Как централната власт си купува политическо влияние

На всеки 100 лв. данъци, които фирмите плащат, по-малко от 4 лв. остават там, където живеем - за българските общини.

© Надежда Чипева, Капитал

На всеки 100 лв. данъци, които фирмите плащат, по-малко от 4 лв. остават там, където живеем - за българските общини.Текстът е от блога на автора.


Финансовата децентрализация е гръбнакът на европейския обществен договор. Не и в България. Знаете ли, че на всеки 100 лв. данъци, които фирмите плащат, по-малко от 4 лв. остават там, където живеем - за българските общини. Само това е ресурсът, който държавата - в лицето на правителството - не взима, а той остава за развитието на града, селото, квартала, за улиците, за училището, за социални услуги и всички онези неща, от които пряко зависи всекидневието ни.


Останалите пари ги прибира централната власт и ги харчи по начин, практически неподлежащ на граждански контрол. Така се купува политическо влияние, като финансирането за общините се разпределя по партиен признак, а не според заслугите.
България ратифицира Европейската харта за местно самоуправление пред далечната 1995 г. Дали обаче реално я прилага? Отговорът е "не". Почти нищо от данъците, генерирани в общините, не остава в бюджетите им. За сметка на това местните власти са натоварени с неприсъщи им ангажименти.


Ето няколко примера:


Формално - обезпечаването на образованието и социалните услуги е поставено в общинските бюджети. Финансирането обаче е чрез целеви субсидии от държавния бюджет. На практика единственото, което местната власт прави, е да узаконява вече взети решения от централната власт. Общините не могат да променят разходните приоритети в зависимост от местните специфики в рамките на наличния ресурс.


А пътната инфраструктура? При равна дължина на републиканската и общинската пътна мрежа, първата се финансира с винетни/тол такси, национален бюджет и евросредства. Общинската пътна мрежа обаче може да разчита за поддръжката си само на подаяние от централната власт. Няма подаяние я защото кметът "не е от нашите", я защото "не слуша". Резултатът няма пари за ремонт на улици - това е резултатът.


По закон общините имат отговорности и по опазване на обществения ред. Практически обаче местната власт нито има кой знае какви правомощия, нито пък има финансов ресурс, за да обезпечава тези си отговорности.


Този модел на публични финанси е авторитарен и порочен за демократичното развитие на страната.


Финансовото обезкървяване на българските общини доведе до изцяло зависими от централната власт кметове, бедни региони, опустели населени места. Второ ниво на местно самоуправление няма - има областни управители, които са ненужно продължение на централната власт. Нейни наместници, нищо повече. В резултат и разпределянето на европейските средства се случва еднолично, от централната власт.


В Европа отдавна са намерили верните решения. В основата им е максимално доближаване на управлението на публичните пари до хората. А най-близо до тях е местната власт, която са избрали пряко и могат да контролират пряко.


Финансова самостоятелност на българските общини би значело парите да остават там, където са изработени. Ако гражданите получават от местната власт повече срещу своите данъци, личното им благосъстояние се увеличава. А хората са по-склонни да плащат данъци за услуги, които ценят. Увеличава се и възможността гражданите да държат отговорни общинските служители и изборните представители, а оттам ще дойде засилен стремеж за подобряване на тези услуги.


Какво може да се направи?


Непосредствените мерки включват прекъсване на "пъпната връв" между чиновниците в министерствата и средствата за общините (субсидии, трансфери, целеви програми и др.). Хората по места най-добре знаят какви са приоритетите и как трябва да се инвестират общите пари за общото добро сега, а не в светлото бъдеще. Отпускането на субсидии за общините не трябва да засяга основната свобода на органите на местно самоуправление да определят политиката си в пределите на своите правомощия. А органите на местно самоуправление трябва да могат да поемат инициатива по всеки въпрос, който е от местно значение.


Помните ли колко пъти е обещавано преди местни избори законодателството да се промени така, че част от данъка върху доходите на гражданите да остава в общините? Какво се е случило реално? Нищо. Какво трябва да се случи - поетапно предоставяне на 15% годишно от приходите от данъка върху доходите на физическите лица на общините.


В рамките на 4 години може да се направи така, че общините да получават 60% от постъпленията.


Този данък е най-равномерно разпределен сред общините, не води до необходимост от нови изравнителни механизми и има пряка връзка с местното икономическо развитие.


Непосредствена мярка, която може да подпомогне общините, а оттам гражданите, е незабавно да се възстановят от централния бюджет разходите, направени от общините, за преодоляване на последиците от бедствията от 2014 г. насам. Сумата се оценява на около 500 млн. лв.


Средносрочните мерки за финансова децентрализация следва да включват въвеждане единствено на критерии за резултатност на услугите, финансирани със средства от централния бюджет. Нужен е и преглед на законодателството, вменяващо на общините ангажименти, за които обаче не е осигурено финансиране. Тези ангажименти или трябва да се върнат на централната власт, или да се осигури адекватно финансиране за всеки от тях.


За да не разчитат местните власти на подаяния, държавата и общините трябва да разработят и механизъм за съвместно финансиране на общинските пътища, съобразен с финансовите възможности на общините.


В рамките на 4 години пък е напълно възможно да се направи данъчна реформа и да се въведе "общински дял" от данъка върху доходите на физическите лица, но без да се променя общата ставка от 10%. Това би бил мощен данъчен лост в ръцете на общините за привличане на кадри и обезпечаване на конкуриращи се общини.


Нужни са и промени в Закона за публичните финанси, насочени към оптимизиране и опростяване на средата, в която се съставят, приемат и изпълняват общинските бюджети. И да се разработят отделни правила за бюджетиране на инвестиционния процес.


И нещо важно - когато общините получат финансова децентрализация, да са длъжни 1% от бюджета си да харчат за дейности, изцяло определени от нейните граждани след провеждане на прозрачно допитване и електронно гласуване.


Нищо от това обаче не зависи пряко от решенията на местните власти.


Зависи от централната власт - правителство и парламент. Без воля за промяна там, ролята на общините в България ще си остане все същата - наблюдатели на последствията от липсата на финансова децентрализация. Различията по отношение на възможностите на хората по места за образование, здравеопазване, заетост, доходи и покупателна способност, които са и основните фактори за вътрешната и външна миграция, вместо да се заличават, ще се задълбочават.


Напоследък е модерно да се говори и за "нова конституция". В "черновата" обаче и дума няма за мястото на общините и финансова децетрализация. А можеше например да се предложи местните власти да имат правомощието да определят видовете местни такси - още един начин да спрат да разчитат предимно на подаяния от правителството. И да се материализира европейският подход - че местната общност, кварталът, входът, семейството, които решават проблемите си и сами контролират властта, стояща непосредствено до тях, заемат огромна част от обществения договор.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5297 Неутрално

  ГЕРБ и ДпС са майстори в тази област на управлението.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1046 Весело

  Съгласен в общи линии. Трябва така да се реформира данъчното законодателство, че да се знае кое е общински данък и централната власт да няма достъп до него. Отделно трябва да има механизъм за разпределение на част от данъка за субсидиране на изоставащи общини. Иначе ножицата много ще се отвори. Например, общините в Северозападна България съвсем ще западне, ако бъде оставена само на собствените си постъпления.

 3. 3 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3636 Любопитно

  Напълно подкрепям. И не само част от ДОД трябва да остава в общините, а и част от данък печалба на фирмите.
  Да видим обаче дали Да, България ще включи точката за финансова децентрализация като основна в програмата си и дали ще я защитава в идващата предизборна кампания.

 4. 4 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2439 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Що ,комунистите не са ли , най големите хотели и фабрики са на комунисти ,дето преди 20 години бяха бедни партийни секретари и комсомолци , как стана тази работа да забогатеят изведнъж ,а !

 5. 5 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2439 Неутрално

  В държава ,в която всички партии са доминирани от комунисти ,креатури на червената партия , под различни имена и с различни абревиатури ,но общ корен ,няма как да се случат демократични промени ,парите от данъците и европарите се крадат на огромен процент ,защото крадящите знаят ,че няма законодателство или съдебна и полицейска власт ,която да ги залови или установи кражбите ,всичко е в рамките на приетите закони и правила от партията майка .

 6. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  Винаги е било така. В София повръщат пари, другите да теглят заеми и след това да вдигат данъци за да ги връщат. СОРИ.

 7. 7 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  Нещата са малко като Параграф 22. Малките общини се обезлюдяват, защото оставят хората без поминък. Дори и да остават 4% в общинския бюджет, вече в тях почти няма бизнес, който да работи. Ако държавата иска да съживи малките общини, първо тя трябва да изгради добра инфраструктура до тях и после да създаде по-благоприятни данъчни условия за инвестиции в тях.

 8. 8 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Каква глупост е тая статия..... Нямам думи....

  Цитат:
  ::::::::::::::::::::::::
  Финансовата децентрализация е гръбнакът на европейския обществен договор. Не и в България. Знаете ли, че на всеки 100 лв. данъци, които фирмите плащат, по-малко от 4 лв. остават там, където живеем - за българските общини. Само това е ресурсът, който държавата - в лицето на правителството - не взима, а той остава за развитието на града, селото, квартала, за улиците, за училището, за социални услуги и всички онези неща, от които пряко зависи всекидневието ни.
  ::::::::::::::::::::::

  Знаем затова винаги съм казвал че данъците са кражба. Ако въпросния господин си мисли че на запад е по добре там според някои данни не е 4% а 1%.

  Цитат:
  :::::::::::::::::::::
  Финансова самостоятелност на българските общини би значело парите да остават там, където са изработени. Ако гражданите получават от местната власт повече срещу своите данъци, личното им благосъстояние се увеличава. А хората са по-склонни да плащат данъци за услуги, които ценят. Увеличава се и възможността гражданите да държат отговорни общинските служители и изборните представители, а оттам ще дойде засилен стремеж за подобряване на тези услуги.
  :::::::::::::::::::

  Глупости. Финансова самостоятелност също значи и едно друго нещо но не знам защо господина не го споменава. Общините да взимат заеми. Така подобно на Канада ще може заемите на провинциите да надхвърлят държавния дълг за тях. Тоест така наречената финансова централизация ще даде възможност на някои хора да вземат още повече заеми на гърба на общините и да се обогатят от труда на обикновениния гражданин.

  https://lakesuperiornews.com/Opinion/canadas-combined-federal-provincial-debt

  Общо взето спомената статия промотира финансова централизация без да дава отговор на негативните ефекти а именно,
  1, Ако имаме държава която краде вече един път данъците на хората и ги разпределя на общините сега вече ще имаме и държава която краде данъци и общини които крадат данъци
  2. Общините и държавата ще имат отделни финанси и всеки ще може да взема заеми без да гледа в паничката на другия. Проблема е че от тия заеми ще се облагодетелстват малцина а ще плащат всички. На това му се вика социокомунизъм.


  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 9. 9 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  В интерес на истината, в програмата на първото ГЕРБаво правителство, имаше подобни намерения. Реални действия обаче не се предприеха, а ГЕРБ направиха точно обратното - свръхцентрализираха. Така, онбашията Бойка Банкянска съсредоточи още повече власт в ръцете си. За съжаление, аз не съм оптимист за финансовата децентрализация, щото това означава да поискаш от централната влас, сама да се откаже от някои лостове.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 10. 10 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 67 Весело

  Добре дошли в 1984.
  "Нещо, което не е казано от нас, не е истина"
  https://clubz.bg/104420-neshto_koeto_ne_e_kazano_ot_nas_ne_e_istina?fbclid=IwAR1ufeIanwse7VQFQ2qHjW9-IsCU79ycqRQyVrr25p26yYOQmAMh77ssbOw

  *ПЦК-Проста Цинкова Кофа. Просто кофа.
 11. 11 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  Децентрализацията е едно от нещата, които ГЕРБ обещават и никога няма да направят. Шофьора на джипката ще остане безработен няма да има какво да раздава.

 12. 12 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  Общините годишно разполагат с около 5,4 милиарда лева. Ако имаме децентрализация веднага ще се получи разлика между общините. Ще имаме богати и бедни общини. Много ясно.

 13. 13 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1522 Весело

  До коментар [#12] от "Да вярваме на истината":

  Що сега няма ли богати и бедни общини? Има и още как, дори в някаква степен има общини изкуствено богати.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 14. 14 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3636 Весело

  До коментар [#11] от "nwj49315903":

  Да бъдем честни, не е само Герб - никоя партия не иска на практика децентрализация, макар всички да си го пишат програмите. Никой не желае да се отказва от пари и власт.

 15. 15 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3116 Весело

  Ми ходете пеша като искате децентрализация бе

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 16. 16 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2947 Неутрално

  Помните ли, какви обещания даваше Бойко преди изборите през 2009г? Ехааа! Вече трябваше да живеем в рая. Реално, в повечето общини цари бедност, безнадеждност, безпаричие, мизерия, униние и обезлюдяване. Такава децентрализация настана, че в София е 1/3 от населението на България. Още 1/3 е в големите и областните градове. Останалото, полека лека преминава в небитието.

 17. 17 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2179 Весело

  До коментар [#13] от "tsyrvulan":

  Хубаво. Аз искам децентрализация. Габрово ще сме супер. Варна и София също и толкова. Даже Бургас, Пловдив и Стара Загора няма да разполагат като сега. Да не говорим за разни дребни общини с никаква икономика:)

 18. 18 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3636 Любопитно

  До коментар [#16] от "Vlado Nikolov":

  Еми той Борисов така я разбира регионалната политика - да им направим магистрали и да се оправят, като междувременно не им даваме никакви приходи освен местните данъци и такси. Както и да е, той каквото можа - направи.
  Да видим новите кандидати за власт какво ще предложат, би трябвало регионалната политика за всички извън София да е водеща тема.

 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5297 Неутрално

  До коментар [#4] от "edin drugii":

  Що, ГЕРБ не сте ли комунисти ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5297 Неутрално

  До коментар [#17] от "Да вярваме на истината":

  Ако беше малко по-запознат щеше да знаеш ПОНЕ коя е най-богатата община.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5297 Неутрално

  До коментар [#18] от "boevbisser":

  Бойко обича паричките,
  Ако може да ги вземе
  ВСИЧКИТЕ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2947 Неутрално

  До коментар [#18] от "boevbisser":

  И от магистралите, скачаме в дупките по разбитите местни пътища. За които, всички плащаме винетки. Участъкът "Мездра - Ботевград" трябваше да го почнат още 2012г, но Лили винетката прехвърли парите за други работи. Така загубихме и парите от ЕС по този проект.. Междувременно, с шум и фанфари, пуснаха "Тракия" и след три месеца я спряха за основен ремонт.

 23. 23 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2179 Весело

  До коментар [#20] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Аз я знам бе кмете.
  Община Челопеч. Ама в останалите 200 малки общини няма златни мини:)

 24. 24 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Субсидиарност - принцип на социалната организация, според който социалните и политически въпроси трябва да се решават на най-непосредственото (или местно) ниво.
  Никоя публична агенция не трябва да прави това, което една частна агенция може да направи по-добре, и никоя публична агенция от по-високо ниво не трябва да се опитва да направи това, което агенция от по-ниско ниво може да направи по-добре.

 25. 25 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  Аз това го повтарям отдавна, но никой няма топки да го направи, щото знае, че ще изпусне кокала. Демек политиците сами да си секат клона на който седят.

  И освен финансова децентрализация, трябва да има и прозрачност на разходите - като аз под този термин разбирам за каквото плащаме за това да отиват парите. А не да влизат в общия кюп (наречен бюджет) и после да се преразпределят както се хареса на правителството.


 26. 26 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3981 Любопитно

  Ясно,трябваше да минат над 30 години и да се схване далаверата с властта...Браво !

 27. 27 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  Децентрилизация само нам се прави,
  където кмета няма крадливи прояви.

 28. 28 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Механизмът в България е прост - ако някоя община (или район) гласува против управляващата партия, то тя се наказва с орязване на бюджет.

 29. 29 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  Във всяка една държава,
  всичко с пари се решава.
  Днес, който парите ги преброява,
  не може нещо да не си отклонява.

 30. 30 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  Щом адвокатите почнаха да ни учат на държавна организация, да очакваме лекарите да ни научат на стихотворните форми и лирически описания, а лелките от ОДЗ-тата да ни спретнат курс по проектиране на въжени мостове!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 31. 31 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  Вижте, където комунисти ги управляват,
  президентите, милиардери ги назовават.

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7753 Неутрално

  Борисов нищо не умее по-добре, от това да харчи нашите пари. Това го може , отдава му се и никога няма да го промени, ако остане на него. Той харесва зависими, а не независими хора.

 33. 33 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2943 Любопитно

  "Адвокат, общински съветник в Пловдив, председател на ДСБ - Пловдив, и член на националното ръководство на парти."
  ??????????
  На какво парти, пижамено ли?

  Еретик
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK