Гешев е длъжен да разнищи организираната престъпна група, предала Бююк на Ердоган

Има данни за престъпления и по глава Първа на НК – висопоставени лица се поставят де факто в услуга на чужда държава в нарушение на норми на европейското право и на българската конституция.

© prb.bg

Има данни за престъпления и по глава Първа на НК – висопоставени лица се поставят де факто в услуга на чужда държава в нарушение на норми на европейското право и на българската конституция.Предаденият преди четири години на турските власти бизнесмен Абдула Бююк, обвиняван и като близък до организацията на Фетулах Гюлен, е завел дело срещу страната ни. Преди дни разследване на германското списание "Шпигел" припомни неговия случай с твърдение, че премиерът Бойко Борисов и бившият главен прокурор Сотир Цацаров, в нарушение на международни конвенции, са помогнали на Турция да преследва опоненти на президента Ердоган след опита за преврат през 2016 година. По БНР адвокат Михаил Екимджиев коментира казуса.


Основните факти бяха ясни още тогава. На 10 август 2016 на многохиляден митинг в Истанбул по случай победата над опита за преврат, тогавашният външен министър Мевлют Чавушоглу обявява, че един от враговете на Турция и на Ердоган се укрива в България, но българските власти са обещали той да бъде върнат.


Буквално часове, не дни, не седмици, часове след това изявление, Абдула Бююк е "поднесен" на турските власти на българската граница от наши високопоставени полицейски служители, в нарушение на конституцията, на конвенцията за правата на човека, на конвенции на ООН за осигуряване на политическо убежище.
Тогава си мислех, че това е едно спонтанно решение на Бойко Борисов, който несъмнено, знаем неговото минало, знае как се товари човек в кола и се отвлича, след което се закарва на границата. Само че в случая той е имал


нужда от хора, които да придадат някаква юридическа привидност, илюзия за законосъобразност.


И това как е направено? Месеци преди това български съд е отказал двукратно Бююк да бъде екстрадиран по искане на турските власти. В една правова държава казусът с това приключва. Само че тук не. Явно посъветван от своите юристи, и там има един основен заподозрян, споменат и от грамите в "Шпигел", Борисов решава нещо друго. Но преди него се намесва тогавашният вицепрезидент Маргарита Попова отказва политическо убежище на Бююк.


Тогава се извършва така наречената в правото "прикрита екстрадиция", при която под формата на експулсиране - без Турция да иска, по някакви вътрешни съображения извеждаме чужденец извън границите ни. Това в момента прави хунтата на Лукашенко в Беларус - основните опозиционни лидери биват хващани, товарени в коли и изкарвани, най-често на беларуско-украинската граница.


Докато е бил у нас, Турция е отказала да продължи валидността на документите му и пребиването на Абдула Бююк в България е станало формално нелегално. Но имайте предвид, че има


конвенция, която забранява човек да бъде експулсиран, когато има риск той да бъде подложен нечовешко унизително третиране в страната си.


А тогава има категорични данни от "Амнести интернешънъл", че политически затворници са били измъчвани, изнасилвани, убивани от турските власти.


Въпреки това нашето правителство действа почти като една организирана престъпна група, в която са замесени премиер, главен прокурор, министър на вътрешните работи, високопоставени служители на МВР и вицепрезидент.


Но дори да приемем, че е имало някакви формални основания за експулсирането, то това, което е направено задължително, трябва да стане с уведомяването на негов адвокат, в момента, в който е арестуван, с уведомяване на омбудсмана и с уведомяване на неправителствена организация. Това са императивни норми от закона, които в случая са погазени.


Бююк е натоварен като животно в колата и е принесен в жертва на един азиатски сатрап.


Това е направила нашата държава. Не казвам Бойко Борисов, защото там са замесени десетина души, високопоставени служители на държавата. И понеже г-н Гешев казва, че няма да има недосегаеми - ето, г-н Гешев, имате брилянтен повод да разнищите една група, която има всички данни да бъде квалифицирана като организирана престъпна група. Има предварителен замисъл, има разпределяне на ролите, има йерархия в групата, злепоставя се авторитетът на държавата. А това, което е направено, носи белези освен на престъпление по служба, дори на някои състави от глава Първа на НК за шпионство и предателство. Защото висопоставени лица се поставят де факто в услуга на чужда държава в нарушение на норми на европейското право и на българската конституция.


В обичайния си византийски стил г-н Цацаров се опитва да се измъкне по допирателната, разигравайки един театър за наивници. Да, формално той не е участвал в процедурата. Но от грамите изтича друго. Там е отбелязано, че Борисов е обещал бързо уреждане на въпроса и че лично Цацаров ще се погрижи. Не мога да твърдя, но познавайки стила на г-н Цацаров, това обсновава предположението ми, че е много вероятно това да се е случило. Тъй като г-н Цацаров много обичаше да излиза извън рамките на компетентностите си, да скача в чужди води, просто да действа, както му харесва. Отделно, че в случая на него


вероятно му е направено предложение, на което той просто няма как да откаже.


Имам предвид да съдейства неформално за това престъпно деяние.


Тук има данни за тежки престъпления. И ако "Осемте джуджета" и Владислав Горанов са ниска мишена за "инструмента на Бог", както той се самоопредели, ето тук има достойни мишени. Има премиер, има бивш главен прокурор и шеф на антикорупционната комисия, има бивш вицепрезидент, бивш министър на вътрешните работи.


Г-н Гешев, покажете, че сте независим. Разследвайте тежки престъпления, злепоставящи България. Това сте длъжен да го направите.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK