Нивото на разбиране сред възрастните хора у нас, че трябва да се пазят, е по-ниско

Профилът на новозаразените в Западна Европа е много по-млад - средната възраст е много по-ниска, докато при нас това не е така.

© Цветелина Белутова, Капитал

Профилът на новозаразените в Западна Европа е много по-млад - средната възраст е много по-ниска, докато при нас това не е така.Д-р Петър Марков, епидемиолог и преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина, коментира по БНР ситуацията с коронавируса.


Това, което е наблюдаваме в цяла Европа, е нарастване на броя на потвърдените заразени случаи - почти навсякъде повече от месец, на някои места това нарастване е в значителна степен, а на други по-малко.


На този фон в България изглежда като че ли броят на новите случаи не нараства въобще, но причината, поради която Европейският център за контрол на болестите постави България сред 5-те страни, които са обект на загриженост, е фактът, че въпреки броят на потвърдените случаи не расте, броят на смъртните случаи почти не е спирал да нараства.
За разлика от други страни като Франция или Испания, където броят на инфекциите расте стръмно, те имат много бавно нарастване на броя на смъртните случаи.


Този контраст е по-няколко причини - едната е, че


в Западна Европа очевидно се справят много по-добре с лечението на тежкоболните хора.


От друга страна профилът на новозаразените там е много по-млад - средната възраст е много по-ниска, докато при нас това не е така.


Вероятно в България в по-малка степен реално се откриват заразените случаи и може би изпускаме много заразени - най-добрият индикатор е броят на смъртните случаи.


А тъй като в Западна Европа новите случаи са при по-млади хора, вероятно и заради това смъртността там е по-ниска.


При нас на повърхността видимо изглежда, че няма нарастване на случаите,


на фона на нарастващите смъртните случаи, дълбоко се съмнявам, че броят на инфекциите не нараства.


В България може би нивото на разбиране сред възрастните хора, че трябва да се пазят и да внимават, е по-ниско. А това има голямо значение.


Ако погледнете статистиката за броя на заразените в Европа, ще видите, че навсякъде те нарастват много - примерно Франция и Испания, очевидно е, че имаме една втора вълна - на някои места тя е по-висока от първата, няма съмнение.


Това, което се вижда от динамиката на разпространение на вируса от пролетта, през лятото и досега, показа, че вирусът не се влияе чак толкова много от климатичните и температурните промени и ние нямахме голямо намаляване на разпространението заради лятото.


Напротив - повечето от страните, които бяха наложили строги мерки за затваряне, които на повечето места отпаднаха в средата май - около месец по-късно вече видяхме нарастване - в средата на лятото. И това показва, че


причината за това нарастване отново е спирането на строгите мерки


за ограничаване на разпространението на вируса. И това не е учудващо - реалната причина е разхлабването на мерките, това беше очаквано.


Причините, че в момента ограничителните мерки се вземат много по-предпазливо, са две. Едната е, че динамиката за нарастване на смъртните случаи не следва по същия начин динамиката на нарастване на инфекциите, както през пролетта. Сега те нарастват много по-малко и това кара политиците да бъдат по-консервативни. Просто по-малко хора умират.


Втората причина е, че малко по-добре познаваме вируса и могат да бъдат вземани малко по-смели решения.


Швеция е сложен и много интересен казус.


Шведите имат на своя страна няколко фактора, които правят контрола на инфекцията много по-лесен. Първо, е много голяма територия, докато по население е малко по-голяма от България. Тя е изключително рядко населена, а инфекциозните болести се предават по-бързо в гъстонаселени места.


Второ, средният размер на шведското домакинство е изключително нисък. Половината се състоят от един човек. Хората са много по-малко склонни да общуват близко помежду си. Тоест те имат социално дистанциране по рождение.


Трето и четвърто, шведите са изключително дисциплиниран народ. Когато им кажат нещо по телевизията, те го спазват. Тоест всички тези неща допринасят за това, което наблюдаване в Швеция.


Но Швеция пропусна възможността още в началото на епидемията да спаси живота на хиляди свои граждани. И дълго време през лятото бяха държавата в Европа с най-висока смъртност на глава от населението. Както и една от водещите страни в света в това отношение.


Това, което наблюдаваме в момента в Швеция, е добре, но през изминалите месеци беше грешка, по мое мнение. Много хора загинаха ненужно.


Цялото интервю можете дачуете в звуковия файл.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Само комунистите се пазят,защото те го пуснаха.В Китай почти няма паника,а в Русия вече създадоха ваксина

 2. 2 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 962 Неутрално

  Този индивид се опитва да е сред основните лица, насаждащи страха и паниката. Обикновено под формата на някакви "анализи" за България. От твърде голяма дистанция. Все едно възрастните в България с обикновена пенсия към 300 лв. са вярвали някога, че държавата милее за здравето им, та сега?!
  Нека сметнем, че месечно се правят над 150000 ваксини, и от държавата са плащани 15 млн. лв само за ваксини. Освен това се плащат на хиляди безименни чиновници, експерти, щабове, полицаи и медии за да ни контролират. А тези пари можеха да се ползват за нещо разумно.

 3. 3 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Фейсбук се оказа голямо зло за възрастните хора в България! Мислехме си, че свободният достъп до информация ще ни направи по свободни и по мислещи, а се оказа точно обратното. Оказа се, че с много малко средства може да се отрови водата и българинът пие ли пие! Честно казано малко съм разочарован, че след толкова години съветска пропаганда, нищо не научихме и лапаме всякакви конспирации, което както се вижда взима своите жертви!

 4. 4 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 962 Неутрално

  Тази същата "статия" вчера беше във всички вестници на Пеевски, а днес тук. Ако тове не координирана атака.

 5. 5 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 962 Неутрално

  До коментар [#3] от "L Glassman":

  Точно всеки дядо и баба цял ден са във фейсбук и пускат селфита.

 6. 6 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3087 Весело

  Още един дето си начеса езика ...

 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3267 Неутрално

  До коментар [#3] от "L Glassman":

  Точно годините съветска пропаганда са научили българина да не кълве на гола кука, пък била тя и демократична вече.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  До коментар [#3] от "L Glassman":

  Стъкълцов, бабите и дядовците гледат предимно ефирна телевизия . Там ежедневно има сърцераздерателни истории за прекарали ковида звезди , както и ежедневна сводка , както и почто ежечасно заклеймяване на мангъропървановщината . просто на дедо и баба им е през половите органи за ковида в селото с 200 човека регистрирани по адресна регистрация . Там ковида почти не вирее - няма кой да го донесе и разнесе в общия случай . в още по-общия случай , градските баби и дядовци (като родителите ми например) , се пазят много добре .

 9. 9 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  До коментар [#7] от "дерибеев":

  аз си спомням като ученик , си купувах една поредица от книжки , описващи историята на разните технически постижения и бъдещето им- влакове , коли , РАКЕТИ. в тая за ракетите , подробно и нетенденциозно беше описана цялата лунна програма Аполо , със снимки и ни намек за конспирация . После( пак през социализма) пуснаха ''Полетът на Каприкорн" - исторята за фалшифициран от службите полет до Марс , отвлечени астронавти , дето разобличиха гадовете . през деветдесетте бях много разочарован от навлизащите конспирации около Луната идващи главно от АМЕРИКАНСКА страна .

 10. 10 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  "В България може би нивото на разбиране сред възрастните хора, че трябва да се пазят и да внимават, е по-ниско. "

  Няма какво да го увъртаме - тук народът масово е по-неук, по-простоват (вярва в мантрата "каквото ми е писано") и най-вече няма култура на спазване на правила.
  А най-лошото е, че няма и контрол. Я елате по ул "Иван Асен 2" да видите колко магазинери са без маска, а ако са с маска, тя е непправилно поставена. А продават най-общо казано хранотелни стоки.

 11. 11 Профил на къдрав и сам се стриже
  къдрав и сам се стриже
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "Мондиана":

  Стига с тия маски беее овцелюд

  И пенсионерите пред блока разбраха, че тече глобална операция, маските са ти зора

 12. 12 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2237 Неутрално

  До коментар [#10] от "Мондиана":

  Културата на неспазване на правила не винаги е еднозначно зло. Това ни е позволило да спасим евреите по времето на холокоста. Дисциплинираните нации безропотно, като овце си избиха евреите. Немци и японци - най-дисциплинираните бяха готови на всякакви зверства в името на сляпото подчинение с изпълнението на директивите на управлението си.

  Нека си запазим здравия разум и по-малко да подлежим на опитомяване и сляпо следване на правила, особено когато идват от хората с пълни чекмеджета, както ги виждаме те не спазват правила, а пращят от здраве и къщи в Барселона. В момента умират 3-5 пъти повече от сърдечни заболявания, но не виждам да има такава агресивна кампания за здравословно хранене и спорт.

  Ковид опитомяването е много удобно за управляващите, които искат да намалят протестите. Наистина риска за медиците е много по-голям, но там просто трябва да затегнат мерките за облекло в спешното и инфекциозните отделения.

 13. 13 Профил на Александра
  Александра
  Рейтинг: 450 Неутрално

  След като много хора са загинали ненужно, може ли да каже кои загинаха нужно? Другите държави, въвели строги мерки, също загубиха възрастните си хора, особено в домовете. Та какво прави Швеция по-лоша или с по-лоша стратегия? А гъстотата на население в Стокхолм е по-голяма, отколкото в София.

 14. 14 Профил на tall_ship
  tall_ship
  Рейтинг: 284 Неутрално

  .... Швеция......" Първо, е много голяма територия, докато по население е малко по-голяма от България."

  Това е така, но също така е вярно, че основната част от населението е в големите градове, докато в северните територии е почти безлюдно. По-скоро фактор е традиционната социалната дистанция, характерна за северните страни.

  FILII MARIS SUMUS
 15. 15 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4132 Весело

  До коментар [#14] от "tall_ship":

  Независимо, че шведите са с много малки семейства, не общуват, и са много стриктни, отделно нямат и летен туризъм, те са на дъното сравнени с всички техни съседи, а и не само, разликите просто са потресаващи:
  Норвегия - 13 660 случая и 270 жертви,
  Финландия - 9 682 и 343 жертви,
  Дания - 27 107 и 649 жертви,
  и "знамето", мантрата Швеция - 90 923 случая и 5 880 жертви!?
  Ние - 20 100 и 796 жертви.
  Та, Швеция е последната страна, която трябва да бъде давана за пример.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 16. 16 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6048 Неутрално

  К'ви са тия учени, че ще ми дават на мене акъл!?!?!
  А'е у лево!!! От Витоша по-високо НЕМА!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 17. 17 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  Нивото на разбиране сред възрастните хора у нас, че трябва да се пазят, е по-ниско
  **********************************

  Нивото на разбиране у нашите възрастни сънародници е толкова ниско, че смъртността сред тях е няколко ПЪТИ по-НИСКА от тази при италианци, британци, испанци, французи, холандци, шведи, швейцарци, немци - все хора с много по-високо разбиране за опасността от ковид.
  Просто факт.

  Мараба, С-ДС доносници!
 18. 18 Профил на krasenoFski
  krasenoFski
  Рейтинг: 343 Неутрално

  Този казус го има много преди вируса.

 19. 19 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Гневно

  Това "на фона на нарастващите смъртните случаи," е откровена лъжа. Според уърлдометър за Българивия, усреднения брой починали за последните 7 дена НАМАЛЯВА стабилно от средата на август. Тогава е бил 9-10 човека, днес е 5-6. Не е лошо редакцията да проверява поне малко фактите, преди да дава трибуна на откровени лъжци.

 20. 20 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Гневно

  До коментар [#15] от "hamiltonf":

  И как се развива епидемията там - колко са средно починалите на ден там и в другите посечени държави ?

 21. 21 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Гневно

  До коментар [#3] от "L Glassman":

  Недейте така, без Фейса и другите социални медии, дори няма да знаем че съществуват умните и красивите. И най-хубаво е че не могат да бъдат цензурирани - няма как да се наложи либералната политическа коректност.

 22. 22 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  То за възрастните няма живот. Търсят най-лесния начин да си отидат, в този смисъл вирусът е приятел. Другият приятел е Боко, който ги залъгва с 50 лв, за да ги омаломощи и редуцира.

 23. 23 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1689 Любопитно

  Швеция е много интересен случай. 50% от починалите са над 80г. възраст. Еми извинявай, ама аз ако бях доживяла 80, живеейки в най-големия икономически бум за човечеството, докато гледам как всичко това си отива, хич няма да драпам за още годинки. При това стресови, гадни годинки с локдаун. Защо изобщо да ти пука на 80+.

  Освен това в Швеция повечето случаи са в Стокхолм, а от Стокхолм - в определени квартали. Кофтито обаче е, че хората от тия квартали бачкат евтина работна ръка в старческите домове. Еми така е, като искаш друг да ти върши работата. Няма да я свърши съзнателно като за свои хора.

  И друго, човек на някаква възраст има представа от вирусите и ефекта им. На тия хора сигурно им е омръзнало да ги третират като малоумни.

  Да видим доколко сегашните активни поколения ще доживеят 80г. изобщо, след тоя стрес и ужас.

 24. 24 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  До коментар [#3] от "L Glassman":"! Честно казано малко съм разочарован, че след толкова години съветска пропаганда, нищо не научихме и лапаме всякакви конспирации, което както се вижда взима своите жертви!"

  За съжаление е така. Много малко хора са изградили непоносимост към пропагандата и способност да я разпознават. Повечето са си останали уязвими за всякакви внушения, колкото по-невероятни и тъпи, толкова по-фанатично им вярват. Но може би просто българският чип е дефектен и по-лесен за манипулиране, което помогна на комунизма да доминира толкова години.

 25. 25 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  До коментар [#4] от "Lazarus":

  Не знам, но твоите коментари показват, че върху тебе е била нанесена масивна зомбираща атака, освен ако не си се родил умствено затормозен.

 26. 26 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  До коментар [#12] от "otrqdnik":

  Оф, как не ви омръзнаха тези нищо не значещи клишета!

 27. 27 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3780 Неутрално

  До коментар [#19] от "m17":

  Намаляваше боят на регистрираните починали от ковид 19 от началото на септември ( максимум 25.8- 1.9 - 10 починали среднодневно) до 15-21.9 - до 5 души среднодневно. След това се стабилизира на около 5 души дневно, но с увеличаването на броя на настанените в интензивни отделения, който отново започна да расте, и броят на починалите ще се увеличи.

 28. 28 Профил на lmu46488743
  lmu46488743
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Броят на "заразените" естествено нараства - сезон на настинки и грип. Тестове за КОВИД 19- не могат да са убедителни - четем и следим публикации. И представете си! - знаем, че трябва да си мием ръцете и да кихаме в кърпичка! И не целуваме близките си, ако не се чувстваме добре! И стига ни стресирахте!
  Чухме и прочетохме за маските - за доставката им в България, за липсата на тестове за ползата им! И пак ще кажа - стига ни стресирахте! Има КОВИД-вирус, но има и КОВИД-статистика-лъжа! Има и доста висока доза ПРЕекспониране!

 29. 29 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#27] от "Patsis":

  Това е предвиждане което не съвсем ясно предвид общата тенденция да намалява смъртността. И в статията не се говори за "тенденция" а говори каза факт че има повишаване, което е чиста лъжа. Защото според уърлдометъра, 3 дневния мувинг еверидж е 3ма а седемдневния, който покрива неговата дефиниция е 5ма. И намалява стабилно от средата на август т.е вече 7 седмици.

 30. 30 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 680 Любопитно

  Кое гарантира, че нивото на екзотично-тропическите доктори е достатъчно високо, че да им се вярва?!?...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 31. 31 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Швеция е много интересен случай. 50% от починалите са над 80г. възраст. Еми извинявай, ама аз ако бях доживяла 80, живеейки в най-големия икономически бум за човечеството, докато гледам как всичко това си отива, хич няма да драпам за още годинки. При това стресови, гадни годинки с локдаун. Защо изобщо да ти пука на 80+.
  —цитат от коментар 23 на lil_alex


  Проблемът е, че в ей тези сцени:

  https://twitter.com/aliostad/status/1234772916505628673

  https://twitter.com/aliostad/status/1235190152588414978

  Които се наблюдаваха зимата от Китай, Иран, а на няколко пъти и в Италия, не участваха 80-годишни.

  И че реинфекциите едва сега започват.

  И че месеци наред вече на хората се пробутват лъжи от сорта на "Това засяга само възрастните хора, останалите ще го изкарат без да умрат", все едно единствените две възможности са или да умреш или да оздравееш напълно.

  Това е като да стане някакъв тежък индустриален инцидент -- химикали, радиация, пожар, и пр. - който да засегне 50 човека и от тях 5 да умрат. Когато нещо такова е ставало и на всичките 45 оцелели им е нямало абсолютно нищо след това?

  Всеки над една доста ниска възраст (25-30 години) е изложен на много сериозен риск от трайни увреждания.

  И никой повече да не се зарази, години занапред ще се наблюдават инфаркти и инсулти при хора на 35-40 години, които са изкарали COVID през 2020 г.

  А тепърва има геноцидният план на управляващите Европа и САЩ да се изпълнява и всички да се заразят. Понеже в краткосрочен план е по-евтино да се позволи това вместо да се вземат нужните мерки за да се изчисти вируса.

  И пак казвам, това е преди да са почнали реинфекциите.

  А най-вероятно на третата, четвъртата, петата и т.н. дори и тези, които са били млади, здрави, прави хора преди COVID, ще почнат да умират масово.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK