Британският опит за моделиране на ЕС

Владимир Шопов

© Анелия Николова

Владимир Шопов"Дневник" публикува откъс от книгата "Британският опит за моделиране на ЕС (1997-2007 г.): идеи, дискурс и интереси в международните отношения" на Владимир Шопов, издадена наскоро. Цялата финална глава, от която е откъсът, можете да прочетете тук.


Владимир Шопов е консултант, изследовател и колумнист, завършил е политология в СУ "Св. Климент Охридски" и London School of Economics and Political Science. Специализирал е в университетите в Оксфорд, Лондон, Калифорния, Пекин и в Ново училище за социални изследвания, Ню Йорк. Външен преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Дипломатическия институт на Министерството на външните работи. Гост-лектор в различни европейски университети и дипломатически академии. Бил е съветник по европейски въпроси на министъра на вътрешните работи (1997-1998), съветник в Мисията на България към ЕС (1998-2001), съветник на министъра на външните работи (2014-2016).


Финалните години на управлението на Тони Блеър до голяма степен са просто продължение и задълбочаване на последствията от неговия стратегически избор в периода 2001-2003 година. Великобритания се връща към исторически най-изявения подход към ЕС като обединение на национални държави, преустановява своето идейно и политическо предприемачество вътре в организацията, изоставя големите идейни дебати и става дискурсивно пасивна.
Общата ѝ диспозиция вътре в организацията става почти изцяло защитна,


цели правно и политическо втвърдяване на актуалното разпределение на правомощия и непрестанно договаря различни opt-outs, които ѝ позволяват да остане встрани от новите интеграционни динамики. Темите за новата конституция на ЕС и еврозоната са извадени от ежедневната политика и оставени на евентуални референдуми, но реалната всекидневна европейска политика на страната е напълно дистанцирана и деангажирана от тези въпроси.


Стратегическото препотвърждаване на съюза със САЩ след 2001 година маргинализира британците вътре в ЕС и не им позволява да бъдат убедителни медиатори или дори участници в големите вътрешноорганизационни дискусии. Лондон престава да бъде генератор на нови секторни идеи и политики и страната постепенно влиза в дългата права на евронегативизъм, който след години ще кулминира в референдума за напускане на ЕС. Блеър изоставя европейската сцена и се опитва да превърне Британия отново в глобален политически играч.


Вътрешнополитически той е в необратима защитна позиция, губи обществено доверие, трупа негативи от решението за военна намеса в Ирак и постепенно се отдалечава от местния политически контекст. Наближава и моментът за предаване на властта на неговия дългогодишен вътрешнопартиен съюзник Гордън Браун. Нагласата, подходът и енергията на европейската политика от първите години на управлението на Блеър са вече исторически спомен, а самият Браун е идеологически по-скептичен към ЕС от своя колега и това ще стане видно още в първите месеци на неговото управление.


Лейбъристите трупат външнополитически негативи,


а в опозиционната консервативна партия навлиза ново поколение евроскептични депутати. Партията на независимостта на Найджъл Фараж пък непрестанно набира политическа скорост и поставя за първи път под сериозен натиск отдясно торите, при това по тема, която фундаментално ги разделя от десетилетия и заплашва отново да ги изпрати на ръба на разцеплението.


Конструктивисткият подход към международните отношения набра популярност през последните десетилетия и постепенно се превърна в една от базовите парадигми за тяхното изследване. В това развитие има известна логика. Разширяването на кооперативните полета в международната система не просто частично трансформира вековната нагласа за real politik, но и стимулира идейно и дискурсивно предприемачество, което намери своя завършек в настояването за пълна автономия и субектност на самите идеи, мисловни конструкции и дискурсивни фигури. Мнозина започнаха да настояват, че именно те произвеждат реалност, рамкират дебати, политики и структурират действия. Думите правят нещата.


Някои промени в международната среда улесниха подобно настояване. В десетилетията след падането на Берлинската стена се увеличиха полетата на сътрудничество, на разширена и задълбочена интеграция, на множествените мирно договорени международни норми и режими на отношения и регулации. Тежките конфликти и военни действия намаляха,


мирът заприлича на неотменима, широко структурираща норма,


сякаш фундаменталният въпрос за сигурността загуби своето централно място и се превърна в банална рутина на новия свят на сътрудничество.


В подобна среда започнаха да се случват поне две неща. Първото бе деконструкцията на цялата палитра от презумпции, концепции и поведения на многовековната линия на историята на държавите, нациите и обществата. Фундаментални понятия като национален суверенитет, държава, сигурност, насилие и други бяха разглобени и обявени за остарели.


Вторият ход бе конструирането на техни заместители. Започна да се настоява, че светът на отношенията вече идва от международното гражданско общество, от все по-разгърнатото идейно поле на сътрудничеството, от етиката на новите кооперативни отношения, от многостепенните нива на мрежово управление, което измества междудържавните отношения, от моралните ограничения на отказа от война, от новата win-win менталност, от трансцендираната човешка природа, от дискурсивното предефиниране на групови и национални интереси, от отдалечаването от същностни и исторически дефиниции на всички базови единици на съвременната политика. Светът на оголените, фронтални и материални интереси, мотивации и идентичности сякаш бе заменен от


свят на нови, предоговорени, оценностени, комплексни, подвижни и дискурсивни реалности.


Независимо от своята полезност и принос обаче, този подход рискува да остави анализа на външнополитическото поведение в самозатворената рамка на език, идеи и дискурс, без да отдава достатъчно на вече съществуващи и устойчиви културни рамки, интереси и институции. Подходът страда и от исторически дефицит, от подценяване на историческото измерение. Не просто като вече съществуващи структури, практики, навици и истории, но и като недооценяване на историческия отрязък, в рамките на който даден дискурс и идеи може да получи развитие и резултати.


Съществуват проблеми от още по-съществен порядък. Сред най-съществените е опитът за универсализиране на европейския интеграционен проект и превръщането му в общовалидна и неотменима норма на междудържавни отношения. Неговата дълбока интеграция с всичките необходими предпоставки за нея е не просто историческо изключение, но е специфичен исторически резултат, чиято широка приложимост е проблематична. Тя все още може и да е модел, но едва ли може да бъде предпоставена като историческа крайна точка, към която са се устремили всички нации по света. Вековната логика на балансиране на силите и отношенията се завръща на глобалната сцена в момента, в който относителната стабилност и структурна предвидимост на еднополюсния неолиберален порядък започна да се разклаща, а хиперглобализацията усети първите удари по собствената си логика и легитимност.


Съществуват проблеми и със самата интерпретация на европейския процес.


Конструктивизмът го анализира като динамика отвъд държавно-центричната мотивация, изрично идейно и ценностно базиран, с нова дискурсивна активност, с деконструирана национална субектност и ново разбиране за национални интереси и сигурност. По неговата логика националната държава влиза и функционира в тази политическа култура и структура с фундаментално променен баланс и оценка за националните интереси, които създават радикално нова наднационална среда. В този смисъл внимателният анализ на най-проевропейското управление на Великобритания, макар и сред най-скептичните членки на ЕС, би следвало да ни предостави точни ориентири за валидността на всички тези мащабни настоявания.


Политическото, идейно и дискурсивно предприемачество на Тони Блеър по отношение на ЕС е безпрецедентно в британската история. Разгръща се в множество компоненти и линии, укрепено е вътрешнополитически и е солидно институционализирано в резултат на неговата доминираща позиция в цялостната политическа система.


Поведенческият му стил и излъчване са не просто подходящи, но и са използвани в усилията за мащабна и дълбока промяна, вътрешно- и външнополитическа. Логиката и претенцията за управление на глобализацията са дефинирани като основания за частично реконструиране и модификация на държавно-центрирания модел на международни отношения, сякаш те генерират нов етос, който следва да доведе до неговото преосноваване. Европа следва да е в центъра на това усилие. В рамките на няколко години


мащабната политическа претенция претърпява провал по силата на различни причини.


Трансформацията изисква лидерство отвъд дискурсивността и нежеланието и неспособността на Блеър да очертае политически и управленски нов мащаб и политики в рамките на съюза бързо му отнема първоначалните предимства. Той постепенно открива и тягата на историята, установените модели, идеи и поведения в националната външна политика, които не могат да бъдат бързо и лесно трансформирани, още по-малко без дългосрочна стратегия и ангажимент за тяхната промяна.


Събитията и кризите са не просто ежедневието на глобалната среда, но представляват фундаментално предизвикателство пред всеки един опит за осъществяване на многоелементни и дългосрочни доктрини. Те не просто разместват планирани действия и форсират мисловна адаптация, но и връщат във фокус дилеми, които реториката с лекота се опитва да разреши на полетата на абстракциите и дискурса. 2001 година и завръщането на радикалния тероризъм са именно подобен разлом за британския министър-председател. Неговият последващ дискурсивен неореализъм е в крайна сметка пресечната точка на амбиции, способност, среда и концептуален език. Тя се превръща и в напомняне за последствията, когато думите са се отдалечили прекалено много от нещата.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 829 Весело

  тепърва ще ядат хурката брекзит-джиите ... а после ще понесат и народната любов :)

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 2. 2 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 829 Весело

  тепърва ще ядат хурката брекзит-джиите ... а после ще понесат и народната любов :)

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 3. 3 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Опитът завърши с провал и колонизиране.

  The best way to predict the future is to invent it.
 4. 4 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2139 Весело

  Пробританската медия продължава с пробританските си попръцвания.
  Еспумизан скоро ще има.

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 5. 5 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Казал съм го още през Януари. И както винаги, съм прав.

  До коментар [#3] от "gozambo":По-добре е за нямаше. За тях.За нас е по-добре да има.
  1. Ще си плащат като попове.
  2. Всички правила на ЕС ще важат на територията им.
  3. Губят си всичките привилегии.
  4. Нямат право на глас в Европарламента.
  5. Постепенно губят пазара на ЕС, но все така остават зависими от вноса от ЕС. Най-вече на храна.
  6. Нямат никакви позиции в предстоящите преговори. Ще изпълняват каквото им кажем.Това се нарича колониализъм. На 1.2 от пълноправен член на ЕС, Великобритания се превръща в наша колония.
  —цитат от коментар 5 на EU defender

  https://www.dnevnik.bg/evropa/2020/01/20/4018312_london_gotvi_chestvaniia_za_brekzit_prizna_che/comments/ #comments

  Та нещо за "преговорите", Борка :)
  То не остана много време....

  The best way to predict the future is to invent it.
 6. 6 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Само да припомня, че само след 3.5 месеца преходния период свършва и Великобритания хвърчи с 200 от Единния Пазар. Нека видим какво е договорено досега за условията по търговията след 1.1.2021:

  нищо
  nothing
  rien
  nicht
  niente
  nada
  niets

  Борка, как я мислиш тази работа :)

  The best way to predict the future is to invent it.
 7. 7 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6096 Весело

  "Светът на оголените, фронтални и материални интереси, мотивации и идентичности сякаш бе заменен от
  свят на нови, предоговорени, оценностени, комплексни, подвижни и дискурсивни реалности.
  Независимо от своята полезност и принос обаче, този подход рискува да остави анализа на външнополитическото поведение в самозатворената рамка на език, идеи и дискурс, без да отдава достатъчно на вече съществуващи и устойчиви културни рамки, интереси и институции."
  #######
  Какъв елитен език, какъв изказ, какво ниво! Онемявам от възторг! А простият превод е: "Ако шикалкавите, ще ви влезе с двеста!!!"

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 8. 8 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6096 Неутрално

  До коментар [#6] от "EU defender":

  Правилната дума е nichts или разговорно nix (nothing).
  А nicht е дума за отрицание (not).

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 9. 9 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6096 Неутрално

  До коментар [#8] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Имам предвид отрицание при глагол.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 10. 10 Профил на Perkins Humbleton
  Perkins Humbleton
  Рейтинг: 19 Неутрално

  Какво, по дяволите, е искал да каже вестникът с този "анализ", който е преразказ на "книга" в сегашно историческо време?

  Надали някому този доклад ще е интересен, след като скоростта на политическите събития, случващи се пред очите ни, в момента е такава, че заплашва да разбие и пистата и държавата.

  Блеър отдавна е на бунището

 11. 11 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6096 Весело

  До коментар [#10] от "Perkins Humbleton":

  Посланието е: "вижте при нас, какви супер ерудирани хора пишат невероятни текстове, преливащи от елитарен интелект и които не всеки може да поеме и обработи с тиквата си. Затова ни слушайте без да се съмнявате в казаното от нас и повтаряйте нашите тези, без да се напрягате с излишни самостоятелни анализи."

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 12. 12 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3847 Неутрално

  До коментар [#4] от "Манчо":

  "Пробританската медия продължава с пробританските си попръцвания.
  Еспумизан скоро ще има."
  ============
  Аз също не обичам британците, но намирам написаното за сдържано негативно или обективно.

  Еретик
 13. 13 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6096 Неутрално

  До коментар [#11] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Това го знаем от времената на "научния комунизъм", когато "трудовите хора" трябваше само да ръкопляскат слушайки тежките и неразбираеми партийни тезиси...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 14. 14 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4720 Неутрално

  До коментар [#6] от "EU defender":

  Нали нямаше да има Брекдит?! А сега Великобритания щяла да излети с 200 след 3.5 месеза!

 15. 15 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  До коментар [#14] от "vassilun":

  1. Брекзит НЯМА.
  2. Брекзит НИКОГА НЯМА ДА ИМА

  Можеш ли да оспориш нещо от написаното от мен?
  Не нали?

  The best way to predict the future is to invent it.
 16. 16 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3404 Неутрално

  "Блеър изоставя европейската сцена и се опитва да превърне Британия отново в глобален политически играч."

  Че то коя дърта уруспия не си мечтая пак да и подсвиркват по улицата.

 17. 17 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4720 Любопитно

  До коментар [#15] от "EU defender":

  "1. Брекзит НЯМА.
  2. Брекзит НИКОГА НЯМА ДА ИМА"

  Цитат от коментар номер 6:

  "Само да припомня, че след 3.5 месеца преходният период свършва и Великобритания хвърчи с 200 от Единния Пазар."

  Та кое от противоречащите си съждения е вярното? Великобритания ще "изхвърчи от Единния Пазар", но "Брекзит НИКОГА НЯМА ДА ИМА". Как ще станат и двете?

 18. 18 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  Алабализми, бръщолевения и внушения. Това се прави, когато тезата е твърде дискомфортно да се напише в прав текст.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 19. 19 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2139 Весело

  До коментар [#4] от "Манчо":"Пробританската медия продължава с пробританските си попръцвания.Еспумизан скоро ще има."============ Аз също не обичам британците, но намирам написаното за сдържано негативно или обективно.
  —цитат от коментар 12 на Костадин Иванов


  Написаното е, предимно, жалейка. На фона на основната задача на ЕС - навирането на подлата Британия в кучи гъз, за да се неутрализира в максимална степен опита й да продължи с прокарването на антиевропейските американски интереси, това си е направо нонсенс в една ЕС-медия.
  Ама тука е така...

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 20. 20 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  До коментар [#17] от "vassilun":

  Ами много е простичко - няма да излязат от Единния Пазар. Защото ще изпълнят всички условия, които кажем НИЕ. НИЕ не ги гоним, те искаХА да си тръгнат, ама по ТЕХНИТЕ правила. Сега няма да си тръгнат, а ще останат по НАШИТЕ правила.

  Да ти го нарисувам на картинка ли? Очевидно не разбираш писмен текст.

  The best way to predict the future is to invent it.
 21. 21 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Да припомня думите на Барние от началото на годината - преходния период НЯМА ДА СВЪРШИ на 31.12.2020. Защото нищо няма да се договори дотогава. То и няма как да се договори, защото Великобритания иска достъп до Единния Пазар, а там преговори просто НЯМА, защото става това което кажем НИЕ. Няма как продавача на сергийката да диктува на фермерския пазар какви да са правилата. Защото той е един от многото, само че ония другите дето са на пазара са членове на фермерското сдружение, а той БЕШЕ член.
  "Преговорите" с Великобритания ще продължат докато съществува ЕС. ЕС няма да съществува дълго :)

  The best way to predict the future is to invent it.
 22. 22 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4720 Весело

  До коментар [#20] от "EU defender":

  🤣😂🤣😂 Герцер си, нали?

  Прочети отново първото изречение но твоя коментар номер 6!

 23. 23 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1873 Неутрално

  От много високомерие и хитруване накрая британците ще го ду...!!!

 24. 24 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  До коментар [#22] от "vassilun":

  Прекратявам да наливам мозък в празната ти глава. Безсмислено е.
  Това което казвам аз, това ще бъде. Занапред ще бъде така. Свиквай.

  The best way to predict the future is to invent it.
 25. 25 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4720 Весело

  До коментар [#24] от "EU defender":

  😂🤣

 26. 26 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2998 Неутрално

  Трудно за четене.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 27. 27 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2139 Весело

  Това което казвам аз, това ще бъде. Занапред ще бъде така.
  —цитат от коментар 24 на EU defender


  Ма, досега не изпълняваха ли Заповедите Ти? Наглеци, как смеят!

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8403 Неутрално

  Такива кадри избираше Костов, не калинки, като Борисов.

 29. 29 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 966 Весело

  Изнесената статия е явно подвеждаща и безкрайно неточна - форумните специалисти тук много добре знаят, че до 2017 година британците са били лудо влюбени в ЕС, а след това за месец-два изведнъж от космоса в ефира по случайност са изпаднали Борис Джонсън и Найджъл Фараж и са ги излъгали като шарани най-вече с няколко поста по Фейсбук, както и с набор от набързо скалъпени лозунга и с един нашарен автобус... За никакви десетилетия на напрежение, съмнения, недоволство и неудобства не може да става дума.

  ;)

 30. 30 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  До коментар [#4] от "Манчо":"Пробританската медия продължава с пробританските си попръцвания.Еспумизан скоро ще има."============ Аз също не обичам британците, но намирам написаното за сдържано негативно или обективно.
  —цитат от коментар 12 на Костадин Иванов


  Ами хората така четат и толкова разбират - така че да не се учудваме и как гласуват.
  Вярно е в конкретния случай, но е вярно и за Великобритания - очевиден идиот като Фараш- а ( именцето пасва идеално:)), печели доверието на мъдрия британски народ. Аферим, машалла.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK