Данаил Кирилов и екипът му не са подходящи за автори на конституция

В разработването на действащата конституция са участвали най-високо ценените ни и ерудирани юристи. На тези имена трудно може да се противопостави екипът на Данаил Кирилов и преговарящият състав на ГЕРБ.

© Цветелина Белутова, Капитал

В разработването на действащата конституция са участвали най-високо ценените ни и ерудирани юристи. На тези имена трудно може да се противопостави екипът на Данаил Кирилов и преговарящият състав на ГЕРБ."Дневник" препубликува отвореното писмо от Съюза на юристите в България до 44-то Народно събрание и Министерстерския съвет от страницата на организацията. Заглавието е на "Дневник".


Основата на правовата държава и гарант за правата и свободите на българските граждани е Конституцията на Република България. Тя е основен закон, чиято стабилност и устойчивост е показател за наличието на демокрация. В развитите демократични държави се наблюдават дълголетно действащи Конституции (напр. САЩ - над 200 години, Белгия, Нидерландия и други). В бившите социалистически държави в Европа също се установява наличие на стабилност на основните им закони.


За приемането на нова Конституция е необходимо да е налице промяна на формата на държавно устройство или държавно управление, или съществена промяна на обществените отношения, вследствие на дълбоки социални и структурни промени.
В предложения и вече скоростно внесен проект за нова Конституция на Република България няма развити подобни кардинални промени. Анализът показва


палиативни изменения от компетентността на Обикновено Народно събрание и повторение на над 90% от разпоредбите


на действащата Конституция. Този проект, подписан от депутати, някои без дори да го прочетат, наричайки го - едно "нищо", първо е разработен в нарушение на конституционни изисквания, и на правила и принципи на законодателния процес - напр. в чл. 11 от Закона за нормативните актове изрично е посочено, че отмяна и приемане на нов закон се допуска само ако промените са многобройни и важни.


Изготвянето на проект на нова конституция изисква задълбочена оценка на въздействието, както на действащия нормативен акт, така и на проекта; зачитане на принципите на необходимост, обоснованост, предвидимост, откритост, съгласуваност, субсидиарност, пропорционалност и стабилност; максимална прозрачност, публичност, участие на обществеността и преди всичко, участие на най-изтъкнатите ни юристи,
както от практиката, така и от доктрината.


Известно е, че в разработването на действащата конституция са участвали най-високо ценените ни и ерудирани юристи, като проф. Александър Янков, проф. Живко Сталев, проф. Кино Лазаров, Петър Корнажев, Христо Данов, Гиньо Ганев и др., целият състав на Юридически факултет на СУ "Св. Климент Охридски" (тогава единствен) и Института за държавата и правото на БАН. Очевидно е, че


на тези имена трудно може да се противопостави екипът на Данаил Кирилов и преговарящият състав на ГЕРБ.


По проекта за нова конституция изразиха критично мнение редица юристи и организации. В позицията си Българската асоциация по европейско право (БАЕП), с председател Александър Арабаджиев, съдия в Съда на ЕС, заявява, че писането на конституционен текст изисква висш конституционализъм. С перфектна аргументация е посочено, че "идеята за приемане на изцяло нова конституция подкопава устоите на
крехката българска конституционна традиция, изглежда необоснована и неоправдана" В подобна посока е и становището по проекта за нова конституция и на Висшия адвокатски съвет. Съюзът на юристите категорично подкрепя тези становища.


Изложеното до тук и преобладаващото мнение на юристите налагат извода, че


не е налице никакво основание, предпоставки или причини за приемането на изцяло нова конституция.


Предлагаме на 127-те депутати да оттеглят внесения от тях в НС законопроект за нова Конституция на Република България. Конституцията не може и не трябва да бъде заложник на политически ходове с
очакване на дивиденти по време или на политическо оцеляване.


Искаме на всички народни представители и на членовете на Министерския съвет, за пореден (девети) път да напомним, че Република България вече е единствената държава в ЕС, която няма консолидирано законодателство. Тъй като проблемите на правовата държава и върховенството на закона е основното им
задължение, се надяваме най-после да изпълнят решението на Бюрото на Великото народно събрание от 15.05.1991 г. за създаване на единна система за издаване на консолидирано законодателство чрез систематизиране и кодифициране на нормативните актове.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2382 Весело

  Дани Кирилов. Екип. Д-д-д-д...

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 2. 2 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3815 Неутрално

  Данито Кирилов не беше подходящ и за правосъдието министър, ама на - стана. Та даже и прописа.

 3. 3 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3815 Неутрално

  За правосъден министър...

 4. 4 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 964 Весело

  ГЕРБ и конституция, е все едно бяла акула веган. А пък Барни Ръбъл и конституционалист, е същото като камък професор.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 5. 5 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  До коментар [#4] от "tsyrvulan":

  Цялата правна система е изградена от другари ,приемани право само след проверка за лоялност към червената партия и с подпис на тогавашен член на ОК на БКП ,а за приемане съдия или прокурор с подпис на член на ЦК на БКП ,да не говорим в преходния период ,колко постови милиционери без никакви дипломи се докопаха до фалшиви дипломи за юристи и станаха действащи фактори в правосъдието и то на висши длъжности ,в Румъния като направиха проверки на дипломите на милиционери и съдии и прокурори ,излязаха над 20000 фалшиви такива ,а тук !!!!

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  "в разработването на действащата конституция са участвали най-високо ценените ни и ерудирани юристи" , ама доста неща не функционират, както трябва, така че не може да се каже, че е много добре направена.
  За автори на конституцията също така не са подходящи и хора наети от олигарски, станали такива по партийна линия.

 8. 8 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  "в разработването на действащата конституция са участвали най-високо ценените ни и ерудирани юристи" , ама доста неща не функционират, както трябва, така че не може да се каже, че е много добре направена. За автори на конституцията също така не са подходящи и хора наети от олигарски, станали такива по партийна линия.
  —цитат от коментар 7 на ggot


  Това, че много неща не работят не значи автоматично, че конституцията е лошо написана.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 9. 9 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1614 Весело

  Под влияние на снощните изпити бирички и с риск да натрупам много минуси правя предложение новата конституция да ни я напише Лукашенко. Куража за това предложение ми вдъхват многото хора коментиращи тук които подкрепят Лукашенко. Надявам се да подкрепят това мое предложение с плюсове. Благодаря предварително😉.

 10. 10 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3815 Весело

  До коментар [#9] от "constatator":

  Даже те избираме за наш представител. Отиваш при Лукашенко и коленопреклонно го молиш да я напише. Конституцията, де! 😀

 11. 11 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 15 Разстроено

  Тека е!Подходящи са екипите гравитиращи около Ицето и Раданч....,ама ние кога ли сме имали късмет.
  🦢🐖🦢🐖🦢

  Много съм прост
 12. 12 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Стават за карикатури максимум

 13. 13 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1614 Весело

  До коментар [#10] от "Vlado Nikolov":
  Даже те избираме за наш представител. Отиваш при Лукашенко и коленопреклонно го молиш да я напише. Конституцията, де! 😀".
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Благодаря за оказаното доверие.
  Само, че ме е страх(от едни омоновци) точно сега да отида в Беларус. Затова, ще изчакам Лукашенко да промени беларуската конституция и ще го помоля да ми я изпрати по пощата. С коректора ще замажа Беларус, с химикала, ще напиша България и готово😉.

 14. 14 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ръбъловците са ясни , ясно е и КОЙ им плаща и ги издига на ръководни позиции кой ги произвежда на конвейр тези едноклетъчни висшисти също е ясно.... НЕ Е ЯСНО САМО ДОКОГА ЩЕ ТЪРПИМ И ИЗБИРАМЕ ПРИМАТИ КАТО БОРИСОВ И ТАКИВА УНИВЕРСИТЕТИ ПРОЗВЕЖДАЩИ БРАК СРЕЩУ ТЛЪСТО ЗАПЛАЩАНЕ.... НИКОЙ ЛИ НЕ ДЪРЖИ НА КАЧЕСТВОТО ? НИКОЙ ЛИ НЕ МИСЛИ ЗАЩО СМЕ БЕДНИ, КОРУМПИРАНИ, ЗАЩО НИЩО НА ТЕРИТОРИЯТА НЕ Е НАРЕД ОСВЕН ПРЕСТЪПНОСТТА?
  Една е причината и тя е ВЪЗПРИЕТИЯТ И НАЛАГАН ОТ КОМУНИСТИТЕ СЛЕД 09 09 1944 Г МАНТАЛИТЕТ НА ИЗДИГАНЕ НА ПРОСТИ ХОРА -КАСКЕТИ НА РЪКОВОДНИ ПОЗИЦИИ В ПАРТИЯТА И НА ДЪРЖАВНО НИВО . ТА ТОЗИ МАНТАЛИТЕТ И ДОСЕГА Е МОТО НА БЪЛГАРСКИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ ПАРТИИ -ОПГ И ПИШМАН ПОЛИТИЦИ КОИТО ИМАТ ИНТЕРЕС ДА НЯМА ПО-УМНИ И НАЧЕТЕНИ ХОРА ОТ ТЯХ ЗА ДА ИМ МИНАВАТ ДАЛАВЕРИТЕ.....Така навлязоха мутри с прякори във властта и се упражняват до откат....

 15. 15 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4091 Весело

  Конституционните промени и в Беларус, и у нас, се пишат все на едно и също място.......с една и съща цел !!!

 16. 16 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3815 Весело

  До коментар [#13] от "constatator":

  Успех! 😀

 17. 17 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  Щатите имат една конституция с поправки, които хората помнят и цитират.

  подпис
 18. 18 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1614 Весело

  До коментар [#16] от "Vlado Nikolov":

  Благодаря. Но ние българите не сме много дисциплинирани и за да спазваме беларуската конституция, ще имаме нужда от беларуския ОМОН. А за по-сигурно да поканим и Лукашенко да дойде с ОМОН при нас.А Беларуския народ ще ни е вечно благодарен и ще ни слави като негови освободители😀.

 19. 19 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2054 Весело

  Много нови конституции се чуват напоследак - в Русия, в Беларус, в България...

  подпис
 20. 20 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5918 Любопитно

  Интересно как, сега действащата конституция се оказа добра, въпреки препоръките на Венецианската комисия и изводите на президентския съвет на 5-ти август? Интересно е също, защо нефелният проект на Барни, се приема за бъдеща действаща конституция и се критикува от такава позиция?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 21. 21 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5918 Любопитно

  До коментар [#19] от "Иван K":

  В Турция вече си я приеха.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 22. 22 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 836 Неутрално

  като български гражданин ми е дошло до гуша да се браня и пазя от закононодалената проституция на парламентата.

 23. 23 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Защо да няма нужда от нова конституция?! Член първи: Цялата власт произтича от Б.Б.
  Член втори: Всички порции се разпределят от където трябва. Член трети: Няма повече членове.
  ББ може да се окаже примерно Бриджит Бардо.

  Ето ви конституция-слънце. Ясна и проста, без скрито-покрито. Трябва да помислим и за подходящ химн и нов герб.

  master
 24. 24 Профил на Соломон Дермоедов
  Соломон Дермоедов
  Рейтинг: 209 Неутрално

  До коментар [#17] от "Иван K":
  Убреее...рожбо...ти колко пъти се чел щатската конституция...М?

  ¯\_(ツ)_/¯.
 25. 25 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 824 Неутрално

  "В развитите демократични държави се наблюдават дълголетно действащи Конституции (напр. САЩ - над 200 години, Белгия, Нидерландия и други). .."

  Написаното на фасадата на сградата на НС -"Съединението прави силата" е девиз и на Белгийското кралство. Всъщност Търновската конституция е направена по подобие на белгийската.

 26. 26 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  До коментар [#25] от "historama":


  "Когато се е дискутирало какъв да бъде надписът върху първите български монети, тогавашният депутат Стефан Стамболов е предложил върху обратната страна на монетите да стои надписът "Съединението прави силата", но това е само част от тази велика мисъл. Цялата мисъл гласи: Съединението прави силата, а силата ражда независимостта."

 27. 27 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 86 Неутрално

  тея веселяци смятат че туряйки гръмкото си име им дава право да раздават оценки.

  при това - без никой да ги е питал

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 28. 28 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#6] от "ggot":
  Не с изказвай, виж си рейтинга!

 29. 29 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  Е да, де. Те не са толкова наивни да я възложат на някой кадърен.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 30. 30 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Тоя не става и за бракоразводен адвокат !!!

 31. 31 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  Данаил Кирилов неслучайно е възприел това перманентно гузно изражение на лицето си.

  Явно от малък всичко, с което се е захващал, го е оплесквал и много бой е ял за което.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 32. 32 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 555 Весело

  Тоя не става и за бракоразводен адвокат !!!
  —цитат от коментар 30 на valtoro


  Само да те допълня, не става за бракоразводен адвокат дори, когато разводът е по взаимно съгласие и страните нямат общо имущество и деца! :)

 33. 33 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 370 Неутрално

  вижте поредния БОКЛУК от мутро-прокуратурата:

  Евгени Иванов, прокурор от Военноапелативната прокуратура и председател на Асоциацията на прокурорите, е единственият кандидат за нов член в прокурорската колегия на ВСС. Утре ще се представи на общото събрание на прокурорите. Изборът му е след седмица. Като член на ВСС ще взема решения и по елктронизацията в правосъдието. Техническите му умения впечатляват.

  Цялата му биография -> http://www.vss.justice.bg/root/f/upload/28/e.i.i.-cv-dok-obezl.pdf

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 34. 34 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Протестите поставиха Борисов в положение конвенционалните му маймунджулъци да не са достатъчни. Петнадесет години успиваше матриала с клипчета от залавяне на престъпници, та до инспекции на строителството на магистрали. Но августовските протести му дадоха голяма жега и в паниката си банкянският хитрец посегна към нещо, което не биваше да прави. Колкото и да е смахнат откъм демократична култура, колкото и да разчита на това, че матриалът тук е утрепан, с начинанието си "Нова" Конституция, Борисов се изгаври с всички онези, които имат в себе си уважение към правото. А че "екипите" му (юридически и всякакви) са събирани от немай къде и затова могат да произведат само толкоз - това си се случва вече 10 години.

  Омерзителна сделка от Борисов: "конституция" срещу няколко месеца управление; няма начин това да не бъде наказано от обществото.

 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  Американската конституция за 230 години има 27 поправки, ние тука все искаме нова да се пише. Не направят екип от най-добрите юристи, политически неутрални, да напишат Основния закон на страната и в близките 50 години да не се налагат никакви поправки, ами седнал Данаил Кирилов и надраскал една конституция, както пишат всичките си некадърни закони.

 36. 36 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2328 Неутрално

  "Данаил Кирилов и екипът му не са подходящи за автори на конституция"

  Това е факт, но другарите от ДБ също НЕ са подходящи. Даже са много по-неподходящи!

 37. 37 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 1000 Весело

  При цялото ми ужавение към юристите- оляли са се!
  Как си представят гербаджии да прочетат и да осмислят този текст?
  Ми т'ва не е по силите им!

  Да вземат да го посъкратят и опростят малко, белким върже!

  Иначе абсолютно подкрепям изложената позиция.

 38. 38 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Защо ГЕРБ (по-точно Б.Б) иска да прави нова конституция? Отговрът е очевиден - даден конкретен проблем се разширява и обобщава, докато се размие и очертанията му се загубят. Накрая всички забравят какъв е бил първоначалният проблем. (в случая ГЕРБ или още по-точно Б.Б).
  На радетелите за нова конституция тук във форума искам да задам един въпрос: кой от вас е чел Конституцията, кой точно текст от Конституцията не харесвате и с какво искате да го замените.

 39. 39 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2829 Неутрално

  Продължаваме да говориме за обувките, но не и за нужните промени на конституцията. БСП се разграничи от всякакви корекции на конституцията, дори от хвърчилото. Иска се оставка на Гешев, но не и промяна на статута на главния прокурор. Участието на Цацаров в костинбродската афера трябва да остане в историята като изключение, чрез промени в конституцията. Размахването на юмрук от длъжностно лице, също трябва да остане в историята като изключение.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 40. 40 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  За съжаление това е правилна констатация. ГЕРБ трябва да оттеглят срамния "проект" и да внесат две три съществени предложения за промени. Референдумите им подсказаха пътя какво искат хората и какво трябва да се промени. Няма какво срамежливо да го усукват и да не се съобразяват защото доверието ще продължава надолу. Ако не знаят какво да правят да свикат други референдуми. Хората ще им кажат какво трябва да се прави. Не е нужно да изобретяват глупости, а трябва да питат хората.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 41. 41 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4343 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Добрутро.

  Много добри аргументи защо/как основният и върховен закон Конституция е всеизвестно най-сабилен и е гаранция за стабилност,
  подобно на Конституции в други цивилизовани държави.

  Добри аргументи и че управляващо "мнозинство" даващо оставки и още съпротиивляващо се на Граждански протести, Евросъюзни и НАТО атлантически,
  работи с отрицателен ресурс доверие и е абсолютно негодно да събере годно Народно събрание с цел вдигне до уровен Велико и вкара пасквила си
  в Европейска правова държавност, в системата за НАТО сигурност и др.

  Пропуск:
  що за предложение "нова" конституция?

  Екатерина Михайлова от СДС и ДСБ сравни конституции местни,
  и партньорските чудесни, и установи:

  предложението вмъкнато в "Народно събрание" - отвлечено в стар Партиен дом
  на остатъчно управляващо "мнозинство", представлява нескопосан римейк
  на Коминтерновска конституция от 1957 г.

  Глупав и престъпен акт за държавен преврат
  в Европейска държава членка на ЕС и НАТО!

  Престъпен и дурав!
  Глупав и престъен.
  Престъпен и глуп...
  ...

  Една жена Екатерина Михайлова е свършила по-добра работа
  от цял един Национален съюз на юристи.

  Не е въпросът дали Дани2 би бил по-подходящ за автор на пасквил.
  Не е.

  Този съюз, група или съсловие, ако движи под юрисдикцията на Великия законодател на Република България 1991 повелил Конституция,
  длъжен е бил да разпознае факт за категорично неприемлив опит за
  държавен преврат в ЕСъюзно и НАТО семейство!

  Юро €врата са едно.

  Юрокалинки роднинки баджанчки и баджанаци (вместе: наци)
  съвсем друго нещо

  "Данаил Кирилов и екипът му не са подходящи за автори на конституция",
  Съюз на юристите в България

 42. 42 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1326 Весело

  До коментар [#28] от "ck":

  Днес не сте на събрание и сте много страшни.

 43. 43 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Ко тряя да перифразирам един банкянски простак.Спас от Кучериново е прост,вие умнокрасивите сте по-прости от него щом му се вързахте-ще се разберете прекрасно той или вие да я пишете новата конституция...

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 44. 44 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Кирилов не е подходящ и за съветник, камо ли автор или министър

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 45. 45 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3608 Неутрално

  Като гледам какъв клоун е Данаил Кирилов, мога да си представя що за стока е екипът му....Да не говорим за произведеното .....от тях.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK