Турция откри газ в Черно море. Какво променя това

Приоритет за Анкара е намаляването на зависимостта от руските доставки, които от около 50% от общия внос на синьо гориво спаднаха до около 33%.

© Кремъл

Приоритет за Анкара е намаляването на зависимостта от руските доставки, които от около 50% от общия внос на синьо гориво спаднаха до около 33%.Анализът е препубликуван от "Свободна Европа".


На 22 август Реджеп Тайип Ердоган гръмко обяви, че в турската изключителна икономическа зона (ИИЗ) в Черно море са открити залежи на природен газ в размер на 320 млрд. куб. м.


Мнозина в Турция се надяват находката в т.нар. блок Туна-1 (Дунав-1) да е само началото и в близко време да бъдат открити допълнителни запаси. Самият Ердоган наред с други официални лица твърдят, че до 2023 г., когато се отбелязва стогодишният юбилей от провъзгласяването на Турция за република, ще започне добив на обеми газ от порядъка на 3 млрд. куб. м годишно.
Както обаче отбелязват експертите, очакванията могат да се окажат пресилени. Извличането на газ от дълбочина над 4500 м. и транспортирането му до крайните потребители е технически сложно и скъпоструващо начинание. Тепърва ще трябва да се правят икономически оценки и разчети.


Политическо предимство


В същото време наличието на газ в Черно море дава известно политическо предимство на Турция. През последните месеци расте напрежението в спорните води на Източното Средиземноморие, богати на нефт и природен газ.


Анкара претендира за ИИЗ, която да граничи с тази на Либия. Също така оспорва правото на Република Кипър - държава, която Турция не признава - да експлоатира едностранно нефтените и газовите находища край своите брегове. От десетилетия тече и конфликт с Атина по въпроса дали гръцките островите на хвърлей камък от турска територия имат право на континентален шелф и своя ИИЗ.


В последните месеци споровете се интернационализираха. Гърция и Кипър разчитат на подкрепа от Египет, Израел, а от скоро и Обединените арабски емирства и Франция, чийто самолетоносач "Шарл дьо Гол" патрулира региона.


Еманюел Макрон заяви, че Турция разбира единствено от езика на силата. Анкара има на своя страна либийското правителство на националното съгласие със седалище в Триполи. Страни като Германия, Италия и Испания са по-скоро неутрални и призовават към диалог. Въпреки това на 28 август те подкрепиха ултиматума на ЕС, заплашващ Турция със санкции, ако не преустанови проучванията за нефт и газ около Кипър.


САЩ междувременно обявиха, че отменя частично оръжейното ембарго, наложено на острова в далечната 1987 г.


Русия от своя страна готви военноморско учение в кипърската ИИЗ, където оперират с ескорт от бойни кораби турските проучвателни съдове. Турски коментатори тълкуват този ход като приятелски, тъй като Москва е уведомила военното ведомство в Анкара. Вероятно обаче руската позиция ще е равноотдалечена от Турция и от нейните съперници.


Дилемата пред Ердоган


В тази сложна обстановка Ердоган е изправен пред дилемата дали да продължи да ескалира натиска върху Гърция с цел да извлече отстъпки в бъдещи преговори, или пък да отстъпи тактически, за да избегне нежелани инциденти, които да възпламенят въоръжен конфликт. Откриването на газ в Черно море му дава известна свобода за маневри.


От една страна не е жизнено важно да се постигне споразумение с Атина относно залежите на въглеводороди в Средиземно море. От друга страна изтеглянето на проучвателните съдове от акваторията на Кипър може да се оправдае с нуждата да бъдат изследвани и разработени черноморските находища.


На 3 септември генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви началото на дипломатически разговори между Атина и Анкара за понижаване градуса на напрежение.


Перспективата за добив на газ от Черно море има важно значение за Турция и с оглед на външноикономическите й отношения.


В края на идната година изтича дългосрочният договор с Газпром за доставки по т.нар. западно трасе, което понастоящем се обслужва от газопровода "Турски поток". През 2025 г. ще се предоговаря и договорът за "Син поток". Турската страна се сдоби с коз, с който да спечели по-изгодни условия от Русия като намаляването или дори отмяната на клаузата "вземи или плащай" (take or pay).


В последните две години държавната БОТАШ и частните компании, внасящи газ се преориентираха от "Газпром" към по-евтин втечнен природен газ (ВПГ), но поради условие в договорите си натрупаха над 2 млрд. долара задължения. Приоритет за Анкара е намаляването на зависимостта от руските доставки, които от около 50% от общия внос на синьо гориво спаднаха до около 33%.


Какъв е интересът на България


Българският интерес е сходен, макар и очевидните разлики в мащаба на потребление спрямо Турция (43.2 млрд. куб м. срещу 3 млрд. куб м. за 2019 г.).


Достъпът до ВПГ и доставки от Азербайджан през Трансадриатическия газопровод, строящия се интерконектор с Гърция и бъдещия терминал край Александруполис, са от съществено значение в пазарлъка с Газпром, след изтичането на действащия договор с Булгаргаз в края на 2022 г.


Същото важи и за добива в Черно море. За съжаление остатъчните обеми в сега действащите находища "Галата", "Каварна" и "Калиакра" са пренебрежимо малки. Но проучванията в блоковете "Хан Аспарух" и "Терес", които са на сходна дълбочина с турския "Туна-1", трябва да продължат. Ако там бъде открит газ, България ще е в по-силна преговорна позиция.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (104)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 962 Неутрално

  Първо, няколко пъти беше обяснено, че тази газ е имагинерна, видяна от Ердоган заради предстоящите избори.
  Второ, Италия застана на страната на Гърция, защото участва, заедно с Франция в съвместни бойни учения.
  Трето, да се разчита на газ от Азербайджан е несериозно. Те с Турция са почти една държава, като дори Турция не разчита на азерска газ.
  Четвърто, при условие, че напрежението между Турция и Гърция ескалира почти до конфликт е недостойно Германия да заема неутрална позиция. Имаше време, щяхме да създаваме европейски въоръжени сили. Те кого следва да подкрепят, Гърция или Турция?

 2. 2 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 284 Неутрално


  Димитър Бечев

  Старши сътрудник към Атлантическия съвет (САЩ) и преподавател в Университета на Северна Каролина (Чапъл Хил). Специализирал е в Института по икономика в Лондон и в университета „Харвард“, САЩ. Работил е като директор на софийското бюро на Европейския съвет за външна политика, професор в токийския университет „Хитоцубаши“ и преподавател в „Оксфорд“.

  С други думи правоверен комунист.

  Интереса на България е също да намери нефт и газ, защото със
  сигурност го има.
  И да не зависи от никакви патоци.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 3. 3 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Любопитно

  До коментар [#1] от "Lazarus":

  Първо, няколко пъти беше обяснено
  ======
  Лично аз..... това 'първо' то....го.чувам за пръв път.....
  Кой го е обеснявал.....къде го е обеснявал.....?
  А изборите са чак през 2023 година....

  Bukalemun
 4. 4 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 752 Неутрално

  Някой тук, освен Ети, вярва ли на Ердоган?

 5. 5 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2802 Любопитно

  Няма никакво находище бе Бечев! Сигурен съм че даже и сондаж няма! Надявам се най.после да се намерят експерти които да разбулят мистерията около това "находище"! Иначе благодарност че най-после преведе на български какво значи Туна - Дунав! Тук един продал се експерт го беше превел като Паламуд?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 6. 6 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  "От една страна не е жизнено важно да се постигне споразумение с Атина относно залежите на въглеводороди в Средиземно море. От друга страна изтеглянето на проучвателните съдове от акваторията на Кипър може да се оправдае с нуждата да бъдат изследвани и разработени черноморските находища."

  Бечев, Бечев и ти си един анлизатор... Турция доброволно никога няма да се откаже от проучванията в спорната според нея зона! Тук целите са стратигически и изобщо не става въпрос само за търсенето на газ а за преразглеждане на Лозанският договор! Отриването на измисленото находище в Черно море цели да оправдае присъствието на Турция в този важен за нея регион между Крим и нашето крайбрежие!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 7. 7 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  Бечито все пак трябва да бъде поздравен че най-после забеляза Турция! Защото откакто Ердоган започна инвазията в Сирия съвсем я беше забравил а иначе се пише експерт по балканската тематика!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Весело

  До коментар [#5] от "Julian Mall":

  Иначе благодарност че най-после преведе на български какво значи Туна - Дунав!
  =======
  Запиши си го някъде, че е много трудно за помнене.....

  Bukalemun
 9. 9 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2802 Любопитно

  До коментар [#8] от "eti mehter":

  Ако си следил аз първи го преведох на български въпреки че турският не ми е майчин! А за сина на Мурсито ще отговориш ли защо го отровихте?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 10. 10 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Ситуацията е много интересна. Вече повече от седмица циркулират слухове че Гърция ще купи от Франция 18 изтребители Рафал. Ако се окаже истина това може да даде известно предимство на Атина. Самолетът е много по добър от турските Ф 16. Детайлите са особено любопитни. Първо се споменава цена , която е много ниска и второ приказките са че от доставката 8 машини ще са втора употреба, но по най модерния стандарт - Ф3Ф . Това значи че може да бъде извършена доставката относително бързо. Аз го чета като знак че и двете страни вярват че вероятността от конфликт е реална.
  Естествено има и политически аспект. Гърция проучваше възможността да купи Ф 35. Новата преорентация отразява възможността оранжевият да спечели втори мандат , в който може лесно да използва Ф 35 за натиск над Атина да седне на масата на преговори. На всички е ясно за доброто отношение на тръмп към Ердоган. Особено сравнено с Биден.
  Всички се смеехме на шарените ВВС на Египет и др. държави от залива, но това има смисъл.
  П.С всичко това е спекулация като единственото потвърдено е за предварителни разговори между Атина и Париж. Скоро има планирана среща на по високо ниво и може би там ще има потвърждение или подробности.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 11. 11 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  До коментар [#1] от "Lazarus":

  Находището с газ си е напълно реално. Но е малко и ще може да се добива от него след поне пет-шест години.

 12. 12 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Нищо. Турската лира пада поголовно.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Неутрално

  До коментар [#9] от "Julian Mall":

  И как сме го отровили.... ?

  Bukalemun
 15. 15 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Открил ерговнян, че отзад му излиза газ. Очаква скоро и мазут.

 16. 16 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2802 Любопитно

  До коментар [#9] от "Julian Mall":И как сме го отровили.... ?
  —цитат от коментар 14 на eti mehter


  С нещо което не е новичок защото е мъртъв! Това ли е отмъщението за заканите на Сисито да ви посреща с армията се в Либия?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 17. 17 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1780 Любопитно

  До коментар [#2] от "dream_er":

  Интересът на България е да се откъсне от руската газова хватка. Срамното е че , за разлика от останалите черноморско страни- Румъния , Турция, Украйна Грузия,ние все не намираме газ, и като че изпитваме мазохистично удоволствие да сме зависими от Русия. Корупцията която внасяме от там ни е бонус...

 18. 18 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 590 Неутрално

  "Кит" - стар черно-бял бг филм с Калоянчев.

  Цаца ама риба, риба ама цаца!

  Щом има парпийна заръка.

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 19. 19 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4433 Любопитно

  Някой знае ли къде на картата на Черно море се намира този блок Туна-1 (Дунав-1)!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 20. 20 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 590 Неутрално

  По партийна заръка цацата ще е кит. Действието на филма е на рибарски кораб в Черно море.

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 21. 21 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Любопитно

  До коментар [#16] от "Julian Mall":

  Логиката ти куца .....
  След като Мусри бе ликвидиран от сиси .....не е ли по вероятно , пак той да е бастисал и сина му....?
  Има един милион основания да го направи. ....

  Bukalemun
 22. 22 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3230 Весело

  В последните две години държавната БОТАШ и частните компании, внасящи газ се преориентираха от "Газпром" към по-евтин втечнен природен газ (ВПГ), но поради условие в договорите си натрупаха над 2 млрд. долара задължения. Приоритет за Анкара е намаляването на зависимостта от руските доставки, които от около 50% от общия внос на синьо гориво спаднаха до около 33%.
  -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Този пасаж обяснява всичко
  За Турция ВСИЧКО СЕ ПРОМЕНЯ ЗА ПО-ДОБРО
  Няма да има душманската клауза - Вземай или плащай - към Газпром
  Няма да има душманско високите цени на руския тръбеститен газ
  Няма да има рекет за връткане на кранчета от Москва

  Най-хубавото е че ЗА РУСИЯ СЪЩО ВСИЧКО СЕ ПРОМЕНЯ

  В смисъл - Турския поток вече ЩЕ КЪНТИ НА КУХО

  И ако Турция надуши че през нейна територия Путин иска

  ДА ПРОДАВА ГАЗА СИ на Вучич и Орбан

  Турция ще му скъса газа от ТРАНЗИТНИ ТАКСИ

  Това да се чува !!!!

  Това да се чува !!!!

 23. 23 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Да бе, професоре.

  Българският интерес е да стои настрана щото Гърция и Турция ще се сбият, а Раша вече няма толкова причини да харесва падишаха

 24. 24 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2302 Неутрално

  До коментар [#17] от "fkm26555709":

  НРБ добиваше природен газ от морето край нос Шабла и Шкорпиловци.
  До преди 5 години ирландската фирма Петроселтик добиваще от бълг. черноморие 10% от консумацията на страната, продавайки газа на химическата фирма Агрополихим.
  Тотал беше получил концесия за добив на нефт и газ, но изглежда не са открили изгоден за добиване.
  Там те потрошиха 200 млн еврака.

 25. 25 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3230 Весело

  До коментар [#16] от "Julian Mall":Логиката ти куца .....След като Мусри бе ликвидиран от сиси .....не е ли по вероятно , пак той да е бастисал и сина му....?Има един милион основания да го направи. ....
  —цитат от коментар 21 на eti mehter


  Етушка дарагой

  Ето ти една свръх благодатна тема да демонстрираш гордост че си турчин

  Аз дори повече от теб дето се преправяш на турчин изтъквам предимствата

  която новата ситуация дава на Турция в отношенията й с Газпром и Русия

  Ти скромничиш и се правиш че нищо не е станало - все едно си адвокат на Газпром

 26. 26 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3230 Весело

  Колкото и откъм Турция да прекаляват с хвалбите и гордостта

  откриването на газ в Черно море от Турска страна е ГОЛЯМА НОВИНА

  Самият факт че РУСКИТЕ НИКОВЕ са наритани да омаловажават станалото

  и да го поднасят едва ли не като фукня и фантазии на Ердоган

  показва че ОТ РУСКА СТРАНА СА СЕ СТРЕСНАЛИ НЕ НА ШЕГА от това

  което ще се СЛУЧИ ОТ ТУК НАТАТЪК

 27. 27 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Неутрално

  До коментар [#25] от "Hawaii":

  все едно си адвокат на Газпром
  ======
  А защо не....?
  Ако имам файда от тая работа ,какво нередно има .....?

  Bukalemun
 28. 28 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4171 Весело

  " последните две години държавната БОТАШ и частните компании, внасящи газ се преориентираха от "Газпром" към по-евтин втечнен природен газ (ВПГ), но поради условие в договорите си натрупаха над 2 млрд. долара задължения. Приоритет за Анкара е намаляването на зависимостта от руските доставки, които от около 50% от общия внос на синьо гориво спаднаха до около 33%."

  Каквото и да ти говорят, става въпрос за пари, гласи поговорката ! Та лицемерните отношения между двете сатрапии са достигнали до момента, когато едната е натрупала едни милиарди за плащане спряно другата и търси начин да се откаже от клаузата в договора, която ги генерира ! При султана, всичко е политическа алъш - вериш демагогия.....

 29. 29 Профил на Dubai
  Dubai
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#22] от "Hawaii":

  И ако Турция надуши че през нейна територия Путин иска

  ДА ПРОДАВА ГАЗА СИ на Вучич и Орбан

  Турция ще му скъса газа от ТРАНЗИТНИ ТАКСИ
  ==============================

  Да. За 100 километра тръба, не ясно какво ще скъса. Вие сте много неинформиран, понятие си нямате от европейските газови карти.

 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Неутрално

  До коментар [#26] от "Hawaii":

  откриването на газ в Черно море от Турска страна е ГОЛЯМА НОВИНА
  ========
  Никаква новина не е.....
  Още преди 30 години .....от НАСА казаха че ....'' под и около Турция е пълно с нефт и природен газ''.....
  Трябваше само да се появи човек с топки .....за да почне да сондира ......
  Е......вече има такъв.....

  Bukalemun
 31. 31 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3230 Весело

  До коментар [#22] от "Hawaii":И ако Турция надуши че през нейна територия Путин искаДА ПРОДАВА ГАЗА СИ на Вучич и ОрбанТурция ще му скъса газа от ТРАНЗИТНИ ТАКСИ==============================Да. За 100 километра тръба, не ясно какво ще скъса. Вие сте много неинформиран, понятие си нямате от европейските газови карти.
  —цитат от коментар 29 на Dubai


  Душа
  И за 100 километрова тръба
  И за колкото и да е там километрова тръба
  ще им искат ТРАНЗИТ КОЛКОТО ИМ Е ПРИЯТНО ТУРЦИТЕ
  Ама на Путин му било много -
  ПАЖАЛУЙСТА - От ворот поворот и все по домам
  В груб превод - Айде обратно и кой откъдето е
  Което ще е не толкова търговски удар и подигравка от турска страна
  за Путин и Русия колкото ПОЛИТИЧЕСКИ ТАКИВА - да го отпратят
  да продава газ ПРЕЗ УКРАЙНА
  Където БРАТЯТА УКРАИНЦИ знаят КАК СЕ ДЕРЕ ХУБАВО РУСИЯ ПРЕЗ ТРАНЗИТЯ

  Тъй че - споко
  РЕКЕТА не са го измислили Путин и Русия
  ха-хааааааа

 32. 32 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Знаете ли колко пари е потрошила Булгаргаз за сега изграждания газапровод през България и вярно ли е, че може да фалира ако не тръгне да тече нещо през него?

  забавление и приключение
 33. 33 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3230 Любопитно

  До коментар [#25] от "Hawaii": все едно си адвокат на Газпром======А защо не....?Ако имам файда от тая работа ,какво нередно има .....?
  —цитат от коментар 27 на eti mehter


  А досега ФАЙДАТА ТИ ако НЕ СИ РУСКИНЯ а турчин на каквато се преправяш

  КАКВА Е БИЛА от това Турция да купува и надплаща на загуба газ от Русия

 34. 34 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3230 Любопитно

  Знаете ли колко пари е потрошила Булгаргаз за сега изграждания газапровод през България и вярно ли е, че може да фалира ако не тръгне да тече нещо през него?
  —цитат от коментар 32 на troi


  И да тече и да не тече газ по РУБЛОПРОВОДА през България

  доходът и файдата за България са еднакви - 0 - нула - зеро - ноль

  Утехата ни като на българи ще е че и ЗА НАШИТЕ РЕКЕТЬОРИ ОТ СЕВЕР

  ФАЙДАТА ЩЕ Е СЪЩАТА ако Турция тури тапата на РУБЛОПРОВОДА

 35. 35 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2302 Неутрално  Преди десетина години Полша беше открила огромно количество природен газ, дето щял да им стигне за 400 години.

 36. 36 Профил на Dubai
  Dubai
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#31] от "Hawaii":

  да го отпратят
  да продава газ ПРЕЗ УКРАЙНА
  =========================

  Балканите вече две години не купуват газ транзитиран през Украйна. Това за рекета няма да го коментирам. Има си търговски правила и спогодби които се спазват.
  Това, че вие искате да сте местният бабаит няма значение.

 37. 37 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3230 Неутрално

  Балканите вече две години не купуват газ транзитиран през Украйна.
  —цитат от коментар 36 на Dubai


  Благодарение на БОРИСОВ и ГЕРБ

  България СЕ ОТКАЗА ОТ ДЕЙСТВАЩИЯ ТРАНЗИТЕН ДОГОВОР

  ОТКАЗА СЕ ДА ТЪРСИ НЕУСТОЙКИ за НЕИЗПЪЛНЕНИЕ ОТ РУСКА СТРАНА

  и ЗАГРОБИ МИЛИАРДИ ДОЛАРИ отнесени към

  БЕЗКРАЙНИЯТ ДАНЪК РУСИЯ

 38. 38 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2302 Неутрално  Иначе относно проучванията в бълг. черноморска част "Хан Аспарух" аз бях доста оптимистичен, защото в консорциума с Тотал участваше и испанската Репсол, която е известна с факта, че има най-голяма успеваемост в света (40%) от поручване да стигне до реален добив.... тоест те играят на сигурно.

 39. 39 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 930 Неутрално

  То и у нас откриха газ във участъка ,,Хан Крум,, и Борисов обеща да потекат
  реки от пари към България !!!

 40. 40 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2302 Неутрално

  То и у нас откриха газ във участъка ,,Хан Крум,, и Борисов обеща да потекатреки от пари към България !!!
  —цитат от коментар 39 на valtoro


  чак реки от пари едва ли, но по-евтин газ можеше да потече.

  Преди години Петроселтик продаваше на Агрополихим добития от бълг. черноморие газ 20% по-евтино от газпромовския.

 41. 41 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  Някой знае ли къде на картата на Черно море се намира този блок Туна-1 (Дунав-1)!?
  —цитат от коментар 19 на Иво


  На 20-тина мили от нашата ИЕЗ.

  Ако тъпакът Фердинанд не ни беше вкарал в Между-съюзническата война това щеше да е в нашата ИЕЗ.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 42. 42 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2302 Неутрално

  До коментар [#41] от "Николов":

  Значи при 20 мили означава, че и в бълг. част има също толкова газ.

  Например Катар и Иран си делят един и същи "газов балон", както и Холандия и ФРГ.

 43. 43 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  Газ до дупка! Обаче това находище, нещо май съвпада с тръбата за "син поток"...

 44. 44 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 686 Неутрално

  От толкова напъване на мускули ще започнат да се късат сухожилия

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  Това означава, че Путин трябва да се спусне с батискаф на мястото на новот находище и да провери обстоятелствата! да не се допуска с руско знаме в ръка.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 47. 47 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  " От десетилетия тече и конфликт с Атина по въпроса дали гръцките островите на хвърлей камък от турска територия имат право на континентален шелф и своя ИИЗ......Еманюел Макрон заяви, че Турция разбира единствено от езика на силата."
  Ето тук е заровено кучето!? Гръцки острови до турския бряг. По вина най-вече на Франция. Макаронът вместо да се извини за изключително наглата и подла конспирация, заплашва с война. Дали сегашна Франция има сили да се бие с Турция или разчита на помощ отвъд океана? Нито едното, нито другото. Какво мислят турците по въпроса е ясно, но за непредубедените едва ли има съмнение с долнопробната същност на дъртите западни империи. На всичко отгоре наши "съюзници", пази боже!

 48. 48 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Ердоган си е грандоман. Може да се изхвърля и за обемите газ в Черно море. Както стана ясно добиват от такава голяма дълбочина е много труден и скъп, а за да бъде отведен газа до сушата е необходим и газопровод по дъното на морето, който също не е евтин. Скоро няма да стане, така че Ердоган трудно ще се спазари за по-евтини руски доставки.

 49. 49 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  До коментар [#41] от "Николов":Значи при 20 мили означава, че и в бълг. част има също толкова газ.Например Катар и Иран си делят един и същи "газов балон", както и Холандия и ФРГ.
  —цитат от коментар 42 на Нинов


  Вероятно.

  Ама до тук не съм чул някакво мнение на нашите власти.

  То по начало не е ясно колко дълго ще отнеме разработката на това находище.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 50. 50 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2302 Неутрално

  До коментар [#49] от "Николов":

  Бълг. власти биха могли да обявят търг за отдаване на концесия както стана с Тотал/Репсол.

  Навие ли се Репсол да проучва вероятността е 40% не само да намерят, но и да почнат да добиват.

 51. 51 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  До коментар [#32] от "troi":

  Не е точно Булгаргаз, ами е Булгартрансгаз. Което е почти същото, защото и двете дружества са дъщерни на БЕХ. Едното е доставчик на газ, другото отговаря за пренос и съхранение. Но, така или иначе парите за тази тръба са от заем. Става въпрос за над 1 млрд. долара и то без лихвите. Едва ли ще оставят тия дружества да фалират, но вероятността да потрошим няколко милиарда лева и да имаме някаква символична възвращаемост е много голяма. Или иначе казано, после пак ще се чудим, защо все плащаме скъпо за газ, като битови потребители. Ами ей от такива проекти и сделки!

  Бивш tww09306483.
 52. 52 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  До коментар [#17] от "fkm26555709":

  не е просто бонус, има синергия между корупция, русофилство и руски енергийни проекти

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 53. 53 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4433 Любопитно

  До коментар [#39] от "valtoro":

  Да, така беше. Спомням си го това много ясно и още тогава бях сигурен, че Боко Лъжеца преувеличава с тези огромни газови залежи дето уж сме ги открили в нашата част на Черно море.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 54. 54 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4433 Любопитно

  До коментар [#41] от "Николов":

  Мерси за отговора. +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 55. 55 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1628 Любопитно

  До коментар [#32] от "troi":
  нали затова тиквата я включи като играч за онези 20% уж българско участие. Така бюджета дава парите, а булгаргаз ще го глътната руснаците заради огромни дългове и за нас пак среден . БоЕко е стратег та дрънка.

  ум море, глава шамандура
 56. 56 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1628 Весело

  До коментар [#35] от "Нинов":
  тия открития винаги стават около избори, чакаме БоЕко с неговите

  ум море, глава шамандура
 57. 57 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1628 Разстроено

  До коментар [#41] от "Николов":
  подсрекатели на междусъюзническата война са "братушките", изначално съюза е ялово заченат.

  ум море, глава шамандура
 58. 58 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  До коментар [#51] от "Petleshev":

  Прочетох потресен разрушителното ви изказване. Искам да ви попитам следното. Ако България не си осигури алтернативни доставки от Юг това означава, че сме обречени да получаваме газ само от север и то от Русия. Ако има газопровод от юг, може да получаваме газ от много източници - Катар, САЩ, Турция, Израел, Египет, Либия. Нима това е за пренебрегване. Нима това е против интересите на България.
  И ако ние не го построим това газопроводче, ще го построят гърците и ще ни заобиколят през Македония и Сърбия.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 59. 59 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2302 Неутрално

  До коментар [#49] от "Николов":

  А знаеш ли, че Турция е може би единствената мюсюлманска страна, която не цоца нефт и газ, а всички нейни бивши територии щракат с пръсти: Мароко, Алжир, Либия, Египет, Сирия, Ирак, целият залив: Саудитска Арабия, Катар, Кувейт, Азербайджан, Казахстан, Туркменистан.... всичко е било под османска власт... населени не от некакви гяури (християни), а от братя-мохамедани.

  Пък ти си тръгнал за некъф Фердинандъ да се вайкаш.... ако те чуят турците ще ти кажат:
  - Абе комшу, маани го тоз Фердинандъ.... нас питаш ли ни!

 60. 60 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  На практика нищо. Ако изобщо извадят нещо от там ще е след поне 10 г.

 61. 61 Профил на ultra_61
  ultra_61
  Рейтинг: 621 Весело

  До коментар [#17] от "fkm26555709":

  "ние все не намираме газ, и като че изпитваме мазохистично удоволствие да сме зависими от Русия"

  Е, да, ама пък снагата на майка България остана ненадупчена......:)

 62. 62 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4164 Неутрално

  "Турция откри газ в Черно море. Какво променя това"

  Без многословието на Бечев , с две думи следва , че Турция ще купува по-малки количества газ от Русия. Но и без откриването на тези находища, тенденцията е Турция да намалява вноса на газ от Газпром. Турция строи терминали и ще внася втечнен газ от Катар и САЩ. Турските потоци постепенно ще пресъхват. Поредните десетки милиарди потопени в морето за газопроводи на Русия без икономически ефект от тях вследствие на волунтаристичната глупава геополитика на Путин.

 63. 63 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  Първо, няколко пъти беше обяснено, че тази газ е имагинерна, видяна от Ердоган заради предстоящите избори.Второ, Италия застана на страната на Гърция, защото участва, заедно с Франция в съвместни бойни учения.Трето, да се разчита на газ от Азербайджан е несериозно. Те с Турция са почти една държава, като дори Турция не разчита на азерска газ.Четвърто, при условие, че напрежението между Турция и Гърция ескалира почти до конфликт е недостойно Германия да заема неутрална позиция. Имаше време, щяхме да създаваме европейски въоръжени сили. Те кого следва да подкрепят, Гърция или Турция?
  —цитат от коментар 1 на Lazarus


  Първо, газта не е никак имагинерна, въпросителната е доколко ще е ефикасна експлоатацията, второ, Италия НЕ застана на страната на Гърция, а клони към тази на Турция - имат общи интереси, трето, газът от Азербайджан е в огромни количества, въпросителната е какви количества могат да минат през Турция, четвърто и най-важно - Германия не заема неутрална позиция, а застава на страната на Турция, което е съвсем естествено - интересите на Мерцедес, Сименс и цяла група от компании, които са в ТОП500 на света са много, ама много по-важни от криворазбраните интереси на Гърция в Егейско море. Договорите след ПСВ са дали 3 мили около островите. След ВСВ, Гърция ги прави на 6 мили, сега нахалството набъбва на 12 мили - е, няма как да стане. Ако Гърция опита 12 мили на един хвърлей от Турския бряг, отговорът ще е само военен и Гърците го знаят. Позициите на Гърция в този спор са незащитими, така че, Германия заема правилната позиция не само от прагматична гледна точка, но и от гледна точка справедливост, която в този случай е на страната на Турция. Така е и за Кипър, където Британия, Турция и Гърция са гаранти и затова, влизането на Турция в Кипър е не само легитимно, но и подкрепено от Британия. А позицията на Британия е по-важна и по-меродавна от тази на цяла Европа. Ако разбирате малко от Гео-Политика и интереси сами ще се сетите на чия страна са Британия и Америка!

 64. 64 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  "Ако има газопровод от юг, може да получаваме газ от много източници - Катар, САЩ, Турция, Израел, Египет, Либия."
  До коментар [#58] от "Сатана Ликующий":

  .....и от Луната ще получим.

 65. 65 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  До коментар [#58] от "Сатана Ликующий":

  "... Прочетох потресен разрушителното ви изказване. Искам да ви попитам следното. Ако България не си осигури алтернативни доставки от Юг това означава, че сме обречени да получаваме газ само от север и то от Русия..."!

  Ами по принцип, България е много последователна в това да получава скъп газ, само и единствено от Русия. Колко години станаха откак се мотаят за връзката с Гърция?
  Освен всичко друго, България остана единствената държава в ЕС, която забрави да си поиска парите от Газпром след наложените от ЕС по-ниски цени. Това за какво ти говори?

  Бивш tww09306483.
 66. 66 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Неутрално

  До коментар [#59] от "Нинов":

  А знаеш ли, че Турция е може би единствената мюсюлманска страна, която не цоца нефт и газ, а всички нейни бивши територии щракат с пръсти:
  ========
  А ти знаеш ли къде е причината за да се стигне до такава ситуация. ....?
  Хайде да видим дали ще се сетиш. .....
  Чакам отговор. ...

  Bukalemun
 67. 67 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Неутрално

  До коментар [#63] от "transvaal":

  Договорите след ПСВ са дали 3 мили около островите. След ВСВ, Гърция ги прави на 6 мили, сега нахалството набъбва на 12 мили - е, няма как да стане. Ако Гърция опита 12 мили на един хвърлей от Турския бряг, отговорът ще е само военен и Гърците го знаят. Позициите на Гърция в този спор са незащитими,
  =======
  Отптук нататък, коментара ти 'дераилира' в друга посока. .....
  ''Гърция'' е само етикета на тази добре замислена и търпеливо прокарвана операция. .....
  3.....6......12 мили ......това не са само нарушения на договорите ......
  Това е една предварително разхлабена 'примка' .....предназначена да санира търпението на турската държава. ......
  То обаче не е безкрайно. ......

  Bukalemun
 68. 68 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2302 Неутрално

  До коментар [#66] от "eti mehter":

  Британската иперия и Франция са подкукуросали и намамили арабите (техните шейхове-камилари) да се разбунтуват против Султана, обещавайки им собствени монархии, които да управляват.

  След като са се освободили от османско робство , англичаните и французите са бастисали камиларите, показвайки им среден пръст и са окупирали териториите.

  Загубата на Арабия и Персия е още по-болезнена за Османската империя от загубата на християнските територии в Европа, които вече са били прежалени.

 69. 69 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Любопитно

  До коментар [#68] от "Нинов":

  За нефта не спорим ли ....?
  В Анадола има също много нефт.....
  През 60 те години ,кладенците бяха изкопани .....но през 70 те.....американски срециалисти дошли и ги запушили всички с живак......
  Та въпроса ми бе......
  ЗАЩО....?
  Защо всичко живо около Турция си го позволява , а на самата нея и е забранено....?

  Bukalemun
 70. 70 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Весело

  До коментар [#68] от "Нинов":

  След като са се освободили от османско робство , англичаните и французите са бастисали камиларите, показвайки им среден пръст и са окупирали териториите.
  =======
  Аналогията с балканските страни е поразителна .....
  Само дето при пъ.вия вариант има много пустини и пясък ....а при втория, не....

  Bukalemun
 71. 71 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2302 Неутрално

  До коментар [#69] от "eti mehter":

  Аз пък си помислих, че питаш защо Османската империя е загубила Арабия, Месопотамия и Персия.

  Иначе ако Турция имаше нефт, щеше и да цоца.
  Не са само американците дето правят проучвания, освен тях има канадци, мексиканци, бразилци, англичани, испанци, французи, италианци, норвежци, холандци, руснаци, азербайджанци, китайци и индийци.

  Все някой от тях би ви помогнал да го извадите тоз нефт.

  Навремето в НРБ имаше Комитет по Геология със стотици нефтени инженери, които ходеха в Ирак, Иран, Сирия и Либия. ... тях да бяхте викнали.

 72. 72 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2302 Неутрално

  До коментар [#70] от "eti mehter":

  Преди сто години от находището в Баку (Азербайджан) са вадили половината от световния добив на нефт.

 73. 73 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4433 Любопитно

  До коментар [#68] от "Нинов":

  Това е било така, Френската и Британската империя са излъгали арабските народи, които последни се вдигат на бунт срещу Османското владичество, но това не значи, че те са направили грешка. Никой нормален народ не иска да живее под чужда окупация и контрол. Било е въпрос на време и арабските националисти да се вдигнат на бунт срещу османската власт и империя. Впрочем, още преди това арабите в днешна Саудитска Арабия се разбунтуват срещу тях.

  А, относно Персия, тя никога не е била част от Османската империя. Точно напротив Персия и Османската империя водят войни помежду си в продължение на векове, главно за контрола на Ирак, който е минавал ту в едните, ту в другите ръце (османски и персийски).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 74. 74 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#70] от "eti mehter":Преди сто години от находището в Баку (Азербайджан) са вадили половината от световния добив на нефт.
  —цитат от коментар 72 на Нинов


  Това е и голямата грешка на Хитлер. Вместо да се занимава с Москва, достатъчно е да превземе първо Баку. Дори и помощта от САЩ нямаше да спаси Сталин.

 75. 75 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Мисля, че разговорите за новия петролен шейх трябва да се прекратят и да се подновят тогава, когато започне добив на нефт, газ и каквото има да се добива. А това, че Турция е разположена върху море от нефт и газ лично мене малко ме притеснява. Ще вземе да се пръкне някой гюленист с бомба и от Търция ще остане само един димящ кратер. А как се живее с кратер на границата. трябва сериозно да се гледа на нещата. Помня как един мустакат анадолец на слъжба при ердоганя, в негово присъствие съвсем отговорно заяви, че голямото земетресение, дето ги тресна, е предизвикано от гюленисти, които джуркали земните пластове на борда на кораб в Средиземно море..

 76. 76 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2302 Неутрално

  До коментар [#74] от "bobyb":

  Баку е бил топ-приоритет на Вермахта, но пътищата са били кофти, както и липсата на бензинт е забавила офанзивата.

  Иначе ако беше стигнал до там, Сталин щеше да бастиса цялата инфраструктура.
  Освен това англичаните са имали планове от Персия със самолети да сравнят със земята всичко в и около Баку
  Нямало го е Илон Мъск да достави панцер със соларно зареждане.

 77. 77 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#74] от "bobyb":Баку е бил топ-приоритет на Вермахта, но пътищата са били кофти, както и липсата на бензинт е забавила офанзивата.Иначе ако беше стигнал до там, Сталин щеше да бастиса цялата инфраструктура.Освен това англичаните са имали планове от Персия със самолети да сравнят със земята всичко в и около Баку Нямало го е Илон Мъск да достави панцер със соларно зареждане.
  —цитат от коментар 76 на Нинов


  То е ясно че ще я бастиса, но ще бъде отрязан от доставки на петрол. САЩ не биха могли да доставят достатъчно в хода на войната, количествата са огромни. А не бих подценил и техническата способност на Германия да изгради нова инфрасктруктура за кратко време.

 78. 78 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2302 Неутрално

  До коментар [#77] от "bobyb":

  Ето един страшно интересен азербайджански документаелн филм (на немски език) за интригата около Баку през ВСВ.

  https://www.youtube.com/watch?v=CfSAPqqU_Ho

  Ако Вермахта беше превзел Баку щеше нонстоп да валят бомби от английски, американски и съветски самолети.

 79. 79 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 801 Неутрално

  До коментар [#27] от "eti mehter":

  Ети, take or pay е антипазарна клауза, което обвързва страната купувач да плаща за нещо, което не е получила. И за никаква сигурност на доставките не може да се говори. Тази клауза е инструмент за натиск, инструмент за корумпиране и е в пълен разрез с fair trade.
  "Благодарение" на тази клауза България плаща относително най-скъпия газ в Европа. Разбира се има и други причини, но се досещаш за какво става дума, макар че не искаш да си го признаеш. Чест прави на Република Турция, че подхожда по този въпрос ръкководена от интересите на потербителите на енергоносители.

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 80. 80 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Неутрално

  До коментар [#72] от "Нинов":

  Преди сто години от находището в Баку (Азербайджан) са вадили половината от световния добив на нефт
  =========
  Благодарение на което за англосаксонсите е било много важно руско турските войни да не спират......
  Взаимното изтощение на двете империи е било гарант за по лесното доближаване на азерския газ......
  Покрай всичко това......редица балкански народи се възползват и получават своята русофилска независимост.......
  На Кралицата после и докладват че и в Персийския залив има много петрол.....но това е едва в началото на миналия век......

  Bukalemun
 81. 81 Профил на svetlio26
  svetlio26
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#76] от "Нинов":

  Нинов,

  В случай че Баку е бил взет от Дойчо и след това сринат от крепостите на Англосаксонците. Сталин от къде е щял да пълни с оил танковете на панцерите, самальотите и камьоните? М?

  Поздрав

 82. 82 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2302 Неутрално

  До коментар [#81] от "svetlio26":

  Значи до средата на 1941 г. Третия райх и СССР са били съюзници и огромно количество нефт от Баку е бил продаван на Германия.
  За това англичаните са планирали мега операция от Персия с хиляди тонове бомби през май 1940 г. да бастисат града.
  Германците научават за плановете и обаждат на Сталин да си варди гърба.
  После обаче като Хитлер тръгва към Франция, англичаните зарязват плановете за Баку, защото са си казали: "Тоз Сталин май ще рита в нашио отбор!"

  Иначе след лятото на 1941 Стаил е обявил, че ще отреже тиквата на всеки началник в Баку, ако Хитлер влзе в града.
  Ако Вермахтът беше стигнал до Баку - нефт нямаше да има нито за него, нито за Червената армия.
  СССР щеше да загуби 70% от добива си.
  Щеше да има друга ситуация.
  Танкове с педали или на въглища?
  Никой не знае.
  Сегашните човеци могат само да спекулират.

 83. 83 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Неутрално

  До коментар [#71] от "Нинов":

  Лъжеш се, Нинов......
  В Анадола има много нефт и природен газ.......
  По възрастните хора в Турция го знаят добре....

  https://www.memurlar.net/haber/359183/30-yil-once-betonla-kapatilan-kuyudan-petrol-siziyor.html

  Но това е една друга история
  Темата на която е..... "защо Турция има петролни залежи, но не може да се възползва от тях"....?

  Bukalemun
 84. 84 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  До коментар [#82] от "Нинов":

  Цялата интрига във ВСВ приключва в момента в който Хитлер решава, че не му трябва да доубие Британската Империя и се разсейва с други цели (СССР, САЩ).

  А иначе главата на Британската Империята е била на дръвника - Германия е можела просто да довърши започнатото.

  Да не говорим, че имало вариант Германия да си постигне целите и без да се стига до патаклама - ако не бяха решили да окупират остатъка от Чехия през 1939-та (мотивите, доколкото знам, са били, че било по-удобно немските влакове м/у Берлин и Виена да минават напряко през Прага вместо да заобикалят). Та заради тези недомислени логистични съображения накрая умират 6 милиона немци.

  Както се казва, ум царува, ум робува, ум патки пасе.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 85. 85 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Весело

  До коментар [#79] от "serafin":

  Разбира се има и други причини, но се досещаш за какво става дума, макар че не искаш да си го признаеш
  =====++
  ?
  Васис дас....?

  Bukalemun
 86. 86 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3230 Неутрално

  До коментар [#77] от "bobyb":Ето един страшно интересен азербайджански документаелн филм (на немски език) за интригата около Баку през ВСВ.https://www.youtube.com/watch?v=CfSAPqqU_Ho Ако Вермахта беше превзел Баку щеше нонстоп да валят бомби от английски, американски и съветски самолети.
  —цитат от коментар 78 на Нинов


  Нищо е нямало да вали !

  Първо
  Английските американските и съветските самолети са щели да изпитат
  първи какво значи НЕДОСТИГ НА ГОРИВО

  Второ
  Немската противовъздушна отбрана и немските ВВС са щели
  да превърнат небето над Баку като Огромен Въздушен Капан
  ЗА ОТСТРЕЛВАНЕ на вражеските самолети
  Идеалната скотобойна за и без това стопяващата се на онзи етап
  съветска военна авиация

  Хитлер допуска гигантски грешки които му струват загубата във ВСВ
  Една от тях е БАКУ и нефтените резерви там

 87. 87 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  ".... Турция ще купува по-малки количества газ от Русия."
  До коментар [#62] от "tacheaux":

  Все повече ще купува. Иначе ще кара на кюмюр. Никой който има тръба, няма да иска втечнен газ. Такъв се ползва на места, където няма тръба. Но втечнен газ произвеждат и в Русия и даже изнасят за Америка.

 88. 88 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3230 Неутрално

  До коментар [#68] от "Нинов":За нефта не спорим ли ....?В Анадола има също много нефт.....През 60 те години ,кладенците бяха изкопани .....но през 70 те.....американски срециалисти дошли и ги запушили всички с живак......Та въпроса ми бе......ЗАЩО....?Защо всичко живо около Турция си го позволява , а на самата нея и е забранено....?
  —цитат от коментар 69 на eti mehter


  Стига си писал небивалици
  Дошъл някой от САЩ да запушва анадолските нефтени кладенци с живак
  Гиди гадни американци ха-хааааа
  Това в кой брой на Правда го прочете !!!!

 89. 89 Профил на svetlio26
  svetlio26
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#84] от "Николов":

  Николов,

  Как ще завладяваш острова/GB като Kriegsmarine тогава е на половината по малък от този на Кралицата? Знаеш ли че всички десантни съдове ще отидат на дъното на Ламанша преди да са достигнали Английският бряг.
  Дори и при не много вероятен успех. Как ще се осигоряват бъдещите доставки на wehrmacht - хора, въоръжение и техника на острова? По въздух ли? М?

  Поздрав

 90. 90 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2302 Неутрално

  До коментар [#84] от "Николов":

  Хитлер е оставил англичаните да се изтеглят от Франция.
  Изглежда е мразил нещата да се случват по лесния начин.
  Той е искал да има огромни трудности за преодоляване, да има мъжество, да има жертви, да има разрушения.

 91. 91 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4433 Любопитно

  До коментар [#82] от "Нинов":Цялата интрига във ВСВ приключва в момента в който Хитлер решава, че не му трябва да доубие Британската Империя и се разсейва с други цели (СССР, САЩ).
  —цитат от коментар 84 на Николов


  И аз споделям това мнение. Това е била най-голямата грешка на глупака Хитлер. И по-добре, че е станало така. Много по-добре за Европа беше, че Съюзниците спечелиха ВСВ, а не боклуците Хитлер и Мусолини - първия плануваше да изгради хилядолетен райх от Атлантика до Урал да изтреби милиони нисши хора Централна и Източна Европа, а други милиони да ги направи роби, а втория да възражда Римската империя и да контролира цялото Средиземноморие. Е слава Богу плановете им се сгромолясаха с гръм и трясък.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 92. 92 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3230 Неутрално

  ".... Турция ще купува по-малки количества газ от Русия."До коментар [#62] от "tacheaux":Все повече ще купува. Иначе ще кара на кюмюр. Никой който има тръба, няма да иска втечнен газ. Такъв се ползва на места, където няма тръба. Но втечнен газ произвеждат и в Русия и даже изнасят за Америка.
  —цитат от коментар 87 на Judjuk


  Ха-хаааа
  Бравос !
  Успя на 4 реда да друснеш няколко от най-смешните КРЕМЪЛСКИ ОПОРКИ

  Първата
  За КЮМЮРА като алтернатива на РУСКИЯ ТРЪБЕСТИТЕН ГАЗ

  Душа
  Алтернативата на РУСКИЯ ТРЪБЕСТИТЕН ГАЗ не е една
  АЛТИРНАТИВИТЕ МУ СА МНОГО
  Една от тях е АМЕРИКАНСКИЯТ ВТЕЧНЕН ГАЗ
  Който в момента Е ПО-ЕВТИН от РУСКИЯ ТРЪБЕСТИТЕН ГАЗ
  При Американския Втечнен Газ НЯМА ДУШМАНСКАТА КЛАУЗА
  ДА СЕ ПЛАЩАТ И НЕИЗПОЛЗВАНИТЕ КОЛИЧЕСТВА

  Второ
  Още по-смешната Кремълска ОПОРКА - че ако имаш
  ГАЗОВИ ТРЪБОПРОВОДИ СИ ДЛЪЖЕН ДА КУПУВАШ РУСКИ ГАЗ !!!!
  Същото е че ако имаш от старите ГЮМОВЕ ЗА МЛЯКО
  си длъжен да купуваш мляко само и единствено от кравата на Комшията
  ГАЗОПРОВОДЪТ е ПЪТ
  ПЪТ по който може да пътуват НЕ САМО РУСКИ КОЛИ
  ПЪТ по който МОЖЕ РУСКИ КОЛИ ИЗОБЩО ДА НЕ ПЪТУВАТ
  Панимайш !!!!

  Трето
  Втечненият руски газ ИЗНАСЯН ЗА САЩ
  Това някой го е писал на едно барем пет ракии

  Тавариш
  САЩ е ПЪРВЕНЕЦ ПО ДОБИВ НА ГАЗ и по ВТЕЧНЯВАНЕТО МУ
  Това че някой НА ЗАГУБА и с ПРОПАГАДНА ЦЕЛ е извозил
  един бидон втечнен газ до някое Американско Пристанище
  е същото каквото и аз или ти да изпратим на ТРЪМП
  ПУЙКА ЗА КОЛЕДА за да има какво да яде !!!!

  Истината е че ОСТАВЯТ ЛИ ГО ПУТИН НАСАМЕ С ГАЗА СИ

  нещата за русийката стават НЕОБРАТИМО ТРАГИЧНИ

  Панимайш !!!!

 93. 93 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Весело

  До коментар [#88] от "Hawaii":

  Стига си писал небивалици
  Дошъл някой от САЩ да запушва анадолските нефтени кладенци с живак
  ========
  Значи не вярваш ,така ли ...?
  Ми не вярвай. ....!.....никой не те насилва.....
  В Турция обаче. .....всеки трети човек го знае.....:)....понеже е самата истина. ...

  Bukalemun
 94. 94 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  "Една от тях е АМЕРИКАНСКИЯТ ВТЕЧНЕН ГАЗ
  Който в момента Е ПО-ЕВТИН от РУСКИЯ ТРЪБЕСТИТЕН ГАЗ
  При Американския Втечнен Газ НЯМА ДУШМАНСКАТА КЛАУЗА
  ДА СЕ ПЛАЩАТ И НЕИЗПОЛЗВАНИТЕ КОЛИЧЕСТВА"
  До коментар [#92] от "Hawaii":

  Глупости си писал. Газът го продават на пазарни цени.
  Янкето също ни вързват с железен договор и няма измъкване.
  Тебе ти се позволява тъй да пишеш, ти си професионалист.

 95. 95 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  Какво струва 90 рубли? Едно евро :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 96. 96 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Любопитно

  До коментар [#94] от "Judjuk":

  Странни хора са тия американофили .......
  Мислятпси ,че знаят всичката истина на тоя свят......
  В по предния си коментар .....на хавайския му обеснявам нещо което не подлежи на никакви съмнения.....а той като попарен започва да демагогства....

  Bukalemun
 97. 97 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  До коментар [#96] от "eti mehter":

  американофили :) има само в главите на русофилите, и ердоганофилите

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 98. 98 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  "Странни хора са тия американофили ......."
  До коментар [#96] от "eti mehter":

  Той не е "фил", а е на служба.

 99. 99 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  До коментар [#84] от "Николов":Николов,Как ще завладяваш острова/GB като Kriegsmarine тогава е на половината по малък от този на Кралицата? Знаеш ли че всички десантни съдове ще отидат на дъното на Ламанша преди да са достигнали Английският бряг. Дори и при не много вероятен успех. Как ще се осигоряват бъдещите доставки на wehrmacht - хора, въоръжение и техника на острова? По въздух ли? М?Поздрав
  —цитат от коментар 89 на svetlio26


  За да пресечеш Ламанша ти трябват десантни баржи, не ти трябват самолетоносачи.

  Трябва ти контрол над въздушното пространство, а в месеците след падането на Франция Луфтвафе е доминирало въздушното пространство. От там и безкрайните британски хвалби за героизма на британските летци - щото им се е налагало да се бият с превъзхождащ ги противник.

  Ама дори и не е било необходимо да завладяват Британските острови - а просто да окупират империята - Близкия Изток, Суец, Индия. Без колонии и ресурси Британия не би представлявала заплаха за Германия.

  А това Германия е можела да го направи, ама Хитлер явно не му е било интересно. Е, направи си го интересно.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 100. 100 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  До коментар [#84] от "Николов":Хитлер е оставил англичаните да се изтеглят от Франция. Изглежда е мразил нещата да се случват по лесния начин. Той е искал да има огромни трудности за преодоляване, да има мъжество, да има жертви, да има разрушения.
  —цитат от коментар 90 на Нинов


  Май е било грешка, а не целенасочен ход. Има доста писано по темата. Един от немските маршали (забравих му името) се е безпокоял от прекалено бързото настъпление защото усложнявало логистиката и помолил Хитлер да направят пауза на някои места. И той се съгласил.

  Все пак не трябва да се забравя, че към този момент Франция все още се е сражавала. Париж все още не е бил превзет - немците успяват да го превземат едва седмица след края на британското бягство от Дюнкерк. А за Хитлер приоритет е било именно да неутрализира Франция. Великобритания по някакви причини не го е безпокояла.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK