Да постигнем промяна

Да постигнем промяна

© ReutersКоментарът на председателя на Европейската комисия след първата ѝ годишна реч пред Европейския парламент За състоянието на съюза се публикува от "Дневник" екзклузивно за България.


През вековете пандемиите са променяли съдбата на хората. Когато живеем в такова време, ние виждаме света в различна светлина и си припомняме стойността на много от най-простите неща в живота - всекидневните ни занимания, прегръдката за любимите хора, красотата на природата около нас. В такова време си задаваме въпроси за начина, по който уреждаме живота си, и се питаме дали не можем по-добре. Дава ни се възможност да пренапишем бъдещето си.


Това ще е така и през тази пандемия. Този период, разбира се, беше болезнен и плашещ за милиони хора - и трябва да продължим да бъдем бдителни, тъй като в някои части на Европа броят случаите на отново нараства. Последните шест месеца обаче ни научиха и на това колко е ценно да живеем в съюз, в който можете да разчитате на 27 нации, които си помагат в трудни моменти. Предоставя ни се възможност да излезем от кризата по-силни заедно.
Че това е възможно, показва историческото споразумение за NextGenerationEU - нашият план за 750 милиарда евро за възстановяването и за бъдещето. Никога досега Европа не действала като едно по този начин. Сега е моментът да се захванем заедно за другите въпроси със същия дух.


Да вземем миграцията. Тя разделяше Европа твърде дълго време и съм убедена, че можем и трябва да управляваме миграцията заедно. Само бегъл поглед на новините е достатъчен, за да се убедим колко спешно се нуждаем от намиране на устойчиво решение за всички. Както обявих в речта си за състоянието на Съюза по-рано тази седмица, през следващите дни Европейската комисия ще представи нов европейски пакт за миграцията. При изготвянето на пакта ще подходим човешки и човечно и ще гарантираме, че той не е "европейски пакт" само на книга, а и че по замисъл представлява общо европейско решение. Той ще се основава на солидарността, както между европейците, така и с бежанците, и на колективната отговорност на националните правителства. Миграцията ще продължи да бъде част от пейзажа. Трябва да я управляваме добре - с нейните предизвикателства и възможности.


Сега е моментът Европа да стъпи отново на крака и да планира този по-добър начин на живот. По време на карантината мечтаехме за по-чист въздух и по-зелени градове. Цифровите технологии позволиха на учениците да продължат да учат, а на предприятията да продължат да работят, но твърде много европейци - в селските райони или в семейства в неравностойно положение - не можаха да се възползват от това. Светът след пандемията трябва да бъде по-добър от този и сега разполагаме с всичко, от което се нуждаем, за да превърнем това в реалност.


С NextGenerationEU разполагаме с финансовите ресурси, от които се нуждаем, за да предприемем спешни и стратегически действия - от подобряването на скоростта на интернет до подпомагането на промишлеността ни. Разполагаме с възможност не просто да възстановим икономиката си: можем да изградим по-добър начин на живот за утрешния свят. В нито една област това не е по-важно, отколкото в отношенията ни с нашата планета. С Европейския зелен пакт заложихме целта за постигане на неутралност по отношение на климата до 2050 г. За да се уверим, че ще можем да я постигнем, сега ще предложим целта за намаляване на емисиите до 2030 г. да се увеличи от сегашните 40% на най-малко 55 %.


Това е голям и амбициозен скок. Той обаче е както реалистичен, така и полезен за нашата икономика и промишленост. През последните седмици получих стотици писма от граждани, ръководители на предприятия и неправителствени организации с искане Европа да поеме водеща роля в процеса. И именно това имаме готовност да направим. Тук обаче не става дума само за намаляването на емисии - целта е да изградим един по-добър за обитаване свят, като се започне от сградите и се стигне до по-чистия транспорт.


Положителната промяна за нашата планета означава и промяна на манталитета ни в положителна посока. Европейският зелен пакт не е само екологичен и икономически проект: той трябва да бъде нов културен проект за Европа. Културата се заражда със събирането на големи умове. Ето защо искам ЕС да създаде един нов европейски Баухаус, вдъхновен от художественото училище, създадено преди един век, което съчета формата с функцията. Това ще бъде пространство за съвместно създаване, в което архитекти и хора на изкуството, инженери и дизайнери да работят заедно, за да съчетаят стила с устойчивостта.


Това е само малка част от работата, която предстои. Ще трябва да покажем решителност - независимо дали става дума за изграждането на по-силен Европейски здравен съюз, или за това да гарантираме, че всеки получава достойно възнаграждение за положения труд. Убедена съм, че Европа разполага с всичко необходимо, за да постигне това. Разполагаме с визията, плана и нужните инвестиции. Разполагаме и с нашето единство, което преоткрихме. Затова нека запретнем ръкави и направим така, че тази пандемия да промени съдбата ни за по-добро.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Аз малко не разбрах.
  Какъв е тоя коментар?
  По какъв повод е направен?
  Къде е публикуван изначално?

 2. 2 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2875 Неутрално

  Аз малко не разбрах.Какъв е тоя коментар?По какъв повод е направен?Къде е публикуван изначално?
  —цитат от коментар 1 на Sir Humphrey


  Е какво има за разбиране? Ще дадат малко парици на Шиши и Доган и мноооооого -- на спонсорите на Гретето. Ще има и за Макрон, и за Педро, ще дадат малко и на италианците от кумова срама. Коментарите за пари се правят.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 3. 3 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Цитат:

  ::::::::::::::::::::::::
  С NextGenerationEU разполагаме с финансовите ресурси, от които се нуждаем, за да предприемем спешни и стратегически действия - от подобряването на скоростта на интернет до подпомагането на промишлеността ни. Разполагаме с възможност не просто да възстановим икономиката си: можем да изградим по-добър начин на живот за утрешния свят. В нито една област това не е по-важно, отколкото в отношенията ни с нашата планета.
  ::::::::::::::::::::::::

  Не идиоти, не разполагате с никакви финансови ресурси. Ще ги напечата ЕЦБ от въздуха и ще ги раздаде на наши и ваши фирми, а дълговете ще плащат поколенията. Затова швабите се дърпаха, защото знаят колко е затънал ЕССР в дългове. Затова и Великобритания си би шута защото знае че Титаник потъва.

  Сега ще "намалите" емисиите с 55% като раздавате на своите мафиоти хартийки да правят CO sequestrations от които няма никаква реална полза. Единствената полза е че някой ще усвоява хартийски и ще разрушите още повече икономиката.

  Поне тая лелка да беше казала някъде в тая "статия", кой и как ще връща напечатания от въздуха дълг?

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5296 Неутрално

  "Положителната промяна за нашата планета означава и промяна на манталитета ни в положителна посока. Европейският зелен пакт не е само екологичен и икономически проект: той трябва да бъде нов културен проект за Европа. Културата се заражда със събирането на големи умове."

 5. 5 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Общо взето пандемията би требвало симулира разума дори у политиците. Тази фрау проявява значително повече от Меркел, което е добре.

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 6. 6 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 617 Весело

  Най-малкото, ако сте слушали внимателно, става ясно че с конфорта на който се радваше статуквото у нас е приключено

  #оставка веднага!

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 7. 7 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1705 Неутрално

  Тая е троянски кон.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 8. 8 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  Край на Борисовия политически комфорт в Брюксел

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 9. 9 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 772 Неутрално

  урсулка беше монтирана от меркел ханъм на чело на комисията, за да избегне разследването на далаверите ѝ със съветници като военене министър. и сега ще потрошат милиарди за глупости като помпозните зелени глупотевини и ще продължат да пълнят „солидарно“ европата с нашественици от разни лайняни дупки, докато и европа не стане лайняна дупка. има квартали в берлин и париж, в които бял човек по-добре да не влиза след залез. то и полицията не влиза, за да не пострада заради „културните особености“.

 10. 10 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Край на Борисовия политически комфорт в Брюксел
  —цитат от коментар 8 на neut


  Вие четохте ли речта и?

 11. 11 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 5088 Любопитно

  Това с мигрантите не е хубаво , най-вече поради адаптацията им , а тя е само пожелателна.....за другите работи казани е добре да се изчакат поне 5-6 месеца , пък ще се види , кой на кого е кум или сват !

 12. 12 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1158 Неутрално
 13. 13 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1220 Весело

  Забелязах, как след всеки успех на ЕС за единство и читсво бъдеще, проруските коментарии стават истерични...

 14. 14 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  Тия са решили окончателно да затрият европейските цивилизации.Ще приемат още негри, араби и афганистанци и ще затрият един куп бизнеси заради лъжата"глобално затопляне, причинено от човешка дейност ".На първо място немската автомобилна индустрия.

 15. 15 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  И ние искаме промяна, ама Баце е поел бизнес ангажименти с Пеевски, Сокола, Путин и Ердоган

 16. 16 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  До коментар [#10] от "kaiser":

  Прекалено високо и откровено нереалистично очакване имате остава да смятате че въпросният е разбрал и идеята за Европейски Баухаус--------

 17. 17 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3800 Любопитно

  Нали щяхте да помагате на образованието?! Родителите, издържащи децата си, образоващи се в чужбина, сериозна част от тях са в затруднено положение, или единия родител е без работа, или частната им фирма изпитва сериозни затруднения, а може след месец и двамата да са без работа, отделно студентите все по-трудно намират работа за да подпомагат семействата си?! Имам познати, буквално са отчаяни, и не всички учат във Великобритания, и могат да вземат кредит на отложено.
  И какво прави ЕС по този сериозен проблем, какво прави ресорната за образованието в ЕК, кариерния бюрократ Мария Габриел?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 18. 18 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 665 Неутрално

  До коментар [#7] от "Боян Таксиров":

  тя не е троянски кон а обичайната кукла на кунци на шорош и къмпани,очевидно господарите на парите много бързат да затрият европа

 19. 19 Профил на Чубакът
  Чубакът
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Денят е светъл. Нощта е тъмна. Водата тече. Лятото е топло.

  "The nation which can prefer disgrace to danger is prepared for a master and deserves one." || Economic Left: -3.75 || Social Authoritarian: 1.38
 20. 20 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 665 Неутрално

  До коментар [#13] от "charlesdegaulle":

  BASTA РОССИЯ БАСТА БАСТА ,ОМРЪЗНАХТЕЕЕЕЕ СМЕШНИЦИ,КАКВИ СА ВИ АРГУМЕНТИТЕ В ПОЛЗА НА ТЕЗИ ИДЕОЛОГИЗИРАНИ КРЕТЕНИ ,КОИТО ВОДЯТ ЕВРОПА КЪМ ПРОПАСТТА.КАТО ПАПАГАЛИ ИМАТЕ 2,3 ПРАЗНОГЛАВИ ЛОЗУНГА И ПОСЛЕ ОБИДИ НА ЛИЧНА ОСНОВА И ДЕТИНСКИ ЗАЯЖДАНИЯ,НАЙ ИНТЕРЕСТНОТО Е ,ЧЕ СЕ ИЗЖИВЯВАТЕ КАТО МНОГО МОДЕРНИ И ЗНАЕЩИ

 21. 21 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Климатът и "бежанците" - най- големите проблеми на ЕС. Разбраха, че никой от обикновените хора в съюза, не ги иска и продължават да натискат яко за тях. Не е чиста тая работа. Вярно, че вече опоскаха, каквото можаха от трудовите ресурси на Изт. Европа, но защо си мислят, че хомоеректусите които идват ще могат да донесат същото качество като хомосапиенсите, които традиционно живеят тук. Независимо в коя сфера.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на kcq33617839
  kcq33617839
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Както обикновено Великобритания постъпи най разумно. Пък вие ще си отглеждате мигри. И ще им плащате. Дебили....

 24. 24 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2875 Неутрално

  До коментар [#7] от "Боян Таксиров":тя не е троянски кон а обичайната кукла на кунци на шорош и къмпани,очевидно господарите на парите много бързат да затрият европа
  —цитат от коментар 18 на bnc59488372


  Урсула фон дер Лайен и Кристин Лагард са два стожера на групата Билдерберг, чудесно тандемче, едната печата, другата раздава. Едната е осъдена за корупция, другата не посмяха, пък и навреме си изтри телефоните.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 25. 25 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Нещастието на т. н. демократичен свят е, че в момента се управлява от сенилци и калпазани.
  Тръмп сенилен глупак, който не помни, какво казва и непрекъснато си променя мнението. Разбойници и хайдуци от целия свят се изселиха отвъд океана и направиха една супер държава, чрез която евреите банкери от миналия век управляват света. Сега обаче икономическа криза, а за нещастие калпави послушници-управници – палячо и синелен болен мозък претендент. (Байдън има две мозъчни операции, синът му почина от рак в мозъка – it runs in the family).
  В Европа брюкселските зелки не стават и за чеп за зеле, а и няма грамотен надзорник отвъд голямата локва.
  А ПУТИН СИ ГАРАНТИРА ПОЖИЗНЕНОСТ.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 26. 26 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  Стана като тоя виц с перестройката :)

  Айде не свършили тая перестройка че да си живеем нормално. :)

  И тука така - айде не свършили тази промяна, че да си живеем нормално. :)

  Приликите със СССР и ЕССР са случайни и действащите лица може и да не са случайни. :)

 27. 27 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  До коментар [#3] от "radelmarfx":

  “Поне тая лелка да беше казала някъде в тая "статия", кой и как ще връща напечатания от въздуха дълг?”
  ——
  Ми, че то си е написано: “NextGenerationEU”.

  Само за “лелка”-та не съм съгласна. На нейните години — дай боже всекиму. Убава германка. Явно от сой, продукт на поколения селективно развъждане. А сега погледнете майка си и/или баба си, и да видим какви изводи може да изтеглите от сравнението

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 28. 28 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Аз малко не разбрах.Какъв е тоя коментар?По какъв повод е направен?Къде е публикуван изначално?
  —цитат от коментар 1 на Sir Humphrey


  Още една Комсомолска секретарка начело на ЕССР. Нема що , светли бъднини очакват ЕССР..

  Марс е изконна Американска територия!
 29. 29 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 200 Неутрално

  Промяна, промяна, колко да е поромяна щом Радан не е парафирал

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 30. 30 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2875 Неутрално

  А сега погледнете майка си и/или баба си, и да видим какви изводи може да изтеглите от сравнението
  —цитат от коментар 27 на Gretel


  Майка ми е на 90 и е несравнимо по-красива, за Вашата не знам.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 31. 31 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Тази говори като чичо Пенчо от Мировяне или като хидроинженера от Дръндар когато се опитваше да ни разяснява морфичните резонанси ала бала.... ТА И ГОСПОЖАТА Е ТАМ ЗА ДА НЕ ПРАВИ НИЩО И ДА НЕ РЕШАВА ПРОБЛЕМИ А САМО ПАРИ ДА РАЗПРЕДЕЛЯ КАТО ГИ ДАВА НА КАЛПАК ДОРИ ИМА И ЗА НАШИЯ КАЛПАК БАНКЯНСКИ...... А проблемите се замитат под килима... неравнопоставеност, мигрантска криза, липса на ред законност и сигурност, нееднакво третиране на различните страни от съюза невъзможност да се уеднаквят критериите за минимална и средна работна заплата за еднакъв труд в различните страни, невъзможност да се прилага еднакво закона в целия ЕС нямаме единна армия , единна полиция, дори нямаме един масово говорим език за всички страни , защото и образованието куца, а за тази измислена коронавирусна пандемия не ми се говори..... С подобни практики ЕС няма светло бъдеще.....

 32. 32 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Прилича на Юлската концепция на др. Живков!

 33. 33 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 813 Весело

  До коментар [#27] от "Gretel":
  „На нейните години — дай боже всекиму. Убава германка.“

  И 7 дъщери е нацвъкала. За годините, може, ама,че е убава ич. Ела я виж от близо, само не я сравнявай с оная мекица дето я настани на това място. По–лошо е, че нЕма нищо у главата и слушака за да нЕма разследване за 700–те мил. далавери...

 34. 34 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Оха, стана време за перестройка. Знаем после кво следва.

  Winora forever
 35. 35 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  До коментар [#33] от "joro4900":

  “ И 7 дъщери е нацвъкала.... По–лошо е, че нЕма нищо у главата”
  ——
  Е, Ади сега... кусури ще й дирим! Защо очаквате инкубаторът да има пипе? Важното е да не повреди яйцата, докато ги люпи... особено мъжките. А че се дъщери ... с таквоз са я заквасили жената

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK