В превод от "брюкселски": Мониторингът остава

Вера Йоурова, заместник председателят на Европейската комисия, се засегна от възможността да бъде по някакъв начин сравнена с Бойко Борисов.

© Георги Кожухаров

Вера Йоурова, заместник председателят на Европейската комисия, се засегна от възможността да бъде по някакъв начин сравнена с Бойко Борисов.По време на дебатите в Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) на Европейския парламент еврокомисарят Вера Йоурова не можа да даде окончателно обяснение за съдбата на Механизма за сътрудничество и проверка, нито дали има риск той да работи паралелно с новия инструмент за върховенство на закона във всички членки. В същото време тя чу силни критики, като мнението на евродепутата Клеър Дали, Еврокомисията да спре да си затваря очите за безобразията в България. "Дневник" избра няколко мнения от "Фейсбук" по темата без претенция за изчерпателност.


Радан Кънев, евродепутат:


Днешното заседание на Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешен ред (LIBE) в ЕП, преведено от "брюкселски език":
1. Мониторингът остава. Остава, защото няма напредък, а регрес по основните теми:


- корупция на високо ниво


- контрол и отчетност на главния прокурор.


2. Мониторингът ще остане дори след Общия механизъм, който важи за всички държави в ЕС.


3. Общият механизъм ще засегне темата с медийната свобода в България, наред с корупцията и правосъдието.


4. Настроенията в ЕП са остро критични. Много депутати, от различни групи, са вече добре запознати с проблемите.


5. ЕК и депутатите от северните държави открито заплашват със спиране на еврофондове, ако няма реформи.


6. Европейските институции призовават за широк реформаторски консенсус, а не самодейни политически акции, като "конституцията" на Данаил Кирилов.


7. Вниманието на европейските медии към протестите и причините за тях повишават интереса на общественото мнение. Политиците са принудени да го следват. Протестът си върши успешно работата.


Мария Спирова, "Да! България":


Бентът в Европейския парламент се пропуква. Днешната среща на LIBE си беше изригване на дълго сдържани емоции спрямо състоянието на правораздаването в България.


Вера Йоурова, заместник-председателят на Европейската комисия, се засегна от възможността да бъде по някакъв начин сравнена с Бойко Борисов.

Божидар Божанов, компютърен специалист:


Европейският образ на България като държава, в която нищо интересно не се случва, има си нормални избори и вътрешни боричкания, а нейните представители на европейската политическа сцена се държат плътно до Германия, така получавайки нейната благословия, започва да се чупи.


Силно критични статии в европейските медии, унищожителна статия в "Малта днес". Отказ на Доналд Туск да хвърли ЕНП на амбразурата в защита на Борисов.


Европа има своите проблеми, но задният ѝ двор (географски погледнато), където никой не поглежда, започва да буренясва и да развъжда какви ли не паразити, които могат да дойдат и в спретнатата брюкселска къщичка.


Евгений Кънев, икономист:


Дискутирам с мой приятел поляк поведението на Туск в Европейския парламент. Към момента председателят на ЕНП предпочита да залага на солидарността, т.е. подкрепа за ГЕРБ с аргументите (според Радан Кънев), че оставали само няколко месеца до редoвните избори и че ББ не бил диктатор, щом разрешавал протести.


Според моя приятел Туск е идеален за брюкселската администрация, човек, който се интересува предимно от собствената си кариера, гъвкав винаги, когато е нужно.


И човек като се замисли - ако е така, защо му е да натиска за абстрактна подкрепа за опозицията на ГЕРБ в България, ако е вече избран с техните гласове, а може и в бъдеще да разчита на тях.


Не може да не се признае, че услугите на Бойко Борисов към Меркел, Туск и ЕНП добре се капитализират. Подсетиха ме за "реакциите" към безобразията на Станишев от ПЕС или на Доган от АЛДЕ.


Явно европейците трябва да помислят за по-демократичен вот на най-важните политически лидери в ЕС, за да не зависят от "инвестициите" на националните политици.


Димо Господинов, адвокат:


В последните 1-2 месеца много напоително ни обясниха как и САЩ, и ЕС нямало как да се намесят във вътрешните работи на България и трябвало сами да се оправяме.


Да, делото на спасяване на давещите се е в ръцете на самите давещи се, съгласен съм. Но в същото време не съм от вчера и не мога да не сравня отношението им към протестите преди 7 години и сега:


- Протестите срещу Орешарски бяха много ясно подкрепени от посланиците на държавите от ЕС, като много добре си спомням френският посланик как идваше на протестите срещу олигархията, а немския посланик обясняваше каква корупция е в България. Къде са те сега? Нима няма корупция и олигархия?


- При Орешарски ни спряха еврофондове, заради злоупотреби, при Бойко - не. Какво става, няма корупция ли вече? Няма къщи за гости, няма министри, признаващи, че злоупотребите са modus operandi на администрацията?


- Тогава американски сенатори идваха да дърпат ушите на Орешарски за Южен поток, сега къде са за "Балкански поток"? Къде е американският посланик да посети протестиращите, окупирали Орлов мост, както тогава посети Ранобудните студенти?


- Орешарски беше поставен в международна изолация, с Бойко се снимат и си приказват приятелски. Що, да не е много по-хубав?


- На Орешарски му вадиха "унищожителни доклади" по мониторинговия механизъм, днес разбрах, че еврокомисарката Юрова била казала, че ще вземе решение за прекратяване на механизма за България. В разгара на 2 месеца ожесточени протести именно срещу корупцията. Без придружителен коментар, с който да се разясни, че това отпадане не представлява оценка за положително развитие на страната ни в това отношение.


Всичко това, а и много други обстоятелства, не означава, че Орешарски е бил несправедливо малтретиран от нашите западни партньори, напротив. Неговото управление беше в разрез с европейските ценности също толкова, колкото и настоящото. Но очевидно тогава срещу него се намесиха отвън, а днес не искат. С което защитават Бойко и отправят послание, че трябва да го пазим.


Защо ли го правят? Защото Бойко е чист като сълза и те са убедени, че точно такова правителство трябва на България в ЕС и НАТО? Или защото Бойко умело търгува с националния ни интерес навън, за да го крепят на власт вътре?


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK