С голяма загриженост следя протестите в България

С голяма загриженост следя протестите в България


Следя с голяма загриженост протестите в България, защото демокрацията трябва да работи и от долу нагоре. Но Еврокомисията не може да свърши кой знае колко, когато нещата се объркат в страна член, тук трябва да се намесят другите държави от Европейския съюз.


Когато говорим за демокрация от горе надолу, става дума за това как работи Конституцията, балансирането между различните власти, дали е добре изработено, а институциите и представителите дали вършат работата си според закона. Демокрацията от долу нагоре означава хората да могат да гласуват на свободни и честни избори, да изразяват политическите си предпочитания и да протестират мирно, което не се случва в България.


Употребата на сила от органите на реда трябва да е пропорционална и ние осъждаме всяка проява на непропорционална сила срещу демонстранти.
Наистина лично следя какво става в България и на други места, където се извършват възможни нарушения на човешки права. Но и трябва да помним какво е Европейската комисия и какво не е. Комисията не е конституционен съдия, не е прокурор и не е арбитър на вътрешнополитическа ситуация. Трябва да се спазва границата между ролята на националната държава и комисията.


Какво ни предстои?


Механизмът за сътрудничество и проверка беше измислен като временна мярка при приемането на България и Румъния през 2007 г. В предишния състав на Европейската комисия имахме идея да го заменим на 10-ата му година с някакъв стандартизиран мониторинг и схема за действия в случай на нарушаване върховенството на закона със задействане на наказателна процедура или чл. 7 от Договора за ЕС.


Но това се оказа неподходящо, защото имаше недовършена работа и още има такава. Докладът от зимата на 2017 г. беше много позитивен, но и списъкът с неща за вършене беше много дълъг. Така че трябваше да заемем много категорична позиция, че искаме да видим изпълнени поетите ангажименти - и то като знаем, че никоя система в ЕС не е перфектна - да видим реални резултати и шанс да сработи прилагането на ангажиментите.

 • Искам да видя, че хората в България повече вярват в правосъдната си система. Защото, ако не се наказват престъпниците, изчезва онова "лепило", което крепи обществото заедно. А през последните години от всички наши проучвания виждаме колко много хората в България и Румъния искат от нас да продължим мониторинга и натиска.

Но този натиск трябва да бъде продължен със стандартни за всички и предвидими инструменти. Затова говорим за годишни доклади за върховенството на закона като механизъм за предотвратяване на кризи. Те ще са с по-широк обхват спрямо Механизма за сътрудничество и проверка. Никога не сме правили подобно нещо - да сравним правосъдие, баланс между властите, свобода на медиите и борба с корупцията.


И на мен ми писна за попълвам кутийки в списъци с приети от държавата закони. Искам да видя законът да действа на практика.


Вера Йоурова

Трябваше по-рано да го направим. Когато виждаш натрупването на негативни явления, ще можеш да кажеш, че нещо не е наред с тази страна. И можеш да го кажеш достатъчно рано, за да започне там работа.


Затова Механизмът за върховенство на закона има друго предназначение в сравнение с мониторинга - той трябва да е превантивен инструмент. Но трябва да се комбинира с други инструменти, трябва да използваме пълния си инструментариум за продължителен натиск над страна от ЕС.


С голяма загриженост следя протестите в България


Какво ще използваме?


1. Трябва да довършим Механизма за сътрудничество и проверка, там още има неща за вършене.


2. На 23 септември публикуваме първия Доклад за върховенството на закона, за който вярвам, че е точен и обективен. Методологията и самото му изработване са изключително прозрачни - страните знаят какво оценяваме, как го оценяваме, откъде събираме информацията, какви са критериите, дадохме време да бъдат коригирани фактите. Вече няма как да ни обвиняват в двойни и тройни стандарти.


3. Запазихме конкретна глава за върховенството на закона в Конкретните препоръки към страните членки в техните доклади за икономическия семестър. Защото силно вярваме, че има голямо въздействие върху икономическата ситуация в една страна дали работи правосъдната ѝ система, инвеститорите няма да влагат там парите си.


4. Препоръките са свързани и с фонда за възстановяване от пандемията. Заедно с новия бюджет на ЕС той е за обсъждане в Европейския парламент и има силни гласове да се следва при отпускането на средства дали са изпълнени препоръките за върховенство на закона, правосъдие и борба с корупцията.


В този смисъл ще можем да бъде по-прагматични и да използваме и финансов натиск над страните членки. Продължавам да настоявам да бъде прието условието да връзка между отпускането на евросредства и върховенството на закона. Защото ако не ги обвържем, то къде са "зъбите" в нашите мерки, за което се говори от години? Парите трябва да отиват при тези държави, в които действат базовите принципи за върховенство на закона.


България има сериозен проблем с медиите


Докладът в края на месеца изобщо не е положителен в оценката за медийната среда. Единственият неутрален фактор - или по-скоро не толкова лош, посочен и в доклада "Мониторинг на медийния плурализъм" на университетите в Лайпциг и Флоренция - са условията за работа на журналистите в България. Но много негативна е оценката по другите 3 фактора: политически натиск, икономически натиск, включване.


Негативната тенденция при медиите в България е съвсем очевидна. И това най-вероятно също ще бъде отразено в Доклада за върховенство на закона.


Така че ни предстои много работа по засилване на натиска над страните членки, а демократизацията и конституционният баланс означават ограничаване на властта, а не даване на още власт. И това създава проблем, защото хората на власт не искат да я отстъпват.


Вера Йоурова е заместник-председател на Европейската комисия и еврокомисар за прозрачността и ценностите. Изказването ѝ е пред Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) в европарламента, където днес бе обсъждано положението с Механизма за сътрудничество и проверка на България и Румъния.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 559 Весело

  Свърши се с комфорта на гербавите ... все по често ще ги гледат в крадливите ръчички :)
  Дори само това е безспорен напредък.

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 2. 2 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Загрижена била ..... смях!!!

 3. 3 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 819 Неутрално

  До коментар [#1] от "danvan":

  "Свърши се с комфорта на гербавите ... все по често ще ги гледат в крадливите ръчички :)"

  Мечтай си. Докато Меркел е начело на ЕС Тиквата е непоклатим.

 4. 4 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  "конституционният баланс означават ограничаване на властта, а не даване на още власт"

  Без това няма демокрация.
  Може да има някакъв ред, който примерно в Русия и Иран наричат демокрация, но европейците не го наричат така

  подпис
 5. 5 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3133 Весело

  "ако не се наказват престъпниците, изчезва онова "лепило", което крепи обществото заедно" - многоуважаема мадам, ми то не е лепило - КАЛ е, КАЛ, в блато, което ТАМ го взимате за спокоен, красив пейзаж!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 6. 6 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  До коментар [#2] от "moreee":
  "Загрижена била ..... смях!!!"

  За теб е плач

  подпис
 7. 7 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  Радвам се, че ЕК прави крачка напред в критичността към България. ЕК може и "да не може да свърши кой знае колко", но може да говори още по-ясно, по-небюлокрачитно, по-критично за мафиотското управление, което строи държава по Путински образец.

 8. 8 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  До коментар [#5] от "ЗаНиЗа":
  Кал е по евразийската дефиниция за демокрация.
  По европейската дефиниция е лепило.

  подпис
 9. 9 Профил на Мутри вън
  Мутри вън
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Тикви, не можете да лъжете ВСИЧКИ хора през ЦЯЛОТО време. А и на Запад не ви върви главната опорка: "ми ку дойде Радев?".

 10. 10 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  "еврокомисар за прозрачността и ценностите"!?!? И такава калинка ли има?!? Управлението на ЕС е драма и трагедия в едно! Същите тези лицемери ще следят за "върховенство на закона". Пълна лудост!

 11. 11 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  Времената, когато еврочиновниците срамежливо избягваха конфликтните теми отмина.
  Дори Меркел, най-добрият приятел на Русия, не може да ги отмине.

  подпис
 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  Както често се случва, прибързана беше радостта на Тролетариата.

  Сивиямът остава, защото "има още много работа за вършене".

  Медийната среда е напълно опорочена.

  Полицията превишава правомощията си.

  Когато виждаш натрупването на негативни явления, ще можеш да кажеш, че нещо не е наред с тази страна.

  И най-важният takeaway: Ще използваме финансов натиск над страните членки.

  Зайците в зайчарника ще трябва пак да се постеснят...


  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3771 Любопитно

  До коментар [#12] от "Norman Granz":

  Браво на вас !
  Формите на външна намеса във вътрешните работи на държавите претърпяват промени.
  Веднага щом центровете за организация на намесата опипат нови уязвимости на държавните системи, методите за борба с правителството се коригират и се прави нов опит за преврат.

  [email protected]
 15. 15 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2394 Весело

  До коментар [#10] от "Stargate":
  "Същите тези лицемери ще следят за "върховенство на закона". Пълна лудост!"

  Тези наистина не стават. На тяхно място трябва да поставят Мария Захарова

  подпис
 16. 16 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5556 Неутрално

  "Но Еврокомисията не може да свърши кой знае колко, когато нещата се объркат в страна член, тук трябва да се намесят другите държави от Европейския съюз."

  Леко се преплъзват от ЕК

 17. 17 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Свърши се с комфорта на гербавите ... все по често ще ги гледат в крадливите ръчички :)Дори само това е безспорен напредък.
  —цитат от коментар 1 на danvan


  Нищо не е свършило за съжаление. Доакто не им спрат еврофондовете на ГЕРБ всичко останало е само сладки приказки. Нямам никакво съмнение, че има хора в Брюксел които са били корумпирани от тукашните за да си затварят очите.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4201 Весело

  "Но и трябва да помним какво е Европейската комисия и какво не е. Комисията не е конституционен съдия, не е прокурор и не е арбитър на вътрешнополитическа ситуация. Трябва да се спазва границата между ролята на националната държава и комисията"!
  Чухте ли смартбютита, лиляви "десни" и НПО-и с незнайно от къде и колко финансиране?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 20. 20 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  Ето изказването на Йоурова:

  „Европейската комисия продължава да следи отблизо политическата ситуация и протестите в България. Винаги сме изразявали становище, че мирните демострации са основно право на гражданите и ние подкрепяме това право, заяви еврокомисарката за прозрачността и ценностите Вера Йоурова на заседанието на Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) в Европарламента.

  "Протестите показват, че в българското общество се водят оживени дебати. Показват също, че гражданите отдават голямо значение на независимата и ефективна съдебна система. Свидетели сме и на дискусии за промяна на конституцията. Конституционните реформи би трябвало да са предмет на широк дебат, необходимо е време, за да се постигне широк консенсус, за да се осигурят механизми на проверка и възпиране. Хубаво е да се вземат предвид и препоръките на Венецианската комисия", добави еврокомисарката.

  Относно Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), т. нар. мониторинг над България и Румъния, въведен при присъединяването им към ЕС, Йоурова посочи, че в доклада си от 2017 г. ЕК е приела цялостна оценка на 10-е години напредък в двете страни. На тази основа докладът дава ясна препоръка за приключване на механизма въз основа на наколко ключови препоръки.

  Що се отнася до евентуалното приключване на МСП от началото на 2020 г. се водят контакти с България по бъдещия Механизъм за върховенство на закона. Обхватът му ще бъде по-широк от МСП, тъй като ще включва не само съдебната реформа и борбата срещу корупцията, но и теми като медийната свобода и плурализма, както и институционалните възпиращи и проверяващи механизми.

  "Тъй като все още предстои Съветът на ЕС да вземе окончателно решение за прекратяване на МСП за България, би било преждевременно да ви дам конкретна дата към този момент. Трябва да се вземат предвид събитията в България, които не би трябвало да доведат до обратимост на тенденциите, очертани в документа от 2017 г.

  Усилията ни сега са насочени към новия механизъм за върховенството на закона, по който ЕК оценява както България, така и всички останали членки на ЕС", позочи Вера Йоурова.“

  За справки и сравнение - https://faktor.bg/bg/articles/vera-yourov-razkri-koga-shte-padne-monitoringat-za-balgariya

 21. 21 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3133 Весело

  До коментар [#5] от "ЗаНиЗа":Кал е по евразийската дефиниция за демокрация.По европейската дефиниция е лепило.
  —цитат от коментар 8 на Иван K


  Демокрацията от древността, вижте значението и, е толкова изкривена от подобни философи, че и космическа да се назовава е все тая. Блато бяхме, блато сме си, блато ще си останем, ако изчистим ДЕМО версията.
  Та, с РЕСТАРТ става най-лесно.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 22. 22 Профил на Чубакът
  Чубакът
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Празни приказки.

  "The nation which can prefer disgrace to danger is prepared for a master and deserves one." || Economic Left: -3.75 || Social Authoritarian: 1.38
 23. 23 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#15] от "Иван K":

  До коментар [#10] от "Stargate":"Същите тези лицемери ще следят за "върховенство на закона". Пълна лудост!"Тези наистина не стават. На тяхно място трябва да поставят Мария Захарова
  —цитат от коментар 15 на Иван K


  да, определено, другарите леви и от ЕНП и от лявата партия, забравих как беше в европарламента, дето Станишката им беше шев НЕ СТАВАТ! Защитават всякакви интереси, но не и тези на гражданите на ЕС!

 24. 24 Профил на Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#19] от "hamiltonf":

  Аз слушах в оригинал, а ти с превод от Другара ГешеФ, твоя гуру?

 25. 25 Профил на Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#20] от "Santos":

  УлаФ,

  Стига лъга, имаше стрийм, има и запис. Темата на статията е по отговорите на Юрова В КРАЯ на заседанието по поставените й въпроси, където и набиха канчето и тя само се оправдаваше, всъщност колко зле било наистина положението в България.

  Що се опитваш да мяташ димки, там където е толкова лесно да ви хванат как подменяте информацията.

 26. 26 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6292 Неутрално

  Поредният шамар по снимката на Тиквоний!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 27. 27 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Има и друга статия на Гневник в която пише че евродепутатка от зелената левица е шокирана че комисарката не критикува България. Ха сега де. Гениите от БСП и младежкото БСП (ДеБъ) веднага да ни разтълкуват истината, моля.

 28. 28 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  Хм, Емил Радев твърдеше преди месеци, че мониторинга е приключил и сме изпълнили всички изисквания. Не вярвам ГЕРБ толкова нагло да лъжат цяла България.
  Сигурно Вера Йоурова се объркала и не знае какво става в комисията й. 😂

 29. 29 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2939 Неутрално

  До коментар [#19] от "hamiltonf":

  И какво ?? Прокуратура , НАП, и ДФК ли ще пратите в Брюксел ?:))

 30. 30 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2939 Неутрално

  До коментар [#14] от "karabastun":

  Тоест ...нямат право на ревизия на ЧЕКМЕДЖЕТО ?:)

 31. 31 Профил на turmion_katlot
  turmion_katlot
  Рейтинг: 470 Любопитно

  Тая па каква е?

  ... wide awake, but still asleep, always a stranger in the crowd!!! .أبو فرح
 32. 32 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1623 Любопитно

  До коментар [#25] от "Герб са КОМУНИСТИТЕ на България":

  Морав (разбирай лилав като патладжан), то се видя колко ѝ „набиха канчето“, няма що! Колкото вие, горките завалии протестиращи, воглаве с „Огромното трио“ тенори, ще го гътнете диктатора Борисов! Какво стана – младите хора от Надежда, Обеля, Люлин и Подуене се скъсаха да ви канят да направите поне по една барикада или катун в техните квартали, а вие се криете като плъх в хамбар? Що не отговорихте поне на хората, че сте само на жълтите павета и другаде барикади не правите? Ами хората по тези части на София как да не се чувстват онеправдани и пренебрегнати? Те се бяха приготвили с бъклици, с програми, с хляб и сол да ви посрещнат, а вие се назлъндисвате! Що така? Айде, ако не можете сега заради „Велико септемврийско въстание“ 2.0, то поне за същото въстание – 3.0 на 23 септември – барем се организирайте! На какво прилича това, а? Не ви ли е срам – народа иска да ви подкрепи, а вие се ошмулвате по храсталаците?

 33. 33 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1623 Любопитно

  До коментар [#25] от "Герб са КОМУНИСТИТЕ на България":

  Морав (разбирай лилав като патладжан), то се видя колко ѝ „набиха канчето“, няма що! Колкото вие, горките завалии протестиращи, воглаве с „Огромното трио“ тенори, ще го гътнете диктатора Борисов! Какво стана – младите хора от Надежда, Обеля, Люлин и Подуене се скъсаха да ви канят да направите поне по една барикада или катун в техните квартали, а вие се криете като плъх в хамбар? Що не отговорихте поне на хората, че сте само на жълтите павета и другаде барикади не правите? Ами хората по тези части на София как да не се чувстват онеправдани и пренебрегнати? Те се бяха приготвили с бъклици, с програми, с хляб и сол да ви посрещнат, а вие се назлъндисвате! Що така? Айде, ако не можете сега заради „Велико септемврийско въстание“ 2.0, то поне за същото въстание – 3.0 на 23 септември – барем се организирайте! На какво прилича това, а? Не ви ли е срам – народа иска да ви подкрепи, а вие се ошмулвате по храсталаците?

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 278 Неутрално

  "еврокомисар за прозрачността и ценностите"!?!? И такава калинка ли има?!? Управлението на ЕС е драма и трагедия в едно! Същите тези лицемери ще следят за "върховенство на закона". Пълна лудост!
  —цитат от коментар 10 на Stargate


  А КОЛКО милиарда откраднаха кумирът ти тиква и аверите му от тези " драма и трагедия в едно!"

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Тая па каква е?
  —цитат от коментар 31 на turmion_katlot


  На майка ти майка й

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 38. 38 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 278 Неутрално

  До коментар [#20] от "Santos":УлаФ, Стига лъга, Що се опитваш да мяташ димки, там където е толкова лесно да ви хванат как подменяте информацията.
  —цитат от коментар 25 на Герб са КОМУНИСТИТЕ на България


  ЩОТО Им спрЕха PIG 🐖

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 39. 39 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 278 Любопитно

  Тази Госпожа да не би да каза, че като не работи ПРАВОСЪДИЕТО, инвеститорите бягат с 220 от тази корумпирана скапана държава?
  Или аз нещо не разбрах?

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 40. 40 Профил на Ганьо Калпакчиев
  Ганьо Калпакчиев
  Рейтинг: 8 Весело

  Давай, Верче! Мачкай, Йоурова!

 41. 41 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#35] от "Matrix":


  А КОЛКО милиарда откраднаха кумирът ти тиква и аверите му от тези " драма и трагедия в едно!"
  —цитат от коментар 35 на Matrix


  Какъв кумир бе, левундери. Никога не съм гласувал за Борисов, няма и да гласувам за него или партията му. Обаче няма да подкрепя болшевишка рволюция. Ако искате да съсипвате държава си намерете друга! Не и България!

 42. 42 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  "Трябва да използваме пълния си инструментариум за продължителен натиск над страната от ЕС."

  Колко бухалки има вашият инструментариум?

 43. 43 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 278 Неутрално

  До коментар [#35] от "Matrix":
  —цитат от коментар 41 на Stargate


  Значи си единственият,който може да пише в Ардино, или подкрепяш дебелия доносник от Русе!
  ОЩЕ ПО ЗЛЕ
  Тая дискусия я водих вече, всички такива като теб ги изринах с лопатата от приятели ! ПРОСТО ЛУМПЕНИ не са ми нужни !

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 44. 44 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  До коментар [#1] от "danvan":"Свърши се с комфорта на гербавите ... все по често ще ги гледат в крадливите ръчички :)"Мечтай си. Докато Меркел е начело на ЕС Тиквата е непоклатим.
  —цитат от коментар 3 на moreee


  А ти не виждаш – Тиквата вече се търкаля по баира надолу и няма спиране. Ако Меркел се опита да я спре, ще бъде премазана и Меркел не иска да види собствената си смърт, причинена от една МНОГО ПРОСТА ТИКВА!

 45. 45 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  [quote#21:"ЗаНиЗа"][/quote]

  РЕСТАРТ, означава О С Т А В К А!

 46. 46 Профил на turmion_katlot
  turmion_katlot
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#37] от "Matrix":
  Тъп коментар от оФца с промит мозък. 🤦🏻‍♂️

  ... wide awake, but still asleep, always a stranger in the crowd!!! .أبو فرح
 47. 47 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4146 Неутрално

  " Следя с голяма загриженост протестите в България, защото демокрацията трябва да работи и от долу нагоре. Но Еврокомисията не може да свърши кой знае колко, когато нещата се объркат в страна член, тук трябва да се намесят другите държави от Европейския съюз."

  Как по - точно трявба да се намесят останалите членки на ЕС в проблеми като нашия ? Те също ще кажат, че не могат да са арбитър или прокурор по отношение на вътрешните работи на дадена страна - членка на ЕС ! И така ще си останем предимно с констатациите, докладите и загрижеността, от които се ражда именно това, което виждаме и у нас ! Не че ЕСни е виновен, но все пак там има достатъчно механизми да се постави разюздания ни башибозук, като им се спре кранчето на източването на евросредствата чрез тяхното замразяване......

 48. 48 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4146 Весело

  До коментар [#33] от "Santos":

  " До коментар [#25] от "Герб са КОМУНИСТИТЕ на България":

  Морав (разбирай лилав като патладжан), то се видя колко ѝ „набиха канчето“, няма що! Колкото вие, горките завалии протестиращи, воглаве с „Огромното трио“ тенори, ще го гътнете диктатора Борисов! Какво стана – младите хора от Надежда, Обеля, Люлин и Подуене се скъсаха да ви канят да направите поне по една барикада или катун в техните квартали, а вие се криете като плъх в хамбар? Що не отговорихте поне на хората, че сте само на жълтите павета и другаде барикади не правите? Ами хората по тези части на София как да не се чувстват онеправдани и пренебрегнати? Те се бяха приготвили с бъклици, с програми, с хляб и сол да ви посрещнат, а вие се назлъндисвате! Що така? Айде, ако не можете сега заради „Велико септемврийско въстание“ 2.0, то поне за същото въстание – 3.0 на 23 септември – барем се организирайте! На какво прилича това, а? Не ви ли е срам – народа иска да ви подкрепи, а вие се ошмулвате по храсталаците?"

  Пий си уиските и не се напрягай да се опитваш да пишеш дневния ред на протестите на хората ! Ако депутатчетата от управляващото мнозинство се изнизаха именно като плъхове от народната любов днес, която дори не е чак толкова масова, какво ли ще стане с тях ако тръгнат да обикалят горепосочените от теб квартали - Надежда, Люлин.....да не говорим пък и по вечерно време ? Това ДС партенките сте жалка работа......

 49. 49 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  До коментар [#1] от "danvan":
  Нали знаеш вица за Вути и Нане, където Вуте си запалил къщата, за да изгори плевнята на Нане. Радостта ви от негативните мнения срущу България е същото дребнаво и тъпоумно поведение.
  Ренета Инджова, Бабикян и Станислав Трифонов и СИЕ са шутове (не го казвам в обиден смисъл), които служат за отвличане на вниманието от истинските цели на "протеста"...
  но както обичате протестърите да казвате: после ще му мислим... Да, ама вие като не мислите сега знайче, че други вече са го измислили.
  Радваш се, че ще спират европарите на България, точно преди една огромна очаквана криза? Това ако не е мазохизъм е признак на недоразвита менталност.
  Извинявай, не го казвам като обида, но наистина не разбирам злорадството ти, което рефлектира най-малко върху Борисов.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 50. 50 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  Никой не споменава колко депутата е имало в залата!

 51. 51 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#43] от "Matrix":

  Значи си единственият,който може да пише в Ардино, или подкрепяш дебелия доносник от Русе!
  ОЩЕ ПО ЗЛЕ
  Тая дискусия я водих вече, всички такива като теб ги изринах с лопатата от приятели ! ПРОСТО ЛУМПЕНИ не са ми нужни !
  —цитат от коментар 43 на Matrix


  За вас левундерите всичко е черно и бяло. Ако не си с нас, си против нас.
  Направили сте услуга на хората, като се разкарали от главите им. :-) Горките Ви приятели как са търпели подобен индивид, който още на второто изречение може да нарече непознат "лумпен". :-) Уникални сте левите индивиди. Уникални! Голямо его, ниско осъзнаване. :-)

 52. 52 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#49] от "olexander":


  До коментар [#1] от "danvan":Нали знаеш вица за Вути и Нане, където Вуте си запалил къщата, за да изгори плевнята на Нане. Радостта ви от негативните мнения срущу България е същото дребнаво и тъпоумно поведение.Ренета Инджова, Бабикян и Станислав Трифонов и СИЕ са шутове (не го казвам в обиден смисъл), които служат за отвличане на вниманието от истинските цели на "протеста"...но както обичате протестърите да казвате: после ще му мислим... Да, ама вие като не мислите сега знайче, че други вече са го измислили. Радваш се, че ще спират европарите на България, точно преди една огромна очаквана криза? Това ако не е мазохизъм е признак на недоразвита менталност.Извинявай, не го казвам като обида, но наистина не разбирам злорадството ти, което рефлектира най-малко върху Борисов.
  —цитат от коментар 49 на olexander


  Обикновено революционерите изобщо не знаят какво да правят "после", те знаят единствено да вдигат революции. За нищо друго не стават. :-)

 53. 53 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2605 Неутрално

  Каквото и да се случва европейският език винаги дипломатично ще казва че следят случващото се със загриженост. Винаги когато някой насилствено се опитва да промени резултатите от законни избори това представлява повод за загриженост. Та толкоз за постигнатото от Отечествения фронт. Изтъргува очернянето на страната си срещу загриженост и повишено внимание. Скъпа цена платена за минимални резултати. Те какво са очаквали, ЕС да разпореди смяна на законно избраната власт ли?

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 54. 54 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  "България има сериозен проблем с медиите"
  България има проблем със всичко, което определя една демокрация.

 55. 55 Профил на Фидос Койчев
  Фидос Койчев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Гледа, гледа и що да види - фашизирани червени шпицкоманди мутроиди насъсквани от Мунчо се опитват да направят държавен преврат.

 56. 56 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  Тази нещо се е оплела в бюрократични хватки и не е разбрала генералната картинка, което е нормално умствено заболяване при повечето чиновници, които мишкуват на дребно и се позовават на отговорностите си за да не свършат нещо!

  Госпожо Юрова, записите показват, че Борисов е престъпник, който използва беззъбата ви институция за параван и оправдание, че запада го подкрепя. Един престъпник може да пише и да приема всякакви закончета, които му посочите, но той и неговата клика няма нужда да ги спазват в превзета прокуратура.
  Прослушайте записите, дайте ги на Европол и спрете фондовете за България за да се спря надуването на мускулите на мафията, с толкова европейски пари могат вече и частна армия да си направят. Стига сте се крили зад правомощията на комисията и други празни дрънканици!
  Когато не искаш нещо да се свърши - създаваш комисия и тя така бави и забатачва нещата, че виновникът вече е прикрил следите си.

 57. 57 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  Европейските комисии не вършат нищо, всяка година доклади, харчат хартия и пари, а нищо не произтича от това. Ако нямате власт да въздействате се саморазпуснете, стига сте яли парите на хората без никакви реални действия!

  Ако искате ЕС да е съставен от диктатури, монархии, феодали и републики, тогава изхвърлете ненужните понятия, като европейски ценности. Заместете ги с национални приоритети и интереси. Кажете - общият пазар е основата на ЕС и в него могат да членуват мафиоти, които да снабдяват запада със забранени субстанции, определете им квоти за да са ясни нещата.

  Меркел продаде ценностите за гласа на Тиквата, Макрон също има по-важни проблеми. Докато си завирате главата в пясъка, проблемът ще става по-голям! Или се изправяте срещу него или той ви изяжда.

 58. 58 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2171 Весело

  До коментар [#12] от "Norman Granz":

  Абе на таз другарка Йоурува даже не мога да и произнеса фамилията... Ма вервам дедо щори може ...

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 59. 59 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  Тази протестите с голяма загриженост ги наблюдава,
  интиресно дали вижда как столицата ни се замърсява?

 60. 60 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  Протестиращите за оставки настояват,
  искат пак комунисти ли, да ни управляват?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK