Нова Студена война, само че техно. Как 5G разделя света

Достъпът на "Хуауей" е все по-ограничен, западните държави притварят пазарите си за китайските фирми, започват ускорено да инвестират в техно индустриите и да подкрепят все повече своите собствени техно гиганти.

© Dado Ruvic, Reuters

Достъпът на "Хуауей" е все по-ограничен, западните държави притварят пазарите си за китайските фирми, започват ускорено да инвестират в техно индустриите и да подкрепят все повече своите собствени техно гиганти.Анализът е препубликуван от "Свободна Европа".


Допреди броени часове милиони тийнейджъри в САЩ очакваха да се събудят в свят, който вече нямаше да е същият, буквално.


Китайските платформи и приложения WeChat и Tik Tok трябваше да станат напълно и необратимо недостъпни на американска територия. Забраната за първата беше отменена от съда в последния момент, докато тази за втората бе отложена до 27 септември.
От седмици възможното спиране на една от най-популярните и бързо развиващи се видео платформи е гореща тема за младите хора по целия свят. Но


блокирането на WeChat можеше да има и далеч по-съществени последствия,


защото е мултифункционална и работи като цялостна онлайн среда, която е едновременно социална медия, комуникационна система, платформа за плащания, среда за бизнес комуникация, видео игри, дори фирмени чат стаи.


Официалните позиции за действията на администрацията на Доналд Тръмп са защитени с аргументи на национална сигурност и най-вече защита на личната информация за американските граждани. Отдавна е известно, че различните апликации трупат гигабайти информация за техните потребители и често срещаната защитна теза, че тя се обработва основно като big data е многократно оборвана.


Няма съмнение, че натрупването, складирането, анализът и защитата на тази чувствителна информация е вече в сърцевината на сигурността, вътрешна и външна. И ако през последните години вниманието бе по-скоро обърнато навътре, сега това се променя. Въпросите на собствеността, регулаторните режими, защитните рамки и юрисдикцията вече очевидно не могат да бъдат игнорирани.


Мнозина продължават да не са убедени, както се вижда и от шегичките за това дали и доколко платформа за споделяне на видеа въобще може да бъде възприемана по такъв начин. Очевидно е обаче, че става въпрос за свързани елементи, които засягат "твърдата инфраструктура" на движение (и възможно блокиране) на информация и нейното събиране, обработка и използване.


Погледнато от друг ъгъл, всъщност това е "кръвоносната система" на света на бъдещето.


Най-честата линия на аргументация срещу разполагането на всички тези проблеми в рамките на националната сигурност продължава да бъде чисто технологична. Тя настоява на управляемостта на риска чрез отделяне на централните от периферните части на мрежите. Великобритания дълго време настояваше на този подход и бе взела решение да затвори само сърцевината на системата за "Хуауей", но в крайна сметка се отказа от този подход.


Най-видимата, коментирана и конфликтна част от новото технологично противостоене между САЩ и Китай са 5G мрежите, които само за няколко години влязоха в колективното въображение, превърнаха се в обект на най-различни конспиративни теории и започнаха да доминират политическите отношения с Пекин.


Осмислянето на рисковете за западния свят се случи като пресечна точка на най-различни процеси. Един от тях бе възходът на китайския гигант "Хуауей" през модела на държавно субсидирано развитие и търговска експанзия, който от лидер се устреми към позицията на де факто монополист. Друг бе ускореното развитие на дигиталната икономика и нейните инфраструктури, довело до болезнено разбиране на западното изоставане в тази област. Решаващ обаче бе страхът, че загубата на контрол върху дигиталния гръбнак не просто ще има неприятни икономически последствия, но и създава


безпрецедентна уязвимост и риск за националната сигурност на отделните страни, както и на западния свят


като общност.


Тези гласове се чуха първо и най-ясно в Австралия, която вече премина през няколко сериозни конфликта с Китай и изолира китайската компания на своя пазар. Дългото десетилетие на дигиталните утопии в Силиконовата долина пък доминираше мисленето и поведението в САЩ, а общуването с Пекин се възприемаше единствено като изцяло win-win.


В Европа първите критични гласове започнаха да се чуват след началото на глобалната криза през 2008 година, когато множество високо технологични компании бяха изкупени от китайски фирми. Междувременно, стратегията на Хуауей притисна конкурентите, макар тяхното изоставане да е преекспонирано.


По последни оценки китайците държат 29% от 5G базовите станции, а Ericsson и Nokia съответно 26% и 22%. Samsung е вече по петите им с почти 10%.


Агресивната експанзия и поведение на китайската фирма стана по-видима


през последните години, както на основни, така и на по-периферни пазари.


Например в Босна тя се опита да подпише договор за подобряване на сегашната 4G мрежа срещу гарантиран пълен и дългосрочен контрол при смяната й с 5G. Няма съмнение обаче, че острата реакция на САЩ катализира нарастващия скептицизъм и промени из основи ситуацията.


В рамките на НАТО, например, Вашингтон подписва двустранни протоколи за сътрудничество в областта на технологичното сътрудничество, чиято дългосрочна цел е именно укрепването на дигиталните мрежи. Все по-често се чуват гласове за инвестиции и подкрепа за западните компании в този сектор, някои дори агитират за покупка на миноритарни дялове в Ericsson и Nokia.


Западът и Китай вървят към ситуация на две разделени техно общности, все по-непропускливи една към друга, с различни стандарти, законови норми и етика. Дигиталната екосистема има много и взаимосвързани компоненти и е в основата на бъдещата икономика, това вдига залозите на сегашното противостоене и ще затрудни излизането от него.


Общуването между двете страни вече прилича на игра с нулев резултат.


Достъпът на "Хуауей" е все по-ограничен, западните държави притварят пазарите си за китайските фирми, започват ускорено да инвестират в техно индустриите и да подкрепят все повече своите собствени техно гиганти. Критичната инфраструктура е вече наглед необратимо затворена техните конкуренти, а множеството апове се възприемат като информационен "троянски кон".


Метафората за "студена война" може и засега да е пресилена, но сривът във взаимното доверие изглежда трудно обратим. Китай има известни технологични предимства, но политически се намира в доста по-трудна ситуация. Картата на скептичните към него държави непрестанно нараства, поне на 5G терена. Там са не просто ранни критици като Австралия, но вече и Индия, Тайланд, Филипините и все повече Япония и Южна Корея.


Все още е рано да се правят прогнози докъде ще стигне сегашният конфликт, но посоката на движение не вещае особено добри новини.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Авторът кърти апове с терминология.

  Особено ми хареса как Хуауей става почти вече монополист в пазара докато Нокия и Ериксън имат по 22% от базовите станции, а Австралия го е изритала изцяло от територията си.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 2. 2 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 964 Весело

  Мдам, автора се опитва да представи на читателите една картинка на нова студена война. Проблемът е че такава на този етап - липсва.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  До коментар [#1] от "Боби Колев":

  Нокия вече почти е създала 6Г

 4. 4 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  "Все още е рано да се правят прогнози докъде ще стигне сегашният конфликт, но посоката на движение не вещае особено добри новини."

  Авторът греши. Това са добри новини.
  Волята да се защитаваме е най-добрата новина.

  подпис
 5. 5 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  Общият дял на Ериксон и Нокия т.е. делът на ЕС е оптимистично голям.

  подпис
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  Илън Мъск е на път да добави една тежка гира на кантара от страната на Свободния свят - мрежа от сателити, осигуряващи интернет-комуникации.
  Мъск вече е получил разрешение от Федералната комисия за комуникации (FCC) да позиционира 12,000 сателита над Земята, като кандидатства за разрешително да изпрати там и други 30,000.
  Starlink е общото название на тази мрежа от сателити, чиято цел е да осигуряват безжичен интернет, чиито честоти попадат в спецификациите на стандарта 5G.
  СпейсХ, чиито кораби вече се произвеждат “като салами”, както казваше Хрушчов за съветските ракети - са с възможности да издигат наведнъж десетки, а с явния напредък на техниката - стотици сателити с един полет.
  Противниците на Свободата вече реват от тази безмилостно заливаща ги вълна - Мъск щял да стане “монополист”(монополистът върху “истината” най обича да вика “дръжте монополиста”), кокошките щели да спрат да носят яйца, а мушкатата - да цъфтят в синьо.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 8. 8 Профил на coffee
  coffee
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Северна Европа вече изгради 5G инфраструктура, нямаща нищо общо с китайците. В момента Хуауей жънат мощни печалби с домашните рутери за по 300-400 евра, но след Нова година другите компании ще догонят. При всички положения това поколение мрежа определено не е за всеки потребител нито за всяка среда (градска/планинска/домашна/фирмена). 4G ще продължи да бъде най-използвания стандарт и е редно да се подкрепят усилията в усъвършенстването му.

 9. 9 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Глобалната икономика свършва там, където започват националните интереси , които са гарант че Западът няма да се окаже разграден двор . Скакалците почнаха да усещат това.

 10. 10 Профил на rehwaz
  rehwaz
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Спрях да чета на „Силиконова долина“. Язък за образованието на автора в Лондон. Статията като цяло е много пренавита. Игра на нерви и много пари. Просто САЩ са ок с европейска технология, ако другата опция е китайска.

 11. 11 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 563 Весело

  До коментар [#1] от "Боби Колев":Нокия вече почти е създала 6Г
  —цитат от коментар 3 на deaf

  ---
  Понеже сте глух сте пропуснали новината, че НокиА направо вече създаде 7G!
  ---
  Очевидно горното се случи след като НокиА съвместно с Ериксон решиха да разработят 6G система за южнокорейския оператор SK Telecom. Естествено от тази кооперация нищо съществено няма да се получи, защото обединението на Самсунг с най-големия южнокорейски оператор KT Corporation за 6G просто им дръпва килимчето.
  Та за това направо покориха 7G!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 12. 12 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 563 Весело

  Северна Европа вече изгради 5G инфраструктура, нямаща нищо общо с китайците. ... 4G ще продължи да бъде най-използвания стандарт и е редно да се подкрепят усилията в усъвършенстването му.
  —цитат от коментар 8 на coffee

  ---
  Да бе, точно така! Само малоумни ще се занимават с аутдейтид технолоджи!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 13. 13 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 563 Весело

  Тъжно е, но в инвтерес на истината трябва да отбележа, че във форума на практика е изключение да се срещне пост на грамотен участник относно съвременната комуникация, да не говорим пък за редакционни материали.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 14. 14 Профил на bvt26495605
  bvt26495605
  Рейтинг: 267 Весело

  Моля, спрете вече с тази "Силиконова долина", че ще фукнат някакви мадами да я търсят.

 15. 15 Профил на Rocketman
  Rocketman
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "По последни оценки китайците държат 29% от 5G базовите станции, а Ericsson и Nokia съответно 26% и 22%. Samsung е вече по петите им с почти 10%."

  Пълни глупости. Ако беше така, няма защо щатите да са толкова агресивни към Китай. Авторът като, че ли нарочно пропуска да спомене, че американците искаха да купят част от бизнеса на ериксон и Нокия в частта 5Г., които значително изостават от Huawei.

 16. 16 Профил на Rocketman
  Rocketman
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Нищо не се е променило в пропагандирането на нечии интереси. Овцете да блеят.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  Искаме, не искаме всички ще минем на 5Г. Както изхвърлихме мобифоните за няколко години. Разликата в скоростите е огромна и няма как д се возим с каруци, когато са измислени автомобилите/разликата е още по-голяма/. Щатите тотално изостанаха в технологията и сега по руски обичай/от кока колата се напиваш/ търсят под вола теле. Няма оператор на база данни, който да не трупа информация - правят го всички от Епьл, през Майкрософт и минеш през Фейсбук, Вайбър и останалите. Не случайно в камената ера обясняваха, че пощенските ти сървъри трябва физически да ги контролираш, ама технологиите се развиха и ти дори съвещанията правиш през чужди платформи. Докато другите не доближат поне малко Хуауей, като цена/качество битката е обречена.

 19. 19 Профил на Milko
  Milko
  Рейтинг: 136 Неутрално

  Моля, спрете вече с тази "Силиконова долина", че ще фукнат някакви мадами да я търсят.
  —цитат от коментар 14 на bvt26495605


  Това е често срещана грешка, главно при хора незнаещи английски. Silicon Valley и си го превеждат Силиконова 😂 силиций и силикон нищо общо нямат.

 20. 21 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2020 Неутрално

  силиций и силикон нищо общо нямат.
  —цитат от коментар 19 на Milko

  Я пак!
  [R2SiO]n

  Мараба, С-ДС доносници!
 21. 22 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1200 Весело

  До коментар [#3] от "deaf":

  Пълни глупости.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 22. 23 Профил на pilgrim.epsylon
  pilgrim.epsylon
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Я пак!
  [R2SiO]n
  —цитат от коментар 21 на Манчо


  Какво пак, бе...

  Прав е човекът. Силиконът е синтетичен полимер, а силицият е химичен елемент.

 23. 24 Профил на jinx
  jinx
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Статията, напук на цялата визитка на автора, е изпъстрена с неточности и разсъждения, почиващи на грешни данни. И се получава една манджа с грозде, обилно залята с боза. И този човек е бил правителствен съветник? Чукча писател, чукча не читател...

  Така например УиЧат има много ограничен брой потребители в САЩ:
  https://www.businessofapps.com/data/wechat-statistics/
  - новите инсталации на приложението са били по 300 на ден допреди седмица...

  После минаваме на драмата с 5Г, където авторът е лаик и това си личи от всяка дума - през сърцевината на мрежата (или гръбнака) минава цялата информация. Службите в САЩ, Великобритания и останалите 5 "очи" - са забранили на стратегическата администрация да ползват хардуер на Хуауей, защото са открити микронтролери, събиращи трафични данни.
  Логично няма да позволят на телекоми да си изграждат сърцевината на мрежата с доказано компрометирана технология.

 24. 25 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2020 Весело

  Прав е човекът. Силиконът е синтетичен полимер, а силицият е химичен елемент.
  —цитат от коментар 23 на pilgrim.epsylon


  Човекът е казал буквално, че силикон и силиций "нямат нищо общо". Ти успяваш да демонстрираш вродената си тъпота чрез неспособността да разбереш, че силицият е основен съставен елемент на синтетичния полимер силикон. А тази ситуация не е от вида "нямат нищо общо": ако наистина нямаха, във формулата на силикона силиций нямаше да има.

  Почитания за тъпотата ти, тъпако ;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 25. 26 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Китай яко храни разни уж IT сайтове и почти цялата преса. Всички са зяпнали в Китай и ще видят как ще ядат малката жълта пишка. Забравят колко неща са забранени от ком партията. Аре бегом при жътите.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 26. 27 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 319 Неутрално

  по руски обичай/от кока колата се напиваш/
  —цитат от коментар 18 на stoiank


  Кампанията, срещу "Кока Кола" наистина е от емигрант от Руската Империя , не съм сигурен етнически руснак, или поляк ..
  И е успешна, между другото .. човекът е журналист.

  Случката е в 1908, вестникът е "Ню Йорк Трибюн", а поредицата статии е за кокаина, който тогавашната "Кока Кола" е съдържала ..

  А всичко е успешно, защото здравните власти на САЩ искат напитката да се прави по друга рецепта - без кокаин ..

  Жалко, а?
  Представяш ли си, гадните руснаци ако не бяха вдигнали врява - "Кока Колата" ква яка щеше да е в момента?
  Не ти трябва Пабло Ескобар- поръчвай Кола и бясно карай, на червено !

 27. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 29 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4271 Неутрално

  "Метафората за "студена война" може и засега да е пресилена, но сривът във взаимното доверие изглежда трудно обратим. Китай има известни технологични предимства, но политически се намира в доста по-трудна ситуация. Картата на скептичните към него държави непрестанно нараства, поне на 5G терена. Там са не просто ранни критици като Австралия, но вече и Индия, Тайланд, Филипините и все повече Япония и Южна Корея."

  Светът се поляризира, но този път на мястото на другия пояс стои Китай, не толкова Русия ! Това, което наблюдаваме, е едни превантивни мерки, които започват да взимат повечето развити държави срещу китайската технологична експанзия, която е важна част от архитектурата на сегашния световен ред ! Бих казал направо ключова за него !

 29. 30 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4497 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Завалията... в политически по-трудна ситуция.
  Ами политкрепете апарата ККП да му е лесно.

  Китайският народ се намира в трудна политическа ситуация.
  Народите по света.
  Хората.

  А има и ситуации икономически, културни....

  "Китай има известни технологични предимства,
  но политически се намира в доста по-трудна ситуация.

  Картата на скептичните към него държави непрестанно нараства, поне на 5G терена. Там са не просто ранни критици като Австралия,
  но вече и Индия, Тайланд, Филипините и все повече Япония и Южна Корея.

 30. 31 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4497 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Австралия е самостоятелен континент.

  ЦК на ККП:
  обкръжен от Китай, Тайван, Тайланд, Индия, Филипините, Япония, Южна Корея и др.

  Монголия...
  Сила Сибири.

  Рано е да се каже.

  "Картата на скептичните към него държави непрестанно нараства,
  поне на 5G терена.
  Там са не просто ранни критици като Австралия,
  но вече и Индия, Тайланд, Филипините и все повече Япония и Южна Корея."

 31. 32 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  До коментар [#3] от "deaf":Пълни глупости.
  —цитат от коментар 22 на Darulio  До коментар [#22] от "Darulio":

  Много аргументирана "критика" е твоето "пълни глупости".
  Нокия беше на път да създаде 5G,но САЩ се намесиха и я натиснаха да се откаже от 5G и да почне работа по 6G. И в скоро време Нокия ще е готова...

 32. 33 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 563 Неутрално

  [quote#32:"deaf"][/quote]
  Глухият е надлежно доказателство, че неговата сила е базирана на неговото невежество!
  ---
  До коментар [#7] от "Торбеш":
  Още една демонстрация на невежеството, нищо че постът е подкрепен с много неграмотни плюсове, които само доказват ширещото се невежество във форума, демонстрирано от диваните експерти.
  ---
  За сведение:
  Националните честотни регулатори, в случая FCC, искат от международния телекомуникационен съюз при ООН съответните разрешения, а местните фирми заявяват своите искания пред местните регулатори, които след като решат местните нужди, тогава се отнасят към МТС.
  Старлинк не е световна система, а предвидена да обслужва най-вече САЩ и от части Канада.
  Старлинк НЕ Е СИСТЕМА ЗА ДИРЕКТНА ВРЪЗКА с телефони, както другите сателитни системи, иначе елементарно (като за Вас) казано ще се ползва вместо наземни оптични линии, за да осигуря надеждно покритие IT покритие на огромни площи. На земята ще трябва да има много антенни устройства за връзка с наземната мрежа.
  Бъдещето ще покаже евентуални финансови предимства пред терестриалното покритие, което обслужва само населени зони, а не въобще площи.
  Лично аз (а не само аз) с развитието на новите мобилни комуникации се съмнявам в окончателния финансов резултат. Още повече, че се налага Старлинк да променя първоначалните планове, поради пионерската си дейност в това направление.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK