Къде са учителите в България

Къде са учителите в България

© Красимир ЮскеселиевСтатията е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика и e част от поредицата "265 истории за икономика".


С началото на новата учебна година следващата седмица обръщаме поглед към преподавателския персонал в училищата и неговото разпределение на регионалната карта.


Отношението на броя преподаватели към броя ученици на общинско ниво е белег за способността на местната образователна система да организира нормален образователен процес. В повечето общини в България се падат средно между 10 и 12 ученици на един учител, като залитането в която и да било от двете крайности не е желателно - прекалено много ученици на един учител означава големи класове, докато прекалено малко създава риск от недофинансиране, пък и поставя под въпрос качеството на самия образователен процес.
Само в 20 общини има средно по под 7 ученици на един учител, а с под 4 са само две - Макреш и Ковачевци, като в общия случай това важи за много малки и слабо населени места, предимно в планински райони. В другата крайност - с повече от 14 ученици на един учител - са други 8 общини, като в Сапарева баня (средно 15.6) и Невестино (15.3) проблемът е най-задълбочен.


Трябва да имаме предвид и че дори в общини с около средните съотношения са възможни големи различия в броя на обучаваните ученици от един учител между отделните училища, особено когато в общината има както по-голям град, така и отдалечени села.


Карта 1: Брой ученици в общообразователните и специалните училища на един учител, 2020 г.


Къде са учителите в България

© ИПИ


Очаквано най-голяма концентрация на учители се наблюдава в големите общини - 9. 6 хиляди в София, 2.5 хиляди в Пловдив, 2.3 хиляди във Варна. По едва петима учители има в Ковачевци, Трекляно и Георги Дамяново. От значение е обаче и изменението в броя на учителите, доколкото то може поне донякъде да покаже дали и доколко политиките, които целят повишаването на привлекателността на професията, в това число и значителното повишаване на заплатите през последните няколко години, са били успешни. Интерактивната карта можете да разгледате тук.


Карта 2: Изменение в броя учители в общообразователните и специалните училища на един учител между 2015 и 2020 г.


Къде са учителите в България

© ИПИ


В страната като цяло тенденцията е откровено положителна - според данните на НСИ в рамките на пет години общият брой на учителите в общообразователните и специалните училища е нараснал с над 7 хиляди души до общо 50. 4 хиляди. В 54 общини обаче броят на учителите намалява или остава същият.


На регионалната карта отчетливо се открояват зони с отлив на преподавателите - край Добрич, Ловеч и Видин, но и в отделни по-малки и планински общини в Южна България. Очаквано най-големите общини, където са разположени и водещите училища в страната, най-бързо добавят нови преподаватели - само в София те са над 2 хиляди, във Варна - 444, в Пловдив - 393.


Косвено можем да оценим и успеха на политиките за привличане на нови преподаватели и по възрастовата им структура - в крайна сметка част от целта е и привличането на млади, наскоро завършили хора към професията. В най-добрия случай отговорът е "донякъде", тъй като ръстът на национално ниво (НСИ не предоставя данни на регионално) е в двата края на възрастовата структура. Повече преподаватели - с ръст от над 2500 - има във възрастовата група между 25 и 34 години, но почти същият ръст има и при тези на 60 или повече години, с други думи, целта да стане професията по-привлекателна за младежи е постигната само донякъде. Интерактивната карта можете да разгледате тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1900 Любопитно

  Карат таксита!

  В Русия съм! В Русия съм!
 2. 2 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  По малко деца, по малко учители - какъв е проблема?

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 3. 3 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  " В повечето общини в България се падат средно между 10 и 12 ученици на един учител, като залитането в която и да било от двете крайности не е желателно - прекалено много ученици на един учител означава големи класове, докато прекалено малко създава риск от недофинансиране, пък и поставя под въпрос качеството на самия образователен процес."

  От първи , до ....12 клас , винаги съм бил в паралелки от над 30 деца.....това 19 - 12 ми звучи като частен урок по математика ....но ... ОК ...може би е по добре за децата .
  Моето мнение е , че 51 % от образованието , детето го получава от родителите и допълва новите неща в училище....Досега никъде не съм прочел и ред за дете на "старите" мутри и чалга певици , да е завършило за лекар или педагог......

 4. 4 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  До коментар [#3] от "KRAFTWERK":

  Извинете ме ....10 - 12 % ....

 5. 5 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  “ дори в общини с около средните съотношения са възможни големи различия в броя на обучаваните ученици от един учител“
  ——
  Т.е. тия карти са безсмислени — мацай с баданарката наред в който ти цвят харесва и толкоз.

  Пък и за кво са ви учители изобщо? Нали имат палци, децата, да се подписват като пораснат. За другите, те родителите им ще се погрижат как да намерят пътя към заветния терминал

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 6. 6 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1888 Неутрално

  Карат таксита!
  —цитат от коментар 1 на Веселин Дечев


  Дрогарьо Дечев, от Череповец ли пишете?
  Таксита караха учителите при Дрогаря Виденов.
  Сега таксиметровите шофьори са 90% викинги.

 7. 7 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1888 Неутрално

  “ ....... Нали имат палци, децата, да се подписват като пораснат. За другите, те родителите им ще се погрижат как да намерят пътя към заветния терминал
  —цитат от коментар 5 на Gretel

  Мой приятел ми казваше, че намерилите заветния терминал и кацанали на Хийтроу, се ослушвали и търсели някакъв стюард, който според родителите им, раздавал чували с пари на Щастливците озовали се там.

 8. 8 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#7] от "4ort":

  Имате проблем... Вероятно психиатър би Ви съдействал...

 9. 9 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 682 Неутрално

  "...Къде са учителите..."

  В спомените ми. Единици останаха живите. С всичките си човешки слабости те бяха елитът на общността /селото, града, общината/.
  Кога се пречупиха нещата - за мене някъде в началото на осемдесетте на миналия век, когато някакъв пиян пролетарий се провикна в кръчмата, когато видя влизащия бивш негов учител:" Даскъле, ела да си видим парите - аз съм с 400, ти си /със/ 180. Ела да /та/ черпя едно пиена и ебах та в даскала". Тогава си дадох сметка /бях около 18 годишен/, че държавата се е провалила в образованието. Та до сега и още повече.
  Споменатият по-горе пролетарий се спомина преди около две години - от алкохол, мизерия и простотия. Даскълът /тази дума за мене е титла - така ме научи един друг даскъл/ гони деветдесетте, гледа си градината /еталон за селото/, покланят му се всички негови ученици /и не само/, когато го срещнат.
  И не е само той - хората, с които съм израстнал, без значение къде сега като имотно и обществено състояние, ценим даскълите си - покланяме се, на тези, които са живи и, ръка им целуваме.

 10. 10 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Какво общо може да има пазарната икономика с училището като социален, а не пазарен институт?

  Свободата, Санчо...
 11. 11 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  Трябват връзки за да си учител. Това е. Едно време исках да стана (имам нужното образование) и се оказа, че не може, трябват връзки. След години пак се поинтервесувах и пак се оказа, че трябват връзки. Не знам въобще защо някой се хаби да разсъждава по темата. Имам познат преподавател и това с увеличаването на заплатите се оказва химера. Дава частни уроци и така живее.
  А това с връзките е навсякъде в България. Като отидете в инспектората те ви казват, че има свободни места две, освободили се вчера, и вие отивате на място и ви казват, че преди седмица мястото е заето. И това е масово. Т. е. първо се освобождава дадено място, но не се съобщава за това в инспектората и едва след като се назначи вече свой човек се съобщава. Там на места е и по партийна линия (от определени партии).
  А като работих на едно друго място пък чакаха една връзкарка 2 г. да завърши вишу, за да седне на бюро. И 2 г. за тази длъжност "търсеха хора". Отивате на събеседване в HR и от там ви казват "Ще ви се обадим" и после не се обаждат. А тази завършва вишу и веднага "каца" на бюрото.

 12. 12 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4830 Любопитно

  До коментар [#1] от "Веселин Дечев":

  "Карат таксита."

  Не прочете статията, нали?

 13. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4830 Любопитно

  До коментар [#7] от "4ort":

  "Мой приятел ми казваше ..."

  Не го слушай този твой приятел, а се поразходи по Европа и виж сам! Виза не ти трябва, а има и билети от около 50 евро до Лутън и Стантън! Транспортът до Лондон ще ти струва почти колкото сомолетния билет!

 14. 14 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3990 Неутрално

  До коментар [#3] от "KRAFTWERK":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  И при мене беше така - средно над 30 деца в клас бяхме!Само като карах УПК-то /последната ми година от средното ми образование/ бяхме 24 или 25 ученика!Съпругата ми е учителка и доста неща знам от нея как реално функционира образованието у нас сега!В малките населени места често има излишък от педагози и трябва често връзки , за да се стартира работа!В големите населени места у нас има липса на учители , защото все още там заплатите на преподавателите не са от най-атрактивните като цяло!Лошото е , че поне половината учители са над 50 годишни и нямат още много професионална кариера пред себе си!

 15. 15 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3990 Неутрално

  До коментар [#11] от "anonim440":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Със сигурност трябва връзки, за да станеш учител в малко населено място-жена ми няма да ме лъже!Нямам представа как е в големите градове, но сигурно и там от време на време трябват връзки!

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8152 Неутрално

  Едно време паралелките бяха по над деца и пак бяхме по-научени от сегашните. Нямахме нужда нито от частни уроци, нито от частни учители.

 17. 17 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2782 Неутрално

  До коментар [#16] от "Роси":

  В Бг това с частните уроци е някакъв вид народен спорт стигащ до истерия.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 18. 18 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1914 Любопитно

  До коментар [#9] от "ivangabrovo":

  Да, ама от другата страна на медала е "Наш Пондьо". И хич не е останал в миналото, щото по мое време, който не успееше да се класира никъде другаде, "записваше учителския"...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 19. 19 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1914 Любопитно

  Какво общо може да има пазарната икономика с училището като социален, а не пазарен институт?
  —цитат от коментар 10 на Bornagain


  С риск да разклатя вашия свят (най-паче вашите представи за реалния свят), ама ще споделя: училището е пазарна институция, а социалността е в прерогативите на семейството. Образованието е в основата на високото заплащане в днешния свят, при това колкото по-специализирано, толкова по-платено и после по-заплатено.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 20. 20 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Връзки! А по-неприятното е, че сега университетите раздават дипломи на кило и тези с връзките са напазарували и дипломите.

  malart.blog.bg
 21. 21 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4659 Любопитно

  Имам един въпрос към съфорумците : "отношение" не беше ли дума различна от "съотношение". Сигурно съм позабравил, но мисля че има има разлика между "отношение на учителя към ученика" и "съотношение на брой/число ученици : 1 учител".

 22. 22 Профил на zhoo
  zhoo
  Рейтинг: 51 Неутрално

  Дано има повечко Даскали сред учителите.

 23. 23 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Говори се за ударно назначаване на млади учители тази година. Може би Короната стимулира възрастните да се пенсионират най-после. Не че младостта е някакво предимство, но все пак може би се случва това, което чакаме отдавна. Защото на всички е ясно, че не липсват млади учители, просто нямат достъп до професията.

 24. 24 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 893 Неутрално

  [quote#6:"4ort"][/quote]

  От тази година и викингите трябва да имат завършен първи гимназиален клас /т.е. 10 клас/,за да могат да изкарат категория Б .

 25. 25 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Дано има повечко Даскали сред учителите.
  —цитат от коментар 22 на zhoo


  Няма.Даже по новите системи това е противопоказно.

 26. 26 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Връзки! А по-неприятното е, че сега университетите раздават дипломи на кило и тези с връзките са напазарували и дипломите.
  —цитат от коментар 20 на malart


  Няма как да се раздава диплома за инженер и лекар. Важи за безполезни по същество дипломи -чиновнически.

 27. 27 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 893 Неутрално

  [quote#19:"gost22"][/quote]

  10 плюса.

 28. 28 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#16] от "Роси":

  Сигурно сте били по Макаренковската система. Днес,за да навиеш децата да останат до края на часовете и вече си заслужил учител.

 29. 29 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 600 Неутрално

  От такива "анализатори" като Институт за пазарна икономика не е такава икономиката, образованието и държавата.

  И в морето ми е до колене .....................
 30. 30 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 942 Неутрално

  До коментар [#23] от "velvoofell":

  Те се пенсионират, но остават да работят - по две причини:
  - размерът на пенсията
  - изгодни са за бюджета на училището

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK