Нивото на разбиране сред възрастните хора у нас, че трябва да се пазят, е по-ниско

Профилът на новозаразените в Западна Европа е много по-млад - средната възраст е много по-ниска, докато при нас това не е така.

© Цветелина Белутова, Капитал

Профилът на новозаразените в Западна Европа е много по-млад - средната възраст е много по-ниска, докато при нас това не е така.Д-р Петър Марков, епидемиолог и преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина, коментира по БНР ситуацията с коронавируса.


Това, което е наблюдаваме в цяла Европа, е нарастване на броя на потвърдените заразени случаи - почти навсякъде повече от месец, на някои места това нарастване е в значителна степен, а на други по-малко.


На този фон в България изглежда като че ли броят на новите случаи не нараства въобще, но причината, поради която Европейският център за контрол на болестите постави България сред 5-те страни, които са обект на загриженост, е фактът, че въпреки броят на потвърдените случаи не расте, броят на смъртните случаи почти не е спирал да нараства.
За разлика от други страни като Франция или Испания, където броят на инфекциите расте стръмно, те имат много бавно нарастване на броя на смъртните случаи.


Този контраст е по-няколко причини - едната е, че


в Западна Европа очевидно се справят много по-добре с лечението на тежкоболните хора.


От друга страна профилът на новозаразените там е много по-млад - средната възраст е много по-ниска, докато при нас това не е така.


Вероятно в България в по-малка степен реално се откриват заразените случаи и може би изпускаме много заразени - най-добрият индикатор е броят на смъртните случаи.


А тъй като в Западна Европа новите случаи са при по-млади хора, вероятно и заради това смъртността там е по-ниска.


При нас на повърхността видимо изглежда, че няма нарастване на случаите,


на фона на нарастващите смъртните случаи, дълбоко се съмнявам, че броят на инфекциите не нараства.


В България може би нивото на разбиране сред възрастните хора, че трябва да се пазят и да внимават, е по-ниско. А това има голямо значение.


Ако погледнете статистиката за броя на заразените в Европа, ще видите, че навсякъде те нарастват много - примерно Франция и Испания, очевидно е, че имаме една втора вълна - на някои места тя е по-висока от първата, няма съмнение.


Това, което се вижда от динамиката на разпространение на вируса от пролетта, през лятото и досега, показа, че вирусът не се влияе чак толкова много от климатичните и температурните промени и ние нямахме голямо намаляване на разпространението заради лятото.


Напротив - повечето от страните, които бяха наложили строги мерки за затваряне, които на повечето места отпаднаха в средата май - около месец по-късно вече видяхме нарастване - в средата на лятото. И това показва, че


причината за това нарастване отново е спирането на строгите мерки


за ограничаване на разпространението на вируса. И това не е учудващо - реалната причина е разхлабването на мерките, това беше очаквано.


Причините, че в момента ограничителните мерки се вземат много по-предпазливо, са две. Едната е, че динамиката за нарастване на смъртните случаи не следва по същия начин динамиката на нарастване на инфекциите, както през пролетта. Сега те нарастват много по-малко и това кара политиците да бъдат по-консервативни. Просто по-малко хора умират.


Втората причина е, че малко по-добре познаваме вируса и могат да бъдат вземани малко по-смели решения.


Швеция е сложен и много интересен казус.


Шведите имат на своя страна няколко фактора, които правят контрола на инфекцията много по-лесен. Първо, е много голяма територия, докато по население е малко по-голяма от България. Тя е изключително рядко населена, а инфекциозните болести се предават по-бързо в гъстонаселени места.


Второ, средният размер на шведското домакинство е изключително нисък. Половината се състоят от един човек. Хората са много по-малко склонни да общуват близко помежду си. Тоест те имат социално дистанциране по рождение.


Трето и четвърто, шведите са изключително дисциплиниран народ. Когато им кажат нещо по телевизията, те го спазват. Тоест всички тези неща допринасят за това, което наблюдаване в Швеция.


Но Швеция пропусна възможността още в началото на епидемията да спаси живота на хиляди свои граждани. И дълго време през лятото бяха държавата в Европа с най-висока смъртност на глава от населението. Както и една от водещите страни в света в това отношение.


Това, което наблюдаваме в момента в Швеция, е добре, но през изминалите месеци беше грешка, по мое мнение. Много хора загинаха ненужно.


Цялото интервю можете дачуете в звуковия файл.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK