Евродепутат към протестиращите: Вярвайте в себе си! Никога не се отказвайте!


Румънският евродепутат Рамона Стругариу от новата група на либералите "Обнови Европа" разпространи видеообръщение към протестиращите в България. Това стана в неделя, когато пред сградата на Европейската комисия отново имаше протест на българи с искане за оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Тя е един от активните членове на парламентарната комисия LIBE в изискването на обяснения от правителството и прокуратурата в България какво вършат в борбата с корупцията, защитата на демократичните принципи и върховенството на закона и гарантиране свободата и многообразието на медиите в страната.


Скъпи български приятели, върховенството на закона, демокрацията и основните права не се продават и не могат да са обект на договорки! Знам през какво преминавате. В Румъния преминахме през същите неща в продължение на почти две години и половина.
Излязохме на улицата. Бяхме навън в студа при -20°, за да защитим тези ценности.


Аз бях една от тези, които излязоха на улицата в такава ситуация


Видях тежко наранени журналисти.


Видях деца, пръскани със сълзотворен газ.


И видях хора, които не си тръгнаха от площад "Виктория", въпреки че видяхме навсякъде брутални кадри: насилие, сълзотворен газ и водни оръдия.


Искам да ви кажа, че вие сте тези, които решават съдбата на България. Вие сте тези, които решават своето собствено бъдеще. Вие сте тези, които сте силни и трябва да сте силни докрай, да защитавате тези ценности. Да защитавате справедливостта. Да изисквате от институциите да си вършат работата както трябва.


Защото имате право на главен прокурор, който наистина разследва корупцията в България. И имате правото на правителство, което работи за благото на страната.


Основната грижа на това правителство трябва да е здравето и безопасността на хората. А не да пребиват протестиращи по улиците и площадите на България.


Вярвайте в себе си! И никога, ама никога не се отказвайте.


Ние сме с вас. Напълно сме наясно какво става. И това няма да бъде оставено без отговор! Тази България в 2020 г. е европейска държава. Тя е държава, която принадлежи на Европейския съюз! Никога няма да толерираме такова ужасно погазване на основните права и на демокрацията в държавата ви.


Продължавайте борбата си! Ние сме с вас!


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK