Рухна митът за безалтернативността на ГЕРБ

Ножицата между ГЕРБ и европейските ценности все повече се разтваря.

© Юлия Лазарова

Ножицата между ГЕРБ и европейските ценности все повече се разтваря.Проф. Анна Кръстева, политолог и преподавател в НБУ, коментира по БНР вчера политическата ситуация.


В последните дни чухме протестите да говорят с гласа на Вашингтон и на Брюксел. Вашингтон излезе с доклад, в който се говори за "ендемична корупция", Брюксел, ЕП, излезе с множество въпроси, които протестърите вече бяха задали. По-съществено от това колко души има на площада е, че последните дни всички автори говорят ярко и категорично с гласа на протестите. Ясно беше опровергана основната опорна точка на управляващите "Корупция има навсякъде по света".


Урсула фон дер Лайен даде ясна политическа заявка, защото
евросредствата у нас се използват за корупция - отиват в частни джобове,


за възпроизводство на съществуващия корупционен модел. Как става това - идват огромни евросредства, които така се разпределят при приятели, близки, фирми, че да създават клиентела, после тази клиентела гласува отново за управлението и така възпроизвежда този модел.


Получава се един затворен кръг. ЕК е с много ясно съзнание за това как евросредствата могат да бъдат използвани не за развитие, а за възпроизвеждане на корумпирани управления. Този златен дъжд, който ще дойде от Брюксел, е важно да не завърти същия порочен кръг.


Преградата, която слага ЕС, е спазването на върховенството на закона.


Това означава няколко неща: Антикорупция. Правосъдна система, която да не служи на управляващите и да защитава бандите (по думите на евродепутатка), а да служи на гражданите. Това е, което ЕК се опитва да преведе в политически термини, да превърне във всекидневна работеща политика. Това е, което искат и гражданите.


ГЕРБ идва на политическата сцена с обещание за повече европеистичност (партия за европейско развитие...), а дистанцията и ножицата между ГЕРБ и европейските ценности, практики и политики все повече се разтваря.


Рухна митът за безалтернативност на ГЕРБ. ГЕРБ се изравни с БСП. Втората тенденция е, че двете водещи партии имат по-малко от половината предпочитания на българските граждани... Очертан е профилът на силно свиващи се партии.


За ярката некомпетентност на управляващия елит (на неевропейско ниво), който ни отдалечава от Европа, за антиевропейското говорене - чуйте още в звуковия файл.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK