Хронология на липсващата електронна идентификация

Хронология на липсващата електронна идентификация

© Надежда Чипева, КапиталИзбори 2022

Текстът е препубликуван от блога на автора.


Електронна идентификация (по-конкретно националната схема за електронна идентификация), която е и кокошката, и яйцето на електронното управление, все още я няма. Ето кратка хронология:


1. В края на 2016 г. е готово всичко - има закон, правилник, осигурено европейско финансиране, техническа спецификация и документация по ЗОП (Закона за обществените поръчки).
2. Процедурата е пусната и спряна в края на лятото на 2017 г. (вследствие на няколко фалшиви обжалвания пред КЗК от фирми, чиято дейност няма нищо общо с поръчката).


3. Август 2018 (1г по-късно) електронната идентификация е пусната като част от голямата поръчка за личните карти.


4. Поради избора на усложнена процедура, свързана с класифицирането на части от поръчката (на две стъпки - одобрение на кандидати, и след това поръчка), изпълнител е избран в края на април тази година. Към момента, доколкото знам, тече процедура по обжалване на решението.


5. Очаква се до края на годината (ако обжалванията паднат) да бъде сключен договор с изпълнителя и той да започне работа


6. Сроковете за eID по спомен са между 12 и 18 месеца, т.е. в средата или края на 2022 г. ще имаме система. Чиято спецификация е писана 6 години и половина по-рано и вече не е напълно актуална (напр. вече е достатъчно сигурно да се записва частен ключ в мобилен телефон с Android или iOS; през 2016 г. не беше).


Защо е толкова важна електронната идентификация (за която съм писал доста)? Дългият отговор е в тази 40-минутна презентация от 2016 г. Краткият отговор е: защото


гражданите нямат налично и удобно средство да се идентифицират онлайн пред държавата.


Електронните подписи, които в преходния период (удължен от "2 години" на "докато стане") трябва да вършат тази работа, имат редица проблеми.


Първо - те са средство за подписване, не за идентификация и като такива нямат възможността в реално време да предоставят актуална информация за лицето извън записаната в удостоверението. Няма нужда да имаме саморъчен подпис, за да покажем на държавата (или дори на частни субекти) кои сме в онлайн среда. Трябва ни "виртуална лична карта", която обаче не може да се копира и фалшифицира. Електронни услуги за физически лица могат и трябва да се ползват само с идентификация, с малки изключения.


Второ - струват пари и поради това (без значение колко са евтини), не може да се постигне масовост сред гражданите. Така дори да има е-услуги, хората няма с какво да ги ползват. Пример - опашките пред НОИ през март, след като НОИ пусна доста услуги онлайн, но хората трябваше да се наредят, за да си вземат ПИК. При електронната идентификация положението е "апетитът идва с яденето". И трябва критична маса хора просто да разполагат със средството за идентификация в джоба си, за да потеглят нещата.


Примери за това много, като любимият ми е Естония срещу Финландия.


Естония дава на всички безплатна електронна идентификация,


Финландия я прави опционална и платена. 15 години по-късно Естония "изнася" електронно управление за Финландия, които изостават значително (опростявам историята, но е горе-долу така).


Трето - националната схема за електронна идентификация не е само средството (дали ще е карта, "флашка" или мобилен телефон). Тя е цялата инфраструктура, с която всяка електронна услуга да може да поиска идентификация от централизиран компонент, който да събере нужната информация в реално време. Националната схема е и компонент от системата за трансгранична електронна идентификация в рамките на ЕС (която не че е тръгнала успешно, но по други причини).


Без електронна идентификация, всяка електронна услуга има много малка аудитория, което се потвърждава и от данните - извън услугите на НАП, които НАП активно промотира заедно със своя ПИК, използването на почти всички останали е минимално и доста неудобно.


Защо не е станало още? Всички политически решения по пътя от 2017 г. досега са лоши -


спиране на отделната процедура; обединяване с голяма поръчка без реална нужда от това; засекретяване и избор на утежнена процедура; процедура, която не е разделена на лотове, позволяващи различни изпълнители; бавене.


Така при напълно готова документация и финансиране, цял мандат не стига дори да се започне работа по най-ключовата система за електронното управление. Всички останали институции (вкл. ЦИК за пилотното дистанционно електронно гласуване) пък се оправдават "ами тя е в МВР системата, ние нищо не можем да направим".


Та така за управленския капацитет, визията и стратегическите проекти за модернизация на страната. Кой щял да дойде след оставката.. 'Де да знам, дано някой, дето да може за един мандат поне договор да сключи.

Избори 2022


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK