Поправки в ГПК ще превърнат съдебното изпълнение в репресия

Поправки в ГПК ще превърнат съдебното изпълнение в репресия

© Анелия НиколоваВисшият адвокатски съвет изпрати становище с обем 13 страници до 44-то Народно събрание, в което критикува предложенията за промени в ГПК, АПК и НПК, направени от правителството, Валери Симеонов и група депутати. Най-неприемливото предложение според адвокатите е за създаването на нова разпоредба - чл. 428а ГПК, предоставяща възможност за събиране от съдебен изпълнител на недоказано и непризнато от съд вземане. "Дневник" публикува резюмето на становището. Пълния му текст вижте в прикачения файл. Заглавието е на редакцията.Висшият адвокатски съвет изразява своите принципни съображения, че е недопустимо да се възлага на орган, натоварен с публичноправни функции, каквито са съдебни изпълнители, извънсъдебното събиране на частни вземания.
С проекта недопустимо се възлага на съдебните изпълнители извън публично-правните им функции намеса в частни отношения, с което се


нарушават принципите на независимост и безпристрастност.


Принудителното изпълнение на частни вземания е дейност на държавата, която се възлага по реда на закона на конкретни лица - съдебни изпълнители.


Направеното предложение вменява на съдебните изпълнители функции по съдействие за доброволно изпълнение, които излизат извън техните публични функции на орган по принудително изпълнение въз основа на строго определен процесуален ред. По силата на измененията съдебните изпълнители ще имат правомощия да оказват въздействие и натиск извън разписаните им в закона правомощия, и то по искане на един предполагаем кредитор единствено въз основа на негово твърдение.


Органите, натоварени с публичноправни функции, трябва да бъдат независими и безпристрастни при осъществяване на своите правомощия, като гаранция за тази независимост е невъзможността тези органи да извършват други дейности, които са несъвместими с публичноправните им функции. Поради това нито частните съдебни изпълнители, нито държавните съдебни изпълнители (и въобще всички натоварени с публични функции органи) не могат да бъдат консултанти, адвокати и въобще да извършват дейност в сферата на частно-правните отношения, осъществявайки тази дейност именно като частни съдебни изпълнители.


Висшият адвокатски съвет счита, че обединеният законопроект, в частта за допълнение на Гражданския процесуален кодекс, с който се създава нова разпоредба на чл. 428а,


следва да бъде категорично отхвърлен на второ четене.


Тази разпоредба противоречи на принципите на изпълнителното производство, заложени в Гражданския процесуален кодекс, застрашава правата и законите интереси на гражданите и е необоснована.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 426 Весело

  Далаверко в действие между първо и второ четене.

 2. 2 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  Така де, след като медиите могат да създават и разпространяват фейк-нюз, защо да не изменим ГПК и да позволим на съдебните изпълнители да канят за доброволно изпълнение на фейк-дългове. Който повярвал-повярвал, който изгорял-изгорял.


  --------
  Въобще, законодателните упражнения на ОП са особен цветист случай: то неизбежната отбрана по НК ли не подпукаха, с абсолютна давност по ЗЗД ли не се захванаха, сега и на ГПК му дойде реда. Нейсе: каквито депутати се изберем, такива и закони ще си имаме...

 3. 3 Профил на unp44546507
  unp44546507
  Рейтинг: 217 Весело

  Прочетох поправки в ПКП.

 4. 4 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Все пак в това е участвал Далавери Симеонов и титани на мисълта от ГРОБ, съответно не може да се очаква някаква юридическа стойност.

 5. 5 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  Изчезването от политическата сцена на трите псевдопатриотични партии ще е чудесно развитие.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 6. 6 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Такива са избраните от народа партии, а вътре, че има тюрлю-гювеч от неспециалисти и почти няма юристи е бонус!
  Значи, да разбирам, че с новия закон, ако гласуват тази точка, мога да поискам от ЧСИ да отнеме в моя полза примерно сградата на Народното събрание, може и полиция да извикам, пък после да се оправя Валери Симеонов и да се оняснява, защо така се е получило със закона му и не може да си влязат на работните места!

  забавление и приключение
 7. 7 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Това че съществуващите закони не се изпълняват е проблема на нашата правоохранителна и правосъдна система, а вместо това всеки и особено от хората на мнозинството ( и не само в това НС) в буквалния смисъл на думата попаднал случайно в НС , предлага дивотии, които останалите без дори да се замислят приемат, с което още повече влошават и объркват системата.

 8. 8 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Гледам коментарите и ми е тъжно и весело едновременно. Имал съм възможността в миналото да участвам в изработването на законодателство и да обсъждам с ресорни комисии на НС на РБ изготвянето на нормативна уредба. Има една грозна перверзия с която народните представители приемат неработещи да кажем текстове, дори и след като им е станало напълно ясно това от разясненията и обсъжданията, които сме провели...
  Опасявам се, че определено не става дума за неразбиране, незнание или некомпетентност...

  Модератора е неадекватен!
 9. 9 Профил на sreta_shteta
  sreta_shteta
  Рейтинг: 217 Весело

  Значи, да разбирам, че с новия закон, ако гласуват тази точка, мога да поискам от ЧСИ да отнеме в моя полза примерно сградата на Народното събрание, може и полиция да извикам, пък после да се оправя Валери Симеонов и да се оняснява, защо така се е получило със закона му и не може да си влязат на работните места!
  —цитат от коментар 6 на troi


  Не, не трябва да разбираш, но явно не само ти не си прочел законопроекта. :)

 10. 10 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  Отровното трио: Борисов, Гешев и Симеонов

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  То , откакто се е появил Борисов ,репресията във всички области е нещо обичайно.

 12. 12 Профил на kamenof
  kamenof
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Дневник, заглавието ви е като от ПИК!! Само "Гръмотевица!!!" липсва преди него.

  Касае се за изцяло доброволна процедура, в която няма абсолютно никаква принуда.
  Никъде в статията не препращате към текста на предложението за процедурата по добровлното събиране на задължения.
  Четящите веднага се връзват на заглавието в комбинация с наклона на становището на адвокатурата.
  Все пак становището е на гилдия, която се изхранва от хонорари по съдебни производства, именно чието избягване се цели с направеното предложение. Отбранителната позиция е повече от разбираема - адвокатите си защитават възможността да начисляват хонорари по иначе ненужни съдебни дела.

  Отбелязвайте, ако публикацията е платена, иначе просто жълтеете.

 13. 13 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 992 Неутрално

  Споровете се решават от съдия, след което решението на съда се изпълнява или налага. Всичко друго показва липса на върховенство на закона.

 14. 14 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Какво да очакваме от "обединените идиоти"?! (взето назаем от Тони Филипов, д-р)

  master
 15. 15 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 992 Гневно

  Връщане към мутренския рекет от 90-те години - законът на джунглата. Направо е супер - твърдя, че някой ми дължи напр. 1 млн. лв., харесва ми къщата му или бизнеса му, наемам "съдебен изпълнител", който, ако се приеме поправката ще може да се казва само "изпълнител" тъй като съдебно решение няма да има, и мутрите от "Делта гард" и го изгонвам от къщата му или/и му взимам и бизнеса. Готово, пито-платено и всичко ще бъде законно? Не, че и сега не го правят някои, но тогава ще бъде и законно. Това, че твърденията ми може и да са лъжа няма никакво значение - важното е, че имам достатъчно пари да наема съдебен изпълнител и няколко мутри и готовооо - вашата къща и бизнес са мои. Още една причина да искаме да се махате веднага!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK