Прокурори, строшете оковите на страха

Тъжен факт – почти 15 години след края на мандата на "продавача в плод-зеленчук" сега той ще нашепва съвети в ухото на Иван Гешев как да извършва надзор за законност и какви методологически указания да дава на Вас.

© Цветелина Белутова, Капитал

Тъжен факт – почти 15 години след края на мандата на "продавача в плод-зеленчук" сега той ще нашепва съвети в ухото на Иван Гешев как да извършва надзор за законност и какви методологически указания да дава на Вас."Дневник" препубликува от "Фейсбук" обръщението на съдия Емил Дечев към прокурорите по повод предстоящия избор от общото им събрание на 26.09. на нов член на Висшия съдебен съвет (ВСС).


Уважаеми колеги прокурори,


Всеки народ живее със символи. При българите зимата и сънят символизират всеобщия застой, безнадеждността, унинието, примиренчеството. "Приятно нещо е да има човек топла соба, самун хляб, парче сланина и няколко глави праз лук, пък да легне и да мисли или да спи и да сънува." ("Политическа зима" - Христо Ботев).
Поради историческите превратности в живота на нашия народ общественият "сън" е по-дълъг от този на други европейски народи. Събуждането е мъчително бавно и съответно живеем по-бедно и по-несправедливо от другите. Наскоро обаче поредица от събития пробуди значителна част от българите и те поискаха отново да станат граждани, т.е. с думи и действия да се борят за правата и интересите си и да търсят отговорност от всяка една от трите държавни власти за управлението им.


Дългата традиция на морален релативизъм, на ориенталска апатия (захранвана ежеминутно от чалга/поп-фолк тв и радио канали), на снишаване и безропотно примирение с чуждо господство, (в по-далечното минало) и с несправедливостта и откровеното беззаконие, (в по-близкото минало и настоящето), създават


благодатна среда за много наши сънародници да бъдат пасивни,


да заемат позата на "мъдри" скептици (а всъщност обикновени циници), в очите на които "събудилият" се е глупак, наивник, безделник, неудачник, метежник. "Свестните у нас считат за луди, глупакът всеки почита" ("Борба" - Христо Ботев).


При много от тези "мъдри" и "благоразумни" люде най-смелата проява е "бунт" във вкъщи, пред семейството или на маса в кръчмата с двама-трима най-доверени приятели или колеги. И дотам! "Пием, пеем буйни песни и зъбим се на тирана; механите са нам тесни - крещим: "Хайде на Балкана!", "Крещим, но щом изтрезнеем забравяме думи, клетви..." ("В механата" - Христо Ботев).


Ботевото творчество и обществено дело се приема от много хора само декларативно, но не и в сърцето. Не проличава в действията. Обобщено е сполучливо в "Писмо до Христо Ботев" на Георги Марков: "Искам да видя как гледаш и слушаш зарята, церемонията за падналите, клетвите, че всички ще бъдат като тебе, гъгнещите речи на дебелите партийни ръководители, които произнасят празни дежурни фрази за свобода или смърт и те цитират и рецитират до посиняване...", "Те, които се кланят пред твоя ореол, не биха оставили жив нито един, който малко им напомня за тебе".


За щастие в нашата история имаме и светли мигове, възпети в поезията ни, които ни изпълват с гордост. Моменти на върхово национално усилие, реабилитиращи националната чест и измиващи срама по челото. Един от христоматийните примери са боевете на Шипка и Вазовото стихотворение за тях.


Шипка е символ на извоюваното достойнство в борба с чуждия господар. В тази борба българите са дали доказателство, че наистина заслужават да са свободни и независими.


Врагът обаче може да не е само чужда армия. Той може да е и вътрешният сковаващ страх


у личността, нейното малодушие, с които също трябва да водим битка.


Общественият взрив отпреди повече от два месеца, събуждането на имунната система на гражданското общество и последвалият граждански натиск и искания за оставка на главния прокурор, както и стряскащата лятната почивка новина, че може да има реподбор на прокурорите, принудиха и Вашата строго централизирана институция да се раздвижи. Организирано бе набързо на 24 август 2020 г. събрание със 700 прокурори и следователи в резиденция Бояна. Главният прокурор спешно искаше да намери чрез тях легитимност в този критичен за него момент. Със същата цел в речта си господин Гешев използва символа на българската борба за свобода и независимост Васил Левски. Направиха се заклинания за червена линия. Някои се сетиха за прокурорската независимост като висша ценност.


Много добре зная, че събранието на 24 август в Бояна не е показателно за истинското Ви мнение. То бе организирано по най-добрите правила за казионните мероприятия отпреди няколко десетилетия. С предварително определени говорители, четящи предварително написани и съгласувани речи.


Стояхте като войници, унизени, прави под слънцето пред Вашия "военачалник",


докато представителите на изпълнителната и законодателната власт Ви гледаха, удобно седнали на сянка.


Никаква спонтанност, никакво различно мнение, без капчица свобода. С предварително написана декларация, която трябваше да се гласува от Вас явно, с вдигане на ръка. Досадна подробност - нямаше преброяващи квестори, но сценаристите са били проницателни, защото са знаели предварително, че няма да има нито един против! Удивително севернокорейско единство насред столицата на една европейска държава! То ни подсеща и за печалната статистика на решенията на Прокурорската колегия на ВСС - нито един път не се е появило мнозинство, което да отхвърли предложение на главния прокурор.


Боянското събрание на 24 август обаче даде и два интересни символа. Първият е мястото на срещата - държавна резиденция "Бояна". Символът на борбата срещу италианската мафия - магистратът Джовани Фалконе, живееше заради заплахи във военна казарма в продължение на години, до убийството му от същата мафия. Самопровъзгласилият се за борец срещу българската мафия главен прокурор Иван Гешев се оказа, че живее в луксозна резиденция на изпълнителната власт. Логично, с оглед това, че той отрича принципа за разделение на властите. Смущаващо, предвид масово разпространеното мнение, че родината ни е "завладяна" държава или че у нас мафията си има държава.


Вторият символ - видният гост на събитието - бившият главен прокурор Никола Филчев.


Липсата на достатъчно високи професионални качества за високата длъжност на настоящия главен прокурор предизвика множество скандали за кратък период от време. Стана очевидно, че господин Гешев има необходимост от интелектуален гуру, който да го подпомага и пази от грешки. И той го намери точно в Никола Филчев! Тъжен факт - почти 15 години след края на мандата на "продавача в плод-зеленчук", в навечерието на влизането ни в ЕС, сега той ще нашепва съвети в ухото на Иван Гешев как да извършва надзор за законност и какви методологически указания да дава на Вас.


И ето, че в тази мрачна институционална традиция съдбата Ви изпраща исторически шанс да не позволите главният прокурор да лепне на Вашите чела срама от неговите действия. На предстоящото на 26 септември Общо събрание на прокурорите за пряк таен избор на нов член на ВСС Вие може да покажете истинското си мнение за него. Вие може да пресечете опита на господин Гешев и приближените му да се скрият зад Вас и така да прехвърлят на Вас пасивите на тяхното управление.


Въпреки че в състезанието за избор участва само Вашият колега - прокурорът Евгени Иванов,


Вие пак имате избор - да гласувате за него или да не гласувате.


И не, не е без значение дали той ще получи 15, 150 или 1500 гласа макар успехът му да изглежда предопределен. Тези цифри могат да дадат различни знаци към обществото - за възвръщане на личното достойнство и осъзнаване на тежкото положение, в което е изпаднала институцията, в която работите, заради овладелите нейния връх хора или за пореден път да изберете отъпкания път на самодоволната самодостатъчност на институцията, която е скъсала пъпната си връв с обществото, на социалното бягство, конформизма.


Прокурор Иванов имаше няколко публични изяви във връзка с избора на Иван Гешев за главен прокурор и последващата му работа и нито един път не видя едно негово грешно действие или изказване. Никакво разграничаване, а само безрезервна подкрепа. Вярвате ли наистина, че точно този колега ще бъде независим като кадровик от главния прокурор, че ще защити интересите Ви, че ще гласува обективно и безпристрастно, когато се решава кариерното Ви развитие, че ще бъде гарант за справедливо дисциплинарно производство!?


Ето защо на 26.09. Вие имате избор, натоварен с огромен символен заряд - да дадете вот на доверие или недоверие срещу главния прокурор.


Какво може да спечелите и загубите, ако подкрепите прокурор Иванов, т.е. главния прокурор Гешев?


Ако гласувате "за" единствения кандидат ще станете съучастници в поредния "избор" с един кандидат. Ще получите за кратко време институционално и лично спокойствие. Ще изгубите обаче последната надежда в обществото, че при вас е възможна някаква форма на инакомислие от ръководителя Ви, че личното Ви достойнство все пак някъде дълбоко мъждука в душите Ви и не е напълно задушено от страха.


Какво може да спечелите и загубите, ако не подкрепите Иванов, т.е. Гешев? Със сигурност ще изгубите благосклонността на началството. Някои от Вас може би ще изгубят достъп до интересни дела, други ще се простят с ръководна длъжност, трети ще бъдат откомандировани, без мотиви разбира се, четвърти пък ще бъдат командировани, без да се търси съгласието им, на 300-400 км. от дома и семейството, на пети кариерното израстване ще бъде сложено временно на трупчета, на шести ще се образуват дисциплинарни производства. Този тормоз и неприятности обаче може да бъдат кратки, защото ще поставят началото на края на това ръководство на прокуратурата, а след това ще настъпи оздравителен процес. Ще строшите обаче оковите на страха. Ще си върнете личното достойнство, себеуважението и уважението на обществото.


Това е може би последният шанс на съсловието Ви за групова реабилитация пред обществото.


Това е Вашата Шипка!


Да, зная, че е трудно, но четниците на Ботев и опълченците на Шипка и те са имали какво да губят, кой успешна предприемаческа работа или чиновническа кариера, кой семейство или любими. Те обаче са осъзнали, че не само това си заслужава да рискуват да загубят, но дори и здравето и живота, за да си отвоюват свободата, достойнството и себеуважението. За щастие историята не иска от Вас такива жертви.


Мислете дългосрочно и така по-лесно ще преодолеете трудностите в краткосрочен план.


А трябва ли да обясняваме мотивите на Вашия вот на недоверие за главния прокурор!?


Не! Ние знаем, че Вие ги знаете много добре, даже най-добре от всички българи!


Бъдете свободни, смели и мъдри!


Желая Ви искрено Вашата лична и институционална победа на 26.09!


България цяла сега вази гледа!


P.S. Морално и законово основание за това обръщение намирам в разпоредбите на чл.130а, ал.2, т.1, 2, 3, 6 и 7 от конституцията и чл.30, ал.2, т.1, 2, 3, 5, 6, 7, 8, 9 и 10 от Закона за съдебната власт, съгласно които избраният от прокурорите нов член на ВСС ще има право в рамките на Пленума на ВСС да участва в гласуване на решения за назначаването и освобождаването на председатели на ВКС и ВАС, за прекратяване мандата на членове на ВСС - съдии, избрани от съдии, да приема проекта на бюджета на съда, да определя кадровата и образователна политика в Националния институт на правосъдието, да управлява недвижимите имоти на съдилищата, да създава и закрива съдилища, да променя тяхното седалище, да определя броя на съдиите във всички съдилища, да определя възнагражденията на съдиите. Ярък пример за това как един прокурор избран за член на ВСС може да влияе пряко върху работата на съдиите даде членът на ВСС - прокурор Гергана Мутафова. Същата е ръководител на проект за Единна информационна система на съдилищата.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Прокурорите и съдиите нали не трябва да са разделени?
  Защо са тези съвети тогава?

 2. 2 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3119 Весело

  Че про кур рорите не са читави , не са !

  Ама съдията ако си мисли , че е от друг дол дренки - лъже се !!!

 3. 3 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6123 Любопитно

  Съдията, който днес каза, че от видеокадрите не е ясно срещу кого футболистът Александър Бранеков хвърля жълти павета, затова не може да бъде задържан, счупил ли е въпросните окови от призива?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 4. 4 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5284 Неутрално

  Т. е. призивът е да се гласува с ума, а не със стомаха! Дано! Но не ми се вярва!

 5. 5 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  Време е да строшат оковите. На тези на които оковите са им в главите е късно.

  SHADOWS of SOFIA
 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1694 Разстроено

  Който "строши оковите на страха" ще трябва да се откаже от черният хайвер на закуска и да мине на маргарин....за съжаление желаещите не са никак много!!!

 7. 7 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  От умрял писмо да чакаш. Каскетите добре пасват на овчите глави.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 8. 8 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Добре че се появи Емил Гечев - БЕЗСТРАШНИЙ , че иначе за къде е тази страхлива прокуратура. Хубаво , че има и смели хора като него !

 9. 9 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1394 Любопитно

  Гешеф, чуваме ли се?

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5284 Неутрално

  Един кандидат! Отново ни готвят надбягване с един кон! Също като при "избора" на Каскет Гешев!

 11. 11 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  Един кандидат! Отново ни готвят надбягване с един кон! Също като при "избора" на Каскет Гешев!
  —цитат от коментар 10 на vassilun


  Сам бяга първи стига!

  SHADOWS of SOFIA
 12. 12 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 906 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":

  Онуфрий, пак си се изокал по тема, от която нищо не вдяваш. Това не е някое свинско джамбуре на свинските медии.
  Хубав текст на съдията. За съжаление са останали твърде малко читави хора в прокурорската гилдия, която целенасочено, години наред беше обилно насаждана с хора чужди на правото и юриспруденцията, хора с "провинциално" образование и манталитет, за които професията е само начин за захлебване.
  Милиционерското училище беше превърнато в ковачница на кадри. Тъжна картинка на българската прокуратура.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4234 Весело

  Подобни комунистически призиви, от неназначен на голям пост съдия, не очаквах да прочета...
  Прокурорите никога до сега не са работили толкова усилено, работят с най-голямо удоволствие, срещу доскоро недосегаеми, защото и те са обикновени хора като нас, и са се възмущавали много през годините, но тихомълком. Отделно, че за първи път след прехода имат наистина прокурор за началник, а не някакви без.хабер.ници.
  Голям позор е подобен призив...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 15. 15 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4511 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Хубав текст.
  С малък брой излиишни възклицателни знаци за патос.

  До коментар [#8] от "doroteus":

  Добре че се появи Емил Гечев - БЕЗСТРАШНИЙ , че иначе за къде е тази страхлива прокуратура.
  Хубаво , че има и смели хора като него !

 16. 16 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Заплатките и рушветите си вървят , кой ще си "скърши хатъра"?

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 17. 17 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  "Уважаеми колеги прокурори,
  Всеки народ живее със символи....."
  ...............................................................................
  На някои символите са болшевишките идеи на дядовците им.

 18. 18 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1931 Неутрално

  След толкова цитати от Ботев ето и един цитат от Голзуърди:
  „Странно, че при толкова възможности за героизъм е тъй трудно човек да бъде съзнателно героичен.”
  Вярно, че чак героизъм не е необходим на нашите прокурори, но едно достойно поведение никак няма да им е излишно.

 19. 19 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 887 Любопитно

  Има и останали достойни хора в България! Браво за позицията, г-н Дечев.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  По Конституция прокурорите не са подчинени на главния прокурор, той им дава само методически указания. Незнайно как, главният прокурор е започнал да командва всички прокурори. Той им нарежда, кого да ударят, кого да затворят. А после се оправдава с "наблюдаващия прокурор".

 21. 21 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1374 Любопитно

  Ох, просълзих се! Чакайте да си намеря носна кърпичка! Не мога да спра да хълцам! Ау, колко трогателно и колко сърцераздирателно, просто няма накъде повече! Цели трудови колективи прокурори захвърлят игото на Гешев, казват „НЕ“ на страха, строшават оковите му, лъскат пушки, пълнят патрони, копаят землянки, „старци се молят Богу горещо, жените плачат, пищят децата“! А бабите, прокурорските баби скандират с аФтора: „Това е може би последният шанс на съсловието Ви за групова реабилитация пред обществото“. Ма ногу съ покъртих, ръзбйш‘ли!

  „Това е Вашата Шипка!“ кряска аФторът и посочва, че „четниците на Ботев и опълченците на Шипка и те са имали какво да губят, кой успешна предприемаческа работа или чиновническа кариера, кой семейство или любими. Те обаче са осъзнали, че не само това си заслужава да рискуват да загубят, но дори и здравето и живота, за да си отвоюват свободата, достойнството и себеуважението“. След което, за да не травмира по-слабо жертвоготовните за неговия хатър прокурори, добавя: „ За щастие историята не иска от Вас такива жертви“. Следват общо облекчение и въздишки на радост, че все пак „историята“ се надява „Великото септемврийско въстание“, трета цедка, да пожъне пълен успех на 22.09, за да не се налага „Велико прокурорско въстание“, каквото иска аФторът, на 26.09! Нещо въпроси, нещо да питате?

 22. 22 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 800 Весело

  Прочетох до "значителна част от българите"... Ама сериозно ли тази шепа протестъри е представителна извадка от българския народ 😅

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 23. 23 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 800 Весело

  Прочетох до "значителна част от българите"... Ама сериозно ли тази шепа протестъри е представителна извадка от българския народ 😅

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 24. 24 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2457 Неутрално

  Една много интересна "пета колон(к)а" от сайта на Гари Каспаров, озаглавена "Долу властта на уродите":
  https://www.kasparov.ru/material.php?id=5F5CA81D9E2EB
  Сякаш е писано не за Лукашенко, а за БокУшенко;

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 25. 25 Профил на ddd palamudiy lefferski
  ddd palamudiy lefferski
  Рейтинг: 920 Неутрално

  "...тежкото положение, в което е изпаднала институцията, в която работите, заради овладелите нейния връх хора или за пореден път да изберете отъпкания път на самодоволната самодостатъчност на институцията, която е скъсала пъпната си връв с обществото, на социалното бягство, конформизма."

  Нямаше да е лошо "недъзите" на прокуратурата да бъдат назовани с истинските им имена. Те не се изразяват в някакви си абстрактни "скъсани върви с обществото", а в открито и нагло потъпкване на законността в страната, извършвано в интерес на корпоративни групировки като тази на действащия министър-председател или тази на Пеевски, или в интерес на чужди държави като например Русия.

  ИДИОТ = ТРОЛ, който си е сложил за ф. подпис безподобна глупост като тази: "ДБ=БКП"
 26. 26 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  Добре де, съдията що заема такава позиция и се бърка в работата на прокуратурата :)

  Ако някой почне да се бърка в работата на съдебната система се почва рев - що им се бъркат. :)

 27. 27 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Неутрално

  Само съдейки по осемте джуджета, мога да кажа, че известни прокурори са замесени в престъпна дейност ! Така че не е само до страх, а е направо до спасяване на кожата за топ прокурори ! Главният включително !

 28. 28 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Неутрално

  " Много добре зная, че събранието на 24 август в Бояна не е показателно за истинското Ви мнение. То бе организирано по най-добрите правила за казионните мероприятия отпреди няколко десетилетия. С предварително определени говорители, четящи предварително написани и съгласувани речи.
  Стояхте като войници, унизени, прави под слънцето пред Вашия "военачалник",
  докато представителите на изпълнителната и законодателната власт Ви гледаха, удобно седнали на сянка."

  Дали пък точно това е истинското и мнение, и лице на много прокурори, отдавна самите те срастнали се с поръчките на властта, които обслужват срещу подходящото заплащане ? Май по - соро е именно това, за жалост на цялото ни общество !

 29. 29 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Някой няма ли да припомни позицията на въпросния съдия Дечев по случая със съдия Миталов. Някой не говореше ли за независимостта на съдебната система тогава. Сега защо се бърка на прокурорите?

 30. 30 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Единствено заглавието е правилно: прокурорите трабва ад строшат оковите на страха. Когато човек като Божков те следи е нормално да се страхуваш, но също така е признак на смелост ако разследването продължи.
  И ако се обърнеш срушу главния прокурор, коато подкрепя горепосочения пример на поведение не ми се струва много "смела" или "строшаваща оковите на страха" постъпка.

  Струва ми се, че автора има носталгия по поведението на прокуратурата от преди Гешев... или е взел на сериазно фантастиката "Съдия Дред"

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 31. 31 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Смешен патос.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 32. 32 Профил на marketologa
  marketologa
  Рейтинг: 142 Неутрално

  Поздравления за позицията, г-н Дечев. Споделям я напълно. Вярно и добре написано! Дано!!! Че трябва промяна в действията на прокурорите е повече от ясно. Представяте ли си колко са независими и безпристрастни в действията си тези хора, след като са тъй зависими от Главния?!

 33. 33 Профил на shemet
  shemet
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#29] от "foxa5":

  И как точно им се бърка.
  Не забравяй, че качеството на работатат на прокуратурата лъсва в съдебната фаза.

  shemet
 34. 34 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  "Поради историческите превратности в живота на нашия народ общественият "сън" е по-дълъг от този на други европейски народи. Събуждането е мъчително бавно и съответно живеем по-бедно и по-несправедливо от другите."

  Ми нали ги видяхме на конференцията им. Нито е сън, нито е страх, нито наивност. Тотална липса на елементарен морал. А прокурор без морал е бедствие. Не са пасивни, дебнат къде е силата, там да се залепят. Проблемът им не е в някакво пробуждане, а неяснота по отношение на силата и мощта. Щото вече в Боко никой не е сигурен. А КОЙ ще е след Боко, никой не ще да каже. Лоша работа!

 35. 35 Профил на BezEmotsia
  BezEmotsia
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Изборът на Гешев е по правилата на Христо Иванов, нали?

  Или ХИ не помни и се отрича от идеите си от 2015 год?

  Мислете, хора! "Утре" ХИ ще започне а говори други неща, които противоречат на днешните му тези!

 36. 36 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3738 Неутрално

  Прокурорите и съдиите нали не трябва да са разделени?Защо са тези съвети тогава?
  —цитат от коментар 1 на НеКой


  Не миличко!
  Прокуратурата изобщо не трябва да е в съдебната система.
  А обръщението има чисто граждански, чисто човешки мотиви.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 37. 37 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3738 Неутрално

  Изборът на Гешев е по правилата на Христо Иванов, нали?Или ХИ не помни и се отрича от идеите си от 2015 год?Мислете, хора! "Утре" ХИ ще започне а говори други неща, които противоречат на днешните му тези!
  —цитат от коментар 35 на BezEmotsia


  Изобщо не е по "правилата на ХИ".
  Дай пример къде Христо Иванов е пожелавал ИЗБОРЪТ на главен прокурор да бъде измежду един?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 38. 38 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3738 Неутрално

  Герберските тролове съвсем изтрещяха и започнаха да лъжат и мажат съвсем безсъвестно.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 39. 39 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6047 Любопитно

  До коментар [#38] от "Храбър":

  А Емил Дичев навремето не беше ли кмет на Белослав от СДС?

  [email protected]
 40. 40 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6047 Любопитно

  До коментар [#38] от "Храбър":

  И май помня как го арестуваха за корупция в големи размери - той ли сега дава тон на ДБ , КАК прокурорите, да строшат оковите на страха - явно има опит !!!!

  [email protected]
 41. 41 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  До коментар [#21] от "Santos":

  Изключително тъп коментар! И освен това си объркал мястото, където да го публикуваш. Би трябвало тази миризлива купчинка да я сътвориш в ПИК...

 42. 42 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4511 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Браво, така е.
  Има замогнали се в...
  Чужбина - за да протестират в Родината ;
  Родината - за да протестират от Чужбина ;
  Родината: за да протестират в Родината.

  Дет' се вика... Камъкът си тежи на мястото ;)

  До коментар [#19] от "#ОСТАВКА":

  Има и останали достойни хора в България!
  Браво за позицията, г-н Дечев.

 43. 43 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  Добра аналогия с Ботев и също така, не само "Борба", а е подходящо и "Политическа зима" и аналогията със съня.
  Като текст една идея по-приповдигнат за моя вкус, но по съшество 100% в десятката.
  И предлагам да не обобщаваме - нито съдиите са всички отлиници, нито прокурорите са всичките каскети.
  лошото е когат системата и ВСС дават път на каскетите, а свестните са на варианта "Трай коньо за зелена трева" и затова е борбата кой да диктува - ДПС-то ли ( че ГЕРБ си е подизпълнител) или закона.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK