Историята като мобилизиращо клише, политиката като историческа възстановка

В българския контекст все още голям дял от публичните чествания са посветени на битки и войни, а част от ритуала е и разиграване на сражение, в което всичко изглежда сериозно и наистина.

© Анелия Николова

В българския контекст все още голям дял от публичните чествания са посветени на битки и войни, а част от ритуала е и разиграване на сражение, в което всичко изглежда сериозно и наистина.Текстът е препубликуван от "Маргиналия". Той е свързан с научните усилия за описание и анализ на историческите възстановки, които екипът в състав проф. Ивайло Дичев, доц. Евгения Троева-Григорова, гл. ас. Анна Алексиева, гл. ас. Димитър Атанасов и д-р Иво Страхилов правят в рамката на научния проект "Да преживеем миналото. Историческите възстановки като феномен на културата", финансиран от ФНИ. Изследователската група обвързва историческия разказ със състоянието на обществото и негови ключови нагласи и отношения, през които измерва температурата на различни проблеми, с които всички се сблъскваме. Сред тях са нивото на толерантност към различията, податливостта към популистки послания, емоционалният филтър на колективната травма и нейната употреба за различни цели от страна на обществени лидери.


"Дали ще позволим на югоносталгиците в Скопие да направят България най-мразената страна в младата македонска държава; дали ще позволим на фанариотите да менторстват и по отношение на църквата в Македония".


Ако премахнем издайническите препратки към югоносталгията и младата македонска държава, по всичко личи, че
тази реторика перфектно пасва на втората половина на XIX и началните десетилетия на XX век.


Времето, в което агресивният национализъм и говоренето за омраза на етническа основа намират почва, доколкото новосъздадените държави в ерата на нациите се утвърждават чрез разграничения именно на базата на етноса и произхода. Същото важи и за ключовата реалия на фанариотите - тя отпраща към сюжета на църковните борби, мислени не през православен, а през национален ключ.


Този пример далеч не е единствен. "Еничари" е обвинение, отправено от плакати на протестиращи срещу намиращата се на власт коалиция. "Велико народно въстание" на свой ред е езиковата формула, с която част от организаторите на гражданското неподчинение назовават инициативата си.


И в двете отзвучава конфликта между "нас" и "тях", между "българите", смятани всякога за носители на доброто и красотата, и "турците", срещу които трябва да се вдигне бунт, "велико народно въстание", за да бъде разрушена тиранията. Европейски революционен дискурс, внесен с няколко десетилетия закъснение и в българските земи през Възраждането, превърнал се в културна марка - емблема на всяка борба на онези, които са се почувствали онеправдани.


За "турци" са смятани и противниците на полето на спорта:


феновете на "Левски" наричат с етнически понятия, имащи подчертано непрестижна конотация, футболистите на своя "вечен съперник" ЦСКА. Почитателите от отбора от "Герена" наричат и своите "турци", когато не са съгласни с клубната политика.


Речникът от типа "робства и тиранства" владее и текстовете на академични учени.


По всичко личи, че у нас борческият наратив все още владее колективното въображение, а наследените от възрожденския речник разделения продължават да представляват значителен социален капитал, превръщан без много усилия и в политически. Историята продължава да бъде ресурс равно на власт и опозиция, на протестиращи и бранещи се.


Изглежда, че битката има и още един залог: чия ще бъде престижната роля в поредната историческа възстановка. Демагогията на политически терен има историческа подплата, а


миналото все още държи в плен колективното въображение.


Политическото е поредната сцена, на която се отиграва историята, мислена единствено в ключовете на националната история - в полето на добре познатото, стабилизирано от безброй употреби, клише.


Според Клемент Грийнберг кичът се свързва с неуместното. С онова, което някога е било, но днес не следва да бъде. Коринтският капител е прекрасен, когато бъде видян в средата си, но се превръща в кич, в долнокласна реплика, когато бъде монтиран върху фасадата на съвременна сграда. Кариатидите в гробницата край Свещари са произведение на изкуството - те са в контекста си, изпълнението им отговаря на най-високите артистични претенции. Срещата с тях в луксозен дом край София буди присмех - фигурите им вече представляват имитация, която няма как да не бъде проява на лош вкус: днес елементите на елинската архитектура, внедрени в новопостроени сгради, няма как да не бъдат наречени бутафория.


Пример за подобен подход е новоизграденият център на македонската столица Скопие. Бяха похарчени значителни средства, които и по думите на гражданите на Скопие биха могли да създадат икономика, а не историческа възстановка, която не произвежда друго, освен поводи за присмех от недоброжелателни съседи.


В съвременна Румъния


все по-често децата се именуват на героични персонажи от миналото.


Сред забележимо предпочитаните имена е това на дакийския предводител Децебал, който според румънската популярна представа е знак за борческа непримиримост и свободолюбие. Разказът за съпротивата на храбрите даки срещу римския окупатор потвърждава тази гледна точка. На традиционна популярност се радват и имена като Михай (на Михай Еминеску и Михай Витязул), Александру (на княз Александру Куза).


Великият воевода Михай Витязул (или Михаил Храбри в превод на български) е лице, дълбоко свързано с антиосманската съпротива на румънците и запазването на самостоятелната държавна традиция оттатък Дунава в контраст с падналите под властта на полумесеца балкански държави. Куза е обединителят на Влашко и Молдова в единна румънска държава. Неговото присъствие на популярно ниво също се свързва, от една страна, с преодоляването на политическата фрагментираност на румънците, мислени в неоромантически ключ като унитарна нация, а от друга, неговата фигура е въплъщение на девиза "съединението прави силата", който българите заемат от белгийците след Освобождението.


Антиосманският разказ получава още една актуализация и чрез името на Влад Цепеш, също сред доста възпроизвежданите днес в Румъния. Трудно е да си представим как съвремието би се препънало, ако случайно се окаже, че името на имащия слава на безпощаден, на набил на кол мнозина противници,


не бъде произнасяно със сакрално уважение и днес.


Публикация в съвременната румънска именна система получава и трансилванският принц Габриел Бетлен, останал в румънските учебници по история като противник на австрийските Хабсбурги - знак, който в популярното румънско съзнание представлява твърдо доказателство за румънския характер на Трансилвания, която до ден-днешен е населена в голям дял с унгарско население. Представата за Румъния като всевластна империя пък е вложена в името Дариус, намиращо се на края на първата десетка най-предпочитани мъжки имена на север от Дунав.


Очаква се пресъздадените чрез имената си национални герои да заживеят нов живот. Да се вдигнат от монументите си и да извършат нова порция подвизи. Нещо, което те вече са правили според школския разказа за делата им. Позитивната историография настоява, че миналото е тук. То се намира на една ръка разстояние. Или на едно отваряне на древен ръкопис. Не, то не е опосредствано достъпна реалност, филтрирана през поне няколко медии, чиито отпечатъци едва ли бихме могли да отстраним до дъно. Историята е прозорец, който просто трябва да открехнем, за да направим миналото сетивно достъпно - да докоснем руините му, да почувстваме света му.


В онези зони на света, в които толерантността е норма, а националните конфликти отдавна са изтикани в тъмните периферии на обществата, историческите възстановки са част от хоби културата. С тях гражданството запълва свободното си време.


Публично важните чествания отдавна не са белязани с драматизма на културната травма.


Исторически възстановки няма, а ако случайно някъде подобна практика е останала, то на нея се гледа като на привлекателен за зрителя театрален реликт, който няма за цел да актуализира минали травми. За разлика от българския контекст, където все още голям дял от публичните чествания са посветени на битки и войни, а част от ритуала е и разиграване на сражение, в което всичко изглежда сериозно и наистина. Колкото по-реално, толкова по-въздействащо и завладяващо споделеното въображение.


Дълбоките белези на културната травма превръщат болезнената версия на миналото в мобилизационен ресурс. "Ние" сме изпатили, "нас" ни клаха и мъчиха, ето защо "ние" следва да се надигнем и да се освободим. Така, както са го правили престижните предци. Днешното поколение, вчерашното и това от преди два века са едно и също, слято преднамерено в интимно-колективното "ние".


Нека не бъда разбиран погрешно - въпросът не е в личността на говорителя, а в съдържанието на казаното, а още повече: в неговите неявени цели, които би следвало да бъдат лесни за прочитане. От тази позиция научното изследване на историческия разказ и функциите му като мобилизиращо клише, основано на представата за миналото, изкована от метаразказа (по Лиотар), присъстващ в учебниците и широката публичност, употребяван от политици и други играчи с намерение за домогване до неговия символичен ресурс и обръщането му във властова позиция, изглежда необходимо.


Също: по всичко личи, че усилието за демаскиране на популистките стратегии са ход в посока на "общото благо". Стига, разбира се, той да бъде сторен - добре известно е, че назначените на позиции, на които се очаква да намерим интелектуалци, често пъти не отговарят на този профил, а от автономията на научното изследване няма и следа.


Днес на езика на тази емоционална зона заговори за пореден път един български политик.


Самият той отбеляза, че идат избори. Сиреч мобилизацията е наложителна. След повече от век втвърдяване на националистическото клише, то отдавна се е превърнало в най-достъпното и евтино средство за тази цел. Тук дори намесата на академични фигури не е наложителна - достатъчно е позоваването на универсално ефикасното "Отечеството е в опасност!" - рискуваме да ни мразят и да ни мислят за злодеи там, където ние настояваме, че живеят сънародници, заблудени от някоя злосторна сила, че са македонци.


Да, историята у нас повтаря известните твърдения - разкази и тълкувания, отдавна битуващи в сферата на очакваното, но изветряло, на навичното, но постепенно изостанало времето си, овехтяло, превърнало се в клише. Политиката на свой ред инкорпорира охотно тъкмо тази наративна версия, възстановява я с претенции за фактическа и/или ценностна автентичност, полагайки я като етически и естетически стандарт за съвремието. По този начин нуждата от о-смисляне, от придаване на смисъл, на реалността отпада - друг го е сторил, другаде това вече е направено, а нам се пада сляпо да го следваме. Къде е забъркан коктейлът на историята, предназначена за мобилизиране на масовия реципиент: там и тогава или тук и сега, кой го е сготвил: историкът някога или ловкият политикан днес - отговорът изглежда очевиден. Питането кой и как го вижда остава.


Науката няма да демонтира демагогията. Просвещението, прочее, е единственият начин, доказан като функциониращ, за обяснение и намаляване на въздействието на фактори като популизма в обществения живот. Да очакваме повече е проява на неоправдана наивност, а да се удовлетворим с по-малко е нихилизъм. Или цинизъм. Като този на популистките водачи.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (93)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3462 Весело

  все по-често децата се именуват на героични персонажи от миналото
  -------------------------------------------------------------------------------------------------

  В тази връзка трябва да отбележим
  че за все повече българи
  малкото име на ЛЕВСКИ
  е САМО

 2. 2 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 910 Неутрално

  "Просвещението, прочее, е единственият начин, доказан като функциониращ, за обяснение и намаляване на въздействието на фактори като популизма в обществения живот. Да очакваме повече е проява на неоправдана наивност, а да се удовлетворим с по-малко е нихилизъм"

  Ха-ха, много хубав текст, а цитираното е в десетката.
  За голямо съжаление, съвременните патриотично настроени, са като торбичката Била, която се идентифицира с един рядко слабоумен индивид от правителството. И не защото коремната му обиколка е близка до тази на Земята, а защото празната му кратуна е символ на деградиралата политическа класа.
  Сега ще налазят с жълтите торбички разни атакисти, революционери, неокомундели и милиционери, ще се прескачат през главите и ще надуват зурлите - велика България, с единствената и неповторима нация на света, първа сред християните в Европа, донесла огъня на просвещението, всред потъналите в мрак европейски народи.
  А начело на държавата стои един обикновен пожарникар, с две прочетени книги за 60 и кусур години - Устава на БКП и Винету. Салфеткаджия, теляк на оядените комунистически отрепки от близкото минало.

 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  Нищо ново под слънцето. Георги Марков пише,че още през 50-те години на миналият век,когато комунистите у нас виждат,че комунизмът няма да сработи сред българите,се обръщат към национализма. Но пак се провалят с гръм и трясък... Както ще стане и сега... Кой вярва че комунистите притежават патриотични чувства?!

 4. 4 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  все по-често децата се именуват на героични персонажи от миналото-------------------------------------------------------------------------------------------------В тази връзка трябва да отбележимче за все повече българималкото име на ЛЕВСКИе САМО
  —цитат от коментар 1 на Hawaii  До коментар [#1] от "Hawaii":

  ?

 5. 5 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  Нека някой обясни за въстаниците които се надъхват с Интернационала, те за какво се борят?

 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3155 Неутрално

  Окончателно ли се провалиха опитите за пренаписване на историята та се налага да борите честванията

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  Окончателно ли се провалиха опитите за пренаписване на историята та се налага да борите честванията
  —цитат от коментар 6 на дерибеев  До коментар [#6] от "дерибеев":

  Кажи това на "10-ти" преврат ли беше или нещо друго? Или обясни защо през комунизмът имаше банани само веднъж в годината? Питам напълно сериозно,тъй като комунистите продължават да крият информация за всичко и всеки.

 8. 8 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  В кои държави толерантността била норма,а в България не била?В България имаме най-голямото турско малцинство в Европа,най-голямото мюсюлманско малцинство в Европа и досега никога не е имало конфликт на етническа или религиозна основа.Дори и циганите твърдят,че в Западна Европа са били дискриминирани, за разлика от България. И България е единствената европейска държава, съюзник на Германия, която спаси евреите си от концлагерите.
  Ама дай да плюем българите,щото феновете на един отбор наричали феновете на друг турци.Ами то в Италия феновете на Лацио имат и фашистки елементи. Това означава ли,че италианците са фашисти?

 9. 9 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  Стигнах до коринтския капител как се превръщал в долнокласна реплика, когато бъде монтиран върху фасадата на съвременна сграда и изгубих желание да пращам екипа коне с капаци до Върховния съд, Капитолия, НЙ сток иксченджа и т.н.

 10. 10 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 208 Неутрално

  Просвещението, прочее, е единственият начин, доказан като функциониращ, за обяснение и намаляване на въздействието на фактори като популизма в обществения живот.
  ====================================================
  В някои медии Просвещението и Пропагандата вървят ръка за ръка. Няма разлика между тях двете и в предложеното претенцииозно писание с познатите тези за денационализацця и приемане на "общочовешкото" спомошта на (не)Свободна Европа.

  Свободата, Санчо...
 11. 11 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 208 Неутрално

  Кой вярва че комунистите притежават патриотични чувства?!
  —цитат от коментар 3 на deaf


  Да, за разлика от "десните" дето без да им кажат нещо отвъд океана не смеят да проронят и дума. И писанието е в отвъд океанска медия, що ли? Сигурно по патриотични (за някоя патрия, ама не българска) подбуди.

  Свободата, Санчо...
 12. 12 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Нации, които нямат настояще и бъдеще, се занимават непрекъснато с миналото си.

 13. 13 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2918 Гневно

  Абе, Дичевци защо не разгледате някой турски учебник по история да видим какво пише там и после ни поучавайте как трябва да обичаме турците като наши братя! В момента неоосманската доктрина е държавна политика на Турция а тези майкокпродавци и туркофили ще ни внушават чувство за вина че балканските народи тачат борците против турските окупатори!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 14. 14 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 303 Неутрално
 15. 15 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 303 Неутрално

  До коментар [#11] от "Bornagain":

  Те тия "десни" са десни колкото аз съм австралиец. Дабългария, Геос и Зелените са десни колкото БСП са леви ... Само ползват някакви названия за заблуда на тъпите си гласоподаватели

 16. 16 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  Страшна наукообразна боза, най-вероятно изработена набързо по някой проект, но и в съгласие с идеологическите убеждения на авторите. Тук въобще няма нито анализ на действителните възрожденски нагласи, нито има анализ на историческото им развитие, нито пък са анализарани отделните случаи днес - всичко е турено в един кюп. И накрая е публикувано в сайт, който оклевети герой като Дянко Марков.

 17. 17 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Само преди малко повече от 30 години Митеран и Х. Кол се хванаха за ръка, и отдадоха почит на военните гробища на Вердюн.
  Пак по него време, с благословията на Митеран и Х. Кол направиха общи изложби за миналото на двете страни, за това как едните си представят другите, за заблудите и недоразуменията, за глупавите предубеждения и предразсъдъци, както и за откровените лъжи. И хората искрено се забавляваха, когато видяха, че в немската част на изложбата Карл Велики е велик германски император (Карл дер Гросе), а във френската – велик френски император (Шарлемань). И се смяха.

  А в наши дни са лидери в Европа.

 18. 18 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Любопитно

  новосъздадените държави в ерата на нациите се утвърждават чрез разграничения именно на базата на етноса и произхода.
  ========
  А така ......пак си дойдохме на темата.....

  И цялата тази гео политическа 'пандемия' на 19 век е почти успоредна с темела на идеологическия феномен , с рождената дата 1789......
  Френския модел на идеологическия (интер) национал .....държи влага и до днес по света .....докато ингилизите си направиха брекзит ....и това май се оказа като нещо по мъдро.....
  Нищо....!
  Нека съвременния 'гаврош' (макрон)....се вживява в микро сентеза на миналото ....
  А до тогава .....кервана на историята ще продължава да върви....

  Bukalemun
 19. 19 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  До коментар [#11] от "Bornagain":

  В България има само една партия - комунистическата,(по думите на американският посланик Джеймс Пардю).

 20. 20 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Само преди малко повече от 30 години Митеран и Х. Кол се хванаха за ръка, и отдадоха почит на военните гробища на Вердюн. ....
  —цитат от коментар 17 на historama


  И какво ли ще пречи, ако на Шипка турските власти монтират войнишки паметник на загиналите турски войници там, и в замяна да монтираме наши войнишки паветници край Одрин, Чаталджа. И президентите на 2-те страни да се поклонят на загиналите при боевете на Чаталджа?
  А най-хубавият паметник на добро съседство с Турция би бил с образите на Хитър Петър и Настрадин ходжа.
  Няма да е скоро.

 21. 21 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  До коментар [#17] от "historama":

  Карл Велики е...испанец от испанска кралска династия.

 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Любопитно

  До коментар [#19] от

  по думите на американският посланик Джеймс Пардю
  ========
  :).....сериозно. ...?
  Усетил го е ,значи. ...!
  Въпреки че първите му 7 години не са минали в Бг.....

  Bukalemun
 23. 23 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 304 Неутрално

  дневник в цялата си прелест комунистическа: една сцена, на която с негативни примери на кич трябва да се съдейства усложливо за стерилизирането на народния дух, да се знае, че тези прояви са лоши и на стадото да се н а б и в а , че трябва сляпо да следва една поредица от неталантливи номенклатурни синове, и техните исторически "занимания". Никакви въстановки, и това трябва да се аргументира чрез изявите на една орда от политици от същото комунистическо котило, от което е и лъженауката, която презира народния дух. аз съм убеден, че за такива неща се взимат парички. рубли.
  За да може накрая такива дичевчета да вземат и някоя научна степен, което окончателно да ги утвърди в най-смешната клише-въстановка, случвала се тука: научния комсомол. И след 47 такива статийки, съвестта на автора ще е съвсем задоволена, че има "продукт".....за толкова смешна имитация на наука става дума...

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 24. 24 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 304 Неутрално

  До коментар [#16] от "spiegel":


  +++ точно!

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 25. 25 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 757 Неутрално

  До коментар [#17] от "historama":Карл Велики е...испанец от испанска кралска династия.
  —цитат от коментар 21 на deaf


  Говоря за съвременника на Крум и императрица Ирина. Същият, който искал да се ожени за Ирина, и Крум направил страхотни усилия за да предотврати този брак. Голямата сватба се разминала, но заслугите на Крум не били големи.

 26. 26 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  Реенакторството е благородно занимание, само когато няма нищо общо с кича!!!

 27. 27 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  "Дали ще позволим на югоносталгиците в Скопие да направят България най-мразената страна в младата македонска държава."

  Какво да позволим!? То това е факт от доста години. В Северна Македония най-мразеният народ са българите, след това сигурно са гърците.

  И нещо интересно, аз като бях в Северна Македония срещах по-гостоприемно отношение от местните албанци, отколкото македонците. Какво да говорим повече.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 28. 28 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Весело

  "За "турци" са смятани и противниците на полето на спорта: феновете на "Левски" наричат с етнически понятия, имащи подчертано непрестижна конотация, футболистите на своя "вечен съперник" ЦСКА. Почитателите от отбора от "Герена" наричат и своите "турци", когато не са съгласни с клубната политика."

  А, това винаги ми е било най-смешно. Фенове от един отбор да обиждат противниковите фенове с възгласи: турци сте. :-)

  Между другото, маи пак тук в Дневник бях чел, че феновете на отборите от Северна Гърция биват обиждани от феновете на гръцките отбори от Централна и Южна Гърция със скандирания: Българи сте. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 29. 29 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  До коментар [#25] от "historama":

  Да де,за същият Карл Велики става дума...

 30. 30 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 208 Неутрално

  До коментар [#11] от "Bornagain":В България има само една партия - комунистическата,(по думите на американският посланик Джеймс Пардю).
  —цитат от коментар 19 на deaf

  В САЩ има също само една партия - робовладелската, по думите на Блек Лайвс матър.

  Свободата, Санчо...
 31. 31 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1044 Весело

  Учените изследват явлението, анализират резултатите максимално обективно и стигат да някакви заключения.
  Дичевците получават "заключения", придружени с една сума и започват да я отработват, като съчиняват наукообразни "доводи", от които да следват "заключенията". Самото явление може да е съвсем различно или дори да липсва, ама на кого ли му пука - рecunia non olet

  Знанието е сила, информацията - власт
 32. 32 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  До коментар [#20] от "historama":

  В Габрово сме лекували ранените османски войници.
  Също така аз съм За паметник на загиналите османци.
  Но разни комплексирани старозагорци и казанлъчани, които вместо да се бият се оставят да ги изколят не искат.
  Аргументът е, че армията на Сюлейман е колела и опожарила Стара Загора.
  Но при 20 000 старозагорци, 14 000 руснаци и 6000 опълченци тези страхливци не са се били, даже не са избягали.
  А ние сме се били благородно и сме великодушни. Заедно с бежанците от старозагорско е лекуван и раненият османец.
  Ето защо с Ети и днес имаме цивилизационни различия.

 33. 33 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  "Публикация в съвременната румънска именна система получава и трансилванският принц Габриел Бетлен, останал в румънските учебници по история като противник на австрийските Хабсбурги - знак, който в популярното румънско съзнание представлява твърдо доказателство за румънския характер на Трансилвания, която до ден-днешен е населена в голям дял с унгарско население."

  Наскоро DW пуснаха едно много интересно видео точно по тази тема, препоръчвам гледането му:

  https://www.dw.com/bg/въздишки-по-велика-унгария/a-54977359

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 34. 34 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 882 Любопитно

  Тези, на които "Дойче веле" и "Свободна Европа" са им криви, нека се замислят кои бяха тези, на които тези медии бяха криви преди 40 години!

 35. 35 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  До коментар [#11] от "Bornagain":

  Онези, които искаха да превърнат Отечеството в 16-та република на ссср;
  -които искаха да подарят Пиринска Македония на тито;
  -които пребиваха българите и ги принуждаваха да се идентифицират като "македонци"
  -които се бореха за интернационализъм;
  е редно да замълчат и да се посрамуват поне малко...жалко, че това искрено и дълбоко чувство им е съвършено непознато!!!

 36. 36 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  До коментар [#13] от "Julian Mall":
  "Абе, Дичевци защо не разгледате някой турски учебник по история да видим какво пише там..."

  Защото не искаме да вземаме акъл от Ердоган.

  подпис
 37. 37 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  До коментар [#28] от "Иво":

  Щом е така......тогава ти препоръчвам да беседваш с форумника Julian Mall......
  Никога не сте спорили за нищо.....и това е крайно подозрително......а сте двата 'полюса' на един и същи проблем......
  Проблема който е тема на тази статия.....

  Bukalemun
 38. 38 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Тези, на които "Дойче веле" и "Свободна Европа" са им криви, нека се замислят кои бяха тези, на които тези медии бяха криви преди 40 години!
  —цитат от коментар 34 на john_3volta


  ами точно за тях става дума в коментарите - комсомола, който след промените си създаде тези въстановки-клишета на исторически демократични медии и ги напълни с комунистически дичевчета, които да правят точно обратното на оригинала - Соц медии и соц трибуна за избрани номенклатурни наследници.

  Само за много неориентиран човек има нещо общо със онази Свободна Европа този арогантен ерзац...

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 39. 39 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Преди години Адела Пеева направи един чудесен филм: "Чия е тази песен?"
  https://www.youtube.com/watch?v=wnQtMjA-AeE
  За една песен, невероятно близка на сърцето абсолютно на всички балкански народи, която може и химн на балканите да бъде!
  И повечето балканци озверяваха, като научаваха, че тя е обичана и от съседите им.
  А към края на филма Адела получи заплахи от подпийнали наши патрЕоти, че ще я обесят.
  https://www.youtube.com/watch?v=U6yHcM-rEaM
  Невероятна песен, особено в изпълнението на Сава Попсавов.

 40. 40 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  До коментар [#36] от "Иван K":

  Защото не искаме да вземаме акъл от Ердоган
  =======
  :).....и да искаш не можеш......!
  За да стигнеш да този 'етаж'......ще трябва да преодолееш доста перипетии на политически живот......
  Например.....да свалиш руски самолет.....да предотвратиш преврат срещу себе си, не от кой да е, а от цру......да храниш близо пет милиона бежанци.....и т.н.....

  Трудна цел, с две думи..... :)

  Bukalemun
 41. 41 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Защото всички те са синове и внуци на цървули и за тях бекграунд не значи нищо и история не значи нищо. Искат само празни приказки, постове и пари.

 42. 42 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Тоя нихилистичен проект надявам се е осребрен, защото ако не е правен за пари, означава че е правен по убеждение, а това е много страшно.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 43. 43 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Самият факт, че моментално ми се натракаха минуси на коментара показва, че у днес нацията е настроена позорно като е Батак и Стара Загора. Сиреч да не се бие, а да чака милост.
  Това е трагедията дами и господа.

 44. 44 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  До коментар [#40] от "eti mehter":

  Каузите на Ердоган са от 19-и век. Няма как да ги присадиш в 21-и.

 45. 45 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Любопитно

  До коментар [#39] от "historama":

  И чия е тази песен, според теб...?

  Bukalemun
 46. 46 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  До коментар [#36] от "Иван K":Защото не искаме да вземаме акъл от Ердоган=======:).....и да искаш не можеш......!За да стигнеш да този 'етаж'......ще трябва да преодолееш доста перипетии на политически живот......Например.....да свалиш руски самолет.....да предотвратиш преврат срещу себе си, не от кой да е, а от цру......да храниш близо пет милиона бежанци.....и т.н.....Трудна цел, с две думи..... :)
  —цитат от коментар 40 на eti mehter  До коментар [#40] от "eti mehter":

  Да си изясним някои неща. Ердоган се е канел да арестува привърженици на Гюлен и някои военни,но те научават от свои хора приближени на Ердоган за предстоящите арести и решават на свой ред да го свалят с преврат. Ердо обаче научава и предотвратява преврата. Доста сложна игра на криеница е било...
  Въпросът е,ако Ердоган беше арестувал гюленистите и военните щеше ли да се задоволи да ги вкара в затвора за кратко време? Само за две-три години,например. И наистина ли гюленистите и военните са били заплаха за него?

 47. 47 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  До коментар [#43] от "Да вярваме на истината":

  Доколкото знам генерал Гурко самонадеяно преминава Стара планина,но внезапно решава да се върне обратно на север от Стара планина. Тогава турците разярени извършват клането в Стара Загора...

 48. 48 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  Когато трябва да изкарваш прехраната си с писане то, понеже нямаш какво да кажеш, трябва да пишеш глупости.
  Форумниците тук пишат глупости за да запълнят празния си живот, но авторът ги пише за да живее.
  Така че трябва да сме снизходителни към него/тях.
  А иначе хапката е твърде голяма за устата на автора/авторите.
  Трябва да се придържат към темата за мигрантите, хибридната война и тем подобни.

 49. 49 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 757 Неутрално

  До коментар [#39] от "historama":И чия е тази песен, според теб...?
  —цитат от коментар 45 на eti mehter


  Приемам питането ти без ирония.
  На всички. В началото май е била песен на турски военни, а музиката е била дело на шотландец (по филма).
  Тази песен показва по един забавен, и не винаги приятен начин, че балканците сме близки по произход, и различни по религия и възпитание.
  Не си мисли, че няма митове и сред турците. Известният миндер от вътрешната архитектура на турските домове е с византийски произход, а в България е навлязл още през 12 в. В идеята на конструкцията на ятагана (меч с една режеща страна, едноостър) е сабята на старите българи от 8 в.
  жив и здрав!

 50. 50 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  До коментар [#46] от "deaf":

  Доста сложна игра на криеница е било...
  ========
  Не е толкова сложна, но за съжаление конците на тая игра......се дъпат най вече от вън.....и на едни хора (като че ли) повече им допадна избора 'ердоан'......
  Иначе как мислиш......дали ще може....когато и както си поиска да ходи в САЩ....и да прави брифинги пред журналисти.....?
  Лично за мен.....като важност е факта че работи максимално за държавата си....

  Bukalemun
 51. 51 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  До коментар [#49] от "historama":

  Очаквах конкретен отговор......но както и да е....

  Bukalemun
 52. 52 Профил на sturmgewehr
  sturmgewehr
  Рейтинг: 71 Неутрално

  До коментар [#32] от "Да вярваме на истината":

  Голяма простотия си написал.Прочети някой и друг материал за въпросните събития.

 53. 53 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Да Ети (В идеята на конструкцията на ятагана (меч с една режеща страна, едноостър) е сабята на старите българи от 8 в.)

  Погледни аватара на "Октавиан" (38 пост). Това е византийска миниатюра (от края на 10-ти в.), изобразяваща двама български войници - и двамата са въоръжени със саби, интересни са и униформите ми, подобни на хусарските от централна Европа от 17 в. Можеш да видиш тази миниатюра в НИМ.
  Изображения на този тип униформи съществуват и от 7-8 в.

 54. 54 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  До коментар [#47] от "deaf":

  Имали са време поне да избягат.
  Преди години имаше конференция по повод бежанците от юг на север. Около 100 000 минават планината. Това е било вид хуманитарна трагедия. Но Габрово и Търново се справят. Осигуряват подслон, храна, лечение и в спомените си бежанците са много доволни.
  А иначе никой не може да оправдава османската диващина.
  Дето Ето даже в момента се мъчи да направи. Тенис днес са си в същата диващина като философия. Нито да възприели чужда философия, нито са си развили своя
  Национализмът в Турция е най-голям в момента и най-реакционен. Което започна да води до създаването на антируска коалиция. Засега са Гърция, Кипър, Израел и Египет ама мисля, че ще се разшири.

 55. 55 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  антитурска коалиция.

 56. 56 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 757 Неутрално

  До коментар [#33] от "Иво":

  Интересен клип! Между другото една от идеите за бъдещето на Европа е в Европа на регионите (съюз на различни европейски провинции (често пъти исторически), а не на националните държави. В интерес на истината Румъния е по-децентрализирана, отколкото Унгария, и дори България.

 57. 57 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  До коментар [#43] от "Да вярваме на истината":Доколкото знам генерал Гурко самонадеяно преминава Стара планина,но внезапно решава да се върне обратно на север от Стара планина. Тогава турците разярени извършват клането в Стара Загора...
  —цитат от коментар 47 на deaf


  Щото е украинец. Толкоз му е акъла.
  А клането е извършено от османци, но основно от арнаути (албанци) и чирпански цигани.

 58. 58 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  не, че нещо, ама еничарите не са били турци.

 59. 59 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  не, че нещо, ама еничарите не са били турци.

 60. 60 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Антибългарски пасквил

  I shave with Occam's razor
 61. 61 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 323 Неутрално

  До коментар [#51] от "eti mehter":

  Българска. Доволен ли си?

 62. 62 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 757 Неутрално

  До коментар [#49] от "historama":Очаквах конкретен отговор......но както и да е....
  —цитат от коментар 51 на eti mehter


  Информацията ми е от филма, ако не си го гледал, виж го, интересен е.
  А в този клип гърци и турци се превъзнасят слушайки изпълнението на същата песен на гръцки и турски: ΑΠΟ ΞΕΝΟ ΤΟΠΟ-ÜSKÜDARA
  https://www.youtube.com/watch?v=Hk19hF-4FXs

  Според гърците музиката била от Средновековието (от времето на василевсите).

 63. 63 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 757 Неутрално

  До коментар [#35] от "selqnin":

  Същите простаци като малоумни крещят против макетата, че били предатели и родотстъпници, и дума не обелвят за българите на 50 км на запад от българската столица.
  И се превъзнасят на чалгата на сърбомана Горан Брегович.

 64. 64 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 757 Неутрално

  не, че нещо, ама еничарите не са били турци.
  —цитат от коментар 58 на Цайко


  Еничарският корпус е ликвидиран през 1637 г., тогава е отменен и кръвният данък.
  То и османците не са били много турци.

 65. 65 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  До коментар [#62] от "historama":

  https://youtu.be/wnQtMjA-AeE
  =======
  Именно......хората са прави......
  Разговора с обикновения човек води винаги до истината......
  Песента не е нито българска, нито френска.....
  Османска е.....

  Bukalemun
 66. 66 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  До коментар [#65] от "eti mehter":

  Искам да отговоря на минуса......

  Самото начало..... Зародиша на така наречената Османска Империя.....са днешните тракийски земи......тоест това е европейска територия.....
  Тогава обаче не е имало никакви стереотипи.....и географията е била само наука....

  Bukalemun
 67. 67 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  Само преди малко повече от 30 години Митеран и Х. Кол се хванаха за ръка, и отдадоха почит на военните гробища на Вердюн. Пак по него време, с благословията на Митеран и Х. Кол направиха общи изложби за миналото на двете страни, за това как едните си представят другите, за заблудите и недоразуменията, за глупавите предубеждения и предразсъдъци, както и за откровените лъжи. И хората искрено се забавляваха, когато видяха, че в немската част на изложбата Карл Велики е велик германски император (Карл дер Гросе), а във френската – велик френски император (Шарлемань). И се смяха.А в наши дни са лидери в Европа.
  —цитат от коментар 17 на historama


  Не бъркай Франция и Германия с Турция! Турция днес провежда едно към едно политиката на нацистка Германия през 30-те години на миналият век!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 68. 68 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  До коментар [#56] от "historama":

  Да, и аз чувал за този проект - Европа на регионите. Аз лично нямам против стига това да доведе до по-голямо единение в рамките на ЕС. За мен това е важно, ЕС да бъде по-единен и интегриран. И решенията да вземат в бъдеще с мнозинство от 2/3 от страните (или регионите) а, не с пълно мнозинство както е сега. Защото все ще има една или две държави от 27, които ще бъдат против дадено решение взето от ЕК и ЕП.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 69. 69 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  Еничарският корпус е ликвидиран през 1637 г., тогава е отменен и кръвният данък.
  То и османците не са били много турци.
  —цитат от коментар 64 на historama


  Не смесвай истина с лъжа! През 1637г са престанали да вземат християнски момчета за еничери не защото станали по-хуманни, а защото нямали пари да ги издържат до моменат в който да носят военната служба а и самото им набирани също е струвало пари! Еничерският корпус е просъшествувал чак до 1829г. когато султан Махмуд го е ликвидирал избивайки голяма част от тях в казармите им защото вече били бреме за империята и създал нова армия!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 70. 70 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  не, че нещо, ама еничарите не са били турци.
  —цитат от коментар 58 на Цайко


  След 1637г са си били чисти турци!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 71. 71 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  До коментар [#67] от "Julian Mall":

  Турция днес провежда едно към едно политиката на нацистка Германия през 30-те години на миналият век!
  =======
  Я пак....
  През ония времена.....Германия е правила концлагери и е подготвяла всички евреи да бъдат преселени на остров Мадагаскар......
  Днес, Турция приютява бежанци от всички невралгични точки в региона......

  Bukalemun
 72. 72 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  Еничарският корпус е ликвидиран през 1637 г., тогава е отменен и кръвният данък. То и османците не са били много турци.
  —цитат от коментар 64 на historama


  И си прав и не си. Първо, може би кръвния данък е бил отменен през 1637 г. Но, етническия корпус съществува много след това и е унищожен от султан Махмуд 1826 г.

  А, относно турци - османци. Османската империя е била мултиетническа държава. И всички които я населяват - българи, албанци, сърби, араби, кюрди, евреи, арменци и много други са били нейни граждани (поданици). Османците (под османци би трябвало да разбираме тюрки, които населяват Анадола са били мнозинство само там.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 73. 73 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2918 Любопитно

  До коментар [#13] от "Julian Mall":"Абе, Дичевци защо не разгледате някой турски учебник по история да видим какво пише там..."Защото не искаме да вземаме акъл от Ердоган.
  —цитат от коментар 36 на Иван K


  Та такива като теб май от такива учебници са вземали акъл щом не можеш да вденеш смисъла на написаното от мен! Значи турците могат да възхваляват завоеватилите си причинили неописуеми страдания на християните от Балканите, а ние трябва да се срамуваме от тези които са имали смелостта ди им се противопоставят защото това бил нездрав патриотизъм и национализъм!?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 74. 74 Профил на kcq33617839
  kcq33617839
  Рейтинг: 87 Неутрално

  Покрайвардарите трябва да платят по висока цена от България. Да им е гадно.

 75. 75 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  До коментар [#73] от "Julian Mall":

  ние трябва да се срамуваме
  ========
  Чакай сега.....
  Недей да местиш с лека ръка фронта на гео политическия срам......


  Bukalemun
 76. 76 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 208 Неутрално

  До коментар [#11] от "Bornagain":Онези, които искаха да превърнат Отечеството в 16-та република на ссср;
  —цитат от коментар 35 на selqnin

  А онези които докараха чужди щикове и самолети да "пазят" България кои са?

  Свободата, Санчо...
 77. 77 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2918 Гневно

  До коментар [#20] от "historama":

  И какво ли ще пречи, ако на Шипка турските власти монтират войнишки паметник на загиналите турски войници там,

  Пречи това че същите са изтребили 10 000 жители на Стара Загора и другите населени места в които са беснеели по време на войната! Първо турците да си признаят зверствата, а не да финансират антибългарски проекти като "Мита Батак", които ги отричат!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 78. 78 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  Ма за такива съчинения плаща ли се бе?

 79. 79 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 304 Неутрално

  а много ме кефи, че дневник си сложиха 68 плюсчета на първия или втория коментар и после нищо сходно в коментарите .... личи си че разградската гьобелсова медия много иска да има влияние в културата, ама не й се получава....никак :)

  Какво ли е чувтсвото да си журналист там? Аз мисля, че много се стараят да си предадат небрежен, спокоен вид на този срам. "Успех" както се казва.

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 80. 80 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Ма за такива съчинения плаща ли се бе?
  —цитат от коментар 78 на blondofil  плащат разбира се. и на позиции в обществото слагат. само трябва да си такова дьомне....

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 81. 81 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 304 Неутрално

  [quote#72:"Иво"][/quote]


  И в Анадола не са били мнозинство, сър. Има много арменци и кюрди там :)

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 82. 82 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 757 Неутрално

  До 70:"Julian Mall"...След 1637г са си били чисти турци!.."

  по-точно ще е османци. Едва при Кемал Ататюрк стават турци.

 83. 83 Профил на stoedin
  stoedin
  Рейтинг: 485 Неутрално

  До коментар [#32] от "Да вярваме на истината":

  Ти нормален ли си? Разбираш ли какви ги дрънкаш? 20 000 старозагорци викаш. И всички те са като спартанците на Леонидас? Я извади жените, децата, старците и параолимпийците като теб и виж колко остават. А после се замисли колко от тези 2-3 000 души са държали пушка в ръка до този момент и колко въобще са имали оръжие различно от ножа за хляб. И после, защо не били избягали?! Пълен дебил! Как се бяга с няколко деца, жена и стари родители, с раздрънкана каруца развиваща умопомрачителните 5 км. в час!!! Тъпанар!

  Демократ за силна България
 84. 84 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 757 Неутрално

  До коментар [#77] от "Julian Mall":

  "...Пречи това че същите са изтребили 10 000 жители на Стара Загора и..."

  Знам, че Стара Загора е бил опожарен, но 10 000 избити? Мисля че малко прекаляваш с хилядите...
  И какви са били тези глупости на руснаците? Уж "освободили" града, а след това панически се изтеглят, и оставят цивилното население на османците? Между другото това не е първият случай от руско-турските войни, които почти винаги приключват я със смверства на настъпващата османска армия, я с обезлюдяване след изтеглянето на руските армии към Русия.

 85. 85 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  До коментар [#40] от "eti mehter":
  Например.....да свалиш руски самолет.....да предотвратиш преврат срещу себе си, не от кой да е, а от цру......да храниш близо пет милиона бежанци.....и т.н...

  Руския самолет го свали една смела жена, но после Ердоган ходи да се извинява чак в Москва, преврата е много съмнителен, по-скоро измислен, а бежанците ги храните солидарно с ЕС.

 86. 86 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  До 70:"Julian Mall"...След 1637г са си били чисти турци!.."по-точно ще е османци. Едва при Кемал Ататюрк стават турци.
  —цитат от коментар 82 на historama


  Такова понятие османци няма никъде в историческата литература и в спомените на възрожденците ни! Но като искаш по-голяма точност - мюсильмани!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 87. 87 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2918 Любопитно

  До коментар [#40] от "eti mehter":Например.....да свалиш руски самолет.....да предотвратиш преврат срещу себе си, не от кой да е, а от цру......да храниш близо пет милиона бежанци.....и т.н...Руския самолет го свали една смела жена, но после Ердоган ходи да се извинява чак в Москва, преврата е много съмнителен, по-скоро измислен, а бежанците ги храните солидарно с ЕС.
  —цитат от коментар 85 на Роси


  И в какво се състои смелоста да пуснеш ракета от засада по много по-бавен самолет който не е охраняван от изтребители и да изчезнещ обратно над турска териториия където няма кой да те преследва????

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 88. 88 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2918 Любопитно

  До коментар [#84] от "historama":

  Толкова се жертивите ако не и повече като се прибавят и съседните населени места! Армията на Сюлейман е превъзхождала числено руските части на Гурко и те не са имали изградени позиции за отбрана и ако бяха приели сражението щеше да се дадот много жертви и пак щяха да бъдат принудена да отстъпят! Там е било и нашето опълчение ако мислиш че само те са могли да спрат турската армия там да са го направили но е било невъзможно на този равен терен!
  Ако Русия тогава не ни беше освободила не 10 000 ами и един жив българин нямаше да остане на територията на днешна България!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 89. 89 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  До коментар [#81] от "Октавиан":

  Има, разбира се, прав сте. Но като брой са по-малко от турците (тюрките). И преди е било така и сега също е било така. Имам в предвид брой турци (османци) към брой арменци и кюрди.

  Слава Богу на Балканите турците (тюрките) никога не са били мнозинство. Балканските народи са успели да се съхранят като етнос, език, традиции и религия въпреки дългото османско иго и гнет на което сме подложени.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 90. 90 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  До коментар [#82] от "historama":

  И по точно 1923 г. когато се образува настоящата турска република.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 91. 91 Профил на nivana
  nivana
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Използването и преиначаването на историята за политически цели, не е нищо ново. Въпросът е кога ще се появят историци, които да могат да преразгледат историята.

  За последните 30 години появиха ли се нови иследвания дето да коригират изкривената от комунистите история? Историци дето пишат смислено за най-новата история, след 9 ти септември? След 10 ноември? Ами май не съвсем.

  Затова политиците си и правят съчинения на свободна тема история.

  За Русия въпреки че Освобождението се подчертава като цел, би трябвало да се разглежда и като част от конфликта на Русия с Турция и желанието за контрол на Босфора. И за нуждата от реванш след загубата на Кримската война.
  Същевременно не трябва да се умаловажава помощта им за освобождението на България.
 92. 92 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 757 Неутрално

  До коментар 88 от "Julian Mall":

  Байгън от глупостите ти!

 93. 93 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Какъв ни е бил проблема с турското владичество?
  Заради него България пропуска европейското развитие. Цялото. Пропуска основни, решителни, съдбоносни достижения на европейската и човешка цивилизация:
  1. Възраждането,
  2. Великите географски открития и отварянето към света,
  3. Големите научните открития - Коперник, Бруно, Нютон,
  4. Реформацията на църквата,
  5. Забележителни достиженията на музиката, живописта, литературата, театъра и философията.
  6. Пропуска печата, книгоиздаването и книгоразпространението.
  7. Пропуска готиката, барока и класицизма. Пропуска века на разума и века на просвещението.
  8. Пропуска индустриализацията. След Кримската война цялата империя (включ. българските земи) били наводнени буквално от английски и френски ивдустриални стоки, които за кратък период съсипали цялото занаятчийско производство.
  9. Пропуска големите обществените борби и преобразувания, пропуска великите идеи за правата на човека, за гражданските (не селските) свободи и равенството пред закона.

  Ето за това бива да се съжалява и да се проклина (в иносказателния или в буквалния смисъл) турското присъствие, турското владичество, или турското робство, не заради глупостите в читанките. (В читанките тия пропуски не се споменават, там се казва че европейското Възраждане не е започнало с незначителните открития на Колумб, а с величествените стенописи на Боянската църква).

  като чета форумите, и в наши дни тези дребни неща се пропущат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK