историкът категорично отхвърля версията, че независимо от австроунгарската подкрепа, Сърбия не би посмяла да нападне своите източни съседи без консултации и позволение от Санкт Петербург. Пантев припомня, че именно австроунгарският военен аташе в София е заплашил българите да спрат незабавно победоносното си настъпление след превземането на Пирот, защото в противен случай щели да видят дулата на австроунгарската армия.


Около ненамесата на Русия в Сръбско-българската война са налице някои подозрителни обстоятелства, смята проф. Матанов. Например фактът, че Русия бързо изтегля офицерския си корпус след Съединението и не протестира пред Белград за безпричинното нападение в гръб срещу обединена България. "Тя просто оставя "българите да си сърбат попарата", както се изразява Александър Трети. Но за всеобща изненада се оказва, че българите умеят и това в обстановка на невиждан национален подем", припомня Матанов.


Строго секретно: истината за българо-руските отношения


Историкът обяснява, че истината за българо-руските отношения трудно може да се разбере, тъй като руските архиви си остават недостъпни за чуждестранни изследователи.


"Даже документи от 17 век все още не се дават за ползване, макар че официално това не е забранено. Когато преди време наш колега се опита да види дневника на руския посланик в София от времето на Илинденско-Преображенското въстание от 1903 година, му беше отказано категорично. Руснаците винаги са държали тяхното мнение по отношение на исторически събития да е единствено меродавното. Неслучайно много българи и днес споделят не българската, а руската гледна точка за общата ни история. Именно липсата на достъп до руските архиви е сред причините руската историография и понастоящем да произвежда митове и легенди под влияние на вътрешния политическия натиск", заключава проф. Матанов.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (210)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Хъй въй статията не е за протеста, не това на нищо не прилича...

  ДБ=БКП
 2. 2 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Др. Радев ще ви послуша. Той винаги ви е слушал!

 3. 3 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Българите едно време са били такива, тихомълком и се действа.
  Сега... то не се крясъци, то не са викове, закани... То не е гюрултия, то не са обещания... То не са самохвалства... И накрая нищо...

  ДБ=БКП
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3639 Неутрално

  "Славяните сега са длъжни да служат на Русия, а не ние на тях!"
  Император Александър Трети
  ––––––––––––––––––––––
  На кого са необходими и ДРУГИ ДОКАЗАТЕЛСТВА, че интересите на Русия не са интересите на България?
  Русия винаги е използвала България и е била враг на България.
  Това ЯСНО трябва да бъде записано в учебниците...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  " Не одобрявам действията на българите. Те нас не ни послушаха, действаха тихомълком, съвети не искаха, нека сега сами да си сърбат попарата, която забъркаха. Според мен, докато княз Александър (Александър Батенберг - бел.ред.) продължава да се разпорежда със съдбата на българския народ, нашето вмешателство в българските работи е абсолютно невъзможно и безполезно."

  Със сегашния ни премиер, послушанието на Русия е напълно гарантирано ! Разгневи ли се руския самодържец, до 15 минути има роболепен отговор от сикаджията ! Милиарди наши средства отново се загробват в руските проекти, а похищението на български граждани от руските спец. служби остава напълно безнаказано ! Гарантирано от мутрите във властта !

 7. 7 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3639 Неутрално

  Неслучайно много българи и днес споделят не българската, а руската гледна точка за общата ни история. Именно липсата на достъп до руските архиви е сред причините руската историография и понастоящем да произвежда митове и легенди под влияние на вътрешния политическия натиск.
  –––––––––––––––––––––
  Време е да си напишем НАШАТА история!!!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 8. 8 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  Даа русофили. Това е вашата русиюшка.

  SHADOWS of SOFIA
 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  " Около ненамесата на Русия в Сръбско-българската война са налице някои подозрителни обстоятелства, смята проф. Матанов. Например фактът, че Русия бързо изтегля офицерския си корпус след Съединението и не протестира пред Белград за безпричинното нападение в гръб срещу обединена България. "Тя просто оставя "българите да си сърбат попарата", както се изразява Александър Трети. Но за всеобща изненада се оказва, че българите умеят и това в обстановка на невиждан национален подем", припомня Матанов."

  Русия винаги е водела политика на пълно подчинение и обезличаване на Българщината и държавността ни ! Ако бяхме станали част от Сърбия още към момента, когато Милан ни напада коварно в гръб, това щеше да бъде истински подарък за нашите " освободители".....

 10. 10 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 363 Неутрално

  Ако съединението беше утре, днес по телевизията представители на официалната власт на султана щяха да обясняват как бунтовниците са пропаднали хора, как не знаят "какво следва след бунтовете", БТЦРК не е легитмно избран и не представлява никого и че исканията им са незаконни , а следващата 1886 щяла да бъде много тежка , а протестите пречат на събирането на реколтата

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 11. 11 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#5] от "Депутат 241":

  Русия просто си гледа интереса, освен всичко останало, което наистина е направила. Защото малко трудно си представям Освобождение без чужда помощ. Русия иска да помогне, и помага, но иска и Босфора. Те нещата са заедно. България да не би като е водила войни да е освобождавала някога някого?
  Вече със СССР нещата са коренно различни. Червените изверги искат кръв, кръв, кръв...

  ДБ=БКП
 12. 12 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2601 Неутрално

  И преди сто години, и преди двеста, и сега за всеки българин, който не е купен или с промит мозък, е ясно, че целта на Русия винаги е била контрола на Проливите, не някаква си България или славянство или братушки и не знам си какво.

 13. 13 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5684 Весело

  "руските архиви си остават недостъпни за чуждестранни изследователи"
  #####
  Затова няма да спрат да се носят разни измислени митове и легенди за широката руска братска славянска православна душа, от които на някои "фили" им се подмокрят гостоприемно едни анатомични зони под кръста...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 14. 14 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 68 Любопитно

  Който си мисли, че Русия ни е "освободила" заради красивите ни сини очи се заблуждава дълбоко. Тези страни воюват през 20-30 години от 1568-ма та до ПСВ.

  Потребители с активирана функция "автоматичeн минус", 'щото са фанатични комундета: Мутри вън, Иво, Мунчету на Боеку, Ivan Stoyanov, Другарят Иванов*, #ОСТАВКА, Роси, Студио Х, samoedin, niksan1, Котаракът на Шрьодингер, Fiji, Norman Granz, Billy Pilgrim, historama, hawaii, dejmos, cinik, Virgin, Рим, Gopeто, 3biri, yavooor, Alexander97, Voiko, Kingpin, Doge, papуre, Oleg Shishmanov, dnevnikar, stein, Чарли Мишкин, Смартдъмби*, LudLustrator, Тайпи*, Hristov
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  До коментар [#5] от "Депутат 241":Русия просто си гледа интереса, освен всичко останало, което наистина е направила. Защото малко трудно си представям Освобождение без чужда помощ. Русия иска да помогне, и помага, но иска и Босфора. Те нещата са заедно. България да не би като е водила войни да е освобождавала някога някого?Вече със СССР нещата са коренно различни. Червените изверги искат кръв, кръв, кръв...
  —цитат от коментар 11 на anonim440


  Тя и сега си гледа интереса. Има си пазители на имперската рента. Там където са руските енергийни проекти , там са и руските интереси . Та кой е обещал да довърши руската тръба с пари на данъкоплатеца , той е пазител на имперската рента. Така е нали?

  SHADOWS of SOFIA
 17. 17
  anonimnii
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 18. 18 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 841 Неутрално

  "Не одобрявам действията на българите. Те нас не ни послушаха, действаха тихомълком..."

  Българите...

  Кога най-после ще започнем да наричаме нещата с истинските им имена?
  БългариТЕ, а ане БългариЯ!
  Руснаците никога не са имали намерение да си тръгват от ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИ...ТЕ!
  И съгдаването на БългариЯ е плод на Берлинския Конгрес, на който ясно се заявява на Русия, че трябва да си ходят!

 19. 19 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3639 Неутрално

  Ами това си е един светъл повод да бутнем МОЧА. Освен това за него и решение на СОС.
  А след него и пияния Альоша...
  п.п. Само в Бургас трябва да се запази паметната площа на съветските бойци, реално загинали геройски в борбата срещу метанола...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 20. 20 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3639 Неутрално

  Спомнете си кой е Преседател на Народното събрание при обявяване на Съединението - СТЕФАН СТАМБОЛОВ!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 21. 21 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Др. Радев ще ви послуша. Той винаги ви е слушал!
  —цитат от коментар 2 на balkantourist


  Русия употреби всички средства само и само да попречи на народний идеал – Съедине­нието, пише Стефан Стамболов през 1886 г.

 22. 22 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 841 Неутрално

  До коментар [#19] от "Депутат 241":

  Но... Трябва да е с форма на бутилка!

 23. 23 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  Българите не са действали тихомълком , защото руските офицери са били повече от наясно , какво се готви , но не са били сигурни , че Сърбия ще обяви война на нас българите , а нежеланието на Русия да води война срещу Австро-Унгария , след Освободителната война е факт ! Затова и никой не е очаквал победата на българите , защото си я извоюват съвсем сами......За всичко си има явни причини и те да се прехвърлят в днешно време е смешно и не си заслужава поради коренно различните международни условия....Цар Фердинанд Първи по-късно действа обратно поради произхода си , но и не дйства срещу волята на двете Велики сили , а защо Русия не взе Проливите , е..... може да се търси источника в архивите им ! Факт е , обаче , че отношението на българите към Русия е било винаги с " едно на ум " , но то е поради придобития през годините опит , както политически , така и военен.....Има още много да се каже по темата , а не да се спекулира с историята !

 24. 24 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  На комунистите сега ако им кажат, че властта пак е тяхна и първата им работа ще е да отидат при Путин и да го молят България да стане 16-та република.
  —цитат от коментар 17 на anonim440


  Ами те и сега са на власт. Да не се опитваш да забравиш потомствения комунист ББ?Кой ни нахлузи големия шлем?

  SHADOWS of SOFIA
 25. 25 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 356 Неутрално

  Естествено руското мекере и доносник Пантев, гледа да оневини Русия и с цялата си болшевишка наглост даже Сърбия....все едно Австро Унгария ни е нападнала.

 26. 26 Профил на mekarshalev
  mekarshalev
  Рейтинг: 454 Гневно

  абе кажи им ръшистански изроди и повече не им говори!

 27. 27 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3639 Неутрално

  До коментар [#17] от "anonim440":

  Не, колега, ще молят да са 23-та република.
  Ето ги настоящите субекти на Руската федерация:

  1. Адигея
  2. Алтай (република)
  3. Башкирия
  4. Бурятия
  5. Дагестан
  6. Ингушетия
  7. Кабардино-Балкария
  8. Калмикия
  9. Карачаево-Черкезия
  10. Карелия
  11. Коми
  12. Марий Ел
  13. Мордовия
  14. Якутия
  15. Северна Осетия – Алания
  16. Татарстан
  17. Тува
  18. Удмуртия
  19. Хакасия
  20. Чечения
  21. Чувашия
  22. Република Крим

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 28. 28 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 841 Неутрално

  До коментар [#11] от "anonim440":

  Както за Самюел Джонсън, "Патриотизма е последното убежище за негодника", така и ПАНСЛАВИЗМА Е РУСКАТА ЗАЛЪГАЛКА!

 29. 29 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  До коментар [#11] от "anonim440":

  "Русия просто си гледа интереса, освен всичко останало, което наистина е направила. Защото малко трудно си представям Освобождение без чужда помощ. Русия иска да помогне, и помага, но иска и Босфора. Те нещата са заедно. България да не би като е водила войни да е освобождавала някога някого?
  Вече със СССР нещата са коренно различни. Червените изверги искат кръв, кръв, кръв..."


  И викаш ако интереса на Русия е България да не съществува, а да е част от Сърбия, ние може да сме спокойни, щото това ...и било просто интереса на Русия !
  ......

 30. 30 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Весело

  А султана много се разстроил тогава и плакал- плакал.......

 31. 31 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  До коментар [#11] от "anonim440":"Русия просто си гледа интереса, освен всичко останало, което наистина е направила. Защото малко трудно си представям Освобождение без чужда помощ. Русия иска да помогне, и помага, но иска и Босфора. Те нещата са заедно. България да не би като е водила войни да е освобождавала някога някого?Вече със СССР нещата са коренно различни. Червените изверги искат кръв, кръв, кръв..." И викаш ако интереса на Русия е България да не съществува, а да е част от Сърбия, ние може да сме спокойни, щото това ...и било просто интереса на Русия ! ......
  —цитат от коментар 29 на samoedin


  +

  SHADOWS of SOFIA
 32. 32 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Българите не са действали тихомълком , защото руските офицери са били повече от наясно , какво се готви , но не са били сигурни , че Сърбия ще обяви война на нас българите , а нежеланието на Русия да води война срещу Австро-Унгария , след Освободителната война е факт ! Затова и никой не е очаквал победата на българите , защото си я извоюват съвсем сами......За всичко си има явни причини и те да се прехвърлят в днешно време е смешно и не си заслужава поради коренно различните международни условия....Цар Фердинанд Първи по-късно действа обратно поради произхода си , но и не дйства срещу волята на двете Велики сили , а защо Русия не взе Проливите , е..... може да се търси источника в архивите им ! Факт е , обаче , че отношението на българите към Русия е било винаги с " едно на ум " , но то е поради придобития през годините опит , както политически , така и военен.....Има още много да се каже по темата , а не да се спекулира с историята !
  —цитат от коментар 23 на Николай Бучков


  България печели сръбско-българската война благодарение на руското оръжие и най-вече артилерия, превъзхождащи в пъти австрийските, с които Австро-Унгария въоръжава сърбите.

 33. 33 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#24] от "K2":

  Ха,аз мислих,че е баварски възпитаник;

  https://www.youtube.com/watch?v=ZD_defzNfs8

 34. 34 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Весело

  До коментар [#30] от "MPetr":

  И само парите за железниците си искал и парите за 3 мини..... И Рашките направили цесийка и добре че дошла 1917 че да не я връщаме.... Иначе много му било мъчно за Румелията на султана и много го било страх от Чардафони и т.н.......

 35. 35 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2751 Неутрално

  До коментар [#2] от "balkantourist":

  Бай Х кого слуша ? Тича да показва на Путя снимки от потока ,даже руски проговори. Герберунгели отворете си очите ? Потока , Белене ,Лукойл ...дупедавци

 36. 36 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2601 Весело

  България печели сръбско-българската война благодарение на руското оръжие и най-вече артилерия, превъзхождащи в пъти австрийските, с които Австро-Унгария въоръжава сърбите.
  —цитат от коментар 32 на log_on


  Хаха, това не го бях чувал досега. Сега оправдай и руските офицери, които си тръгват. И там ще има някакъв четириизмерен шах, нали?

 37. 37 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  До коментар [#24] от "K2":Ха,аз мислих,че е баварски възпитаник; https://www.youtube.com/watch?v=ZD_defzNfs8
  —цитат от коментар 33 на log_on


  Злите езици говорят , че е възпитаник и на "Панкрац".

  SHADOWS of SOFIA
 38. 38 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  Отново е време да напомним за Райхщадското Споразумение, а по-късно подновено и с Букурещко такова. Това е един много срамен документ за Русия и руските интереси в България. Затова почти всички рубладжийски медии мълчат за него и го пропускат всеки път. Учтиво го забравят. За да не прогледне българският народ какво са му нагласили "братята руснаци" още преди Априлското въстание.

  И понеже нашите рублояди във форума имат памет колкото маймунките - 2 минути, да им напомня.

  В една от клаузите Русия и Австро-Унгария се договарят ТАЙНО, че в НИКАКЪВ СЛУЧАЙ няма да позволят създаване на голяма славянска държава на Балканите. Това е по искане на Русия, която иска да раздели Балканите на малки държавици и да ги контролира на принципа "разделай и владей". Защото една голяма силна Балканска държава може само и единствено да се противопостави на руските интереси.

  В отговор Австрия иска Русия да предаде на Виена окупацията на Босна, а в последсвие и да я анексира. Русия се съгласява. И логично, след фалшивата свобода на 3 март 1878, следва Берлинският Конгрес. Преди конгреса Австрия и Русия отново се срещат тайно, за да преповторят съглашението си. И на конгреса - ЧУДО! България разпокъсана, а Босна окупирана от ... Австрия. Какви случайности ставали.

  Райхщадското споразумение беше държано в строга тайна чак допреди 20 години. Когато бях ученик, учехме, че те, нашите братя руснаци, се борели за нашата свобода и нашата териториална цялост (какви самаряни!!!), а лошите западни империи, врагове на България, искали да ни накъсат. И руснаците били безсилни, разбираш ли, да спрат тая несправедливост! Даскалицата доста добре ни обясняваше тая "историческа истина" и тогава вярвах в нея, както всички други. Но рано или късно човек проглежда, ако има 5 грама мозък в главата. Днес вече Райхщадското споразумение е официално разкрито. Аз питам - учениците в училищата учат ли го? Старите комунистически даскалици пред пенсия още ли учат децата ни, че Русия искала да ни освободи от братски чувства, а Западът й пречел?

  Съединението е последствие именно от клаузите на Райхщад. Заради това Русия категорично отказва да го приеме - нали именно руснаците искаха да ни кълцат на части. И затова те изтеглят своите офицери от страната. Ние сме им нарушили Балканската геополитическа схема.

  Тъжно е, че след изгонването на руснаците през 1885 г., те се завърнаха отново у нас като диктатори само 60 години по-късно, за да превърнат отново в североизточна кочина като тяхната.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 39. 39 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#37] от "K2":

  ,,попаднал в затвора и станал човек'' с главно Ч. Имало значи за оти.Даже Меркел му говори на уше и го спонсорира да ни очовечи..нас льошия матрял и тулупи некви.

 40. 40 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  На мен ми е интересно защо не се бута "паметника" бетона на съвецката армия в София?
  И за "Альошата" важи, и за сума ти по малки "паметници" бетони на разни съвецки хора в каски разпръснати из София.
  Все още ли сме комунизъм?

  ДБ=БКП
 41. 41 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2751 Неутрално

  До коментар [#19] от "Депутат 241":

  За МОЧА питай смоковската русофилка ...и за руската елха ..

 42. 42 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#36] от "Yard":

  Никой и нищо не оправдавам. Това горе е фактология.

 43. 43 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3639 Весело

  До коментар [#22] от "Tzar Vova Josei-ki":

  Не е бил бутилиран. Направо са го точили от цистерната...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 44. 44 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  [quote#36:"Yard"][/quote]

  За това Сръбско-Българската война е наречена още и война на капитаните. Руските офицери се изнасят и остават само наши които са стигнали до капитан.

  SHADOWS of SOFIA
 45. 45 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2751 Неутрално

  До коментар [#17] от "anonim440":

  Учителят на бай Х ,Бай Тощо се опита да ни направи 16-та ,сега е ред на бай Х

 46. 46 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3460 Любопитно

  До коментар [#40] от "anonim440":

  На мен пък ми е интересно. ....защо днес ,след като вече всички сте свободни ....все още си търсите освободители......:)....?
  Къде е Julian Mall ......да ти доразвие темата. ....?

  Bukalemun
 47. 47 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Четири дни след Съединението военният министър на Княжеството Михаил Кантакузин, руски княз и генерал-майор, и подчинените му руски военнослужещи колективно напускат министерството и своите гарнизони.

  И това май е най-хубавото което се е случило. Не са пречили. Не се знае колко ,,талантливо" биха водили войната. Сами сме си свършили делото на Съединението.

 48. 48 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 702 Неутрално

  "Славяните сега са длъжни да служат на Русия, а не ние на тях!"Император Александър Трети––––––––––––––––––––––На кого са необходими и ДРУГИ ДОКАЗАТЕЛСТВА, че интересите на Русия не са интересите на България?Русия винаги е използвала България и е била враг на България.Това ЯСНО трябва да бъде записано в учебниците...
  —цитат от коментар 5 на Депутат 241


  Интересите на Русия съвпадат с интересите на България.
  Затова под руско влияние БГ става 9 милиона.

  Интересите на САЩ, Англия са обратни на инстересите на България.
  Затова под западно влияние БГ става под 7 милиона.

  това са простите цифри.
  те казват всичко.

  другото са морални съждения, които са плод на пропаганда и пари,

 49. 49 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 880 Неутрално

  [quote#48:"WWW"][/quote]

  Те искаха БГ да стане ''картофена нива''. Е постигнаха го ,та и отгоре. Сега сме само угар и тук там някоя картофена нива.

 50. 50 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  То реално в днешно време русофилите не живеят в Русия. В България почти няма русофили. Червените не се броят, защото те реално мразят Русия и си мечтаят само за СССР. Ако Путин падне от власт и го смени някой демократ, то всички червени ще намразят Русия и ще станат русофоби.
  В самата Русия също са малко русофилите. Щом позволяват Путин да ги упралвява. Слушам руското радио "Свобода" ("Свободна Европа"), те предават май от Чехия. Че ако отидат в Русия някой може да им подаде един чай с новичок...

  ДБ=БКП
 51. 51 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#46] от "eti mehter":

  Е ти си в Турция, не си наясно.
  Кога ще се освободите от Ердоган?

  ДБ=БКП
 52. 52 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#50] от "anonim440":

  Самите руснаци са ''русофоби''. В цялата им история почти няма етнически руснак начело на държавата. Та до момента.

 53. 53 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  До коментар [#32] от "log_on":

  " България печели сръбско-българската война благодарение на руското оръжие и най-вече артилерия, превъзхождащи в пъти австрийските, с които Австро-Унгария въоръжава сърбите."

  България спечели срещу сръбския удар в гръб не благодарение на, а въпреки, всичко руско, което сме имали ! Руските офицери напуснаха армията ни, руското оръжие е по - нискокачествено дори от това в Османската империя по време на войната през 1877 - 8 г., да не говорим за въоръжението в Австро - Унгария, Русия се противопоставя по всякакъв начин на Съединението, което е плод на патриотизма и саможертвата на нашите войници ! Дори Батенберг изоставя позициите край Сливница в най - решаващия момент на войната, а нашите капитани продължават да воюват до последно със сърбите.....

 54. 54 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  До коментар [#7] от "Депутат 241":

  Като гледам изреченията , предполагам за историята .:)) Твоята история е ЯСНА, ако в една страница няма 10 пъти ДОЛУ РУСИЯ, значи е .............И.Вазов е история , такива като теб са генетична мутация. Сега знам .. рубли /копейки, ама извън паричните знаци има и ...много други неща. Да забраним ли И.ВАЗОВ ?? Няма проблеми в САЩ например забраняват Х.Колумб ..,колко е да забраним ВАЗОВ, да бъдем коректни!
  Руский цар е на земята
  най-велик, над всички пръв,
  русците са наши братя,
  наша плът и наша кръв.

  Кат Русия няма втора
  тъй могъща на света;
  тя е нашата подпора,
  тя е нашта висота!

  Руска сила, руска воля,
  руска кръв и руский пот
  ще избавят от неволя
  наший падналий народ.

 55. 55 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  Авторът Николай Цеков има понякога малко крайни позиции относно "какво е било на времето".... Не са му много ясни нещата....... Но има и неща които ме веселят....... https://www.dw.com/bg/грях-ми-на-душата-дадох-рушвет/a-15258756

 56. 56 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  До коментар [#17] от "anonim440":

  Бау ..бау :))

 57. 57 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  Тъй като ги чета отгоре надолу, след публикацията за Крайовската спогодба, това е втората много добра публикация в "Дневник" . Само да не ги урочасам.

 58. 58 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 872 Весело

  До коментар [#2] от "balkantourist":Ако Радев беше Министър-председател 1885 щяхме да видим Съединение на куково лято. Само да го изгледа лошо руският посланик и се напикава.
  —цитат от коментар 15 на blondofil


  А Баце щеше да се похвали, че благодарение на магистралите Тракия и Европа българската армия е успяла да се прехвърли толкова бързо от турската до сръбската граница :)

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3135 Весело

  Ми не слушат тези българи и това е. Ей го 30 години им повтаряте "кой не скача.." и не чуват, 20 години им разправяте кой е спасил България пак не чуват, 10 години повтаряте, че сте 2% понеже умните били 2%.... Не слуша, дори и с коментарите вече не се получава

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 61. 61 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 479 Неутрално
 62. 62 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 927 Весело

  До коментар [#38] от "Lou":

  "И логично, след фалшивата свобода на 3 март 1878"

  Еми отивайте си при султаня като ви тежи свободата!

  В Русия съм! В Русия съм!
 63. 63 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 927 Весело

  До коментар [#38] от "Lou":

  "И логично, след фалшивата свобода на 3 март 1878"

  Еми отивайте си при султаня като ви тежи свободата!

  В Русия съм! В Русия съм!
 64. 64 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1762 Любопитно

  Странна симбиоза на Дневник. От една страна тази статия. От друта сайтът в момента подкрепя руски проксита на практика с писанията си откакто започнаха протестите, които на практика са в полза на Русия.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 65. 65 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1621 Весело

  До коментар [#4] от "CINZANO - оправете си сайта!":

  Като не е публикувана , как си я прочел?

 66. 66 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 927 Весело

  До коментар [#41] от "hodounski":

  "За МОЧА питай смоковската русофилка ...и за руската елха .."

  Руската елха е страшна! Вледеняващ ужас! 😅😅😅😅

  В Русия съм! В Русия съм!
 67. 67 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 927 Весело

  Аууу, Русия си гледала интереса!
  ЧУДОВИЩНО!
  А ЕСССР, НАТО и САЩ са такива филантропи!
  😅

  В Русия съм! В Русия съм!
 68. 68 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3460 Любопитно

  До коментар [#51] от "anonim440":

  ти си в Турция, не си наясно.
  Кога ще се освободите от Ердоган?
  =======
  Докато ни е полезен......тоест няма да е съвсем скоро. ...:).....

  Вчера имах късмета да се запозная с един кюрд от Diyarbakır .....
  Доста начетен човек .....пенсионер от министерството на просветата. ....
  Повече от час сме говорили на тема 'българия'......и понаучих от него доста неща.
  Човека ми разказа цялата нецензурирана история на Балканите ....по ония времена .....
  Питах го .....откъде знае всичко това. ....в смисъл ....как да съм сигурен, че не подмята .....
  Нещата почнаха да се изясняват след като започна да ми обеснява за изселниците през 1935....36 година .....които Ататюрк е докарал от България и ги е настанил в Diyarbakır .....
  Обещахме си нова среща .....

  Bukalemun
 69. 69 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2601 Неутрално

  Аууу, Русия си гледала интереса!ЧУДОВИЩНО!А ЕСССР, НАТО и САЩ са такива филантропи!😅
  —цитат от коментар 67 на Веселин Дечев


  И когато интересът на Русия е против България вие защитавате Русия.
  Затова хората ви наричат предатели.

 70. 70 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1621 Любопитно

  До коментар [#54] от "dejmos" Долу ръцете от Вазов ! Прочее , Вазов е БИЛ забраняван в България като буржоазен поет, и то точно под натиск на службата в която е работил днешния руски президент. Това първо, второ Вазов преживява развитие и ако се разтърсиш, ще намериш негови нелицеприятни неща за Русия.

 71. 71 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3460 Весело

  До коментар [#67] от "Веселин Дечев":

  Аууу
  =======
  Що виеш ,бре.....?
  Глутницата ли викаш.....:)

  Bukalemun
 72. 72 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1621 Любопитно

  До коментар [#50] от "anonim440":

  Ако СССР и Русия са толкова различни , защо точно русофилите дигат вой до Бога , срещу демонтиране паметници на Червената армия ?

 73. 73 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 927 Любопитно

  Русия и да е имала своите интереси ни е освободила. Не Француа, не Англия, не САЩ!
  Така че - на всекиму според делата!

  В Русия съм! В Русия съм!
 74. 74 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 702 Неутрално

  [quote#69:"Yard"][/quote]

  интереса на РУсия е винаги с българския.

  От войната 1877-78 до сега.

  Германеца Фердинанд е този които ни проваля в две войни и губим територии.
  Неговите връзки с Германия и Австро-Унгария ни водят към национални катастрофи.

  След ПСВ Фердинанд бяга в Германия, там харчри рушветите дадени му да вкара България в войната 1915, и да нападе Сърбия и Гърция 1913 .

 75. 75 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 936 Весело

  До коментар [#17] от "anonim440":Не, колега, ще молят да са 23-та република.Ето ги настоящите субекти на Руската федерация:1. Адигея2. Алтай (република)3. Башкирия4. Бурятия5. Дагестан6. Ингушетия7. Кабардино-Балкария8. Калмикия9. Карачаево-Черкезия10. Карелия11. Коми12. Марий Ел13. Мордовия14. Якутия15. Северна Осетия – Алания16. Татарстан17. Тува18. Удмуртия19. Хакасия20. Чечения21. Чувашия22. Република Крим
  —цитат от коментар 27 на Депутат 241


  Почти до една славянски.

 76. 76 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 927 Любопитно

  И ако не с Русия с кой????
  Със САЩ? Какво са,направили САЩ за,България?? Смучат ни злаъото на безценица срещу смешна такса, америкснските тецове продават на златни цени, пларихме миюиарди авансово за някакви самолети, ползват ни земята за военни бази без една стотинка наем!

  В Русия съм! В Русия съм!
 77. 77 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  Ми не слушат тези българи и това е. Ей го 30 години им повтаряте "кой не скача.." и не чуват, 20 години им разправяте кой е спасил България пак не чуват, 10 години повтаряте, че сте 2% понеже умните били 2%.... Не слуша, дори и с коментарите вече не се получава
  —цитат от коментар 60 на дерибеев


  Пак ли с процентите? Скука

  SHADOWS of SOFIA
 78. 78 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  До коментар [#54] от "dejmos":

  А знаеш ли кой е автора на това стихотворение :


  О, руси, о, братя славянски,

  защо сте вий тука? Защо сте

  дошли на полята балкански

  немили, неканени гости?  Желали би вас възхитени

  да срещнем со сълзи и с китки…

  Но идете вий настървени,

  на грозни зовете ни битки!  Желали би вас да прегърнем

  и тоз път сърдечно, горещо.

  Но взорът ви свети зловещо…

  Как ръце сега да разгърнем?  О, руси! Аз друг път ви славях

  за подвиг велик и чудесен,

  високо ви лґкът поставях

  във мойта душа, в мойта песен!  Вий някога знаме Христово

  развяхте за благо човешко —

  строшихте ни игото тежко,

  а днеска ни носите ново!  И пак не ви мразим (не крия:

  обича ви още народа);

  но любим и свойта свобода,

  стократно пµ любим я ния.  За тоз кумир ние се бием

  и с чужд, и със близък упорно

  и няма ний врат да превием

  пред никакво иго позорно!  О, колко ви, братя, жалея!

  О, как би желал, братя клети,

  свобода и вам и за нея

  кат нас да живейте и мрете!  1916

 79. 79 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 936 Весело

  До коментар [#40] от "anonim440":На мен пък ми е интересно. ....защо днес ,след като вече всички сте свободни ....все още си търсите освободители......:)....?Къде е Julian Mall ......да ти доразвие темата. ....?
  —цитат от коментар 46 на eti mehter


  Не можем да си намерим геврекчия, който да ни освободи, турчино.

 80. 80 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1689 Весело

  До коментар [#7] от "Депутат 241":

  Много се извинявам ама на 06.09 не са питали от кого получаваш гранта
  Или си за Българи или против сега е по сложно ако си за България може да ти спат гранта

 81. 81 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  Североизточната сатрапия винаги е имала един план за нас- разкъсана, слаба и разединена- робска и крепостническа България!
  Слава на дедите ни, които не го позволиха...сега е наш ред!!!

 82. 82 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Русия е враг на целия свят, техните интереси и претенции са имперски. Само трябва да си припомним, че се наричат третия Рим и всичко останало е ясно. Най-голямото нещастие на славянските народи е, че най-големия славянски народ е най-глупавия от всички тях!

 83. 83 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#3] от "anonim440":
  "Българите сега само крещят..."

  Хората сега протестират и искат да бъдат чути. Моля уточнете, какво точно имате в предвид. Най-прикрити и тихи са терористите. Това ли искате?

 84. 84 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 936 Неутрално

  [quote#48:"WWW"][/quote]

  Прав си.

  Когато дойдат ушанките, опаковат страната с бодлива тел и захванат да гърмят по желаещите да я напуснат, ще се поувеличим.

 85. 85 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3639 Неутрално

  До коментар [#54] от "dejmos":
  Не знам Фобос или Деймос са те налазили, но Вазов е бил млад, а България е била под робство.
  Когато България се освобождава, а малкият поет Иванчо вече е "Дядо Вазов - Патриархът на българската литература", той написва:
  О, руси, о, братя славянски,
  защо сте вий тука? Защо сте
  дошли на полята балкански
  немили, неканени гости?

  Желали би вас възхитени
  да срещнем со сълзи и с китки…
  Но идете вий настървени,
  на грозни зовете ни битки!

  Желали би вас да прегърнем
  и тоз път сърдечно, горещо.
  Но взорът ви свети зловещо…
  Как ръце сега да разгърнем?

  О, руси! Аз друг път ви славях
  за подвиг велик и чудесен,
  високо ви лґкът поставях
  във мойта душа, в мойта песен!

  Вий някога знаме Христово
  развяхте за благо човешко —
  строшихте ни игото тежко,
  а днеска ни носите ново!

  И пак не ви мразим (не крия:
  обича ви още народа);
  но любим и свойта свобода,
  стократно пµ любим я ния.

  За тоз кумир ние се бием
  и с чужд, и със близък упорно
  и няма ний врат да превием
  пред никакво иго позорно!

  О, колко ви, братя, жалея
  О, как би желал, братя клети,
  свобода и вам и за нея
  кат нас да живейте и мрете!

  1916

  п.п. И не сравнявай Колумб и разни други глупости с България и нейния омразен и извечен враг - угрофинските татаро-монголи от Северна Азия, известни още като московити или москали!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 86. 86 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  До коментар [#62] от "Веселин Дечев":

  До коментар [#38] от "Lou":"И логично, след фалшивата свобода на 3 март 1878"Еми отивайте си при султаня като ви тежи свободата!
  —цитат от коментар 63 на Веселин Дечев


  Тъжното, уважаеми, е че моите предци тогава... наистина са си били при Султана. Защото родом съм от Източна България. Всичките ми баби и дядовци са живели на територии, които след Берлин са попаднали в Източна Румелия и в границите на Османската империя от Странджа на юг. Сещате се за кои земи говоря - за онези българи, които са живели в чисто български села и са били подложени на сеч в началото на 1912-1913 г. Затова са избягали в България и са известни като Тракийски бежанци.

  Така че, прастически, моите предци не са били българи през 1879 г. Била са източнорумелийци и османски граждани. И знаете ли какво, половин България сме били така. Извън княжеството са останали милиони българи. Защо? Защото Русия иска България РАЗПАРЧАТОСАНА.

  Така че, уважаеми, моето освобождние не е 3 март, ако вашето е. Моето Освобождение е 6 септември и 22 септември. Моите предци са станали официално българи на 6 септември. А на 22 септември вече сме били напълно независими от Султана.

  И знаете ли един факт? От 3 март 1878 до 22 септември 1908 България е васална държава на Османската империя. Железницата ни не е била наша. Нямали сме право на външна политика. Да ви светна какво озвачава това - ако Истанбул обяви война на Виена, България също обябява война на Виена. Защо? Защото нашият васален господар Султана така иска. Затова на 22 септември ние извоюваме нашата независимост от Султана.

  Така че, Дечев, не отивайте при Султана, а се поклонете до земи и му целунете краката, щото той е бил ТУК до 1908 г. И научете малко тая българска история. Стиге сте чели руските исторически книги.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 87. 87 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3020 Весело

  И ако не с Русия с кой????Със САЩ? Какво са,направили САЩ за,България?? Смучат ни злаъото на безценица
  —цитат от коментар 76 на Веселин Дечев


  Ха-хаааа
  Най-безценното злато което са изсмукали САЩ от България са

  на Курнела Ниновна синчето
  на Цеца Цачевна синчето
  Миал Шамара - камионджия в САЩ и контра-протестушка
  на ВСИЧКИТЕ тукашни ПУТИНДЖИИ децата и внуците

  НИТО ЕДНО НЯМА в русийката

  ВСИЧКИТЕ СА В САЩ Катада и ЕС !!!!!!!!!!!!!

  ха-хаааааааааа

 88. 88 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3639 Неутрално

  До коментар [#48] от "WWW":
  Интересите на Русия съвпадат с интересите на България.
  Затова под руско влияние БГ става 9 милиона.

  Интересите на САЩ, Англия са обратни на инстересите на България.
  Затова под западно влияние БГ става под 7 милиона.
  ––––––––––––––––––––––––––––
  Е, те интересите на Горбачов направиха СССР през 1991 да бъде 293 милиона, а Путин я превърна в 144.5 милиона.
  Направо наполовина. Че и по-зле. Ако бяхме с Путин сега да сме останали под 3 милиона, нали е така по твойте геополитически сметки???

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 89. 89 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#48] от "WWW":

  Вие сте или с промит мозък или душевно болен.
  Интересите ни никога не са съвпадали с руските иначе сега щяхме да сме поне с още 50 хил.кв.километра повече и населени към 12- 15 милиона.
  Защо командващият руските войски Дибич Забалкански настоява да не вдигаме въстание в Тракия през войната от 1828 и защо? ( Подсказка - Русия има нужда от покорен славянски народ, който да освобождава в бъдеще). По същото време са създадени Сръбската и Гръцката държави.
  Кой ни организира Междусъюзническата война? Или защо настояваме пред германския Кайзер Вилхелм капитулацията на Русия ( Брест-литовския мирен договор) да бъде подписан точно на 3-ти март? Или защо катедралата Св. Ал. Невски е преименувана на Св.Св. Кирил и Методий през 1913 ?
  Руснаците винаги са ни забивали нож в гърба и не са се интересували от нашите интереси, за тях сме били просто територия преди проливите. Още преди войната от 1877-8 г. са се съгласили да ни разделят на две части.
  И въобще от североизток НИКОГА НИЩО ДОБРО НЕ Е ДОШЛО ЗА БЪЛГАРИЯ.

 90. 90 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3020 Весело

  Русия и да е имала своите интереси ни е освободила. Не Француа, не Англия, не САЩ!Така че - на всекиму според делата!
  —цитат от коментар 73 на Веселин Дечев


  Русия НЕ Е ОСВОБОЖДАВАЛА България

  РУСИЯ ОКУПИРА БЪЛГАРИЯ след края на руско-турската война

  ВОДЕНА НА ДВА ФРОНТА - кавказки и балкански

  Берлинският конгрес и Европейските държави и Великобритания

  СЛАГАТ КРАЙ НА РУСКАТА ОКУПАЦИЯ на БЪЛГАРИЯ

  и русийката си тръгва от България С ПОДВИТА ОПАШКА

 91. 91 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  До коментар [#48] от "WWW":

  Е, то с бодлива тел по границите и стрелба на месо, няма как да ти бягат хората. То и фермерите с електрически огради не се оплакват, че им бяга добитъкът. Защо не отворихте границите през 1950 или 1960 година да видим резултатите.
  Русия играе доста негативна роля в българската история, но трябва да не си на съветска хранилка за да го видиш.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 92. 92 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  Съединението успява единствено благодарение на добронамереното отношение към българите на Османската империя и лично на султан Абдул Хамид II.

 93. 93 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2564 Весело

  ""Не одобрявам действията на българите. Те нас не ни послушаха, действаха тихомълком, съвети не искаха, нека сега сами да си сърбат попарата, която забъркаха. Според мен, докато княз Александър (Александър Батенберг - бел.ред.) продължава да се разпорежда със съдбата на българския народ, нашето вмешателство в българските работи е абсолютно невъзможно и безполезно.


  Заради последните действия на българите, които ние не одобряваме и за нас са нежелателни, би било непростимо и даже престъпно спрямо Русия да се караме и да водим война с Турция, а може би и с Европа. Ние трябва да имаме една-единствена главна цел - завладяването на Константинопол, за да се установим завинаги на Проливите и да знаем, че Константинопол винаги ще бъде в наши ръце. Това е в интерес на Русия и към това трябва да се стремим. Всичко останало, случващо се на Балканите, за нас е второстепенно. Стига сме се правили на интересни в ущърб на истинските интереси на Русия! Славяните сега са длъжни да служат на Русия, а не ние на тях!".

  Благодарности на автора за цитата в който точно е показана руската политика на Балканите а русофобите и туркофилите да се тръшкат от злоба че Русия нямала намерение изобщо да се меси в България и главната и цел бил Константинопол! И дума не става за насъскване та кайто и да било срещу България посочена и причината заради която Русия се обява против Съединението извъриено ахмашки без никаква дипломатическа подготовка - опасността от война с Турция и Великите сили!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 94. 94 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  До коментар [#11] от "anonim440": " Русия иска да помогне, и помага, но иска и Босфора. Те нещата са заедно."


  Вземи прочети десеттина пъти статията!


  Без Великобритания само сме щели да преминем от турско под руско робство, каквото Русия и до момента се опитва да ни наложи. Може да изглежда малко куриозно, но за свободата си трябва да сме най-благодарни на Великобритания.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 95. 95 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#51] от "anonim440": ти си в Турция, не си наясно.Кога ще се освободите от Ердоган?=======Докато ни е полезен......тоест няма да е съвсем скоро. ...:).....Вчера имах късмета да се запозная с един кюрд от Diyarbakır .....Доста начетен човек .....пенсионер от министерството на просветата. ....Повече от час сме говорили на тема 'българия'......и понаучих от него доста неща.Човека ми разказа цялата нецензурирана история на Балканите ....по ония времена .....Питах го .....откъде знае всичко това. ....в смисъл ....как да съм сигурен, че не подмята .....Нещата почнаха да се изясняват след като започна да ми обеснява за изселниците през 1935....36 година .....които Ататюрк е докарал от България и ги е настанил в Diyarbakır .....Обещахме си нова среща .....
  —цитат от коментар 68 на eti mehter


  Звучи интересно, но нищо не споделяш.

  Апропо, по този повод се замислих по въпроса кога и защо се е появило името Diyarbakır (така ли го изговаря кюрдът?).

 96. 96 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#54] от "dejmos":

  Драги, сега остава да обясниш, защо Вазов е бил такъв русофил - живял е няколко години в Одеса ( тогава част от империята). Дори романа "Под игото" е написано там.
  Да цитираш Вазов за Русия си е чиста манипулация. Не е обективен. И ТОЧКА.

 97. 97 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3400 Неутрално

  ,,....Ние трябва да имаме една-единствена главна цел - завладяването на Константинопол, за да се установим завинаги на Проливите и да знаем, че Константинопол винаги ще бъде в наши ръце. Това е в интерес на Русия и към това трябва да се стремим. Всичко останало, случващо се на Балканите, за нас е второстепенно. Стига сме се правили на интересни в ущърб на истинските интереси на Русия! Славяните сега са длъжни да служат на Русия, а не ние на тях!".......,,

  За пръв път истината за истинските цели на Русия казани в прав текст. За пръв и единствен път нещо подобно съм учил по история когато бях в 7 клас 1957 година май беше. Тогава пишеше, че второстепенната цел на Русия било завладяване на проливите

 98. 98 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  Русия и да е имала своите интереси ни е освободила. Не Француа, не Англия, не САЩ!Така че - на всекиму според делата!
  —цитат от коментар 73 на Веселин Дечев


  "Който ни освободи, той ще ни пороби!" - Васил Левски

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 99. 99 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  Колкото по-далеч от Русия, толкова по-добре за България.

 100. 100 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1245 Весело

  [quote#90:"Hawaii"][/quote]

  Със същия успех можеш да обясняваш това на една ковашка наковалня, вместо на тоя.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK