Българската независимост между пилафа на Тефик паша и камбаните на "Св. 40 мъченици"

Правителството на Демократическата партия, оглавявано от Александър Малинов, което провъзгласява независимостта на България. От ляво на дясно: Андрей Ляпчев, министър на търговията и земеделието, ген. Данаил Николаев - на отбраната, Никола Мушанов - на просвещението, в центъра седнал премиерът Малинов, д-р Тодор Кръстев - на правосъдието, ген. Стефан Паприков - на външните работи, Иван Салабашев - на финансите, Михаил Такев - МВР.

Правителството на Демократическата партия, оглавявано от Александър Малинов, което провъзгласява независимостта на България. От ляво на дясно: Андрей Ляпчев, министър на търговията и земеделието, ген. Данаил Николаев - на отбраната, Никола Мушанов - на просвещението, в центъра седнал премиерът Малинов, д-р Тодор Кръстев - на правосъдието, ген. Стефан Паприков - на външните работи, Иван Салабашев - на финансите, Михаил Такев - МВР.Статията е публикувана за пръв път в "Дневник" на 22 септември 2018 г. "Някои подробности". - това подзаглавие е поставил авторът историк, подсказвайки, че често именно подробностите зад кадър доизясняват събитията и действащите лица.


С препечатването отбелязваме днешния празник - 112-ата годишнина от обявяването на Независимостта.


Началото на 1908 г. в Княжество България е ознаменувано от две събития - падането на правителството на д-р Петър Гудев и идването на власт на демократите на Александър Малинов (29 януари) и протеклата при изключително скромна обстановка сватба на княз Фердинанд и принцеса Елеонора фон Ройс-Кьостриц (22 февруари) в Германия.
Още с първите си действия правителството на Малинов потвърждава готовността си да се ангажира с обявяване на независимостта. Обстановката около България също е благоприятна за едни по-активни външнополитически начинания. На 3 юли избухва младотурската революция, нейните водачи императивно изискват от султан Абдул Хамид II възстановяване на невлязлата в сила конституция от 1876 г. Султанът е принуден да се примири въпреки че реалностите от 1876 г. трудно кореспондират с обстановката от началото на XX в. Действията на младотурците се приемат с добро око.


Отрезвяването идва бързо, новата османска власт много скоро забравя за прокламираните свободи и започва на дело да доказва, че реформите в Османската империя винаги са ненавременни и предварително обречени на неуспех. Самодоволната надменност и безтактичност стават отличителен етикет на младотурските действия.


По повод на българските интереси в Македония новите властници изтъкват, че Македония може да е Елзас за България, но цяла България е Елзас за Турция. С подобни изявления трудно се провежда отговорна политика на
Балканите.


В края на август назряват събития, които показват, че неприязънта към България вече преминава от думи към дела.


Българският дипломатически представител в Цариград не е поканен на една вечеря давана от външния министър Тефик паша за дипломатическия корпус по повод годишнината от възшеств ието на престола на султан Абдул Хамид. На подобни вечери освен всичко друго се поднася и традиционното турско ястие-пилаф. Тази подробност ще даде възможност на нашия дипломатически представител Иван Гешов през 1928 г. във вестник "Мир" да опише събитията под наслов "Историята на моя пилаф". Но през 1908 той иска обяснение, мислейки, че става въпрос за техническа грешка.


Оказва се,че действията на османската страна са добре обмислени, на Гешов е заявено, че предвид васалния статут на България той ще бъде поканен заедно с управителите (валиите) на областите в империята. Обидата е още по-голяма като се има предвид, че от всички балкански страни не присъства само нашият дипломатически представител.


И докато Тефик паша потрива ръце и си мисли, че най-после е поставил на място непокорните българи, между София и легацията в Цариград тече напрегната дипломатическа активност.


Външният министър генерал-лейтенант Стефан Паприков също е доволен от действията на турския външен министър, защото му дават необходимата свобода за едни по-енергични дипломатически действия. Той веднага отзовава Гешов от Цариград без обяснение, което оставя впечатлението, че България си запазва правото на ответни действия. Паприков знае, че на срещата в Пусто поле (Карпатите) между княз Фердинанд и Александър Малинов - дни преди инцидента с Гешов, е взето принципно решение да се обяви независимостта. Не може да не се каже,че случаят или по-точно турската пренебрежителност


дават в ръцете на българската дипломация така необходимия повод


Но това не е всичко. На 5 септември започва стачка на служителите от Източните железници.Това е линията Саранбей (Септември) - Любимец, която принадлежи на дружеството за експлоатация на Източните железници със седалище Виена, а централата му на Балканите се намира в Цариград. В отговор на стачните действия дружеството композира един влак със свои служители и турски офицери, които трябва да заменят стачкуващите на наша територия железничари и да завземат принадлежащите ѝ сгради в българския участък (309км).


Действията на дружеството са почти толкова необмислени колкото и постъпките на Тефик паша. На границата влакът е спрян и не е допуснат на българска територия.Български железничари заемат местата на стачкуващите и така движението в българския участък е възстановено на 9 септември 1908 г. Представителят на железопътната компания иска спешна среща с министъра на обществените сгради пътищата и съобщенията (този ресор се държи от министър-председателя Александър Малинов).


На представителя на Източните железници е обяснено,че за връщане на старото положение не може да се говори, тъй като българската страна не може да бъде зависима от персонал, който от Цариград провежда стачки на българска територия и дори превозва турски офицери.


Като взема причина от това, българското,правителство се заема да уреди отношенията си с компанията, които се налагат от държавните интереси и народната отбрана. За да покаже своята неотстъпчивост по въпроса, военният министър гемнрал-лейтенант Данаил Николаев заповядва да се мобилизира 8-ма Тунджанска дивизия. Героят от Съединението майор Николаев, вече като генерал, дава своята дан и за независимостта на България.


В международен план нещата все още не са притоплени, княз Фердинанд все още е в онази вила-барака в унгарските Карпати, където изчаква подходящото време, за да се намеси. На него му е ясно, че каузата на независимостта би била само една авантюра, ако зад нея не застане поне една от заинтересованите от Балканите Велики сили - Русия или Австро-Унгария, а най-добре и двете:


През септември 1908 г. картината става по-благоприятна. Император Франц Йосиф кани българската княжеска двойка на среща в Будапеща по случай 60 години от възцаряването си. Още при посрещането бдителни дипломати забелязват, че на княза и княгинята се оказват почести като на суверенни владетели. На тържествената галавечеря на 10 септември 1908 г. в замъка Буда австроунгарският император вдига тост, преизпълнен с любезност и благопожелания "...за преуспяването на младата страна, която благодарение на мъдростта на Фердинанд и забележителните качества на българския народ показа толкова забележителен напредък."


Както се вижда, императорът "забравя" да титулува госта си - все пак


да го нарече "княз", при условие че го приема с царски почести, е неудобно, а да го нарече "цар" е още рано


На излизане княз Фердинанд изиграва една предвидена истерия - той хули на висок глас домакина си, а външният министър е наречен "мръсен евреин". Поводът е, че не му е връчен най-високият орден на Дунавската монархия и Испания - "Златното руно". Българският владетел добре знае, че това е невъзможно, тъй като е отлъчен от католическата църква заради кръщаването на престолонаследника княз Борис Търновски по източноправославния обред.


В случая обаче е по-важно общественото мнение да остане с впечатление, че между император Франц Йосиф и българския княз цари неприязън и е немислимо да се предполагат някакви съвместни действия. За да се затвърдят тези впечатления, почти не се отделя внимание на факта, че императорът е направил княз Фердинанд "почетен полковник" на полка, в който е служил като поручик, преди да дойде в България.


На 14 и 15 септември в двореца Кобург във Виена князът се среща отново с Ал. Малинов, този път придружен от министъра на земеделието и търговията Андрей Ляпчев. Като приключват с доклада си за събитията около Източните железници, Малинов отново поставя въпроса за независимостта. Отговаря му се, че ще научи датата телеграфически. Събитията се развиват с такава бързина, че обстановката на 15 септември е една, а на 17 доста по-ободрителна.


Какво се случва междувременно? На 16 септември в замъка Бухлау в Моравия се срещат външните министри на Русия и Австро-Унгария. Какво точно са се договаряли Изволски и Фон Ерентал може само да се гадае - взаимните нападки, които си разменят по-късно двамата, също не водят до яснота. Сигурно е, че Изволски е искал подкрепата на Австро-Унгария за да могат руските военни кораби да минават свободно Проливите. От своя страна Австро-Унгария получава съгласието на Русия да анексира Босна и Херцеговина. Всъщност и двете действия представляват нарушения на Берлинския договор, но


щом две велики сили са съгласни с нарушаването, защо от това да не се възползва и България


На срещата Изволски е осведомен, че и България може да се възползва от ситуацията и той принципно се съгласява, само дето не знае, че това ще стане след седмица. Относно датата на анексирането на Босна и Херцеговина е ясно, че събитието трябва да стане преди или на 23 септември, когато изтича 30-годишният срок, с който Берлинският договор дава на Австро-Унгария да владее провинцията.


Дали има договорка между Австро-Унгария и България? Най-вероятно да


и това е в резултат на устните разговори между княз Фердинанд и император Франц Йосиф.


Александър Малинов, описвайки тези събития, не споменава за такава договореност и това е разбираемо, тъй като премиерът би изглеждал не главно действащо лице, а обикновен изпълнител, очакващ разпорежданията на владетеля. Но без дипломатическото подсигуряване, осъществено от княз Фердинанд, българската независимост щеше да бъде трудно постижима, ако не невъзможна.


Цар Фердинанд I

Цар Фердинанд I


В подкрепа на мнението, че България и Австро-Унгариа действат съвместно, говори и фактът, описан от самия Малинов след връщането му в София: "През деня ме споходиха и останалите колеги на руския пълномощен министър освен австрийския..." Откъде идва тази странна незаинтересованост на австрийския дипломатически представител в София? Отговорът е повече от ясен - той знае какво предстои даже преди правителството и министър-председателя.


Но да се върнем към последователността на събитията. На 20 септември министър-председателя получава телеграфическо нареждане да чака държавния глава на следващия ден в Русе. Александър Малинов, придружен от правителството, със специален трен се отправя към Русе, където вече е композиран княжеският влак.


На пристанището в Русе княз Фердинанд пристига с яхтата "Цар Крум" и след необходимите протоколни любезности се затваря с Малинов в една от каютите на яхтата. Най-после дългоочакваната вест е поднесена с един повече делничен, отколкото празничен тон.


Министър-председателят е информиран от княз Фердинанд, че на другия ден в 11 часа в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в Търново ще бъде обявена независимостта на България


В тези последни часове на Княжество България Александър Малинов започва да пише Манифеста, с който княз Фердинанд ще обяви пред българския народ и световната общественост скъсването на васалната зависимост на България от султана.


Ето как пресъздава събитията австроунгарският дипломатически представител граф Ото Чернин: "Той (Фердинанд) върви сам по търновското поле, откъсва по някое цвете и се отправя към старата българска църква "Св. Четиридесет мъченици" , съградена от българския цар Асен след победата му над гърците".


Точно тук княз Фердинанд прочита Манифеста и обявява независимостта на България. Веднага след това председателят на Народното събрание Христо Славейков предлага князът да приеме титлата "цар на българите". След него и премиерът Малинов предлага същото. Развълнуван, княз Фердинанд отвръща, че приема предложението на Народната Камара /Народното събрание/ и правителството и оттук нататък ще се зове Фердинанд I, цар на българите. Титлата е «цар на българите», а не цар на България, и това не е случайно: има се предвид, че още много българи живеят извън границите на България.


Атмосферата в Търново в оня час е неописуема. Оръдията на 18-ти пеши Етърски полк гърмят тържествено, черковните камбани бият неистово, търновлии изпълват хълма Царевец. Заради прииждащите хора манифестът е прочетен повторно - от Александър Малинов, а цар Фердинанд държи кратко тържествено слово.


Търновските акламации и въодушевление обаче трудно стигат до Европа, там те са приети повече с недоумение. Какво си въобразява тази България? Какво е това дипломатическо своеволие?


На 23 септември Австро-Унгария обявява анексирането на Босна и Херцеговина. Тогава става повече от ясно, че българските действия не са самоволен акт,


а добре премислен дипломатически ход, при това във взаимодействие с една велика сила


- гарант на Берлинския договор. Въпреки първоначално напрегнатата обстановка нещата започват да се уталожават. Все пак санкции срещу България като нарушител на Берлинския договор са трудно приемливи,тъй като той е нарушен и от Австро-Унгария, а санкции срещи Дунавската монархия означават европейска война, за която никой не е готов.


Естествено срещу независимостта се обявяват нашите съседи, което е донякъде разбираемо. Докато


отношението на опозицията в България е направо разочароващо


Правителството на Малинов е обвинявано, че е действало в съюз с Австро-Унгария срещу Русия и славянството въобще. Под славянство в случая се разбира Сърбия, която също има апетити към Босна и Херцеговина. Все пак противниците и благожелателите на българската акция се обединяват около идеята, че нещата трябва да се решат по дипломатически път главно между България и Турция.


Развивала се 30 години извън Турция, Босна и Херцеговина като че ли е територия позабравена от империята, затова и протестите срещу нейното присъединяване към Австро-Унгария са повече протоколни. Турция склонява да приеме като компенсация 2,5 млн. английски лири и с това въпросът се изчерпва.


Не така гладко вървят българо-турските отношения. Започналите преговори са пред прекъсване, когато след едно 24-часово заседание Министерският съвет решава мобилизираната вече 8-ма Тунджанска дивизия да бъде изпратена на турската граница. Тези решителни действия на българското правителство охлаждат донякъде реваншистките тежнения сред младотурците. Преговорите продължават, като турските претенции се ограничават само до обезщетение за Източните железници, заплащане на несъбраните данъци и различни материални щети. От своя страна България се задължава да гарантира правата на мюсюлманите в българските земи. България предлага на Високата порта компенсация в размер на 10 млн.лв. Портата от своя страна иска 572 млн.


От българска страна преговорите се водят от родения в Македония министър на търговията Андрей Ляпчев. През ноември той предлага вече 82 млн.лв., като дава да се разбере, че това е максимумът, който България може да даде. И нито лев повече.


Остава да се уредят отношенията с Русия, въпрос, от който зависи бъдещето на българската
независимост.


Русия е сърдита,че не е предупредена за българската акция


но едновременно като че ли гледа благосклонно на българските действия.


Едно печално събитие ускорява изясняването на руската позиция. На 3 февруари 1909 г. почива чичото на император Николай II, великият княз Владимир Александрович - личност много популярна в България още от Освободителната война, в която е участвал като командир на 12-ти корпус. Търсейки сгоден случай да се обясни на руския император , цар Фердинанд изявява желание да се поклони пред останките на Великия княз, желание, на което трудно може да бъде отказано. Посещението на цар Фердинанд може да е лакмус и за друго: начинът по който ще бъде посрещнат - като цар или като княз, и какво ще е мястото му в погребалната процесия.


Фердинанд е приет като цар, суверен на независима държава


В България могат най-сетне да си отдъхнат - още една ключова велика сила е спечелена за българската кауза.Нещо повече, Русия се заема да уреди нещата с Турция. На 3 март 1909 г. в Санкт Петербург е подписан протокол между външните министри А.П.Изволски и Рифат паша. Според него Турция признава българската независимост, а от своя страна Русия намалява с 15% (125 млн. златни франка) контрибуциите, които Османската империя дължи от войната 1877-1878г. Отношенията между България и Русия са уредени с отделен протокол, подписан от Ал.Изволски и министъра на финансиите Иван Салабашев. На другия ден -7 април 1909 г., Русия признава независимостта на България,последвана и от останалите велики сили.


Горчив факт е,че доскоро за независимостта на България се знаеше (извън
професионалните кръгове) твърде малко


За следдеветосептемврийското ръководство на страната събитията от 22 септември са неприемливи по две причини: след 1918 г. независимостта се чества на 5 октомври нов стил заедно с деня на възшествието на българския престол на цар Борис III (3 октомври 1918 г. ).


Другата и по важна причина, е че не може да се говори и пише за независимостта, без да се подчертае огромната и решаваща роля на цар Фердинанд за нейното постигане и утвърждаване. Еднакво недолюбван и преди, и след 9 IX 1944г., българският владетел остава неразбран дори и в най-звездния час на своето 31-годишно царуване, а именно провъзгласяването и утвърждаването на Независимостта.


Неразбран дори и в последното си желание да бъде погребан в България.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  "Съединението прави силата, а силата ражда независимостта.".
  Честит празник на всички!

 2. 2 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Честит Празник на всички българи!

 3. 3 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  а комунезето учеха децата
  къв изедник бил Фердинанд
  ниината мама на тех и гнасното им семе!

 4. 4 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4422 Неутрално

  Убит е Стамболов, за да се получи благосклонността на Русия.

 5. 5 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2221 Неутрално

  След протестите идва ред най-после да се вдигне паметник на Цар Фердинанд Първи , ако не за " Мечтата за Византия " , то поне за НЕЗАВИСИМОСТТА НИ , която определено дължим и на него......И разбира се 22-ри септември да си заеме нормалното място като Национален празник на България !

 6. 6 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4422 Неутрално

  До коментар [#5] от "Николай Бучков":

  Има паметник, в градинката вляво от Двореца, точно там е протестът.

 7. 7 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  Да не забравяме ролята на С. Стамболов, З. Стоянов, Д. Петков и други българофили дали живота си за да се осъществи съединението и независимостта на България. Въпреки усилията на русофилите.

 8. 8 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  Честита Независимост на свободните българи!
  ... Интересно, защо Сърбия например не обявява война на България както след Съединението?
  Само защото капитаните ни са вече генерали?
  Независимостта се извоюва!
  И на Шипка, и на Сливница, след само четири години и при Лозенград и Одрин - България и морално, и икономически, и технически е вече страна, с която не може да не се съобразяват.
  И непосредствено преди, и вече на фронтовете на Първата Световна война България мери ръст с Великите сили - безмилостно бие всичките си съседи, има само победи срещу руснаците, срещу англичаните и французите.
  Без да има колонии, ресурсът ѝ е само един корав народ.
  Нисък поклон пред народа ни!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 9. 9 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Честит празник. В едно със Съединението, това трябва да е Националният ни разник.

  Едно от последните смислени действия на Фердинанд, дал много , но и много отнел на България.

  При правилна позиция в ПСВ, нямаше да има болшевизъм, а Турция щеше да бъде окончателно изгонена от Европа.

 10. 10 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Чета и плача какви водачи сме имали, а сегашните се гордеят с влизане в чакалня!

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 11. 11 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Благодаря ви господин Станчев за интересната статия!
  Благодаря и на редакцията на "Дневник"!

  Наистина обявяването на Независимостта съвсем не е било протоколен акт, и повече от логично е националният ни празник да се празнува на 22 септември, а не 3-ти март

 12. 12 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Чета и плача какви водачи сме имали, а сегашните се гордеят с влизане в чакалня!
  —цитат от коментар 10 на kilgore


  Влизане в чакалнята, с 10 години закъснение. В чакалнята, за да чака "началниците" да му отворят вратата. ТБП (тъпа банкянгска .....)!

 13. 13 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2645 Неутрално

  "По повод на българските интереси в Македония новите властници изтъкват, че Македония може да е Елзас за България, но цяла България е Елзас за Турция. С подобни изявления трудно се провежда отговорна политика на
  Балканите."

  Това всички русофоби да си го набият в главите! Това е вечната политика на "приятелска" Турция спрямо България от която те твърдят че за 100 години сме видели само добро за разлика от Рассия която два пъти ни поробвала!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 14. 14 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2645 Любопитно

  Да не забравяме ролята на С. Стамболов, З. Стоянов, Д. Петков и други българофили дали живота си за да се осъществи съединението и независимостта на България. Въпреки усилията на русофилите.
  —цитат от коментар 7 на constatator


  Да бе добре че беше Стамболов да освободи България! Голям герой две въстания вдига и все успява навреме да се укрие! За двете национални катастрофи пак русофилите ли са ти виновни!?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 15. 15 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2645 Любопитно

  "... Интересно, защо Сърбия например не обявява война на България както след Съединението?"

  Ами защото този път ной-после имаме професионални политици които са се заели със задачата, а не аматьори които си мислят че ей така могат да поставят Великите сили пред свършеният факт но Съединението!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 16. 16 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2645 Неутрално

  Благодаря ви господин Станчев за интересната статия!Благодаря и на редакцията на "Дневник"!Наистина обявяването на Независимостта съвсем не е било протоколен акт, и повече от логично е националният ни празник да се празнува на 22 септември, а не 3-ти март
  —цитат от коментар 11 на historama


  Без 3-ти март нямаше да има нито Съединение нито Независимост! Иначе може да обявите за национален празник и деня на присъединяването ни към ЕС или НАТО!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 17. 17 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 184 Неутрално

  Да не забравяме ролята на С. Стамболов, З. Стоянов, Д. Петков и други българофили дали живота си за да се осъществи съединението и независимостта на България. Въпреки усилията на русофилите.
  —цитат от коментар 7 на constatator


  Без Освобождение с руска кръв и руска сила няма нито Съединение, нито независимост, колкото и да е условно това понятие.

  Свободата, Санчо...
 18. 18 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#4] от "Тsonkooo":

  Да беше поучил история малко навремето, а то ставаш смешен.
  Стефан Стамболов е убит на 18 юли 1895 г., София

  Много преди даже да почнат сондажите за независимост.

 19. 19 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3141 Неутрално


  Това което русоробите наричат фарисейски освобождение

  де факто е НАЧАЛОТО НА БЕЗСРОЧНАТА РУСКА ОКУПАЦИЯ на БЪЛГАРИЯ

  Смяната на дотогавашната турска с РУСКА ОКУПАЦИЯ на БЪЛГАРИЯ

  Благодарение на ЕВРОПА и САЩ е сложен КРАЙ НА РУСКАТА ОКУПАЦИЯ

  година по-късно

  После идват СЪЕДИНЕНИЕТО и НЕЗАВИСИМОСТТА НИ

 20. 20 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 184 Неутрално

  Това което русоробите наричат фарисейски освобождениеде факто е НАЧАЛОТО НА БЕЗСРОЧНАТА РУСКА ОКУПАЦИЯ на БЪЛГАРИЯСмяната на дотогавашната турска с РУСКА ОКУПАЦИЯ на БЪЛГАРИЯБлагодарение на ЕВРОПА и САЩ е сложен КРАЙ НА РУСКАТА ОКУПАЦИЯгодина по-късноПосле идват СЪЕДИНЕНИЕТО и НЕЗАВИСИМОСТТА НИ
  —цитат от коментар 19 на Hawaii


  Т.е. според вас България е нещо като Ирландия - безсрочно окупирана от Англия, а княз Батенберг е руски лорд протектор като Оливър Кромуел?

  Свободата, Санчо...
 21. 21 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#15] от "Julian Mall":

  Сърбия тогава не й е до нас Босна е окупирана и ние минаваме гратис

  гошо
 22. 22 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  [quote#17:"Bornagain"][/quote]
  Без Освобождение с руска кръв и руска сила няма нито Съединение, нито независимост
  ===================
  Сто пъти се доказа, че "руската кръв" е УКРАИНСКА, но Вие имате за задача да утвърждавате "славата" на расссия.
  В украинските архиви се пазят списъците на полковете, били се за свободата ни.
  От щабскапитан нагоре са били немци и шведи, поляци и финландци, руснаците са колкото поляците и два пъти по-малко от немците, а надолу - 95% низши чинове с украински поробен произход.
  Колкото и да набивате лъжата за "руската кръв", истината е ясна!
  Империята колонизира с чужда сила.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 23. 23 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1073 Любопитно

  До коментар [#14] от "Julian Mall":

  Когато Княжество България осъществява съединението си с Източна Румелия с активното участие на С. Стамболов и З. Стоянов, Русия се обявява срещу съединението. С помощта на Русия е извършен преврат срещу княза на България който е изгонен от страната.
  "Офицерският бунт е опит за военен преврат в България през 1887 г.
  Организиран е от офицери русофили, емигрирали след неуспеха на проруския преврат от август 1886 г. В заговора от 1887 г. се включват групи офицери от гарнизоните в Силистра и Русе, но бунтът не получава голяма подкрепа и е потушен за няколко дни.".
  Стефан Стамболов се намесва и извършва така наречения контрапреврат и изгонва русофилите от власта. Ако Стефан Стамболов не беше успял с контрапреврата, тогава щяхме да се превърнем в руска губерния. Затова С. Стамолов русофилите не го обичат защото е избрал да пази независимостта на България. Които не харесват З. Стоянов и С. Стамболов са си русофили които не разбират защо С. Стамболов и З. Стоянов са се обявили срещу политиката на Русия. Защото те са избрали да се борят за независимостта на България.

 24. 24 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1073 Любопитно

  До коментар [#14] от "Julian Mall":

  Когато Княжество България осъществява съединението си с Източна Румелия с активното участие на С. Стамболов и З. Стоянов, Русия се обявява срещу съединението. С помощта на Русия е извършен преврат срещу княза на България който е изгонен от страната.
  "Офицерският бунт е опит за военен преврат в България през 1887 г.
  Организиран е от офицери русофили, емигрирали след неуспеха на проруския преврат от август 1886 г. В заговора от 1887 г. се включват групи офицери от гарнизоните в Силистра и Русе, но бунтът не получава голяма подкрепа и е потушен за няколко дни.".
  Стефан Стамболов се намесва и извършва така наречения контрапреврат и изгонва русофилите от власта. Ако Стефан Стамболов не беше успял с контрапреврата, тогава щяхме да се превърнем в руска губерния. Затова С. Стамолов русофилите не го обичат защото е избрал да пази независимостта на България. Които не харесват З. Стоянов и С. Стамболов са си русофили които не разбират защо С. Стамболов и З. Стоянов са се обявили срещу политиката на Русия. Защото те са избрали да се борят за независимостта на България.

 25. 25 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 184 Неутрално

  [quote#17:"Bornagain"]
  —цитат от коментар 22 на Торбеш
  Без Освобождение с руска кръв и руска сила няма нито Съединение, нито независимост===================Сто пъти се доказа, че "руската кръв" е УКРАИНСКА, н [/quote]
  В смисъл България е освободена със силата на Украинската империя и по волята на Императора на Украйна? А алнбанците при Шипка са от силите на Императора на Албания? Значи интересно, освобождението е дело на украинци а при Тутракан са руснаци, нищо че става въпрос все за Руската империя и руската императорска армия.

  Свободата, Санчо...
 26. 26 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1073 Любопитно

  До коментар [#25] от "Bornagain":

  60 процента от войниците на Руската Императорска войска са били украинци. На Шипка са се били срещу османците, български опълченци и украинци от украинските полкове и са загивали там. Затова пък аз не разбирам защо много българи пишат глупости за украинците които в момента се борят за своята независимост. Същото в момента се случва и в Беларус където хората се борят за своята независимост.

 27. 27 Профил на ljn32685115
  ljn32685115
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И защо 20 г. по рано англичани,французи, италиянци, турци се сражават с руси в Кримската война и къде са украинските войнишки гробища в Крим - има ан., фр., ит., тр. но ук. -?До коментар [#22] от "Торбеш":


  До коментар [#25] от "Bornagain":

 28. 28 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Не можем да пренебрегнем заслугите на Фердинанд за този исторически акт. Но можем да изтъкнем приината за желанието му за осъществи акта и последствията от него.

  Фердинанд е бил много амбициозен млад монарх, който е бленувал да бъде приеман за равен с другите монарси, а не като васален княз, т.е. като девета дупка на кавала. Единственият начин е бил българя да стане независима. Той е чакал и работил дълго време за това, за да го осъществи през 1908 г. Вече независима България може да излезе не световната сцена и да играе собствената си игра, а не да е васална кукла конци на Истанбул.

  Последствията от тази свобода на неопитната все още държава и болните амбиции на нейните управници ги знаем. Официално Великите сили ни признават през 1909 г. Само 3 години след това ние правим коалиция с другите балкански държави, за да изчистим Османците от Балканския полуостров. Но правим огромната грешка да не договорим плячката преди това, знаейки, че сърби, гърци мило и зраго дават да ни вземат по малко земя. Печелим войната и плодовете от грешката са горчиви - взимат ни Македония. Окупират я, избиват българите там. Ферзинанд се намесва безрасъдно с армията и започва втора война, този път срещу съюзниците. Румъния и Османците, видели шанс и те за резнат част от тортата, също ни атакуват. Губим войната и губим всичко спечелено. Само 3 години по-късно се намесваме в ПСВ на страната на германците и губим заедно с тях. Накрая след две поредни национални катастрофи сме сринати. Логично Фердинанд абдикира, защото действията му са сринали цялата българска кауза, за която се борим още от юни 1878 г. Тази тежка загуба ще ни принуди само 25 години по-късно да застанем рамо до рамо с Хитлер, за да си върнем загубеното. И отново да загубим, но този път да живеем в робско-съветстки мрак 45 години.

  Фердинанд е бил голям комарджия. Залагал е всичко на едно число и е хвърлял заровете. Каквото стане. През 1908 г. му се е получило отлично. Но после през 1912, 1913 и 1915 тр поредни загуби ни сриват до най-ниската ни тогавашна точка от 1877. За жалост този период можеше и да си остане най-тежкият, ако не бяхме станали съветски роби за половин век.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 29. 29 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2645 Любопитно

  До коментар [#14] от "Julian Mall":Когато Княжество България осъществява съединението си с Източна Румелия с активното участие на С. Стамболов и З. Стоянов, Русия се обявява срещу съединението. С помощта на Русия е извършен преврат срещу княза на България който е изгонен от страната. "Офицерският бунт е опит за военен преврат в България през 1887 г.Организиран е от офицери русофили, емигрирали след неуспеха на проруския преврат от август 1886 г. В заговора от 1887 г. се включват групи офицери от гарнизоните в Силистра и Русе, но бунтът не получава голяма подкрепа и е потушен за няколко дни.". Стефан Стамболов се намесва и извършва така наречения контрапреврат и изгонва русофилите от власта. Ако Стефан Стамболов не беше успял с контрапреврата, тогава щяхме да се превърнем в руска губерния. Затова С. Стамолов русофилите не го обичат защото е избрал да пази независимостта на България. Които не харесват З. Стоянов и С. Стамболов са си русофили които не разбират защо С. Стамболов и З. Стоянов са се обявили срещу политиката на Русия. Защото те са избрали да се борят за независимостта на България.
  —цитат от коментар 23 на constatator


  Ти сериозно ли вярваш че Русия се е уплашила от Стамболов и затова не ни е окупирала?! За какъв чеп да ни окупира след като нямаме дори обща граница!? България след Освобождението играе ролята на глезенето дете което Русия трябва да дундурка и когато не получава това което иско почва да реве!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 30. 30 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2645 Любопитно

  До коментар [#25] от "Bornagain":60 процента от войниците на Руската Императорска войска са били украинци. На Шипка са се били срещу османците, български опълченци и украинци от украинските полкове и са загивали там. Затова пък аз не разбирам защо много българи пишат глупости за украинците които в момента се борят за своята независимост. Същото в момента се случва и в Беларус където хората се борят за своята независимост.
  —цитат от коментар 26 на constatator


  Стига с тези глупости за освободителите украинци! Това понятие се появава чак в края на 19.в. и тези кито се наричат така са нощожно малцинство! Виж по времето на СССР то вече има развитие така че има повече истина в това да твърдиш че не руснаците, а украинцити, татарите и други южни народи от СССР в състава на 3-ти Украински фронт са наложили комунистическият режим в България!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 31. 31 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1073 Весело

  До коментар [#30] от "Julian Mall":

  Ами да ги наречем украинците тогава с истинското им име РУС. Те са наследници на Киевска Рус, те са руснаците.
  Другите са россияни, Российская империя, Российская федерация, Россия

 32. 32 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  Никола Григоров:

  " Денят на Независимостта наистина досега е подценяван като празник и доскоро и в мен клокочеше негодувание от това. От няколко години обаче съвсем категорично считам, че 22 септември много отстъпва като значение за национален празник на нас, българите, пред 6 септември. Причината е, че един изключителен историк- документалист г- н Цочо Билярски откри съвсем случайно Таен руско-български договор, предхождащ обявяването на Независимостта, с който договор България става абсолютно зависима от Русия. Този договор все още е абсолютно неизвестен на учените и го няма в нито един учебник за средните и висши училища. И от който договор точка 10 казва ,че на България и се признава правото да си издейства независимостта от Турция. …Или с този договор България обявява независимост от Турция след като вече доброволно е предала своята независимост на Русия."

 33. 33 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  До коментар [#32] от "tacheaux":

  Ето и самия таен руско-български договор:

  „Между Негово царско височество великия княз Владимир Александрович и генерал Молозов от една страна – които действуват от името на руското Министерство на външните работи; и негово царско величество княза на България, заедно с високопочтения министър на външните работи Д. Станчев, военния министър Д. Николаев и княжеския български дипломатически агент в Петербург – които действуват от името на България – от друга страна: е сключена в Евксиноград следната конвенция:
  1. Българското княжество, като потвърдява своя договор с Русия, сключен в 1895 год. и потвърден в 1898 год., след това отново изменен и потвърден в 1906 год., се задължава към Русия да й предаде напълно върховното ръководство на външната политика, във всичко що се отнася до македоно-одринския въпрос; България се задължава да не повдига самостоятелно този въпрос, нито в бъдеще да се опитва да го разрешава с въоръжена сила.
  2. България се задължава в пределите на своята държава да потъпква всяко македонско движение и особено да арестува всички образуващи се на нейна територия чети; Русия от своя страна се задължава да наложи на Сърбия спазването на същия принцип.
  3. България признава на Русия и Австро-Унгария съвместното владение в турските провинции, под условието щото в случай на военна окупация цялата земя между Вардар и Черно море да бъде предоставена на българската редовна армия, размера на която ще се определи от българското Военно министерство.
  4. В такъв случай руското Военно министерство е, което ще определи военноначалниците, които ще бъдат поставени на чело на българския генерален щаб и на българските дивизии.
  5. Две руски кавалерийски дивизии ще навлязат в България и ще се поставят под разпорежданията на българското Военно министерство, най-късно седем деня след отварянето на неприятелските действия между България и Турция, или между Русия и Австро-Унгария от една страна и Турция от друга.
  6. България поставя своята флотилия, както и пристанищата Варна и Бургас под командата на руския адмирал, който има върховното началство над руската черноморска флота. България се задължава, през целият период на неприятелските действия да доставя на флотата и на кавалерийския корпус необходимите хранителни продукти.
  7. България се задължава в случай на нужда да принуди Румъния към необходимия неутралитет и за тая цел да струпа на нейните граници и зад нейните крепости по дунавската линия необходимото количество войска.
  8. В случай на победоносна война България ще получи една трета от военната контрибуция, както и една трета от завзетата територия; тя, в същото време има правото да си осигури един излаз на Егейско море. От друга страна, Цариград остава обекта (целта) на руската акция, за постигането на който, обаче, българската армия ще вземе участие, едновременно със стоварените там по море руски войски, чрез обсаждането на Одрин и форсирането на укрепената линия Чаталджа.
  9. Правото да обявява война и да сключва мир принадлежи на Русия.
  10. На България се признава правото, да издействува независимостта си от Турция и превръщането си в независимо царство. Русия се задължава в такъв случай да издействува одобрението на подписавшите Берлинския договор велики сили.“
  /Публ. във в. „Работнически вестник“, София, 11 декември 1913 г., с. 1-2./

 34. 34 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  До коментар [#32] от "tacheaux":

  Никола Григоров:

  "Скоро след обявяването на Независимостта цар Фердинанд прочита телеграма с поздравленията от руския император Николай ІІ. Нашият монарх благодари сърдечно и обеща „близко единение” с руския народ в името на „щастливо и мирно бъдеще”. После руският цар става кръстник на престолонаследника Борис, княз Търновски.
  Това е типичен пример на приспиване на вниманието до настъпване на най-удобния момент за удар срещу България и българския народ. Русия винаги е работила за максимално ограбване и унищожаване на българския народ. Такава е нейната политика от векове, такава е тя и сега. Тук задължително следва да се отбележи, че по вина на Русия ние българите сме загубили през деветнадесети и двадесети век 93,4 хиляди км 2 изконни български земи с около три милиона души население. А ударите са най страшни ,когато не сме ги очаквали, когато сме се доверявали на най върлия враг в цялата ни история. Затова говори и най-тежката национална катастрофа в цялата ни история – тази през 1913 година – организирана и координирана от Русия . При която катастрофа след като ни е приспала вниманието и след като се е ползвала от пълното доверие на българските политици, Русия е организирала всичките балкански държави срещу България, дала е понтонни мостове на румънската армия, даже е подтикнала и Турция да ни нападне и да си вземе земите до Марица. В тази си антибългарска дейност Русия е много подпомагана от българските русофили начело с Радко Димитриев –Наполеончето, Иван Гешов и Стоян Данев."

 35. 35 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  "Русия подкупва цар Фердинанд с „малък заем” от 3 милиона златни франка ,който „заем” Фердинанд не изплаща до края на живота си.
  По настояването на Русия е сключен българо сръбския договор от 1912 година с арбитър руския император.
  Русия изцяло контролира управляващие русофили генерал Радко Димитриев, Иван Гешов и Стоян Данев, които ежедневно я уведомяват за всички държавни решения !
  Русия отказва да влезне в ролята си на арбитър съгласно договора.
  Даже руския пълномощен министър в България Неклюдов съветва Стоян Данев да напише писмо до император Николай Втори с молба да избърза с арбитража.
  Император Николай Втори се „разсърдил „ от писмото и се скрил да чака България да падне в капана.
  Русия отказва да изпълни задълженията си по руско българската конвенция от 1902 година, съгласно която конвенция ако ни нападне Румъния, Русия трябва да нападне Румъния в гръб.
  Русия дава понтонните мостове на румънската армия за да мине Дунав.
  Даже руски официални лица присъстват И помагат на десанта на румънската армия.
  Руският ибрикчия Радко Димитриев, който умишлено проваля атаката на Чаталджа, умишлено потопява българската Дунавската флотилия, точно преди румънския десант. Радко Димитриев под предлог, че нямало снаряди, предлага позициите южно от Горна Джумая да се преместят на Витоша. Той изцяло разстройва Първа армия, която при нормални обстоятелства е могла да влезе в Белград за три дена.
  Русия подтиква Турция на настъпи и да си вземе земите до Марица."

  https://faktor.bg/bg/articles/mneniya/intervyu/nikola-grigorov-s-taen-dogovor-ferdinand-postiga-nezavisimostta-ot-turtsiya-no-dobrovolno-ya-predava-na-rusiya

 36. 36 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  Убит е Стамболов, за да се получи благосклонността на Русия.
  —цитат от коментар 4 на Тsonkooo


  След убийството на Стамболов Фердинанд получава признание от руския цар , но при условие , че ще следва руската политика , която , както знаем от Раковски , е убийствена за българите. Фердинанд се превръща в инструмент за провеждане на руската политика на Балканите, която винаги е била зловредна за българите. Едно от условията за признаване на Фердинанд от руския цар е връщането от изгнание в Русия на детронаторите на Батенберг , които не само няма да се съдят за държавна измяна , но Фердинанд е бил длъжен да ги назначи на високи позиции в българската армия. Фердинанд отлично е знаел , че те са руски агенти, които винаги могат и него да детронират , ако не играе по свирката на руския цар. Така Радко Димитриев става началник щаб на трета българска армия по време на Балканската война , инсперирана от Русия, който заради неадекватните му заповеди прави така , че България да изгуби военното си предимство след неочакваната победа на българските войски над турските при Чаталджа. Войната е можело бързо да свърши в полза на България, но целите на Русия са били разгром на България , а не победа.

 37. 37 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  На 10.11.1989 г. е обявена нова независимост и вече сме Република България.

 38. 38 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  До коментар [#9] от "olimpipanov":
  "При правилна позиция в ПСВ, нямаше да има болшевизъм, а Турция щеше да бъде окончателно изгонена от Европа."

  за да се настани на нейно място в Балканите царска Русия , която е не по-малко зла и агресивна от болшевишка Русия. България щеше да стане руска провинция , а българите щяха да се русифицират и обезличат като народ, каквито са сега народите от РФ.

 39. 39 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  До коментар [#14] от "Julian Mall":

  Толкова си заблуден , че в иронията казваш истини.
  Добре , че беше Стамболов , който спаси България да не стане руска провинция.
  Без Стамболов България нямаше да съществува като самостоятелна държава.

 40. 40 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  До коментар [#16] от "Julian Mall":
  "Без 3-ти март нямаше да има нито Съединение нито Независимост!"

  Без 13 юли 1878 г, когато с решение на Берлинския конгрес се учредява княжество България , нямаше да има Съединение и Независимост.
  На 3 март 1878 година управлението на българските земи се прехвърля от Османската империя на Руската империя. Или, ако думата "робство" ти харесва повече, преминаваме от турско робство в руско робство.

 41. 41 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2645 Весело

  До коментар [#16] от "Julian Mall":"Без 3-ти март нямаше да има нито Съединение нито Независимост!"Без 13 юли 1878 г, когато с решение на Берлинския конгрес се учредява княжество България , нямаше да има Съединение и Независимост.На 3 март 1878 година управлението на българските земи се прехвърля от Османската империя на Руската империя. Или, ако думата "робство" ти харесва повече, преминаваме от турско робство в руско робство.
  —цитат от коментар 40 на tacheaux


  Така е Таше! Про всички случаи щеше да има Берлински конгрес дори и ако Русия беше загубила войната! Любимата ти Османска империя щеше да отстъпи мирно от териториите населени с българи!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 42. 42 Профил на iiu09354227
  iiu09354227
  Рейтинг: 389 Неутрално

  А сега Доган черпи с пилаф нашите управляващи. Ще успеем ли да добием независимост?

 43. 43 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2645 Весело

  До коментар [#30] от "Julian Mall":Ами да ги наречем украинците тогава с истинското им име РУС. Те са наследници на Киевска Рус, те са руснаците. Другите са россияни, Российская империя, Российская федерация, Россия
  —цитат от коментар 31 на constatator


  Колкото ние сме наследници на Римската империя, толкова и т.н. украинци имат нещо общо с Киевска Рус!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 44. 44 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1073 Любопитно

  До коментар [#43] от "Julian Mall":
  Колкото ние сме наследници на Римската империя, толкова и т.н. украинци имат нещо общо с Киевска Рус!".
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Можеш да прочетеш кои са истинските руснаци и на кои територии живеят.

  https://www.bulblog.com/секретната-дипломация-на-xviii-век/

 45. 45 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2221 Неутрално

  ДО: "6" - Преди 12 години ( няма да влизам в подробности умишлено.....) , направих опит за паметник извън София , но тогава с решаващият глас на ВМРО (!) , Общ.съвет ОТХВЪРЛИ решение за него и изготвеният БАРЕЛЕФ до ден днешен се пази......Не само това , черният мрамор за паметника беше " случайно приватизиран" ! ( всички средства за този паметник бяха от лични дарения !)..........Има време и за тази история !

 46. 46 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1073 Весело

  До коментар [#43] от "Julian Mall":Колкото ние сме наследници на Римската империя," - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - _

  Ние Българите сме наследници на богоравния Ахил.

  " Мирмидоните или Мирмидонците (на гръцки: Μυρμιδόνες) са митично ахейско племе от остров Егина. Според някои митове те произлези от Мирмидон, син на Зевс и Евримедуза. Според друг мит след като островът бил обезлюден от страшна чума, Зевс, по молба на Еак, превърнал мравките в страната в човешки същества и затова новият народ започнал да се нарича мирмидонци (от гр. μύρμηξ, „мравки“). По време на Троянската война мирмидонците се сражават под водачеството на Ахил.[1]

  Съществува литературно отъждествяване на мирмидонците от древността със средновековните (пра)българи. В „Хронография“ на византийския летописец Йоан Малала пише: „пристигна с атридите и самси Ахил със своя собствена войска, наричани някога мирмидоняни, а сега българи, 3000 души“.[2] Това сведение е отразено и в старобългарския превод на „Илиада“, направен по времето на цар Симеон Велики в Преславската книжовна школа.[2] За връзка на мирмидоните с българите се споменава и от Йоан Цеца, който пише: „и тогава всички пристигнаха в Авлида с кораби, и заедно с тях Ахил, синът на Пелей и на Тетида, дъщерята на философа Хирон, водейки войска от хуни-българи-мирмидонци на брой две хиляди и петстотин“.[3]"

 47. 47 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 734 Неутрално

  [quote#17:"Bornagain"][/quote]

  Да, без Русия нямаше да загубим близо половината територия на България - Екзархията, прокламирана през 1873 е 220 хил. кв. км. Днешна България е 110 хил. кв. км. Мислете с главите си!

 48. 48 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4422 Неутрално

  До коментар [#47] от "transvaal":

  Ако Стамболов не беше убит нямаше да допусне Балкански войни и подялбата на Македония. Но за Фердинанд единственото от значение е влизането в Цариград като римски император с колесница с бели коне, а преди това е подписал таен договор със Сърбия за подялбата на Македония, с гърците дори няма договор в който град влязат е техен. Но холера покосява българските войски и Цариград си остава неосъществен блян на поредния български цар.

 49. 49 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  [quote#43:"Julian Mall"][/quote]

  Да, запишете си някъде, че ние, днешните българи, в миналото наричани с имена като траки и македони, мизи и даки, гети и готи, скити и хуни, славяни и накрая българи - сме наследници на Римската Империя.
  ---
  Колизеумът, наричан "Колосеум" заради наистина колосалните му размери, е построен от 72-ра до 80-та година по инициатива на император Тит Флавий Веспасиан от кратката династия на Флавиите. Този император, на фона на останалите, бил по-особен държавник - достъпен и скромен, енергичен и трезвомислещ, склонен да предпочита мира пред войната. За него Светоний пише, че бил "единственият, когото властта не е развалила". Син на провинциален чиновник, бъдещият император отначало става "трибун", т.е. офицер в провинция Тракия - в Сердика, Филипополис, а най-дълго в един град на брега на Дунава, който още си нямал име, защото бил все още един военен лагер на висок хълм над извивката на голямата река.
  Този лагер бил седалището на елитния VIII-ми Августовски легион на римската армия.
  Този именно легион по-късно поставя на власт като император трибуна, легата, консула Тит Флавий Веспасиан.
  ...
  Легионът - това е основна бойна единица в римската армия - в различно време Рим е разполагал с десетина до петнайсет легиона.
  Един легион наброявал около 5 хиляди въоръжени мъже - пехотинци и конници, а заедно със спомагателния състав - коняри, ковачи-оръжейници, готвачи и оръженосци, както и с многобройните длъжности по снабдяването на бойната единица, наброявал към 10, а според някои към 12 хиляди души.
  Съставът на легиона най-често бил набиран от местните, понякога нови граждани на империята. Легионерите били платени войници, служещи по 18-20 години, а в мирно време те представлявали една добре организирана строителна армия.
  Именно строителството било основната дейност на легионерите в периодите на мир - да получават заплати и да не правят нищо, това не само би понижило бойния дух и физическото състояние на легионерите, това просто не е в хармония с практичния и рационален римски дух.
  "Трудовите войски", уж изобретени от Александър Стамболийски, всъщност са ранно изобретение на римския организаторски гений.
  ...
  Строителството в Римската империя винаги е било дейност номер едно.
  Павирани пътища, мостове, крепости и цели градове, храмове и стадиони, акведукти, довеждащи изобилна вода от планините в градовете - наследството на римското строителство е впечатляващо не само със своя размах, но и със своето високо строително качество.
  Легионите като великолепно организирана сила са били идеалният инструмент за мащабното римско строителство. В цялата римска култура се забелязва един стегнат код на военна дисциплина, ред и подчинение - от строежа на градовете, начално изграждани като военни лагери от подредени бойни каруци около "кардо" и "декуманус" - улици сключващи световните посоки на кръст, до самия тип на строежите - подчинени на един дух на практицизъм, конструктивизъм и минимализъм в украсата.
  Дисциплинираните бойни единици - легионите, центуриите и кохортите, съставени от подбрани яки мъже, ръководени от опитни трибуни, усвояват както бързото и качествено каменно строителство на крепости, така и тяхното успешно превземане във война. Използвайки най-напредничавите за тогава знания и опит, най-качествените инструменти и усъвършенствани механизми, строителите на Римската империя са оставили изумителни паметници на една култура, обект на подражание и имитация в цяла Европа десетки векове след разпада на империята.
  ...
  Пътищата, тази истинска кръвоносна система в огромната държава - праобраз на Европейския Съюз, позволявали бързо придвижване не само на войски в случай на нужда, но и обмен на стоки, придвижване на хора и техния опит, изобретения и умения, бързо предаване на съобщения и важна за управлението информация. Пътникът, вестоносецът, търговецът или войникът, яздейки на кон по римските пътища, най-често минаващи по билата на планините, можел да сменя коня си през 50-60 километра на станции за отдих и смяна на конете, станции, прерастващи в укрепени пунктове "кастели" и дори в цели градчета - този пътник можел да се озове от единия до другия край на империята за двайсетина дни. Тези пътища са здрави и използваеми и сега, две хиляди години оттогава. Точно тези стратегически елементи на инфраструктурата били поверени на организираната сила на легионите - техни строители, охранители и ползватели.
  ...
  Мнозина историци биха отхвърлили с възмущение всяко едно неспоменаване на робския труд в Римската империя.
  "Робовладелски строй", "робовладение", "робски труд" - свикнали сме с тези определения за онова общество.
  Робите, тези най-често военопленници или представляващи военна плячка в завзети и присъединени към империята територии, наистина били продавани по пазарите като добитък, служели като важна, според мнозина - "основна" работна сила в Римската империя.
  Готов съм да полемизирам с това обобщение.
  Робът, или обобщено несвободният човек, не е равен по своята производителност на мотивирания свободен гражданин.
  Нещо повече - робите изискват допълнителни разходи по охрана, изхранване, подслоняване, приучване на професия, на трудови навици и дисциплина. Това е доказано както тогава, така и в днешно време - като цяло Архипелагът ГУЛАГ е бил на загуба и дотации през цялото време на неговото съществуване, независимо от безплатния принудителен труд на несвободните.
  Робът изисква контрол и постоянни инструкции, т.е. отделяне на свободен човек от труда му, за да го контролира, охранява и наставлява.
  В едно стегнато общество като римското това е непростим разход на труд и време със съмнителен полезен резултат.
  И все пак роби и въобще несвободни хора е имало предостатъчно.
  Но те са били в частно "притежание" - като прислужници, домашни работници и въобще хора-добитък, придатък на стопанствата на римските граждани. Държавата със своите военни действия е получавала пленници-роби, но те са били продавани по пазарите, като парите са попълвали държавната хазна. За това има предостатъчно писмени доказателства.
  ...
  Готов съм да полемизирам и с твърдението, че в частност "роби са построили Колизеума".
  Това твърдение е невежествено по множество причини.
  Най-очевидната причина е големината, сложността и краткия срок на изграждане на този обект - само 7-8 години!
  Изграден от милион камъни - всеки един от тях е проектиран, изваян, монтиран на своето място със забележително майсторство и качество на работата.
  Сградата в план е подобна на елипса - до ден днешен с нашите мощни компютри и математически алгоритми тази геометрична форма е трудна за изчисляване, начертаване дори за най-опитни майстори.
  Фасадата, елипсовидно-спираловидно извита, е с арки, стъпващи на стълбове с полуколони в Дорийски, Йонийски, Коринтски и Композитен ордери. Всичко това изисква специализиран, но и до съвършенство организиран труд на армия от каменоделци с висша, дори скулптурна квалификация.
  Не само това - инженерните задачи в построяването на тази уникална сграда били мащабни и свръхсложни. Ще спомена само две: докарването на колосално количество вода за напълване на чашата на Колизеума за представяне на "морски сражения" пред очите на 55хилядната публика, както и изграждането на навесни дървени конструкции над трибуните, покрити с платнища за защита от слънце и дъжд!
  В мащабната картина на величественото съоръжение разумът не намира мястото на едни измъчени, макар и многобройни, роби.
  Допускам робският труд да се е простирал в "логистиката" - добива, носенето, транспортирането на тежките камъни и другите материали.
  Но поначало въпросът ми е "кой построи тази сграда?". Кои бяха създателите, а не кои носеха камъни.
  ...
  "40-60 хиляди ", дори "100 хиляди евреи-роби".
  Наистина по това време - 70-та г. след Христа, в Йерусалим е потушено жестоко първото еврейско въстание.
  Според Йосиф Флавий, този най-отличен познавач на религията и културата на своя народ - еврейския, сам участник във въстанието, на не едно място споменава числото на жителите на въстаналия град - 20-30 хиляди жители.
  Войските на Тит, синът на императора Веспасиан, превземат града, избиват много от жителите му, друга част продават в робство, но най-вече слагайки ръка на събираните от векове в храма на цар Соломон колосални ценности.
  С тези именно средства Рим построява Колизуема - с ценностите от храма и с парите от продажбата на пленниците-роби. Това именно е участието на евреите в построяването на Колизеума в Рим.
  Нима си представяте обаче еврейските пленници - жени, деца и старци, извлечени от къщите им хора без или пък с най-различни професии, да построят каквото и да било?
  А здравите, боеспособни еврейски мъже нали се били сражавали с римските легиони, нали са дали многобройни жертви и ранени?
  Очевидно тук става дума за сериозно преувеличение на участието на "еврейските роби" в строежа на Колизеума. Нито споменавания брой, нито "качеството" на работната сила на измъчените роби-пленници съответстват на колосалната задача за построяването на Колизеума.
  ...
  Съвпадение ли е фактът, че елитният VIII-ми Августовски легион на римската армия, поставяйки на власт като император своя трибун Веспасиан, остава за по-постоянно в Рим точно в годините на неговото управление - от 72-ра до 80-та година, впрочем точно в годините на построяването на Колизеума? Какво точно прави в Рим този елитен легион? В един изцяло мирен период за града, каква е неговата дейност? По същото време, и именно тогава, този легион е преименуван на "I-ви Италийски легион", а постоянният военен лагер на легиона е обявен за град с името Novae (Нове - днес Свищов), с тържества с характер на награда.
  Награда за какво в един мирен за Рим и легиона период?
  ...
  Съвпадение ли е и фактът, че трибунът Тит Флавий Веспасиан, служещ в незначителното тракийско градче Сердика, е бил свидетел и зрител от седалките на Арена Сердика - един малък Колизеум, разположен под основите на Партийния дом и Младежкия Театър, зрител, следящ с възторг зрелището, ставащо на мястото на днешния булевард Дондуков?
  ...
  И накрая, защо ни е трудно дори да си въобразим нашето участие в световните събития от ония времена, след като българите са дали 11(единадесет) римски императори?
  Императорът Константин Велики, роден в Ниш, с тракийско-български произход нима не е крупна историческа фигура, конституирал Християнството в държавна религия и обявен за светец заедно с майка си Елена?
  Императорът Юстиниан (с рождено име Управда), кодифицирал римското право - едно крупно достижение на цивилизацията, е също с трако-български произход, родом от околностите на Скопие.
  Най-великият пълководец на Римската империя - Велизарий също е с трако-български произход, родом от Кюстендилско, постигнал повторно отвоюване на Римската империя от варварите (впрочем пак негови сънародници - готите).

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 50. 50 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#48] от "Тsonkooo":

  Фердинанд освен че е мегаломан е бил и доста тъп - тръгва срещу Цариград, което е пълно малоумие. Турската Империя е все още на три континента и колкото и да Болният Човек на Европа по него време, има предостатъчен ресурс да не допусне един вчерашен навлек да заплаши столицата му. Че то по него време, даже да допуснем, че Фердинанд влиза в Цариград, дори само полицията на града няма да може да организира. И е истина, че позлатена колесница и шест бели коня са били подготвени за новия Византийски Император - пълна смехория, но с трагични последици. Другият признак за пълната политическа тъпота на Фердинанд е съюзът с Гърция и Сърбия - изконни врагове, използвали всеки удобен момент да ни забиват нож в гърба, още от преди Освобождението! Ако беше Стамболов, щеше да има цяла България, без войни, но в съюз с Турция, така че да не се позволи на Гърция и Сърбия да откъснат половината територия. И днес нямаше да я има фалшивата Македония. А с излаз на Егея, нямаше как Съветски воиски да влизат в България - Британия и Америка по никой начин не биха разрешили на Русия да има излаз на Средиземно Море. По никой начин! Загубата на Беломорието е една от тежките вини на Фердинанд. Другата е загубата на Македония. Да не говорим за Ниш, Пирот и пр., както и за Добруджа. Мегаломанията е може би простима, но НАЦИОНАЛНОТО ПРЕДАТЕЛСТВО - сключването на тайни договори с Русия и всички отстъпки пред Русия - това е непростимо. Още му сърбаме попарата на Фердинанд ( Македония с техните тъпи сърбомански номера).

 51. 51 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4422 Неутрално

  До коментар [#50] от "transvaal":

  Когато се върнал в Австрия, подал молба за библиотекар в близкото село, не го назначили, защото нямал нужното образование.

 52. 52 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  Проф. Лиляна Симеонова е доктор на историческите науки от Института по балканистика на БАН.

  Проф. Симеонова, Вие сте застъпвали становището, че обявяването на независимостта трябва да бъде българският национален празник. Защо смятате тази дата за по-подходяща от наложения сега 3 март?

  Аз съм застъпник на идеята, че България подобно на огромното множество държави-членки на Организацията на обединените нации трябва да отбелязва като свой най-важен, като свой национален празник деня на своята независимост. Ако направите една справка ще видите, че от общо 193 държави-членки в ООН много малък е броят, може би под 10, на държавите, които не са обявили датата на своята независимост за свой национален празник. Аз дори не бях обърнала внимание, но сега набързо направих една справка и установих например, че Обединеното Кралство нямало национален празник, но те си нямат и писана Конституция. Те имали седем равностойни официални празници и понякога в определен контекст празнували и рождения ден на Кралицата, но не когато тя наистина е родена,през април, а през юни. Въобще, британска работа. От останалите дори Турция чества деня на Републиката,който е 29 октомври т.е това е краят на Освободителната война, както турците я наричат, гръко-турската война 1922-1923 година, когато Кемал Ататюрк обявява независимостта на Турция. Значи съвременна Турция чества своята независимост като национален празник. Русия отбелязва деня на националния суверенитет- 12 юни, честван от времето на Елцин, но малко по-късно обявен за национален празник. На други места както в Щатите той се нарича Ден на Независимостта, във Франция това е Денят на Бастилията и т.н. Но дори ако погледнете бившите колонии празнуват днес като свой национален празник деня на обявяването на своята национална независимост. Обратно на това суверенна България е обявила една колониална дата за свой национален празник, което е един абсурд от всякаква гледна точка. Какво е трети март? Това е бившият 19-и февруари по Юлианския календар, по стар стил. Тогава се чества поредната годишнина от възшествието на император Александър ІІ на престола на руската империя. И по този случай прибързано просто, за да се отбележи тази светла дата в календара на руската империя е подписан т.нар Санстефански мирен договор, който няма абсолютно никаква юридическа стойност от гледна точка на международното право. Прочетох, че Трети март слагал край на Руско- турската война. Значи краят на бойните действия е сложен един месец преди това, той е сложен още с Одринското примирие, което е подписано на 19 януари по стар стил и се прекратява бойните действия. Изведнъж на 19 февруари „ни в клин, ни в ръкав” се подписва Санстефанския мирен договор, който пак казахме няма никаква юридическа стойност, защото Русия преди това се е разбрала с Великите сили, че след приключването на войната всички следвоенни въпроси ще се решават на конгрес на Великите сили, Берлинския конгрес. От тази гледна точка е абсурдно ние да продължаваме да честваме възшествието на Александър ІІ на престола като наш национален празник. Наистина той е честван, но не като национален празник в продължение на мисля, че 7 години от 1880 до 1887 година, когато е убит Александър ІІ, но е честван у нас точно така, с това име, като Ден на възшествието на руския император Александър Втори на престола, което е истинското му име. И сега изведнъж 1991 година той се обявява за национален празник, което пак казвам е абсурдно. Суверенна държава да обяви една колониална дата за свой национален празник, при условие,че държавите бивши колонии обявяват независимостта си за национален празник. Това е толкова абсурдно, че не ми стигат думите да го обясня. От тази гледна точка празникът трябва да бъде променен, независимо какво мислят русофилите, т.нар русофили в България, като 98% от тях не могат да кажат „две думи на кръст” на руски камо ли за разлика от мен и от много други да са изчели цялата руска класика в оригинал, да познават руското изобразително изкуство и руската класическа музика и да говорят добре руски и най-вече да познават добре и руската история. В този смисъл и аз съм русофил,но защото знам всичките тези неща. А те са русофили по някаква такава васално-поданическа настройка.

  https://debati.bg/ekskluzivno-prof-lilyana-simeonova-absurdno-e-da-chestvame-vazkachvaneto-na-ruski-imperator-za-balgarski-natsionalen-praznik/

 53. 53 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3249 Любопитно

  Людмил Станчев е дългогодишен преподавател в Историческия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", бивш зам.-главен редактор на списание "История".
  ======
  Едва ли грешката му е неволна.....
  И тази 'грешка'.....вече е системна.....
  Турция, Турция, Турция.....
  Не може годината да е 1908,....да се споменава Абдулхамид......и в същото време да се говори за Турция.....

  Bukalemun
 54. 54 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  Трима монарси след Освобождението - първият Съединението, вторият Независимостта, третият ни прекарва през ВСВ без войници по фронтовете и Южна Добруджа без нито 3дин изстрел. Е.. правили са грешки, които се оказват понякога съдбоносни. Превитите гърбове след тях ,не са правили грешки , щото просто са пълзяли, чакащи да им кажат , какво да правят. Това е положението.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 55. 55 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 804 Неутрално
 56. 56 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  Честит празник!
  До коментар [#55] от "charlesdegaulle":

  🥂🍾
  Многое лета!

 57. 57 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 567 Гневно

  До коментар [#16] от "Julian Mall":

  Ей Боклук нещастен, в историята няма ако, но ако приемем твоята теза за 3-и март, бих ти отговорил така: ако нямаше 3-и март, щеше да има България на територията на признаната по-рано Българска екзархия! Нямаше да има нужда нито от 3-и март, нито от последвалите десетилетия борби за национално обединение на българите. Това разбира се е непонятно за руски подлоги като теб! Честит празник на Независимостта на България! Независимост от Високата порта и от Русия - двете най-големи злини за българският народ!

 58. 58 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Честит национален празник... един от няколко.

  Неоснователно мрънкаш против паметта на цар Фердинанд.

  Не е бил демократ, пацифист или нещо такова.
  Заемал правилни позиции, включая в ПСВ.

  Руската империя нападнала България в Добруджа и Варна,
  била отбъсната в Молдова, от там в Полша,
  където капитулирана завинаги на 3.3.198.

  Вън от пределите на България, с помощта на съюзнически държави.:
  Германия, Австроунгария и др.

  Царят руски абдикирал по-рано, та империята била представена за капитулация
  в Полша от работническо-селски марксистки екип на Владимир Илич "Ленин" германски агент.

  Задочно присъствал и Карл Маркс, влиятелен теоретик вредител от 19 век.
  В 1848 г Маркс спонсориран от Енгелс публикувал световен подстрекателски
  и по същество фашистки Манифест за комунистически партии.
  Антимонархически, антитеистически, антидемократичен, антибуржоазен... антицивилизационен... Манифест.

  До коментар [#9] от "olimpipanov":

  Честит празник. В едно със Съединението, това трябва да е Националният ни разник.

  Едно от последните смислени действия на Фердинанд, дал много , но и
  много отнел на България.

  При правилна позиция в ПСВ,
  нямаше да има болшевизъм

 59. 59 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3759 Весело

  До коментар [#32] от "tacheaux":

  Историята на този "таен договор", е много трагикомична и нелепа, но човек трябва малко да прочете, преди да пише глупости...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 60. 60 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Малоумие само по себе си е слаба сила.

  А той се Съюзил с Гърция и Сърбия... против България.
  Повел България срещу Турция и превзел Одрин.
  Не лично, войски превзели Одрин.
  Царят ръководил кампанията от София.
  В София привикал пленения в Одрин турски паша и му върнал сабята или ятаган като истински джентълмен.

  Не случайно в последствие, когато в 1916 Русия нападнала Царство България и била изхвърлена обратно, Османската империя любезно се присъединила към освободителния съюз против Тюрмата за народи (Съюзници, още: Австоунгария, Германие и пр.).
  Така Полският народ и десетки други били освободени.
  На 3.3.1918.

  Та, само с малоумие не се превзема Цариград.
  Русия се пробвала многократно, по море главно.
  В 1878 стига чак пред портите на Царгирад, в Сан Стефано,
  но удря на камък.
  Велики Евросили посъветвали царя руски да си убира солдатите.
  Да не ги окраде, а прибере дома.

  Това фактически бил предпоследен напън на монархистката Рус
  империалистическа към Царград.

  Понеже "шило в торба не седи" (фолклона мъдрост),
  в 1916 г пореден Руски император (последен)
  се юрнал към Цариград... през Царство България.
  Велико малоумие.

  Отблъснат в Добруджа
  Абдикиран в Русия
  Капитулиран в Полша
  Eкзекутиран в Русия.

  Велика трагедия.

  Междувременно, годините до фаталния час 3.3.1918,
  Руската империя била богата и пребогата.

  Една мъка я мъчела само:
  Цариград, Проливите и как да се добере до Средиземно море.

  В този ред на мислии... обмислете хипотезата
  далечен, богат, пребогат и малуомен цар руски да е завиждал на свой малоумен
  и по-беден колега ръководител на Царство България съсед на Цариградска империя.
  Богат и пребогат (защо не), да е подслаждал с корупция сиреч злато,
  стремежа на (относително) беден Фердинанд към Одрин (превзет) и Цариград.
  При успех на начинанието, цар руски би се уредил като батюшка на Фердинанд..
  В Цариград!
  Но Фердинанд превзел славно Одрин (само), а с Империята се сдругарувал.
  Турската.

  Търпението на малоумен Цар руски се изчерпало.
  В 1916 атакувал Независимото Царство България по пътя си към Цариград.
  Към небитие.
  Амин.

  До коментар [#50] от "transvaal":

  Фердинанд освен че е мегаломан е бил и доста тъп - тръгва срещу Цариград, което е пълно малоумие.

  Турската Империя е все още на три континента и колкото и да Болният Човек на Европа по него време, има предостатъчен ресурс да не допусне един вчерашен навлек да заплаши столицата му. Че то по него време, даже да допуснем, че Фердинанд влиза в Цариград, дори само полицията на града няма да може да организира. И е истина, че позлатена колесница и шест бели коня са били подготвени за новия Византийски Император - пълна смехория, но с трагични последици.

  Другият признак за пълната политическа тъпота на Фердинанд е
  съюзът с Гърция и Сърбия...

 61. 61 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2645 Любопитно

  До коментар [#16] от "Julian Mall":Ей Боклук нещастен, в историята няма ако, но ако приемем твоята теза за 3-и март, бих ти отговорил така: ако нямаше 3-и март, щеше да има България на територията на признаната по-рано Българска екзархия! Нямаше да има нужда нито от 3-и март, нито от последвалите десетилетия борби за национално обединение на българите. Това разбира се е непонятно за руски подлоги като теб! Честит празник на Независимостта на България! Независимост от Високата порта и от Русия - двете най-големи злини за българският народ!
  —цитат от коментар 57 на m_style


  Абе фантазьор нещастен, я обясни как щеше да стане това след като Османската империя никога не е отстъпвала доброволно и кв.см от територията си! Това да си го набиеш в главата и повече да не пишеш глупости!
  До коментар [#57] от "m_style":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 62. 62 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 642 Неутрално

  На първата снимка там, това са МЪЖЕ с топки, не като чучела които са поставени на съвременото управление на България!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK