Преди да се развихри буря от прибързани изводи за оксфордската ваксина

На този етап обаче все още нямаме доказателства и няма как да преценим дали този случай е достатъчно сериозен, за да доведе до спиране на разработката.

© Надежда Чипева, Капитал

На този етап обаче все още нямаме доказателства и няма как да преценим дали този случай е достатъчно сериозен, за да доведе до спиране на разработката.Коментарът е от профила на Мария Спирова във "Фейсбук". Тя е сред детските хиляди доброволци, които участват в тестовете на ваксина срещу коронавируса, разработвана от фармацевтичния гигант "Астра Зенека" - индустриален партньор на Оксфордския университет. Компанията обяви вчера временно спиране на клиничните проучвания след появата на страничен ефект при пациент.


Преди да се развихри буря от прибързани изводи, позволявам си да коментирам като човек, който участва лично в изпитанието на оксфордската ваксина.


Намираме се в трета фаза на изпитанията и в тях вече участват хиляди хора.
Повтарям, хиляди.


Сред тях един е докладвал сериозни симптоми на потенциална нежелана реакция.


Дали те имат пряка връзка с приетата ваксина ще бъде установено от независими експерти, непринадлежащи към фармацевтичната компания или университетската лаборатория.


Изпитанията на ваксини и медикаменти се правят именно с тази цел - да се тества дали са безопасни. В процеса на тестване тези епизоди са нормални - в някакъв смисъл, именно те дават стойност на проекта. От подобни ситуации, макар и тревожни, ще научим най-бързо дали ваксината е подходяща за широко разпространение. На практика няма друг начин.


Все още не знаем подробности за това какво се е случило и дали със сигурност е причинено от ваксината. Съвсем възможно е да е така, разбира се -


повечето препарати все пак дават някакъв процент странични ефекти и нежелани реакции.


На този етап обаче все още нямаме доказателства и няма как да преценим дали този случай е достатъчно сериозен, за да доведе до спиране на разработката.


Ще разберем.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK