Бюджет на светло: да открехнем врата към кухнята

Бюджетният процес трябва да се отвори за обществен и политически дебат – но далеч преди традиционните среднощни парламентарни заседания през декември.

© Велко Ангелов

Бюджетният процес трябва да се отвори за обществен и политически дебат – но далеч преди традиционните среднощни парламентарни заседания през декември.Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


От средата на лятото почти всекидневно се предлагат, а често - и оттеглят, предложения за икономически и социални мерки, които пряко или косвено се отразяват на публичните финанси. Политическата криза тази година прави така, че всяка идея се разглежда в контекста на вече стартирала предизборна кампания. Вероятно зад много от приетите или все още обсъжданите мерки има точно такъв мотив. Ако правителството иска да убеди гражданите в обратното, трябва да покаже, че промените в данъците и разходните политики са подчинени на някакъв поне минимално координиран общ процес по анализ, мислене, смятане, обсъждане и спор.


Това няма как да стане, ако чуваме идеите между репликите на различни политици в лайфстайл предавания през уикенда, в профилите на министрите в социалните мрежи или в репортаж за режим на водата в малко населено място.
Няма как и да се опровергаят съмненията, че правителството действа под натиск,


потушавайки потенциално недоволство с насочване на пари на данъкоплатците, ако за решенията научаваме от преразказ или съвместно изявление на представители на изпълнителната власт и синдикални лидери / браншова организация.


Същото се получава и когато за два дни се емитира дълг на относително голяма (за българските публични финанси) стойност, без да в предишните дни и седмици да е обсъждана актуализирана макроикономическа прогноза за 2020 и 2021 г. и новите приоритети, дори в общи щрихи, в бюджета за следващата година.


Това може да бъде избегнато. Накратко, бюджетният процес трябва да се отвори за обществен и политически дебат - но далеч преди традиционните среднощни парламентарни заседания през декември. Ето четири стъпки за по-прозрачно формулиране на приоритетите на фискалната политика и по-ефективни разходни програми:


Първо, Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание да организира изслушване на министъра на финансите по одобрената от правителството средносрочна бюджетна прогноза. Обичайно прогнозата се приема от Министерския съвет през април, така че тази дискусия може да се проведе до средата на май. Разбира се, изслушването трябва да е отворено


както за всички народни представители, които имат интерес, така и за неправителствени организации.


Фискалният съвет също трябва да бъде част от изслушването като представи своята позиция. Смисълът от подобна стъпка е изпълнителната власт да заяви и аргументира основните промени в политиката, които възнамерява да реализира през следващата година. Министърът на финансите трябва да обвърже промените и с анализа на резултатите от изпълнението на бюджета през предходната годината.


Второ, в началото на лятото програмните бюджети на министерства и други ведомства трябва да се представят за обществено обсъждане. Смисълът на програмното бюджетиране, както и наскоро отново припомнихме (тук) е институцията, която получава финансиране, да формулира какво иска да постигне, колко ще струва това и защо избраните програми и инструменти са по-добри от алтернативите. Това е етапът на избора на политика, в този момент има и смисъл да се води дебат защо се променя моделът/ някой параметър в модела за финансиране на лечения, детски градини, училища или социални услуги, защо се повишават едни заплати, а други - не, кои инфраструктурни обекти ще се финансират и т.н.


Същественото е, че към този момент вече са отчетени бюджетните програми за предходната година и


институциите ще трябва да обяснят публично защо правят или не правят промени в модела


и размера на финансиране на всяка програма, а няма да е лошо и да са подложени на натиск да премахват програми, които видимо са провалени и не водят до предварително декларирания резултат.


Към края на лятото или в началото на септември трябва да се отвори обществена дискусия по основните параметри, които изпълнителната власт възнамерява да предложи за одобрение в парламента. В този момент вече има и отчет за изпълнение на бюджета за полугодието на текущата година. Заедно с това, вече са минали обсъжданията по ключовите теми в програмните бюджети.


Правителството трябва да заяви ясно какви промени на основните параметри предлага в сравнение със средносрочната прогноза от пролетта и какво е мотивирало всяка от тях - дали с динамиката в икономическата активност, в резултат на консултациите по отделни секторни политики или след анализ на изпълнението на приходите и разходните програми до средата на годината.


Ако ще се предлагат значими промени - в основни данъци, в големи социални програми, в размер на обезщетения, в пенсионния или здравния модел - инициативата трябва да е на изпълнителната власт. Това оставя


време за съдържателна дискусия,


включва всички потенциално засегнати (не само работодателски организации и синдикати) и избягва непочтеното правене на политики с уж спонтанни предложения на народни представители в пленарна зала на второ четене на бюджетните закони.


Накрая, целият дебат като че ли се концентрира върху обещанията на политиците, а не върху реално свършената работа с публични средства. Затова е решаващо Народното събрание да прави изслушване на председателя на Сметната палата за обсъждане на одитния доклад за изпълнение на бюджета.


Представителите на народа трябва да знаят къде има провали в процедурите, неспазване на правила за управление на средствата и неефективност. Това трябва да се случва в нарочно заседание на поне няколко комисии освен тази по бюджет и финанси, при това - преди да започне обсъждането на законопроектите от новия бюджетен цикъл.


Когато независимата Сметна палата разкрие грешки и слабости, дълг на законодателите е да предизвикат промяна, а незнанието и незаинтересоваността не бива да се ползват за извинение.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Че кой иска бюджет на светло? Не и усвояващите. От години знаем как се "планира", а в края на годината еднокнижния усвоява на едро. Те шкафчета не се пълнят от въздуха, нито от прекрасни госпожи.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 2. 2 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2912 Весело

  Нищо от гореизброеното не се е случвало и няма начин да се случи при това управление. И ако това е реалността при най-важния закон за държавата - този за бюджета, какво да очакваме от останалото законодателство.
  Дано някаква нормализация започне да става при следващите на власт.

 3. 3 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 420 Весело

  Тази чудна фея, дето пълни шкафчето на Баце с евро и злато, да не се окаже Мента?

 4. 4 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2599 Весело

  аз може и не съм прав, обаче статия за бюджет без 2 цифри не одобрявам

 5. 5 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  До коментар [#2] от "boevbisser":

  Дебат за бюджета не се е случвал ,но не ,че има и с кого да се случи де , при тези събрани червени другари в парламента ,единствения дебат е кой колко да открадне , само един Марешки не го допускат ,пък той им държи статуквото , та затова го оплюха ,охрачиха и осъдиха и смачкаха .

 6. 6 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2912 Весело

  До коментар [#5] от "edin drugii":

  Не ме карай рано сутрин да пусна една сълза за Марешки, няма да стане.
  А иначе смислени и конструктивни дебати за бюджета, т.е. как управляващите харчат нашите пари като данъкоплатци - няма по-важно нещо. Ако някой е чул поне веднъж последните години изявление я на премиер, я на финансов министър от рода: анализът ни сочи, че правителството ще даде .... лв., ефектът ще .... лв., алтернативата е ... лв., ако не дадем .....
  Нищо подобно - да гласуват депутатите каквото кабинета е предложил и точка.
  Е как това да продължава.

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Той Бойко вече 10 години така управлява, в хаос, че сега накрая ще променя модела. Няма стане!

 8. 8 Профил на space35
  space35
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Отново "статия" от измисления икономист, който не е барвал работа през живота си.

 9. 9 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3132 Неутрално

  Нормално и полезно е да се организира обществен и политически дебат преди внасянето на държавния бюджет за гласуване. Особено през последните 10 години. Към изброените от автора организации, поканени да обсъдят проектобюджета, бих добавила и Института за пазарна икономика. От началото на века от ИПИ ежегодно предлагат Алтернативен държавен бюджет, в който акцентират върху намаляване на пилеенето на публичните разходи; за реформиране на раздутата администрация и издръжка, за спорни капиталови разходи в края на календарната година; с възможности за намаляване на данъци и осигуровки; за финансова децентрализация.
  За подобно обсъждане и приемане на бюджет в рамките на 44-то Нар. събрание и настоящото правителство това е невъзможно, за съжаление.

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 10. 10 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 521 Неутрално

  В мутренските държави единственото което се случва е рекет,изнудване,заплахи,отнемане на бизнес и такса спокойствие.

 11. 11 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  аз може и не съм прав, обаче статия за бюджет без 2 цифри не одобрявам
  —цитат от коментар 4 на karatista


  Разбира се, че не сте прав.

  Статията не предлага бюджет, че да има числа в нея.

  То е като да Ви говорят за отглеждане на деца, а Вие да си повтаряте, че който не е правил деца за отглеждане няма какво да говори.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK