Обида и срам. Как Беларус стигна до бунта

Политическото недоволство на гражданите се корени в обидата и чувството за срам от управлението на Лукашенко.

© Reuters

Политическото недоволство на гражданите се корени в обидата и чувството за срам от управлението на Лукашенко.Анализът е препубликуван от "Свободна Европа".


Бунтът в Беларус остава почти напълно неразбран в България, както и почти навсякъде в Европа. Така е поради непознаване на страната. Например в Германия, доколкото мога да преценя, има само една дисертация по съвременна политическа история на Беларус. Тя е изключително ценна и задълбочена. У нас има един човек, който познава политическата опозиция там до преди около пет години. Но той не взема думата.


"Демократичната" традиция
Поведението на властите там е възмутително. Като прилагане на сила без законово основание спрямо политически несъгласни хора то е без прецедент през последните 30 години практически в цялото северно полукълбо. Изключенията са две - положението на гражданска война в бивша Югославия и практикуването на власт в Северна Корея.


Затворническото население на Беларус през 2018 г. е най-голямо в Европа (след Русия) и три пъти по-голямо от затворническото население на България или Румъния.


Не е ясно колко от затворниците са политически. Но е известно, че преди десет години след една следизборна демонстрация бяха арестувани над 600 души. (През тази година вероятно са в много пъти повече.) Докладите за преследване на евреи, протестанти, мюсюлмани, полското и други малцинства са нещо обикновено.


Също толкова редовни са и докладите за нечестни, манипулирани и напълно в разрез международните стандарти избори. (За разлика от изборите в Русия там дори не канят "русофили" и бивши сътрудници на местни кагебета да наблюдават и "свидетелстват" за порядъчността на провежданите избори.) Според световния индекс на електоралната свобода, съставян от Фондацията за напредък на свободата в Мадрид, Беларус през 2019 г. е на 167 място от 198 страни, в групата на най-нечестните избори в света. За сведение: дори Туркменистан и Русия се справят по-добре.


Понеже е актуално: референдумът за приемане на конституцията на Александър Лукашенко (името му на белоруски не се произнася така) през 1996 г. бе оценен като напълно противоречащ на демократичните стандарти. Тогава президентът се страхуваше, че след първия мандат няма да бъде преизбран и се зае с оправяне на основния закон.


Последният диктатор?


Медийното именуване на Лукашенко като "последният диктатор в Европа" не обяснява нищо и е дори подвеждащо. Европа може да роди още диктатори. А и Лукашенко е съветски феномен, който няма нищо общо дори с диктаторите от Европа.


Формалното разпускане на СССР е реално прехвърляне на властта от Москва в ръцете на националните водачи на комунистическата партия и местните кагебета. Конституциите са скроени по един и същи начин за всички наследници, членуващи в Общността на независимите държави (ОНД): президентски републики с вградени механизми на наследяване и подчинение на главния прокурор и силовите ведомства на президента. Главният прокурор има често и правото да отменя нормативни актове, както и опосредствана законодателна инициатива. Символите, празниците в модифициран вид и светиите от предишния режим също са запазени във всички страни от ОНД. Без Грузия, която напуска Общността след агресията от страна Русия през 2009 г.


Лукашенко е просто най-младият от тези наследници, не е висш функционер на компартията, а председател на совхоз - съветско ТКЗС без частна собственост на земята. През 1994 г. идва на власт с избори (нечестните похвати тогава биват прилагани спрямо него и други кандидати), основен лозунг за "борба с мафия" и корупцията, със стопанско-идеологическа представа за запазване на централното планиране и държавната собственост.


Удържането му на власт през всичките тези години е следствие на три причини: прилагане на мръсни предизборни и изборни трикове спрямо конкуренцията, модификации на конституцията тип ОНД и използване на органите на реда стопанското планиране, включително подкрепа от тях и кагебе, и не последно по значение - купуване на благоденствие за народа и благоразположение от страна на чуждестранни инвеститори (най-вече от Русия, но не само).


Стопанството на Беларус


Тук е мястото да отбележа, че в България има няколко известни професора по икономика, които включваха в лекциите си възхвали за стопанската политика на Лукашенко като пример за подражание. Сега те също не взимат думата.


Реалният БВП на човек от населението по последни сравними данни е 16 800 щ.д., около 1 800 щ.д. по-малко от България. Без тукашната хиперинфлация от 1996-1997 г. в средата на 1990-те икономката на Беларус (БВП в доларово изражение) е с около 12-13% по-голяма от тази на България. Сега положението е обратното. Консенсусната прогноза за рецесия в икономиката на Беларус за тази година отпреди сегашния бунт бе 13%.


Основният фактор на благополучие и властова стабилност за дълги години е преференциалната (три пъти по-ниска от тази за България или Германия) цена на руски природен газ и други ресурси. Пристрастяването към тези цени има болезнени моменти в миналото, които са от значение и днес - валутна криза през 2011 г., превръщане на дълг в собственост на руски компании, включително Белтрансгаз и съответната инфрактуркктура (през нея преминава 10% от природния газ за ЕС), доминираща руска държавна собственост в банковата система. Тези неща са лост за политическо влияние, мотив за интеграция с Русия и Евразийския съюз. Те обясняват до голяма степен и външнополитическите странности на президента.


От значение в близко бъдеще ще има и делът на необслужените кредити (сега 13% кредитния портфейл), доларизацията на икономиката (окоро 70%) и ниското равнище на валутни резерви в централната банка (които покриват сума на внос за около два месеца) и изобщо в разплащателната система. Държавният дълг (предимно към Русия) е 60% от БВП.


Бунтът


Сегашното положение в Беларус е едно от многото доказателства, че политическото несъгласие често няма икономически основания.


Страната и гражданите й много печелят от руското ембарго на внос на селскостопанска продукция от ЕС. Една от приятните изненади в московските магазини са морските деликатеси произведени в Беларус. Делът на беларуски малки предприятия в износа е нетривиално висок - около 46% (при средно 8-10% в ЕС), докато делът им в БВП е относително нисък - 25%. Според оценки на колега от Института Мизес в Минск, сивата търговия с Русия и Украйна (поради конфликта на тази страна с Русия) е около 20 млрд. щ.д., тоест 30% от БВП.


Данъците върху личния доход са 13%, върху корпоративния - 25%, върху труда (здраве и пенсии) - 35%. Съществено перо в държавния бюджет е 50-процентното износно мито върху петролните продукти. Той е дълбоко зависим от този данък. Фактически няма оплаквания от тази система.


Политическото недоволство на гражданите се корени в обидата и чувството за срам от управлението на Лукашенко. Това е причината протестите да се водят от жени, те са тяхното "симпатично трио".


На протестите те носят бяло-червения флаг на независима Беларус. (С една от конституционните промени президентът върна съветския флаг на страната, украсен с нещо като народни шевици.) Те носят и флага на ЕС, понякога и тези на съседни страни.


У нас почти никой не обяснява два много важни факта от изборите на 10 август. Има всички документални основания да се смята, че победител и Циханоуска. Нейната програма бе да бъде временен президент, който да подготви почвата (включително конституционно) за нови плуралистични и честни избори. Именно с нея тя спечели подкрепата на избирателите. И затова за нея са гласували и държавни служители, и работещите в държавните и руските предприятия.


В първия ден след началото на недоволството руската централна банка издаде указания за безлимитна ликвидност за банковата система на Беларус. На петия ден от протестите Лукашенко оправда оставането си на власт със струпването на натовски танкове и самолети край Варшава. На 54-ия ден Путин потвърди обещаната вече логистична и безусловна кредитна подкрепа, осъждайки външната намеса в Беларус от други страни. Много е вероятно Лукашенко в най-скоро време осъди публично Натовските въжделения на Грузия (с вероятен успешен завършек) и на Украйна (с неясно бъдеще). Нищо че в началото на годината ги подкрепи, осъждайки с половин уста политиката на своя покровител.


Обществената обида и срам остават.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (84)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 234 Любопитно

  В Бела Русия все още не е правена приватизация.....,и там е заровен кьопека.Тоя филм сме го гледали.После ше има по-малко работа.....30-40% от електората ше се юрне към по западните части на континента.......и работата ще ги направи свободни!
  😎🕎😎🕎😎

  Много съм прост
 2. 2 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#1] от "Шака Зулу":
  Ти какво предлагаш - да си останат нещата както са сега во веки веков, хората да работят в много ефективни държавни предприятия, БВП-то в 25% да се крепи на руската газова и петролна дотация (по руски икон. анализи), Русия да е кредитор и инвеститор и да им определя външната политика? А на хората в Беларус дали им харесва или то няма значение? Виж съседна Полша какви са са заплатите и стандарта и виж беларусите, каква е разликата!

  забавление и приключение
 3. 3 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  Срамът и провалът са за властта...

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 4. 4 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 234 Любопитно

  До коментар [#1] от "Шака Зулу":Ти какво предлагаш - да си останат нещата както са сега во веки веков, хората да работят в много ефективни държавни предприятия, БВП-то в 25% да се крепи на руската газова и петролна дотация (по руски икон. анализи), Русия да е кредитор и инвеститор и да им определя външната политика? А на хората в Беларус дали им харесва или то няма значение? Виж съседна Полша какви са са заплатите и стандарта и виж беларусите, каква е разликата!
  —цитат от коментар 2 на troi


  Туше!Ти ВИЖ стандарта в Бела Русия и го сравни с България!Е па точно поляците тека са "цъфнали",че са наводнили Западна Европа повече от нас!
  😎🕎😎🕎😎

  Много съм прост
 5. 5 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 302 Неутрално

  "Затворническото население на Беларус през 2018 г. е най-голямо в Европа (след Русия) и три пъти по-голямо от затворническото население на България или Румъния."

  И това според автора е много лошо? Питам, защото затворническото население на САЩ е два пъти по-голямо отколкото в Беларус. Знаех си, че зад океана е страшна диктатура, ама то било още по-ужасно.
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_incarceration_rate

 6. 6 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  12 беларуски компании местят бизнеса си в Латвия. Други 116 беларуски компании преговарят за преместването на бизнеса си от Беларус в Латвия.
  https://www.svoboda.org/a/30840333.html

 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7949 Неутрално

  Целта ма Западна Европа е , беларуският водопроводчик да измести полския, защото ще му платят два пъти по-малко !
  До коментар [#4] от "Шака Зулу":

  [email protected]
 8. 8 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2458 Любопитно

  Хубав анализ си направил Красене само защо забрави за многовекторната политика на батьката за която бе възнаграден със сваляне на санкциите! И какво излиза че Запада подкрепя последният диктатор в Европа само заради антируските му позиции?!.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 9. 9 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  Как Беларус стигна до бунта? Със западни пари и по западен сценарий. Тихановска непрекъснато се отчита през чуждите си покровители, разни НПО та отпускат пари на калпак на "протестиращите", медиите показват не всичко, , други подготвени хора пишат планове как да се противопоставят на органите на реда. Обаче, за разлика от Украйна, на сценаристите не им се получи. Даже се постигна обратния ефект - приближиха страната към Русия.

  Свободата, Санчо...
 10. 10 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  Интересен анализ от Борис Немцов за Лукашенко и Путин направен преди 5 години.
  https://www.youtube.com/watch?v=fs4P9ehC2bI&feature=share

 11. 11 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  Самият Лукашенко в началото Нна протестите каза "намерил съм ви работа. Наистина ли си мислите, че в завода в който работите му трябват 1000 работника? Не, този завод ще работи ефективно с 400 човека." Така се прави в популистките страни. Вместо 400 човека да получават по 600$ заплата 1000 получават по 280$

 12. 12 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  До коментар [#8] от "Julian Mall":
  Борис Немцов за Лукашенко и отношението му към Русия.

  https://www.youtube.com/watch?v=5U6K4xppNOI&feature=share

 13. 13 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3507 Любопитно

  "Политическото недоволство на гражданите се корени в обидата и чувството за срам от управлението на Лукашенко. Това е причината протестите да се водят от жени, те са тяхното "симпатично трио"."

  Хората им е дошло до гуша да живеят с диктатор, загубил връзката с реалността ! Няма нищо неразбираемо в това ! Другото са интерпретации, но дори да има обида, тя отдавна се е превърнала в отвращение срещу тип, който започна масови арести и побои срещу собствените си граждани !

 14. 14 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 809 Неутрално

  В Беларус цялата промишленост беше запазена.
  На практика няма престъпност и престъпни групировки - от тамошното КГБ им извиват вратовете още в зародиш.
  Градовете са чисти и поддържани.
  Безработица почти няма.
  Стандарта е по-висок от БГ, заради ниските комунални разходи и евтиния градски транспорт.
  Повечето хора живеят в собствено жилище.
  Здравеопазването е напълно безплатно, достъпно и в най-малкото село.
  Общо-взето - модифициран соц.

  Мой приятел, българин, живееш на Запад и женен за белорускиня го описва доста подробно.
  Предпочел е да купи голямо жилище в Минск, да остави жената и децата там и да си работи още известно време навън.
  Твърди, че живота е по-спокойно, без стрес, по-често е и няма престъпност.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 15. 15 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#14] от "г-н Саранди Говедаров":
  Ама работи навънка... що ли? Нека отиде да работи за беларуска заплата, нали е много хубаво там.

  забавление и приключение
 16. 16 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#4] от "Шака Зулу":
  Поляците, които са на запад много често са тези, които не се реализират добре в Полша, примерно не им стигат 1000евро за неквалифицирана работа и ходят за 2000 или 3000 евро на запад. Ако си образован в Полша заплатата ти1500 - 2000 евро и нагоре, познавам хора на заплата от 2,500, 5000 евро, 10000 евро. За собственици на бизнес не говоря, само за наети хора. На запад ходят всякакви хора, познавам и поляци със собствен бизнес там и печелят много добре. Сравни го с Беларус. Да не би беларусите да са по-тъпиот поляците, че да се примиряват с това положение?

  забавление и приключение
 17. 17 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 331 Неутрално

  Красен Станчев
  Свободна Европа
  ------------------

  Станчев не се ли води "икономист"?

 18. 18 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 331 Неутрално

  В Бела Русия все още не е правена приватизация.....,и там е заровен кьопека.Тоя филм сме го гледали.После ше има по-малко работа.....30-40% от електората ше се юрне към по западните части на континента.......и работата ще ги направи свободни!😎🕎😎🕎😎
  —цитат от коментар 1 на Шака Зулу


  това което пили мозъка на големите от Запада е че в Беларус няма приникнали западни капитали.
  Там банките, застрахователите, другите финансови играчи са си месни, и повечето са и държавни.

  Това е ключа от палатката.
  Няма контрол над финансите на Беларус от Ситито на Лондон, Уолстриит, ... другите големите световни финансови центрове.
  Централната Банка е независима, държи се от държавата, може да печатат пари ако решат без външен контрол.

 19. 19 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  В Беларус цялата промишленост беше запазена.На практика няма престъпност и престъпни групировки - от тамошното КГБ им извиват вратовете още в зародиш.Градовете са чисти и поддържани.Безработица почти няма.Стандарта е по-висок от БГ, заради ниските комунални разходи и евтиния градски транспорт.Повечето хора живеят в собствено жилище.Здравеопазването е напълно безплатно, достъпно и в най-малкото село.Общо-взето - модифициран соц.Мой приятел, българин, живееш на Запад и женен за белорускиня го описва доста подробно.Предпочел е да купи голямо жилище в Минск, да остави жената и децата там и да си работи още известно време навън.Твърди, че живота е по-спокойно, без стрес, по-често е и няма престъпност.
  —цитат от коментар 14 на г-н Саранди Говедаров


  Стига лъжи.Средната нетна работна заплата в Беларус е 240 евро при 540 евро за България. По паритет на покупателната способност са 1235 долара за Беларус срещу 1550 за България. И това при положение, че в България има огромен сив сектор и неотчетени доходи. Цените на жилищата в Минск са като тези в София при два пъти по-ниски заплати.Цената на техниката е като в България. Единствено токът е по-евтин.На твоя приятел му е евтино, щото е с доходи от друга държава. Нека да кара с 240 евро на месец, пък да видим колко ще е добре.

 20. 20 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3507 Весело

  До коментар [#14] от "г-н Саранди Говедаров":

  " В Беларус цялата промишленост беше запазена.
  На практика няма престъпност и престъпни групировки - от тамошното КГБ им извиват вратовете още в зародиш.
  Градовете са чисти и поддържани.
  Безработица почти няма.
  Стандарта е по-висок от БГ, заради ниските комунални разходи и евтиния градски транспорт.
  Повечето хора живеят в собствено жилище.
  Здравеопазването е напълно безплатно, достъпно и в най-малкото село.
  Общо-взето - модифициран соц.

  Мой приятел, българин, живееш на Запад и женен за белорускиня го описва доста подробно.
  Предпочел е да купи голямо жилище в Минск, да остави жената и децата там и да си работи още известно време навън.
  Твърди, че живота е по-спокойно, без стрес, по-често е и няма престъпност."

  Повечето хора живеят така - работят в " гнилия Запад", хвалят " спойния живот на комунистическата сатрапия, където всичко си е добре".....ама свърши ли идилията с чуждите пари, става страшно.......

 21. 21 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  На гражданите на Беларус им предстои 1989-та година!
  Успех им желая и дано пропуснат поне част от нашите грешки

 22. 22 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 772 Неутрално

  На гражданите на Беларус им предстои 1989-та година!Успех им желая и дано пропуснат поне част от нашите грешки
  —цитат от коментар 21 на selqnin


  На гражданите на Беларус им предстои да станат граждани на Русия!
  Запишете си това и не го забравяйте!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 23. 23 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 331 Неутрално

  Политиката има само една цел - контрол на ресурси.
  ресурси са територии, хора, пазари , природни богатства, транспортни потоци ...

  Когато се атакува една държава , независимо с какви мотиви, крайната цел е винаги само една - да се получи контрол над ресурсите на тази държава.

  Никога в историята не е било различно.
  Крайната цел е да се вземе нещо - някакъв ресурс.

  Принципите, публичните мотиви, думите ... са само прикрития на тези цели, една маска за пред света,.
  Тази маска е и дори за пред месното население на което се внушава че някакви външни сили така са се загрижили за него че не могат да спят ако не му направят добрини.

  Полша и Литва се били загрижила за това как живеят в Беларус.
  Полша има само една цел - да вземе парче от Беларус, западните територии на Беларус си ги има за полски историчèски територии.

  Прослувутия пакт Молотов - Рибентроп и последващото деление на Полша м/у Германия и СССР, взима от Полша и включва в СССР точно тези територии.
  СЛед вв1 Полша успява да вземе територии на 30-40 километра от Минск, ползваики гражданската воина в Русия.
  И започва усилена полонизация на населението там - забрана на руския и белоруския език, и замяната му с полски, забрана на православната църква, и замяната и с католическта полска такава ...

  Сега пак това иска - да вземе територии които сега са в Беларус, и да ги полонизира.
  Не го казва пряко защото звучи грубо, а атакува "режима на Лукашенко". Ако падне "режима на Лукашенко" ще се ползва хаоса и ще се опита да вземе парче от Беларус.

 24. 24 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1721 Весело

  До коментар [#13] от "samoedin":

  "Другото са интерпретации, но дори да има обида, тя отдавна се е превърнала в отвращение срещу тип, който започна масови арести и побои срещу собствените си граждани !"

  Хайде, хайде!😂
  В Париж, Лондин и Берлин няма "масови арести и побои срещу собствените си граждани"?
  А в САЩ хич! 😂😂
  Ма за там си по-нисък от тревата!

  В Русия съм! В Русия съм!
 25. 25 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  До коментар [#22] от "amerikanbastard":

  Със сигурност степното сатрапско джудже сънува аншлус!
  Въпросът е ще му позволят ли гражданите на Беларус втора Грузия или Украйна
  Дано са научили този урок иначе ги чакат още много страдания!!!

 26. 26 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 331 Неутрално

  Основния медиен канал които се ползва за организация на протестите се казва Нехта и този които се води негов " автор"" - живее в Полша, някакъв 20 и няколко годишен беларус, май студент в Варшава.

  Даваха скриншотове от този канал в деня на изборите и първите протести - там през няколко минути имаше указания къде да се протестира и как , на кои площат се събират хората, как да се атаквуата полицията, как да се действа ...
  Естествено че това един човек не го прави, даже и 10 не могат.
  Зад телеграм канала Нехта стои полската държава, разузнаваенто и военните, и от там се организират масите за протест с необходимите ресусрси за това.

 27. 27 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1721 Весело

  До коментар [#15] от "troi":

  "Ама работи навънка... що ли? Нека отиде да работи за беларуска заплата, нали е много хубаво там."

  Щото има свобода и демокрация и е свободен да пътува!

  В Русия съм! В Русия съм!
 28. 28 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 331 Неутрално

  Ето как почнаха протестите веднагаслед изборите - как автомобил кара директно срещу плоцията и се опитва да гази полицаите.
  И тези опити да се газят полицаи с коли бяха няколко.

  Тоест целенасочено се провокира полицията с атаки над нея , полицията се радикализира, почват да действат по силово ... и токава се снима и се пращат тези видеа за медиите.
  Един вид - мирното население си протесриа, а полицията го бие ей така за няма нищо.

  Това е класика на цветните революции - преднамерени провокации срещу полицията, чака се реакцията на полицията , насилие, сблъсъци, снимат се видеа с насилие - и се дава това като картинка по недиите - полициятя бие мирния протест.
  А това как коли газят полицаите се крие, и не се показва.

 29. 29 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 331 Неутрално

  Ето как почнаха протестите веднагаслед изборите - как автомобил кара директно срещу плоцията и се опитва да гази полицаите.И тези опити да се газят полицаи с коли бяха няколко.Тоест целенасочено се провокира полицията с атаки над нея , полицията се радикализира, почват да действат по силово ... и токава се снима и се пращат тези видеа за медиите.Един вид - мирното население си протесриа, а полицията го бие ей така за няма нищо.Това е класика на цветните революции - преднамерени провокации срещу полицията, чака се реакцията на полицията , насилие, сблъсъци, снимат се видеа с насилие - и се дава това като картинка по недиите - полициятя бие мирния протест.А това как коли газят полицаите се крие, и не се показва.
  —цитат от коментар 28 на WWW


  https://youtu.be/bjdb4n_isNs?t=360

  газене на полициаи от коли на "мирните протестиращи"

 30. 30 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Красен СтанчевСвободна Европа------------------Станчев не се ли води "икономист"?
  —цитат от коментар 17 на WWW


  По образование е философ. И кариерата му започна в "Екогласност", в най-ранните години на демокрацията. Игра ключова роля за спирането на строежа на АЕЦ "Белене" от местното население. Икономист го направиха проучванията му относно това "Що е то пазарна икономика?" Не приемаше господстващите след соца разбирания за това, че ключова роля в нея играе мошеничеството ("търговията й мушенгия" и "ако няма далаверка, нищо не става").

 31. 31 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  До коментар [#22] от "amerikanbastard":Със сигурност степното сатрапско джудже сънува аншлус!Въпросът е ще му позволят ли гражданите на Беларус втора Грузия или УкрайнаДано са научили този урок иначе ги чакат още много страдания!!!
  —цитат от коментар 25 на selqnin


  https://www.youtube.com/watch?v=maOjjZDXaEk

  Виж коментарите под клипа...

 32. 32 Профил на varna_moreto81
  varna_moreto81
  Рейтинг: 53 Неутрално

  Тъй като се споменаха полските водопроводчици заляли Запада, трябва да се уточни че те заляха Запада преди 15 години. В момента мигрантският поток е отрицателен - повече поляци се местят от Запада към Полша, отколкото обратно.

 33. 33 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1031 Весело

  На гражданите на Беларус им предстои да станат граждани на Русия!
  Запишете си това и не го забравяйте!
  —цитат от коментар 22 на amerikanbastard


  Това е много смешно и няма да стане по няколко причини.
  1. На протестите се развяват само национални флагове и няма нито руски нито флага от времето на СССР.
  2. Хората не са луди да искат да станат част от държава в която заплатите са по-ниски от техните собствени, а начина на живот много по-мизерен (дори привидната сигурност която има в Беларус я няма в Русия)
  3. Путин си научи урока от Украйна и няма да посмее да използва военна сила. С нападението над Украйна превърна един от най-близките народи на руснаците във смъртни врагове. Същото би станало е Беларус. Да не говорим, че после всякакви потоци ще изчезнат за винаги, а западните санкции тотално ще скапят страната. Това би значело катастрофа за Путин.

  Може да направите разбор на трите точки в пенсионерския клуб на БСП.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 34. 34 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 772 Весело

  До коментар [#22] от "amerikanbastard":Със сигурност степното сатрапско джудже сънува аншлус!Въпросът е ще му позволят ли гражданите на Беларус втора Грузия или УкрайнаДано са научили този урок иначе ги чакат още много страдания!!!
  —цитат от коментар 25 на selqnin

  ---
  Отдавна съм забелязал, че постовете Ви са предимно ентропни плюФки (баластра мохабет) и отразяват най-вече Вашите пожелателни мисли (wishful thinking).
  Като начало ще напомня дислоцирането на един батальон руски спецназ в Белорусия.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 35. 35 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1155 Любопитно

  До коментар [#28] от "WWW":
  А това как коли газят полицаите се крие, и не се показва"

  Кой го крие това как коли газят полицаи ? Всички телевизии в Беларус са държавни и са под контрола на Лукашенко. Ако имаше такова нещо те щяха всеки ден да го показват.

 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7503 Неутрално

  Диктатура се поддържа с арести. Как да я крепят с демокрация, не може.

 37. 37 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 772 Весело


  ---
  3. Путин си научи урока от Украйна и няма да посмее да използва военна сила. С нападението над Украйна превърна един от най-близките народи на руснаците във смъртни врагове. Същото би станало е Беларус. Да не говорим, че после всякакви потоци ще изчезнат за винаги, а западните санкции тотално ще скапят страната. Това би значело катастрофа за Путин.
  —цитат от коментар 33 на iak

  ---
  Смешно е горното Ваше твърдение!
  Путин недвусмислено заяви, че РФ ще спази договорните задължения и ако ситуацията излезе извън контрол ще се намеси. Белорусия е единственият съюзник на РФ. Белоруските военни са не сама проруски, но тях ги свързват и добри лични взаимоотношения с руските висши военни – почти всичките са учили в руски военни академии.
  Украйна е друга бира – тя предстои да се разпадне на православна и католическа част, като православната, около и на изток от Днепър ще отиде към РФ, аз за останалата ще се давят по между си западните съседи на Украйна.
  МАЙДАН В БЕЛОРУСИЯ НЯМА ДА ИМА! Запишете си това.
  Лукашенко му е даден преходен едногодишен период да подготви обединението и преминаването му на почетна длъжност в новообразуваната държава.


  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 38. 38 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1155 Весело

  До коментар [#34] от "amerikanbastard":
  Като начало ще напомня дислоцирането на един батальон руски спецназ в Белорусия.".
  Това твое мнение си го публикувал с ВЕСЕЛО настроение. Предполагам, че ако в твоето село дислоцират един батальон руски спецназ ще го празнуваш като 09.09.1944г.

 39. 39 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 772 Весело

  До коментар [#38] от "constatator":
  Празнуването на 9.9.1944 г. във Виена приключи преди седмица. За Вашето село, Вие имате думата!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 40. 40 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Игра ключова роля за спирането на строежа на АЕЦ "Белене" от местното население.

  До коментар [#30] от "gr52":

  Братчет,
  Стига лъга.
  Местното население в Белене и Свищов е на 100% "ЗА" Белене. Хората искат високи заплати, високи цени на имотите, високи наеми.....
  Ти поне си наблизо до оня край - що си кривиш душата.
  Половината ми рода е от онзи район - знам какво мислят хората....

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 41. 41 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1155 Весело

  До коментар [#39] от "amerikanbastard":

  В моето село отдавна не празнуваме 09.09.1944г.

 42. 42 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Ама работи навънка... що ли? Нека отиде да работи за беларуска заплата, нали е много хубаво там.

  До коментар [#15] от "troi":

  Ами човека е с двойно гражданство - Българско и Американско. Не смята да се отказва от нито едното, че да вземе Беларуско. И освен това - не му е необходимо да работи - жен му не работи, гледа си децата. Купил е имоти и събира наеми. Има инвестиции в ценни книжа - консервативни фондове - не много високи лихви, но гарантирани.
  Не го мисли много.
  Въпроса е - що не си е прехвърлил жената и децата в България или САЩ, а ги е оставил в Беларус.
  И простичкият му отговор е - Беларус откъм удобства ми предлага всичко, което може да ми предложи България, и повече - а това повече е чиста храна, липса на престъпност, чистота по улиците, кварталите и парковете, спокоен живот и добро здравеопазване без ограничения, бюрокрация и рушвети....

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 43. 43 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  В Беларус си “били запазили промишлеността”, да видим какво значи това.
  Комунистическите пропагандисти внушават, “колко лошо, че у нас сме нарязали на скрап индустрията на соца”, видите ли.
  Соц-индустрията, за която жалят комунистите като Бай-Таню, Веселин Дечев, Шака-зулу и Сие - беше остаряла, неконкурентна, често абсолютно ненужна, бълваше загуби и дългове и като странична продукция - брак и смайващо лошокачествени “продукти”.
  Кремиковци нямаше един ден работа на печалба.
  Натресоха ни го съветите, без да имаме нужда от него. Всички сандъци и вагони, доставили железарията, били с надписи на китайски. САвеЦкият сАюз се скарал с довчера браЦки Китай и един приготвен за там завод станал ненужен. Натрисат го на послушна България.
  Находището в Бухово с полиметална руда и съдържание на ферити от около 2-3%(неизгодно ниско) е изчерпано за година-две, река Искър е отровена, а въздухът и почвата в Софийското поле, че и чак в Ботевград са замърсени до болестотворни размери.
  Производството продължава с вносна желязна руда от Алжир и дори Бразилия, с вносни въглища от Донбас и Полша, с многократни прекачвания на тези обемисти товари от милиони тонове. Всичко на загуба - и БДЖ, и флотът, и самото Кремиковци - тотална щета!
  Загубите стигат дотам, че се принуждават да доставят полуготови “сляби” от Украйна, вместо да се леят тук преди валцоване. Забележете - начало на разум! - вместо носещо загуби ненужно производство - по-изгодна покупка.
  На загуба тровят въздуха и водата, за да произведат нискокачествена продукция, носеща загуби и неконкурентоспособност на закупилите я.
  На загуба - ето истинската формула на соца от сАвеЦки тип.
  Завод “Пектин” в Перник снабдяваше с пектин консервните заводи у нас, работещи за (губещ) износ.
  Модерното за тогава италианско оборудване иска ... ябълки.
  За целта цяло Кюстендилско береше ябълки - мобилизирани войници, студенти, чиновници, ученици, работници и селски стопани, зарязали другата си работа, беряха ябълки. И пак не стигаха. Висококачествени златни плодове, огромни, дъхави и вкусни, (скъпи на всеки пазар по света) отиваха с цели самосвали в мелачката за пектин. Всичко завършваше с внос на няколко влака ябълки от Полша и Унгария и пак предприятието беше на загуба.
  Ето тази индустрия - без адекватна суровинна база, без стопанско отношение, без модерни пестящи технологии с дълбочинно преработване, накрая на соца и без пазар - беше фалирала не само в счетоводния смисъл, но още в самия си тъп замисъл.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 44. 44 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Стига лъжи.Средната нетна работна заплата в Беларус е 240 евро при 540 евро за България. По паритет на покупателната способност са 1235 долара за Беларус срещу 1550 за България.

  До коментар [#19] от "Мусаши":

  Ми не е вярно.
  Не ми се рови за данни.
  Заплатите в големите промишлени предприятия са високи.
  А с тези хора сме заедно по няколко дни всяко лято - цялото семейство е тук. Не са глупави хора и могат да смятат, повярвай ми :)

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 45. 45 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1155 Весело

  До коментар [#37] от "amerikanbastard":
  Лукашенко му е даден преходен едногодишен период да подготви обединението и преминаването му на почетна длъжност в новообразуваната държава."

  Лукашенко няма ли да попита народа на Беларус дали иска обединение с Руската федерация. Или резултатът от референдума(ако има такъв) се знае още отсега.

 46. 46 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 772 Весело

  До коментар [#39] от "amerikanbastard": В моето село отдавна не празнуваме 09.09.1944г.
  —цитат от коментар 41 на constatator

  ---
  Промените бавно стигат на село. Споко, и до ваше село ще стигнат, та набързо ще ушиете червените знамена.
  Я виж яФтора, как от ВИШЕобразован (в Ленинград) марксистко-ленински философ бързо надяна stars-stripes фуражка, че даже и самозвано се писа пазарен икономист - Money talks everything!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 47. 47 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4140 Весело

  совхоз - съветско ТКЗС

  совхоз не е съветско ТКЗС, а съветско ДЗС!

 48. 48 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4140 Весело

  До коментар [#13] от "samoedin":

  Майка ми разказваше приказката за кмета, когото не преизбрали.
  Отишъл той в кафенето и запитал съселяните си:" А бе не ви ли управлявах добре, не направих ли толкова добрини на вас и на селото?"
  "Така е - отвърнали те - ама дай сега и другия да го видим. Може пък той и повече да направи. Не може само един и за винаги".

 49. 49 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Лукашенко няма ли да попита народа на Беларус дали иска обединение с Руската федерация. Или резултатът от референдума(ако има такъв) се знае още отсега.
  —цитат от коментар 45 на constatator

  ---
  Защо не се сещам, правителството на РБ дали попита български народ за „цивилизационния избор“ (присъединяването към НАТО).
  Сещам се обаче за един друг цивилизационен избор, който Богдан Филов гръмко обяви в парламента при френетичните възгласи на одобрение на „правилните“ депутати. Само дето има няма четири години по-късно приключи жизнения си път в една яма, появила се в резултат на цивилизационния избор.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 50. 50 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Красен Станчев е написал пълни глупости особено за икономиката:

  БВП на човек :
  България 9 738 долара
  Беларус 6 663 долара тоест 1,46 пъти

  Заплати:
  България 716 долара
  Беларус 457 долара тоест 1,56 пъти

  А и живота в България е 13 % по-скъп тоест стандарта е някъде 1,4 пъти над белоруският!
  А за "запазеното " произвосдство - рзноса на стоки от България е за 33,3 млрд. срещу 32,9 млрд.долара за Беларус!

 51. 51 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2403 Неутрално

  До коментар [#50] от "bobbyperu":

  За съжаление, тази разлика е баш кохезията от ЕС. Т.е. и ние и те сме цъфнали и вързали. Сравни с Естония, която вече догонва Западна Европа.

 52. 52 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Я, Красен оправи България и се захвана с Беларус.

  Но не мога да не се съглася с основната му икономическа теза, въпреки пропагандата и неправилните изводи.

  Понастоящем, в Беларус докарват прилично от контрабанда. Основно чрез заобикаляне ембаргото на Запада към Русия и през създаване на нелегална свободна зона за неофициалната търговия между Украйна и Русия.
  След т.нар. "протести" това със сигурност ще се промени. С две думи, прогнозата за обикновения човек е твърдо обедняване. Либия номер 2.

  Куи боно? В интерес на истината, за България е без значение.

 53. 53 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Автора изигра ключова роля в ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННОТО регистриране на ДПС 1990. Направи го за ПАРИ. Ако тогава имаше оправдание-страх от американски бомбардировки, то сега няма никакво оправдание, защо човекът на ОО и Сорос-Красен Станчев, в качеството си на директор на ББР, отпусна-пропиля- 500 милиона на Пееф Бей! Ккавото и да пише, каквото и да прави, той е НАЕМНИК! И е ПРОТИВ България. Желае същата ЗАЛ съдба и на Белорис! За 30 години-ДЕпопулация пт 30%, съкращаване работните места зъс 75%, над половината работещи работят ИЗВЪН България. Всяка годиниа отрицателен прираст 60 000, и още толкова млади и трудоспособни НАПУСКАТ! За нивата на коруцпия да не говоря. По признаение на самоия Борисов в икономическото ведомство имало -такса упсех-НАД 50%! БОЕЦ-БОко празнувалл първия си милард още 2011. Не ви ли е срам при тези Видими Резултати в България, да давате акъл на другите?!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 54. 54 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3105 Весело

  Как е стигнала до бунта? Ами както у нас. Сорос, Божков и разни, подбуждани и платени отвън мафиотски групи искат да свалят властта. Имаше избори, Бокошенко спечели.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 55. 55 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  Стига лъжи.Средната нетна работна заплата в Беларус е 240 евро при 540 евро за България. По паритет на покупателната способност са 1235 долара за Беларус срещу 1550 за България. До коментар [#19] от "Мусаши":Ми не е вярно.Не ми се рови за данни.Заплатите в големите промишлени предприятия са високи.А с тези хора сме заедно по няколко дни всяко лято - цялото семейство е тук. Не са глупави хора и могат да смятат, повярвай ми :)
  —цитат от коментар 44 на г-н Саранди Говедаров

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wage

  Ето ти справка за заплатите.
  https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Bulgaria&country2=Belarus&city1=Sofia&city2=Minsk
  Ето и за сравнението между София и Минск,като покупателната способност в София е 28 процента по-висока от Минск.

 56. 56 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  До коментар [#14] от "г-н Саранди Говедаров":
  "Градовете са чисти и поддържани.
  Безработица почти няма.
  Стандарта е по-висок от БГ, заради ниските комунални разходи и евтиния градски транспорт."

  Като са богати, защо не виждаме кервани с коли за плажовете в Гърция и България

  подпис
 57. 57 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Смешно е горното Ваше твърдение!
  Путин недвусмислено заяви, че РФ ще спази договорните задължения и ако ситуацията излезе извън контрол ще се намеси. Белорусия е единственият съюзник на РФ. Белоруските военни са не сама проруски, но тях ги свързват и добри лични взаимоотношения с руските висши военни – почти всичките са учили в руски военни академии.
  Украйна е друга бира – тя предстои да се разпадне на православна и католическа част, като православната, около и на изток от Днепър ще отиде към РФ, аз за останалата ще се давят по между си западните съседи на Украйна.
  МАЙДАН В БЕЛОРУСИЯ НЯМА ДА ИМА! Запишете си това.
  Лукашенко му е даден преходен едногодишен период да подготви обединението и преминаването му на почетна длъжност в новообразуваната държава.
  —цитат от коментар 37 на amerikanbastard


  Вашето твърдение се базира на липса на критично мислене. Запомнете че Путин и цялото КГБ-истко ръководство прави точно обратното на това което казва. За Украйна казваха, че признават границите и. И дори бяха подписали писмен меморандум и въпреки това я нападнаха без дори да и обявят война.
  Сега казват че щяли да влезнат в Беларус ама ................................. само в краен случай и само при външна заплаха хахахахахахх

  Путин си научи урока, макар и по трудния начин. Най-бързият начин да загуби завинаги Беларус е да влезне с армията. Да не говорим че санкциите които ще последват ще бъдат катастрофални за Русия и лично за Путин.

  Вие руските тролове не може да разберете, че в 21 век (не след втората световна война), най-важно е какво мисли народа, а не какво мисли руския пишман диктатор.
  На протестите няма нито едно руско знаме. Няма и съветското знаме на сегашния Беларус. Има дори полски и европейски знамена, но руски знамена няма.
  Друго нещо което не разбирате руските тролове. Армията не е ефективна спрямо собствения народ, тя е ефективна спрямо външен враг. Когато накараш войниците да стрелят по майките бащите и братята си те спират да изпълняват заповеди. Това колко пъти ви се случи дори в Русия и пак не го разбирате....

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 58. 58 Профил на nik_grigorov
  nik_grigorov
  Рейтинг: 49 Неутрално

  До коментар [#14] от "г-н Саранди Говедаров":

  Твоят приятел дето си е оставил семейството в Минск защо работи на запад? Вероятно е в държава от Европейския съюз. Защо не замине в Евразийския съюз(с членове Русия,Беларус,Армения,Казахстан и Киргистан)? Нали Западът е лош,покварен,еврогейски и т.н.?
  А в руската кочина и нейните сателити всичко е прекрасно и населението благоденства.

 59. 59 Профил на nik_grigorov
  nik_grigorov
  Рейтинг: 49 Неутрално

  До коментар [#14] от "г-н Саранди Говедаров":

  Твоят приятел дето си е оставил семейството в Минск защо работи на запад? Вероятно е в държава от Европейския съюз. Защо не замине в Евразийския съюз(с членове Русия,Беларус,Армения,Казахстан и Киргистан)? Нали Западът е лош,покварен,еврогейски и т.н.?
  А в руската кочина и нейните сателити всичко е прекрасно и населението благоденства.

 60. 60 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Твоят приятел дето си е оставил семейството в Минск защо работи на запад? Вероятно е в държава от Европейския съюз. Защо не замине в Евразийския съюз(с

  До коментар [#59] от "nik_grigorov":

  Всъщност работи в САЩ.
  И "работи" е силно казано.
  Данъчен и финансов консултант.
  Работи за себе си - няколко месеца през зимата, когато се правят данъците....
  Умно момче - отишъл отдавна, изучил се, взел лицензи ...
  Що трябва да мие чинии или да бере ягоди в ЕС?

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 61. 61 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 809 Неутрално

  А за "запазеното " произвосдство - рзноса на стоки от България е за 33,3 млрд. срещу 32,9 млрд.долара за Беларус!

  До коментар [#50] от "bobbyperu":

  К'во изнасяш ти ве?
  К'во произвеждаш?
  Изнасяш стоки на ишлеме и пшеница.
  Произвеждаш чушкопеци и матраци.

  Беларус произвежда тежки влекачи, които дори Русия не може да се научи да прави последните 30 години
  Произвежда трактори и камиони и всякаква машинария.
  Произвежда ракети, с които се въоръжава Украйна, примерно.....
  Има добре развит софтуерен сектор.

  Научи се да правиш косачка за трева, пък после приказвай.....

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 62. 62 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 772 Неутрално

  [quote#57:"iak"][/quote]
  Очевидно сте iak, но не в главата! Живот и здраве Ви желая и пак ще говорим.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 63. 63 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Игра ключова роля за спирането на строежа на АЕЦ "Белене" от местното население.До коментар [#30] от "gr52":Братчет,Стига лъга.Местното население в Белене и Свищов е на 100% "ЗА" Белене. Хората искат високи заплати, високи цени на имотите, високи наеми.....Ти поне си наблизо до оня край - що си кривиш душата.Половината ми рода е от онзи район - знам какво мислят хората....
  —цитат от коментар 40 на г-н Саранди Говедаров


  Ами питай тези, които не са от твоята рода. Спирането на строежа на АЕЦ "Белене" в началото на 90-те беше осъществено изцяло от местното население - главно Свищов, за Белене не знам. Хората блокираха шосета и ЖП линии - подстъпите към строежа, имаше непрекъснати митинги, водеха се преговори с тогавашното "правителство" - от негова страна основен преговарящ беше Румен Овчаров; опитаха се да убият с камъни отговарящия от страна на ЦК на БКП - Леон Таджер, правеше се агитация в цяла централна северна България срещу строежа... Спирането му НЕ беше в резултат на икономически причини - местното население беше докопало някакви изследвания, че химически отравяния (Свилоза) + слаба радиоактивност = рак, и градът беше гръмнал...
  .....................

  Не съм точно от този край, но през месеците около постигането на споразумение - построеното да бъде законсервирано и строежът да спре, по някаква случайност бях там (търсете жената...). И с изумление наблюдавах ставащото - не бях и помислял, че в България е възможно подобно нещо. Сегашните шутовщини, по сравнение със ставащото тогава са нищо.... По едно време заплашиха, че ще се отделят от България - "Нове" е по-стар от нея, и в тогавашната паника на номенклатурата ги взеха сериозно...
  ...........................

  А какво мисли сега "местното население", нямам представа... Отдавна не съм там... Но факт е, че спрения тогава строеж така и не започна отново.

 64. 64 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  До коментар [#49] от "amerikanbastard":

  Ако всичките тези глупости ги пишеше преди дваесеипет години, може би щеше да ти се върже някой... Сега изглеждаш като музеен експонат, агитиращ да се абонираме за "Работническо дело", което отдавна не излиза... Глупав и смешен.

 65. 65 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  До коментар [#50] от "bobbyperu":

  В Беларус не е точно износ. Реекспорт е.

 66. 66 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#61] от "г-н Саранди Говедаров":

  Това са опорни точки за руски тролове. Всеки руски трол твърди, че в Русия/Беларус е по-добре отколкото в България, а действителността е доста по различна, да не кажа обратна. По повечето, да не кажа по всички икономически показатели България изпреварва Беларус. И не е важно дали работиш на ишлеме или произвеждаш трактори (имаш тежка металургия - Кремиковци) Най-важното е колко пари получаваш и какво можеш да си купиш с тях:
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wage
  https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Bulgaria&country2=Belarus&city1=Sofia&city2=Minsk


  Дори в беларуския софтуерен сектор, които е единственото нормално нещо там ние ги превъзхождаме. Има беларуски софтуерни фирми, които идват в България, а обратното не се наблюдава

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 67. 67 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 772 Неутрално

  До коментар [#49] от "amerikanbastard":Ако всичките тези глупости ги пишеше преди дваесеипет години, може би щеше да ти се върже някой... Сега изглеждаш като музеен експонат, агитиращ да се абонираме за "Работническо дело", което отдавна не излиза... Глупав и смешен.
  —цитат от коментар 64 на gr52

  ---
  Очевидно преди „дваесеипет“ години още сте ходили прав под масата, а и вероятно от скоро сте постигнали компютърна грамотност. Иначе щяхте да знаете, че още тогава във форума на Блъсковия „Монитор“ предсказах, че до 2015 година икономиката на Китай реално ще надмине тази на САЩ. Тогава „партнерите“ десни се смееха, ама сега не им до смях, когато вече предстои премахването на долара като световна резервна валута. За домашно да узнаете, какво означава това за икономиката на САЩ.
  Любопитен съм как ще се сбъдне предсказанието на „Дневник“ от Бъдни Вечери 2019, че "Русия още 6 години може да няма кораби да довърши "Северен поток 2"
  И ко тана?
  Оказа се, че има такива кораби, нещо повече ВМФ на РФ вече охранява довършването. Германия сега, след като се изложи с Навални, пък предложи откуп от 1 милиард евро на САЩ за техен газов терминал. Много гот, Газпром ще продава на САЩ втечнен газ, а САЩ на Германия – помощ от приятел, за да има топло през зимата!
  В мюнхенската си реч на 10 февруари 2007 г. руският президент обяви, че еднополюсният свят е неприемлив за Русия и тя ще отстоява националните си интереси. 12 години по-късно, на 9 юни 2019 г., той категорично заяви, че не признава световното господство на САЩ, не може да се съгласи с разширяването на НАТО до границите на Русия и че политиката на бившите западни съюзници доведе до това, че раздели планетата на два лагера – за САЩ и против САЩ.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 68. 68 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Като начало, за да го приемат сериозно Путин присъедини Крим.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 69. 69 Профил на Джонджо
  Джонджо
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Александър Лукашенко (името му на белоруски не се произнася така)..."
  Правилно. Произнася се Лукашенка. Но не и Цукашенк, както е по новоизлюпеното правило "Цихановска" за транслитерация на беларуски имена на български, според което първата буква от беларуската фамилия се заменя с буквата "Ц", а последната се заличава.

 70. 70 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Странно, някои хора все още си мислят, че в Кремъл стои Елцин.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 71. 71 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  До коментар [#70] от "amerikanbastard":

  Ми не. Стои един опозорен глупак. Социопат, педофил, хомосексуалист. Един провален и презиран човек.

 72. 72 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  В мюнхенската си реч
  —цитат от коментар 67 на amerikanbastard


  Мюнхенската реч на Хитлер е била къде-къде по-впечатляваща от всичките мрънканици на плешивата Лукреция Путина. И кво?

  Целият свят презира руските подчовеци - алкаши, подзаборники, психопати...

 73. 73 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Ми не. Стои един опозорен глупак. Социопат, педофил, хомосексуалист. Един провален и презиран човек.

  До коментар [#71] от "gr52":

  Е-е-е-е,
  Айде по-полека.
  Дори противниците уважават Путин и го смятат за добър лидер и държавник.
  Нещо си много кисел днес.
  А на морето е толкова топло и слънчево.....

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 74. 74 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 772 Неутрално

  До коментар [#70] от "amerikanbastard":Ми не. Стои един опозорен глупак. Социопат, педофил, хомосексуалист. Един провален и презиран човек.
  —цитат от коментар 71 на gr52

  ---
  Липсата на аргументи и факти води до безсилие и пускане в ход на плюФките.
  Very low IQ!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 75. 75 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  До коментар [#53] от "джендър NATO generals":

  Всички знаем опорните точки на петата колона на Москва. Наизуст ги научихме. Вече даже не ни и разсмиват - дрън-дрън-дрън, бля-бля-бля, хвалипръц - пръц-пръц...
  .................
  Все пак живеем в България, интелигентни хора сме - не проституиращи лумпени, и имаме достъп до достатъчно информация...

 76. 76 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  До коментар [#73] от "г-н Саранди Говедаров":

  Ти на това "уважение" ли му викаш? Ми тя и Пена Градската от Полски Тръмбеш, като се напие, почва с хвалбите - кой я бил "уважил" предната нощ...

 77. 77 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  До коментар [#67] от "amerikanbastard":

  Мноо важно кво си бил писал в Блъсковия "Монитор" преди даесеипет години! То едва ли някой го е прочел, ти искаш да са го запомнили!

 78. 78 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  До коментар [#74] от "amerikanbastard":

  "Аргументы и факты" - култовото социдиотическо списание на крепостните-пропагандисти на един генетически увреден "народ"!

 79. 79 Профил на monitor13720
  monitor13720
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#16] от "troi":

  Ако Беларус се откачи от Русия, следва колапс на индустрията, която се захранва със суровини (не само енергийни) от Русия. Така че не ги очаква бъдещето на Полша, а мизерията на бандеровска Украйна.

 80. 80 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  До коментар [#79] от "monitor13720":

  И представа си нямаш, колко народ рева в България, как без Русия сме си живи загинали! Цялата пета колона на Москва! Пък то кво - оправяме се някак си, нищо, че москалите продължават да ни крадат от хляба и да ни трошат нощем джамовете.

 81. 81 Профил на monitor13720
  monitor13720
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#80] от "gr52":

  Много добре се оправяме - затова народа повече от 2 месеца протестира. Все пак да напомня, че наистина индустрията ни бе разгромена след 1989. Дори военната - след като по нареждане отвъд океана спряхме да произвеждаме за повече от 10 години, после още 10 да възстановим производството и загубените пазари. Ако Беларус последва и нашия светъл пример с разгром на селското стопанство, ще стигнат украинската мизерия много бързо.

 82. 82 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  До коментар [#81] от "monitor13720":

  Това не е народът. Това са петата колона на Москва, която не може да преживее, че все повече се отлепяме от нея - преди време в Черна гора също пробваха номера с "народното въстание" + ПОДГОНЕНАТА криминална престъпност, + изхвърленяците в политиката. 100 човека не са народ.

  Що се отнася до народа - нямаш представа с каква омраза и с какво презрение говорят хората за тази измет! За тях това са червени боклуци, които отново се опитват да хвърлят България в хаос, за да ловят риба в мътна вода.

 83. 83 Профил на monitor13720
  monitor13720
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#82] от "gr52":

  Жалко за опита за разговор - сега разбирам, след повторението на всички гнусни ГЕРБ-ерски опорки-клевети, с кого си имам работа.

 84. 84 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Е, ти беше ясен от самото начало. какъв разговор очакваш? А за разбирането - нищо не си разбрал. И се моли така и да си остане.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK