Свикнахме да живеем в "политическа зима"

Процесът на осъзнаване в обществото не е лесен, години наред имахме един актьор в унизително пошъл театър.

© Георги Кожухаров

Процесът на осъзнаване в обществото не е лесен, години наред имахме един актьор в унизително пошъл театър.Д-р Николай Михайлов коментира по БНР протестите и политическата ситуация в страната.


Независимостта на България е пряко зависима от нейното вътрешно единство. Суверенитетът е много проблематичен сега, в етапа на упадък на атлантическата империя, която е много ревнива да има пълна гаранция за лоялност от своите сателити.


На България е разрешено да бъде суверенна и това има отношение към текущата власт. Съществува един особен бартер между нашите евро-атлантически партньори и националната власт.
Това е бартер на пълно послушание срещу свобода за корупция.


Когато тези евро-атлантическите структури си дадат сметка, че собствените им интереси, мислени като лоялност, са застрашени от едно гражданско напрежение, тогава вземат страната на възмутените срещу корумпирания елит. Иначе, не само че го търпят 10 години, но го и поощряват, доколкото той е лоялен и живее щастливо под инструктажа на тези сили.


Ние сме малко или повече лоялна страна. Сега се надяваме на това, че в крайна сметка ще се пробудят затова, за което са си затваряли очите. А именно, че ние сме във властта на едно наистина корумпирано правителство, на един лидер, който управлява по маниер, който президентът на републиката нарече мафиотски.


Бедата с този лидер и с неговия антураж, наречен ГЕРБ, е, че той има


огромна, съблазнителна мощ да създава около себе си илюзии.


Той е актьор, който има много голяма способност да деградира и да прави безпомощен този, който по дефиниция е бенефициент на неговото управление. Би бил разомагьосан, ако отпътува при едно, както се изрази проф. Минеков, адекватно правосъдие. То трябва при всички случаи да провери неговата дейност. Това е наложително. Не е нужно да си екзалтиран враг на Борисов, за да се досетиш, че българската демокрация е пряко зависима от едно правосъдие, което се реализира за първия човек на изпълнителната власт.


Доколко този човек е разомагьосан? Той е разомагьосан условно и бих казал - унизително половинчато. Той има подкрепа и нека никой не си мисли, че той, без систематичен натиск и работа по разграждане на неговата знаменита сугестия, няма шансове да се възпроизвежда в българската политика и да влияе от късо разстояние.


Работата на този протест е преди всичко депрограмиране на образа от съзнанието на почитателите на Борисов.


Последователно разграждане на един образ, дълго граден с услужливи медии и за съжаление и услужлива интелигенция, която има и политическо представителство и история на колаборационизъм с тази фигура - той има дълга и протяжна работа върху съзнанието на по-беззащитният български избирател.


Години наред имахме един актьор в унизително пошъл театър. И години наред ние бяхме негови безплатни зрители, постепенно опошлени във вкуса, деградирани в претенцията и свикнали да живеят в особена политическа дрямка, която Ботев наричаше "политическа зима".


Тази работа е много опасна и нека хората не живеят с фалшива илюзия за спокойствие. Защото


българската независимост до голяма степен е проблем на независимост от собствената ни политическа немощ,


от готовността ни да живеем в режим на деградиран политически ред, на фасадна демокрация и на корумпиран социален контекст.


Разказът за българската корупция е чудовищен. Това е разказ за свръхчовешко нахалство на овластени фигури, които изобщо не работят в интерес на хората, а в интерес на собствения си мафиотски кръг и на идеята за неговото облагодетелстване, за създаване на антураж на особена, мафиотска сигурност, с която конкуренцията е ликвидирана и с която се реализират пазарните преимущества в този криминално монополизиран пазар.


Аз мисля, че е добре този протест, ако е удобно и оправдано, да публикува на голям екран историята на Бойко Борисов като фигура на мафията, разказана от бившия американски посланик Байърли.


Българските кабинети падат с намесата накрая на ДПС. Акт, чрез който турската партия периодично изпъчва гърди и припомня, че е незаобиколим фактор в българския политически живот. Като по този начин си постила и за нови договорки с бъдещите управляващи.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK