Филиали на аптеки или вендинг апарати за лекарства в селата

Забраняваме ви да имате повече от 4 аптеки, нямате право на филиали, но пък ние ще разположим вендинг машини в селата с помощта на правителството – това не звучи като честна игра.

© Анелия Николова

Забраняваме ви да имате повече от 4 аптеки, нямате право на филиали, но пък ние ще разположим вендинг машини в селата с помощта на правителството – това не звучи като честна игра.Анализът е от Седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


Преди около два месеца писахме (виж "Депутатите не искат аптеки в малките населени места") за странния парламентарен път на промените в Закона за лекарствените продукти в хуманитарната медицина, които предвиждаха създаването на филиали на аптеки в малките населени места, но в последния момент тези текстове бяха изненадващо отхвърлени.


В последните дни има ново развитие по темата, след като правителството подкрепи проект за вендинг апарати за медикаменти, които да бъдат разположени в селата и да бъдат управлявани от кол-център в "София тех парк" (виж повече детайли тук и тук). Тази новина ни дава повод отново да се върнем и
да хвърлим светлина към развитието на целия казус.


Промените в Закона за лекарствените продукти в хуманитарната медицина са внесени още на 9 януари 2020 г. и престояха в парламентарните комисии над шест месеца, включително и по време на карантината. Промените предвиждат създаването на филиали на аптеки, тоест право да се осъществява дейност на втори и следващ адрес, в населени места с недостиг на аптеки. Условията са облекчени, в това число дейността може да се извършва от помощник-фармацевт, които да работи по 4 часа на ден и то само през някои дни от седмицата. Предложението е на правителството, а мотивите са подписани от Бойко Борисов.


Тъй като в законопроекта се предвиждат множество промени, тази тема не излиза на преден план. Не виждаме тя да се коментира в детайли и в повечето становища на заинтересованите страни. В края на март ИПИ публикува дискусионен материал за вредния ефект на популизма и регулациите върху някои сфери на стопанския живот, като една от основните теми е именно законодателните пречки и липсата на аптеки в малките населени места (виж тук).


В този материал много ясно е описан


проблемът - липсата на достъп до лекарства в селата


и различните нерегламентирани начини за снабдяване с такива, както и опитът на множество страни в Европа за справянето с този проблем. Такива са филиалите на аптеки, пунктове за събиране на рецепти и получаването на лекарства по куриер, мобилни аптеки и т.н. Примери много, а най-разпространеният безспорно са филиалите на аптеки, които функционират при облекчени и по-гъвкави условия.


На 14 юли 2020 г., по време на второ четене в Комисията по здравеопазване, текстът за филиалите изненадващо отпада. Предложението да отпадне е на Даниела Дариткова (ГЕРБ). Интересно е, че Лъчезар Иванов (ГЕРБ) се опитва да направи редакция - заменя думата "недостиг" с "установен недостиг" и думите "втори и следващ адрес" с "втори и трети адрес". Очевидно това е в отговор на редакционни коментари по текста и опасения, че някой може да отвори неограничен брой филиали. При тази редакция на практика биха били възможни само два филиала на аптека.


Редакцията обаче е оттеглена и филиалите на аптеки отпадат от законопроекта -


при това в някакъв вътрешен дебат в рамките на управляващата партия.


Не е ясно защо, но това решение не предизвиква сериозен интерес. Макар масово да е признато, че има проблем с достъпа до лекарства в малките населени места, предложението да има филиали на аптеки и последващото му отхвърляне, не водят до някаква обществена реакция. Единствената статия по темата е в бюлетина на ИПИ (виж тук). В резултат на тази статия, седмица по-късно Нова телевизия правят репортаж, следвайки с камера примерите по селата от дискусионния материал на ИПИ, който за пореден път показва колко тежък е проблемът. След този репортаж темата съвсем затихна.


Тази седмица стана ясно, че правителството е подкрепило проект за вендинг апарати за лекарства, които да бъдат разположени в малките населени места из страната. В проекта на компанията се предвижда дори да са достъпни лекарства с рецепта, като има възможност за


директна видео връзка с фармацевт, който да е в кол центъра в "София тех парк".


Всичко това обаче не е възможно по закон. Нормативните проблеми са много, като основният е, че лекарства с рецепта не могат да се продават извън аптеки, а аптеката е физически обект, не виртуален такъв. Прегледът на детайлите по инвестиционния проект показва, че за да се реализира тази идея, трябва да се промени законът, тоест темата да се върне в парламента. Затова е създадена и междуведомствена група за осигуряване на институционална подкрепа на проекта.


Трудно е да приемем, че така изложената хронология е просто ред от случайни събития. И двете идеи - филиали на аптеки и вендинг машини, са в посока решаване на проблема с липсата на достъп до лекарства в малките населени места. Филиалите обаче ги има в цяла Европа и са сравнително просто и децентрализирано решение - облекчаваш изискванията и оставяш различните собственици на аптеки да търсят решение, отваряйки филиали в района на основния си обект. Това се отхвърля за сметка на конкретно инвестиционно намерение, което фокусира дейността изцяло в една компания, при това с подкрепата - включително с ангажимент за нужните законодателни промени - на държавата.


Забраняваме ви да имате повече от 4 аптеки, нямате право на филиали, но пък ние ще разположим вендинг машини в селата с помощта на правителството - това не звучи като честна игра. Няма нищо лошо в това някой да има брилянтна дигитална идея за по-добър достъп до лекарства и да намери финансиране (основното е от банка) за реализирането й. Избирателният подход обаче оставя лош вкус. Докато скачаме в дигиталния свят на лекарствата, можем поне да премахнем и някои от глупавите регулации пред физическите аптеки.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  Сега от самолечение и лечение по незаконни дрогерии и аптеки без фармацевти по селата умират хиляди , а с вендинг апаратите ще стане още по страшно ,никъде по света няма свободен достъп до лекарства без лекарско предписание ,първенец е България , тук всичко може ,затова сме първенец и по смъртни случаи на глава от населението , при това ,ако се направи проверка ,колко от загиналите са търсили регламентирана лекарска помощ преди смъртта си , ще се окаже не повече от 10-15 % ,което е показателно за причините за смъртта и тежките усложнения при пациентите ,това важи и за градовете .

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4225 Весело

  А нашумялата председателка на бълг. фарм. съюз днес дори каза, че била изненадана!?
  Ей за такъв "специалист" става дума...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3951 Неутрално

  Значи машини за гласуване не може щото имало които нямало да могат да работят с тях ама машина за лекарства може.Явно се разчита,че неволята ще ги научи.

 4. 4 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Българинът обича регулациите. Затова сме стигнали под кривата круша.

 5. 5 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 838 Неутрално

  А нашумялата председателка на бълг. фарм. съюз днес дори каза, че била изненадана!? Ей за такъв "специалист" става дума...
  —цитат от коментар 2 на hamiltonf


  Когато мафията си прави далаверата то може да изненада всеки специалист!

 6. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  Днес слушах дебат по темета по радиото. Голям рев голяма съпротива, АМА в това има ОГРОМЕН ПОТЕНЦИАЛ.
  Може да се направи разпознаваема за машината рецепта и поставянето и в нея да дава лекарствата. Може рецептата да остава в машината, може да я връща. Но има голям потенциал.

 7. 7 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 775 Неутрално

  "На 14 юли 2020 г., по време на второ четене в Комисията по здравеопазване, текстът за филиалите изненадващо отпада. Предложението да отпадне е на Даниела Дариткова (ГЕРБ). "

  Усетили са се, че това всъщност не е малък пазар и са спрели законопроекта докато се намери "правилния" човес за него.

 8. 8 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2812 Неутрално

  Пълни малоумия! Вместо да се направи нужното за сертификацията на пътуващите аптеки, се измислят какви ли не дивотии. Частника го беше измислил много добре - оборудван бус, който обикаляше селата веднъж седмично и снабдяваше с най-често търсеното, като приемаше поръчки за по-специфични препарати. Ама чиновниците нали трябва да прецакат всичко...

 9. 9 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1931 Неутрално

  Значи машини за гласуване не може щото имало които нямало да могат да работят с тях ама машина за лекарства може.Явно се разчита,че неволята ще ги научи.
  —цитат от коментар 3 на chicago514


  Разчита се, по схемата да се източат още едни милиони от новото КТБ - Първа Инвестиционна Банка, а после съдбата на целия "проект" ще иде при Булгартабак ..... разбира се, и държавната цицка ще пусне малко, за къде без нея ?!

  На всеки му е ясно, че това е пълна простотия и е абсурдно като идея, но явно целта е просто да се гепят още едни милиони.

 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2969 Неутрално

  Новата Лафка?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1838 Любопитно

  Не виждам кво толкоз да се продава аспирин, аналгин, витами ц, лекопласт от автомат.

  В Русия съм! В Русия съм!
 12. 12 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  корумпираните политици трябва да се гонят с шутове от икономиката!

 13. 13 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2518 Неутрално

  До коментар [#11] от "Веселин Дечев":

  Презервативи, дамски превръзки, вазелин, синьо хапче и т.н.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 14. 14 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  Бендинг апарати е по-кул.

 15. 15 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1931 Неутрално

  Не виждам кво толкоз да се продава аспирин, аналгин, витами ц, лекопласт от автомат.
  —цитат от коментар 11 на Веселин Дечев


  На кого да се продава - на бабата, дето едва пред носа си вижда, па какво остава да чете сложните надписи на лекарствата през някакво стъкло .... или на неграмотния циганин ?! Щото по селата това е контигентът - изчезващия вид на престарели селски хора и цигани.

  Да не говорим, че това е идеална клопка за циганите - спокойно ще причакват около автоматите старите хора и ще ги обират, защото знаят, че носят пари за лекарството си.

 16. 16 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2518 Весело

  До коментар [#15] от "Alex Ivanov":

  Ми закривайте ги тогава селата. Само пари абат от бпджета.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 17. 17 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3010 Весело

  Вендинг супер идея - аспирин , кокаин , морфин ...

 18. 18 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3010 Весело

  Вендинг супер идея - аспирин , кокаин , морфин ...

 19. 19 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1931 Неутрално

  До коментар [#15] от "Alex Ivanov":Ми закривайте ги тогава селата. Само пари абат от бпджета.
  —цитат от коментар 16 на DDR


  Не става въпрос за закриване. Просто тези хора не може да ги караш да си пазаруват от автоматите. Бабата взима 170 лева пенсия, примерно, ще иде, понеже не вижда добре или не разбира много, ще натисне накрая някое друго лекарство и 40-те й лева ще отидат на вятъра .... кой ще отговаря после за това ??!

  Далеч по-удачен вариант е веднъж-дваж седмично да минава бус на някоя аптека, вътре ще има човек, който да консултира хората и така грешки няма да стават. Все пак това са възрастни и немощни хора, те са почти като бебета, не можеш да ги оставиш сами да се оправят с неща, които очевидно са им неясни.

 20. 20 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4346 Весело

  До коментар [#13] от "DDR":

  Тъкмо щях да подскажа и ти ме изпревари. Само тези "вендинг апарати" - буквално копие на американския термин не могат ли да бъдат прости "автомати за .."?

 21. 21 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4390 Неутрално

  До коментар [#11] от "Веселин Дечев":

  Не виждаш, защото нечетеш! Става въпрос за лекарства, които се продават САМО с рецепта!

  Значи машините да гласуване са неприемливи, защото възрастните биха били оцъркани, но "виртуална" аптека е ОК, дащото възрастните нямат проблеми с вендинг машини и с интернет!

 22. 22 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4390 Неутрално

  До коментар [#20] от "daskal1":

  Даскале, едно време даскалите поне четяха! Да беше прочел, че става дума за рекарства с рецепта!

 23. 23 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2518 Неутрално

  До коментар [#20] от "daskal1":

  Или ”лекомат” (от ”лек” и ”автомат”) ама друго си е ”вендингмашина”😉
  Като сравнявам българският с останалите славянски езици, които владея, не мога да не се съгладя с ефин мой литовски приятел, дето покрай работата си научи прекрасно бългсрски. Та той казва, че бил много лесен —една четвърт английски думи, горе долу толкова немски, толкова се и припокриват с руския и му останало да научи малко турски думи и други непознсти нему славянски.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 24. 24 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2518 Неутрално

  До коментар [#19] от "Alex Ivanov":

  Така е. Тука съм напълно съгласен.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 25. 25 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2771 Любопитно

  "Забраняваме ви да имате повече от 4 аптеки, нямате право на филиали, но пък ние ще разположим вендинг машини в селата с помощта на правителството - това не звучи като честна игра."
  ============
  Искам да видя малко село с повече от 4 аптеки!
  И защо решихте, че автоматите ще пускат всички лекарства? Аспирин се продава и без рецепта. Хората си запечатват бурканите с чушки с аспирин.
  Всичко опира да начина на поднасяне на информацията, а тук е ясно къкъв ще е.

  Еретик
 26. 26 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  Вендинг автомат за рекарства е безумие. Контролът върху копуваните медикаменти най-добре се осъществява от фармацевтите, които ги продават в аптеките. Да пуснеш вендинг продажба на лекарства означава да се насърчи самолечението, което води само до едно: срив в здравното състояние на "електората".

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 27. 27 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1450 Весело

  Това е буземна идея!
  Впрочем,какъв вой се вдигна едно време заради тезата *един фарамацевт - една аптека*.Помните ли?
  А сега и лекари,и търговци на едро,и производители имат ВЕРИГИ ОТ АПТЕКИ!
  Да са паднали цените?
  Не!
  Е,тогава защо беше воят - за *правата на пациентите* или за печалбите на гореизброените?

 28. 28 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4225 Весело

  До коментар [#26] от "olexander":

  Така е, отделно е задължителна и верификацията на всяко излязло от продажба лекарство, в сила от 30.08.2020 г.
  Между другото, цялата икономическа обосновка на тази мега идея ми е много интересна, за да се обслужват над 1000 автомати, пръснати из цяла България, трябва да има поне 30 автомобила, на смени с по 2 шофери, и всички разходи към тях, отделно развита складова база, а склада на Марешки, Фармнет, няма такава. Пак отделно, цените на продаваните от тези лекарства и ОТС продукти ще са с максимални, пределни цени, а купувачите, дори и по села и паланки не са прости, всеки вече е намерил начини да се снабдява до най-близки градчета или места с аптеки, свикнали са на личния контакт с фармацевта, обслужващ ги от години, знаещ всичките им проблеми. И какъв оборот ще правят, макс на ден 300-400 лв., с печалбата от които дори няма да си покриват оперативните разходи. Въобще, някаква абсолютно губеща икономическа единица.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 29. 29 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4390 Неутрално

  До коментар [#28] от "hamiltonf":

  Губеща, губеща, но държавата ще помага! То и разпространението на вестници е губещо, но държавата плаща!

 30. 30 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1931 Неутрално

  Няма нищо губещо, аз ви посочих вчера .... ще се тегли многомилионен кредит от КТБ-2, тоест "бизнесмените" зад този "проект" няма да извадят и 1 лев от своя джоб. Държавата пък щяла да поеме оперативните разходи ..... накрая това новоучредено дружество ще фалира и ще завлече КТБ-2, а "бизнесмените" ще са напред с няколко милиона .... за епилог, ние с вас ще покрием "капиталовите дупки" на КТБ-2 на двойни и тройни надпазарни цени, за да не си загуби мажоритарният дял г-н Цеко Минев .....

 31. 31 Профил на zdra4
  zdra4
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Приветствам. Сигурен съм, че вендинг машините и видеоконферентните връзки с фармацевятите в кол-центъра ще решат проблемите сс снабдяването с лекарства на старците по селата.
  На маймуни ни обърнаха, маа му. ОСТАВКА!

 32. 32 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1807 Весело

  Не виждам кво толкоз да се продава аспирин, аналгин, витами ц, лекопласт от автомат.
  —цитат от коментар 11 на Веселин Дечев


  И аз се чудя - що не ги продават тия хапчета по супермаркетите. Влизаш и купуваш на килограм - диацетилморфин (хероин), кокаин, отрови за мишки, за жени, за политици, каквото душата ти сака. И без това такива като Вас не ги интересува дозировка, срок на годност, странични реакции. Както забърканото палмово масло се продава за сирене, така и забърканото нишесте под формата на таблети може да се пласира за аспирин. Какво значение, че се нарушават нечии търговски марки (Байер) и отговорности по фармакологично наблюдение!?

 33. 33 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1807 Весело

  До коментар [#31] от "zdra4":

  "ще решат проблемите сс снабдяването с лекарства на старците по селата."

  Ако "старците" знаеха какви лекарства да пият (има кой да ги прегледа и да им предипише нужните лекарства) и можеха да си платят лекарствата, тогава чак би възникнал проблем със "снабдяването", от такова, селско снабдяване. Защото проблем със снабдяването има в цялата страна и неговото име е "реимбурсация" (НЗОК плаща от 10 до 100% цената на лекарството). Но до този проблем ганглиите на Петър Ганев не достигат, защото действието е анти пазарно (цената се определя от лекарствената ефективност, а не от търсенето и предлагането).

 34. 34 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1807 Весело

  До коментар [#28] от "hamiltonf":

  "цялата икономическа обосновка на тази мега идея ми е много интересна"

  Икономическата обосновка се нарича "паралелен износ" след "усвоена" реимбурсация. Не случайно в схемата е Емил Папазян (дружеството за бързи кредити в Ямбол "Кредилайн", чиито собственици бяха арестувани през 2013 г. за силово събиране на кредити.).

  Купуваш 1000 ампули (Херцептин), всяка по 800 лв. (платени от НЗОК) и вместо във вендинг машината, паралелен износ за Германия (всяка ампула по 500 евро). Нема шофьори, автомобили, складове - една пратка и малко документи и, воала, 100 хил. лв. чиста печалба, без подкупите.

 35. 35 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1807 Весело

  "Нормативните проблеми са много, като основният е, че лекарства с рецепта не могат да се продават извън аптеки, а аптеката е физически обект, не виртуален такъв."

  Проблемите не са от нормативен характер, а от обществен характер - каква част от стойността на лекарствата (лечението) се покрива от здравната осигурителна вноска.
  Лекарствата с рецепта не се "продават", а се предписват и се записват в рецептурната книжка. Вендинг машината нищо не записва и свободно може да бъде източвана.
  Аптеката не е "физически обект", а здравно заведение - "продавачът" е отговорен за здравето на "купувача". А част от лекарствата се водят на "специален отчет" (по зелена рецепта).
  Просто не разбирам защо калпазани от една фондация, фондация "Институт за пазарни изследвания", които нито разбират, нито са сертифицирани като медици се занимават с проблеми, от които нищо не разбират. Щели били да развиват информационните технологии ("Развитието на информационните технологии всъщност позволява прехода и на традиционните услуги към нов модел, който не се нуждае от тежки регулации."), па тия "информационни технологии" са толкова тъпи, че за 20 години една персонална електронна здравна карта не могат да създадат - отиваш в аптеката, вкарваш здравната карта в "аптеко-мата" и се вижда кой какво е предписал, на каква цена и каква е наличността от здравните осигуровки. Нема "наличности", вадиш платинената кредитна карта и … плащаш кат "бял човек", без реимбурсации, обслужване на паралелни износители и други паразити по "здравните канали".

 36. 36 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  До коментар [#26] от "olexander":

  Проблема е ,че фармацевтите направиха по селата дрогерии ,в които няма фармацевт ,а сестра ,фелдшер ,санитар , те продават всичко и на всеки желаещ ,без санкция от лекар , това води до голяма смъртност там ,а в същото време ,в другите страни ,това снабдяване на отдалечените райони е оставено на личните лекари ,даже се правят и бонуси за това , същите преглеждат и снабдяват хората с необходимото ,тук се прави точно обратното ,лансират се незаконни структури ,които се занимават само с продажби и печалби ,а в същото време масата население предпочита да се лекува директо и само , за да спести 1 или 3 лева от прегледа на лекаря , така практиките на лекарите по селата постепенно се обезмислят и лекарите напускат масово тези райони ,това затруднява още повече населението по отношение медицинско обслужване .

 37. 37 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  До коментар [#35] от "wanderer":

  А мястото на лекаря къде е в системата ,която предлагаш ,особено на платинените карти , да си чувал някъде по света ,някой да ти дава лекарство без да си получил преди това рецепта от лекар ,май няма а ,пак ноу хау в България !

 38. 38 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4225 Весело

  До коментар [#34] от "wanderer":

  Хиляда ампули няма как да купиш, вече и 10 не може да купиш, особено пък по НЗОК...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 39. 39 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4225 Весело

  До коментар [#36] от "edin drugii":

  Доста преувеличено, истината е, че селските лекари, обикалящи села вършат точно това, няколко такива зареждат от нас, уж за спешни шкафове, имам представа за какво става дума...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 40. 40 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Вече очаквам фрази от типа на ; Да се видим на по Фервекс
  Или ; Ще те черпя един Фенобарбитал 😁😁. В Матушката има подобни автомати , и там се продава Боярщник . Тая идея идва от там 😃

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK