Как Борисов сам призна своя десетгодишен провал

Борисов все ни внушава: Управлявах повредена, но все пак работеща държава и няма да дам други да я счупят дотам, че да спре съвсем! Но забеляза ли той противоречието, в което се заплете?

© Юлия Лазарова

Борисов все ни внушава: Управлявах повредена, но все пак работеща държава и няма да дам други да я счупят дотам, че да спре съвсем! Но забеляза ли той противоречието, в което се заплете?Анализът е препубликуван от "Дойче веле".


Политолозите обичат да говорят за конкуриращи се наративи: народът срещу мутрите, мафията срещу държавата, и т.н. Тези разкази са неизбежно фигуративни. Президентът зове "мутри вън!" и всички се оглеждат. Премиерът (както през 2013-та) разкри, че мафията иска да го свали, а протестът бил нейна маша. Събрани, двамата твърдят, че мурафетите на мутрите и мафията се продават навсякъде в държавата: възглед, с който протестът не спори.


Разни гласове зоват двамата големи да седнат по генералски и да се разберат по мъжки. Други казват, че е късно, че времето за диалог е отминало. Протестът е категоричен: не искаме диалог, искаме да си вървите! Е, до Радев още не е опрял. В политическия език на въоръжение при актуалните политически играчи обаче не се минава без диалогичност. Явно всички споделят възгледа, че държавата е машина, когато в един глас говорят за нейния рестарт. Всъщност метафората за рестарта не обещава много: тя предлага не повече от автокорекция на все същата операционна система.
Колко повредена е държавната машина


Когато Борисов се кълне, че няма да им даде да счупят държавата, той внушава, че държавата е сложна машина, изискваща умели и опитни оператори, каквито искащите оставката му не са. Когато обаче прегърна идеята за Велико народно събрание, той де факто призна своя десетгодишен управленски провал и второ, че причината за него е системна: че държавата е била изначално повредена поради конструктивни дефекти в конституцията, откъдето и нуждата от нов основен закон.


Печелене на време или не, идеята за нова конституция оголи противоречието, в което отдавна пребивава Борисов: хем десет години умело опериране на държавната машина, хем тя е с устройство, позволяващо други да управляват и държавата, и него. Принципно няма как да се счупи нещо, което е било поначало повредено. Така с идеята за нова конституция Борисов призна и същевременно оправда провала си, с което по същество се солидаризира с протеста. Затова и следва веднага да подаде оставка поради призната управленска несъстоятелност и поради лъжата, че е управлявал и е можел да поправи държавата в движение.


Борисов, който беше обещал да се справи с корупцията и мафията, днес си измива ръцете, че олигархията му е извивала ръцете, вързани от държавното устройство. Ако някога твърдеше: Аз ги хващам, те ги пускат! днес чрез конституционния вопъл признава, че през цялото време е бил марионетка, демократична фасада, легален параван и потьомкинско село за пред гости от Европа.


Разбира се, двете метафори - за счупването на държавата и за държавата като поначало повредена - според него са в продуктивно противоречие. Ако на площада хората са по-малко, то е, защото тези от кръчмите му вярват, когато де факто твърди: направих за вас всичко според дадените ми от системата възможности; да, най-бедните сте в Европа в най-корумпираната и недемократична държава, но все пак повдигнах жизнения ви стандарт. Да, около мен се крадеше, а и на мен нищо човешко не ми е чуждо, но мърдах напред страна с квадратни колела. Наследих модел, с който се борих до неговата окончателна победа. Ето ме победен и честен: провалих се по структурни причини. Управлявах повредена, но все пак работеща държава. Няма да дам други да я счупят дотам, че да спре съвсем!


Метафората за превзетата държава


Опозиционните говорители предпочитат предмодерната метафора на пленената и превзетата държава. Трагико-героическите обертонове в превода на state capture може и да грабват масовото съзнание, все още под знака на петвековното робство, но все пак се има предвид държава, която е превзета (с измама, отвътре), уловена (като в мрежа) или "захваната" (според неологизма на експерта по темата Даниел Смилов).


Според опозиционните лидери, държавата само привидно се управлява от видимите лица на властта, докато и тя, и те са всъщност на разпореждане от олигархичните кръгове (Пеевски, Доган и др.). Достатъчно е те да вземат властта, за да се освободи тя от олигархичния диктат, първо, защото те самите са морално чисти и икономически необвързани, и второ, защото знаят какво да променят и как да поправят в така съществуващата уредба, тъй щото държавата да бъде освободена от мъртвата хватка на олигархията. Дузина години по-рано същото твърдяха и Борисов, и ГЕРБ.


Ако нещо обединява автентично протестиращите, то е съзнанието, че държавата е поначало превзета отвътре, тъй като това е било правно и институционално възможно, т.е. държавата е "заложник" и "плячка", защото така е замислена и конструирана. Протестът изхождаше от интуицията, че моделът е сбъркан, че преднамерено позволява недосегаема и невидима власт. Затова в началото той настояваше и за нова конституция, която да демонтира механизмите, позволяващи машинации в държавната машина. Утопичната визия на протеста беше, че държавата следва да се почне отначало, да се изгради отново из основи. В същото време, не без да изпада в противоречие, протестът настояваше за неотложни избори измежду политически играчи и партийни формации, които отхвърлиха необходимостта от нов държавен дизайн. С изключение на ГЕРБ, чиято афера с новата конституция вече коментирахме.


Парадоксът е видим


Парадоксална ситуация отвсякъде: ГЕРБ хем отказва да сдаде властта, хем признава, че не я държи. Опозиционерите хем твърдят, че системата е изначално сбъркана, хем я легитимират чрез волята за избори и ни внушават, че могат да я оправят в движение. Впрочем, пак с изключение на закъсняло революционизираната ГЕРБ, у никого не личи готовност за преоценка на Прехода. Криминалната му несправедливост, довела до дотам разчекната социална ножица, че идеята за българско общество от десетилетия е баснословна фикция, остава извън дневния ред на опозицията.


Така е, защото всички от Нинова през Трифонов до старата гвардия в Демократична България, са деца-отличници на Прехода. С преизбирането на Нинова БСП се затвърди като партия на статуквото и крепител на превзетата отвътре държава, също като ДоПеСарая, воден от сякаш изконни права над раята, както и народняка Трифонов. Протестът, който също недоизрече Б-то на Прехода, тъй и ще си остане с отворена в А уста. Не може да се сърди на десницата: тя вярва в неприкосновеността на капитала (натрупан все едно как). Не може да се сърди и на БСП, която е убедена, че всяко скъсване на пъпната връв с БКП и Путинова Русия, ще спре притока на олигархична храна и електорален въздух.


Протестът иска нов градеж, тъй като не вярва сградата да става за саниране. На него му липсва такава левица, която да критикува наследствата и статуквото на Прехода. При нейната липса, протестът е обречен да разиграе поредната популистка ситуация на разрив между "елити" и "маси", само дето наследникът на Борисов, г-н Трифонов, нехае за него.


Тъй че протестът като искане не просто за избори и рестарт, а за нов дизайн, сглобка и работа на системата, е обречен. Алтернатива няма, чака ни отново центърът, историческото блато. Както нямаше лустрация, тъй и страницата на Прехода ще бъде обърната непрочетена.


Борисов и ГЕРБ всъщност подкрепят протеста с една конституционна идея повече от опозицията. Остава да я подкрепят с оставки.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (105)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 15 Любопитно

  Бочко е ясен,но ние веке верваме само на демократичните българи.Най-вече на Ицето,Раданч и Корни.....,защото са се даказали във времето!
  👨‍🎓👩‍⚖️👨‍🎓👩‍⚖️👨‍🎓👩‍⚖️👨‍🎓

  Много съм прост
 2. 2 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  "Президентът зове "мутри вън!" и всички се оглеждат."
  ..............

  И го виждат седнал на една маса с едни мутри в хотела на един олигарх.

 3. 3 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  “Принципно няма как да се счупи нещо, което е било поначало повредено. “
  ——
  Принципно има как и лесно може — родил си се улав, паднал си и си счупил главата и сега си улав със строшена глава. И като сме си на темата — колко е, значи, две и две?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 4. 4 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 15 Любопитно

  “Принципно няма как да се счупи нещо, което е било поначало повредено. “——Принципно има как и лесно може — родил си се улав, паднал си и си счупил главата и сега си улав със строшена глава. И като сме си на темата — колко е, значи, две и две?
  —цитат от коментар 3 на Gretel


  Две и две в България винаги е равно на две .....,за да може две да се усвои.
  Тека е сега,тека ще е и след Момчето което говори с чекмеджето.Не мое да си част от системата .....и да не си вътре в системата.
  😎🕎😎🕎😎

  Много съм прост
 5. 5 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  Няма значение дали Борисов или Трифонов ще са начело на държавата - моделът на мафията е нежизнеспособен и ялов, той се крепи наидеята за контрол, експлоатация и потискане на народа, необявена кастова система и контролирано общество. Не само в България е така, но тук е доста видно..... :)

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 6. 6 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 15 Любопитно

  Няма значение дали Борисов или Трифонов ще са начело на държавата - моделът на мафията е нежизнеспособен и ялов, той се крепи наидеята за контрол, експлоатация и потискане на народа, необявена кастова система и контролирано общество. Не само в България е така, но тук е доста видно..... :)
  —цитат от коментар 5 на Боян Таксиров


  А бе Боянчо......,то друг модел нема в цяла Европа,ти искаш да го има в България!
  😎🕎😎🕎😎

  Много съм прост
 7. 7 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#6] от "Шака Зулу":

  Има известни разлики, но така или иначе моделът е ялов и тепърва ще се случват разни неща.
  Усещането за несправедливост и липса на смисъл води до демографска криза, и ако ще елитите чудеса да направят, демографската криза ще продължи...

  А това води до разпад на тази система.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  Едно време менторът, идол и духовен баща на Бойко Борисов - бае Тодар от Правец - ни водеше към светли бъднини, но на всеки няколко години, когато се закучеха нещата, свикваше пленум, конгрес, национална партийна ковференция, някаква публична дунанма, с която Партоята обявяваше качествено нов курс, смел ззавой на 180 градуса, но ... пак с бае Тодар начело.

  Вижда се, че бате Бойко е бил добър ученик и си е водил записки в часовете по държавно управление в Правешкия увинерситет.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  До коментар [#7] от "Боян Таксиров":

  "Усещането за несправедливост и липса на смисъл води до демографска криза, и ако ще елитите чудеса да направят, демографската криза ще продължи..."

  Сред моите приятели и познати се сещам за едно-две семейства, на които децата им са в България, учат или работят тук, защото не са ги приели никъде на Запад, но трескаво обмислят начини да заминат.

  Неотдавна се видях по тъжен повод с приятел от Израел, с когото не се бяхме виждали години. Дъщеря му - около 30-годишно момиче - била завършила Единбургския университет и направила успешно докторат там. Живеела с българин, с когото се запознала по време на следването си. И двамата нямали абсолютно никакво намерение да се връщат в България, а престоят й от една седмица заради повода, който споменах, само затвърдил у нея това убеждение.

  Как да убедим децата си, че #HUBAVOE, след като те виждат с очите си как е ТУК и как е ТАМ?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 937 Неутрално

  От статията лъха безнадежност и обреченост. Ще видим дали все пак ще има промяна, но първата стъпка ще бъдат оставките на правителството и Гешев.

 11. 11 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 288 Любопитно

  До коментар [#1] от "Шака Зулу":


  До коментар [#2] от "4ort":

  Е.аси в колко застъпвате на смяна? Надника ли ви вдигна вожда? 24/7 ли сте?
  Браво така се брани честта на Вожда.

 12. 12 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Боко лош, но и другите същите? Нямало подходяща левица, която да вдигне революция? ДБ не са ли такава? Ама май са слабички и "елитарни" според автора, масите не ги харесват.

 13. 13 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  "но все пак повдигнах жизнения ви стандарт. Да, около мен се крадеше, а и на мен нищо човешко не ми е чуждо, но мърдах напред страна с квадратни колела."

  Много точно, бил подигнал жизнения стандарт - направо готово за девиз на милиционерската Партия: Чрез кражба към прогрес. А че не му е чуждо е видно от нощните шкафчета. Жалко че и жипката не е с квадратни колела.
  Няма как цели поколения повече от 45г. възпитани в идеалите на Андрешко и закърмени с идеалите на социализЪма да постигнат нещо по-различно от описаото в статията.

 14. 14 Профил на Северозападнал
  Северозападнал
  Рейтинг: 777 Неутрално

  "...у никого не личи готовност за преоценка на Прехода. Криминалната му несправедливост..."
  Напротив, такъв човек има! Казва се Иван Гешев! Подпука олигарсите и се обяви за ревизия на приватизационните сделки. Нали така, не помните ли? И точно тогава се появиха протестърите и народните борци "срещу мафията ". Да, и разни с извинение казано "анализатори ", които един друг се цитират.
  Всичко останало в "статията " е изсмукани от пръстите халюцинации, внушения и тинтири- минтири на квадрат!

 15. 15 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3776 Неутрално

  Много дълго и сложно писание. А всичко е елементарно - "Аз съм прост и вие сте прости...". И кражби до дупка на принципа - "След над и потоп". Това е ГЕРБ. Шайка, начело с баце, в услуга на ооределени олигарси и техни пионки.

 16. 16 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  До коментар [#3] от "Gretel":

  Абсолютише!
  Ако сте ПП дали сте ПКП няма особено фолямо значение - има отношение само към документите за самоличност!

 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5918 Неутрално

  ПРОТЕСТИТЕ - ЕВРОПИАР ЗА БОЙКО БОРИСОВ !
  Да, ще каже някой, ама тези протести са против Бойко Борисов. Иска се оставката му, също така цял свят чу, че той е мутра, че Бойко Борисов е мафиот... Вярно, е че светът чу, но не разбра... И детото чува виковете на майка си, но от това чуване се е родила поговорката: "Пей, Станке ле, кой ли те чува"...

  [email protected]
 18. 18 Профил на Boriana Gecheva
  Boriana Gecheva
  Рейтинг: 19 Неутрално

  Когато един филолог започне да говори за управлението на държава, ясно проличава липсата на логическо мислене. Понеже видите ли държавната машина била по начало зле конструирана, желанието за поправка (Нова конституция) било порочно и доказвало, че Борисов се е провалил. И трябвало да си ходи. Тоест, държавата не може да се поправя и развива. Намирисва на анархизъм. Но когато на мястото на Борисов дойде друг, независимо кой, държавната машина ще е същата, нали? А що се отнася до управленски провал като понятие, можем да дадем доста примери за последните тридесет години. Категоричен провал беше управлението на Жан Виденов и на Тройната коалиция. Провал беше и управлението на Луканов и Беров. Така че, добре е, когато се пише, пишещият да се ппидържа повече към истината. А пък "Дневник" да не гледа със зяпнала уста към Дойче Веле! Тя не е Бог на истината!

 19. 19 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5918 Любопитно

  Българинът не се учи и заради това повтаря. Повтори Византийското владичество с отоманско, ама по две... В този смисъл българинът повтори и Бойко Борисов, че и потрети. Но, както е тръгнало... и ще почетвърти...

  [email protected]
 20. 20 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5918 Любопитно

  Но защо прави протестът пиар на Бойко Борисов? Ами, простичко е. В Германия излязоха на протест, но какво направи кака му на Бойко Борисов - насмете ги съвсем демократично с водни оръдия, те подвиха опашки и се прибраха по домовете да обясняват на любимите си под юргана какви герои са...

  [email protected]
 21. 21 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5918 Любопитно

  Жълтите жилетки... У нас жълти жилетки слагат полицаите, във Франция протестиращите са с жълти жилетки, за да може да се вижда как бягат от протестите в случай, че се появи превозно средство. По навик в Германия, Англия, Испания, Франция протестърите не се оплакват от палките, от водните струи, от сълзотворния газ. Знаят, че това е най-демократичния начин да бъдат разпръснати. И без тези атрибути не си тръгват от площадите.

  [email protected]
 22. 22 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5918 Любопитно

  При нас обаче е друго. Ако полицай удари и един протестиращ с палка всички реват като един, че него са ударили. Всеки се чувства бит. В това нещо сме единни - хленчим като един. А ударят ли един от нас ревем и вместо него. Българинът най-обича да страда и го прави шумно и с възторг.

  [email protected]
 23. 23 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5918 Неутрално

  До коментар [#17] от "karabastun":

  Защо пиар за Бойко Борисов.
  Защото никъде в демократичния свят не са очаквали, че народното недоволство може да бъде озаптено с мълчание. Тълпата реве под прозорците, Бойко Борисов открива магистрала в Добруджа.
  И в събота и неделя протестиращите тръгват по нея, за да използват последните слънчеви лъчи на Златните пясъци.

  [email protected]
 24. 24 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5918 Неутрално

  После ще отидат да съберат малко пари на протеста другата седмица, защото зима иде - я Банско,, я Пампорово.
  А предвождащите агитките могат и до Алпите да мръднат.
  Ами да вземат данъчните да започнат да събират налози и от протестърите. Тъй, де - заработват. Професионалисти. Като се включи и функцията им на пиарспециалисти... Защото светът вижда какво правят те, ама вижда какво прави и този, срещу когото протестират. А той прави...

  [email protected]
 25. 25 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  До коментар [#9] от "Norman Granz":
  Гърнец, децата ти толкова ли са некадърни, че на Запад и за миячи на съдове не ги искат?

 26. 26 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  До коментар [#25] от "4ort":

  "Гърнец, децата ти толкова ли са некадърни, че на Запад и за миячи на съдове не ги искат?"

  Децата ми още не са се пробвали за миячи на съдове - и това ще стане, ако Бойко Борисов не ги направи министри в кабинета си.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 27. 27 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  Комара както винаги е точен:
  https://segabg.com/sites/default/files/_sega/styles/sega-max960-nocrop-watermark-conditional/public/comix/09-16-2020.jpg

  Единственият начин да се озапти тази престъпна шайка е да й се спрат субсидиите.

  Мисля, че с вдигналия се през последните 2-3 месеца шум дори на самодоволните и безотговорни европейски бюрократи трябва да им е светнала лампа, че изкарваните с труд пари на германските, холандските и френските данъкоплатци изтичат в руски корупционни проекти и в чекмеджетата на мафията.

  Изказвания като това на Джеймс Пардю - врял и кипял на Балканите дипломат без политически обвързаности - казват истината за България, а не политически коректните мънкания на функционери от ЕНП, които разчитат на гласовете на Борисовите фактотуми, за да прекарат една или друга резолюция през Европарламента.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 28. 28 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  баце много бързо натрупа много черни точки и както е изнервен народа покрай маски и ограничения и ... директен червен картон за метушев стана работата

 29. 29 Профил на kwy38371721
  kwy38371721
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Когато някой управляващ се провали,народът си казва тежката дума на изборите-шут отзад.Борисов е единственият,който печели парламентарни избори вече 10 години поред,защото народът така е решил,а не някакви литературни и политически анализатори.

 30. 30 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#6] от "Шака Зулу":


  До коментар [#7] от "Боян Таксиров":

  Напротив,в Европа и особено в САЩ е възможно все пак и "обикновен" човек да се издигне във висшето общество. Я вижте Тръмп! Той НИКОГА преди не е участвал в политиката,но стана президент на Щатите!!! И не ми казвайте,че щото е милиардер,затова е спечелил Белият дом. В САЩ милиардерите са 584 на брой,но само Тръмп успя да стане президент.
  В България днес социалната "система" е досущ като през комунизма! Невъзможно е човек дори кмет на село да стане без одобрението на комунистите от ГЕРБ,БСП,ДПС...

 31. 31 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2346 Весело

  Сега гербиджилъкът ще ни припомни, че:
  - няма кой
  - няма #КОЙ
  - всички са маскари
  - зле сме, заради РаданЪ, ЛозанЪ, РистЮ и Костов
  - Божков и Сорос са се съюзили...

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 32. 32 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  Когато един филолог започне да говори за управлението на държава, ясно проличава липсата на логическо мислене. Понеже видите ли държавната машина била по начало зле конструирана, желанието за поправка (Нова конституция) било порочно и доказвало, че Борисов се е провалил. И трябвало да си ходи. Тоест, държавата не може да се поправя и развива. Намирисва на анархизъм. Но когато на мястото на Борисов дойде друг, независимо кой, държавната машина ще е същата, нали? А що се отнася до управленски провал като понятие, можем да дадем доста примери за последните тридесет години. Категоричен провал беше управлението на Жан Виденов и на Тройната коалиция. Провал беше и управлението на Луканов и Беров. Така че, добре е, когато се пише, пишещият да се ппидържа повече към истината. А пък "Дневник" да не гледа със зяпнала уста към Дойче Веле! Тя не е Бог на истината!
  —цитат от коментар 18 на Boriana Gecheva  До коментар [#18] от "Boriana Gecheva":

  Точно във Вашият "коментар" липсва логическо мислене и е пълен с лъжи! Например,при Тройната коалиция положението на народа беше сто пъти по-добро в сравнение с "управленията" на комуниста Борисов.
  И какво разбирате под "провал"? Управлението на Жан-Виденов например е успешно - той заличи дълговете на милионерите с куфарчетата и ограби валутните спестявания на народа,което беше и целта му.
  Целта на комуниста Борисов беше да извади България от НАТО и ЕС,и той се провали.

 33. 33 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Димитър Камбуров
  Дойче веле

  ---------------------------

  изключително силна хибридна атака на Германия срещу България !

  изключително силна !

  Яко хулене и плюване , ката ден по 2-3 статия с нападение над България !

 34. 34 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4011 Весело

  " Борисов и ГЕРБ всъщност подкрепят протеста с една конституционна идея повече от опозицията. Остава да я подкрепят с оставки."


  " Борисов и ГЕРБ всъщност" търсят начин за оцеляване ! Всичко друго е мимикрия ! С Караянчева начело на парламента ъова управление изпадна в пълен ступор и вече стана за смях ! Хората искат бъдеще извън сараите, не ПКП начело на властта !

 35. 35 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 772 Неутрално

  След като провала е 10 годишен, Дойче веле е трабвало да критикува България още миналата година ... или преди 3 години ... или преди 5 години .

  Но не !

  Атаките срещу България започнаха тази година, и като почнаха протестите стигнаха до кресчендо през последните 1-2 месеца !

  Сега ДВ открива 10 годишен провал в БГ.
  А как не са го забелязвали досега,а го видяха чак 2020 година?

  Синхрона в атаките срещу България е виден.

 36. 36 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  "...у никого не личи готовност за преоценка на Прехода. Криминалната му несправедливост..."Напротив, такъв човек има! Казва се Иван Гешев! Подпука олигарсите и се обяви за ревизия на приватизационните сделки. Нали така, не помните ли? И точно тогава се появиха протестърите и народните борци "срещу мафията ". Да, и разни с извинение казано "анализатори ", които един друг се цитират.Всичко останало в "статията " е изсмукани от пръстите халюцинации, внушения и тинтири- минтири на квадрат!
  —цитат от коментар 14 на Северозападнал


  Дойче велле се е превърнал в либерално лява медия!

  Борисов е лош, но ако БСП с ДПС се домогнат до управлението на страната, за което си мечтаят авторите от Дойче велле, ще стане много по-лошо!

 37. 37 Профил на Miroslav Vladimirov
  Miroslav Vladimirov
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Към автора:Майка ви сигурно много се гордее с вас:)

  Мирослав Владимиров
 38. 38 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Няма значение дали Борисов или Трифонов ще са начело на държавата - моделът на мафията е нежизнеспособен и ялов, той се крепи наидеята за контрол, експлоатация и потискане на народа, необявена кастова система и контролирано общество. Не само в България е така, но тук е доста видно..... :)
  —цитат от коментар 5 на Боян Таксиров


  какъв е тоя "модел на мафията" дето го каканижете като папагали?

  я дай с 5 изречения какво е "модел на мафията" в БГ?
  и с още 5 изречèния какво е "хубав(не мафиотски) модел" който го има в "хубавите държави"?

 39. 39 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4011 Весело

  До коментар [#25] от "4ort":

  " Гърнец, децата ти толкова ли са некадърни, че на Запад и за миячи на съдове не ги искат?"

  Ми премиерът има дете, върнало се от " Запада" ! Питай го него такива въпроси, ще ти обясни по - добре от Норман как стоят нещата с работата зад граница....

 40. 40 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#27] от "Norman Granz":

  Как се пише ДжеймС или ДжеймЗ?

  По темата,вече казах,че ЕС не може да спре парите за България,защото тези пари са...български,взети от българският народ. Никоя държава не подарява пари на друга държава. Това важи и за ЕС.
  Ако ЕС реши да спре парите за България,Б.Б. просто ще спре годишната вноска от €600млн. в бюджета на ЕС. И ще изгони от България компании като "Лидъл" например,които изнасят печалбата си от нашата страна.
  Единственият начин Борисов да бъде изгонен от Брюксел е МОРАЛНОТО остракиране...

 41. 41 Профил на ГЕРБ е равно на посредственост и простотия
  ГЕРБ е равно на посредственост и простотия
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Когато един филолог започне да говори за управлението на държава, ясно проличава липсата на логическо мислене.
  —цитат от коментар 18 на Boriana Gecheva


   Друго си е пожарникар и гаваз - ей тва са най-великите управленци, нъл тъй, г-жа!

  А я кажете, вашата светла "логика" на какъв тип образование и компетенция се уповава?

 42. 42 Профил на ГЕРБ е равно на посредственост и простотия
  ГЕРБ е равно на посредственост и простотия
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Едно не мога да разбера: кой ви излъга, че от един отявлено ПРОСТ човек, може да излезе нещо читаво, хеле пък в това сложно нещо управлението на държава в преход? Кога тази лъжа се намърда в обществото ни и кога толкова хора започнаха да й вярват.

  Ето, вече лъсват измеренията на това прост човек да е на власт. Примерно, един Виденов може да беше всякакъв, но не беше прост. И си подаде оставката когато видя, че е време за оставка. За разлика от него, Борисов е готов да потопи всичко и всички, само за да не се оттегли, въпреки, че много добре знае, че е време за оставка. Ето това е разликата с простия човек.

 43. 43 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  До коментар [#29] от "kwy38371721":

  Но пък неговият учител печелеше избори над 30 години и то със смазващ резултат...

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  До коментар [#14] от "Северозападнал":

  И кога Гешев ще се заеме с бившите сикаджии и охраната им?

 46. 46 Профил на rta48522758
  rta48522758
  Рейтинг: 283 Неутрално

  До коментар [#23] от "karabastun":

  Ами биваше и да не строи,а само да краде!
  Имам близки роднини в гр.Димитровград.Живеят на централен булевард,който години беше разкопан.1 ремонт и 4 ремонта на основния ремонт!!!!В продължение на 2-3 години.И когато питахме,каква е тази работа хората(потомци на строители)вдигаха примирено рамене.А тези ремонти стават с пари,а не с харизми и с герберско очарование.Описвам този случай,а такива има на всяка крачка, именно заради примирението.Такива като теб имат голям принос за подобно поведение.Ако имаш финансово удовлетворение за тази си дейност-добре,но ако искрено вярваш на това,което пишеш,си е направо зле.

 47. 47 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  Без да ще авторът с едно изречение издава същността на т.н. протест: "Разни гласове зоват двамата големи да седнат по генералски и да се разберат по мъжки. Други казват, че е късно, че времето за диалог е отминало. Протестът е категоричен: не искаме диалог, искаме да си вървите!" Тоест проблемът е в Радев. Ако се разбере по мъжки с Борисов, отпадат основанията за протеста. Но вече било късно. И трябвало Борисов да му сдаде властта и да си ходи. Точно за това става дума. Опит за насилствено вземане на властта от Румен Радев. Няма как да не се съгласим с автора. Друг въпрос е масовката на протеста. Как бил разнолик, как най-различни възгледи за управлението и живота се изповядват и пр. Нищо подобно. Протестът е монолитен и идейно цялостен. Това е протест реванш. Опит на изтиканите в ъгъла левичари, социалисти, анархисти и криптокомунисти да си го върнат за трийсетгодишната Голгота, преживели след 10 ноември. По-раничко излизат беловласите бесепета, , докато ги държат краката да послушат пламенните речи на Бабикян, Минеков и Хаджигенов, тук там деца /деца около 40-годишни/, а в по-късни часове децата, но вече и внуците - към двайсетте. Някой залъгва ли се, че деца и внуци на хора от градската десница ще тръгнат да качват Румен Радев на престола като един бай Тошо? Или бащите и дядовците им ще се подредят до Мая Манолова, Румен Петков, Корнелия Нинова, Александър Томов и пр. Не, нали? Да, де, но в ГЕРБ има бивши комунисти, а Борисов напуснал пожарната, за да не си хвърли партийната книжка. По въпроса с книжката нали вече има яснота. Така са постъпили мнозина по онова време, за да излязат от системата със съответните бонуси далеч преди години за пенсия. Отказвайки да се деполитизират. След което се деполитизират с удоволствие, естествено. Но има, има бивши комунисти в ГЕРБ. Възможно е. даже много вероятно. При един милион комунисти и семействата им преди 10 ноември няма как иначе. Важното е друго. Кой какви ги е вършил след въпросния 10 ноември. Борисов държи, например, наследницата на БКП 10 години ефективно извън властта.

 48. 48 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  До коментар [#9] от "Norman Granz":

  Бащата на момчето да не е бивш военен от ВВС?

 49. 49 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  До коментар [#40] от "deaf":

  "Как се пише ДжеймС или ДжеймЗ?"

  Джеймс със "с" и Чарлз със "з".

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 50. 50 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Провал, ама десетгодишен! А някой се провалиха за 2 години.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  До коментар [#48] от "lz73":

  "Бащата на момчето да не е бивш военен от ВВС?"

  На приятеля на дъщерята ли? Честно казано, не знам, но мога да попитам.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 53. 53 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#40] от "deaf":"Как се пише ДжеймС или ДжеймЗ?"Джеймс със "с" и Чарлз със "з".
  —цитат от коментар 49 на Norman Granz  До коментар [#49] от "Norman Granz":

  +++

 54. 54 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  До коментар [#52] от "Norman Granz":

  Имам познат, на който синът му завърши някакъв инженерлък там, а пък момичето в което беше влюбен, ама много, преди 6-7 години беше еврейка. Не сме се чували скоро, та за това питам...
  Ако става дума за същите хора, повярвай ми ще се върнат в България. Кръвта вода не става...

 55. 55 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  До коментар [#54] от "lz73":

  "Ако става дума за същите хора, повярвай ми ще се върнат в България."

  Не, не са те.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 56. 56 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2506 Неутрално

  Димитър КамбуровДойче веле---------------------------изключително силна хибридна атака на Германия срещу България !изключително силна !Яко хулене и плюване , ката ден по 2-3 статия с нападение над България !
  —цитат от коментар 33 на WWW


  За теб критиката срещу Борисов е критика срещу България, нападение срещу България, хибридна атака срещу България!
  Единствен Борисов РАВЕН на България!!
  Не си си доспал!
  Смешен си!

 57. 57 Профил на ГЕРБ е равно на посредственост и простотия
  ГЕРБ е равно на посредственост и простотия
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ами биваше и да не строи,а само да краде!Имам близки роднини в гр.Димитровград.Живеят на централен булевард,който години беше разкопан.1 ремонт и 4 ремонта на основния ремонт!!!!В продължение на 2-3 години..
  —цитат от коментар 46 на rta48522758


  Всеки знае, че това е гербавата действителност. Всеки, включително и убедените фенове на ГЕРБ, включително и запалените им тролове тук. Оттам нататък следват мантри и опорки, с които се оправдава това крадене, най-вече въртящи се около "всички са маскари (но нашите маскари са най-добри)" и т.н. То и затова гербавите, както крепителите на всяка една власт, са съсредоточени главно в оплюване на другите. Забележете, че са превърнали в някакво изходно положение, че "Радев" и "Коренла" са нещо лошо, макар реално да няма обективни факти, които да го потвърждават.

 58. 58 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  До коментар [#26] от "Norman Granz":

  "Децата ми още не са се пробвали за миячи на съдове - и това ще стане, ако Бойко Борисов не ги направи министри в кабинета си."

  Горното беше задявка - имам едно дете и определено НЕ СТАВА за мияч на съдове, нито за пожарникар. За перач на пари, трафикант на крадени кули и бухалкаджия - още по-малко.

  За миячи на съдове стават министрите от кабинета на Бойко, стига да бъдат обучени подходящо, иначе ще изпочупят квото мият, както изпочупиха държавата.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 59. 59 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  До коментар [#56] от "Alexander97":

  "За теб критиката срещу Борисов е критика срещу България, нападение срещу България, хибридна атака срещу България!"

  Сталин - это СССР; СССР - это Сталин.

  Ein Volk, ein Reich, ein Führer.

  Типичното мислене на нацисти и комунисти.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 60. 60 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2506 Неутрално

  След като провала е 10 годишен, Дойче веле е трабвало да критикува България още миналата година ... или преди 3 години ... или преди 5 години .Но не !Атаките срещу България започнаха тази година, и като почнаха протестите стигнаха до кресчендо през последните 1-2 месеца !Сега ДВ открива 10 годишен провал в БГ.А как не са го забелязвали досега,а го видяха чак 2020 година?Синхрона в атаките срещу България е виден.
  —цитат от коментар 35 на WWW


  България Е СЪВЕТВАНА ДЕСЕТ ГОДИНИ да си подреди къщичката, но Борисов хитруваше като в селска кръчма!
  Става дума за съдебната система, а той:
  –Остана една стеничка да измажем!
  Не е вярно, че дефектите в съветския модел на съдебната система не са критикувани – САМО ДЕСЕТ ГОДИНИ!
  кАЖИ! Борисов измаза ли СТЕНИЧКАТА?

 61. 61 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#9] от "Norman Granz":

  За какво млади и/или образовани хора да се връщат в БГ? Виждат че с честен и почтен труд, богати няма да станат, но ще живеят достойно без притеснения дали парите ще им стигнат до другата заплата. Аз самият бих се върнал като одъртея още, ама не за да работя или за да вземам участие в обществения живот. Ще си отглеждам билки, ще завъдя пчели, може и гъби.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 62. 62 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Европа и САЩ ясно казаха на тулупа, че е история. В момента трескаво се заличават доказателства и се търсят спасителни планове.
  Скоро Борисов ще избяга от България, че дългата и тежка ръка на Пеевски няма да го пожали, нито пък клюна на Сокола. Ще насъскат Гешев и тоя естроген като едното нищо резко ше почне да разследва вече доказано автентичните снимки и записи.
  Само и само Гешев да остане на власт.

 63. 63 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "Президентът зове "мутри вън!" и всички се оглеждат."..............И го виждат седнал на една маса с едни мутри в хотела на един олигарх.
  —цитат от коментар 2 на 4ort


  Къде това?

 64. 64 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Весело

  десетгодишен провал..... ама май е малко повечко...... https://youtu.be/rjLqwmRjlIc

 65. 65 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Преброих десет големи и още няколко малки противоречия в съжденията на автора, който е загубил логическата връзка или умишлено е гледал на друга посока, когато истината е минавала пред него!
  Цялата конструкция на съжденията в този текст е повредена и има основен пропуск – кой Р. Радев от всички Радевци в България начена протеста, кой е, от кой е издигнат и от кой е подкрепен! Какви гафове е извършил и има ли основание за съдебно дирене (не говоря за народен съд по време на мандата)!
  Кой поиска нова конституция, кой поиска 120 депутати и какво е супена държава, която работи и счупена, която не работи – няма ли разлика! Кой стои зад протеста – буквално – БСП/Радев-Решетников/ДПС/Манолова/Божков/Трифонов, левите-десни – хора изхабени от статукво до болка! За какво зове автора! Ако говорим за по-голямото зло, то това са изброените горе ! Е, по-голямото зло е най-голямото зло за България, защото това са комунистите, а те държавата я чупят винаги, така както си седят и така я чупят, както гърми Чернобил – всичко се разхвърчава и после не можем да почистим руините с години, камо ли да градим наново!
  Ако бъркам някъде, то е че истината в България не аксиома, а е ИЗБОР!

 66. 66 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#9] от "Norman Granz":

  Не знам, аз нямам деца и такива мисли не ме терзаят много...

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 67. 67 Профил на ND
  ND
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#42] от "ГЕРБ е равно на посредственост и простотия":

  Хайде да се разбереме по темата колко "прости" са пожарникарите !?
  "Факултет „Пожарна безопасност и защита на населението“ е носител на дългогодишна традиция в подготовката на ИНЖЕНЕРНИ кадри за нуждите на пожарната и аварийната безопасност в България. "
  https://www.mvr.bg/academy
  Възпитаниците на ТУ и ВИАС - ИНЖЕНЕРИ "прости" ли са?!
  Искам да Ви припомня, че ББ има "образователно-квалификационните степен" ДОКТОР.
  В двора на факултета до скоро стоеше едно "кълбо", където са се провеждали практическите тестове по дисертацията му „Психофизическа подготовка на оперативния състав на Противопожарна охрана за действие в екстремална ситуация на пожар“през 1990 година. Трябва да Ви информирам, че колега, който след 2000 г. беше на обучение в Япония, разказа че там по график жителите на всяка префектура минават през подобни "симулационни центрове" за да добият практическа подготовка за действия в "екстремална ситуация".
  Възпитаниците на Ф-т "ПБЗН" преминават и подготовка за "УПРАВЛЕНИЕ на КРИЗИ".
  В същност бяхме "късметлии", че ББ повери на ген. Мутафчийски управлението на "Кризата Кавид-19" - разпространението на вируса беше ограничено, здравната система - подготвена, индустрията - пренастроена за производство на защитни облекла, маски, дезинфектанти.
  Имам далечни роднини в Бергамо. Там здравната система просто ГРЪМНА - старческите им домове станаха морги. Имаше момент, в който между 24 и 6 часа само прибираха труповете по къщите!
  Снимката на колоната от линейки в Русия, които не намират къде да закарат болния не сте ли я виждали!?
  До този момент ББ е хвърлял 2 пъти ОСТАВКА и е доказвал, че "властта не е самоцел".
  Кого в момента "потапя" това управление?!
  По време на КРИЗА е нужно ЛИДЕРСТВО и ОТГОВОРНОСТ!
  Меркел, Макрон, Путин - кой подаде оставка?!

 68. 68 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Защо не се събудите и не изтрезнее и не си измиете очите, та дано прогледнете, да видите, че държавата е много бедна! Ще питате риторично "ЗАЩО"! Е, как защо, та вие, ако не знаете, нали тук всеки разбира от всичко!
  За мен поне е ясно, че българската икономика и бизнес е генетично увредена, заради топлия климат на южна държава и заради дълбоките повреди случили се в човека по време на режима на БКП! Та най-добрите южни държави са Италия, Испания, Гърция – все държави с тежки икономически проблеми, но пък толкова силни географски и исторически разположени, че от само себе си идват пари в икономиките им, иначе мързела и готованщината са водещи! А в България нищо не е наред, никой не прави каквото трябва и както трябва! Ние даже не се веселим от сърце и затова дори не ставаме! Бедни сме, защото не работим ефективно, с много къс хоризонт сме и сме много разединени, освен това... да отнемам десет страници от форума! Но сме бедни, защото не ставаме за нищо и тези, които ни ги рекламират като успешни, млади и различни и те не стават – виждат до където им стигат ръцете!

 69. 69 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Няма значение дали Борисов или Трифонов ще са начело на държавата - моделът на мафията е нежизнеспособен и ялов, той се крепи наидеята за контрол, експлоатация и потискане на народа, необявена кастова система и контролирано общество. Не само в България е така, но тук е доста видно..... :)
  —цитат от коментар 5 на Боян Таксиров


  ТОЙ СЕ КРЕПИ на голяма част от народонаселението, което се мисли за тарикати и тайничко иска и то да папа от баницата, независимо коя, вацното е да е КЕЛЕПИР
  Как беше- Да не настине и да не се мине - тук е проблемЪТЪ!

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 70. 70 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#16] от "telqk":

  “ Ако сте ПП дали сте ПКП няма особено фолямо значение”
  ——
  Не е баш така. Имайки впредвид , че понятието ПП е джендър-неутрално (едно окончание “ьо” или дори “ю”) мнозина гордо изписват “пСп”. Вижте наш Грънчо.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 71. 71 Профил на gpb42643987
  gpb42643987
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Всичко тече, всичко се променя" - така е и с Конституцията. България се преобразява всеки десет години и това е факт. Времето за промяна отдавна е настъпило и само заровена в пясъка глава не може да го осъзнае. Напъните на самозвани политолози, прибягващи до софизъм, за да докажат обратното или просто да оплюят някого са смешни и израз на нечистопътна демагогия, а може би и на характерно за "политиката" на Дневник невежество.

 72. 72 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 962 Неутрално

  Много говорене, много анализи, много думи.. . а фактите са пределно ясни: няколко месеца преди редовните избори един "протест" беше инспириран от криминални и евразийски кръгове, когато Държавата и новата прокуратура погна някои* от недосагаемите им "бизнесмени".

  * казвам "някои", защото ми е ясно, че има много други, които за сега не са засегнати от обвинения. Но аз искам тоди път към изчистване от "олигарси" да продължи, а не да спре. Парадоксално, но "протестът" против "мафията" най-малкото подпомага (ако приемем, че не цели) именно това.

  Няма за пореден път да споменавам лицата на "протеста" - неуспели политици и "млади" протестиращи със спомени още от времето на Живков.
  незная колко тралва да си наивен, за да си въобразиш, че точно пък техните кроежи и замисли имат истинската цел да отстранят мафията от държавата. Всичко прилича на сблъсък между два олигархични кръга - единият притиснат в ъгъла. Съмнявам се, че неговата защита, ще доведе до крах на "мафията".

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 73. 73 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#69] от "Matrix":

  Ами да, ти искаш ли да се минеш? :))

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 74. 74 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 569 Неутрално

  https://dariknews.bg/novini/parlamentarni-izbori-2014/trima-ot-gerb-izbrani-s-preferencii-se-otkazvat-ot-parlamenta-1338456

  Що за хора избират управлението?

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 75. 75 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3776 Неутрално

  До коментар [#27] от "Norman Granz":

  Нали ги спряха? Преди Орешарски да им оправи бакиите. И КТБ фалираха. Но, за всичко е виновен първо Станишев, после Орешарски, Путин и международното положение. Като свършат с тях, се сещат за Костов.

 76. 76 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  Много сложен го изкараха Борисов.

 77. 77 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3776 Неутрално

  До коментар [#47] от "nik_77.":

  Четете конституцията бе хора! Не говорете на изуст и по опорки (освен, ако не ви плащат за това). Президентът има ограничени пълномощия и не управлява!

 78. 78 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  Провалът на Борисов е провал на България и той беше предизвестен. Не може да се очаква една мутра да има успехи в управлението на държава.

 79. 79 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3776 Неутрално

  До коментар [#67] от "ND":

  Първият път даде оставка точно по време на криза. Фискален резерв от 3,7 млрд лева, от които 1,4 взети от НЗОК (от Дяков пицата). За една година с протести, Орешарски остави във фиска 8,7 млрд лева за канон Боко 2. И ГЕРБ реши да изтекли заем от милиарди лева.

 80. 80 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  Начи според автора, Боци се провалил, щото искал нова конституция и с това си искане признава провала. Опозицията и протестиращите обаче не искат нова конституция. Тоест, според авторската логика, те би трябвало да не виждат провал в държавата.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 81. 81 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3776 Неутрално

  До коментар [#79] от "Vlado Nikolov":

  За кабинет Боко 2. И изтегли... От автокоректора е.

 82. 82 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  "Утопичната визия на протеста беше, че държавата следва да се почне отначало, да се изгради отново из основи. В същото време, не без да изпада в противоречие, протестът настояваше за неотложни избори измежду политически играчи и партийни формации, които отхвърлиха необходимостта от нов държавен дизайн."

  "Тъй че протестът като искане не просто за избори и рестарт, а за нов дизайн, сглобка и работа на системата, е обречен. Алтернатива няма, чака ни отново центърът, историческото блато. "
  *
  Това синтезира цялата същност на ситуацията. Изводите също са верни.
  Само не мога да разбера за какво му е някаква си левица или ни прокарва тезата, че в Майчето ни е спасението.

 83. 83 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3056 Неутрално

  "Алтернатива няма, чака ни отново центърът, историческото блато."

  ПРОСТИЯТ няма да поумнее!
  Но и най-обикновеният човек знае, че всяка работа си иска майстора. Стругарят ще може да прави болтове, ако има обучение и опит. Готвачът трябва да има лиценз, а бръснарят майсторско свидетелство.
  Боко се огради с гавази и калинки. Те обслужват него а не държавата. Даже и при комунизма номенклатурните списъци съдържаха имена на специалисти, случайни хора нямаше. Боко възстанови комунизма буквално, но само с неговите недъзи и без позитивното. Основният недостатък на сегашното управление е некадърност и професионална негодност достигнала до степен на абсурд. Който и да дойде след Боко, трябва да работи професионално.

 84. 84 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3607 Весело

  До коментар [#14] от "Северозападнал":

  Подпука олигарсите

  Подпука някои олигарси, след като се скараха помежду си за подялбата на ограничените все пак европейски и български средства!

 85. 85 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 645 Неутрално

  "Алтернатива няма, чака ни отново центърът, историческото блато."ПРОСТИЯТ няма да поумнее!Но и най-обикновеният човек знае, че всяка работа си иска майстора. Стругарят ще може да прави болтове, ако има обучение и опит. Готвачът трябва да има лиценз, а бръснарят майсторско свидетелство.Боко се огради с гавази и калинки. Те обслужват него а не държавата. Даже и при комунизма номенклатурните списъци съдържаха имена на специалисти, случайни хора нямаше. Боко възстанови комунизма буквално, но само с неговите недъзи и без позитивното. Основният недостатък на сегашното управление е некадърност и професионална негодност достигнала до степен на абсурд. Който и да дойде след Боко, трябва да работи професионално.
  —цитат от коментар 83 на Judjuk


  Ами винаги комунистите след правителство на Бойко са грабили професионално. Абе, умник - да си спомняш освен царските чешмички по времето на Серг-Гея , Бея и Злодея за цялото време за близо 10 години от 2001-2009 И 2013-2014 г. в бЪЛГАРИЯ нещичко да е построено и да не е откраднато??? Я се огледай, смешнико и виж колко неща бяха направени и продължават да се правят при Борисов. Искате парите пак да влязат в джобовете на олигарси, а не в магистрали, здравеопазване, образование - НО ПАСАРАН!

 86. 86 Профил на Roumen Stoilov
  Roumen Stoilov
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Празни внушения. Произведените от бкп/бсп мафии са в борба за надмощие. Едната тегли към кремъл, другата ни крепи в ЕС и НАТО. Това е закономерното последствие от тоталитарния комунизъм. Приятен избор!

 87. 87 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Тулупа е провал. Е, не и за него де, и за оная мис Бикини в Барселона.

 88. 88 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Бочко е позор. Опровергайте ме :)

 89. 89 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Авторът живее и преподава в Ирландия. Ама ние, тука дето живеем трябва да оправяме държавата, той и милиони като него ще гледат отстрани и ще дават акъл. Е как да стане мили мои? Нямо кой да дойде да оправи държавата. Трябва всеки малко да си скърши рахата, да жертва време, усилия, нерви, пари и да даде каквото може, за да се оправи държавата. С викане и разходки по улиците е до време. После идва нова власт, ново правителство и пак същото ли ще правим? Викане и разходки? Докога? Докато почнем да куцукаме с бастуните и патериците и да нямаме глас повече? Хайде да започнем да мислим с поне 2-3 хода напред, защото иначе сме обречени още 20-30 години да си правим улични разходки и протести.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 90. 90 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  по същество се солидаризира с протеста

  Мутрьо е един въртигъз, днес е с тоя, утре против него, типично по мафиотски... Да излязат медийните психолози и да му направят публично профил, както правят на тоз или онзи убиец

 91. 91 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Борисов окончателно счупи държавата - ОСТАВКА!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 92. 92 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Ето го:
  1. България е най-корумпираната страна в Европа
  2. България е с най-ниски заплати в ЕС
  3. България е с най-ниски пенсии в ЕС
  4. България е с най-висока смъртност в целия свят
  5. В България липсва разделение на властите
  6. България е на 111-о място по свобода на словото
  7. България е една от последните държави по проучвания и иновации в ЕС
  8. България е на последно място в ЕС по дигитализация
  9. България е с най-ниско качество на живот в ЕС
  10. България е на последно място в ЕС по обем на търговията на дребно
  11. България е на последно място по заплащане на труда в сектора на производството в ЕС.
  12. Премиерът ни е неграмотен, бивш СИК-аджия, охрана на Живков, агент „Буда“
  13. Скандалът с „Наглите“
  14. Провал на изслушването на Румяна Желева за еврокомисар
  15. Убийството на Боби Цанков
  16. Размириците в Катуница
  17. Скандалът за проучване на шистов газ
  18. АСТА
  19. Уволнението на Трайчо Трайков заради проекта Белене
  20. Избягалите братя Галеви в деня на присъдата им
  21. Скандалът с Цеко Минев за Пирин
  22. Референдумът за АЕЦ „Белене“ и лицемерието
  23. Скандалът с бюлетините в Костинброд
  24. Скандалът с подслушванията от Цветанов
  25. Яневагейт
  26. Скандал в с. Гърмен
  27. Пожарът на Тютюневите складове
  28. Пожарът на Царските конюшни
  29. Суджукгейт
  30. Кумгейт
  31. ЦУМгейт
  32. Срив на Търговския регистър
  33. Скандал с ДЖИ ПИ груп
  34. Апартаментгейт
  35. Скандал с изтекли лични данни от НАП
  36. Скандалът със закупуването на ЧЕЗ от Гинка Върбакова
  37. Провалът с фабриката на VW и инвестицията от 1 милиард, която отиде в Турция
  38. Изборът на Гешев за главен прокурор
  39. Kъщите за гости на властта
  40. 34.1 млрд. евро външен дълг на България (60.1% от БВП)
  41. Избиването на животните от БАБХ
  42. Продажба на българско гражданство от хора на ВМРО за 10000 евро
  43. Скапани магистрали
  44. Чистачки гонят затворници от ЦСЗ
  45. Ало, Ваньо
  46. „Ти си го избра“ - Цацаров
  47. БудаГейт
  48. ДДСГейт
  49. НДКгейт
  50. ДАИгейт
  51. БарселонаГейт
  52. „Килърите“
  53. ФурмиГейт
  54. Тефтерчето на Златанов
  55. Скандалът с Митьо Очите
  56. Скандалът с избягалия Божков и корупцията в правителството
  57. „Пералнята“ Брендо
  58. „Пералнята“ Маджо
  59. Избягалият Цветан Василев и източването на КТБ
  60. Джамбазки хванат да кара пиян
  61. Пацо Терасата -хконсул на Валенсия
  62. Бетономорие
  63. Мишо Бирата и изненадващата смърт
  64. Мистериозната смърт на Ваньо Танов
  65. Убийството на „Чората“
  66. Ръждясало БДЖ, самозапалващи се влакове
  67. Реремонти / на ремонта ремонт/
  68. Предаване на гюленисти в затворите на Ердоган
  69. Скандалът с данъците на Лукойл – България
  70. Скандалът с тол системата
  71. Тонове кокаин до Шабла
  72. Стената по границата - 1 ред излезе 4 пъти по-скъпо от двуредова в Гърция
  73. Държавата изби овцете и козите в Странджа
  74. Терорът от частните съдебни изпълнители
  75. Скандалът ООН
  76. Скандалите с мръсния въздух в София
  77. Бракониерство и незаконна сеч на горите
  78. Взривът в с.Хитрино
  79. Източени язовири
  80. Водната криза в Перник
  81. Отровени реки
  82. Натравянето на Гебрев
  83. Противоречивата стратегия за справянето с пандемията COVID-19
  84. Фалитът на ТЕЦ София
  85. Източването на БДЖ и пътя към фалит
  86. Бунище за европейски боклук
  87. Скандалът с ББР и сделки за олигарски (Гергов, Пеевски, Цеко Минев и др.)
  88. Скандалът с изтеклите записи и снимки на Бойко Борисов
  89. „Дължимите“ 52 млн. от братя Домусчиеви за БМФ
  90. 43.2 млн. лв. за „дупката“ на Георги Гергов във Варна и облагодетелстването му
  91. 113 млн. лв. за бул. „Васил Левски“ във Варна, който пропадна малко след откриването
  92. 140 млн. неправомерно финансиране на ПИБ от държавата
  93. Скандалите с ЕРП-тата
  94. Скандалът с „Натура 2000“
  95. Отровният въздух в Русе
  96. Радиационната вода в Хасково
  97. Скандалната продажба на VIVACOM
  98. $1.5 млрд. щета по анекса на Булгартрансгаз с Газпром
  99. Скандалите с майките от „Системата ни убива“
  100. Скандалът с мораториум върху иновативните лекарства за борба с онкологични заболявания

 93. 93 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Аз не виждам провал в управлението на Борисов. На изборите през Март, вероятно ще вземе повече гласове от предишните. Борисов е единственият човек в Българската политика, за който точно пасва понятието ДЪРЖАВНИК. Всички останали на политическия хоризонт са мишоци и лаладжии. Всеки непредубеден човек вижда това. И шепа кресливи безделници не можаха да създадат ситуация на криза, въпреки кукловодите от Москва. Казвам го за осми път - ако съберете толкова протестиращи, колкото са чакащите на Кулата за влизане в Гърция, тогава ми говорете за провал на Борисов. Ще си го изберем пак, защото алтернативи прото НЯМА. Дългият Чалгар, Маяма, Курни, Резидентът Фърчилков, лумпените от Възраждане НЕ СА АЛТЕРНАТИВА. Още по-малко са нелепите неадекватници от Отвратителното Трио, пък за кресльовците, безделниците и наркоманите покрай тях - не си струва да говорим. Засега, няма алтернатива на Бойко-4.

 94. 94 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  ..................Печелене на време или не, идеята за нова конституция оголи противоречието, в което отдавна пребивава Борисов..................

  Ало, дойче велестия.
  Нова конституция не нужна на христоивановци и на Борисов по една и съща причина.
  Влизане на ИК и узяконяване не гей браковете.
  Протестърите сториха най-голямото зло на България.
  Единственият шан е да НЕ мине идеята за ВНС. Дано не мине.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 95. 95 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#91] от "neut":

  Не се приема. Свиквайте с този факт.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 96. 96 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#89] от "Darcas":

  Май да. Вече 30 години е така.
  Няма причина да не е така още 30 години. За щастие няма да съм жив да видя новите 30 години.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 97. 97 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#80] от "kaiser":

  Невярно. Тримата глупаци искат нова конституция.
  Не знаеше ли? Както и защо я искат?
  Както и защо "Дневник" ни засипва с безсмислени статии по въпроса?
  Мога да ти обясня при желание и да ти го докажа.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 98. 98 Профил на mengo
  mengo
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#24] от "karabastun":

  Karabastun очевидно се дразни, че протестиращите се числят към все по-намаляващата и търсеща другаде спасение средна класа и техните семейства; и това че те за разлика от пенсионерите и бедните (34% ли бяха от населението по последни данни) могат да си позволят отпуска на море или планина.
  Той си признава, че дори не си е направил труда да види какви хора са и какво искат.
  Иначе видяхме що за агитки бяха на т.н. "контра" протест срещу тези, които бяха против избирането на Гешев за главен прокурор като единствен кандидат на властта.

 99. 99 Профил на mengo
  mengo
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#92] от "#ОСТАВКА":

  Благодаря за поста. Някои много бързо забравят.

 100. 100 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5918 Любопитно

  Не е важно аз к'во съм видял - важно е , че социалистите преговарят за коалиция с “Демократична България” и партията на Слави Трифонов.
  Мая ще я направят премиер !
  Като изберете Слави, Ицето и Мая - да няма след една - две години протесте в стил : ''Млада бях, мале - излъгаха ме....." - а Нинова да замята перчем :)

  [email protected]
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK