Девети септември – утопично ли е желанието за безпристрастен прочит

Девети септември – утопично ли е желанието за безпристрастен прочит

© СиелаАнализът е препубликуван от "Свободна Европа".


"Черна" или "светла" дата? Преврат, народно въстание или революция? За Девети септември 1944 година продължава да няма исторически консенсус, интерпретациите и тълкуванията продължават да разделят българското общество. Защо това упорито не се променя?


Този въпрос не е маловажен. Още повече, че годините след 1989-та родиха нови и качествени исторически изследвания на периода за, преди и след 9 септември 1944.
Между тях особено се откроява мащабното и първо по рода си изследване на Александър Везенков "9 септември 1944" (2014, Сиела и Институт за изследване на близкото минало ).


Ако тази книга има шанс да влезе в часовете по история в училище -


вероятно е да провокира ново поколение мислене за 9 септември.


Изследването на Везенков е ценно поне с няколко идеи.


Първата е, че той променя перспективата и вместо да отговаря на въпроса - "черна" или "светла" дата е 9 септември - задава други въпроси - какво точно и как се е случило тогава?


Така, въвеждайки ни в детайлите на случилото се, той показва, че разбирането на това какво е станало, не зависи дали имаме консенсус по въпроса какъв епитет му слагаме.


Така например Везенков подлага на съмнение самото разделение "преди и след Девети". Внимателно вглеждане в 40-те години на ХХ век показва и знаци на приемственост, а не коренно ново начало - например още в началото на 40-те се е обмисляло създаването на Отечествен фронт, 1 май се е чествал с манифестации като Ден на труда, ограничавало се е получаването на софийско жителство, селяните били принудени да продават продукцията си на нормирани цени и т.н.


Едно от големите и все още подлежащи на различни интерпретации събития след 9-ти септември е


терорът и масовите убийства.


Комунистическата историография години наред подминава този въпрос. В дните след 9-ти без съд и присъда и след това от набързо създадения Народен съд са убити хиляди българи. Убийствата в България са извършени не от съветски окупационни войски, както е в други източноевропейски страни, а от самите българи. В този смисъл въпросът за нагаждането на заварените елити към новата власт е една, според Везенков, "много болезнена тема, която в бъдеще заслужава повече внимание."


Именно тази болезнена тема ни оставя в наследство един от големите български умове, Стефан Попов, аташе по печата в Берлин и Берн през 40-те години, останал след 9-ти септември до края на живота си в емиграция. В забележителните си мемоари "Безсъници", издадени през 1992 година, той пише:


"Познавах България до най-скритата клисура, но не познавах, изглежда, подмолите на българската душа, която в преклонението си пред политическата действителност стигаше до чудовищна безхарактерностНовите имена, мяркащи се във вестниците, говорят само за едно - разцвет не само на политическата безгръбначност, но и на отчайващата посредственост. Настъпиха, изглежда, най-после времената на бедните духом и на низшите съвестиИстинската потреса дойде на 2 февруари, когато във Вийар пристигна телефонното съобщение на Антони Николов за извършените в София екзекуции. Не можех да повярвам, че българите са способни на такова зверство. Смазан, излязох и, газейки дълбокия сняг, непрекъснато повтарях думите на Вазов за Батак: " И над всичко това Господ гледаше от небето тих и невъзмутим".


Защо тази диващина, надхвърляща всяко правно и морално съотношение между деяние и наказание, с която бяха пронизани не главите на политическите противници, а бе простреляна националната идея на България?...Както и да се развие българската история, това масово избиване на политически първенци ще остане неизличимо петно не толкова поради неговата чудовищност, колкото поради мизерното извинение, че е станало по нареждане на новите господари от Москва. Но именно то разкриваше мрачни перспективи за бъдещето на България."


Можем ли да бъдем емоционално безпристрастни към Девети септември?


Като съвестен историк, прочел и сравнил за първи път купища документи от различни архиви, Александър Везенков признава в края на впечатляващото си изследване, че колкото и историкът да се опитва и да се стреми да е безпристрастен, той има своята емоционална и семейна история, която трудно се променя от фактите, които съпоставя и научава.


"Съдя, ако щете, по самия себе си. Работейки върху книгата, научих много нови неща, безброй пъти променях предварителните си представи за едно или друго, опитах се да пиша безпристрастно, но на емоционално ниво отношението ми към 9 септември 1944 година и установената тогава власт остана същото, каквото си беше - зле ми става, само като чуя за тях."


"Ние просто не можем да бъдем неангажирани съдници в спора за 9 септември и затова би било по-коректно открито да признаем към коя от страните клоним."


Това, разбира се, не освобождава историка от необходимостта съвестно да сравнява и представя фактите и своите източници - но стремежът към чиста неемоционална история е утопичен.


Това признание за "конфликт на интереси" в самия край на книгата вероятно е нейното най-голямо достойнство. Защото, ако има нещо, оставило най-дълбока следа от живота в комунизма, е претенцията за пълна безпристрастност и обективност в разказа за историята.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (143)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  То промяната никъде не е внезапна. И в Русия не се променят нещата изведнъж. Сталин през 1937 г. заповядва всички, които не са се подчинили на комунистите и се намират в концлагерите да бъдат убити. И така се започват Сталинските репресии от 1937-38 г. А "революцията" е 1917 г. Т. е. 20 г. след това болшевиките още не са победили.
  Да не говорим, че първата "революция" е през 1905 г. Неуспешна.
  Странното е, че в Русия много хора пипшат за тези времена, има запазаени свидетелства. В България сякаш не се пише толкова. Сякаш темата не интересува българите. Сякаш няма какво да се каже, или е маловажно.
  Има и друго вече в друг контекст, че с течение на времето руската история се фалшифицира от болшевиките, които са на власт в Русия все още. Но ако човек изследва може и да намери все още истински извори за събитията едно време.
  Надявам се някой ден България да започне да препечатва (ако се налага дори фототипно) издания на книги от преди 1944 г. Защото дори да няма други извори, то в някои от тези книги от преди 1944 г. се усеща духът на България тогава. И се вижда огромната разлика от тогава и след 1944 г.

  Анатема на комунизма!
 2. 2 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3409 Неутрално

  Утопично? Не, не е. Но е много трудно. Ние (българите), много лесно се делим на "про" и "анти". И пропускаме много неща, довели до едно, или друго знаково събитие у нас. Какво да се прави - манталитет. За мен, 09.09.1944 година, започва да се подготвя още с резултатите от балканските и първата световна войни.

 3. 3 Профил на elena_pipilota
  elena_pipilota
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Е как да влезе тази книга в училище като самият автор признава, че не може безпристрастно да гледа на нея и че го втриса само при споменаването на датата?

 4. 4 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  България можеше да се върне към положенбието преди 1944 г., както направиха всички други страни освободили се от комунизма, но не го направи и продължава да не го прави.
  Даже не върна знамето, герба и химна от тогава. Някои хора много ги е страх.

  Анатема на комунизма!
 5. 5 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  България можеше да се върне към положенбието преди 1944 г., както направиха всички други страни освободили се от комунизма, но не го направи и продължава да не го прави.
  Даже не върна знамето, герба и химна от тогава. Някои хора много ги е страх.

  Анатема на комунизма!
 6. 6 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  България можеше да се върне към положенбието преди 1944 г., както направиха всички други страни освободили се от комунизма, но не го направи и продължава да не го прави.
  Даже не върна знамето, герба и химна от тогава. Някои хора много ги е страх.

  Анатема на комунизма!
 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2134 Неутрално

  Разбира се,че е утопично. И то вредна за развитието утопия. Всички да имат безпристрастно мнение,(тоест еднакво мнение!),е страшно! Б-р-р...

 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2134 Неутрално

  До коментар [#1] от "anonim440":

  На Сталин са му били нужни минимум осем година в началото докато овладее цялата власт. И едва след това е започнал да строи комунизъм...

 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2134 Неутрално

  До коментар [#1] от "anonim440":

  Ама то и до днес 45-те години комунизъм са обвити в тайна,какво остава за времената на Царска България! Колкото и пъти да питах защо Рено е спряла производството на колите Булгаррено,отговор няма и няма.

 10. 10 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1135 Разстроено

  Разделението на българите започва още преди още преди 1978г. когато много българи са вербувани да работят за интересите на Русия и продължава и днес.

 11. 11 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3663 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Глупости, но пък полезни.

  Девети 1944 е велика микро поддата на Великая октябрска Маркс 1848
  революция на Ленин 1917.

  Поради проста историческа случайност,
  антитеистът терорист Ленин Илич Улянов подпали революцията
  юбилейно, така да се каже,

  1000 лет след Съединение на автономна Българска православна църква и
  Симеон Велики цар на Българи и Гърци под Световната християнска,
  така да се каже, вера.

  "Така например Везенков подлага на съмнение самото разделение "преди и след Девети".

  Внимателно вглеждане в 40-те години на ХХ век показва и знаци на приемственост,
  а не коренно ново начало -

  например още в началото на 40-те се е обмисляло създаването на Отечествен фронт, 1 май се е чествал с манифестации като Ден на труда, ограничавало се е получаването на софийско жителство, селяните били принудени да продават продукцията си на нормирани цени и т.н."

 12. 12 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1135 Разстроено

  Разделението на българите започва още преди още преди 1878г. когато много българи са вербувани да работят за интересите на Русия и продължава и днес.

 13. 13 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 566 Гневно

  Човек не може да бъде безпристрастен към 45-годишни зверства. Никой!!!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 14. 14 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3723 Неутрално

  ....Ама то и до днес 45-те години комунизъм са обвити в тайна,какво остава за времената на Царска България! Колкото и пъти да питах защо Рено е спряла производството на колите Булгаррено,отговор няма и няма.
  —цитат от коментар 9 на deaf


  Всичко е обвито в някакво мълчание, защото иначе ще излезе някакво елементарно далавераджийство, съчетано с тъпа балканска андрешковщина. И как десетки българи били завлечени, и парите им използвани за издръжка на т.нор. "съпротивително" движение в България. Имаше един хубав филм на тази тема на Влади Въргала, за съжаление забранен от ГЕРБ - "Шменти капели". Тъпо, руснаците създали съпротивително движение с наши пари. Като "Балкански" поток - плащаме с наши пари на Газпром за да си построят газопровдна мрежа у нас.
  За Булгаррено - май си прав? И там повечето неща почиват на слухове - че сме продавали автомобилите в Алжир, или че "братушките" ни забранили сътрудничеството с френската фирма, защото те започнали производството на Жигули-Лада.

 15. 15 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3663 Неутрално

  UNITED EU UNION

  България произвеждаше и собствени велосипеди "Балкан".
  По-специално, малки, симпатични, за всички възрасти.

  Сега произвежда ли?
  Герб ли спъва производството?

  Следва нещо да се направи.

  Велосипеди "Балкан" за чиста околна среда.
  Световна.

  До коментар [#9] от "deaf":
  До коментар [#1] от "anonim440":

  Ама то и до днес 45-те години комунизъм са обвити в тайна,какво остава за времената на Царска България! Колкото и пъти да питах
  защо Рено е спряла производството на колите Булгаррено, отговор няма и няма.

 16. 16 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2134 Неутрално

  До коментар [#14] от "historama":

  Виктор Суворов казва,че комунизмът се държи на два кита - пълна секретност за всичко и грандиозни фукни и лъжи! Например лъжата,че СССР ни бил продавал нефт на по-ниски от световните цени. Което нагла лъжа! Кремъл ни е продавал по-скъпо нефта отколкото струва на световният пазар.
  А "случаят Булгаррено" може много лесно да стане ясен. Просто се отварят архивите на Политбюро. Там Т.Ж. не може да не е обсъждал с другите членове ситуацията с Булгаррено. А пък най-добре е да се поиска информация от централата на френската Рено.

 17. 17 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  Прочита го е направила историята.

  Окупирана държава провежда "избори" под зоркото око на окупатора.
  Преврат се нарича. При това кървав.
  Не може да има никакво друго определение за станалото на 9/09/1944.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 18. 18 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 738 Неутрално

  "Познавах България до най-скритата клисура, но не познавах, изглежда, подмолите на българската душа, която в преклонението си пред политическата действителност стигаше до чудовищна безхарактерностНовите имена, мяркащи се във вестниците, говорят само за едно - разцвет не само на политическата безгръбначност, но и на отчайващата посредственост. Настъпиха, изглежда, най-после времената на бедните духом и на низшите съвести....."

  Да прочетем внимателно това и да го сложим паралелно на днешната действителност, на това, което става тези дни.......

 19. 19 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Най важното за 1944 е че България излиза от статуса на полу-колониална държава която няма собствена икономика, а е основно суровинна страна която изнаса непреработана суровина за развититте страни от Запада.

  Протекционизма които последва след идването на комунизма е много добро нещо.
  Спираме достъпа на западни стоки в България и започва да се развива българската индустрия. Ресурсите и пазарите на СССР са нещото което е основно в развитието и модернизирането на Бълггария след 1944.

  Това че няма "демокрация" не е никакъв проблем.
  Това което се разбира под "демокрация" е англо-саксонксия модел на държавно управляние, а не някакъв фетиш. Бедна държава полза от демокрация няма.

 20. 20 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  Жалки опити за очовечаване на 9.9. Разделят обществото със закачане на табелки фашист, буржоа, кулак и гнила интелигенция и налагат преследване под символа на вдигнат юмрук.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 21. 21 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Едно от големите и все още подлежащи на различни интерпретации събития след 9-ти септември е терорът и масовите убийства.
  Комунистическата историография години наред подминава този въпрос


  -----------------------

  Комунистическата историография не е поднимавала този въпрос, а автора на статият се прави на паднал от небето.

  Репресиите след 1944 са за тези които са вкарали България във Втората Световна Война на страната Хитлер и оста Рим-Берлинн-Токио.
  След като баща му Фердинанд води България до две националани катастрофи - 1913 и 1918, губи две воини за 5 години, попкупен от Германия, сина му - Борис вкарва България пак на странта на губеше Германия и е на път да докара трета загубена воина за България и поредна национална каастрофа !

  Затова справедливо елита на Бъглария довел държавата до тези катастрофи е репресиран както е станало навсякъде в Европа с колабарантите на Хитлер, и германските масови убиици .

  Тези които са довели до три национални катастрофи на БЪлгария, загуби на 3 воини, стотици хиляда жертви без полза за БЪлгария са маназали въжето.
  И народа е аплодирал с право това възмездие !

 22. 22 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  До коментар [#19] от "WWW":

  Изключително нагла лъжа си написал.
  Към 44-та година България не е ничия колония и българският лев е конвертируем. Вземаш си левовете, отиваш в Париж, обменяш ги в тяхна банка и си купуваш нужните машини.
  След 44-та това е невъзможно за цели 50 години.
  Българската индустрия така се разви, че роди...Кремиковци. Нито море наблизо, нито река за да може да има лесно достъпни суровини и да може готовата продукция да бъде изнасяна евтино.
  Затова накрая Кремиковци струваше нула лева.

  Зърното от полето се прибираше със "Зил", който прибира зърно струващо няма и 10 стотинки, а разхода на "Зила" е 50 литра на сто километра.
  Нещо като да чупиш орехи с електронен микроскоп. То може, ама е тъпо.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 23. 23 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  До коментар [#21] от "WWW":

  Хубаво е, че такива боклуци комунисти останахте малко на брой.
  Осъдените хитлеристи в Нюрнберг са десетки пъти по-малко на брой от избитите в България със или без присъда.
  Правилно навсякъде след 1990-та комунистическият режим и партии бяха забранени, но не и в България.

  Националните катастрофи на България са доста повече. За 45 години България е доведена до повече от три национални катастрофи при това БЕЗ да има война. Това се случва, заради некадърното управление на обирачите на мандри и натиска на сесесерето, което граби България десетилетия.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 24. 24 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Тези които управляват една държава носят отговорост за това което правят.

  Германеца Борис и про-германската олигархия около него са вкавали Бъглария на странта на нацистка Германия, и масовите убиици които я управяват от 1933 година.

  Хитлер и пасмината около него са избили десетки миоиони хора за няколко години, голяма част от тях са цивилни.
  България начело с националния предател - германеца Борис с кликата са набутали Бъглария да е съюзник на Хитлер, и да се опозори пред целия свят.
  Надвиса 3-та поредна национална каастрофа, с нови загуби на български земи и поредни репарации .

  Кои да носи отговорност за това?
  Този които е управляват Бъглария - Борис и пасмината около него.
  И напълно логично те са изяли хурката !

  Това възмездие което е понесла олигархията на България за катоасторифите до които докарва България, се опитват някои пропагансти като автора на тази статия да се поднесе като "комунистичèски репресии".

  Комунизъм е имало и през 60-те, 70-те, и 80-те години, но тогава никои не е "репресиран" и сосъден от Народен съд.
  Защо?
  Ами защото управялващите не са вкарвали България в воина на странта на загубилите и да докарат страната до катастрофа.

 25. 25 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  Човек не може да бъде безпристрастен към 45-годишни зверства. Никой!!!
  —цитат от коментар 13 на дедо Андро


  Щото зверствата на фашистите 1923 - 1944 са били малко ли ?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 26. 26 Профил на sashkavas
  sashkavas
  Рейтинг: 13 Неутрално

  “ Настъпиха, изглежда, най-после времената на бедните духом и на низшите съвести” - сакън, не обиждайте протеста и триото, че са докачливи

 27. 27 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Ти оправдаваш избиването на хиляди хора с тезата, че така трябва, защото са вкарали страната във война? И адвокати, учители, лекари, предприемачи също ли трябваше да бъдат убити? Странни писаници, странни хора - като тебе, живеят явно в България.

  забавление и приключение
 28. 28 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  Какво по безпрострастно от това, че на 9.9. България беше окупирана от СССР и СССР наложи чрез терор свой режим на управление, междувременно изтребвайки всички, които биха могли даже само да си помислят да се противопоставят.

 29. 29 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4645 Разстроено

  Истината е една , откъдето и да я гледаш , рано или късно излиза на светло , у нас е по-различно , защото няма ни срам , ни чувство за отговорност , което се вижда и от " отговорността " на ГЕРБ , а и повторното израстване на един народ зависи и от понесените от него самият репресии.....

 30. 30 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  До коментар [#24] от "WWW":

  Репресии...през 60-те...кой беше Сашо Сладура?
  То бива да ти вее червен вятър в кратуната ама твоето е прекалено...

 31. 31 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  Майор Франк Томпсън, британски офцер за свръзка с антинацисттката съпротива в България е убит от български фашисти на 10.06.1944 г. Изведен на улицата и застрелян като..., заедно с български партизани. Бил е на 23 години, доброволец в армията. Дали след 9.09.1944 шщеше да бъде разстрелян за това че воюва срещу военнопрестъпници? Дали британците след тази и други действия преди 9.09. ни премат на сериозно за народ, способен на "най -висша демокрация"?

  Свободата, Санчо...
 32. 32 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3723 Неутрално

  До коментар [#15] от "dnevnikar":

  "България произвеждаше и собствени велосипеди "Балкан".
  По-специално, малки, симпатични, за всички възрасти.

  Сега произвежда ли?
  Герб ли спъва производството?..... Следва нещо да се направи."

  Между другото бях купил на сина ми малко, симпатично "Балкан". Невероятно наказание е да караш "балканче"

  В момента България е голям производител на велосипеди: Драг, Крос, Ултра, със стоманени и алуминиеви рамки, задвижване с "Шимано", обикновени, дискови, хидравлични спирачки. И на много конкурентни цени!

 33. 33 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  До коментар [#24] от "WWW":

  "Германеца" Борис III е обичан от Българският народ и до днес. А съвецките фашисти са мразени от Българският народ и до днес.

  Анатема на комунизма!
 34. 34 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  До коментар [#25] от "dark'star":

  В България никога не е имало фашисти. Да не говорите за национал-СОЦИАЛИСТИ?

  Анатема на комунизма!
 35. 35 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  До коментар [#27] от "troi":

  Такива не трябва да живеят, но... парадоксите на българският "мирен преход"...

  Анатема на комунизма!
 36. 36 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3409 Неутрално

  До коментар [#27] от "troi":

  Та, казваш, Гео Милев и Христо Ясенов са убивали жени, деца и старци? И са били наказани /убити справедливо? И войниците, тръгнали да дирят справедливост, разстреляни от верните на Фердинанд, да били разбойници? А превратът не е бил срещу нормално избрано земеделско правителство, а срещу кървавите комунисти? Хайде свали си розовите очила.

 37. 37 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  До коментар [#25] от "dark'star":

  В България никога не е имало фашизъм.

  Нужно е било след атентата през 1925-та година да бъдат избити всички комунисти, но не се е случило за нещастие на България.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 38. 38 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  9 септември 1944 слага край на съучастието на Царство България с Третия Райх и Оста . Да ... идва и една от армиите на Съюзниците = Британия, СССР, САЩ и Китай (Чан Кайши)
  :-) 9 септември слага и край на започналата 1923 гражданска война в България
  ... естествено демоните за едните са ангелите за другите ...
  Време е за помирение , а не за реваншизъм = нека празнуваме заедно 9 септември
  - ден първи на епоха на справедливот, благоденствие и просперитет за НРБ

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 39. 39 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  До коментар [#32] от "historama":

  Разликата между "Балканче" и "Кросс" е... имах навремето като дете няколко "Балканчета"... Сега имам "Кросс"...

  Анатема на комунизма!
 40. 40 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  До коментар [#30] от "lz73":

  Копипейства. Затова не може да отговори.
  Не знае какво пейства.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 41. 41 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  До коментар [#38] от "dark'star":

  9-ти септември е траурен ден за България.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 42. 42 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  Тези които управляват една държава носят отговорост за това което правят.Германеца Борис и про-германската олигархия около него са вкавали Бъглария на странта на нацистка Германия.
  —цитат от коментар 24 на WWW


  Грузинеца Йосиф вкарва СССР на страната на нацистка Германия. Сталин се престарава и избива елита на полската държава без съд. Същото се случва в България.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 43. 43 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  До коментар [#38] от "dark'star":

  Като измрат такива като вас и извергите дето мислят така ще изчезнат. Но защо трябваше да чакаме толкова?

  Анатема на комунизма!
 44. 44 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Какво по-лесно от това, да прочетеш и да видиш истина, но в държава на лъжливите и крадливи комунисти, всеки знае, че истина е това, което си избере за правдоподобно!
  Има ли държава в света, която е избрала така да съществува и да е прокопсала! НЕЕЕЕЕЕЕ!
  Затова след 30 години ще се радваме да сме на същото място!
  Въстаниците нищо не могат да променят, те само искат да спрат обидата и да минимизират щетите на всички партии, които не са печелили избори вече 11 години, затова единствения начин е уличната анархия на 5000-те хиляди да предизвика преврат!

 45. 45 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  До коментар [#44] от "konservator.bg":

  Е не е преврат... "народна революция" е... така твърдят... "народа" иска още "народен съд", но да не убиват на този съд "добрите червени милиардери", а само тези които "партията майка" (БКП) каже...

  Анатема на комунизма!
 46. 46 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Стане ли напечено за управляващите някой услужливо вади призрака на комунизма. Тоест, сега може да е лошо, но недоволните само отнасят по няколко ритника, и ги задържат за 24 часа в РПУ, но тогава е било страшно, направо те карат в Белене. Тогава е нямало банани, а сега банани колкото щеш. За всичко, което е било при комунизма е виновна държавата, а сега държавата не носи отговорност за нищо.
  Принуден си да работиш в чужбина, за да изхранваш семейството си, ами да си учил, щот в България се търсят само висококлафицирани кадри.
  Имотната мафия ти е откраднала апартамента, а държавата няма нищо общо.
  Телефонната мафия ти е откраднала парите, ами имал си бол, дал си.
  Лекарската мафия ти иска хиляди за операция, при положение, че си осигурен, ами да си спестявал пари.
  Колектори са те пребили за сметка от десет лева, начислена от незнам кой си, и станала 1000, ами пак ти си виновен.
  Та, с ваденето на призрака, едно движение, което беше надежда за народа отиде в небитието!
  А, младите този призрак даже вече не ги плаши и се борят с живота, но все не могат да разберат, как е имало работа за дядо и баба, как при тези липси при комунизма, са отгледали техните родители, как имат чичовци и лели, и много братовчеди, как са принудени да живеят при родителите си, защото не могат да си позволят да си купят жилище, как ще раждат деца, като им искат по 5 хиляди, и поглеждат навън, и България намалява и намалява, въпреки, че както вече написах банани бол!

 47. 47 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  Защо винаги някак си удобно се спестява че народният съд не е дело точно на комунистите ами на отечествения фронт като министър председател е Кимон Георгиев който пък изобщо не е комунист? В този отечествен фронт комунистите са я има я няма една четвърт. Защо се пропуска и доказания с много данни исторически факт че огромното мнозинство от хората в България по онова време са искали тогавашната власт отговорна и за пораженията от войната и за много други неща да бъде наказана за деянията си? Защо се пропуска друг основен факт, западните сили Щатите, Англия, Франция са настоявали като част от примирието България да се ангажира да съди всички отговорно за участието във войната? Защо се пропуска да се спомене че преврата по онова време е установен като норма за вземане на властта и отечествения фронт на практика взема властта от предходно нелегитимно правителство? Факта че дори най крайните противници на комунистическия режим не могат да убедят с исторически факти тезата си за някакво насилствено вземане на властта против волята на народа е показателен.

 48. 48 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  До коментар [#46] от "ban":

  Ако пускаха от НРБ хората да излизат навън, в НРБ нямаше да остане никой.
  То и затова бягат хората, от такива като вас. Ако ги нямаше такива като вас и нямаше да бягат.

  Анатема на комунизма!
 49. 49 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3409 Неутрално

  До коментар [#42] от "Корки":

  След над 20000 избити руски войници и офицери в началото на 20-те, след полско - руската война. Хитлер изби много повече от така наречения елит на паляките(6 млн). А Чърчил определи поляците, като хиените на Европа.

 50. 50 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Събитията на 09.09.1944г показват едно,при това категорично,малка държава като нашата винаги е подвластна на външно влияние и е по скоро е придатък към политиката на някой от най големите!
  Винаги е било тъжно да разбереш,че българи не работят "В полза роду",а обслужват чужди,нечистоплътни интереси!Малко са такива като Стамболов,Зах.Стоянов,Вазов които да мислят и действат в посока"България над всичко".Ето и сега,в днешно време,един размахал комично юмруче не мисли за България,а как да я разкъса и поднесе на окупатора от 1944г.Ако правителството не беше се опънало,някой щяха да празнуват втори 09.09!БОГ да пази БЪЛГАРИЯ!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 51. 51 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  До коментар [#46] от "ban":Ако пускаха от НРБ хората да излизат навън, в НРБ нямаше да остане никой.То и затова бягат хората, от такива като вас. Ако ги нямаше такива като вас и нямаше да бягат.
  —цитат от коментар 48 на anonim440


  Виц от време оно:

  От цк на бкп питат Радио Ереван-как да решим жилищната криза?

  Радио Ереван отговаря: Отворете границите😀

  Вицът има много варианти, това е само един от тях.

  Относно отварянето на границите/пускане на българи да пътуват свободно извън нрб: Има чудесен пример от съседната Югославия!

  И там е имало соц', комунистите са били на власт, и са имали ДС (УДБ се казва, удбаши-служителите) не по "лоша" от Българската. Но Тито не забранил на юговцете да хойкат навън и дори да бачкат там. Та те си бачкаха там, а спечелените пари си харчеха в Югославия. И тогава стандарта на живота там беше кратно по добър от този в нрб.

  За протокола.

  П.С. Чудя се Дневник как не пусната една тема/статия за 9/9 на 9/9, а капят разни релевантни повече или помалко статии след тази "светла дата".
  До коментар [#48] от "anonim440":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 52. 52 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3409 Неутрално

  До коментар [#46] от "ban":

  Ми, маймуните, които се радваха на бананите, май започнаха да разбират някои неща. Е, по трудния начин, но все пак...

 53. 53 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  До коментар [#51] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  А някои ни убеждаваха че едно време не можело да разказваш вицове за властта щото са щеши да те вкарат в Белене.

 54. 54 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 566 Гневно

  Щото зверствата на фашистите 1923 - 1944 са били малко ли ?
  —цитат от коментар 25 на dark'star


  Момченце, аз не знам какво си преживял ти между '23 и '44, но знам какво съм преживял аз между '53 и '80.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 55. 55 Профил на nbrakalova
  nbrakalova
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#31] от "Bornagain":

  Майорът е бил в България, за да провери как са употребени и къде са английските пари, спускани на комунистите. Виж делото на Вапцаров.

 56. 56 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  До коментар [#53] от "Billy Pilgrim":

  Вицове се разказваха тайно между приятели, и се гледаше някой външен да не те чуе, и да те предаде на ДС. Някои наистина за един виц са отивали в концлагер "Белене".

  Анатема на комунизма!
 57. 57 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2937 Неутрално

  Майор Франк Томпсън, британски офцер за свръзка с антинацисттката съпротива в България е убит от български фашисти на 10.06.1944 г. Изведен на улицата и застрелян като..., заедно с български партизани. Бил е на 23 години, доброволец в армията. Дали след 9.09.1944 шщеше да бъде разстрелян за това че воюва срещу военнопрестъпници? Дали британците след тази и други действия преди 9.09. ни премат на сериозно за народ, способен на "най -висша демокрация"?
  —цитат от коментар 31 на Bornagain


  Много неподходящ пример!
  "Съпротивата" в България и тази във Франция!
  Идеализма на майор Томпсън и нашите обирачи на мандри!
  Примери без чет, разказани от самите партизани!
  Разговор с такива като теб, е чисто губене на време.
  Прочети документалните разкази на т.н. партизани.
  Последвалото след 9.9.44 е погром над българите и връщане на България десетилетия в развитието И!!!!

 58. 58 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2937 Неутрално

  Събитията на 09.09.1944г показват едно,при това категорично,малка държава като нашата винаги е подвластна на външно влияние и е по скоро е придатък към политиката на някой от най големите!Винаги е било тъжно да разбереш,че българи не работят "В полза роду",а обслужват чужди,нечистоплътни интереси!Малко са такива като Стамболов,Зах.Стоянов,Вазов които да мислят и действат в посока"България над всичко".Ето и сега,в днешно време,един размахал комично юмруче не мисли за България,а как да я разкъса и поднесе на окупатора от 1944г.Ако правителството не беше се опънало,някой щяха да празнуват втори 09.09!БОГ да пази БЪЛГАРИЯ!
  —цитат от коментар 50 на АмброзСП


  Да смесиш Стамболов с Бойко Борисов?
  Нормален ли си?!
  Най услужливия на Русия управляващ България?
  Само Тодор беше по-сервилен от него!
  Ловко използвате смешния жест с "юмручето" на РР, но пропускате "мутрите вън"!, повторено в Европейската комисия не от българин.
  Не съм гласувал за Радев, но подчертавам, не е важно КОЙ ГО КАЗВА, а истина ли е това!!

 59. 59 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  До коментар [#56] от "anonim440":

  Тия ги разправяй на някой който не е говорил с родителите си и бабите и дядовците си по темата. Хората на 55+ години знаят много добре че и вицове са се разказвали и с властта са се шегували. Знаят също че нямаше изобилие от луксозни стоки но никой не оставаше на улицата, домовете не се заключваха, работеше се не повече от 8 часа и имаше достатъчно отпуска. Здравеопазването беше напълно безплатно, не се плащаше за образование и детска градина, нямаше нужда от застраховки и сот, никой не плащаше винетки и т.н. и т.н. Не казвам че не е имало различни проблеми на тогавашния режим, но да се плюе и демонизира всичко е абсурдно. Разговарял съм с малко по възрастна жена, която се чудеше какви са тия лъжи дето ги разправят за Белене в момента. Жената се чуди и казва, да и аз познавам човек дето е бил в Белене, но това е щото е извършил престъпление и си го признава а не щото е разказвал вицове за бай тошо.

 60. 60 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  До коментар [#57] от "Alexander97":

  "Последвалото след 9.9.44 е погром над българите и връщане на България десетилетия в развитието И!!!!"

  А къде беше стигнала България, че да се върне десетилетия. Александър Цанков - Кръволок, избил хиляди без съд. Гео Милев след като обжалва присъда от властта бива извикан за "кратка справка" и изчезва. След това тялото му е намерено в масов гроб край Илиянци, по свидетелски данни е удушен с тел от полицията. Единствените двама депутати комунисти биват застреляни на улицата от полицията. Това са само няколко от хилядите подобни случаи на онзи кървав режим дошъл на власт изненада ..... с преврат. Или след това може би от благоденствие и просперитет царя решава да забрани партиите и на практика управлява незаконно? Или пък по време на първата световна война дето заради мизерия в държавата български войници се обръщат и атакуват София? Кога точно бяхме толкова цъфнали и вързали че да говориш за десетилетия връщане назад?

 61. 61 Профил на ivan_lawyer
  ivan_lawyer
  Рейтинг: 123 Неутрално

  България става развита страна - имаме индустрия, промишленост и много придобивки.
  Застой и забавяне има след 1970 година - но все пак е нищо в сравнение с пропилените при Иван Костов и Бойко Борисов години - където основно се набляга на пряка кражба и еврофондове.

  Така или иначе - това няма да се повтори - но е жалко, че си останахме на дъното - най-бедни в Европа и без перспектива.

 62. 62 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2937 Неутрално

  България става развита страна - имаме индустрия, промишленост и много придобивки.Застой и забавяне има след 1970 година - но все пак е нищо в сравнение с пропилените при Иван Костов и Бойко Борисов години - където основно се набляга на пряка кражба и еврофондове.Така или иначе - това няма да се повтори - но е жалко, че си останахме на дъното - най-бедни в Европа и без перспектива.
  —цитат от коментар 61 на ivan_lawyer


  Раздуй за спечелените години при Жан Виденов, непосредствено преди Иван Костов!За Луканов – две правителства и Беров – все спечелени години, със страхотна спирачка от
  БСП, фалшифицирала изборите от първи път!
  Баба и дедо ли ти разправят небивалици?
  На 19 години ли си, та нищо не помниш или си на 91, та всичко ти е каша в главата?

 63. 63 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2331 Неутрално

  Статия не е безпристрастна и се фокусира върху жертви , и то преувеличени, и то само от едната страна. Девети е заложен в 1913 ..и в 1918 , и в 1940 -1944. Българският буржоазен елит не РЕШИ НИТО ЕДИН ОБЩОНАЦИОНАЛЕН ВЪПРОС (това на емоционално равнище) . Няма как да изчезнат въпросите …, а защо умряха 150 000 Българи …и КОЙ е виновен за ТОВА ??
  Комунизмът представлява МАЩАБЕН проект за промяна на общество , чрез промяна на собственост. Той има стабилна философска теория и свои исторически корени. Тогава има и международна ситуация за това!
  Въпросът е дали това е по добро за ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ , а не за усещанията на този или онзи . Въпроса е какво гледаме !!
  Ако гледаме репресии и жертви извършвани от Борис първи при покръстването ..ще виждаме ЕДНО ,ако гледаме делото ДРУГО .
  В чисто родово естество ..по време на колективизация имаме жертва в моя род. Ако обаче погледна по глобално …трябва да видим и ДРУГИТЕ НЕЩА.
  Как изгледа България тогава ?
  Тя произвежда :
  между 8-15 пъти повече плодове и зеленчуци
  между 6-10 пъти повече месо и мляко
  За 15 години изгражда пътната инфраструктура ...и то много по добра от съседите
  За 15 години изгражда ЖП инфраструктура, пристанищна съпоставима със съседите
  За 15 години изгражда ВиК система 3400 язовира ..и хиляди километри ВиК мрежа
  Произвежда начени продукт с голяма добавена стойност ..
  Имаме около 40 научни земеделски института И изнася:
  Тонове семена
  Големи количества разсад( само за Франция изнасям лозов разсад за 8 милиона)
  Имаме прилична здравна система ..във всички случаи по добра от всички съседни страни
  Имаме прилична образователна система – Българските турци са в основата на Турския икономически БУМ
  Произвеждаме още десетки неща , имаме всякакви професии . Имаше огромни опашки за книги , търсеха се връзки в книжарници. Такъв феномен нямаше в нито една соц.страна
  Най –важното е ДЕМОГРАФИЯТА. България достига 9 милиона .Деца не се правят просто така ..
  Нищо от онова неможе да се върне …., но дължим нормален исторически поглед на МАКРО НЕЩАТА . Ако са възможни успешни модели и практики да се вземат (това се прави с историята)
  Тогава България прави СКОК , не само създадени материални неща…,но общото ПРОСВЕТНО РАВНИЩЕ НА ХАСЕЛЕНИЕТО
  Българите тогава не смятат румънци,гърци,турци, сърби за достоен противни за сравнение. Съпоставяме се с първите . Българинът е по информиран,по образован ,и повече познаващ света съпоставимо с французи ,англичани.

 64. 64 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1695 Весело

  До коментар [#56] от "anonim440":Тия ги разправяй на някой който не е говорил с родителите си и бабите и дядовците си по темата. ...
  —цитат от коментар 59 на Billy Pilgrim


  Ами ти питай тате/мама/баба/дядо и вЕрвай на 'сичко😀 После се запитай-ами ако те не ми казват цялата истина, от срам...от неудобство...от носталгия по онова време...?!?

  Лично аз не питам никого, ЩОТО ПОМНЯ (45 набор съм, живеех на Ръкси и Графа, и помня хайките по Ръкси).

  Сашо Сладура са го пратили в Белене не щото в възхвалявал Вълко Червенков а И ЗАРАДИ вицовете! По мое време (66-67) изключиха няколко състудента от коНсомола в ИСИ (и после автоматически и от ИСИ). И това не бяха единични случаи!


  До коментар [#59] от "Billy Pilgrim":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 65. 65 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 720 Гневно

  Не разбирам, защо се опитвате да налеете акъл и факти на издънките на убийците и безродниците съсипали държавата ни след преврата на 9.9.44?

  Те и сега са се продали, като дедите си за няколко рублета в услуга на най-големия ни душманин - руснаците...

 66. 66 Профил на Max91
  Max91
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#63] от "dejmos":

  Сигурен съм че това не е твое мнение,просто си преписал няколко пасажа от книжката на политработника,нали? :):):):)

 67. 67 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Да смесиш Стамболов с Бойко Борисов?
  Нормален ли си?!
  Най услужливия на Русия управляващ България?
  До коментар [#58] от "Alexander97":

  1-Ти ги смесваш!
  2-Да.
  3.Така го тълкуваш ти,аз имам различно мнение.

  За разлика от теб аз съм тук защото искам,а ти си на "да изкарам някой лев"!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 68. 68 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7462 Неутрално

  До коментар [#60] от "Billy Pilgrim"
  През 1939 г. България е по-развита от много свои съседи. Днес бихме казали, че през 1939 г. България е част от европейската периферия, в една категория с южните страни Испания, Италия, Гърция, много по-напред от Португалия, Югославия, Унгария, да не говорим за Румъния.
  Днес вече не сме в периферията на Европа: по размер на икономиката, спрямо другите страни на Стария континент сме се превърнали в чуждо тяло. Намираме се там, където преди 80 години са били останалите балкански държави без Гърция. Предимството, което явно сме имали, е загубено през десетилетията.
  Уместни са още няколко забележки. Първо, показателят БВП на човек може да се приеме само условно за измерител на жизненото равнище. Но през 1939 г. България е егалитарно общество, с малък държавен апарат (през 1938 г. данъчната тежест е под 15%), малоброен елит и маса от сравнително заможни селяни. БВП на човек в България приблизително се равнява на средния доход.
  през 1939 г. България може и да не е „четвърта икономика на Европа“, както понякога се хвалят патриотарите, но е с втория най-висок икономически растеж в Европа. Сравнението на данните за 1938 и 1939 г. показва, че първа по икономически растеж е Австрия"
  Това е от анализ на Университета в Гьотинген.
  А къде сме сега, вие кажете.

 69. 69 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  До коментар [#63] от "dejmos":

  Стига вече с този комунизъм и тази реклама на държавната собственост. Виж Западна Германия и Източна Германия какво постигнаха в един и същ исторически период. Същото е и разликата между Северна и Южна Корея. При един и същ народ в един и същ исторически период се вижда колко е икономически нерентабилен комунизма с неговата държавна собственост при сравнение с частната собственост. Да не говорим и колко "врагове на народа" са избити при комунизма. И да попитам защо на 10.11.1989г. България не можеше да си изплаща външния дълг. Къде изчезна тази толкова високо развита икономика за която пишеш.Защо се чакаше 10 години да ти дойде реда да ти разрешат да си закупиш автомобил Лада, като през това време ти си плащаш вноските за Ладата. За Ладата на баща ми така и не дойде разрешението, комунизма фалира преди това. По това време магазините с добра и качествена вносна стока се казваха Кореком.

 70. 70 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2937 Неутрално

  Да смесиш Стамболов с Бойко Борисов?Нормален ли си?!Най услужливия на Русия управляващ България?До коментар [#58] от "Alexander97":1-Ти ги смесваш!2-Да.3.Така го тълкуваш ти,аз имам различно мнение.За разлика от теб аз съм тук защото искам,а ти си на "да изкарам някой лев"!
  —цитат от коментар 67 на АмброзСП


  Пиша не особено често, ако си забелязал. Значи за левчето отпада!
  Правителството на ББ ни измъкнало от лапите на Русия – проектите, от които НИЕ НЯМАМЕ НУЖДА ВЪРВЯТ – зА РУСИЯ, Не за българия е нужен Белене, "балкански"😂😁🤣 , турски поток. Ние плащаме, Русия ползва.
  След теб някой разправя колко сме били здрави/ в долината на ГОЛЯМАТА ХИМИЯ се раждаха 10% деца с малформации/, учени, задоволени – нямам думи!!
  Плод-зеленчук ни доставяше пресни, но полу сготвени домати,чушки, шира от грозде, разкапани праскови, за опашките да не споменавам – всичко което беше първо качество отиваше за Русия! Цъфнала, та вързала България! Срам нямате, комунета!
  Дори консервите!
  Да намериш през лятото месо във Варна – подвиг!
  Варненци ходеха до "Толбухин", Добрич за да се облажат!
  Книга може да се напише за "голямата имане" на Селско-индустриална България!
  Дълговете които ни оставихте – не е за споменаване!
  Хай, със здраве!

 71. 71 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2331 Неутрално

  До коментар [#66] от "Max91":

  Не за съжаление ...Иначе всички ПОЛИТ...станаха анти комунисти ! От тях ли си :))))
  Но проблема не е в думичките , а в съдържанието ...Там РАВНИЩЕТО е примитивно !!
  Емоционално промяната на ДЕВЕТИ отговаря на справедливостта към ВЛАСТТА.
  - Затрихте 150 000 българи през войните, и забогатяхте.
  - Направихте преврат към законна власт и избихте 10 000 българи, и отново направихте пари
  - Престарахте се между 1940 -1944 и избихте още 3000 (между които жени и деца)
  - Създадохте фашистки структури и позволихте 13 000 евреи от Македония да бъдат избити , и мародерствахте имуществото им
  Така ЕМОЦИОНАЛНО по добре ли звучи ?:))
  Всъщност отричайки се от един обществен период, ти се отричаш РОДИТЕЛИ ...но едва ли има разум да се осъзнае
  Вземи си отрежи лявото ...Мъ... ,защото произвежда леви неща из твоето тяло, после лявата ръка , левия крак . Обади се на ГОСПОД и помоли ..сърцето да се премести в ДЯСНО ..е* ти ГЕРБ класата с една книга
  И последно , точно този период СЕГА ще бъде АНАТЕМОСАН ЗА КОЛОСАЛНАТА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА , а хората крепители ще бъдат презрени!

 72. 72 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  Майор Франк Томпсън, британски офцер за свръзка с антинацисттката съпротива в България е убит от български фашисти на 10.06.1944 г. Изведен на улицата и застрелян като..., заедно с български партизани. Бил е на 23 години, доброволец в армията. Дали след 9.09.1944 шщеше да бъде разстрелян за това че воюва срещу военнопрестъпници? Дали британците след тази и други действия преди 9.09. ни премат на сериозно за народ, способен на "най -висша демокрация"?
  —цитат от коментар 31 на Bornagain


  Тоя сладур-диверсант и останалите боклуци , участват в целеуказването на съюзническите бомбардировачи над България. Ти с какво искащ да ги почерпят българските фашисти ?! С ракия и шопска ли ?

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 73. 73 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  За 15 години изгражда пътната инфраструктура ...и то много по добра от съседите За 15 години изгражда ЖП инфраструктура, пристанищна съпоставима със съседите За 15 години изгражда ВиК система 3400 язовира ..и хиляди километри ВиК мрежа.
  —цитат от коментар 63 на dejmos


  През тези 15 години възхода се дължи на инженерите завършили в Германия и Чехия. Гордоста на комунистите язовир Сталин е проектиран и изграден от политическият затворник инж. Иван Иванов - немски възпитаник.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 74. 74 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2331 Неутрално

  До коментар [#69] от "constatator":

  Кореком ,Лада , дъвка, дънки ...това са шарените съкълца с които развалихме къщата , също като индианците ,които продават земята на първите американци . Трябва да се чете , да се гледа статистика и да се мисли ..Бих бил съгласен , ако ...не е КОНКУРЕНТНА (държавната собственост), но след като световния икономиèски ЛИДЕР показва друго !! Най -малкото , е да има различни школи и подходи . Колкото за това ...стига с тази ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ, свободата на словото изисква другото мнение иначе ставате СЕКТА . Всеки ден ХАРЕ КРИШНА...:))

 75. 75 Профил на Max91
  Max91
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#71] от "dejmos":

  Гледам ти рейтинга,явно си от онези леви/БСП/ГЕРБ или общо казано БКП-обединени многознайковци които се подвизават тук.Но като гледам в главата ти е един голям миш-маш.

  .........по време на колективизация имаме жертва в моя род..........
  .........Емоционално промяната на ДЕВЕТИ отговаря на справедливостта към ВЛАСТТА......

  Обикновен трол си,и то от онези руско-комунистическите.

 76. 76 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  До коментар [#57] от "Alexander97":"Последвалото след 9.9.44 е погром над българите и връщане на България десетилетия в развитието И!!!!"А къде беше стигнала България, че да се върне десетилетия. Александър Цанков - Кръволок, избил хиляди без съд. Гео Милев след като обжалва присъда от властта бива извикан за "кратка справка" и изчезва. След това тялото му е намерено в масов гроб край Илиянци, по свидетелски данни е удушен с тел от полицията. Единствените двама депутати комунисти биват застреляни на улицата от полицията. Това са само няколко от хилядите подобни случаи на онзи кървав режим дошъл на власт изненада ..... с преврат. Или след това може би от благоденствие и просперитет царя решава да забрани партиите и на практика управлява незаконно? Или пък по време на първата световна война дето заради мизерия в държавата български войници се обръщат и атакуват София? Кога точно бяхме толкова цъфнали и вързали че да говориш за десетилетия връщане назад?
  —цитат от коментар 60 на Billy Pilgrim


  Гео Милев пише ,как сърцето му пее от радост, след взрива в Св. Неделя .
  Някак си не изпитвам съжаление за кончината му.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 77. 77 Профил на tomyd
  tomyd
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Червените бродници алабалосват здравата! Истината за погрома, масовите убийства и т н. народен съд, е че подкрепа за комунистите сред населението е била в рамките ня 10% и другарите социалисти са имали нужда да обявят за национал-социалисти цвета на нацията. Няма нормално обяснение факта че в Нюрнберг, родината на национал социалистите са осъдили 400 в България 20 000+

 78. 78 Профил на Чубакът
  Чубакът
  Рейтинг: 295 Неутрално

  "Защо тази диващина, надхвърляща всяко правно и морално съотношение между деяние и наказание, с която бяха пронизани не главите на политическите противници, а бе простреляна националната идея на България?"

  Гео Милев и беломорските българи дали не са се питали същото?

  9-ти септемви не е нищо повече от продукт на това, което е било преди него.

  "The nation which can prefer disgrace to danger is prepared for a master and deserves one." || Economic Left: -3.75 || Social Authoritarian: 1.38
 79. 79 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1135 Весело

  До коментар [#74] от "dejmos":

  Ако под световния икономически лидер разбираш Китай, това е защото всички капиталистически държави са си изнесли частните капиталистически фирми в комунистически Китай. Сега в Китай китайските комунисти са експлоатирани като работят за комунистически заплати в частни капиталистически фирми. А какво, ще се случи с китайската икономика ако тези частни капиталистически фирми се изтеглят от Китай. В момента Китай е с четири пъти по-голямо население от Америка. И въпреки, че Америка и всички развити държави са изнесли производството си в Китай, все още Америка е световния икономически лидер.

 80. 80 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1135 Любопитно

  С една дума един американец произвежда повече от четири китаеца.

 81. 81 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  До коментар [#23] от "Росен съм аз а Путлер да спасява Русия":

  Ако гледаш на него като комунист - малко са, но ако гледаш на него като овчи савецки мозък - са прекалено много

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 82. 82 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2331 Неутрално

  До коментар [#79] от "constatator":

  Много харесвам АНТИ МАРКСИСТИ да се обосновават на негова логическа матрица за обяснение на сложни системи

 83. 83 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 872 Весело

  До коментар [#14] от "historama":

  икскурзуводата,не си пъхай гагат в *Булгаррено* - тази територията ти е тотално непозната!
  Такива глупости си написал в два реда!Казвам ти го като човек,чийто баща е работил в завода.
  Затова си трай.

 84. 84 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 872 Весело

  Сега запомнете кой в този форум възхвалява *цоциализъмътъ* - това са обикновени червени некрофили!
  ДругарЕ,както винаги съм казвал,ние трябва да настигнем и даже задминем прогнилия КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ СВЯТ в рамките на две,три петилетки!
  А това,другаре и другарки,е възможно само защото сме част от СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ ЛАГЕР!
  Е,не стана така,само дето социалистическия лагер целуна задните части на капиталистическия свят!

 85. 85 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  До коментар [#68] от "Роси":

  Една камара изръсени глупости без никаква обективна стойност. По какви показатели е толкова развита държава. Това пък че живеели "заможни селяни" е откровена тъпотия. С тая история всеки си борави както му е кеф. БВП пък съвсем не е еднозначен показател за стандарта на живот в дадена държава още повече когато се сравнява в различни исторически периоди. Да се твърди че България е била някакво световно чудо преди комунистите и после те са я върнали десетилетия назад е пълна фантасмагория. България постоянно е била в процес на размирици, след втората световна война и ньойския договор сме в национална катастрофа и трябва да се плащат огромни репарации. По времето на Стамболийски има огромни политически дразги, взелия властта след преврат след него Цанков пък е вероятно най-кръвожадния премиер в новата българска история и държавата е в политическа изолация от целия свят. После пак преврат, после царя забранява партиите, май 35та беше и управлява на практика незаконно. Освен това България губи войната след като въпросните управляващи дето уж са ни били докарали до някакъв просперитет вземат недалновидни решения. Факта че комунистите са толкова силно подкрепяни от народа не се връзва с теорията за някакъв голям просперитет на нацията. На практика от началото на миналия век цялата интелигенция в България е подкрепяла левите идеи.

 86. 86 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1695 Весело

  До коментар [#14] от "historama":икскурзуводата,не си пъхай гагат в *Булгаррено* - тази територията ти е тотално непозната!Такива глупости си написал в два реда!Казвам ти го като човек,чийто баща е работил в завода.Затова си трай.
  —цитат от коментар 83 на tedif


  С цялото ми уважение към баща ти, работил в завода (не е майтап или подигравка, НАИСТИНА уважавам бачкерите от време оно, за разлика от чиновниците😀)-наистина ли вярваш че той е (бил) наясно защо е спряно производството на Булгар-Рено в България?

  Не си от тъпанарите тук, ама я си помисли: Дали ссср е имал интерес някой да му конкурира Лаадата, па и да развива СВОИ връзки с кап'талистическа Франция? Или са предпочитали да бъдат почти монополисти в бранжа. Чехословашката Шкода не е била конкурент, нито гедерейските Вартбург и Трабант, при тогавашните режими в гдр и Чехословакия.

  Щото не става въпрос само да се правят коли, а и бачкери да ходят насам натам...а това е проблем...
  До коментар [#83] от "tedif":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 87. 87 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#38] от "dark'star":9-ти септември е траурен ден за България.
  —цитат от коментар 41 на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия


  поплачи си ... или празнувай с народа :-) въпрос на личен избор

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 88. 88 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  Последвалото след 9.9.44 е погром над българите и връщане на България десетилетия в развитието И!!!!
  —цитат от коментар 57 на Alexander97


  ЪХЪ .... то космоса и копютрите при НРБ са връщане назад .!.
  и не е "погром", а справедливо възмездие над изверги съучастници на Хитлер
  :-) Свободата не дойде даром - бе заплатена с кръвта на септемвркийци, жертви на Белия терор, партизани и ятаци, политзатворници ... и не на последно място половин милион фронтоваци по бойните полета на Югославия и Унгария

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 89. 89 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  До коментар [#73] от "Корки":

  Същия инженер Иван Иванов предната власт пък го обвинява че е с леви идеи даже държи да махне един от заместниците си щото е комунист, но Иван Иванов отказва. Бъди коректен, осъжда го отечествения фронт който както съм отбелязал е едва една четвърт комунисти, останалите са други партии и организации, след това точно комунистите го реабилитират. Все пак въпреки инженерните му умения е факт че Иван Иванов е в близки отношения с нацистите и даже някакви булеварди ги кръщава Адолф Хилер и Мусолини. Все някак си обичате изборно да спестявате истината.

 90. 90 Профил на tomyd
  tomyd
  Рейтинг: 311 Неутрално

  До коментар [#85] от "Billy Pilgrim":

  Една торба с големи лъжи сте отворили. Интелигенцията подктепяла комунистите, тогава защо точно тези хора са убити или в концлагерите?
  Народа масово подкрепял комунистите, тогава защо в гражданска война, която комунистите опитват да потопят страна с тях успешно се справя леко въоръжената жандармерия, а не армията както в Сирия?

  До 10%, толкова е била всенародната "любов", според тогавашните данни на съюзническото разузнаване. Нямам предвид съветското. Не случайно чак до 47ма година има огромен контингент на нквд в България. За надзирава колонизацията на новата губерния.

 91. 91 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  Майор Франк Томпсън, британски офцер за свръзка с антинацисттката съпротива в България е убит от български фашисти на 10.06.1944 г. Изведен на улицата и застрелян като..., заедно с български партизани. Бил е на 23 години, доброволец в армията. Дали след 9.09.1944 шщеше да бъде разстрелян за това че воюва срещу военнопрестъпници? Дали британците след тази и други действия преди 9.09. ни премат на сериозно за народ, способен на "най -висша демокрация"?
  —цитат от коментар 31 на Bornagain


  фашизоидите в България и сега не приемат, че българските шартизани са в Британската зона на отговорности и по конвенцията от Касабланка са със статут на войници от армиите на Съюзниците :-) цяла Европа се гордее с партизани антифашисти ... само нашите фашизоиди си позволяват да ги плюят

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 92. 92 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  До коментар [#76] от "schwimmwagen":

  Аха, за писане и говорене смъртна присъда, всъщност без присъда, просто смърт. Това ли ви е идеала? А и света неделя си има своята предистория, която пак не щете да я споменавате, или просто не я знаете. Но корена на този атентат, който дори комунистическата партия заклеймява, той е извършен от няколко човека на своя глава, е в безпрецедентните гонения, мъчения и избивания на комунисти от страна на тогавашната власт. Полезно е човек малко да се поинтересува обективно от историята без да се замъглява от предварителни предразсъдаци, политически убеждения и дълго градени ментални концепции.

 93. 93 Профил на Ruslan Ivanov
  Ruslan Ivanov
  Рейтинг: 54 Неутрално

  ЕДНИ КОМУНДЕЛИ МАНДРАДЖИИ-ЦЪРВУЛИ ПРАВЯТ ПРЕВРАТ ПРИ ОКУПИРАНА ОТ СЪВЕЦКИТЕ ВАТЕНКИ БЪЛГАРИЯ! и се започва избиването на българи от комунягите със сопи,лопати,вили,търнокопи по всяко време!безумна комунистическа вакханалия от най-долните боклуци тъпи и безпощадни убиици!

 94. 94 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  До коментар [#90] от "tomyd":

  ОК, поправям се, интелектуалците са били масово с леви идеи по онова време, това е факт. Не говоря за богаташи и едри бизнесмени, които дори не е задължително да са интелигентни. За стотен път уточнявам че убитите от народния съд са в резултат от масов консенсус в обществото по това време и в отечествения фронт комунистите не са единствената партия. Колкото до другото все едно да питаш защо родната полиция лесно ще набие обикновените хора на улицата. Щото едните имат подкрепата на властта и са въоражени а другите са обикновени хора. Гледам че болните антикомунисти никак не харесват обективната история. Защо така?

 95. 95 Профил на tomyd
  tomyd
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Обикновени хора друг път. Въоръжение, пари и обучение от ссср не липсват. Ако подкрепата е била толкова голяма, както твърдите, армията е щяла масово да дезертира и жандармерия е цяла да бъде ПОМЕТЕНА. Нищо такова не се случва и се е наложило съветските социалистически другари, бивши приятели със германските национал социалистически другари, да поемат нещата в свои ръце. Нещо с което те се заемат веднага щом пристигат. Е, може би първо ограбват архива ни, за да няма свидетелства за пъклените им взаимоотношения с нацистите.

  Данните са красноречиви, случилото се след това е в унисон с тях. 10%, толкоз. Несъразмерно големия размер на убитите в България спрямо Германия също е виден. Това си е чиста проба съветски терор по най добър сталински образец.

  Това ви го казвам, като някой който няма никакви семейни причини да мрази комунистите. Напротив, близките ми роднини имат леви убеждения, за разлика от мен. Учил съм по манипулираната ни от руснаците история. Научих още един чужд език, освен руския, който бях длъжен и видях и другата гледна точка. Разбрах за Катин, за срамната за съветските другари предистория на войната преди юни 41, за срамната роля на българските комунисти при влизането на България в тристранният пакт, при помакедочването на българите от пиринско. Няма как всичко това да изчезне.

  Толкова за "болните" антикомунисти.

 96. 96 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  До коментар [#76] от "schwimmwagen":Аха, за писане и говорене смъртна присъда, всъщност без присъда, просто смърт. Това ли ви е идеала? А и света неделя си има своята предистория, която пак не щете да я споменавате, или просто не я знаете. Но корена на този атентат, който дори комунистическата партия заклеймява, той е извършен от няколко човека на своя глава, е в безпрецедентните гонения, мъчения и избивания на комунисти от страна на тогавашната власт. Полезно е човек малко да се поинтересува обективно от историята без да се замъглява от предварителни предразсъдаци, политически убеждения и дълго градени ментални концепции.
  —цитат от коментар 92 на Billy Pilgrim


  Е, той отделно знае предварително за атентата, известен деец на радикалните комунисти. Добре познат на полицията .Просто забравих да го добавя в предишния пост, съжалявам :)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 97. 97 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  До коментар [#73] от "Корки":осъжда го отечествения фронт който както съм отбелязал е едва една четвърт комунисти, останалите са други партии и организации, след това точно комунистите го реабилитират.
  —цитат от коментар 89 на Billy Pilgrim


  За народният съд е виновен Отечественият фронт, а комунистите реабилитират осъдените.
  Подбна версия за оневиняване на комунистите не бях чел.
  Присъдите са били произнасяни от ЦК на БРП(к) и съда ги е подпечатвал.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 98. 98 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#76] от "schwimmwagen":Аха, за писане и говорене смъртна присъда, всъщност без присъда, просто смърт. Това ли ви е идеала? А и света неделя си има своята предистория, която пак не щете да я споменавате, или просто не я знаете. Но корена на този атентат, който дори комунистическата партия заклеймява, той е извършен от няколко човека на своя глава, е в безпрецедентните гонения, мъчения и избивания на комунисти от страна на тогавашната власт. Полезно е човек малко да се поинтересува обективно от историята без да се замъглява от предварителни предразсъдаци, политически убеждения и дълго градени ментални концепции.
  —цитат от коментар 92 на Billy Pilgrim


  смартибюти факти не признава - причинно следствена връзка не проумява

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 99. 99 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1695 Весело

  До коментар [#73] от "Корки":осъжда го отечествения фронт който както съм отбелязал е едва една четвърт комунисти, останалите са други партии и организации, след това точно комунистите го реабилитират.

  —цитат от коментар 89 на Billy Pilgrim


  За народният съд е виновен Отечественият фронт, а комунистите реабилитират осъдените.
  Подбна версия за оневиняване на комунистите не бях чел.
  Присъдите са били произнасяни от ЦК на БРП(к) и съда ги е подпечатвал.
  —цитат от коментар 97 на Корки


  😀Еми ВИНАГИ има първи път за всичко😀!

  И аз, който съм доста по възрастен от теб, прочетох тук днес ЗА ПЪРВИ път че хитлер бил почти ционист, че "световното еврейство" (каквото и да означава това) обявило война на хитлер на 24.3.1933, и к'о ли не още😀

  Виж, че юдеите не били евреи, и че имало евреи-християни...не чета за първи път подобни малпумщини😀.
  До коментар [#97] от "Корки":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK