По посока на тълпата и със скоростта на тълпата

Хаотичният, щурмови характер на гражданския бунт се превърна за много трезвомислещи интелектуалци в достатъчно основание да се дистанцират от протестите.

© Юлия Лазарова

Хаотичният, щурмови характер на гражданския бунт се превърна за много трезвомислещи интелектуалци в достатъчно основание да се дистанцират от протестите.Анализът е препубликуван от Портала "Култура".


Колкото и да осъждам в медиите и извън тях пламналите в големите ни градове демонстрации, колкото и да ме възмущават техните епизодични вълни на насилие над хора и институции, не мога да не отчета и техните достойнства. Протестите пробудиха позаспалото през последните години обществено съзнание, изостриха социалната чувствителност на милиони сънародници, поставиха на дневен ред въпроси, които всички ние (управлявани и управляващи) мандат след мандат недовиждахме, и които могат да се окажат ключови - както за националното ни настояще, така и за националното ни бъдеще.


Преосмислянето и актуализирането на онези социалнополитически фактори, които ни детерминират като граждани и които ние, гражданите, детерминираме като социално битие, е многообещаващ градивен процес. Лично аз бих предпочел този процес да тече и протича не с жълто паве в десницата, а със словото людско и словото Божие на уста.
Винаги съм считал, че докато цивилизованите народи решават политическите си проблеми чрез изборната бюлетина,


недотам цивилизованите търсят решение с улични барикади, с яйца, домати, камъни, че и с бомбички.


И винаги съм предпочитал нашия национален път да бъде път европейски, път, потеглил от фундаменталните морални ценности, воден от тях и протичащ в смисъла на християнската ни цивилизация и в духа на ренесансовите традиции на Оксидента. Но далеч невинаги е ставало и далеч невинаги става така - и метежите по столичните улици го манифестират по един горчив и болезнен начин.


Прав се оказа в направената преди цели десетилетия, още в дебрите на живковизма, прогноза Георги Марков: "Че ще се освободим един предстоящ ден от комунизма, не ще и дума, кога и как обаче ще се освободим от балканизма, акълът ми не стига." Е, не се освободихме и до ден днешен - лесно се въдворяват по ведомствен път диктатури и демокрации, лесно се преустройват чрез форуми и укази цели политически системи дори - трудно се променят народопсихологии.


Протестите обединиха срещу коалиционното правителство по един неочакван начин не само разнородни, а и несъвместими и противопоставени политически сили. По столичните площади


изневиделица се оказаха рамо до рамо в един строй радикални неокомунисти и радикални антикомунисти,


анархисти, бунтари без кауза, платени от едни или други задкулисни демагози безделници, високо образовани идеалисти в първа младост, предразположени към физическо насилие, дори хора с блестяща кариера и висок социален статут.


Несъвместимостта на всички тези съсловия и групировки бе съвместена от всеобщата им ненавист към статуквото. Другият фактор, който ги обедини ведно, е отсъствието на ясна концепция с какво да бъде заменено настоящото статукво. Всички знаеха какво не искат - никой не знаеше какво иска.


Каузата на всички метежници бихме могли да обобщим с думите: "Абе дайте да свалим тези управляващи, пък после ще му мислим!" Всъщност подобна кауза и кауза не е - тя онагледява по-скоро отсъствието на стратегия и перспектива, дезориентираността, а оттам и деструктивността, на цялото движение. Едно движение, заредено с много гражданска енергия, но енергия стихийна, нецеленасочена, безпътна. В една предсмъртна поема Есенин сравнява себе си с пришпорен от дързък ездач неукротим, буен жребец, чиито очи са заслепени от сапунена пяна. Гогол пък оприличи страната си на стихийна, бясно препускаща без цел и посока през заскрежената пустош руска тройка.


Тези литературни образи онагледяват най-достоверно и днешния граждански бунт - и тъкмо неговият хаотичен, щурмови характер се превърна за много трезвомислещи интелектуалци в достатъчно основание да се дистанцират от протестите.


Те своевременно предугадиха, че цялата хаотичност ще се превърне в предпоставка за насилие - така и стана. А насилието не е израз на обществена сила - израз на обществено безсилие е, свидетелство за незрелостта и безпомощността на едно общество да реши изпитанията, пред които е изправено, по цивилизован, по демократичен, по институционален път.


Така протестите се превърнаха, превръщаха се и се превръщат поетапно ден след ден и нощ след нощ, в парад на грубата сила, която малцината пацифисти в редовете на демонстрантите напразно се опитваха да укротят. Макар и несравнимо по-малобройни от милионите протестиращи през края на 80-те и началото на 90-те години срещу комунизма, както и от десетките хиляди протестиращи през лятото на 2013 г. срещу правителството на Орешарски, днешните демонстранти се оказаха ненадминати в готовността си за физическо насилие.


Един от ветераните на СДС и активен участник в антикомунистическите вълненията преди трийсетина години, талантливият поет Тодор Чонев, написа по повод на инцидента, станал преди броени седмици на кръстовището пред румънското посолство, когато беснеещата тълпа се нахвърли върху една шофираща майка и децата ѝ, следната горчива изповед: "Ако беше по време на протестите на СДС през 1990 г., щяхме да пренесем жената на ръце през площада заедно с колата и двете ѝ деца."


Надявам се, че след всичко казано вече е ясно, защо


в моите очи главната опасност, пред която е изправена страната ни, е насилието.


Насилие, което за мен е еднакво неприемливо във всичките му форми и посоки. И когато е авторство на милитаризирани провокатори (ако изобщо ги има), внедрени конспиративно, незнайно от кого и как в многохилядните редици на мирно протестиращите, и когато е внушавано и упражнявано от водачите на вълненията, и когато идва то по изключение от охраняващите полицаи, насилието винаги е посегателство на, казано със строфите на Гео Милев ("Септември"), "свещената злоба на роба" върху цивилизоваността, реварваризиране на нравите.


И понеже нравите са устойчива категория, подобно реварваризиране едва ли се е превърнало от национален епизод в национален манталитет. Тъкмо тази устойчивост, тази непреходност на манталитета съдържа и моята надежда за национално бъдеще. Достатъчно е само, докато претендират, че воюват за ред, законност и политически морал, демонстрантите ни да не забравят, че подобни благородни цели могат да бъдат постигани само с благородни средства - за законност не се воюва, като потъпкваш законите; ред не се въдворява чрез безредие; срещу мафията не се върви с мафиоти до рамото.


Георги Марков учеше, че всичко добро и красиво под слънцето е възникнало с разрез с господстващата конюнктура - каквато и да е тя. И тъй като му вярвам, аз съм


предпазлив и дори алергичен към всяко обществено, към всяко колективно начинание.


Тази ми предпазливост се подхранва и от предупреждението на любимия ми Александър Житински, че "намиращият се в тълпата може да се движи само по посока движението на тълпата и само със скоростта на тълпата".


Въпреки всички попътни резерви обаче аз си имам и любими родни демонстранти. Това са онези малобройни младежи, които във вихъра на т. нар. народно въстание преди седмица-две се опитаха да спрат обезумели метежници, замерящи пасивно охраняващите ги полицаи с бомбички, павета и каквото им попадне. Младежите се хванаха дружно за ръце и образуваха жив щит, за да предпазят полицейската колона от нахвърлящите се върху нея озверели пълчища. След като видяха, че няма да успеят да омиротворят безчинстващата орда, тези самодейни миротворци напуснаха огорчени протеста - те предпочетоха да се дистанцират от насилниците в собствените си редици, вместо тихомълком да се солидаризират с тях и да се превърнат в тяхно алиби, предоставяйки им убежище в анонимността на масата, обезпечавайки им безнаказаност и окуражавайки ги така за нови издевателства.


Тези социални романтици бяха безсилни физически, но силни морално, те отказаха да вървят в посоката, зададена им от тълпата, и със скоростта на тълпата - те тръгнаха като индивидуалистите, които несъмнено бяха, по свой собствен път срещу мракобесието на побеснелите. С ръка на сърцето заявявам, че с подобни спътници и аз бих демонстрирал в един строй - поел бих с еднаква непоколебимост както срещу корумпираността на политическата класа (именно на цялата политическа класа, а не само на управляващите), така и срещу безобразията на нейните противници. Тези малобройни донкихотовци на новото време се родеят с Христос, те превърнаха по негов пример несъпротивата срещу злото в противодействие на злото. А всичко останало е от лукавого.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (126)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  Тълпата никъде и никога не е донесла нещо хубаво! И тая сегашната ако я слушаме ще се затрием като държава!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  ".....пламналите в големите ни градове демонстрации...*
  ..........
  Снимката под заглавието илюстрира мащабите и качеството на демонстрантите.

 3. 3 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 462 Весело

  Интересно, как авторът очаква да няма насилие!?... Насилието е логична развръзка. Дълги години бяха рушени институции и авторитети. Кой да даде пример? Кой би могъл да посочи пътя? Логично е да има хаос и насилие след всичко, което се случи в годините на управление на Герб, БСП и НДСВ. Така става промяната. Процесът на промяна не е обсипан с цветя, а с гняв и отрицание... Отворете книжките и ще разберете, че настоящето е мрачно, а бъдещето, което ни осигуриха Деду, Сатаниш и Баце гушнати с ДПС е сурово.

 4. 4 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  ".....пламналите в големите ни градове демонстрации...*
  ..........
  Редакцията би ли била така добра да ни покаже снимки от големите ни градове обхванати от фемонстрации, като Русе, Добрич, Плевен, Пазарджик, Перник, Враца, Силистра, Велико Търново и други, за да видим МАЩАБИТЕ ИМ???

 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  ".....пламналите в големите ни градове демонстрации...*..........Снимката под заглавието илюстрира мащабите и качеството на демонстрантите.
  —цитат от коментар 2 на 4ort


  Имам едно коте, което като види куче си извива гърба нагоре да изглежда по-голямо и съска! Същото е и с протеста на болшевиките!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  Тия двамата в дясната част на кадъра са олицетворение на протестите. Коремоте им опират в колената.
  Казвам го от позицията на човек за когото ГЕРБ ( а и другите, подкрепящи ги и/или опозиционни партии), са само мафиотски картели с цел кражби.
  Съдбата на България е в ръцете на българите. С други думи - Надежда всяка тука оставете. (Ад, Данте)

 7. 7 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  Точно така, "тълпа", наричаха протестиращите през 1990г БКП/БСП. А 1-2 години по-рано наричаха дисидентите вражески елементи, подбуждани отвън.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  Значи ти точно, като световен корифей, отричаш Великата Френска революция.
  ЖАЛКА ИСТОРИЯ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  До коментар [#2] от "4ort":

  Като няма протести бойко защо не се вясва в МС ???
  И защо сменя министри ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Най - накрая нещо смислено и балансирано като анализ в Дневник от човек с градивно мислене, и интелект. Либерал, но от по-старото поколение. Само за това, че смята протестите в Запада за по-цивилизовани не е прав. Там е по-лошо...

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  До коментар [#6] от "Nedyalko Lazarov":

  Би ли ни обяснил какво общо имат коремите с протестирането и за какво ти говорят?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":Значи ти точно, като световен корифей, отричаш Великата Френска революция. ЖАЛКА ИСТОРИЯ !!!
  —цитат от коментар 9 на КМЕТ В СЯНКА


  И какво донесе Френската революция-един лозунг за равенство и братство! Ама затри цвета на нацията, като напр. учения Лавоазие, докара Наполеон на власт и въвлече Франция във войни, където загинаха младежите и! Егати "Великата" революция!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 14. 14 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  До коментар [#3] от "puknatastotinka":

  Промяна става, когато имаш концепция и физически носител на промяната. Сиреч партия с програма и подкрепа. Къде я?

 15. 15 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  Действията на спонтанна тълпа по улицата може да ни докара тежки грехове на душата. Не е наред да залееш местните гербаджии и патриоти в катран и да ги овъргаляш в перушина. Затова Борисов да бърза с оставката, вместо да изпълнява нареждания на Пеевски какво да гепи за "последно 10"

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 16. 16 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  Точно така, "тълпа", наричаха протестиращите през 1990г БКП/БСП. А 1-2 години по-рано наричаха дисидентите вражески елементи, подбуждани отвън.
  —цитат от коментар 7 на Николай Колев


  Тези от снимката какви са? Мислите ли, че знаят защо са на площада/освен за хонорара/?
  Лично аз се срамувам, от такива хора и никога не бих се оприличил с тях.
  Да се сравняват протестите от 1989 и 1990 и тези от '96 и '97 със сегашните е просто смешно!!!
  Сегашните протести са на шепа анархокомунисти, за разлика от предишните, когато в тях участвахи стотици хиляди от цялата страна.
  Тогавашните протести имаха ясни цели и искания. Имаха лидери на които обществото вярваше. След тези протести лидерите им бяха избрани и оглавиха Държавата! Промениха политическата система! Станахме част от НАТО и ЕС!!!!
  Сегашните "лидери" обслужват не "тълпата", а конкретни провалени политици, партии и престъпно забогатели личности.

 17. 17 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  Безпардонното налагане и легализиране в съзнанието на хората на един престъпен ред се пропагандира от мафията като създаване на държавност. Но то ва всъщност е рушене на държавността, защото унищожава основите на съвместното съществуване и взаимодействие. Проблемите се смитат под килима, докато станат твърде големи за това. И тогава настъпва хаосът. Винаги става така, няма начин да се потисне напрежението и недоволството.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 18. 18 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#6] от "Nedyalko Lazarov":Би ли ни обяснил какво общо имат коремите с протестирането и за какво ти говорят?
  —цитат от коментар 12 на КМЕТ В СЯНКА


  Ами има общо, защото системата ги убила! Гладни са! Умират от глад заради ГЕРБ! Ужас!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  До коментар [#13] от "lz2":

  Нещо подобно за войната между Севера и Юга ще споделиш ли ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  До коментар [#19] от "rumen_s":

  Е, те това се очакваше! Вчера оплюхте Филип Димитров. Днес наред е Димитър Бочев. Трагедията улево е черна и гъста като катран.

 22. 22 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2524 Неутрално

  По правило мъдростта идва със старостта.
  Но има случаи, когато старостта идва сама ....

  "Чуждестранен агент"
 23. 23 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Тук вече възниква въпроса за въпросния Димитър Бочев , дали пък и той да е като
  Георги Коритаров с псевдонима Алберт,тоест доносник на ДС. Такива точно в тези среди не с лопата да ги ринеш,а с фадрома.
  Тълпа се казва в "статията" и се говори за болшевики, а на практика БКП-БСП се опитват да се пришият към протестите,а БКП-ГЕРБ от своя страна организира мутри да се внедрят в протестите и да създават напрежение и провокации,неща които явно станаха видни.
  Интелектуалците били дистанцирани,кои примирно "журналисти" от типа на Ива Николова или Волгин.

 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  До коментар [#18] от "lz2":

  Ти явно живееш само за да плюскаш. Приличаш си с трисвиниума.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  До коментар [#2] от "4ort":Като няма протести бойко защо не се вясва в МС ???И защо сменя министри ???
  —цитат от коментар 10 на КМЕТ В СЯНКА


  бойко колко министри смени и преди да има протести, Бай Тотьо?
  Може би ги е сменял, защото е знаел, че ще има протести????

 26. 26 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Хората, които плюят автора, да знаят, че той е от първите, закърмени с "Дойче Веле", "Свободна Европа" и т.н. Само че е класически либерал - центрист по старите порядки. И на всичкото отгоре християнин ама истински. От тук идва разликата с неолибералите - либерасти, които са левичари.

 27. 27 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2524 Весело

  До коментар [#18] от "lz2":

  Ами има общо, защото системата ги убила! Гладни са! Умират от глад заради ГЕРБ! Ужас!
  ▪️▪️▪️▪️▪️

  Вие точно като в руски частушка мислите:
  – От небето падна звездичка, направо в гащите на скъп,
  – нека всичко се откъсне там
  – само да нямаше война!

  – С неба звездочка упала, прямо милому в штаны,
  – пусть бы все там оторвало
  – лишь бы не было войны!

  "Чуждестранен агент"
 28. 28 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  Г-н Бочев не е стъпвал на протестите, но ги "анализира". Като учстник и в двата протеста мога да му кажа, че просто не е вярно тъврдението му за по-голям брой протестиращи през 2013. Напротив, сега са повече протестиращите. Сега имат и по-ясни искания за правова държава. Останалите неща са просто глупави тези, които не намирам за нужно да коментирам, защото тези основни факти липсват в текста на Бочев.

 29. 29 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  До коментар [#25] от "4ort":

  Коментирай след началото на протестите. Опорката ти не е състоятелна. Кажи каква е опорката, че не смее да се появи в МС.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 30. 30 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3170 Весело

  До коментар [#24] от "КМЕТ В СЯНКА":

  "Ти явно живееш само за да плюскаш. Приличаш си с трисвиниума"
  ============
  Ето тук е проблемът, Кмете.
  Колегата живеел, за да плюска, управлявал ни трисвиниум, въобще отвратителна работа са дебелаците. Когато някой забелязва шкембетата на протестантите, питаш какво против има.
  Типичен двоен аршин.
  Добре, и аз имам шкембе, признавам си.

  Еретик
 31. 31 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2453 Неутрално

  Добра статия. Трябва да се отправят конкретни искания и тези искания да се отстояват. Така се печели влияние и така се печелят и избори. Избирателите искат да гласуват за хора които имат сериозни намерения и идеи, но освен това искат и да управляват. Малцина ще гласуват за стихийността и изпразнената от съдържание агресия. Никой не иска непрестанно да е на страната на протестиращи опозиционери. Да си опозиция това значи да си лузър. Няма значение че може и да си най-великата супер опозиция, ти пак си аутсайдер, пак си извън възможността да помагаш на избирателите си.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 32. 32 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1665 Любопитно

  До коментар [#9] от "КМЕТ В СЯНКА":Значи ти точно, като световен корифей, отричаш Великата Френска революция.
  ЖАЛКА ИСТОРИЯ !!! ***************************************************** След Великата френска революция се случват тези идиотщини.....

  През юни 1793 политическата власт преминава в лявото течение на якобинците, които установяват якобинска диктатура, известна с жестоката разправа с враговете, особено в периода на царството на терора.Царство на терора, известен и като Големия терор (на френски: La Grande Terreur), Червения терор (на френски: Terreur rouge) или Терора на монтанярите (на френски: Terreur montagnarde), е период от якобинската диктатура по време на Френската революция, известен с масово преследване на политически противници и голям брой екзекуции.

  Различните историци поставят различна дата за начало на периода – 5 септември 1793, юни 1793 или март 1793 (основаването на Революционния трибунал), но всички са съгласни за крайната му дата – юли 1794 г. С разрастването на въстанието във Вандея и обкръжаването на Франция от вражески армии правителството официално обявява „терор“ с декрет от 5 септември и предвижда сурови наказания да враговете на революцията (благородници, свещеници и спекуланти). Следва вълна от екзекуции в Париж. В провинциите са изпратени специални пълномощници (комисари) и заедно с местните революционни комитети за наблюдение (Comités de surveillance révolutionnaire) преследват и арестуват заподозрените. В икономическо отношение мерките на терора намират израз в установяването на максимум на цените, както изискват низшите класи в Париж, а в религиозно отношение получават израз в програма за де-християнизация, предложена от ебертистите.

  Между юни 1793 и края на юли 1794 г. във Франция са произнесени официално 16 594 смъртни присъди, от които 2639 в Париж. Общият брой на жертвите е много по-голям, ако се отчетат загиналите в затворите и в гражданската война.
  Термидориански преврат е държавен преврат, извършен на 27 юли 1794 (9 термидор от II-та година според републиканския календар) във Франция, водещ до свалянето на якобинската диктатура и установяването на Директорията (1795 – 1799). Робеспиер е екзекутиран заедно с неговите съмишленици. Ликвидирана е Парижката комуна (1789 – 1794). Закрит е Якобинският клуб. Властта се поема от жирондистите.

 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  До коментар [#30] от "Костадин Иванов":

  Това,че управлява трисвиниум ти го казваш. Това, че ти харесва си е лично твоя мъка НО трагедията е, че си даскал.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  До коментар [#31] от "emil":

  И това ще стане когато му дойде времето. И тогава ще коментираш на воля от герберската ти камбанария ако все още си в ГЕРБ а не смениш вожда както правят много други.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 36. 36 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3360 Неутрално

  Едва сега ли схвана писмото на Г.Марков? Писмо което странно защо се избягва от ярко пребоядисаните демократи тук

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 37. 37 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2453 Неутрално

  Вижте му фланелката на най-десния господинчо борец за светли бъднини. На нея ясно личи че се иска смърт на някого (на ?еберастите). Като му гледам изхфръкналия корем си мисля че не е там защото е гладен, а като му гледам физиономията си мисля и че не е по интелектуални подбуди. Същото се отнася и за повечето около него. Тъжна картина.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 38. 38 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  И после младите социални романтици, за които говори с умиление авторът, бяха сред първите набити от милицията. По-лесни за хващане, по-малко тренирани, по-малка вероятност да отвърнат. Как да не ги набиеш.

  А по темата - ако промените в България можеха да станат с предпазливост, трезвомислие и свидни спомени, г-н Бочев вероятно щеше да е лидер на протестите. Не мисля обаче, че е.

 39. 39 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  До коментар [#34] от "Да вярваме на истината":

  Що не ми пратиш жандармерия щом ме обвиняваш в метеж?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 40. 40 Профил на Daniela Kovacheva
  Daniela Kovacheva
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Хе, хе, а Маджо какво казва по въпроса?

 41. 41 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  До коментар [#25] от "4ort":Коментирай след началото на протестите. Опорката ти не е състоятелна. Кажи каква е опорката, че не смее да се появи в МС.
  —цитат от коментар 29 на КМЕТ В СЯНКА


  Бай Тотьо, годината е 2020!!! Ти вече не си партиен секретар, за да казваш, кой какво и как да коментира!!!

 42. 42 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  До коментар [#31] от "emil":И това ще стане когато му дойде времето. И тогава ще коментираш на воля от герберската ти камбанария ако все още си в ГЕРБ а не смениш вожда както правят много други.
  —цитат от коментар 35 на КМЕТ В СЯНКА


  Бай Тотьо, не всички сме като теб, през ден да си сменяме вождовете.

 43. 43 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2453 Неутрално

  Що не ми пратиш жандармерия щом ме обвиняваш в метеж?
  —цитат от коментар 39 на КМЕТ В СЯНКА


  Кмете, ти не си метежник. Ти си подбудител. Ти най-вероятно си като ония сподвижници на Хитлер които тръгнали да свалят баварската власт начело с бъдещия фюрер и още при първият изстрел се разбягват. Плюе си на петите и фюрера та се налага да го арестуват в къщи. Казват му "Beer Hall Putsch". Та и ти си такъв, метежник от махленската бирария.

  Вашата партия имате сериозна история с метежи и забягвания зад граница. Още през 23-та година кумирите ви вадят хората на бунт, а те се крият и а след това беж към Москва. А наивниците плащат и за техните грехове.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 44. 44 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2552 Неутрално

  А по темата - ако промените в България можеха да станат с предпазливост, трезвомислие и свидни спомени, г-н Бочев вероятно щеше да е лидер на протестите. Не мисля обаче, че е.

  —цитат от коментар 38 на еспресо


  Що,с избори,които са само след 6 месеца,не могат ли да станат промените?

 45. 45 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  До коментар [#40] от "Daniela Kovacheva":

  Питай бойко.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 46. 46 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До автора.

  Господине, аз на 14 годинки участвах в митинги на СДС. Комунистите ни наричаха - лумпени. Вече отраснал, бях на барикадите когато сваляхме Виденов. Комунистите ни наричаха тълпа и лумпени. Сега не участвам в протестите. Пак слушам същите епитети за обозначаване на протестиращите граждани. Е, съжалявам господине, ама никоя промяна нито е лесна, нито начините да се извърши са лицеприятни.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 47. 47 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  До коментар [#41] от "4ort":

  Май не можеш да коментираш. Срам ли те е или още нямаш опорка по въпроса ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 48. 48 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  До коментар [#42] от "4ort":

  Много от твоите вече го смениха. Какво ти е мнението за тях и ти кога ще напуснеш потъващия партиен кораб?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 49. 49 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  До коментар [#43] от "emil":

  Не е ли време да се разправите с такива като мен ? Какво ви спира ??

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 50. 50 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 6091 Неутрално

  До коментар [#36] от "дерибеев":

  Това ли. В Репортажите наистина аз не срещнах нито дума лоша за Живков, дори Георги Марков го нарича "интелигентен". Мрази много Георги Джагаров, но дали не е заради близостта му с Живков и стихотворението му за България, "Земя като една човешка длан".

 51. 51 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  Авторът сам си противоречи, изгубен в дебрите на високо интелектуалните си размисли. Първо обяснява как в цивилизованите общества проблемите се решавали само с бюлетини, а после обвинява протестиращите, че не знаели кой трябва да смени сега управляващите.
  Ами нали ще ги сменят тези, които избирателите определят със същите тези бюлетини? Тоест, авторът иска от протестиращите да определят алтернативата на ГЕРБ на площада, а не това да стане чрез демократични избори. Тоест, чуди се що протестиращите не са метежници, които настояват за замяна на управляващите със свои хора, обаче все пак ги нарича метежници.
  Относно насилието... Авторът вероятно е паднал от Марс и не знае, че абсолютно на ВСЕКИ един голям протест от 1989 година досега е имало насилие и милицията успява да внедри провокатори, които да действат в интерес на властта. Този протест е изключително мируен, в сравнение с посочените от автора протести. Нека авторът си спомни за подпалването на сградата на площад Славейков, атаките и влизането в парламента, белият автобус и т.н. Ако не си спомня, може да опита с Гинко Билоба, казват старците, че помагало.

 52. 52 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1665 Любопитно

  От заглавието за посоката и скороста на тълпата се сетих за един записан разговор преди време където се обясняваше как се ръководи тълпата, в коя посока да поеме и, че това отнемало време, все пак това било тълпа.

 53. 53 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 6091 Неутрално

  До коментар [#51] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Когато полицията започна да се реди на стълбището, 5 реда, да слагат каски и щитове, разбрах, че нещо се готви, защото нямаше причина, срещу тях бяха жени.

 54. 54 Профил на Светозар Христов
  Светозар Христов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Добра статия на Димитър Бочев и като цяло съм съгласен с него. Имам една забележчица към него. Да престане във всяка статия и интервю, за щяло и нещяло да споменава или цитира Георги Марков. Знаем, че са били приятели и колеги, но да не го развява, като знаме и реклама.

 55. 55 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До автора. Господине, аз на 14 годинки участвах в митинги на СДС. Комунистите ни наричаха - лумпени. Вече отраснал, бях на барикадите когато сваляхме Виденов. Комунистите ни наричаха тълпа и лумпени. Сега не участвам в протестите. Пак слушам същите епитети за обозначаване на протестиращите граждани. Е, съжалявам господине, ама никоя промяна нито е лесна, нито начините да се извърши са лицеприятни.
  —цитат от коментар 46 на tsyrvulan


  Лумпените са си лумпени и на 14 години! Такива си и остават Пр.Йоло Денев.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 56. 56 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2075 Неутрално

  Колко голяма разлика има между написаното от Димитър Бочев и писачите Смилов, Дайнов, Евгений Кънев, Иво Инджов и други подобни. Има неща, с които не съм много съгласен, но беше удоволствие да прочета нещо смислено.
  Честит празник – независимостта на България.

 57. 57 Профил на iiu09354227
  iiu09354227
  Рейтинг: 464 Разстроено

  Старците "демократи" с отношението си към протеста не усещат ли, че защитават статуквото. А снимката показва силата на манипулацията - снимай няколко братя роми, може би и платени, и ето какво представлява протеста. А според г-н Бочев на протеста трябва да се чете поезия и играе балет, може би. Казвам "старците демократи", защото са останали назад в идеализираното си минало. А иначе , аз съм на 73 години и подкрепям протеста. Зная, какви различни интереси има в него, но той е по ценен от крадливата мафия, обхванала цялата държава.

 58. 58 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Има едно вътрешно противоречие в анализите и на Димитър Бочев, и на Огнян Минчев, и на други уважавани хора. Очакват и настояват от протестите да предложат алтернатива на сегашните политици. Същевременно, като критикуват протестите, не казват каква е алтернативата на протестите, за да се промени нещо. Дори те не твърдят, че организирани от ГЕРБ и отразявани от ПИК избори са сериозна опция.

  Така че като искаш от другите нещо, първо погледни себе си отстрани.

 59. 59 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  До коментар [#39] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Всеки който нарече протестите метеж, за мен е или пропаднал лъжец, или не знае български, или не е с всичкия си. Нека защитниците на ГЕРБ отворят тълковния речник и да видят какво е значението на думата. А най-откаченото е, че точно тия палячовци, дето не разбирали какви са исканията на протестиращите, се оказва, че искат протестиращите да определят наследника на Борисов, тоест без избори да се определи новата власт.
  За разлика от протестиращите, които искат това да стане на предсрочни избори. Щото алтернативата, според неразбиращите протеста, трябвало да се посочи предварително, не да се ооредели на избори. 😁😁
  Смешници!

 60. 60 Профил на Подуенски нюанс
  Подуенски нюанс
  Рейтинг: 376 Неутрално

  До автора: показвате класически български страх от битка, кръв, революция....
  Така през Априлското въстание , в борбата срещу комунизма българите не посмяха да се изправят срещу тирана НА ВСЯКА ЦЕНА, масово, дръзко и смело.
  Сега проповядвате същото: борба, битка, ама не чак толкоз....

  Сидо
 61. 61 Профил на stefan stoyanov
  stefan stoyanov
  Рейтинг: 239 Неутрално

  До коментар [#19] от "rumen_s":

  Попова лъжичка критикува кит!

 62. 62 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 6091 Неутрално

  До коментар [#60] от "Подуенски нюанс":

  И да чакаме някой друг да ни реши проблемите - ЕС, САЩ, Дядо Иван.

 63. 63 Профил на stefan stoyanov
  stefan stoyanov
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Колко голяма разлика има между написаното от Димитър Бочев и писачите Смилов, Дайнов, Евгений Кънев, Иво Инджов и други подобни. Има неща, с които не съм много съгласен, но беше удоволствие да прочета нещо смислено. Честит празник – независимостта на България.
  —цитат от коментар 56 на stedim


  Ами това са децата на бившата номенклатура!

 64. 64 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 6091 Неутрално

  До коментар [#61] от "stefan stoyanov":

  Като Ганди срещу Чърчил.

 65. 65 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 802 Неутрално

  До коментар [#57] от "iiu09354227":

  "Старците демократи" или либералите от по-старите поколения нямат нищо общо с днешните леви соц "демократи" неолиберали. По-мъдри са, по-градивни и имат разум, за да отсеят левичарската пропаганда. Жалко е, че съм виждал и слушал класически либерали - центристи да бъдат наричани "фашисти" и крайно десни... Някои хора просто са отишли твърде наляво.

 66. 66 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2552 Неутрално

  До коментар [#59] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Хайде да не се опитваме да се лъжем,става ли?На протестите против Виденов,всички знаехме,че искаме властта да бъде поета,разбира се след избори,от ОДС.Така и стана.Сегашните протестъри знаят ли ,кого искат на смяна на ГЕРБ.

 67. 67 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2552 Неутрално

  До коментар [#59] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Хайде да не се опитваме да се лъжем,става ли?На протестите против Виденов,всички знаехме,че искаме властта да бъде поета,разбира се след избори,от ОДС.Така и стана.Сегашните протестъри знаят ли ,кого искат на смяна на ГЕРБ.

 68. 68 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  С тази статия вече трудно ще мине за десидент. И той тръгнал да обслужва мафията. Често го виждам в телевизия Европа.

 69. 69 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2245 Неутрално

  Не, № 46. Протестиращите не са лумпени. Случват се и такива, като на снимката, но вече са предимно посивели бесепета, техните деца /около 40-годишни/ и внуци. До към девет, девет и половина са дядовците, да гледат прожекциите върху парламента с ругатни към управляващите. Идват синовете и внуците малко по-късно да помятат яйца и домати по фасадата, след което тръгват към Орлов мост. Където понадуват вувузели, псуват властта, отнела на татковците и дядовците им толкова много през тези 30 години, помайват се и си тръгват. Бяха по-нахъсани в началото, когато нападаха хората, блокираха улици и пътища, засипваха с животинска тор витрини и офиси на партии, но вече поомекнаха. Пикът бе на първото велико народно въстание.Димитър Бочев много точно казва - милитаризирани провокатори, АКО ИЗОБЩО ГИ ИМА. По-скоро - няма ги. Това са щурмуваците на протеста. Неделима част от него. Същностна част.Те са в първите редици, и не са няколко десетки, а няколкостотин. Обвиняват полицията, че не ги е разпръснала още в началото. Как да стане, като плътно зад тях са, така да ги наречем, мирните протестиращи, по-възрастни, жени, маже би някои повели и децата си дори. Как да стане? Врежеш ли се в тълпата се сблъскваш със стоящите отзад. Но точно това целят от отровното трио. Не се получи. Изчакаха хората да си тръгнат и се оправиха с останалите на терена щурмоваци. Въпросните щурмоваци могат да се видят на снимката. Това провокатори ли са? Нещо, отделно от протеста? Не, нали? Иначе нормално бесепетата получават ортикария един Димитър Бочев, Филип Димитров, Иван Костов, д-р Канов, Александър Йорданов, Георги Марков, интелектуалци, творци и т.н. , които добре знаят за какво става въпрос и в никакъв случай няма да застанат зад Румен Радев, Корнелия, Костя Копейкин, триото, Александър Томов, Румен Петков, Мая Манолова и пр., и т.н. Изниква проблемът за т.н градска десница.Няма я на масовките. В началото - възможно е. Останаха организирани около Христо Иванов за някои флашмодове. Но малко. Много малко. Протестът се избистри и все повече се канализира като предизборно мероприятие на БСП.

 70. 70 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 964 Весело

  До коментар [#55] от "lz2":

  Викаш щото протестирахме срещу комунистите, сме били и сме останали лумпени. Много се радвам от криптокАмунист, се разкри като истински такъв.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 71. 71 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2453 Неутрално

  До коментар [#43] от "emil":Не е ли време да се разправите с такива като мен ? Какво ви спира ??
  —цитат от коментар 49 на КМЕТ В СЯНКА


  Бъркаш адреса кмете. Хората на които на фланелките пише "смърт" са на снимката по-горе. Пази се от тях и подобни защото покрай сухото гори и суровото. Всички които поне малко сме чели знаем че революциите рано или късно изяждат и бащите си децата си.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 72. 72 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  Постарал се е пишурката, но ако си мисли, че ше го поканат на вечера у тех, нема да стане. Нито сабалем на закуска със Шарл.

  Изобщо е крайно време Дневник да вземе пълния завой и да хвали насилието в САЩ, докато го порицава още в зародиш у нас. Щото го финансират същите, които дават милиончетата на Burn-Loot-Murder.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 73. 73 Профил на ART
  ART
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Дрънканици по темата. Нямали искания. Е колко по ясно да го кажат: ОСТАВКА , ЧЕСТНИ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ, РАЗСЛЕДВАНЕ и ВЪЗМЕЗДИЕ. Крещят го повече от два месеца. И все се намира някой да не е разбрал. И фактьт, че толкова различни хора го крещят ЗАЕДНО е повече от ясен. На всички им е дошло ДО ГУША.

 74. 74 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 11 Неутрално

  До коментар [#27] от "putinxujlo":

  Супер частушка! Благодаря!

  [/quote]

  Все пак Френската революция напълно довърши абсолютизма и постави началото на господството на буржоазията, тоест на капитала. Дори краткото пребиваване на Наполеон на длъжността "Император" не заздравява стария ред, а неговите закони (Наполеоновия кодекс) стимулират европейската буржоазия да иска и да получава все повече права. За мен накратко в това е заслугата на Френската революция. Тя дава ново начало и сочи нов път на Европа.
  [quote#20:"КМЕТ В СЯНКА"]До коментар [#13] от "lz2":Нещо подобно за войната между Севера и Юга ще споделиш ли ???
  —цитат от коментар 13 на lz2


  Ами войната между Севера и Юга си е икономическа война, продължена със силата на оръжията.

  До коментар [#33] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете, взимам на въоръжение "трисвиниума"!  без подпис!
 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 319 Неутрално

  "Колкото и да осъждам в медиите и извън тях пламналите в големите ни градове демонстрации.."
  --------------
  Освен в София, реално другаде нищо не се случи ..

  Имаше опит на "износ на революция" от София - в Пловдив, но несполучлив ..

 77. 77 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 6091 Неутрално

  До коментар [#76] от "simChо":

  И Бастилията я превзеха парижани, разрушиха я и на нейното място построиха опера.

 78. 78 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2920 Неутрално

  Браво! Чудесно! Много добре написано.
  Аз мисля по абсолютно същия начин, но не мога да го изразя толкова добре.
  Най-после един разумен глас след поредицата манипулационни и агитационни статии.

 79. 79 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#59] от "Котаракът на Шрьодингер":Хайде да не се опитваме да се лъжем,става ли?На протестите против Виденов,всички знаехме,че искаме властта да бъде поета,разбира се след избори,от ОДС.Така и стана.Сегашните протестъри знаят ли ,кого искат на смяна на ГЕРБ.
  —цитат от коментар 66 на uvtest

  Успехът на събитията от 1997 е несъмнен!

  Протестите , срещу Виденов искаха едно просто нещо - отрочето на "Газпром" и "Мултигруп" - "Топенерджи" да бъде допуснато до стратегическите български хобекти ..

  За това пише, например Огнян Минчев ..

  -----------------
  " .. Кой свали Виденов? Не беше СДС - СДС се включи малко по-късно. Свали го проектът на Газпром "Топенерджи". ..
  .. Страшно е, страшно е да си неприятен за Кремъл български политик... Тръгваш си обикновено с наведена глава. Ако можеш да станеш и да си тръгнеш... "
  ------------------

  А за успеха, на протестите, пишат и в "Капитал":
  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2006/02/11/235024_bulgariia_-_sdelki_pod_kontrol/

  "Създадено при кабинета "Виденов", "Топенерджи" изгря с пълна сила при служебното правителство на Стефан Софиянски. През април 1997 г. Софиянски подписа в Москва газова спогодба, която се смята за най-голямото отстъпление на българско правителство в полза на "Газпром" и руската политика в региона. В нея се предвиждаше изграждането на нови газопроводи да става с финансиране от "Газпром" чрез "Топенерджи" и пак "Топенерджи" да експлоатира инфраструктурата и да извършва доставките."
  ------------------
  А победата на "Газпром", през 1997 бе осъществена лесно ..

  На площад "Александър Невски" изстъпаниха Слави Трифонов да пее "Седем, осем и ще си паднала", софийските лумпени се разскачаха и развъртяха кючеци - и Виденов падна ..

  Като ирония, може да се разгледа фактът, че реално това сваляне на Жан Виденов, не донесе дългосрочни дивиденти на "Газпром" ..

 80. 80 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#76] от "simChо":И Бастилията я превзеха парижани, разрушиха я и на нейното място построиха опера.
  —цитат от коментар 77 на Тsonkooo


  А в София може да се изгради зала, за концерти на Слави Трифонов ..
  Да припомним - Химнът на Протестите и до сега си остава неговата "Седем, осем и ще си паднала" ( Тайсън кючек, 1996 , албум "Хъшове", издател БМК )

 81. 81 Профил на ggg41308177
  ggg41308177
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Вековната злоба на роба

 82. 82 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2453 Неутрално

  До коментар [#76] от "simChо":И Бастилията я превзеха парижани, разрушиха я и на нейното място построиха опера.
  —цитат от коментар 77 на Тsonkooo


  Да но и доста глави на невинни хора са паднали, включително и на революционери. Това за френската революция сигурно си го учил по време на соца защото тогава ни учеха какво положително явление е била. За съжаление не била успяла защото най вече си нямали другаря Ленин.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 83. 83 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Митьо (aka Конфуций) остаря и съвсем оглупя, та даже и на мутра припяваш! Може би си му благодарен, че в разрез със закона те назначиха за посланик в Чехия, ама гадни копелета съобщиха, че нямаш ВИШЕ!
  Я по-добре си препрочети писмото от Г. Марков (около когото не пропускаш да се отъркаш, белким прихванеш нещо):
  От много отдавна вече не вярвам в „свобода на словото“, която на практика се свежда и в двата свята до свободата да крещиш на глас у дома си или пред неколцина приятели това, което те вълнува. Но я се опитай да изкажеш мнение в „независимия” вестник ТАЙМС, или в независимото Би Би Си? Имаш много здраве от пробитата шапка на демокрацията. Там, но както и в „Работническо дело“, трябва да се съобразиш с линията на вестника или радиото. Принципите са абсолютно същите. Разликата е само във формите – едните са по-груби и недодялани, а другите по-гладки

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 84. 84 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2245 Неутрално

  Така, де № 83, самоцензурата и цензурата са извечни. И ще пребъдат. В това е гениалността на Георги Марков. Че още тогава го е провидял. Фокс нюз наскоро е закупена от Дисни. Правят интервю с председателя на камарата на представителите Нют Гингридж и човекът им казва, че Джордж Сорос финансира кампаниите на местни обвинители, които проповядват, че престъпниците са с по-големи права от жертвите им. И го прекъсват безцеремонно, защото няма право да говори за мистър Сорос. До там беше интервюто. Има го в ютюб. Случаят стана доста скандален и е показанелен за провидението на Георги Марков. Иначе - за целта на протеста. Вярно е, че протестът има конкретна цел. №73 е написал - оставка, съд и пр. С други думи протестът е инспириран от Румен Радев и стоящата зад него БСП, вдъхновен е от Румен Радев и целта му е да предаде цялата власт в ръцете на Румен Радев. Който, изглежда, ще пие една студена вода. И ще се активизира след редовните избори, когато БСП и ДПС пак се окажат /вероятно/ в опозиция. за да излезе с вдигнат юмрук и призове към тяхното непризнаване.

 85. 85 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  "Колкото и да осъждам в медиите и извън тях пламналите в големите ни градове демонстрации.."--------------Освен в София, реално другаде нищо не се случи ..Имаше опит на "износ на революция" от София - в Пловдив, но несполучлив ..
  —цитат от коментар 76 на simChо


  Довечера и хасковлии сме поканени на "въстание". Ако отида да поснимам, ще ме броят и мене, както броят и журналистите.

  Еретик
 86. 86 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Изниква проблемът за т.н градска десница.Няма я на масовките.
  —цитат от коментар 69 на nik_77.


  Градската десница, в лицето на Йоло Денев нещо е болнава ..
  Да се поосафери - и наново, ескадроните летят!

 87. 87 Профил на ggg41308177
  ggg41308177
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#57] от "iiu09354227":Жертва си на сенилна деменция

 88. 88 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 705 Неутрално

  М-да.
  Май нещата започват да си идват на мястото, щом "Дневник" тръгнаха лееекичко да обръщат палачинката с публикуването на тази статия...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 89. 89 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 495 Неутрално

  До коментар [#11] от "4okuto":

  Разбирам автора и съм съгласен с част от написаното. Но очевидно неверните неща са лъжица катран в меда и развалят вкичко. Нима протестите в Париж, Ню Йорк или Атина са по-различни и там няма насилие? Или понеже това не пасва на тезата ще го изопачим. Разочарован съм от Д. Бочев.

 90. 90 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 525 Весело

  До коментар [#19] от "rumen_s":

  На автора на *този пасквил* не можеш да му седнеш на *малкия пръст*,ама нали сме демокрация и всеки като тебе може да пише на *компа* с един пръст......

 91. 91 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 525 Весело

  До коментар [#49] от "КМЕТ В СЯНКА":

  *кметче*,ама ние не сме такива,бре!
  Нито носим ковчези,нито правим бесилки,нито призоваваме за бързи присъди,даже можело и без присъди!
  А,някой тук допълни - ами първо трЕбе да уточним колко сте на рубежа с този ник!
  Че да знаем колко ще трябва *да ликвидираме*!
  Все пак ще требе мат,риал за това,нали?

 92. 92 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 6091 Неутрално

  До коментар [#80] от "simChо":

  Песните на протеста са:

  https://www.youtube.com/watch?v=pnqNcX7stbI

  https://www.youtube.com/watch?v=MzQV5_z4fcc

  И от вчера - https://www.youtube.com/watch?v=88WXqXhaOX4

  Както и версиите на възрожденските песни - Боят настана, Вятър ечи, Балкан стене, Къде си вярна ти, любов народна.

 93. 93 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 6091 Неутрално

  До коментар [#80] от "simChо":

  Песните на протеста са:

  https://www.youtube.com/watch?v=pnqNcX7stbI

  https://www.youtube.com/watch?v=MzQV5_z4fcc

  И от вчера - https://www.youtube.com/watch?v=88WXqXhaOX4

  Както и версиите на възрожденските песни - Боят настана, Вятър ечи, Балкан стене, Къде си вярна ти, любов народна.

 94. 94 Профил на polivanov
  polivanov
  Рейтинг: 364 Весело

  Днес настъпва есента, лятото свърши и палачинката на редакционната политика почна да се обръща...

 95. 95 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 6091 Неутрално

  До коментар [#82] от "emil":

  Специално за мен Френската революция е истинско нещастие като всяка революция, защото е свързана с насилие и жертви предимно на млади хора идеалисти, да не говорим за терора при който загиват абсолютно невинни хора, а деца остават сираци - вместо децата да погребват родителите си, родителите погребват децата си.

 96. 96 Профил на kyulc
  kyulc
  Рейтинг: 56 Неутрално

  гледам и не вярвам на ушите си:наистина една голяма част от бг са си ферментирали дебили.шизофренен форум от запалянковци на един шибек. колкото по-тъпи,толкова по-тъпи.на трапеци началник им е трапец.и псувните тук не помагат пред чикиджиите.сеееелне със сееелене.щом тоя грозен неюастник,дето минава за антикомунист, 'ве' възхищава, то бъдещото ви е със сигурност одрискано.

 97. 97 Профил на stefan stoyanov
  stefan stoyanov
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Не, № 46. Протестиращите не са лумпени. Случват се и такива, като на снимката, но вече са предимно посивели бесепета, техните деца /около 40-годишни/ и внуци. До към девет, девет и половина са дядовците, да гледат прожекциите върху парламента с ругатни към управляващите. Идват синовете и внуците малко по-късно да помятат яйца и домати по фасадата, след което тръгват към Орлов мост. Където понадуват вувузели, псуват властта, отнела на татковците и дядовците им толкова много през тези 30 години, помайват се и си тръгват. Бяха по-нахъсани в началото, когато нападаха хората, блокираха улици и пътища, засипваха с животинска тор витрини и офиси на партии, но вече поомекнаха. Пикът бе на първото велико народно въстание.Димитър Бочев много точно казва - милитаризирани провокатори, АКО ИЗОБЩО ГИ ИМА. По-скоро - няма ги. Това са щурмуваците на протеста. Неделима част от него. Същностна част.Те са в първите редици, и не са няколко десетки, а няколкостотин. Обвиняват полицията, че не ги е разпръснала още в началото. Как да стане, като плътно зад тях са, така да ги наречем, мирните протестиращи, по-възрастни, жени, маже би някои повели и децата си дори. Как да стане? Врежеш ли се в тълпата се сблъскваш със стоящите отзад. Но точно това целят от отровното трио. Не се получи. Изчакаха хората да си тръгнат и се оправиха с останалите на терена щурмоваци. Въпросните щурмоваци могат да се видят на снимката. Това провокатори ли са? Нещо, отделно от протеста? Не, нали? Иначе нормално бесепетата получават ортикария един Димитър Бочев, Филип Димитров, Иван Костов, д-р Канов, Александър Йорданов, Георги Марков, интелектуалци, творци и т.н. , които добре знаят за какво става въпрос и в никакъв случай няма да застанат зад Румен Радев, Корнелия, Костя Копейкин, триото, Александър Томов, Румен Петков, Мая Манолова и пр., и т.н. Изниква проблемът за т.н градска десница.Няма я на масовките. В началото - възможно е. Останаха организирани около Христо Иванов за някои флашмодове. Но малко. Много малко. Протестът се избистри и все повече се канализира като предизборно мероприятие на БСП.
  —цитат от коментар 69 на nik_77.


  За президента днес излезе информация, че му искат оставката и от Съюза на репресираните от комунизма!
  И новите лица на протеста се оказаха стари прикрити "болшевики"!

 98. 98 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  Лумпените (не я слагам думата в кавички, защото наистина има и такива и точно тях визирам) на протеста ли са по-сериозната опасност за държавата, или лумпенът областен управител на София?

 99. 99 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#80] от "simChо":Песните на протеста са:https://www.youtube.com/watch?v=pnqNcX7stbI https://www.youtube.com/watch?v=MzQV5_z4fcc И от вчера - https://www.youtube.com/watch?v=88WXqXhaOX4 Както и версиите на възрожденските песни - Боят настана, Вятър ечи, Балкан стене, Къде си вярна ти, любов народна.
  —цитат от коментар 92 на Тsonkooo


  Албум "Хъшове" 1996, Българска Музикална Компания ..

  Благодаря, че ме покрепяш с факти!

  А ето и повече подробности

  Архивите са живи:

  дата 15.01.1997 " ..СВЕТЛАНА ДЯНКОВА: Благодарим на всички млади хора, които са тук. Ние ви обичаме. Но сега тук ще излязат едни други млади хора, които вие много обичате.
  Познахте ли кои са?

  КАМЕН ВОДЕНИЧАРОВ: Здравейте събудени, истински, горди българи. За първи път, когато бях тук, на този площад, на първия голям митинг, бях на 23 години. Сега съм на 30. Искам да се обърна към всички млади хора. Млади не само по възраст, но и по дух. Този път да не си тръгваме от тук преди да постигнем окончателна победа.

  АВТЕНТИЧНИ ДЕСНИ : Победа! Победа!

  СЛАВИ ТРИФОНОВ: Искам да предупредя всички управници сега и за в бъдеще, че ако не внимават ще се случи какво? .. .. ще настане боят.

  СЛАВИ ТРИФОНОВ: Пее . /"Боят настана"- аранжимент Евгени Димитров, албум "Хъшове" 1996 издател БМК https://www.youtube.com/watch?v=EPtRcTznUh8 /

  ТОНЧО ТОКМАКЧИЕВ: Искам да кажа, че няма да ги чакаме до 9. 7, 8 и ще са паднали.

  СЛАВИ ТРИФОНОВ и ТОНЧО ТОКМАКЧИЕВ : .. пеят /"Тайсън кючек"- албум "Хъшове' БМК 1996/ ... .."

  АВТЕНТИЧНИ ДЕСНИ : .. Седем осем и ще си паднала, седем осем и ще си легнала .."

 100. 100 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 6091 Неутрално

  До коментар [#99] от "simChо":

  Ako смяташ, че подкрепям Слави, грешиш, но той е изборът на младите, това казват на протестите, свързват промените с президента и Слави, когато ги питат защо, отговарят, край него няма простаци. Екипът на Слави са по-умни от него, а музикантите му са по-добри от него. Обяснявам, защо го харесват, а познати в САЩ са ми казвали, че са плакали на концертите му, защото той самият не е пял, а певците му са изпълнявали само народни и патриотични песни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK