Дефицитът и дългът са инструменти, а не самоцел

Дефицитът и дългът са инструменти, а не самоцел

© Надежда Чипева, КапиталАнализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


Където има бюджетен дефицит, има и дълг. От тази гледна точка, няма нищо изненадващо в новата емисия еврооблигации. На теория дефицитът може да бъде намален или неутрализиран чрез свиване на публичните разходи, но това убива идеята за водене на антициклична фискална политика - т.нар. бели пари за черни дни, а заедно с това задълбочава и икономическия спад чрез свиване на вътрешното търсене точно в период на рязък и непредвидим външен шок. Има и друг вариант - вместо емисия на нов дълг, да се използват натрупаните средства във фискалния резерв, което е тема на отделен дебат и заслужава допълнително внимание.


Емисията на нов дълг беше предизвестена още в началото на април,
когато Народното събрание приема актуализация на редица бюджетни параметри. Сред тях са:


- Увеличаване на тавана на новоемитирания дълг в рамките на годината от 2,2 на 10 млрд. лв.;


- Допълнителни разходи в размер на 1 млрд. лв. за финансиране на схемата 60/40 и 430 млн. лв. за компенсиране на очаквано неизпълнение на приходите по бюджета на ДОО;


- Очакване за дефицит по консолидираната фискална програма в размер на 3,5 млрд. лв.;


- Извънбюджетни разходи в размер на 700 млн. лв. за капитализиране на Българската банка за развитие.


Нека за момент се абстрахираме от политическия контекст и разгледаме ситуацията "бюджетарски", счетоводно или най-просто - прагматично. Промените от април предполагат необходимост от допълнително финансиране в размер на 4,2 млрд. лв., а увеличаването на тавана на новоемитирания дълг дава възможността за осигуряването му чрез нова емисия. Размерът на емисията през седмицата е близо 4,89 млрд. лв. или 690 млн. лв. над гореспоменатата необходимост.


"Поради безпрецедентния характер и мащаби на икономическия шок в глобален план и в България изготвянето на прогнозата за развитието на българската икономика е свързано с висока степен на несигурност, включително в краткосрочен хоризонт", отбелязва Българската народна банка в последния си икономически преглед. Това се отнася с пълна сила и за останалите страни, както и за състоянието на финансовите пазари. С други думи -


не се намираме във времена, когато правителството може уверено да планира бюджетните приходи и разходи,


макар често да го критикуваме, че дори и в добри години бюджетните прогнози на управляващите са нереалистични. В условия на висока несигурност е разумно да се поддържа малко по-висок бюджетен буфер, включително чрез емисия на нов дълг, ако условията на финансовите пазари са благоприятни, каквито са в момента.


Може да се очаква високата несигурност в международната икономика, а оттам - и в българската, която става все по-интегрирана в глобални и европейски вериги на стойността, да се запази и през следващата година. Намираме се в период, в който бюджетните планове следва да излязат от 12-месечния календарен цикъл и да гледат по-далеч в бъдещето.


Така например през 2021 г. предстоят падежи по публични задължения в размер на 800 млн. лв. Сумата не е голяма и със сигурност няма да представлява проблем за правителството дори в хипотеза на замразени финансови пазари, но финансирането им от Фискалния резерв намалява бюджетната гъвкавост за посрещане на различни предизвикателства, например тези, които са довели да пресъхването на финансовите пазари.


Не бива да се изключва възможността за нов икономически шок,


който или ще окаже негативно влияние върху приходите, или ще доведе до нови антикризисни мерки и непредвидени разходи.


В допълнение към предстоящите дългови плащания трябва да припомним, че през следващите две години предстоят финални разплащания по проекти, финансирани по оперативните програми в рамките на Многогодишната финансова рамка на ЕС 2014-2020 г. При приключване на предходната МФР се наблюдава сериозен принос към дефицита на консолидирания бюджет в България - през 2014 г. над 1/3 от годишния дефицит се дължи на съфинансиране по европейски програми, а през 2015 г. съфинансирането формира почти целия дефицит.


Разбира се, всичко това не се случва във вакуум и се влияе от правителството на власт, неговата политика и куп други неща и е известен факт, че при наличие на средства, винаги се намира за какво да бъдат изхарчени. Както вече писахме, голяма част от т.нар. антикризисни мерки всъщност не се отнасят до последствията от пандемията, нещо повече - бюджетната политика не може да компенсира в значителна степен негативния икономически шок, но може да създаде благоприятни условия за подобряване на икономическата и социалната среда.


За съжаление, за момента фокусът в по-голяма степен е върху допълнителни разходи и в по-малка степен - целта на тези разходи и реформите, които да доведат до повишаване на ефекта върху растежа, качеството на живот и социалното включване от увеличените харчове. Това превръща бюджетната политика в някаква самоцел, което не е изненадващо предвид продължаващите социални протести и предстоящите парламентарни и президентски избори през 2021 г. С други думи -


съществува риск новият заем да се превърне в нови "антикризисни" мерки, които не се борят с последствията от пандемията.


Този риск е допълнително усилен от възможността прогнозираният дефицит от 3,5 млрд. лв. за 2020 г. да се окаже по-нисък в резултат на неспособност за изпълнение на различни политики, например забавяне в големи инвестиционни проекти, разходите по схемата 60/40 и др. За първите седем месеца на 2020 г. капиталовите разходи изостават в сравнение с миналогодишните с около 9% и ако тези темпове се запазят, до края на годината може да се очаква неизпълнение на капиталовите разходи между 0,9 и 1,3 млрд. лв. По стар бюджетарски обичай това неизпълнение бързо се трансформира в допълнителни текущи разходи под формата на социални плащания, добавки към пенсии, увеличаване на заплати в бюджетната сфера и др.


Съществува и алтернатива, която стана популярна в периода 2016-2019 г. - целево заделяне на средства във Фискалния резерв за финансиране на различни политики като програмата за саниране или изграждането на АМ "Хемус". Не е изключено и тази година да станем свидетели на подобна фискална алхимия, макар че ситуацията е различна - през предходните години бюджетното изпълнение е по-добро от планираното, докато тази година ще е по-лошо от очакваното преди актуализацията.


Сами по себе си нито дефицитът, нито дългът са опасни и не би трябвало да се преследва силно рестриктивна политика


по подобие на това, което наблюдавахме през 2009-2010 г. Дългът е инструмент - той дава възможност да се финансират разходи, но дали с разходите се постига повишаване на потенциала за растеж на икономиката чрез по-качествени публични услуги, или се раздават пари на калпак хаотично, но с надеждата за по-висока електорална подкрепа, е въпросът, на който управляващите дължат ежедневен отговор.


Не трябва да се забравя и че освен продължаващите социални протести, светът се намира в условия на глобална пандемична криза, която не се влияе от правителствени оставки, избори и др. В такива условия провеждането на консервативна политика, включително чрез емисия на дълг в правилния момент, и презастраховането изглеждат като по-благоразумния подход.


Алтернативата е всичко да замръзне до провеждане на предсрочни или редовни избори, при положение че не е ясно след два месеца какво ще е състоянието на икономиката и финансовите пазари. България може и да е страната с третия най-нисък публичен дълг в ЕС, но това не означава, че при всякакви обстоятелства може да се финансира - достатъчно е да си спомним как Латвия фалира с публичен дълг от около 10% от БВП, а Румъния - с 16%.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (94)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 906 Неутрално

  Та значи не виждам никакъв проблем че правителството е вземало външен дълг. България рядко излиза на международните финансови пазари и по всичко изглежда че емисията е била успешна. Много се раздува тая тема.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 2. 2 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 679 Неутрално

  ТОВА СИ Е ОПЛЯЧКОСВАНЕ НАВРЕМЕТО ИМАШЕ ЕДИН КРИМИНАЛ ОТ КВАРТАЛА ФАЩАШЕ БАЛЪЦИ ДА МУ ТЕГЛЯТ ЗАЕМИ ДАВАШЕ ИМ ДРЕБНИ ПАРИ ЗАТОВА КАЗВАШЕ ИМ ЧЕ ТОЙ ШЕ ГО ВРЪЩА ЗАЕМА И ПОСЛЕ СЕ СКРИВАШЕ , РАЗБИРА СЕ ПО ЗАЕМА И ЕДНА СТОТИНКА НЕ ПОГАСЯВАШЕ , БОКО ГО БИЕ ОТ СЕКЪДЕ ТОЯ ОБАЧЕ !!! МНОГО ОБИЧА КАТО ГИ ДРЪПНЕ КИНТИТЕ ОТ МОЕ ИМЕ ДА КАЖЕ ЧЕ СЪМ МАРГИНАЛ И ДА МЕ ОТСВИРИ ОТВСЕКЪДЕ АМА ЧЕ МАЛКИ ДЕЦА ИМАЛО ВКЪЩИ АМА ЧЕ ТОКА МИ СПРЕЛИ ИЧ НЕ МУ ДРЕМАЕ , ЖИВА МУТРА

 3. 3 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3214 Весело

  Важно е да се лапа га може !

  Га трябва се връща я камилата , я камиларя !!!

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  При сегашното нефелно управление емитирането на дълг е на границата на наказуемото.
  Наливат вода в каца БЕЗ дъно !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  Нашите олигарски данъци не плащат. Имаме богаташи все едно сме много голяма икономика, а всъщност взимаме кредити. Толкова смотан министър на финансине сато Горанов рядко се намира.

 6. 6 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2026 Неутрално

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кацата без дъно се вижда по огромните строежи ,магистрали ,обходни пътища и създаване на възможност за бързо придвижване на хора ,стоки и услуги , това са Хемус ,южна дъга на София , пътя до Драгоман , пътя към Гърция с дългия тунел ,евентуално започване на Шипка и пътя Русе Търново и приключване на десетки такива места в страната ,небутани от над 30-40 години ,това явно силно ви пречи на комунистите ,особено вдигането на доходите през последните 3-4 години ,дразнещо е .Ха да видим сега кото дойде Нинова и Слави , с колко ще скочат доходите ,може би пак до 3000 лв заплати и 2000 лв пенсии при 1000 лв долар ,не сме ви забравили другари и другарки .

 7. 7 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3696 Весело

  До коментар [#3] от "SS":

  Га трябва се връща я камилата , я камиларя !!!
  =======
  Има държави които никога не връщат.......като САЩ, например.....
  Но никога и не фалират..... :)

  Bukalemun
 8. 8 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":Кацата без дъно се вижда по огромните строежи ,магистрали ,обходни пътища и създаване на възможност за бързо придвижване на хора ,стоки и услуги , това са Хемус ,южна дъга на София , пътя до Драгоман , пътя към Гърция с дългия тунел ,евентуално започване на Шипка и пътя Русе Търново и приключване на десетки такива места в страната ,небутани от над 30-40 години ,това явно силно ви пречи на комунистите ,особено вдигането на доходите през последните 3-4 години ,дразнещо е .Ха да видим сега кото дойде Нинова и Слави , с колко ще скочат доходите ,може би пак до 3000 лв заплати и 2000 лв пенсии при 1000 лв долар ,не сме ви забравили другари и другарки .
  —цитат от коментар 6 на edin drugii


  ---
  Поставих минус на поста Ви, защото е израз на тъпа и голословна пропаганда, повтаряща простотиите на Борисов от джипката за мисирките от сорта на Беновска. А няма отговор за произхода на пачките и кюлчетата от чекмеджето.
  Истината е, че ББ е еднокнижна и крадлива мутра и в момента действа по схемата "след мен потоп (après moi le déluge)!
  Апропо комунисти - Борисов е комунист, защото отказа да се деполитизира и напусна МВР, за да си запази партийната БКП книжка.
  Запишете си някъде и често го четете, дано разберете:
  БСП е социалдемократическа партия с десен уклон и дясна политика!
  Комунисти има в Китай и може да видите на практика, чия политика е успешна, либерално-пазарната или китайския социализъм. Резултатите са ачик видни!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 9. 9 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2185 Неутрално

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Финансите не са ти силната страна.
  ДСБ икономистите и останалите икономисти без Гечев още
  преди година и нещо искаха България да вземе 6 милиарда лева дълг. Логично при лихва около нулата.

 10. 10 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#3] от "SS":Га трябва се връща я камилата , я камиларя !!!=======Има държави които никога не връщат.......като САЩ, например..... Но никога и не фалират..... :)
  —цитат от коментар 7 на eti mehter


  Това е така, защото тяхната национална валута е и световна резерва, което прави световната валутна система ФИНАСОВА ПИРАМИДА!
  Не връщат, защото просто обявават 25% девалвация на долара (Никсън 1971) и когато действително фалират, просто си вдигат тавана на бюджетния дефицит, издават си книжки и срещу тях ФРФ печата нови долари и така докато мантрата «to big to fall“ се спихне. До сега проблема се решаваше с война, зануляване и отново пирамида. Да, ама война вече е края на света!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 11. 11 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3846 Неутрално

  До коментар [#1] от "tsyrvulan":

  При положение, че тези пари отиват за развитието на икономиката ни - нови производствени мощност и нови работни места, с висока принадена стойност - няма проблем. Но не е така. Ще се прехвърлят по сметки и чекмеджета на определени хора и кръгове, а реалната полза ще е минимална.

 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  До коментар [#7] от "eti mehter":


  До коментар [#10] от "amerikanbastard":

  Около 80% от дългът на САЩ е към...САЩ! Почти целият дълг на американската държава е към американски банки и фондове. Това е все едно ти да дължиш пари на брат си или сестра си. Все някак ще се разберете. Точно затова дългът на Щатите не е проблемен...
  Иначе САЩ наистина веднъж не са върнали дълг,но това е било през 19-ти век. И не са го върнали спазвайки международните закони,като са го обявили за "черен" дълг...

 13. 13 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 752 Неутрално

  то вече нема хора.
  на кой ше го продаваш тоз ДЕФИЦИТЕНДЪЛГ?

 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1998 Неутрално

  Където има бюджетен дефицит, има и дълг.
  _______________
  Добре де, ама Баце нали гледаше умно и каза ,че дълга е 20% ама иначе има голям бюджетен излишък? Акъл- море, глава.....голяма икономическа тиква!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3252 Неутрално

  България е сред най-слабо задлъжнелите страни.
  Не може хем да искаш антикризисни мерки, хем да си в излишък, какъвто също беше критикуван.
  Или - или.....

  Еретик
 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3696 Любопитно

  До коментар [#10] от "amerikanbastard":

  Това е така, защото тяхната национална валута е и световна резерва
  ========
  И кой им е дал това право.....?
  Аз нямам нужда от тяхната финансова пирамида.....

  Bukalemun
 17. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3696 Весело

  До коментар [#12] от "deaf":

  И не са го върнали спазвайки международните закони,като са го обявили за "черен" дълг...
  ========
  :)...?
  Ясно .....днес няма да се получи диалог. ......
  Ако това бе го написал някой друг. ....бих го нарекъл трол.....

  Bukalemun
 18. 18 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3704 Любопитно

  " Не бива да се изключва възможността за нов икономически шок,


  който или ще окаже негативно влияние върху приходите, или ще доведе до нови антикризисни мерки и непредвидени разходи."

  Ако говорим за задаваща се икономическа криза, при днешните нива на задлъжнялост на домакинствата у нас, просто не ми се мисли на хората как ще им се отрази това ! Мутрите не ги мисля, за тях се грижи държавата щедро.......

 19. 19 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  До коментар [#10] от "amerikanbastard":Това е така, защото тяхната национална валута е и световна резерва========И кой им е дал това право.....?Аз нямам нужда от тяхната финансова пирамида.....
  —цитат от коментар 16 на eti mehter  До коментар [#16] от "eti mehter":

  Защото при всички случаи в света трябва да има ЕДНА валута с която хората да търгуват. Ако няма една световна валута ще настъпи пълен хаос и никой няма да знае кое колко струва.

 20. 20 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#10] от "amerikanbastard":Това е така, защото тяхната национална валута е и световна резерва========И кой им е дал това право.....?Аз нямам нужда от тяхната финансова пирамида.....
  —цитат от коментар 16 на eti mehter


  Отговор: Бретънуудските споразумения от 1944, на база на които бяха създадени ключовите финансови институции: Международният валутен фонд (МВФ) и Световната банка (СБ). Принципът за свободната търговия беше официално приет през 1947, от Генералното споразумение за митата и търговията (ГАТТ), с трансформирано в Световна търговска организация (СТО) през 1995. В основата и обаче, е заложен същият, приет още през 1947, международен принцип за свободната търговия, който определя принципите на световната икономика и до днес – как вижте действията на Тръмп.
  СССР подписа през 1944 година в Бретънууд, защото чакаше Западния Фронт, но малко по-късно СТАЛИН, комуто беше ясна схемата не допусна ратификация от Върховния Съвет. След смъртта му наследницете се отказаха от започнатото изграждане от него изграждане на паралелна система.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 21. 21 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Съществуващият в момента финансов ред позволява на САЩ да платят всеки дълг, защото те могат да напечатат винаги парите, с които да го направят "The United States can pay any debt it has because we can always print money to do that. So, there is zero probability of default (Алън Грийспан). Найс, а?

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3696 Неутрално

  До коментар [#9] от "Да вярваме на истината":

  Добре я прочети тая статия. ....
  В нея е намекнато за всичко онова което се мъча да ти обеснявам......
  Хвалбите за бюджетния излишък в една почти неработеща икономика .....са в пълен дисонанс за смисъла на парите. ....
  Вече ти го казва и статията. ...

  Bukalemun
 23. 23 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Външния дълг за мен е измерител на това с колко политиците са обещавали повече от възможното. Като даваме пари учители, лекари, полиция, съд, детски градини това е, за да може хората да работят и да се развиват на спокойствие. Ако намаляването на производството на коли в световен мащаб води до безработица у нас, това означава, че държавата е създала изпълнители и знае как да се подмазва на чуждите компании, но не сме създали достстъчно иновативно мислещи хора, които да създадат стоки и услуги независещи от вярата в светлото бъдеще, а от реалните потребности, защото ако колата беше такова нещо нямаше да спаднат продажбите заради несигурните времена. Дълг като % от БВП е за сравнение между държавите. Номиналното чувствително намаление на външния дълг е далновидно управление.

 24. 24 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  До коментар [#12] от "deaf":И не са го върнали спазвайки международните закони,като са го обявили за "черен" дълг...========:)...?Ясно .....днес няма да се получи диалог. ......Ако това бе го написал някой друг. ....бих го нарекъл трол.....
  —цитат от коментар 17 на eti mehter  До коментар [#17] от "eti mehter":

  Според международните закони една държава може да откаже да върне дълг на друга държава,ако докаже че последната е дала на заем пари с ясното съзнание,че ги дава на мошеник. Съвсем пресен пример е новият дълг на Борисов. Тези които му дават пари,нима не знаят че той няма да ги даде на НАРОДА,а ще ги открадне за себе си?! Следователно според международните закони в бъдеще българският народ е в правото си да откаже да върне този дълг натрупан от Борисов.

 25. 25 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  С други думи се насажда страх и несигурност, защото тогава хората се контролират най лесно и това ги прави уязвими и несигурни.

  Ако се връзват :)

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: www.unbrain.eu?bg
 26. 26 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3696 Любопитно

  До коментар [#19] от "deaf":

  Световна валута си е имало откак съществуват парите .....
  Проблема е другаде. .....
  По интересното е ,че именно американците са решени да го ликвидират .....
  Затова си избраха за президент, Тръмп. .....
  Той е майстор на фалитите .....
  Апропо......от 1971 година. ....долара е фиктивна, а не реална валутна единица. ...
  Номера е ..... как света да се убеди в това , без да го боли....

  Bukalemun
 27. 27 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  До коментар [#6] от "edin drugii":

  Гледай си медицината. Всички специалисти освен твърдите герберасти са на това мнение.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  До коментар [#9] от "Да вярваме на истината":

  Няма да споря с теб. Интересно ми е дали имаш и един ден трудов стаж във финансовия сектор.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  До коментар [#26] от "eti mehter":

  По твоята логика всяка валута е фиктивна!
  Дори и американците да искат да ликвидират долара,(което не е вярно),то няма да успеят,просто защото няма друга валута,която да замени долара като световна валута.

 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3696 Неутрално

  До коментар [#24] от "deaf":

  Да ,но Борисов е човек, а не държава. ....
  Ако вчера е бил пожарникар. ....днес е премиер ....а утре може да е куафьор....
  Държавите обаче са си все държави. ...
  Може би Гърция е едно изключение. .....
  Но примера с Борисов не е много удачен. ...и отдалечава от темата. ...

  Bukalemun
 31. 31 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3696 Неутрално

  До коментар [#29] от "deaf":

  Дори и американците да искат да ликвидират долара,(което не е вярно),то няма да успеят,просто защото няма друга валута,
  =======
  По важното е дали го осъзнават......
  На времето, Кенеди бе сигурен, че долара не е американска валута. ......и заплати с живота си ....след като се опита да я замести с друга......
  Сега същото ще се опита да стори и Тръмп. ....
  Той дори се закани на ФЕД ......
  По важното е дали американците ще прогледнат по далеч от хамбургера и кока колата. ....и ще му помогнат. ....

  Bukalemun
 32. 32 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#19] от "deaf": .....Апропо......от 1971 година. ....долара е фиктивна, а не реална валутна единица. ...Номера е ..... как света да се убеди в това , без да го боли....
  —цитат от коментар 26 на eti mehter


  До тогава доларът заместваше златото и свободно се разменяше между централните банки по курс една трой унция струва $35. Тогава Никсън ВРЕМЕННО отмени ..., та до днес. По този начин световната резервна валута е Fiat currency, каквито са и останалите евро, йени … валути.
  Светът просто е принуден да вярва на обещанията на правителството на САЩ, които са единственото обезпечение на долара.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  До коментар [#15] от "Костадин Иванов":

  Вие прборихте ли мъртвите души във вашето училище.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  До коментар [#31] от "eti mehter":

  Кажи ети, как да му помогнат? :))

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: www.unbrain.eu?bg
 35. 35 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3696 Неутрално

  До коментар [#32] от "amerikanbastard":

  Светът просто е принуден да вярва на обещанията на правителството на САЩ,
  =======
  :).....е.....но това вече не е в реда на нещата. .....
  И аз вярвам ,но не и по принуда ......

  Bukalemun
 36. 36 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Цитат:
  ::::::::::::::::::::::
  В условия на висока несигурност е разумно да се поддържа малко по-висок бюджетен буфер, включително чрез емисия на нов дълг, ако условията на финансовите пазари са благоприятни, каквито са в момента.
  :::::::::::::::::::::
  На кои точно финансови пазари са благоприятни условията в момента ако смея да запитам? Има всичко на всичко четири пет компании в щатите които реализират печалба, всичко друго е на загуба като почнеш от туризъм до банки. Бондове и ценни книжа на държави и компании са без коментар понеже всичките са с не повече от 0,5% или отрицателни лихви.

  Цитат:
  ::::::::::::::::::::::
  Може да се очаква високата несигурност в международната икономика, а оттам - и в българската, която става все по-интегрирана в глобални и европейски вериги на стойността, да се запази и през следващата година. Намираме се в период, в който бюджетните планове следва да излязат от 12-месечния календарен цикъл и да гледат по-далеч в бъдещето.
  :::::::::::::::::::::

  И затова е добре да вземем още заем понеже очакваме че икономиката ще става по зле. Значи ако утре те уволнят от работа, първата ти спирка е в банката да се набълбукаш с още заеми докато можеш.

  Цитат:
  ::::::::::::::::
  Сами по себе си нито дефицитът, нито дългът са опасни и не би трябвало да се преследва силно рестриктивна политика
  ::::::::::::::::
  Не Калоянчо, опасни са и трябва да се редуцират възможно най много. Върни се в училище и виж че даже вашите кензиански учители учат че 20% дълг от БВП е много а при 40% трябва да се бие камбаната. В повечето страни от ЕССР тия нива са 90-100% а България е около 20%. Това не значи че трябва да вземаме повече дълг а да спрем.

  Общо взето статията е поредното доказателство че Института за Пазарна икономика трябва да се прекръсти в Институт за Планова икономика. Оправдаването на взимането на дългове няма нищо общо с пазарните принципи и принципа на капитализма.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 37. 37 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#29] от "deaf": ......На времето, Кенеди бе сигурен, че долара не е американска валута. ......и заплати с живота си
  —цитат от коментар 31 на eti mehter


  Кенеди беше единственият президент, който се осмели да се възползва от законното право на правителството да печата пари, базирани на сребро – силвер долар. Това беше открито предизвикателство към ФРФ и съответно знаем, как свърши клана Кенеди.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 38. 38 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Та значи не виждам никакъв проблем че правителството е вземало външен дълг. България рядко излиза на международните финансови пазари и по всичко изглежда че емисията е била успешна. Много се раздува тая тема.
  —цитат от коментар 1 на tsyrvulan


  къде писаха че емисията е успешна?

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 39. 39 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  Има един МНОГО тежък въпрос- какво си купиха и от кого управляващите с този дълг???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 40. 40 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3696 Неутрално

  До коментар [#37] от "amerikanbastard":

  открито предизвикателство
  ======
  Грешката на Кенеди бе ,че искаше да направи много неща за малко време. ....
  Тръмп обаче пипа много по внимателно. ....
  Според мен ,едно е сигурно ......
  Текущата световна финансова матрица ще бъде заменена .....въпреки че работи идеално.....
  И ще я разрушат точно ония които печелят в момента най много от нея.

  Bukalemun
 41. 41 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  До коментар [#31] от "eti mehter":


  До коментар [#37] от "amerikanbastard":

  Как не Ви омръзна да говорите тези плоски спекулации!

  как може да лъжете,че ФЕД е държава в държавата?! И то при положение,че шефът на ФЕД се избира и назначава от американският президент! Винаги е било така.

  Кенеди беше убит поради съвсем друга причина... ФЕД няма пръст в убийството му.

 42. 42 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 684 Неутрално

  къде писаха че емисията е успешна
  —цитат от коментар 38 на radelmarfx


  Не знам къде са писали, но чух по БНР безпринципното саморазхвалване в Парламента на финансовият министър.
  СМЕШНА ДЪРЖАВА СЪС СМЕШНО УПРАВЛЕНИЕ!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 43. 43 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 684 Весело

  Не знам къде са писали, но чух по БНР безпринципното саморазхвалване в Парламента на финансовия министър.
  СМЕШНА ДЪРЖАВА СЪС СМЕШНО УПРАВЛЕНИЕ!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 44. 44 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  Между другото,тая тлъста лъжа че ФЕД са убили Кенеди много се харесва от комунистите и специално от съветските "другари" и затова те с перверзно удоволствие я разпространяват и до днес.

 45. 45 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  До коментар [#42] от "amerikanbastard":

  Изключително непремерени думи на министъра. Може да е бюджетар но не е политик и финансист на ниво !
  ПАРИТЕ ОБИЧАТ ТИШИНАТА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 46. 46 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3696 Неутрално

  До коментар [#41] от "deaf":

  ФЕД не е САЩ. ... deaf. ....:)
  И е точно обратното. ....те избират до голяма степен президента на САЩ. ....
  А след Кенеди. ...изцяло. ....

  Bukalemun
 47. 47 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 684 Весело  До коментар [#41] от "deaf":

  Да бе, Фед е благотворителна банкова организация на честни евреи, à propos, Ich bin Jude (zum Teil).

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 48. 48 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3696 Любопитно

  До коментар [#44] от "deaf":

  Повярвай ......след като ко чух за пръв път. ...и моята реакция бе подобна на твоята. ....

  Bukalemun
 49. 49 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2617 Весело

  До коментар [#47] от "amerikanbastard":

  Значи американският президент и правителството с триста зора събират трилиони долари от американският народ чрез данъци,за да ги дадат после на ФЕД,който да решава за какво и колко пари да даде на президента!!! Ти на какво си днес?! Пърцуца или някаква друга дрога...

 50. 50 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Ilian Vassilev
  tiSphonso1hredn ·
  За съжаление моите анализи почиват върху приемания и очаквания за рационално поведение /или поне граници на лудостта и егоизма/ от страна на основните играчи и най-вече с тези на власт. Както изглежда, обаче, те напускат територията на общността, на колективното благо и се устремяват към защитата на своите егоистични, групови интереси "на всяка цена", За подобна зомби власт на практика няма граници на престъпленията, които тя може да извърши за да направи смяната и чрез легитимни начини невъзможна. Самият факт, че Парламент, който така или иначе, не работи пълноценно, избра да приеме като най-висш свой приоритет хартиени бюлетини и референдум като начин за промяна на Конституцията, означава само едно - демокрацията в България е напълно катастрофирала, ние живеем в условията на диктатура. На практика Борисов и сие осигуриха възможността да манипулират изборите, да дописват и поправят секционни протоколи - тоест да затворят възможността тези 65 процента вот на протеста да родят алтернативно управление.
  Ако изборите са затворена възможност за промяна на властта, съжалявам да го кажа, но това означава, че България е класическа диктатура. Това че някои я наричат "мека" е само заради отсъствието на трупове по улиците.
  Покриха Борисов и изведоха Сачева и Биков, нищо незначещи фигури за ГЕРБ, напред. Виждат около себе си врагове, дори западната преса, утре и западните правителства. ТАзи автокрация неизбежно ще доведе до изолация на страната по модела Ердоган и Лукашенко.
  Не се заблуждавайте - този модел на пленяване на държавата от мафия няма как да не завърши с пълна диктатура и пазене на властта с груба сила. Днес с мутри в полицията, утре ще започнат с "цивилни" полицаи които ви арестуват без да се легитимират. Точно както го правят мутрите, които отвличат за подкуп. България се върна в развитието си минимум 30 години назад.
  Тази средносрочна дългова програма от 10 милиарда евро е резервния им вариант ако ЕС им спре парите.
  Да припомня не само вдигнаха дълга близо пет пъти, Борисов разпредели през мандатите си повече от 400 милиарда лева?!? най-голямото богатство разпределяно от което и да е правителство на България. Виждате резултата - социално разделение, богатство при хора, които не могат да го възпроизвеждат и увеличават, а могат да харчат за запазване на властта си.
  Ако е запушена възможността за мирен изход от кризата през избори /разликата между предсрочни и редовни е само в степента на възможност за контрол и фалшификация/ съжалявам да го прогнозирам, но насилието на властта /политическо, физическо, психологическо/ неизбежно ще роди гражданска война. И жертви. И днес ги има, просто медиите им не ги отчитат.
  До месец ще пуснат на макс и новата истерия с коронавируса.
  За това протестът във всичките му форми - включително радикалните е неизбежен. Ще се видим на 22 септемри. Денят на независимостта на гражданите и на България! Преди 112 години сме се отделили от Турция, днес от новите султани във властта.

 51. 51 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 501 Весело

  Външен дълг?! Не остана време да бутнат борда... Трябва да се бърза!

 52. 52 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 128 Неутрално

  Тоя гений де го крихте до сега?

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 53. 53 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 684 Любопитно

  До коментар [#47] от "amerikanbastard":Значи американският президент и правителството с триста зора събират трилиони долари от американският народ чрез данъци,за да ги дадат после на ФЕД,който да решава за какво и колко пари да даде на президента!!! Ти на какво си днес?! Пърцуца или някаква друга дрога...
  —цитат от коментар 49 на deaf


  Да, точно така – „американският президент и правителството с триста зора събират трилиони долари от американският народ чрез данъци,за да ги дадат после на ФЕД“, за да посрещнат падежите на издадените правителствени ценни книжа. Обаче събраните пари не стигат, поради бюджетния дефицит. Тогава те издават нови „книжки“ и ФЕД им дава срещу тях нови, вече инфлирали долари, с част от които погасяват взетите скъпи стари долари, а с останалите покриват нови бюджетни дефицити.
  На практика американската икономика в последните години преобразува дълг в GDP и на практика САЩ живеят на заем от останалата част от света.
  Страшно ще настане, когато както китайците разбраха, че оризът е гарнитура, разберат ясно казаното от Мао за книжния тигър и доларът престане да бъде резервна валута. Най-страшно тогава обаче ще е за пенсионерите, чиито фондове ще се спихнат. Да не говорим пък за армията и полицията, за които няма да има заплати.

  P.S. Отдавна не употребявам „Пърцуца или някаква друга дрога...“ , а когато да, САМО ВЫСШЕГО СОРТА, шотландска/айриш.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 54. 54 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1351 Любопитно

  До коментар [#38] от "radelmarfx":

  Ами ето тук, например - https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/ikonomika/2020/09/15/4114568_bulgariia_uspeshno_emitira_vunshen_dulg_za_5_mlrd_lv/ - но има и още места, на които пише, че това е успешна емисия външен дълг, ако настояваш! Да ти дам ли още линкове, драгоценний?

 55. 55 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1351 Любопитно

  Има един МНОГО тежък въпрос- какво си купиха и от кого управляващите с този дълг???
  —цитат от коментар 39 на КМЕТ В СЯНКА


  Кметче, име един МНОГО лесен отговор на твоя въпрос! Тази успешна емисия външен дълг е осъществена на 15 септември (ти пресметни преди колко дена!) - https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/ikonomika/2020/09/15/4114568_bulgariia_uspeshno_emitira_vunshen_dulg_za_5_mlrd_lv/ ! Ти наистина ли очакваш днес парите да са вече похарчени? М? А ти колко дена трудов стаж имаш като финансист или банкер? Ако те попитам кои са глобалните и функционални банкови стратегии, ще мучиш като издоена крава! Твоите аргументи не стават даже и за групата под опашката на коня! Не се ли усещаш, че нещо не си много на нивото на някои то тук присъстващите? Или искаш да дуднеш на всяка цена?

 56. 56 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 420 Неутрално

  До коментар [#54] от "Santos":

  Мисля че трябва да изясним какво вкарваме в смисъла на думата "успешно". За мен успешно е боновете да се изкупят за един ден(фигугративно казано) . Въпросната статия не показва това, просто показва че ще емитират дълг и няколко супер корумпирани банки ще им помагат.
  ::::::::::::::::::::::::::::
  Емисията стана с посредничеството на международните банки - Сiti, JP Morgan Chase, BNP Paribas и Unicredit. Оферти се набираха по време на финансовите търговски сесии в Европа и САЩ.
  :::::::::::::::::::::::::::

  Аз и преди казах, искам да видя кой ще сложи пари за 10 години като накрая получи тотална 0,75% лихва.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 57. 57 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 420 Неутрално

  О грешка
  ::::::::::::::::::::::::::
  Постигната доходност е 0.389% за 10-годишните книжа (0.375% лихвен купон) и 1.476% за 30-годишните (1.375% купон), което се определя като много изгодни нива, които реално отговарят на държави с А/А- рейтинг. По информация на "Капитал" е имало много висок интерес и от чуждестранни институционални инвеститори. По данни на МФ при записването са доминирали фонд мениджъри и банки.
  ::::::::::::::::::::::::

  Лихвата по 10 годишните е 0,375%.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 58. 58 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Ето смеха е пълен:

  https://www.minfin.bg/bg/news/11122

  Цитат:
  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
  „Доверието към страната ни е на високо ниво, което се потвърждава и от участието на инвеститори от висок клас като централни банки, държавни пенсионни фондове и други институционални инвеститори с много широк географски обхват - Германия, Великобритания, САЩ, Нидерландия, Швейцария, Белгия и др. Българските инвеститори придобиха 16% от общия обем на книжата“, отбеляза Кирил Ананиев. „По този начин се позиционираме в групата на страните, които са или достатъчно развити, или достатъчно богати, или достатъчно дисциплинирани, за да включват нашите държавни ценни книжа в портфейлите си като обезпечение с достатъчно добър клас“, допълни зам.-министърът на финансите Маринела Петрова.
  :::::::::::::::::::::::::::::::::::

  Дефакто бондовете са изкупени от други ЦЕНТРАЛНИ БАНКИ и ДЪРЖАВНИ ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ. 😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆.

  Никой нормален няма да върже пари на тия бондове, с 0,375% лихва за 10 години. Преди да си ги вземе обратно инфлацията ще ги е изяла. Всичко е преливане от единия джоб в другия.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 59. 59 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2777 Неутрално

  До коментар [#54] от "Santos":

  Не е проблем как ще се нарече емисията. Проблемът е къде ще потънат парите. Щото вероятността да отидат за подхранване фирмите на Шиши не е никак малка.
  Тегли се заем, който не е известно за какво ще се харчи. Или казваш, това е нормално?

  Бивш tww09306483.
 60. 60 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7565 Неутрално

  До коментар [#1] от "tsyrvulan":

  Проблема не е ,че правителството тегли заем, проблема е, че не казва за какво ще го харчи. Ако с тези пари ще си купува изборите, вместо да бори кризата е много притеснително.

 61. 61 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  До коментар [#55] от "Santos":

  Доста повече от теб и на много по-високо ниво.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 62. 62 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  До коментар [#56] от "radelmarfx":

  Мълчат и за комисионните на банките посредници.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 63. 63 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  До коментар [#59] от "Petleshev":

  И колко принадена стойност ще генерират ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 64. 64 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2403 Неутрално

  До коментар [#3] от "SS":Га трябва се връща я камилата , я камиларя !!!=======Има държави които никога не връщат.......като САЩ, например..... Но никога и не фалират..... :)
  —цитат от коментар 7 на eti mehter


  Сега ли загря,че САЩ никога не фалират...Защото са най-високотехнологичната и богата държава със свободи на бизнеса.... и са ви хрантутили,но вече Тръмп ви спря безплатния обяд и банкрутиррахте по бързата процедура....7% растеж само ще го сънувате...Хихи...Вашата мижава и фалирала държавица чака само на инвестиции и помощи от Запада и пак сте на това дередже,особено при сегашния пропаднал пишман ислямски режим...Га....

  shlshlshlshl
 65. 65 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Този уикенд 60 000 преминават границата с Турция на пазар.Мнозина от тях ще купуват плодове и зеленчуци.Плодове и зеленчуци,дами и господа,другари и другарки!Какво всъщност коментираме?Какъв дълг ще връщаме?Никакъв дълг няма да връщаме.

 66. 66 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  До коментар [#65] от "Вячеслав Атанасов":

  А кой мислиш ще го връща ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 67. 67 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4283 Весело

  До коментар [#53] от "amerikanbastard":

  Чудя се като самодекларирал се "частичен евреин" в коя точно част сте такъв, защото ми напомняте стария виц за наследството на Маркс, който оставил "Капиталът" на Западна Германия, а "Комунистическият манифест" на Източна?...
  ПП
  Не е лошо да се прочете какво всъщност е ФЕД, и защо те препиръчват 2% инфлация в този момент...

 68. 68 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2403 Неутрално

  До коментар [#41] от "deaf":ФЕД не е САЩ. ... deaf. ....:)И е точно обратното. ....те избират до голяма степен президента на САЩ. ....А след Кенеди. ...изцяло. ....
  —цитат от коментар 46 на eti mehter


  Хихи....Абе Миленчо,не коментирай неща от които бъкел не разбираш....Поредният ти бисер си го записва...Като една от статиите,че частната Rocket Lab иска да изпревари САЩ и Русия в търсенето на живот на Венера..Като,че ли тази компания е турска,а не американска....Свивай си сърмите Миленчо и помни,че сте кръгла нула.ФЕД е Федералния резерв на САЩ ,а не на банкрутиралата Турция...Ниските лихви ви удариха по фесовете,понеже банките и икономиката ви е наапаратно дишане..Аз откога ти пиша,че не трябваше да се смъкват и това беше безумие,но ти Ердоганчо,та Ердоганчо....Тегли калая сега...Хихи...САЩ могат да си го позволят и за това президент Тръмп сръчка шефа на ФЕД,но вие сте катастрофирали от всякъде с този фалшив режим .....

  shlshlshlshl
 69. 69 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#67] от "daskal1":

  Bitte, weiter schwimmen!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 70. 70 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1454 Любопитно

  До коментар [#9] от "Да вярваме на истината":Добре я прочети тая статия. ....В нея е намекнато за всичко онова което се мъча да ти обеснявам......Хвалбите за бюджетния излишък в една почти неработеща икономика .....са в пълен дисонанс за смисъла на парите. ....Вече ти го казва и статията. ...
  —цитат от коментар 22 на eti mehter


  Какъв е смисълът на парите, турчино?

 71. 71 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3696 Неутрално

  До коментар [#65] от "Вячеслав Атанасов":

  Този уикенд 60 000 преминават границата с Турция на пазар.Мнозина от тях ще купуват плодове и зеленчуци.Плодове и зеленчуци,дами и господа,другари и другарки!Какво всъщност коментираме?
  =========
  Така е......на Всекиму според потребностите......
  А основните човешки потребности са скромни, но много важни.....

  Преди броени минути, Ердоан даде старт на петия (последен етап) на транс континентален участък на магистралата "Е 5"...минаваща през северната част на Мраморно море.....
  Много важна артерия за десетки страни......
  ТОВА ДА СЕ ЧУВА.....!!!

  Bukalemun
 72. 72 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3696 Неутрално

  До коментар [#70] от "До руските мекерета":

  Да служат на хората.....а не обратното......

  Bukalemun
 73. 73 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1454 Весело

  До коментар [#9] от "Да вярваме на истината":Няма да споря с теб. Интересно ми е дали имаш и един ден трудов стаж във финансовия сектор.
  —цитат от коментар 28 на КМЕТ В СЯНКА


  Няма. Той е макроикономист от габровската школа, която в момента води тежка концептуална полемика с групата около Чикагския университет.

  Последните видимо губят идейното състезание. Последният удар върху реномето им дойде в момента, когато Тръмп започна да си купува пушките от Габрово.

 74. 74 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1454 Любопитно

  До коментар [#70] от "До руските мекерета":Да служат на хората.....а не обратното......
  —цитат от коментар 72 на eti mehter


  Как служат? Чистят, мият, припяват песнички?

 75. 75 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2403 Неутрално

  До коментар [#65] от "Вячеслав Атанасов":Този уикенд 60 000 преминават границата с Турция на пазар.Мнозина от тях ще купуват плодове и зеленчуци.Плодове и зеленчуци,дами и господа,другари и другарки!Какво всъщност коментираме?=========Така е......на Всекиму според потребностите...... А основните човешки потребности са скромни, но много важни..... Преди броени минути, Ердоан даде старт на петия (последен етап) на транс континентален участък на магистралата "Е 5"...минаваща през северната част на Мраморно море.....Много важна артерия за десетки страни...... ТОВА ДА СЕ ЧУВА.....!!!
  —цитат от коментар 71 на eti mehter


  Ердоганчо да беше оправил икономиката и ти да не гладуваш..Хихи...А лиричката пада като за световно и мизерията,безработицата,както инфлацията са ежедневие...Банкрут с една дума е в Турция,само това да се чува!!!!!!!!!

  shlshlshlshl
 76. 76 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3696 Весело

  До коментар [#75] от "dfjftriktrcdt":

  Банкрут с една дума
  ======
  Хи хи......нека все така 'банкрутираме'....... :)......

  Bukalemun
 77. 77 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#10] от "amerikanbastard":Това е така, защото тяхната национална валута е и световна резерва========И кой им е дал това право.....?Аз нямам нужда от тяхната финансова пирамида.....
  —цитат от коментар 16 на eti mehter


  Това троловете сте много късопаметни и като почнете да лъжете... Не е лошо да помниш какво лъжеш - тук във форума има твое мнение, в което заявяваш, че си дарил 100 долара!
  И моля не ми обеснявай, че са били канадски.

 78. 78 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  До коментар [#75] от "dfjftriktrcdt":Банкрут с една дума======Хи хи......нека все така 'банкрутираме'....... :)......
  —цитат от коментар 76 на eti mehter


  https://tradingeconomics.com/turkey/gdp-growth

 79. 79 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2403 Неутрално

  До коментар [#75] от "dfjftriktrcdt":Банкрут с една дума======Хи хи......нека все така 'банкрутираме'....... :)......
  —цитат от коментар 76 на eti mehter


  Хихихи...Миленчо,всеки ти се смее на бисерите....Радваш се на банкрута на Турция...Хаха....Явно гладът и мизерията са ти изпили мозъка....Хихи.....Ти не знаеш какво е банкрут бе Миленчо..Най просто казано сте катурнали каруцата и ти се радваш на това...Ето и аз ще ти доставя линк на английски,макар да не знаеш английски....Хихи....https://tradingeconomics.com/turkey/gdp-growth

  shlshlshlshl
 80. 80 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3696 Неутрално

  До коментар [#77] от "Аз":

  в което заявяваш, че си дарил 100 долара!
  ======
  Казах го с пояснителна цел......понеже под пари, най добре разбирате от & и €.....

  Bukalemun
 81. 81 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2403 Неутрално

  До коментар [#77] от "Аз": в което заявяваш, че си дарил 100 долара!======Казах го с пояснителна цел......понеже под пари, най добре разбирате от & и €.....
  —цитат от коментар 80 на eti mehter


  Миленчо,виждал ли си щатски долари в живота си бе???Хихи....Ще сънуваш от глад щатски долари,освен ако аз не ти дам някое доларче да оцелееш от "просперитета" на Ердоганчо...

  shlshlshlshl
 82. 82 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2403 Неутрално

  До коментар [#77] от "Аз": в което заявяваш, че си дарил 100 долара!======Казах го с пояснителна цел......понеже под пари, най добре разбирате от & и €.....
  —цитат от коментар 80 на eti mehter


  Прочете ли линка който ти предоставих за "байрактарчетата" бе Миленчо???Не пиши друг път тввоите бисери,че можете сами да правите нещо и,че сте имали собствени технологии.Те китайците крадат американски технологии и не им стига капацитет да направят някоя технология,а вие ли????Буаха.....

  shlshlshlshl
 83. 83 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1454 Любопитно

  До коментар [#77] от "Аз": в което заявяваш, че си дарил 100 долара!======Казах го с пояснителна цел......понеже под пари, най добре разбирате от & и €.....
  —цитат от коментар 80 на eti mehter


  Лирата пара ли е, турчино?

 84. 84 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3696 Весело

  До коментар [#82] от "dfjftriktrcdt":

  Прочете ли линка
  ======
  Как мислиш..... :)....
  Аз.....на твоите работи отдааавна не им обръщам внимание.....
  А Ердо е играч....... И то от класа......
  И всякакви завиждания са разрешени..... 😁

  Bukalemun
 85. 85 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2403 Неутрално

  До коментар [#82] от "dfjftriktrcdt":Прочете ли линка ======Как мислиш..... :)....Аз.....на твоите работи отдааавна не им обръщам внимание.....А Ердо е играч....... И то от класа...... И всякакви завиждания са разрешени..... 😁
  —цитат от коментар 84 на eti mehter


  Чел си ти дръжки ...Да не съм го писал аз бе несбъднат космонавт??Пишат го сериозни анализатори,а не безработвн ислямис..т като теб...Ердоганчо е играч и успя да ви банкрутира със скоростта на звука...Хихи..Оставането му на власт ще ви обезличи от картата на света...Турция е нулев световен фактор и големите сили ви подхвърлят като лъв мръвка..Нека още да ви е играч оня неудачник в Анкара...Хихи...Със сопата ще го изметат...Само това да се чува...Хихи..

  shlshlshlshl
 86. 86 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2403 Неутрално

  [quote#83:"До руските мекерета"][/quote]

  Не,не е пара турската лира,а шума...Хаха..

  shlshlshlshl
 87. 87 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1954 Неутрално

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":Кацата без дъно се вижда по огромните строежи ,магистрали ,обходни пътища и създаване на възможност за бързо придвижване на хора ,стоки и услуги , това са Хемус ,южна дъга на София , пътя до Драгоман , пътя към Гърция с дългия тунел ,евентуално започване на Шипка и пътя Русе Търново и приключване на десетки такива места в страната ,небутани от над 30-40 години ,това явно силно ви пречи на комунистите ,особено вдигането на доходите през последните 3-4 години ,дразнещо е .Ха да видим сега кото дойде Нинова и Слави , с колко ще скочат доходите ,може би пак до 3000 лв заплати и 2000 лв пенсии при 1000 лв долар ,не сме ви забравили другари и другарки .
  —цитат от коментар 6 на edin drugii


  Вижда се най-вече по дупките в магистралите и обходните пътища и магистралите. Що се отнася до доходите - въпрос с понижена трудност. С колко се съкрати разликата в покупателната спослбност на българите спрямо средното за ЕС за 10 години гербеграбене.

 88. 88 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2021 Весело

  До коментар [#53] от "amerikanbastard":
  Значи ти виждаш как се печатат долари, а инвеститорите са слепи и продължават да купуват американски дълг... Пий си спокойно, от незнание/неразбиране на пари, дълг и държавен дълг ти идва объркването, не от калпав алкохол. Спокойно, масово явление е това объркване, и се засилва нарочно, когато може да се украси политически.
  От мен имаш наздраве.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 89. 89 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Авторът е прав и анализът му за принципите приляга вероятно към всяко едно нормално правителство.
  Но авторът е пропуснал нещо съществено - при нас процесите на планиране, на финансиране, на приходи, на разходи итн се водят не от нормално, а от правителство на мафията, подчинено и ръководено единствено от интересите на задкулисието. Дали тези интереси включват пълнене на чекмеджета, "усвояване" на едни милиони, предизборно раздаване на подаръци, милиарди за безумни проекти, увеличаващи енергийната зависимост на държавата, са само безчет подробности.

 90. 90 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 684 Гневно

  До коментар [#88] от "gost22":

  От зелени тикви семе не вземам.
  Bitte, weiter schwimmen!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 91. 91 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 794 Неутрално

  До коментар [#7] от "eti mehter":

  Финансист Икономистов, нищо не схващаш за структурата на дълга на САЩ. САЩ дължат на себе си, защото над 80% от държавния дълг е към местни резиденти - банки, фондове и др. Впрочем има само един случай във финансовата история на САЩ когато отказват да си погасят дълга и то е през 19 век.
  След това няма известен случай когато САЩ да са спрели плащанията си по дълга - вътрешен и външен.

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 92. 92 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 794 Неутрално

  До коментар [#12] от "deaf":

  Моля да ме извините, преди да прочета коментара Ви съм отговорин на изтъкнатия финансист Ети долу-горе същото.

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 93. 93 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#7] от "eti mehter":До коментар [#10] от "amerikanbastard":Около 80% от дългът на САЩ е към...САЩ! Почти целият дълг на американската държава е към американски банки и фондове. Това е все едно ти да дължиш пари на брат си или сестра си. Все някак ще се разберете. Точно затова дългът на Щатите не е проблемен... Иначе САЩ наистина веднъж не са върнали дълг,но това е било през 19-ти век. И не са го върнали спазвайки международните закони,като са го обявили за "черен" дълг...
  —цитат от коментар 12 на deaf

  ---
  deaf,
  Демонстрирате едниствено финансово невежество, като цитирате невярни неща!
  За наука и обука НЯМ И ГЛУХ.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 94. 94 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2021 Весело

  До коментар [#90] от "amerikanbastard":

  А, сигурен съм, дори разбираш от политика и футбол...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK