"Това е просто грип"

Става все по-трудно да впишем COVID-19 в графата "лека настинка".

© Надежда Чипева, Капитал

Става все по-трудно да впишем COVID-19 в графата "лека настинка".Анализът е препубликуван от "Тоест".


Тенисистът Григор Димитров, спортният министър Красен Кралев, телевизионният водещ Ути Бъчваров, анестезиологът и радиоводещ Мирослав Ненков, депутатът Хасан Адемов, фолкпевиците Галена и Деси Слава. Това са само част от известните личности у нас, които публично разказаха за боледуването си от COVID-19. Сред тях има различни случаи - хора, боледували тежко и дори лекувани за определен период в реанимация, и други, прекарали заболяването без никакви или с леки симптоми. Общото им послание е, че вирусът не бива да се подценява, а едно от най-честите определения, използвано от възстановилите се от болестта, е, че тя е "странна".


В световен мащаб, а и у нас обаче продължава да вирее съмнението в сериозността на COVID-19. Има и хора, които все още не вярват, че вирусът съществува.
Новият вирус е като сезонен грип - дезинформация или оптимизъм


Често протичането на COVID-19 се сравнява с това на сезонния грип. В самото начало на пандемията подобни твърдения преобладаваха, а социалните мрежи и форумите изобилстваха от таблици и графики с броя на загиналите от глад, катастрофи, рак и грип. Данните се ползваха като доказателство колко нерелевантни са строгите ограничения, въведени в борбата срещу заразата, и като довод, че няма нужда от паника. Както по света, така и в България, лидери и експерти на най-високо ниво поддържаха тезата, че SARS-CoV-2 причинява обикновен грип и мерките за овладяването му не бива да бъдат по-различни от тези при сезонните епидемии.


Интерактивна графика илюстрира добре, макар и не докрай прецизно, защо сериозността на болестта не трябва да се подценява.


"Това е просто грип"

© Global Burden of Disease study, Worldometers populations, Johns Hopkins COVID repository


През януари Световната здравна организация (СЗО) обявява епидемията от COVID-19 за извънредна ситуация в областта на общественото здравеопазване от международно значение. Към тази дата болестта действително е на последно място като причина за смърт сред близо 20 изброени, в които дори не са включени най-масовите "убийци" на населението на земята - исхемична болест на сърцето, инсулт, хронична обструктивна белодробна болест, алцхаймер. Липсата на пряко усещане за заплаха от новата болест и съвсем реалистичните страхове от по-стари и популярни зарази правят тезата за "обикновеността" на вируса близка, желана и изглеждаща достоверно. За кратко.


Респираторно заболяване ли е COVID-19


Въпреки първоначалните хипотези, че SARS-CoV-2 е поредният коронавирус, предизвикващ сезонно респираторно заболяване, след значителните проблеми с лечението на тежко болните науката потърси отговорите в други посоки. Поредица от изследвания установиха, че вирусът всъщност може да засегне всеки орган, включително кръвоносната система. Теорията, че COVID-19 е по-скоро възпаление на съдовата система (васкулит), а не респираторно заболяване, беше популяризирана у нас най-вече от пулмолога д-р Александър Симидчиев, чиито медийни изяви по темата получиха широк отзвук. Той и други медицински експерти положиха усилия да оборва представата за болестта като "лека", "респираторна" и "сезонна".


Въпреки всички научни доказателства обаче сравнението със сезонните респираторни заболявания продължава да циркулира като легитимна гледна точка дори в професионалния дебат по темата. Сред основните аргументи на защитниците на тази теза е, че известните досега данни за разпространението и смъртността от това заболяване приличат повече на тези на грипа, отколкото на тежки инфекции като рубеола и морбили например. Един от защитниците на тезата у нас е председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, който от самото начало на пандемията акцентира върху несъразмерния според него отговор срещу заразата, който създава по-големи рискове от самата болест.


Специфичното за тази трактовка е, че тя стъпва на верни факти и поставя действията на официалните власти не само у нас, но и в целия свят под въпрос - и така звучи като аргументирана и логична критика. Тази теория, която често предлага превратна интерпретация на числата, пропуска един ключов детайл - в основата на агресивните мерки срещу разпространението на SARS-CoV-2 от самото начало на кризата стои не това, което световната наука знае за вируса, а това, което не знае за него.


"Леталитет" и "тежко протичане"


Колко от заразените с новия коронавирус се разболяват тежко? А колко умират?


Изчисляването на тези два параметъра e един от факторите, които могат да дадат отговор на въпроса за сериозността на дадено заболяване. Вирусът ебола например буди изключителна тревога, тъй като само тазгодишният епидемичен взрив е убил около половината от засегнатите, а през годините смъртността варира между 25 и 90%.


Все още е трудно да се направят прецизно подобни калкулации за разпространението, тежестта и смъртността на COVID-19, тъй като заболяването е ново. В началото на август СЗО публикува научно писмо, в което подробно обяснява принципа за определяне на смъртността на това заболяване. Учените обясняват, че се наблюдават два различни коефициента - IFR (infection fatality ratio), който показва съотношението на броя починали към общия брой заразени, и CFR (case fatality ratio), или леталитет, който отразява броя починали към броя доказани случаи. Заради различията при изчисляването на двата коефициента се говори за "смъртност" от под 0,1% до над 25%.


От друга страна, самото изчисляване на евентуалния брой заразени е резултат от допускания и предположения, а не точна сметка. За да онагледи този проблем, сайтът Our World in Data публикува диаграма, включваща данни от Съединените щати за доказаните случаи на коронавирус и оценка за истинския брой на заразените според четири от най-използваните математически модели. Вероятността реално заразените да са много повече от доказаните е видима и в четирите модела. По въпроса колко точно са заразените и как болестта се развива във времето обаче, моделите предлагат напълно различни резултати.


В не един научен материал се отбелязва, че трябва да се отчетат значителните разлики на възрастова основа, заради които осредняването на леталитета също би довело до некоректни изводи.


За "тежко протичане" на COVID-19 може да се говори при определени медицински критерии, разписани от международните професионални организации. Един от най-ясно разпознаваемите от неспециалистите симптоми е дихателната недостатъчност. Все още липсва категоричен научен консенсус по отношение на риска от тежко протичане на заболяването, тъй като освен по възрастови групи, разлики се отчитат и при наличието на други фактори - като съпътстващи заболявания - и дори според държавата.


Въпреки всички условности, в скорошна публикация в медицинското издание The Lancet се прогнозира, че вероятно около 4% от световното население е заплашено от тежко протичане на COVID-19, като при мъжете рискът е два пъти по-висок (6%), отколкото при жените (3%). Делът на уязвимите групи е най-голям в страни със застаряващо население, африкански държави с високо разпространение на ХИВ/СПИН и малки островни държави с широко разпространение на диабет. Ключов фактор при оценката на риска се оказва наличието на диабет и хронични бъбречни, сърдечносъдови и респираторни заболявания.


На този етап от развитието на пандемията математическите модели не могат да дадат точни отговори. Но изминалите девет месеца от началото на коронакризата бяха достатъчни, за да покажат, че тревогите около новото заболяване може да се окажат дългосрочни.


Свидетелства за боледуване, продължаващо по 10-12 или над 15 седмици, се появяват в различни краища на света. Такива случаи бяха документирани и от световните медии и описани в социалните мрежи. Науката също потвърди някои от дългосрочните усложнения, причинени от COVID-19, и отхвърли други. Въпреки че научихме много за коронавируса от началото на пандемията насам, много от въпросите, засягащи хода на заболяването, все още нямат отговори.


Така наличната към момента информация за дела на смъртните случаи и на хората, които оцеляват след тежко протичане на болестта, може да се окаже недостатъчна за цялостна оценка на тежестта на заболяването. Едно обаче е сигурно - става все по-трудно да впишем COVID-19 в графата "лека настинка".


Дългосрочните ефекти на COVID-19 и защо е важно


Една от най-престижните болнични вериги в Съединените щати - Mayo Clinic, наскоро публикува статия, в която обобщава на достъпен език най-сериозните доказани към момента дългосрочни усложнения на COVID-19. В материала се посочва, че повечето от боледувалите се възстановяват напълно в рамките на няколко седмици. Но при други - дори такива с леко протичане на заболяването, симптомите не отминават дори след първоначалното възстановяване. Най-често те продължават да страдат от умора, кашлица, задух, главоболие, болки в ставите. Екипът на Mayo Clinic изрежда и кои са уязвимите органи и системи - сърце, бели дробове, мозък, кръвоносна система.


Опровергава се и първоначалното убеждение, че здравите млади хора не са толкова застрашени от заболяването. Изследването на леките случаи е особено предизвикателство за медиците, тъй като много от пациентите съобщават за продължителни прояви на някои симптоми, дълго след официалното си излекуване.


Заради недостатъчната, а на места и липсваща диагностика обаче проследяването и изучаването на усложненията често е възпрепятствано. Например анкета, направена в Холандия, разкрива, че почти три месеца след появата на първите симптоми, 9 от всеки 10 души съобщават, че имат проблеми с извършването на обикновени ежедневни дейности. 1622 души със съмнение за коронавирус са участвали в проучването, но 91% не са били хоспитализирани, а 43% изобщо не са били диагностицирани от лекар.


В изследване на Кралския колеж в Лондон се предполага, че едва 52% от преболедувалите във Великобритания са оздравели за по-малко от 13 дни. Проучването включва както тежки случаи, лекувани в интензивно отделение, така и хора, прекарали заболяването у дома с леки симптоми. Друго английско проучване, публикувано в специализираното издание за неврология Brain, докладва за увреждания на нервната система, причинени от COVID-19, като някои от усложненията не са свързани с това дали болестта е протекла леко, или тежко.


Изследвани са хора, при които болестта не е дала никакви респираторни симптоми, и неврологичните разстройства са били първият и единствен симптом на COVID-19. Документирани са случаите на 43 души на възраст между 16 и 85 години с различни форми на мозъчно увреждане вследствие на прекараната инфекция.


През лятото репортаж на британската телевизия Sky News разказва за болницата в италианския град Бергамо, един от най-засегнатите от заразата райони в световен мащаб. Местните лекари проследяват състоянието на хората, лекувани от COVID-19 в най-тежките седмици на епидемията през март и април. Психоза, безсъние, бъбречна болест, гръбначни инфекции, инсулти, хронична умора и двигателни проблеми са сред най-сериозните усложнения, останали след излекуването на пациентите, споделят италианските лекари пред телевизията. Те подчертават, че според тях става дума за системна инфекция, която засяга всички органи в тялото, а не за респираторно заболяване, както се смяташе в началото на пандемията.


Проактивното издирване на пациентите е провокирано от предишно малко проучване, което сочи, че над 87% от пациентите страдат от поне един симптом, който не отминава дори след като болните се смятат за излекувани.


Както всяко друго ново явление, и тази болест формира свой собствен речник. Описаните по-горе случаи получават общото наименование long COVID, или на български - "дългопротичащ ковид". Понятието възниква спонтанно, тъй като в държавите с масово разпространение, като Великобритания и САЩ, се появяват много пациенти, съобщаващи за продължително неразположение, които много дълго време не са тествани. Понятието е възприето и от медицинската общност, като в началото на септември престижното научно издание British Medical Journal дори организира уебинар за специалисти със съвети как да диагностицират и лекуват пациенти с "дългопротичащ ковид".


Сериозно, но не безнадеждно


Данните за много пациенти с дългосрочно проявяващи се симптоми в условията на липсващо специализирано лечение мотивират специалистите да търсят алтернативни решения за тези случаи. Репортаж на Си Ен Ен от Международния конгрес на Европейското дружество по белодробни болести съобщава за изследване, което дава надежда за по-бързо възстановяване с помощта на точна двигателна и респираторна рехабилитация. Любопитен детайл е, че рехабилитацията повлиява позитивно дори върху психо-неврологичните симптоми, като депресия и тревожност.


Не трябва да забравяме обаче, че далеч не всички въпроси около COVID-19 са получили своите отговори и не е изключено изследванията по темата отново да променят разбирането на медиците за същността на заболяването, неговия ход и лечение.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (131)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  Не казвам, че няма COVID.
  Не казвам и че е края на света.
  казвам, че няма на кого да се вярва.
  И тази статия илюстрира прекрасно тезата - една графика и хоп - вижда се веднага колко е смъртен грипа.
  Чакайте де, а кой реши от COVID ли се мре или не?
  По-важно - има ли по-висока смъртност в абсолютни числа спрямо предходните години?
  Що не започнете с тези простите и лесно смилаеми данни преди да изпедепцате едни внушителни графики , които абсолютно всичко могат да означават?
  Самата статия дава противоположни тези.
  Прави обзор на това къде какво е направено или се прави, но не дава яснота по основни въпроси.
  И не е любопитен детайл, а отколешен факт, че "[двигателна и респираторна] рехабилитация повлиява позитивно дори върху психо-неврологичните симптоми, като депресия и тревожност."

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 2. 2 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 206 Неутрално

  Това е просто една настинка. Целта е една, 1% от хората да се обогатят още повече за сметка на останалите 99%. Това става със затваряне на малки бизнес предприятия и убиване на средната класа. Преекспонираната настинка и задължителните карантини направиха точно това.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 3. 3 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Това е по-леко от настинка. Спомнете си за 37 заразени от ямболско предприятие. 2-ма имали симптоми. Има ли такъв грип?
  Е, ако преди това си злоупотребявал с разни химикали като настоящ или бивш спортист и черния ти дроб е скапан, тогава явно се превръща в болест.

 4. 4 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 999 Неутрално

  Вече и медиите се впрегнаха да ни убеждават колко сериозно е било това заболяване, но поне не ни тиражират ония снимки с внезапно умрелите в китайските магазини. В Германия, Испания, вече и във Франция се опитват да бият политиците заради Ковида, да внимават докторите. У нас са свикнали да ги бият, но за западните страни ще е ново!

 5. 5 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 999 Неутрално

  Това е просто една настинка. Целта е една, 1% от хората да се обогатят още повече за сметка на останалите 99%. Това става със затваряне на малки бизнес предприятия и убиване на средната класа. Преекспонираната настинка и задължителните карантини направиха точно това.
  —цитат от коментар 2 на radelmarfx


  Туризмът вече го съсипаха. Големите хотелиери и туристически агенции получиха от тиквите "мазнинка", но малките започнаха да затварят.

 6. 6 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  Комуто е съдено да се гътне от корона - няма да го отровят с новичок*...

  Интересно е, колеги, че е вярна и обратната хипотеза -

  Комуто е съдено да го отровят с новичок - няма да се гътне от корона...

  Постотвам - ако не беше разюзданата реклама никой нямаше да разбере за тоя грип...

  -
  заб.* - говорим за новичок - оригинал, а не за ментета.

 7. 7 Профил на Павел
  Павел
  Рейтинг: 260 Неутрално

  Графиката горе и за чеп за зеле не става, вижте данни от Worldometer:

  https://www.worldometers.info

  Сезонен грип: 361 855
  СПИН: 1 244 710
  Малария: 726 276
  Цигари: 3 701 433
  Алкохол: 1 852 892
  Самоубийства: 794 002

 8. 8 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 738 Неутрално

  СПИН е по-опасен и много повече хора загиват от него

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2784 Неутрално

  Това е просто една настинка. Целта е една, 1% от хората да се обогатят още повече за сметка на останалите 99%. Това става със затваряне на малки бизнес предприятия и убиване на средната класа. Преекспонираната настинка и задължителните карантини направиха точно това.
  —цитат от коментар 2 на radelmarfx  До коментар [#2] от "radelmarfx":

  Теорията ти издиша,защото този 1% който посочваш и без това е безгранично богат.

  Целта на измислената псевдо-либералите и глобалистите пандемия е да свали от власт Тръмп. Кратко и ясно.

 11. 11 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Това е просто грип"

  ---------------

  не съм чел статията,.
  това е ирония предполагам, и работника на БХК оборва тази теза.
  Това е нормалната инфо политика която се пропагандира от 6 месеца.

  За 6 месеца срещнах един човек които познава болен ("заразен") от Ковид.
  Един - цифром и словом съм чул да се знае че има вирус на Ковид.
  И така са 99% от тези които познавам, почти никои не знае и не е чул за такива болни от Ковид

  За каква "епидемия" говорим?
  епидемия - това е масовост, болест която е навсяъде около нас - роднини, комшии, колеги ....
  Такова няма в България, за хората които не са се ококорили 24 часа в ТВ и медиите.

 12. 12 Профил на Neal Oliver
  Neal Oliver
  Рейтинг: 667 Неутрално

  „Тенисистът Григор Димитров, спортният министър Красен Кралев, телевизионният водещ Ути Бъчваров, анестезиологът и радиоводещ Мирослав Ненков, депутатът Хасан Адемов, фолкпевиците Галена и Деси Слава. Това са само част от известните личности у нас, които публично разказаха за боледуването си от COVID-19.“

  Не съм се и съмнявал, че и те боледуват! И какво от това? Досега не смели боледували?

  Sapere aude
 13. 13 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Ярък пример за неглижиране и мангъровщина - случка от тръмпова Америка .
  Иде реч за некъф Джордж Флойд от Минеаполис .
  -----------------------------
  Coronavirus deaths and those of George Floyd
  George Floyd was infected with COVID-19, autopsy reveals
  Autopsy report: George Floyd had COVID-19
  -------------------------------
  Заразен с Ковид-19 - не спазва самоограничения , джитка насам-натам , няма никаква маска и не му пука , ходи вечерта да си купува пиячка с некви 20 долара там , отива близо до полицаите.

  И ако си служител на реда , или си в магазин , или си таксиджия , или просто си жител на Минеаполис - как ще се опазиш от такива , като Джордж Флойд ?

  "Не мога да дишам" ми не можеш зер , то оставаше и да можеш .
  Ковид-19 , Бро!

  Било "леко грипче" , а ?
  Ще се мре, яко ще се мре!

 14. 14 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Тенисистът Григор Димитров, спортният министър Красен Кралев, телевизионният водещ Ути Бъчваров, анестезиологът и радиоводещ Мирослав Ненков, депутатът Хасан Адемов, фолкпевиците Галена и Деси Слава. Това са само част от известните личности у нас, които публично разказаха за боледуването си от COVID-19.

  -------------------

  как пък един от тези " известните личности" не се включи на скаип да покаже колко тежко е болен !?

  така и другите селебритита по света - аз съм болен от Ковид, изчезва за 10 дена ... и след време 10-15 се показва и вика - излекувах се .
  След като се знае колко ресурс се вкара за пропаганда логично е да се мисли че някои от тези са наети за пропаганда.

 15. 15 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  тая графика се нуждае от още разяснения . некви шарени барове и числа . какви са тия числа , за какъв период от време , източник на данните - СЗО , Световната банка , ЦРУ ...

 16. 16 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Защо не се правят аутопсии на такива които ги пишат починали от Ковид?

  какво крие СЗО?

  иска да пише всеки които носи този вирус (един от хилядите вируси) и е умрял от сърце да е "жертва на ковида" , да ?

 17. 17 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Който седне на пейка - ще погине от ужасна гибел!

  Да не забравяме и птичия грип, който все още е тука и мълком коси, коси, коси ..
  Който яде птичи крак - той за мене е бунак!

 18. 18 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 426 Неутрално

  В световен мащаб, а и у нас обаче продължава да вирее съмнението в сериозността на COVID-19. Има и хора, които все още не вярват, че вирусът съществува.

  -----------------------

  Авторке, недек лъга !
  За това ли ти плащат - за да лъжеш?

  Вируси има хиляди и милиони, човека е ходещ развъдник на вируси.
  Питай си денталния лекар какво имаш в устата , какво вирее там.
  Хората не са хвнати от гората, че да не вярват че има вируси.
  Не вярват че Ковида е нещо кои знае какво , по опасно от грипа и подобни вирусни заболявания.

  ПО ОПАСНО не се вижда да е там където живеят хората ИЗВЪН телевизора .
  И затова ти и такива като теб ми дават примери от "телезията" и "медиите" за разни "селебрита" от Патагония и Лас Вегас.

  Нямам познат, и познат на по познат ... които да е бил болен от Ковид.
  Еле пък умрял.

  Това което хората не вярват защото то го няма около тях, а само в такива пропагандиски статии и подобни по медиите, е че този вирус Ковида (ребрандиран от корона, защо интерсно?) е такова страшно нещо че два месеца не можеше да отидеш и да минеш през алеите на Борисовата градина и до Витоша.
  Поставиха КПП на входа на градове и села ... какво е това чума ли е ?
  По улиците падат хора и умират?

  Тази очевидна психария засмърдя, и се постави на въпрос от хората с два грама мозък в главата.
  И от тези които не вярват на медиите, и на твоита медия също.

  Приказки от 1001 нощ за някакви свободни медии, дето казвали истината посредством хора независими и умни.
  Няма такива - и ти си работник на заплата в организации която има адженда да гони и да я набива на хораа в главите.

  затова не ви и вярваме.

 19. 19 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 999 Неутрално

  Защо в Дневник не пишат нищо за протестите в Марсилия?
  Защо в Китай вече няма болни?

 20. 20 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 993 Любопитно

  Общото им послание е, че вирусът не бива да се подценява, а едно от най-честите определения, използвано от възстановилите се от болестта, е, че тя е "странна".
  ....
  Ами то хубава болест няма, ама тука преиграха с паниката. Въпросът е защо? В голямата политика случайни работи няма. Кой и защо насади паниката и си прВи експерименти с КППта и локдауни?

  В Русия съм! В Русия съм!
 21. 21 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 341 Неутрално

  „Тенисистът Григор Димитров, спортният министър Красен Кралев, телевизионният водещ Ути Бъчваров, анестезиологът и радиоводещ Мирослав Ненков, депутатът Хасан Адемов, фолкпевиците Галена и Деси Слава. Това са само част от известните личности у нас, които публично разказаха за боледуването си от COVID-19.“Не съм се и съмнявал, че и те боледуват! И какво от това? Досега не смели боледували?
  —цитат от коментар 12 на Neal Oliver


  Ярък пример е боледувалият Мартин Камбуров ..

  Боледува, на 38 години е - а влезе на смяна в "Царско село" и веднага - гол !

  Това е днеска Ковид-19 ..

 22. 22 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#19] от "historama":

  щото у Лондон полицията бие , кога я замерят с бутилки вода : https://www.segabg.com/hot/category-foreign-country/9-dushi-sa-raneni-london-pri-protesti-sreshtu-merkite-okolo-virusa

  ''С арести и ранени приключи проведеният вчера протест в Лондон срещу новите мерки за ограничаване на коронавирусната инфекция. Ранени са поне трима от протестиращите и 6 униформени, арестувани са 16 души, съобщава BBC. Полицията е разблъскала тълпата с палки на площада Трафалгар, след като към униформените са полетели бутилки и вода.''

 23. 23 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 999 Неутрално

  "..В световен мащаб, а и у нас обаче продължава да вирее съмнението в сериозността на COVID-19. Има и хора, които все още не вярват, че вирусът съществува..."

  Наде, никой не се съмнява, че вирусът съществува! Ама вируси са съществували откак свят светува! И от няколко хиляди хората вече се нароиха до няколко милиарда! Но приходите от туризма тази година се сринаха с 80%,, а познавам туроператори, които похарчиха хиляди за туроператорски застраховки и такси по банковите си сметки, но и стотинка не получиха от широко рекламираните помощи за сектора.

 24. 24 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2236 Неутрално

  До коментар [#1] от "Боби Колев":

  Няма да го направят , защото смъртността е по - висока в предходната година ( без Ковид 19) в абсолютни цифри ,и за ТРИ, ШЕСТ И ДЕВЕТ МЕСЕЦА. За мен написаното е АБСОЛЮТЕН БУЛАМАЧ...и представлява компилация от 10 -15 написани неща по други медии. Не знам мотивацията на такива хора (освен заплатата ) да побъркват от СТРАХ собственият си народ. В края на кращита тези ОГРОМНИ ДОЗИ СТРАХ ще доведат до своето , ..към края на годината и следващата насажданият СТРАХ ще отключи защитните системи и смъртността ще се увеличи. Тъпото е че в МАНИПУЛАЦИИТЕ участват математици ( някакви модели) , политици , икономисти ...и почти липсват лекари по НАПРАВЛЕНИЯТА , а тези които говорят застъпват обратната на властта теза. Статистиката е като ДИАГНОСТИКА за общественият организъм . Не се лекуваме ако нямаме кръв, урина ..и други изследвания. И....как лекуваме обществото, ако крием каква е РЕАЛНАТА КАРТИНА!?? Лекуваме го точно така ...с действия които приличат на ЗАКЛИНАНИЯ ..., злите сили (вируси) са плъзнали.
  Ами те ЗЛИТЕ сили винаги са били в НАС и около нас...Здравето е БАЛАНС между злите и добрите. Така че ...няма чудодеен "нокът на прилеп", и дори да се нарича ВАКСИНА..

 25. 25 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  https://www.24chasa.bg/novini/article/9054934?fbclid=IwAR24in3kSukj3vi8F1d0izMG2XJ12lUs1JN8kRyvG_YzGyVM4l43Jlnn2To © www.24chasa.bg

  учени от Хюстън казали , че вируса мутирал за да преодолява маски , сапуни за ръце , дистанция и прочие .

 26. 26 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 999 Неутрално

  В началото на ковида се говореше за искове срещу Китай за разпостранената епидемия - нещо май се забрави, в замяна репресиите в Европа все повече се засилват. В Китай, виетнам работят, не си поплюват, а в Европа туристическият сезон провалиха, авиокомпании и изобщо транспортният сектор са в хаос, но не се престава с глупостите за епидемия и пандемия!
  Наде тиражират се слухове за подкупени политици, и то с милиони. Дали няма да излезе истина?

 27. 27 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  мисля , че вируса ше мутира така , че да преодолява КПП-та , ваксини , ремидисвири и прочие мерки .

 28. 28 Профил на goofy
  goofy
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Метрото. Ходи пеша, ходи пеша бе. Това е положението.

 29. 29 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3144 Неутрално

  До коментар [#19] от "historama":
  Защото в предстоящите избори в САЩ от медията поддържат кандидата на китайците.

 30. 30 Профил на Марта
  Марта
  Рейтинг: 657 Неутрално

  Статията е разбираема за хора с
  поне малка медицинска култура а не за лаици, които не вярват, че Ковид 19 може да разболее тях или близките им.


 31. 31 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 999 Неутрално

  До коментар [#19] от "historama":Защото в предстоящите избори в САЩ от медията поддържат кандидата на китайците.
  —цитат от коментар 29 на k_


  Не знам кой е човека на китайците в САЩ, но не съм забравил глупостите от Китай, тиражирани в цял свят с повалените внезапно болни от короната в магазините. както и десетките ковчези с умрели в Ломбардия без близки да ги изпраща. А след това се оказаха снимки от 2015г.
  ИДИОТИ!
  Наде, не ни считай за Иво Христовите дебили, защото пък ние приемаме едно цяло съсловие за мисирки.

 32. 32 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  В световен мащаб, а и у нас обаче продължава да вирее съмнението в сериозността на COVID-19. Има и хора, които все още не вярват, че вирусът съществува.-----------------------Авторке, недек лъга !За това ли ти плащат - за да лъжеш?Вируси има хиляди и милиони, човека е ходещ развъдник на вируси.Питай си денталния лекар какво имаш в устата , какво вирее там.Хората не са хвнати от гората, че да не вярват че има вируси.Не вярват че Ковида е нещо кои знае какво , по опасно от грипа и подобни вирусни заболявания.ПО ОПАСНО не се вижда да е там където живеят хората ИЗВЪН телевизора .И затова ти и такива като теб ми дават примери от "телезията" и "медиите" за разни "селебрита" от Патагония и Лас Вегас.Нямам познат, и познат на по познат ... които да е бил болен от Ковид.Еле пък умрял.Това което хората не вярват защото то го няма около тях, а само в такива пропагандиски статии и подобни по медиите, е че този вирус Ковида (ребрандиран от корона, защо интерсно?) е такова страшно нещо че два месеца не можеше да отидеш и да минеш през алеите на Борисовата градина и до Витоша.Поставиха КПП на входа на градове и села ... какво е това чума ли е ?По улиците падат хора и умират?Тази очевидна психария засмърдя, и се постави на въпрос от хората с два грама мозък в главата.И от тези които не вярват на медиите, и на твоита медия също.Приказки от 1001 нощ за някакви свободни медии, дето казвали истината посредством хора независими и умни.Няма такива - и ти си работник на заплата в организации която има адженда да гони и да я набива на хораа в главите.затова не ви и вярваме.
  —цитат от коментар 18 на WWW


  Пак сте прекалено краен, съжалявам.

  Аз познавам лично хора прекарали Ковид. Поне така казват и не виждам защо ще ме лъжат.

  Това, че Вие не познавате никого по никой начин не доказва, че няма такава болест,

  Аз пък не зная някой от познатите ми да е болен от СПИН.

  И какво, да не вярвам в СПИН ли?

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 33. 33 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Много добра статия и много показателни коментари във форума. Като гледам, единственият начин на някои граждани да им светне що е ковид, е да се разболеят. А ако отидат при Свети Петър, ще разберат, че болестта може да е тежка. Това пбаче ще е последното, което ще осъзнаят.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 34. 34 Профил на goofy
  goofy
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Много добра статия и много показателни коментари във форума. Като гледам, единственият начин на някои граждани да им светне що е ковид, е да се разболеят. А ако отидат при Свети Петър, ще разберат, че болестта може да е тежка. Това пбаче ще е последното, което ще осъзнаят.
  —цитат от коментар 33 на stein


  Показателно е и колко разбираш прочетените коментари. Признаваме, че заразата съществува, но не признаваме преекспонираното ѝ представяне и някои необмислени мерки за справянето с нея. От ден на ден противоречията стават все по-очевадни.

 35. 35 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  Не казвам, че няма COVID.Не казвам и че е края на света.казвам, че няма на кого да се вярва.И тази статия илюстрира прекрасно тезата - една графика и хоп - вижда се веднага колко е смъртен грипа.Чакайте де, а кой реши от COVID ли се мре или не?По-важно - има ли по-висока смъртност в абсолютни числа спрямо предходните години?Що не започнете с тези простите и лесно смилаеми данни преди да изпедепцате едни внушителни графики , които абсолютно всичко могат да означават?Самата статия дава противоположни тези.Прави обзор на това къде какво е направено или се прави, но не дава яснота по основни въпроси.И не е любопитен детайл, а отколешен факт, че "[двигателна и респираторна] рехабилитация повлиява позитивно дори върху психо-неврологичните симптоми, като депресия и тревожност."
  —цитат от коментар 1 на Боби Колев


  Лошо!
  Имаш проблем с разбиране на прочетеното.
  Въобще не си смлял текста!
  Текстът е събрал мнения на МЕДИЦИ ОТ СВЕТОВНИ ИНСТИТУТИ. Ти за по-голям специалист ли се имаш?
  Обичаш да държиш на първоначалното си мнение и никакви факти няма да те накарат да го промениш.
  Дано не прекараш КОВИД 19.
  Това е искрено и сериозно пожелание!

 36. 36 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#7] от "Павел":

  Вместо безконечните графики , коментари , спекулации - "ЗА" или " ПРОТИВ " Ковид 19 нека прочетем следното обращение на д-р Елена Радева :

  Вече доста ми се насъбра от кретенизъм и профанщина, идваща на талази от рОдината. За тези, които малко ме познават, съм лекар с 30 годишна практика, от които 20 във Франция. Последните шест месеца прекарах плътно в отделения Ковид в три различни болници, в това число - гериатрично, юржанс и rééducation. Мога да кажа, че не съм научен работник, нито статистик. Поразена съм от наглостта и липсата на абсолютен професионализъм, колегиалност, лекарска етика и търсене на евтина сензация от персони като Мангъров и Първанова. В шок съм !!! как хора в обкръжението ми, които съм считала за образовани и интелигентни, приятели, пишат и правят генерални глупости и нелепости, протестират срещу носене на маски, спорят, кодошат се и се келешат с този вирус. Тези, които го лекуваме и гледаме фронтално всеки ден (не тези, които го гледат от телевизора), можем да ви кажем, че за него се знае ВСЕ ОЩЕ твърде малко - не за друго, а тепърва се отчитат късните му многобройни поражения. Вие няма как да ги знаете,защото не сте ги видели.

  В България до момента не е имало и първа вълна, в сравнение с това, което преживяха Испания, Италия, Франция.


  Затова просто СИ ЗАТВОРЕТЕ УСТИТЕ, престанете да ръсите небивалици и фантазии, защото нито сте учили медицина поне 10 години от живота си, нито сте носили отговорност за здравето на друг човек, а камо ли да сте се сблъсквали с коронавирус

  Далеч и извън всякаква статистика, първо съм клиницист. Докато другите смятат, аз лекувам. И това, което мога да кажа е, което можем да кажем със съпруга ми, лекар, с колегите ми, българи или французи е, че такова нещо не сме виждали НИКОГА до сега. В момента, в който го видите,не го забравяте никога. Диагнозата е на лицето на болния. Ако сте виждали паднал стар едва дишащ кон, със зачервени очи, почти изскочили от орбитите - това е. Никой не знае кога, след колко дни (най-често 7-14) този болен ще се влоши, дори и в привидно здраве и леко покашлящ. Болни по 72 дни в интубация. Хора- зомбита. Живите мъртви. Седем листа епикризи на 30 годишни пациенти. Спасени, не могат да ходят с дегенеративни неврологични промени. Излизат от ритъм. Правят епилептични гърчове.

  Преживените ми шест месеца (най-вероятно ще са повече, защото в момента реанимациите на север се пълнят с болни от Бордо и Марсилия, където пламва) са ми най-ценните в живота, защото никога не съм се чувствала толкова ЛЕКАР, и няма да позволя на никой (профан,чукундур, тъпигьоз или келешар) да се гаври с тях, защото попрочел две статии в жълтите вестници. Плакала съм, защото колеги си отидоха. Един колега в Щатите каза, Елено, с жена ми работим в различни болници и вече не правим секс от страх да не заразим другия... На фона на тези безкрайни, безумни, безмерни усилия на колегите ми, на този ГЕРОИЗЪМ и висша себеотдаденост, на ВЗАИМОПОМОЩ и работа до припадък, визирам целия медицински персонал- няма да позволя НА МИЛИМЕТЪР !!! цинизъм, безумие и липса на елементарен респект от който и да било.

  Конкретно за по-долното изявление. (Статия в Lentata по повод пост на Антония Първанова)

  Питам се къде в България в момента е Лекарския съюз като орган и кой позволява да се разпространяват по печат и медии ?? подобни ненаучни и най-вече ПРЕСТЪПНО ВРЕДНИ изявления като тези на Мангъров, Първанова и прочее патоанатоми.

  1. PCR тестовете доказват частици РНК на вируса, които СА ЗАРАЗНИ.

  2. Не е ясно защо има безсимптомни носители, както не е ясно какви са късните последици на вирусоносителството.

  3. Няма придобит имунитет, възможно е повторно заразяване

  4. PCR не доказва, а потвърждава диагноза. Имали сме случаи с трикратно негативен PCR, но доказани частици в бронхоалвеоларен секрет с аспирация с бронхоскоп.

  5. Диагноза се поставя само със скенер (нативен) и установяване на повлекла от интерстициален !! процес, които след 3 месечен контрол все още не изчезват , което силно отличава короната от грипа (но мадам Първанова най-вероятно лично е наблюдавала болни, може би, в продължение на месеци...)

  6. Такава тежка, драматична и най-вече НЕУПРАВЛЯЕМА клинична картина не е имало при никой друг грип в света досега. Неуправляема, защото с дни и седмици си привидно подобрен, и после пак те интубират.

  7. Относно носене на маските- маската от хирургичен тип не предпазват от заразяване. Те са сигурност за човека срещу теб,че ти самият, ако си случайно заразен от вчера,и си в инкубационен период, няма да заразиш и УБИЕШ съседа си, възрастен, онкоболен или просто хипертоник. А напоследък се очерта, че България, освен че е страна на лаици, е основно страна на ЕГОИСТИ, които дървенофилософстват, че маските скрили детските усмивки на отрочетата им, докато цял свят безропотно и дисциплинирано пази близки и съседи.

  8. От Ковид се умира. Не се умира с Ковид. Поредното тъпоумие, защото по неясен закон, Ковид убива и млади хора. 16 годишно момиче в Париж беше първото с три негативни PCR, и четвърти позитивен, без нито едно придружаващо заболяване, което си отиде за няколко часа за ужас на майка й, която й лекувала кашличката с хомеопатия. Може и друг случай да разкажа, защото мъжът ми е ортопед - пак 30 годишен млад мъж, паднал ог мотор. Тези внезапни “падания” между другото са доста чести. Ходиш си и внезапно падаш поради кислороден глад, даже и без да кашляш.Оперират ти фемура успешно, но след три дни умираш от сърдечно съдов срив интубиран с Ковид. Изобщо, ние много се забавляваме последно време, както забелязвате. Животът ни е интересен, всеки ден се питаме дали вече не сме заразени, констатирайки, че колега от съседната болница е умрял онзи ден.

  На фона на това поредният бълвоч, изсипан от Мангъропървановци и средностатистически прототип на Бай Ганьо, и дискусии от типа “Я ми кажи ти ся на мен, къв лекар си ти, като не знайш, и знайш колко мен, дето детето ми го РЕПРЕСИРАТ, разбираш ли, погазват му свободата на избор да не носи маска, и кво ме интересува кой бил умрял и аз знам много, дето са умрели и всички ще умрем, ти ако искаш и бурка !! и скафандър си сложи, щото ти си във високо рискова среда, а пък те са в училище и това е обикновен грип и и и” ,не ме сриват, не ме убиват, не ме и изумяват, не ме и съсипват.

  Не че имам желание да споря, не че не мога да споря до издихание. Не че има какво да си кажем, не че сме на едно ПРОФЕСИОНАЛНО ниво изобщо да провеждаме разговор.

  Не че е смешно, не че е до покруса тъжно, не че е и безумно, защото то е!!

  Нищо от това не е....

  Просто е обич, много обич, мълчалива, прошка, умението да си НАД това, да бъдеш лекар, какъвто си въпреки необразоваността, назадничавостта, изостаналостта, неосведомеността и неграмотността (защото колкото повече зная, толкова повече разбирам, че нищо не зная, и как да обориш тогава Ганка и Светланка, която е шофьор във варненска фирма със завършен икономически техникум и специалист по мрежата от международна конспирация, действаща и специално създала ковида, за да срине България, но тя няма да се даде)

  Защото лекарят и медицинският кадър си гледат работата, истински си я гледат, заразяват се и умират на работното си място, лекувайки- и тъпака, и простака, и престъпника, по еднакъв начин- до последен дъх, и с цената на

 37. 37 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2773 Неутрално

  4% от тези имащи положителни ПСР тестове умират.

  Проста статистика, останалото са алабализми. :)

  Да си знаете, имате ли положителен тест влизате в тази група дето дава смъртност 4% :)

  А влезете ли в болница вече смъртността става 20%

 38. 38 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  Прилепът си знае работата. Подгряването на поизстиналата интрига продължава. Появи се ново понятие, което подготвя света за дългосрочно присъствие на вируса и скок на печалбите от него. Ни повече, ни по малко - long COVID!

 39. 39 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  Става все по-трудно да впишем COVID-19 в графата "лека настинка"."

  Тоест "журналист с интереси в сферата на здравеопазването, социалната политика и човешките права" е вписвал сезонен грип в графа лека настинка?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 40. 40 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3144 Неутрално

  До коментар [#37] от "realguru":

  Лотически извод - ако не се тестваш с ПСР, няма как да влезеш в 4-те%. Ако и не влизаш в болница шанса да оцелееш се увеличава защото там ако попаднеш на някоя изтрещяла докторка като тая от Франция, почти сигерно е че ще те уморят.

 41. 41 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#32:"Боби Колев"][/quote]

  Пак сте прекалено краен, съжалявам.

  Аз познавам лично хора прекарали Ковид. Поне така казват и не виждам защо ще ме лъжат.

  Това, че Вие не познавате никого по никой начин не доказва, че няма такава болест,

  Аз пък не зная някой от познатите ми да е болен от СПИН.

  И какво, да не вярвам в СПИН ли?
  ------------------------------------------------

  не стопляш.
  Епидемия - това е масовост, болест която се разпространява лесно и обхщаща голям процент от населението.
  Масовост от Ковид няма в България.

  Като няма масовост какви са тези мерки?
  Ако за 2000-4000 - 10000 хиляди с този вирус се слагат КПП-та, и се затвярят паркове, какво да се прави с грип от които годишно се разболяват по 100 000 какво да правим?

  И от грип се умира, като развиеш пневмония.
  На година от усложненоя от грип умират много повече от тези дето ги броят за жертви на Ковида.
  Кога са слагали КПП за грип, и са затваряли магазини и паркове?
  Даже и не е помисляло за такова нещо.

 42. 42 Профил на ee3Si
  ee3Si
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#36] от "doroteus":

  Тая ми прилича на лекар-политолог, сигурно през 10-те години обучение най силен и е бил български език и литература и все 6-тици е вадила при анализи на литературно произведение....
  Такива лекари, които цял ферман изписват за нещо което ги е впечатлило или засегнало, явно са си сбъркали професията, пък и време кога и остана за такова пространно изявление, като по цял ден и нощ бори ковида???

 43. 43 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 426 Неутрално

  А най странното е че този виирус които постави свеета с главата надолу и които се хвърлят камара пари за мерки , компенсации , ваксини и какво ли не ...
  ... за него не правят аутопсии по препоръка на СЗО :)

  ЗАщо се препоръчва да не се правят аутопсии?
  Ясно е - ако правят аутопсии, ще се установи че много от тези които ги трупат като умрели от "заразата" ще ги установят че са умрели от друго, от техните си хронични болежки които ги имат от години.

  А за "мерки" е нужна голяма, плашеща цифра от "жертви на КОвида".

 44. 44 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3144 Неутрално

  До коментар [#41] от "WWW":
  Пневмония се развива не са мо при усложнения от грип. Тя е финалния стадии при един куп други болести, при които системите в организма почват да отказват.
  И понеже това нещо го има в 5% от населението постоянно, напълно нормално да го намират и в 5% от умиращите от други болести.
  И като се има предвид че в България средно умират около 300 човека всеки ден, при това масово тестване в болниците се появява в около 15 починали записани на ковид сметката, което е пак 5%.
  След толкова месеци това число е като заковано и не мърда. С мерки, без мерки - все тая.
  Не включваме ген Годжи и софийската кметица и тяхните последователи от сектата, които продължават да държат на тяхното че затварянето на Витоша или несяденато на пейките в парковете е спасило милиони от смърт, ама то тяхното е за други доктори.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на crio
  crio
  Рейтинг: 8 Неутрално
 47. 47 Профил на crio
  crio
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Протестите тепърва ще започват. В свят, толкова информиран, трудно могат да бъдат излъгани всички и впрегнати в манипулативния хомот.

 48. 48 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3144 Неутрално

  До коментар [#45] от "mekarshalev":

  Благодарим, подобно!

 49. 49 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  Предлагам всички, които не вярват, че е сериозно, да се заразят нарочно, така ще помогнат за изграждане на стаден имунитет.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 50. 50 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Не е просто грип - това е конспирация срещу Свободата и Демокрацията.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 51. 51 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4155 Любопитно

  "Учените откриха най-малкото протеиново съединение, което неутрализира вируса SARS-CoV-2. Резултатите от съответното изследване са публикувани в списание Cell.
  Експерти от университета в Питсбърг, САЩ, са извършили бърз анализ на 100 милиарда потенциални молекули, които могат да се свържат с коронавирусния S-протеин, участващ в инфекцията.
  В резултат на това учените са открили протеиново съединение, десет пъти по-малко от антитяло с пълна дължина, което, сливайки се с част от имуноглобулина, образува лекарството Ab8 и придобива функциите на антитяло с пълна дължина."

  https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/probiv-ucheni-otkriha-ubiec-na-koronavirusa-6114888

  Мисля че една добра новина на хоризонта не е излишна, без значение точно като какво виждаме ковида......

 52. 52 Профил на Danail Mindov
  Danail Mindov
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Ми тогава да бяхте изброили Хората който боледуват от Сезонен Грип ама няма къда да ги съберете та Айде стига Глупусти. Ако Човека не Боледуване досега населението на Света щеше да е Огромна Цифра и няма как да съществува. Интересно кога на Земята ще и Омръзне от нас "Гадинките " и ще Вземе да се отръска и да ни Изхвърли както се Случва периодично

 53. 53 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  Според мен почти всички ще бъдем посетени от Ковид-19. Целта на мерките е не да се спре епидемията (това е невъзможно), а да се намали броя на едновременно болните. Защото няма да има лекарства, няма да има лекари, няма да има легла в болниците, няма да има гробари (достатъчно!). И като през Средновековието лечението ще бъде лежане в леглото в къщи, болничното обслужване ще бъде пренасяне на трупа дп гробището, а погребението - стоварване на трупа в общ гроб, изкопан с багер набързо. Това се е случвало, така е бил погребан Моцарт. А от грип се умира масово. Спомнете си статистиката на испанския грип 1918.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 54. 54 Профил на zarski
  zarski
  Рейтинг: 34 Неутрално

  До коментар [#36] от "doroteus":

  Благодаря ви че публикувахте това обръщение от тази колежка. Като изключим малко по-солените епитети, съм 100 % съгласен с написаното.

  Аз съм анестезиолог с повече от 20 години практика и работя в Англия. Имам лично наблюдение от това как се разви епидемията до сега. Още повече, имам личен опит от самата болест, след като бях заразен още през март, в началото на първата вълна.

  Първо, моето лично боледуване:
  Аз съм на 45 години, без никакви хронични диагнози и ходя да бягам 5 км 2-3 пъти седмично. Не пуша. В началото на март с тревога следях какво ставаше в Китай, Италия и Иран. Със семейството спряхме да ходим на обществени места без причина. Дори реших да не ползвам лондонското метро, когато отидох на една научна среща в Лондон, а да ходя пеша 6 километра. На връщане от Лондон, една госпожа на няколко метра зад мен във влака кашляше упорито. Имаше очевидна тревога в очите на спътниците ми, но никой не се премести. Английското самообладание и болезнена любезност надделяха. Никой не носеше маски тогава.

  След три дни започнах да кашлям една суха кашлица докато бях на работа. Не се оправи с пиене на вода и чай. С моя асистент, който също кашляше, се шегувахме, кой най-вероятно е нулевия пациент. Иначе се чувствах добре. Само имах леко главоболие и някакви странни ентерични спазми.

  На следващия ден, събота, се събудих е веднага усетих че нещо не е както трябва. Имах странна тежест в гърдите и имах чувството че някой е забил ръждива отверка в дясната страна на гръдния ми кош. Боляха ме ставите. Жена ми каза че съм горещ. Измерихме температурата (тя типично подготвена, беше тимпаничен термометър и дори и оксиметър (мерещ кислородните нива) докато гледахме какво става в Ухан). Беше 39.6 градуса.

  Следващите няколко дни бяха наистина странни. Температура над 38 всеки ден, въпреки антивъзпалителни. Болки в ставите, мускулите, и костите все едно горят отвътре. Кашлица и задух. Не можех да легна по гръб от задух. Едно изкачване постълбите изглежаше все едно съм бягал 500 метра. Много странно, нито хрема, нито ларингит.

  Жена ми разви подобни симптоми, но нямаше така висока температура. Изолирахме сме в отделни спални. Децата се изолираха долу и 14 годишният ми син топлеше гозби в микровълновата. За щастие бяхме напълнили хладилника, в усещане че ще стане нещо лошо. Слава богу, децата нямаха никакви симптоми. Изглеждаха много сериозни и уплашени горките. Естествено, спряха да ходят на училище.

  В сряда, задухът се влоши и дихателната ми честота беше 30 на минута (нормално е 10). Кислородните ми нива бяха 92 % (нормално е 99 %). Жена ми ме закара до спешна помощ. Болницата беше призрачна- нормалните талази от пациенти и роднини липсваха. Прекарах в спешна помощ цяла нощ. Нямах очевидна пневмония на рентгеновите снимки. Тогава английските указания бяха да не се прави КТ скан без особена причина. Направиха ми ПЦР тест. Изписаха ми антибиотици и антивирални (тамифлу). На сутринта се чувствах по добре и имайки предвид че жена ми е медицинска сестра решихме да се приберем, при положение че имахме условия да наблюдаваме клинически в къщи. ПЦР тестът дойде след 3 дни положителен.

  След това започнах да се чувствам по- добре, но продължих с високите температури общо 15 дни. Жена ми се оправи преди мен. Отслабнах з 10 кг за две седмици.

  За щастие имах отпуска две седмици, уредена от преди и прекарах тези две седмици (след като симптомите спряха) разхождайки се из кварталните улици със семейството (както беше разрешено).

  Кашлях поне още 4-5 седмици, но за щастие нямах дългосрочни усложения. Един колега, след 10 дена боледуване, получи белодробна емболиза и беше 3 месеца в отпуска. Друга колежка беше 3 седмици в болницата с пневмония. Мъжът на една от секретарките ни беше два месеца на респиратор и още е в болницата с усложнения. Голямото мнзинство от колегите които се разболяха имаха, като мен, странни но сравнително леки симптоми.

  Когато се върнах на работа, болницата беше изцяло на полеви условия. Всякаква не спешна работа беше спряла- никакви ставни, никакви дори ракови операции. Имахме 50 пациента на респиратори болни от КОВИД. За щастие, респираторите никога не свършиха, но всичката друга работа в болницата спря. Колко ще са умрелите от рак, защото операциите им се забавиха с месеци още не се знае.

  За българския цинизъм не искам да говоря. Коментирате са достатъчни.

 55. 55 Профил на Danail Mindov
  Danail Mindov
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#32] от "Боби Колев":

  А познавате и е "Много Страшно" Само се питам като е опасно Защо са Живи тези Хора ма друго си е да си Паникьор. А познавате ли хора да са минали през Сезонен Грип? Та Ако Фалираме при Всяка настинка и носим Нинджа маски какво нормално има в това. Време е да Разберете че не сте Безсмъртни и Почнете да Отговаряте Сами за Себе си без да Ангажирайте с това държавата. Страхливеца умира всеки ден. Какви Мъже сте стари Баби в Панталони и Сополиви носове?

 56. 56 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 206 Неутрално

  До коментар [#10] от "deaf":

  Не е моя теория само и не издиша. По твоята логика ако тия 1% процент са безгранично богати трябва утре да спрат да правят каквото правят и да се отдадат на гуляй до края на живота си. Тяхното богатство да те светна не се дължи на усилията им, а на това че държавите им помагат да заробват останалите 99% повече и повече. Затова ако изпуснат контрола за малко или ще бъдат изместени или истинския пазарен механизъм ще ги направи редови граждани за по малко от година. Затова и е целта им не само обогатяване а и по силен и плътен контрол.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 57. 57 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2211 Неутрално

  До коментар [#11] от "WWW":

  Аз пък имам 2ма колеги прекарали го. Единият доста тежко, а е 45годишен, в прекрасна форма. От 50 човека общо. Личните впечатления нямат нищо общо с общата картина.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 58. 58 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  4% от тези имащи положителни ПСР тестове умират.
  А влезете ли в болница вече смъртността става 20%
  —цитат от коментар 37 на realguru


  За интубираните смъртността е 90%

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 59. 59 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#35] от "Alexander97":

  Сашко ,ти чете ли отвореното писмо на белгийските медици?

 60. 60 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#54:"zarski"

  Описали сте колко е лошо човек да е тежко болен.
  Сигурно си мислите че коментиращите циници тук (За българския цинизъм не искам да говоря) са слезли вчера от клоните и не знаят че има такова нещо като тежки болести, и респираторни също.

  Изненадвам ви и ви казвам че дори и в БГ хората знаят че има такова нещо като болести, даже са и чували че от болест се умира.
  Даже всички на края на живота си ще умрем от някаква болест.

  И?

  Какво искате да ни кажете с това описание на тежка болест изкарана от вас?
  Че трябва да спрем да живеем ли?
  Или като минимум да направим радикални промени на това как живеем.

  Да затоврим парковете, магазините, училищата, офисите ....
  Да спрем да живеем както са живели хората от хиляди години защото има болести и от тях може да се разболее всеки ...

  Че това сега с КОвида ли го разбрахте?
  То се знае от как свет светува.


 61. 61 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2545 Неутрално

  Само методът "фърляне на боб" не са споменали сред методите за изчисляване на смъртността. Сейнт тъпаците. Има си метод от математиката за 3ти клас. Брой умрели върху брой умрели плюс оздравели. Това е. Сейнт тъпаците.

 62. 62 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Пак са писали експерти във форума, дето не са стъпвали в КОВИД отделение

 63. 63 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2236 Неутрално

  До коментар [#53] от "Сатана Ликующий":

  Да се посветят на по високи цели ..., апарати за рак , технологии за сърдечни интервенции , технологии срещу инсулти. Това е НЯКАКВО ХИЛИ ЛАЙКИ ...да не претоварим болницата. Болниците лис а важни или ХОРАТА ?? Целите трябва да са :
  - да намалим смъртността от инсулти ......с %
  - да намалим смъртността от белодробни заболявания с%
  - да намалим смъртността от сърдечни заболявания %
  КОВИД 19,... ще попадне в графата белодробни заболявания ..., тази болест не може да ЗАПУШВА всичко останало, и практически развързва ръцете за вид МЕДИЦИНСКО безхаберие ..

 64. 64 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  Чакам изказване по въпросът на Айнщайн Мангъров!
  Апропо... И обявявам починалите от КОВИД за симуланти и саботьори!

 65. 65 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#11] от "WWW":Аз пък имам 2ма колеги прекарали го. Единият доста тежко, а е 45годишен, в прекрасна форма. От 50 човека общо. Личните впечатления нямат нищо общо с общата картина.
  —цитат от коментар 57 на schwimmwagen


  и?

  има вирус които води до респираторно заболяване.
  хора с слаба имунна система може и да умрат от него.

  и?

  това което се поставя на въпрос е как може да се налагат такива мерки заради ТОЗИ КОНКРЕТНО вирус - КОВИД 19.

  Умира се и от грип.
  Кога е имало КПП заради грип?

  Умира се от инслулт, инфарт ... десетки опасни, и много по опасни болести от ковид.
  И?

  На година от ПТП в Бг умират около 600 човека, някоко хиляди получават инвалидност в някаква степен ...
  Да спрем всички коли целия транспорт?

  Това което е въпроса са не че има болест Ковид и всякакви други вирусни заболявания, а тези НЕОБИЧАИНИ и СУПЕР СТРОГИ мерки , които никога в историята не са правени.

  Испанския грип е убил 70 млн човека, и не е имало такова нещо.
  От ковид имаше 100 носитела, и 5 умрели и затвориха държавата както не е затваряна и през воина.

 66. 66 Профил на goofy
  goofy
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#54] от "zarski":

  Радвам се, че Вие, както и явно огромното болшинство от заразилите се с Ковид, сте оздравели и изкарали заболяването с ограничен брой и поносими дори в домашни условия симптоми.

  Я кажете сега, от неизвършените и отложени ракови и всички друуги планови операции, колко народ смятате, че умре? Защото към момента огромното натоварване в болниците не идва от заразените с КОВИД, а от игнорирането с месеци на всички пациенти с други болести.

 67. 67 Профил на vmware18
  vmware18
  Рейтинг: 25 Неутрално

  "не съм бил срещал болен"
  А болен от СПИН срещали ли сте? Вероятно не. От Малария? От Туберколоза?
  Предполагам също не. Пак смъртоносни болести. Една от причините да не сте срещали е, че се вземат (макар и несъзнателно) предпазни мерки - кондоми, тестове, машинки и репеленти против комари и т.н.

  Бих ви казал - радвайте се, че не познавате болни хора... Да не се стане така, че утре това да е някой ваш близък, а след две седмици този човек да си замине от тоя свят.
  Както стана с лекаря от Добрич, където загина цялото семейство - баша, съпруга и син.
  Пък вие си пишете по форумите за световни конспирации и други тъпотии, едни и същи хора са против 5Г и коронавируса, вярват в бабини деветини и всички възможни слухове

 68. 68 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1525 Любопитно

  До коментар [#62] от "#ОСТАВКА":


  Пак са писали експерти във форума, дето не са стъпвали в КОВИД отделение
  —цитат от коментар 62 на #ОСТАВКА


  Как ще коментирате тия два случая:
  Починалия Доктор в Северо-Източна България и в рамките на дни и починалата му супруга ( и двамата от КОВИД) и починалите баща и син, медици (някъде около Петрич (струва ми се)), също от КОВИД!

  Един случай, СЛУЧАЙНОСТ! Два смучая... ВЕЧЕ НЕ!

 69. 69 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 293 Неутрално

  До коментар [#10] от "deaf":

  Значи да разбираме ли, че в Иран в момента болниците преливат за трети път тази година понеже иранското правителство също е част от заговора да се свали Тръмп?

 70. 70 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#65:"WWW"][/quote]

  Бай бабо , да не те срещне мечка и да се случи ти да си ШЕСТИЯТ / 6 / умрял .....

 71. 71 Профил на vmware18
  vmware18
  Рейтинг: 25 Неутрално

  До коментар [#65] от "WWW":

  много са ти плоски и елементарни примерите, колега ТрипълДабълЮ

  Със всяко едно от изброените от теб неща се води непрекъсната и постоянна борба, като САМО И ЕДИНСТВЕНО заради това, жертвите са сведени до такива числа.
  В автомобилите има АБСи, Възглавници, камери, има контрол по пътищата, мантинели, знаци и т.н. Я махни всичко (както предлагате за вируса), и да видим дали жертвите в БГ няма да скочат от 600 на 16600 само за година. Как мислиш?

  Подобно е и с грипа - почти всеки трети в днешно време си слага ваксина, обявяват се грипни ваканции, разработват се лекарства - борбата НЕ Е СПИРАЛА от времето на испанския грип насам. Тогава са загинали 70 милиона, 100 години по късно обаче жертвите са в пъти по-малко. И това според теб, просто се е случило може би? Свикнали сме с грипа, и той не е страшен ли?
  Тъпи и елементарни примери, човек. Смешен си.

  Това се прави и сега - контрол, превенция, правила - докато науката работи на пълни обороти за лекарства, за ваксини, за пълно разбиране механизма на действие на този вирус... Само и само за да се запазят човешки животи.

  На такива глупендери като теб им ПОЖЕЛАвАМ да им сложат 5Г клетка на покрива, и да ги лепне коронавируса

 72. 72 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1174 Весело

  До коментар [#69] от "Georgi Marinov":

  И рашките искат да го свалят, ма навика им да лъжат е по-силен от всичко.

  Затова и стъкмистиката там здраво играе, а жужето клечи в бункера вече 7 месеца.

  Айде, на нас вяра не хващате сандинисти, марксисти и прочие русороби, но на вожда си Путлен защо не вярвате?

  И как само у комунистически Китай всичкото китайци са здрави кат талпи?

 73. 73 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  До коментар [#3] от "Lazarus":

  Това е защото някой някога тества всички подсмърчащи дали са болни от грип? Числата за болните от грип всяка година са от математически модели, реално само тези за умрелите са горе-долу базирани на факти.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 74. 74 Профил на sowhat
  sowhat
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Бай Ганя е кретен.

  Бай Ганя мисли, че епидемия няма щото ковидът извира в Родопите. Не може да свърже 2 и 2. Той живее на остров. И икономически и епидемелогически.

  Той прочите, че във Франция - (от вчера) over the last seven days, 4,102 people have been hospitalised, 763 of whom are being treated in intensive care.

  Но Бай Ганя мисли, че средата на септ месец е нормално един грип да вкарва за 7 дена да вкара 750 човека в реанимация.

  Бай Ганя 6 месеца не иска да гугалне експонециален растеж.

  Но реално истинският проблем е, че Бай Ганя никога не е било чак толкова голям кретен - но днес

  алгоритми във фейсбук, тролфармс, местната медийната септична яма и геополитика

  го превърнаха в амеба.

  Апокалиптично развитие в Бг едва ли ще има (нищожният международен пътникопоток съвсем ще изчечне), но последиците от информационното натравяне, хаоса и разделението ще са катрострофални.

 75. 75 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Има едно обяснение за това защо има такава разлика в степента на заразяване в различните страни. Много е елементарно и логично обяснението, но е много страшно за да е вярно. А то е че държави като САЩ, Франция, Италия Белгия, Испания бяха заразени умишлено с пускане на вируса на много места и че нулевият пациент е фактически група пациенти. Но ако се признае това на официално ниво означава да се започне трета световна война с ядрено оръжие срещу Китай и Русия, което ще доведе до унищожаване на планетата

 76. 76 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Ще се опитам да поясня на все още недоразбралите защо положението е толкова сериозно, дори и ако смъртността за хората в добро здраве наистина да е минимална (което при грипни епидемии се е случвало да е точно обратното).

  Грипните епидемии идват и си отиват. За което причините са няколко -- развива се имунитет към отделните щамове (причината да трябва нова грипна ваксина всяка година е, че циркулиращите щамове постоянно се менят), самите щамове са в бясна конкуренция един с друг, а има стотици от тях, съответно ако се появи пандемичен такъв, той може да изчезне много бързо след като мине през популацията, геномът на грипния вирус е такъв, че има постоянна рекомбинация и висока четота на мутации, което води до бърза еволюция към щамове с различни свойства, и т.н.

  Нищо подобно с коронавирусите -- към тях траен имунитет не се създава (все още не е ясно защо -- но покрай COVID ще се наложи да се изясни на молекулярно ниво какво точно става) и те са сравнително стабилни генетически (геномът е една молекула, а и не мутира толкова бързо).

  Дългосрочната загуба на трудоспособност също е нещо, което не се наблюдава при типичната грипна пандемия.

  Всичко това означава, че понеже се провалихме в предотвратяването на пандемията, вирусът сега ще си остане с нас завинаги, и ще причинява смърт и инвалидизиране още много дълго време в бъдещето.

  Проблемът е, че средностатистическият човек е тотално научно неграмотен, и си няма никаква идея какви точно инфекциозни заболявания атакуват хората и откъде и как са дошли, още повече че през 20-и век проблемите с повечето от тях бяха до известна степен решени.

  Аз в момента наблюдавам с ужас реакцията на обществото към появяването на нов такъв патоген -- в ретроспекция следваше да се очаква нещо такова, но когато научните факти са ти дълбоко заслегнали в съзнанието от десетилетия насам, някак си е трудно да мислиш от гледната точка на някой, който е напълно неграмотен по темата.

  А реално огромното мнозинство хора никога не са се замисляли върху това откъде идват новите патогени, понеже те никакъв нов патоген не са виждали да се появява в реално време (Ебола е нещо далечно в Африка, на SARS-1 никой не обърна внимание у нас, пък и се забрави тотално не само у нас след като беше овладян).

  Резултатът е, че първо, сериозността на положението не може да се осъзнае, понеже обикновеният човек няма умствения капацитет да си представи какъв примерно е бил светът преди да се появи едрата шарка и как се е променил след това, и да концептуализира как може да се промени неговия собствен свят в резултат на появата на нов патоген, Защото съществуващите вече, както казах по-горе, са основно под контрол, и ние сме израснали в среда, в която винаги е било така.

  А ако трябва да се прави аналогия, COVID ще бъде като поява на нова малария, но малария, която да засяга най-тежко извънтропичните области. Но дори и това е трудно за разбиране за типичния български мозък, защото той си няма никаква идея какво точно причинява маларията всяка година в Африка и какъв ефект има върху обществото там.

  Второ, отново понеже никой не разбира, че нови патогени могат да се появят, и се появяват постоянно, т.е. това е случайно събитие, което можеше да стане във всеки един момент, ситуацията моментално се политизира и изникнаха всевъзможни конспиративни теории. А истината е, че във всеки един момент вървят някакви дребни политически боричкания, съответно когато и да се появи нов патоген, винаги ще има мегдан за политизация на ситуацията.

  Но за да се избегне този капан, трябва да се гледа на света от физическа, а не политическа гледна точка, но много малко хора са толкова просветени...

 77. 77 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Абе важното е бедните да станат още по-бедни, работещите да получават колкото да има за ядене, а политицитеда си пречатат колкото пари им трябват за да "ни помогнат". И маските, разбира се. Да носим маски нон-стоп.

  ... с двеста...
 78. 78 Профил на zarski
  zarski
  Рейтинг: 34 Неутрално

  До коментар [#60] от "WWW":

  Описах боледуването защото редица коментиращи тука твърдяха, че не са познавали боледуващ от КОВИД.

  Аз съм сравнително млад и здрав човек. От тези наши пациенти които имаха нужда от респиратори, повече от полвината починаха. Това бяха хора на 60, 50, дори и някои на 40 години. Грохналите възрастни пенсионери на 80 + , дори не ги слагахме да дихателни системи, а просто им се усигуряваше по-комфортен край. Така беше из цялото Обединено Кралство.

  Ако не бяхме спрели всичката друга медицинска работа, ако нямаше всеобща карантина, нямаше да има респиратори и за младите, защото много от тях щяха да бъдат заети от пациенти след ракови операции, пътни катастрофи и т.н. Всички тези карантинни мерки взети по света за да не рухнат здравните системи.

  Да се мисли, че всичко е конспирация за да ни окончателно превземат илюминатите и да загуби изборите Тръмп е просто неразбиране на ситуацията.

 79. 80 Профил на tomyd
  tomyd
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#45] от "mekarshalev":

  Не се разстройвайте, простотията е агресивна и не е представителна. Само погледнете по колко поста са нацвъкали вярващите в "световната конспирация", като си мислят че количеството води до качество. Не се учудвам, така са ги учили навремето по "нАучен" комунизъм. Има и откровенни тролове, тяхната мотивация е друга.

 80. 81 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#71] от "vmware18":

  ООО,ето кои идиоти ги е страх.5Г-идиотите.

 81. 82 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3144 Неутрално

  До коментар [#76] от "Georgi Marinov":

  Това което си написал важи за всички корона вируси от респираторните, които са около 5-6% от цялата гмеж грипни.винаги ги имало и винаги се е умирали от тях.
  Този специално е налице в популацията поне от средата на миналата година и хора се разболява а и умираха.
  До средата на февруари когато СЗО и китайците направиха фалшификацията в Ухан като писаха всички грипни по симптоми на ковида и подпалиха паниката, която освен другите беди буквално уби много хора в определени райони и държави

 82. 83 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#62] от "#ОСТАВКА":А в онкология стъпвал ли си?А в ортопедия или спешно?Има проста математика и тя никога не лъже9ето я-https://www.nsi.bg/bg/node/18121/?fbclid=IwAR1_IRU5lHGo7J3HxY7azvvd0XRuLv8hgOdQJimrsMRrFhx23v-EgaLFGHQ.Как се оборват статистики?С " ами не е вярно"?

 83. 84 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#76] от "Georgi Marinov":


  До коментар [#78] от "zarski":

  Статистиката,статистиката.....стига сти вили на умряло.https://www.nsi.bg/bg/node/18121/?fbclid=IwAR1_IRU5lHGo7J3HxY7azvvd0XRuLv8hgOdQJimrsMRrFhx23v-EgaLFGHQ

 84. 85 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  Антиковидистите противопоставят на Ковида грипа и смъртноста от грип. А в Австралия, която сега навлиза в пролетта болните от грип са 50 пъти по-малко отколкото минали години. Това е благодарение на дистанция, хигиена и маски. Оказва се че антиепидемичните мерки е можело да спасят милиони, ако са били въведени преди години.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 85. 86 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#60] от "WWW":Описах боледуването защото редица коментиращи тука твърдяха, че не са познавали боледуващ от КОВИД.
  —цитат от коментар 78 на zarski


  Въпроса не е до болеста от Ковид.
  никои като е здрав не го инресува какво е да си болен от някаква тежка болест.

  Въпроса е - толкова ли е масова, че да има такива мерки.
  Затваряне на молове, училища, паркове ... спиране на туризма, ....
  КПП на изхода нанградовете имаше в Бъглария !

  колко е масова?
  повече от грип? по това което се казва не е по масова от грип.

  кога е имало КПП заради грип?
  И е било забранено да се ходи на Витоша?

 86. 88 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 206 Неутрално

  До коментар [#77] от "Суджук Герберите":

  +++++++++++++++++++++++++

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 87. 89 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2436 Неутрално

  [quote#5:"historama"][/quote]


  Тъкмо обратното е - големите като казарми хотели изнемогват и затварят, въпреки помощите от правителството, а малките хотелчета и чстните квартири по черноморието, просто се оказаха пренаселени .
  Нито българите, нито чужденците искат да летуват в хотели казармен стил, без паркинги, но пък с много бетон . За какво му е на Мюлер от Мюнхен, да замени мюнхенския бетон с варненския ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 88. 90 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  До коментар [#78] от "zarski":

  "Грохнали старци на по 80 г. ...им осигурявахме по комфортен край" ?!?! Благородно сте ги убивали? За ТАМ няма ред. Ако ти е драснато, ще си отидеш и на 30, и на 20 г. И не вие/ние определяме кого да изпратим отвъд. Престъпвали сте Хипократовата клетва и морала.

 89. 91 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  Приемаме този вирус от вид коронавируси, които са 30 и няколко разпознати, изучени, групирани. 7 от тях са човешки, ковид 19 е единия от тях. Останалите са зоо- коронавируси и всеки имам контакт с животно, дори домашен любимец, ще има минимални количестваот него в организма си, дори да не сте се доближавали до животни от години. И когато отидете да си направите тест, за ковид 82, например,/условно казано/, ще ви открият и такъв. Защото го носим в себе си, но здравата ни имунна система успешно го държи в ъгъла. Тази т.нар. пандемия, е просто икономическа, финансова, политическа...и едва накрая медицинска.

 90. 92 Профил на sowhat
  sowhat
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#84] от "anlazar":

  Трол , вашето разделяй и владей е до време помни. Много умни хора са ви взели на мушка.
  Внимавайте кой наш, кой ваш че накрая да не стане обърквация :)

  Не може да спреш напредъка, само за да се задържиш на власт / оцелееш. Това е целта, на някои мн авторитарно настроени и неадекватни нации, прослойки и демографии. Не се залъгвай, вие сте най-обикновен бипродукт от процеса. Алуминиеви шапки, антиваксари, националисти, либертанци, най-обикновени объркани/откровено простички душици и прочие.

  За всички останали статистиката за общата смъртност е тук. Числата са страшни, въпреки че струваха 6% от световната икономика, НО ПЪК СЕ СТАБИЛИЗИРАХА (до сега...):

  https://www.economist.com/graphic-detail/2020/07/15/tracking-covid-19-excess-deaths-across-countries

 91. 93 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 293 Неутрално

  До коментар [#78] от "zarski":"Грохнали старци на по 80 г. ...им осигурявахме по комфортен край" ?!?! Благородно сте ги убивали? За ТАМ няма ред. Ако ти е драснато, ще си отидеш и на 30, и на 20 г. И не вие/ние определяме кого да изпратим отвъд. Престъпвали сте Хипократовата клетва и морала.
  —цитат от коментар 90 на Petia Nikolova


  Не съвсем.

  Ситуацията тогава беше такава, че беше физически невъзможно да се лекуват всички.

  Ресурсите са ограничени -- толкова вентилатори, толкова легла, толкова медикаменти (да, и те се свършиха в болниците в много от кризисните райони), толкова сестри и лекари (в едно интензивно по принцип съотношението е от порядъка на една сестра на един пациент; когато стане една сестра на десет, става невъзможно пациентите да бъдат реално гледани -- има критично важни процедури, които трябва да се правят веднъж на няколко часа, и при десет пациенти на един човек, това е невъзможно), и т.н.

  Триажът става неизбежен.

  И колкото повече заразени има, толкова повече трябва да се сваля възрастовата граница на триажа. Март месец в Италия имаше доктори, които ревяха как трябва да избират между 55-годишни и 30-годишни пациенти, не между 80-годишни и 50-годишни.

  Но всичко това се забрави много бързо, ако въобще беше влязло в съзнанието на хората, когато правителствата решиха да използват ситуацията да вземат още пари от бедните за да ги дадат на богатите вместо да вземат нужните социални мерки за да се реши здравната криза. И когато човек го удрят по джоба директно, вируси, от които той не е виждал никой да умира, са му по-надолу в списъка с приоритетите.

 92. 94 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  До коментар [#78] от "zarski":"Грохнали старци на по 80 г. ...им осигурявахме по комфортен край" ?!?! И не вие/ние определяме кого да изпратим отвъд. Престъпвали сте Хипократовата клетва и морала.
  —цитат от коментар 90 на Petia Nikolova


  При групови поражения се прави триаж и се определя на кого се помага и на кого не, тежко, но неизбежно. Дори водните спасители заучават, че при групово давене се спасяват тези които са на повърхността и шанса им за оцеляване е 99.9%. Така един спасител може да спаси няколко човека, ако се занимава с потънал, ще има 50% шанс да спаси един човек.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 93. 95 Профил на sowhat
  sowhat
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#86] от "WWW":

  Трол / човек с IQ около 90-100,

  Ако не се взимат, мерки - без значение КТП, карантини, намаляване на международния трафик т.н ще рухне здравната система. Няма да има място в болницата. Защото КОВИД е УЛТРА заразен (нов), с мн по-чести и по-тежки форми на усложнение, изискващи хоспитализация. Пример - нови 750 човека са в реанимация за една седмица в Франция СРЕДАТА НА СЕПТ МЕСЕЦ. Несравними числа дори и с най-страшния грип. Безпрецедетно.

  Ако за 6 месеца не можеш да си го обясниш - здраве ти положелавам. Помни, ти си като всички нас просто малко по-специален :)

  Но ако си най-обикновен трол, който работата му е да разпалва конфликт - продължавай. Нормалните хората, около теб се развиват, градят и решават проблеми. Няма КГБ техника успяла да спре този процес, но пък който мн го удря на КГБ техники не му остава време за друго и накрая знаем какво става.

 94. 96 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Вземат ли твърде много да ти набиват в главата някаква теза, значи тази теза е невярна. От месеци ни пълнят главите с опасностите от този грип. Убедена съм, че опасност има, нали затова е създаден. Склонна съм да вярвам в теорията за изкуственото създаване на вируса с цел избухване на пандемия в света. А основните цели са свързани с политика и икономика и нямат общо с медицината.

 95. 97 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Реално никой, умрел от ковитдеветнайсе не се е върнал от онясвет, за да потвърди, че наистина от това е умрел!

 96. 98 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3144 Неутрално

  До коментар [#92] от "sowhat":
  От Икономист са се постарали да представят данни в подходящ вид. Това за Европа бе очевидно от
  https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps/
  пик на смъртност се наблюдава само в държавите с най-стриктни мерки и най-голяма паника. В повечето от отчитаните държави няма никакво увеличение на смъртността.
  За Щатите не бях виждал данни, но от графиките също е видно, че освен в Ню Йорк, Ню Джърси където тамошния губернатор организира паниката и още 7-8 щата няма буквално НИЩО.
  Черта! А в Щатите джангъра по темата в медиите е крисчендо.
  Защо.
  И още нещо любопитно:
  През ппредишния грипен сезон 2018-2019 се наблюдава изключително ниско ниво на увеличена смъртност през сезона спрямо предшните. Всяка година много хора умират от грип и така е било от време оно. Та, през 2018-19 е налице отрицателно отклонение, което се компенсира през 2019-20та, като пика се изостря само в държавите с оргнизирана паника.
  Сега вече е ясно за докторите, че дори и най-тежките случаи имат повече шанс да преживеят, ако не бъдат поставени на венитлатори, но през март и април не беше така и маса народ бяха просто убити от грешни действия на докторите в интензивните отделения.

 97. 99 Профил на turmion_katlot
  turmion_katlot
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#89] от "niksan1":

  Тея чартъри точно по малките хотели отиват, да 🤣🤣🤣


  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/09/27/4119235_koronavirusut_v_bulgariia_subsidiiata_za_charturi_moje/?ref=home_layer2

  ... wide awake, but still asleep, always a stranger in the crowd!!! .أبو فرح
 98. 100 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Това за Европа бе очевидно от https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps/ пик на смъртност се наблюдава само в държавите с най-стриктни мерки и най-голяма паника. В повечето от отчитаните държави няма никакво увеличение на смъртността.За Щатите не бях виждал данни, но от графиките също е видно, че освен в Ню Йорк, Ню Джърси където тамошния губернатор организира паниката и още 7-8 щата няма буквално НИЩО.
  —цитат от коментар 98 на k_


  Ти що е то причинно-следствена връзка и каква е разликата между корелация и каузация имаш ли си идея? Явно не...

  Мерките се взеха когато вече болниците преливаха, не преди това. Естествено че ще има директна корелация между двете неща. Понеже едното причини другото, но причинно-следствената връзка е точно в обратната посока на тази от твоите фантазии.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK