2020: Време разделно

Понеже дългото пребиваване във властта несъмнено развращава, демокрациите са измислили честата смяна на управляващите.

© Юлия Лазарова

Понеже дългото пребиваване във властта несъмнено развращава, демокрациите са измислили честата смяна на управляващите.Анализът е препубликуван от блога на автора.


Някога, през втората половина на 30-те години в Испания тече гражданска война. Два лагера се противопоставят: републиканците (обединяващи широка палитра от леви и либерални политически партии) и франкистите (коалиция между висши военни, монархисти и католически консерватори). Но лагерът на републиканците се раздира от вътрешни противоречия между комунистите (подкрепяни от СССР) и анархистите, троцкистите и социалистите.


Този вътрешен конфликт отслабва силите на Републиката и тя претърпява поражение. Оказва се, че мнозина от републиканския лагер не са разбрали, че основната опасност е Франко, а не хората, които и идейно, и исторически са съюзници в защитата на републиката. "Неразбралите" кой е главният противник в крайна сметка съсипват общата кауза на Републиката и тя загива, а Испания остава под управлението на диктатурата през следващите 36 години.
Връщам се към тази позабравена история, когато мисля за протичащите повече от два месеца протести в България, искащи оставките на премиера и главния прокурор. Онова, което учуди повечето наблюдатели в началото, беше присъствието сред протестиращите на граждани с различни политически убеждения: леви и десни, либерали, зелени, социалисти, консерватори - всякакви, движени от общото отвращение от една ендемична корупция.


Така България стана част от една поредица световни протести - в Ливан, Израел, Либия, Беларус, Русия - искащи почтено управление.


Кои са "правилните" протестиращи?


Скоро в лагера на протестиращите се оформиха конфликти, които, както в Испания преди време, могат да съсипят каузата на протеста. И тук интелектуалците се разделиха, може би и фатално: от една страна привържениците на общата кауза на протеста ("двете оставки"), от друга страна привържениците на "чистотата на протеста" (легитимни са само едни от протестиращите, но не всички).


Някои питат драматично, какво правят на протестите социалистите, Мая Манолова ("Изправи се.БГ"), Румен Петков (АБВ), Слави Трифонов ("Има такъв народ") или Костадин Костадинов ("Възраждане"), наред с Христо Иванов ("Да, България") или зелените. Изобщо: ама как така протестиращите не са само "правилните"?


Има и една "трета" страна в конфликта, на привържениците на сегашното управление: те отстояват позицията, че протестът е подкрепен от "мафията" срещу едно "легитимно" правителство, което се бори срещу "мафията". Парадоксът е, че привържениците на "чистотата на протеста" обективно, може би и без да го искат, всъщност пригласят на такава позиция, когато по същество оспорват легитимността на протестите. Защото това означава, да не разбираш кой е основният ти противник в едно остро политическо противопоставяне.


По някакъв начин позицията за "чистота на протеста" подкрепя разбирането, че в крайна сметка протестът е на "мафията" срещу едно приемливо управление, макар и загубило значителна част от доверието на обществото.


"Радев е виновен"


В същият дух е и публичното отстояване на тезата, че виновник за политическата криза и инициатор на политическата конфронтация е президентът Румен Радев. Не само заради вдигнатия свит юмрук, но заради това, че възнамерявал или да преориентира България "на Изток", или да установи "президентска диктатура", или още какви ли не други предполагаеми лоши намерения (все още не му се приписва, че е присвоил няколко милиона!). Политици, но и интелектуалци, както и мобилизирани за целта граждани, искат и оставката му.


Докъде ли ще стигне политическата криза, ако наистина президентът подаде оставка? В ГЕРБ някои предричаха гражданска война, с която плашеха онази част от гражданите, които в момента се въздържат да заемат определена позиция.


Тезата че "Радев е виновен" се споделя от привържениците на сегашното управление, както е известно. Защото президентът се оказва една от малкото национални институции, които застанаха на страната на исканията на протестиращите от самото начало. Но не беше ли изпаднал в подобна ситуация и президентът Желев през 1992 г., когато зае критична позиция спрямо правителството и също му искаха оставката?


Сега, когато интелектуалци и политици искат оставката на Румен Радев, но същевременно се обявяват и като опозиция на сегашното управление, има някакво "несъответствие". Защото всъщност се поставят наравно като противници както Борисов и Гешев, така и Радев. Нещо като да кажеш отново, че "всички са маскари" (може и да е вярно, но е по-вярно, че не всички да еднакво маскари). Отново замазване на това, "кой е основният противник" сега?


Кой ще замени ГЕРБ?


Най-сетне, една от публичните тези на привържениците на "чистите протести" е свързана с въпроса, че е важно "кой ще дойде след ГЕРБ". Ами ако е Мая Манолова в коалиция със Слави Трифонов, подкрепени от БСП? Ами ако е Христо Иванов, подкрепен от БСП или Слави Трифонов? Ами ако...


Французите имат поговорка, която гласи: "С "ако" можеш да побереш Париж в една празна бутилка" (т.е. можеш да кажеш всичко).


Разбира се, че не маловажно, дали това оспорвано управление няма да бъде заменено от нещо още по-лошо или поне от нещо, което е също толкова лошо. Но когато привържениците на "чистотата на протестите" поставят такъв въпрос предварително като основен,


отново обективно застават на страната на привържениците на сегашното управление.


Нима не чухме от премиера, от много министри, от говорители на ГЕРБ и присъдружните "патриоти", че правителството е необходимо, че предсрочната му смяна ще задълбочи кризата, защото "няма кой да го замени".


В политиката няма "ангели", всеки участник носи някаква история, всеки има "скелети в гардероба". Но ако си кажем, че понеже "всички са маскари", затова да не променяме нищо, това означава да работим в полза на сегашното остро оспорвано управление. Но понеже дългото пребиваване във властта несъмнено развращава, затова демокрациите са измислили честата смяна на управляващите.


Аристотел обяснява: "Основен принцип на демократическото устройство е свободата. А важен белег на свободата е по ред да се подчиняваш и да управляваш." (Аристотел, Политика, 1317b).


Към това трябва да прибавим и непрекъснатата готовност на гражданите да се бунтуват, когато управлението (независимо какво) е нарушило обществения договор и не се грижи за обществото.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (109)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 9 Любопитно

  Предстои решителната битка......,Хладилника на българина срещу Чекмеджето на Бочко!
  😎👮‍♂️😎👮‍♂️😎

  Много съм прост
 2. 2 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Прочетох статията два пъти и о чудо! Тръмп не беше споменат никъде.....

  Колкото до следното:
  :::::::::::::::::::::::::::::::
  Аристотел обяснява: "Основен принцип на демократическото устройство е свободата. А важен белег на свободата е по ред да се подчиняваш и да управляваш." (Аристотел, Политика, 1317b).
  :::::::::::::::::::::::::::::

  ЪЪЪЪ! Да ама не.

  Демокрацията не гарантира свобода.

  Демокрацията е управление на мнозинството над малцинството. Чисто теоретично а и практически както се доказва вече повече от 100 години демокрацията не работи. Демокрацията е същия мракобесен за индивида режим какъвто е и всяка друга тоталитарна система.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#1] от "Шака Зулу":

  Вече не е хладилника а честта , достойнството и върховенството на Закона срещу лъжата, корупцията и Мафията..

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1830 Любопитно

  "...Оказва се, че мнозина от републиканския лагер не са разбрали, че основната опасност е Франко, а не хората, които и идейно, и исторически са съюзници в защитата на републиката. "Неразбралите" кой е главният противник в крайна сметка съсипват общата кауза на Републиката и тя загива, а Испания остава под управлението на диктатурата през следващите 36 години."..

  Разсъжденията за Главния противник са доста спорни. Републиканците през 30-те години имат пресния пример на Съветска Русия, където болшевиките вземат властта и за няколко години се разправят с "...хората, които и идейно, и исторически са съюзници в защитата на републиката..."

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  Антоний Тодоров прави аналог със събитията тогава в Испания, прекрасно описани във филма Осъдени души. Мит'ряла още не може да разбере, че основния противник е диктаторът Борисофф и всякакви тези от типа "ами после" са неоснователни. Ако така се разсъждаваше прес '89 то и тогава нямаше ясна алтернатива на тогавашния режим.

 7. 7 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 882 Разстроено

  Ух ты, ах ты, все мы космонавты. И така както космонавтите пият рециклирана урина, ние ядем рециклирани ... политици. Сега ядем един трета употреба, дано не се наложи да го ядем четвърти път че съвсем ще се размиришем.

 8. 8 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Антоний Тодоров
  Професор, доктор на политическите науки, преподавател в Нов български университет.

  -----------------

  Нов български университет.
  Този университет Сорос не беше ли един от основните му спонсори ?

 9. 9 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#1] от "Шака Зулу":Вече не е хладилника а честта , достойнството и върховенството на Закона срещу лъжата, корупцията и Мафията..
  —цитат от коментар 3 на КМЕТ В СЯНКА


  ""честта , достойнството и върховенството на Закона ""

  Браво кмете !

  Усвоил си основната терминология на пропагандата.

  Подсказвам - хора като ХИ, Раданч ... и т.н. трябва да ги описваш като "горди и достоини".
  "горди и достоини" е основен пропаганден лозунг за "наште хора"

 10. 10 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  До коментар [#7] от "john_3volta":

  Ами БХ е нерециклируем отпадък и основния въпрос е какво се прави с такива боклуци - някъде ги закопават оставяйки ги като наследство за бъдещите поколения, други ги изнасят в други части на света придружени с финикийски знаци. Та да попитам ние кой начин ще изберем?

 11. 11 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Народът срещу шепа комунисти.

  The best way to predict the future is to invent it.
 12. 12 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1169 Любопитно

  "Някога, през втората половина на 30-те години в Испания тече гражданска война. Два лагера се противопоставят: републиканците (обединяващи широка палитра от леви и либерални политически партии) и франкистите (коалиция между висши военни, монархисти и католически консерватори). Но лагерът на републиканците се раздира от вътрешни противоречия между комунистите (подкрепяни от СССР) и анархистите, троцкистите и социалистите.". *******************'***' ******'' '****************.
  Да би автора да иска да каже, че за Испания е щяло да е по-добре власта да я вземат комунистите подкрепяни от СССР. И тогава в Испания нямаше да има диктатор а щеше да има една комунистическа Народна Република Испания която щеше да се управлява по демократичен начин.

 13. 13 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2449 Весело

  До коментар [#2] от "radelmarfx":
  "Да ама не.
  Демокрацията не гарантира свобода. "

  Браво на теб. Коригира Аристотел.
  Жалко, че няма да доживея след векове, когато твоето име ще измести името но Аристотел.


  подпис
 14. 14 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  Кандидат на историческите науки (1988) с дисертация на тема „Външнополитическата ориентация на Френската комунистическа партия (1972 – 1984)“.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 15. 15 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2918 Весело

  Автора е съосновател на АСО в БКП след 10.11.89г заедно с Иво Инджев! Затова не случайно призовава за Ротфронт слещу властта!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 16. 16 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1169 Любопитно

  "Някога, през втората половина на 30-те години в Испания тече гражданска война. Два лагера се противопоставят: републиканците (обединяващи широка палитра от леви и либерални политически партии) и франкистите (коалиция между висши военни, монархисти и католически консерватори). Но лагерът на републиканците се раздира от вътрешни противоречия между комунистите (подкрепяни от СССР) и анархистите, троцкистите и социалистите.". *********************************************
  Автора пише за либерални политически партии в лагера на републиканците и по-надолу изброява участниците - комунисти подкрепяни от СССР, анархисти, троцкисти и социалисти. Някой да поясни кои от тези са либерали?

 17. 17 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2918 Весело

  Кандидат на историческите науки (1988) с дисертация на тема „Външнополитическата ориентация на Френската комунистическа партия (1972 – 1984)“.
  —цитат от коментар 14 на sarunka


  Няма какво да се чудиш бил е член на БКП! Иначе съм го чувал да дава интервюта на френски за западни телевизии.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 18. 18 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#13] от "Иван K":

  няма нужда да доживяваш векове, просто в момента можеш да разбереш какво ти казва, това се учи сигурно в първите часове по политология; всеки започва с аристотел...

  сега мога и аз да го препиша - но ще го възприемеш по-безполезнено и лесно, ако ти е казано от дайнов /писано в друго време и за други събития/

  https://offnews.bg/nashite-avtori/demokratciata-i-gartcite-525394.html

  за аристотел демокрацията е лоша форма на управление...
  защо горният мъдрец анализатор е взел от него пример за нещо си е неясно - просто сигурно му е харесал цитата и си го е записал в дтудентския лексикон с мечета и сърчица пробити с стрелички...

  Je suis дани кирилов
 19. 19 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1044 Весело

  "Доктор на политическите науки от НБУ" - класически пример за калинка.

  Знанието е сила, информацията - власт
 20. 20 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Откога манипулативните внушения и изкривяването на фактите в посоката, за която му е поръчано, са наричат "анализ"?

  "Тезата че "Радев е виновен" се споделя от привържениците на сегашното управление, както е известно."
  Кому е известно това, Антоний? Известно е, че хората, които все още успяват да запазят обективно, безпристрастно и справедливо мислене, виждат много добре вредната роля на радев още отпреди протестите и разбират неговите банални мотиви. Да, време разделно е настанало, но една от причините е активната разединителна дейност на радев и този псевдо-анализ трябваше да засегне именно нея.

 21. 21 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3340 Неутрално

  "Но понеже дългото пребиваване във властта несъмнено развращава" а от дългото стоене извън властта видимо се огладнява.
  Борбата е за позиции, които могат да те направят корумпиран.
  Поредният, който ни съветва да се включим в новото ОФ, после какво ще става, ще видим. Тц. Не е шахматист този, който мисли един ход напред.

  Еретик
 22. 22 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3926 Неутрално

  До коментар [#10] от "telqk":

  Земята оправя всички. Бедни и богати, прави и гърбави.

 23. 23 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3018 Неутрално

  До коментар [#6] от "telqk":

  Всички герберски опорни точки - и за липсата на алтернатива, и за "подривните елементи", и за платените протести са копи-пейст на
  комунистическата пропаганда от 1989 - 1990 г.

  Което не бива да изненадва никого - кръвта вода не става.

 24. 24 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2453 Неутрално

  "Изсипани факти ", от които дълбоката мисъл на автора се губи из тях ,а внушението за "Голяма политика " остава някъде из периферията на казанато , без да води до разбиране на самото внушение......За "гражданска война "у нас да се говори при наследството от страхове е глупаво , а режим като последните основани на него , правят нещата като "буря в чаша вода ".....Самите протести са ясни за какво става дума , а под повърхноста ,какво се крие , още далечне не се е видяло , а внушението за голямата политика остава да виси във въздуха , защото КОЙ или КОИ ще се възползват е въпрос , на който ще се отговори след исканите оставки .....Преди това , усилията на "Управлението " за промени в основни тези на държавноста приличат на тотална безпомощност от незнание , некомпетентност , страх от бъдещето и с голяма вероятност и от лични съдби.....Защото , ако днешните "патриоти "продукт на същото наследство можеха да се ориентират в "Голямата политика ", щяха поне да се научат да четат правилно " известията " от чужбина и да схванат , че патриотизамът им е изветрял отдавна в мнението на хората-гласоподаватели.....За съжаление и новопръкващите политически субекти не се различават по общ генезис , от разните мании за единственост , която отдавна не прави впечатление на хората , освен на вечните кандидати за властта у нас , реализираща се в едро кокошкарство.....Такова е впечатлението.....

 25. 25 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3926 Неутрално

  До коментар [#20] от "princess_x":

  Известно е от изказванията по телевизиите. БТВ, нова, БНТ. И то не от вчера и онзи ден, а от месеци. Много преди да започнат протестите.

 26. 26 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6304 Неутрално

  Основното в този анализ е "не пипайте Радев".

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 27. 27 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3018 Неутрално

  До коментар [#21] от "Костадин Иванов":

  Истинското ОФ ще го видите в следващия парламент - новата тройна коалицията между БСП, ГЕРБ и ДПС. Както в 2005 г.

 28. 28 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3340 Неутрално

  До коментар [#21] от "Костадин Иванов":Истинското ОФ ще го видите в следващия парламент - новата тройна коалицията между БСП, ГЕРБ и ДПС. Както в 2005 г.
  —цитат от коментар 27 на Един препатил


  Според Уки партията на ББ е учредена през 2006 година.
  Може би виждате ГЕРБ в ролята на НДСВ?

  Еретик
 29. 29 Профил на turmion_katlot
  turmion_katlot
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#18] от "samarianin":

  ++++++++++++++++

  ... wide awake, but still asleep, always a stranger in the crowd!!! .أبو فرح
 30. 30 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#24] от "Николай Бучков":"вечните кандидати за властта у нас , реализираща се в едро кокошкарство.."

  Точно! Наскоро си мислех, че нашите политици, управляващи или ламтящи за властта, имат кокошкарски манталитет.

 31. 31 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#25] от "Vlado Nikolov":

  Не всички, които разбират негативната роля на радев, са поддръжници на правителството. Стига с това нео-болшевишко мислене!

 32. 32 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2453 Весело

  До " 30 "-ти : Ами то.......по наследство е !

 33. 33 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  Антоний Тодоров е сред най-добрите преподаватели по политически науки в България!!!
  Твърдя го от личен опит!
  Политическите му анализи, за съжаление са силно повлияни от френската левичарска школа, на която е привърженик!!!

 34. 34 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3462 Неутрално  Ако СЛЕД ВЛАСТТА

  НЕ РАЗДЕЛИТЕ ЦАРСТВАЩИТЕ МУТРИ

  С ШКАФЧЕТАТА ИМ С КРАДЕНИ ПАЧКИ И КЮЛЧЕТА ЗЛАТО

  значи НИЩО НЕ СЕ Е ПРОМЕНИЛО

 35. 35 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 527 Неутрално

  "С "ако" можеш да побереш Париж в една празна бутилка."

  "Тия копелета французите имат поговорки за всяка ситуация. И винаги са прави, по дяволите..."
  Фил Марлоу, "Дългото сбогуване", Р. Чандлър

 36. 36 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  Предстои решителната битка......,Хладилника на българина срещу Чекмеджето на Бочко!😎👮‍♂️😎👮‍♂️😎
  —цитат от коментар 1 на Шака Зулу


  "Някои питат драматично, какво правят на протестите социалистите, Мая Манолова ("Изправи се.БГ"), Румен Петков (АБВ), Слави Трифонов ("Има такъв народ") или Костадин Костадинов ("Възраждане"), наред с Христо Иванов ("Да, България") или зелените. Изобщо: ама как така протестиращите не са само "правилните"?" - Тях една майка ги е раждала и откърмила - майката на деца с неудовлетворена жажда за власт , които "нямат качества " да управляват.
  А хладилника , друже , отдавна не е празен , дори някои си го "зареждат " с беломорски деликатеси от круизите си в съседна Гърция !

 37. 37 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  Антоний ТодоровПрофесор, доктор на политическите науки, преподавател в Нов български университет.-----------------Нов български университет.Този университет Сорос не беше ли един от основните му спонсори ?
  —цитат от коментар 8 на WWW


  " Антоний Тодоров

  Професор, доктор на политическите науки, преподавател в Нов български университет. !"
  Първо това трябваше да прочета и въобще нямаше да се опитвам да коментирам !"

 38. 38 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4429 Неутрално

  Предстои решителната битка......,Хладилника на българина срещу Чекмеджето на Бочко!😎👮‍♂️😎👮‍♂️😎
  —цитат от коментар 1 на Шака Зулу


  По време на социализма българинът и хладилник нямаше. Както всички останали стоки и хладилниците бяха дефицитни. Трябваше да имаш връзки , за да си купиш хладилник. А като си купиш хладилник , нямаше с какво да се запълни , защото хранителните стоки също бяха дефицитни.

 39. 39 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4429 Неутрално

  До коментар [#33] от "selqnin":

  От политическите анализи които прави, нямам впечатление ,че Антоний Тодоров е левичар. Нпротив. Той е от малкото политолози , които изповядват десни възгледи.

 40. 40 Профил на monitor13720
  monitor13720
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Авторът е известен соросоиден опортюнист, пее каквото му е изгодно!

 41. 41 Профил на Krassimir
  Krassimir
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#14] от "sarunka":
  Темата на дисертацията е изключително интересна, иронията издава невежество.

 42. 42 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  До коментар [#2] от "radelmarfx":"Да ама не.Демокрацията не гарантира свобода. "Браво на теб. Коригира Аристотел.Жалко, че няма да доживея след векове, когато твоето име ще измести името но Аристотел.
  —цитат от коментар 13 на Иван K


  Оставете човека да си пише може би наистина мисли така, а може би и изкарва някоя пара - уж няма криза (според привържениците на баце), ама всеки си има неотложни нужди, а и щом теглят заеми, може би нуждите чукат на вратата.
  Иначе според такива мислители, софисти са им казвали по времето на Аристотел, след като демокрацията е много мракобесно нещо, диктат на мнозинството над малцинството, излиза че е по-добре да се върнем към откровената сатраия, белким там намерим свободата. "Санкта симплицитас".

 43. 43 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3926 Неутрално

  До коментар [#31] от "princess_x":

  Всеки, който не мисли и говори, като вас е болшевик. Кофти партиен манталитет. Обществото се развива, но не и вие.

 44. 44 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2603 Весело

  "В политиката няма "ангели", всеки участник носи някаква история, всеки има "скелети в гардероба". Но ако си кажем, че понеже "всички са маскари", затова да не променяме нищо, това означава да работим в полза на сегашното остро оспорвано управление. Но понеже дългото пребиваване във властта несъмнено развращава, затова демокрациите са измислили честата смяна на управляващите."

  Какъв "букет" от мислители днес! Понеделнишки.
  Единият е тръгнал да ни бута в носа Путин като сопол, който трябва да бъде издухан Фнимателно, защото трябвало да се установи дали съществува ... истината.
  Другият, типично по дичевски, дрънка, преди да бъдат дич-нат там, откъдето ни го пробутват...
  Третият пък ни теоретизира тъй, че косата ти да се изправи за "правилни" и "неправилни" протестиращи, които се оказва, че изобщо не са такива, хахах... Тогава как се слагат в групата, наречена условно "протестиращи"? Като фокусник Тодоров ни вади от ръкава си "зайчето" Радев, който от УЖ обединител се превърна в унищожител. Унищожител на мафията, властта, държавата и... на протестите, които точно той предизвика. Ами да! От "човек от народа" с вдигнат юмрук, той пак се превърна във властник, който взе да ни пише програми и стратегии. В тях революции няма - има нови елити, нов морал, нова компетентност, нов синтез на всичко по негова преценка.
  Много приказки, много нещо, за да се стигне до един единствен извод.
  Колата се обърна, другари! Радев ви би шута и се качи на самолета. Чакаме да го вдигне.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 45. 45 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Мисълта, че онези които предложиха Пеевски за шеф на ДАНС са минали откъм светлата страна, са обида за паметта и интелекта.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 46. 46 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1830 Весело

  До коментар [#40] от "monitor13720":

  Какво правиш в този сайт, спонсориран от "Америка за България"?

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 47. 47 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Весело

  До коментар [#33] от "selqnin":

  :)......това обеснява всичко. ...!
  Добре ,че си направил подобно пояснение. ....

  Bukalemun
 48. 48 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#42] от "tsvetko_51":

  Къде точно съм казвал че трябва да се връщаме към "откровената сатраия", каквото и да значи това.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 49. 49 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2640 Неутрално

  "Но лагерът на републиканците се раздира от вътрешни противоречия между комунистите (подкрепяни от СССР) и анархистите, троцкистите и социалистите"

  Дневник, Дневник. Много олевяхте. И то не само защото се асоциирате с червените злодеи, но защото вече сте прегърнали ляво анархистични идеи застъпвани на минипротестите. Това което авторът казва е да не се обръща внимание че зад бунтовете стоят бивши несимпатични личности наметнати с червени рубашки. Сега не е време да се мисли за това кой е Мая Манолова, чии протежета са тримата отровители, чий потомък е Христо Бойкикев, кой е пикаещият във фонтана. Да не говорим за псевдо президента който ни се показва на вратата с ръка вдигната за рот фронт. За да ни рот фронтва има само две възможни причини. Или е ужасно тъп и мисли с фуражката си, или пък рот фронт е закодиран в гените му. Затворете си очите, казва авторът и се обединявайте напосоки. После ще му мислим. ПРОЛЕТАРИИ ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ...

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 50. 50 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  [quote#38:"tacheaux"][/quote]

  Доста смело твърдение. Първият хладилник (80 литрово Мраз-че) си купихме около 1964-5. Изобилие от видове сирене и луканки по магазините наистина нямаше, но чак да е бил празен не си спомням. Когато се появиха по-големи хладилници си купихме 200-литров, предишният си беше малък за семейство от 4 души.
  На родените след 1990-та можете да внушавате каквото искате, но не е лошо все пак да сме и малко обективни.

 51. 51 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Антони, мекеренце левичарско, недей да манипулираш и да приравняваш мутресата амяма, рубладжии като коепйкин с хора, които0 няаистина знаят за какво протестират.

 52. 52 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  Авторът е известен соросоиден опортюнист, пее каквото му е изгодно!
  —цитат от коментар 40 на monitor13720


  Пее не каквото му е изгодно, а за каквото му е платено!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 53. 53 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  До коментар [#50] от "nigel":

  Номенклатурата и потомствената червена аристокрация никога не е страдала от недостиг на "стоки за потребление". И битова техника и храна и дори корекомски стоки за заслужилите другари. Е обикновените трудещи се ни се налагаше да ползваме вестник работническо дело заради недостига на тоалетна хартия и това по един директен начин демонстрираше комунистическа реалност.

 54. 54 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 668 Неутрално

  "Но лагерът на републиканците се раздира от вътрешни противоречия между комунистите (подкрепяни от СССР) и анархистите, троцкистите и социалистите"Дневник, Дневник. Много олевяхте. И то не само защото се асоциирате с червените злодеи, но защото вече сте прегърнали ляво анархистични идеи застъпвани на минипротестите. Това което авторът казва е да не се обръща внимание че зад бунтовете стоят бивши несимпатични личности наметнати с червени рубашки. Сега не е време да се мисли за това кой е Мая Манолова, чии протежета са тримата отровители, чий потомък е Христо Бойкикев, кой е пикаещият във фонтана. Да не говорим за псевдо президента който ни се показва на вратата с ръка вдигната за рот фронт. За да ни рот фронтва има само две възможни причини. Или е ужасно тъп и мисли с фуражката си, или пък рот фронт е закодиран в гените му. Затворете си очите, казва авторът и се обединявайте напосоки. После ще му мислим. ПРОЛЕТАРИИ ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ...
  —цитат от коментар 49 на emil


  +++++++++++++++++++++++++++++++++++

 55. 55 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#53] от "m17":

  Туй номенклатурата ко беши ?
  Ако семейство средни техници работещи по строежите, нечленове на БКП и присъдружното БЗНС са номенклатура ...
  тъй де, всеки си има право на мнение. Но обективността ...

 56. 56 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#18] от "samarianin":

  Статията е забележителна. Нещо подобно на английски има ли?

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 57. 57 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 945 Неутрално

  Нов български университет.Този университет Сорос не беше ли един от основните му спонсори ?
  —цитат от коментар 8 на WWW


  На кой му пука, а и какво от това!
  При директен сблъсък м/у бившата мутра Борисов и милиардера Сорос, категорично предпочитам Сорос. Поне си е изкарал доста от парите с акъл, а не с крадене, и не си сменя мнението и идеите през няколко дена.

 58. 58 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  До коментар [#51] от "olimpipanov":

  Да де ама тия дето знаете за какво протестирате какво правите в компанията на Костя Копейки, куклата на Решетников, Мая, пикаещия във фонтани, ментеливите чичаци. Защо не кажете ясно "протестираме против мафията, включително Радев и съветниците му, вклчително Мая Костинбродска, включително Бабикян и фамилията му". Може би защото се надявате изброените да ви бъдат ракета-носител за влизане в парламента? А после, как мислите да се измъкнете от тая сделка с дявола?

 59. 59 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  До коментар [#55] от "nigel":

  Тия смешки може да ги разправяте на някои дето не е живял в онова време. Щото семейство на "техническата интелигенция" в София въобще нямаше достъп до тия благинки.

 60. 60 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#56] от "radelmarfx":

  за английски не знам, но на всеки горещо препоръчвам да чете произведения, а не преразкази...
  има няколко по-завъртяни платонови диалога, но останалото и платон и аристотел са толкова ясни, че можеш да си ги четеш вечер, вместо да зяпаш публицистика, с много по-голяма полза и за ума, и за душата, и най-вече за ... нервите;
  те са писали за едновремешни гърци, не за професори - няма нищо сложно, хеля пък аристотел...

  Je suis дани кирилов
 61. 61 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  До коментар [#27] от "Един препатил":

  Е как ГЕРБ, нали те се разпадат и няма да влязат в парламента?. И как ДБ, този колос ще може да бъде заобиколен?. Отделно, както каза Х.Иванов, "ако направите правителство без нас ще ви стъжним живота". Новата тройна коалиция вече се договаря по думите на депутатите на Нинова - БСП,Слави,ДБ вече разпределят постовете.

 62. 62 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#60] от "samarianin":

  👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 63. 63 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 49 Неутрално

  Новия Български кове кофража на новия български Орешарски

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 64. 64 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  Предстои решителната битка......,Хладилника на българина срещу Чекмеджето на Бочко!😎👮‍♂️😎👮‍♂️😎
  —цитат от коментар 1 на Шака Зулу  Тази битка отдавна е загубена от хладилника .
  С такива заплати и такива пенсии ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 65. 65 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2918 Весело

  "Да не говорим за псевдо президента който ни се показва на вратата с ръка вдигната за рот фронт."

  И аз си пропомних че ръката свита в юмрук е поздравът на интербригадистите. Трябва да показват от време на време филмите от времето на социализама посветени на Гражданската война в Испания като епизода от на "Всеки километър" с бате Серги с мустаци и Митко Бомбата с тиранти в испански бар!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 66. 66 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3340 Любопитно

  Хайде, бе, днес политическа криза няма ли да има? Работен ден е....
  Вчера една Йотова поддържаше фронта.

  Еретик
 67. 67 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  Народът срещу шепа комунисти.
  —цитат от коментар 11 на EU defender  Правилно - народът от улиците и площадите, срещу шепа комунисти, но и ченгета на ДС !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 68. 68 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#59] от "m17":

  До кои благинки бе Мишо ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 69. 69 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  До коментар [#68] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Е как кои - тоалетна хартия, банани и други благинки от разлагащия се запад.

 70. 70 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 556 Неутрално


  Антоний Тодоров - Професор, доктор на политическите науки, преподавател в Нов български университет. Завършва средно образование в 9-а Френска езикова гимназия (1971-1976) и международни отношения във Висшия икономически институт „Карл Маркс“ в София (1978-1983). Кандидат на историческите науки (1988) с дисертация на тема „Външнополитическата ориентация на Френската комунистическа партия (1972 – 1984)“.
  Заключение:
  Аман от ветропоказатели, които use big words to sell dirty policy.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 71. 71 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#69] от "m17":

  Ама у вас и тоалетна хартия ли не сте ползвали ? Горкичкия. А банан кога го яде за сефте ? При Бойко ли ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 72. 72 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 556 Неутрално

  До коментар [#50] от "nigel":Номенклатурата и потомствената червена аристокрация никога не е страдала от недостиг на "стоки за потребление". И битова техника и храна и дори корекомски стоки за заслужилите другари.
  —цитат от коментар 53 на m17


  Горното е откровена лъжа, особено пък "корекомски стоки за заслужилите другари"!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 73. 73 Профил на Ivaylo Konstantinov
  Ivaylo Konstantinov
  Рейтинг: 66 Неутрално

  До коментар [#1] от "Шака Зулу":

  В момента протестът е на средната класа и затова е мирен и предвидим. Стигне ли се до протест на хладилника ситуацията ще е съвсем различна. То затова управляващите дават пари за пенсии и вдигат обезщетенията за безработни.

 74. 74 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  До коментар [#71] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Често ни се налагаше да ползваме работническо дело и да се бършем с лика на другарите от ЦК на БКП понеже другарите от номенклатурата бяха изяли и из*рали всичко.

 75. 75 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  Колко абсурден е този страх от предсрочни избори, защото не се знае кой ще дойде на власт. А редовните избори след половин година? За тях защо не се притесняват кой ще дойде на власт?

 76. 76 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  До коментар [#72] от "amerikanbastard":

  И на вас ще кажа - спестете си глупостите за хора които не са живели в соца. За моя съжаление на мен ми се наложи и съвсем ясно си спомням реалностите тогава.

 77. 77 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 556 Неутрално

  До коментар [#76] от "m17":

  Лъжльо,
  я кажи как по-точно "заслужилите другари" получаваха корекомски стоки?
  Кореком имаше оборот малко около 180 милиона долара.
  ---
  Вашата игноратност е Вашата сила!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 78. 78 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Не се спряха тия левундери да обясняват, че без нов ОФ няма да стане. А накрая всички от другата страна до стената?

 79. 79 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  Жалко, че авторът е политолог, а се стреми да заеме позиция между лагерите на един метеж.
  Всеки политолог знае, че ако една държава се обявява за демократична, смяната на властта става чрез избори, а не чрез метеж. В България наистина през 1997 се случи метеж, но обстоятелствата бяха нефункционираща държава - хиперинфлация, 14 ограбени банки. Налагаха се спешни корекции. Авторът пропуска, че протестите започнаха на следващия ден, след като България влезе в Предверието на Еврозоната - това случайно ли е.
  До какво ще доведе метежа през 2020. Очевидно до служебно правителство на БСП и Радев. Защо авторът размива този факт. И до тежък удар по демокрацията в България. Защото понятието парламентарни избори ще се обезцени съвсем. Хората трябва да разберат - изборите са решаващи. Трябва да се гласува, а не да се ходи на гъби. При масово гласуване купеният вот се размива - няма пари да се купят милиони гласове. 200 хиляди е възможно, но 2 милиона - твърдо не.
  Като бивш университетски преподавател аз очаквах от автора едно сериозно компетентно мнение, а не тролене. Слаба ракия е университетската интелигенция.
  Повечето автори на рубриката Анализи на Дневник или се кандидатират за служебни министри или като съсветници на партии. Истински сериозни анализатори като Огнян Минчев липсват.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 80. 80 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  До коментар [#77] от "amerikanbastard":

  Какъв е бил оборота на корекомски стоки не знам, знам че майка ми искаше миксер и се наложи да купува долари на курса на черно т.е 3-5 лева за долар. И тия 34 долара ги събира с години. Пък нейни познати, деца на активни борци редовно взимаха долари на официалния курс 1:1, отделно от всякаквите врътки с командировъчни на дипломати, търговия с вносни стоки и т.н. А за висшата номенклатура като членове и кандидат-членове на ЦК за които се грижеше УБО се носеха легенди.

 81. 81 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Истински сериозни анализатори като Огнян Минчев липсват.
  ---
  Вицът на деня!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 82. 82 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  До коментар [#75] от "Fiji":

  Защо да има страх от предсрочни - има си редовни избори съвсем скоро, който спечели ще управлява.

 83. 83 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 93 Неутрално

  "...Оказва се, че мнозина от републиканския лагер не са разбрали, че основната опасност е Франко, а не хората, които и идейно, и исторически са съюзници в защитата на републиката. "Неразбралите" кой е главният противник в крайна сметка съсипват общата кауза на Републиката и тя загива, а Испания остава под управлението на диктатурата през следващите 36 години."..Разсъжденията за Главния противник са доста спорни. Републиканците през 30-те години имат пресния пример на Съветска Русия, където болшевиките вземат властта и за няколко години се разправят с "...хората, които и идейно, и исторически са съюзници в защитата на републиката..."
  —цитат от коментар 4 на mitko11


  +++++
  Общо взето нещо подобно се случва и в БГ 1944год. Затова трябва да внимаваш с кого се съюзяваш и да, необходимо е да има чистота на протеста.

 84. 84 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Хубаво е, че имаме протести. Лошото е, че нямаме протестна култура. Сега полагаме основите и грешките са обясними. Свободните граждани са длъжни да излязат на улицата винаги, когато управляващите засегнат техните основни права и свободи, когато бъдат уличени, че не работят в полза на обществото и има основателни съмнения за корупция. Ние българите търпяхме твърде дълго. Време е територията да заприлича на държава.

 85. 85 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 93 Неутрално

  "Някога, през втората половина на 30-те години в Испания тече гражданска война. Два лагера се противопоставят: републиканците (обединяващи широка палитра от леви и либерални политически партии) и франкистите (коалиция между висши военни, монархисти и католически консерватори). Но лагерът на републиканците се раздира от вътрешни противоречия между комунистите (подкрепяни от СССР) и анархистите, троцкистите и социалистите.". *******************'***' ******'' '****************. Да би автора да иска да каже, че за Испания е щяло да е по-добре власта да я вземат комунистите подкрепяни от СССР. И тогава в Испания нямаше да има диктатор а щеше да има една комунистическа Народна Република Испания която щеше да се управлява по демократичен начин.
  —цитат от коментар 12 на constatator


  Автора се самозакопа с този пример, цялата му теза рухна и се спихна както и всенародното въстание.

 86. 86 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 93 Неутрално

  Кандидат на историческите науки (1988) с дисертация на тема „Външнополитическата ориентация на Френската комунистическа партия (1972 – 1984)“.
  —цитат от коментар 14 на sarunka


  Демократите на Дневник, все комуняги. 🤣🤣🤣

 87. 87 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Маските падат една по една и идиотизма на някога уважавани от мен хора отдавна задмина червената черта. Какво ни казва Автора? Че навремето било по-добре да се обединят комунисти, либерали и троцкисти за да свалят Франко, Той бил Голямото Зло!? И КАКВО щеше да дойде вместо Франко? ГУЛАГ и Сталин! ТОВА ли му е Мечтата на Антоний Тодоров?

  Ето това е мисленето на уж интелигентните хора като него, обсебени от омразата към ББ до степен въобще да си загубят разума. Едноклетъчно, без мислене за утрешният ден, без представа КОЙ ще дойде като махнат ГЕРБ. Затова и толкова упорито избягват тази тема, "Дай да махнем ББ пък после ще му мислим".

  ПОСЛЕ ще е късно! Защото ББ е лесен за махане, той самият ще се откаже, 3 /ТРИ/ пъти го е правил! НО като ви яхне Пеевски отърване няма! Тези красиви идиоти от махането на Орешарски където грандиозно се издъниха поне това трябваше да са научили. Ако не беше ББ заедно с Местан да го махнат още щяха безплодно да думкат тъпаните по София.

  Да вземе Антоний Тодоров да лисне една кофа студена вода на главата дано се освести А още по-добре с целият комунистически боклук крили се дълго под дясната маска да се изметат от дясното и вървят при Мая Манолова и Корнелия Нинова, там ги влече сърцето и там им е мястото.

  Ще взема да проверя дали и ТОЙ не е някое номенклатурно комунистическо детенце, като Дайнов, Минеков и компания. Нямам друго обяснение защо толкова извратено ги влече любовта към лявото.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 88. 88 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 93 Неутрално

  До коментар [#6] от "telqk":Всички герберски опорни точки - и за липсата на алтернатива, и за "подривните елементи", и за платените протести са копи-пейст накомунистическата пропаганда от 1989 - 1990 г.Което не бива да изненадва никого - кръвта вода не става.
  —цитат от коментар 23 на Един препатил


  Вие не можете да извадите дори хиляда човека на протеста, после герберските опорни точки са ви виновни. 🤣🤣🤣

 89. 89 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  Политическа криза няма. Има правна криза и корупционни въпроси. Аз искам яснота виновен ли е Божков или е намерил пролука в закона. Ако се е промъкнал между редовете на закона - да прави каквото си ще с парите - законни са. Защо досега обвиненията не са внесени в съда и делото не е започнало. Защо дворецът на Доган на Росенец не е запечатан, след като е незаконен и не е внесено обвинение в съда или поне да има разпореждане на строителните власти. Защо няма яснота за имота в Барцелона. Една нищо и никаква къща, макар и скъпа - и не се знае официално и неоспоримо кой е собственикът. Вместо това скандално се обсъжда въпроса дали една девойка известна с красотата си е била любена с 200 или 250 и от кого е добрата й рожба, Господ здраве да дава и на двамата.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 90. 90 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 93 Неутрално

  Колко абсурден е този страх от предсрочни избори, защото не се знае кой ще дойде на власт. А редовните избори след половин година? За тях защо не се притесняват кой ще дойде на власт?
  —цитат от коментар 75 на Fiji


  Страха не е от предсрочните избори, страха е че една шепа по-кресливи хора се опитват да налагат дневния ред на обществото.

 91. 91 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 556 Неутрално

  До коментар [#77] от "amerikanbastard":Какъв е бил оборота на корекомски стоки не знам, знам че майка ми искаше миксер и се наложи да купува долари на курса на черно т.е 3-5 лева за долар. И тия 34 долара ги събира с години. Пък нейни познати, деца на активни борци редовно взимаха долари на официалния курс 1:1, отделно от всякаквите врътки с командировъчни на дипломати, търговия с вносни стоки и т.н. А за висшата номенклатура като членове и кандидат-членове на ЦК за които се грижеше УБО се носеха легенди.
  —цитат от коментар 80 на m17

  ---
  Като начало ще Ви светна, че майка Ви спокойно може да си купи за лева, миксер производство на ГДР, при това червяците му бяха по-здрави от корекомските миксери. Дребната техника на 12-та кантора беше слабовата, виж битовата електроника на 11-та кантора беше на ниво при цени поне 20% по-ниски от средноевропейските и гарантирано сервизно обслужване съгласно БДС.
  До 1985 година долара "на черно" беше около 3 лв, след това тръгна нагоре и в края на 80-те вече достигна 5 лева, че и повече. Справка магураджиите.

  " Пък нейни познати, деца на активни борци редовно взимаха долари на официалния курс 1:1“ е още една голословна лъжа!
  А пък „отделно от всякаквите врътки с командировъчни на дипломати, търговия с вносни стоки и т.н." - това е нищо не значеща глупост.

  Всеки БГ гражданин при завръщане в страната декларираше придобитата валута и беше длъжен да я отдаде на БНБ, за откриване на валутна сметка. Малки суми можеше директно да похарчи в дюти-фри магазините на Трансимпекс или Кореком със заверената си митническа декларация. В Кореком пазаруваха С БОНОВЕ най-вече български граждани работили в чужбина, както и чужди граждани С ДОЛАРИ!
  Със същия успех можете да раздуете и за „легендите“. Очевидно по времето на соца сте ходили прав под масата, та за това и твърденията Ви са такива.
  Твърде слаба ракия сте, с бедно познание, та е безпредметно, дори да се обръща внимание на глупостите Ви.
  Bitte, weiter schwimmen!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 92. 92 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  На пръв поглед аналогията с Гражданската война в Испания е неуместна и е така.Но има все пак някакво аналогия,В Гражданската война в Испания прави няма,никой не с е опитвал да наложи управление и политическа система,защитаваща правата и интересите на гражданите.и двете страни са се борили да маложат своя тоталитарен модел,Репубунликанците са се идентифицирали с врага си,фалангистите също.При победа на републиканците те са щели да установят режим от болшевишки тип ,при който нито качеството на живот би било по добро,нито жертвите на репресии по-малко,Като най-вероятно Испания би се участвала във ВСВ със съответните жертви,като вероятността да има и нацистка окупация или марионетен режим би била висока,едва ли републиканците биха създали армия ,която да е в състояние да отблъсне или сдържи нацистите, и съпътсващите това жертви и страдания,като и от последващото възмездие.

 93. 93 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Колко абсурден е този страх от предсрочни избори, защото не се знае кой ще дойде на власт. А редовните избори след половин година? За тях защо не се притесняват кой ще дойде на власт?
  —цитат от коментар 75 на Fiji


  Няма страх от предсрочни избори, ББ си е давал оставката и се е явявал на тях. Да напомня, че парламентарните избори 2013, 2014 и 2017г са ПРЕДСРОЧНИ избори. Нито от служебно правителство, след като изборите са предсрочни то и правителството е служебно. При което последните избори 2017г беше служебно правителство назначено от КГБ Резидента Радев.

  Въпросът е принципен, ВСЕКИ път ли когато Путин свирне на своята сган в БГ и си намисли преврат ще даваме оставки и вървим на предсрочни избори? Защото 2013г беше така, ПРЕВРАТ организирана от Путин. И СЕГА е СЪЩОТО.

  Крайно време е да се знае, че щом се избере правителство и няма катастрофа като Виденовата търпиш до редовните избори. Тогава ще се научат хората да мислят когато гласуват, не "Дай да опитаме пък ако не ни харесва ще ги махнем, лесно е". Няма абсолютно НИКАКВИ причини да се върви на предсрочни избори след като редовните са само след 6 месеца. Единственото обяснение е, че Путин ОТНОВО иска да повтори Сценарият на Преврата от 2013г. Е, този път няма да му се получи, поне не по начина на който се надяваше.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 94. 94 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  До коментар [#82] от "m17":

  Страх ви е от предсрочни избори, защото този път Бойко няма да се върне на бял кон и след тях няма да е премиер. Надявате се за половин година да се обърнат нещата и на редовните избори пак да сте безспорни победители. Но това няма как да стане. Бойко вече не е любимец на електората. Колкото и пари да раздава, не може да купи народната любов. Как да му вярват вече хората, след като са видели нощното му шкафче?!

 95. 95 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  До коментар [#93] от "Fred":

  Едно е да си подадеш оставката, когато рейтингът ти е висок, и съвсем друго, когато лети към едноцифрено число.
  В демократичните държави е точно обратно: щом губиш доверие, подаваш оставка.

 96. 96 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  До коментар [#94] от "Fiji":

  Е щом сте толкова убедена че Бойко вече не е любимец на електората, защо да не изчакаме редовни избори след броени месеци ? Герб ще се разпадане, Бойко ще се прибере в Банкя да си маже филии с мас и готово.

 97. 97 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  В едно Антоний Тодоров е прав, време разделно е. Маските падат, скритото под тях става явно и всеки си избира пътя.

  НИЕ преди 30 години пеехме "Аз не съм комунист и никога няма да бъда". Оставаме верни на тази своя клетва, НИКОГА заедно с Корнелия Нинова и Мая Манолова. Нито със съюзниците им.

  А ТЕ, номенклатурните дечица си поиграха на десни, но когато настъпи време разделно бързо забравиха това и се прибраха при тези които осигуриха охолният живот на бащите им. Кръвта вода не става, явно те обичат една друга песен "Нас червеното знаме роди ни". Поне това ще ни е полза, очистваме се от комунистическият боклук.

  https://www.youtube.com/watch?v=DONxr9iudFo
  Минало (не)свършено - Митинг 07.06.1990г.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 98. 98 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  До коментар [#95] от "Fiji":

  А не е така, в демократичните държави има редовни избори. И като дойдат на всеки 4 години, който спечели управлява. Щото рейтинга е доста имагинерно нещо особено като го мярят кънчовците.

 99. 99 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  До коментар [#91] от "amerikanbastard":

  Сори, не лъжи!
  Миксери нямаше! Наистина понякога се вкарваха от ГДР РГ-28 и тогава можеха да се купят. Така през ноември 1983 купих цели 4 миксери за 3-те семейства на рода ни. Червяците и зъбните колелета на ГДР техниката бяха от ... пластмаса. Сега съм горд собственик на АКА ГДР грил, на който пръчката за пилето не се върти - изронен е.
  За новите хладилници на Мраз се правеха среднощни списъци и се чакаха месеци наред доставката. Цветни телевизори имаше само съветски. Производството на Ворошилов със Филипс части беше само със връзки.
  Не ни внушавай небивалици от времето на всеобшото нямане и отчаяно тичане от магазин на магазин.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 100. 100 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  До коментар [#97] от "Fred":

  ++++++

  Много си прав! Но няма кой да ни слуша нас, академичните хора.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK