Управляващите зачеркнаха и делото на Кирил и Методий, и глаголицата

Поставянето на акцента на празника само и единствено върху кирилицата като българско творение противоречи и на историческата истина, пишат специалистите.

© Юлия Лазарова

Поставянето на акцента на празника само и единствено върху кирилицата като българско творение противоречи и на историческата истина, пишат специалистите."Дневник" публикува две становища на учени от Българската академия на науките (БАН) по повод промяната в Кодекса на труда, която бе приета на първо четене вчера. Така по идея на "Обединените патриоти" и с гласовете на ГЕРБ 24 май вече ще е Ден на българската писменост, просвета и култура, а "славянска" вече няма да се споменава. От прикачени към законопроекта документи на страницата на парламента от 3 юни се разбира, че още през лятото учените специалисти са се противопоставили на тази промяна, но управляващите не са се съобразили. Промяната в закона вече предизвика остра реакция в Македония. Заглавието е на "Дневник".


Становище на Общото събрание на Кирило-Методиевския научен център при БАН


Внесеният в Народното събрание Законопроект за изменение на Кодекса на труда предвижда изменение в чл. 154, ал. 1 думите "24 май -Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост" да бъдат заменени с "24 май - Ден на българската писменост, просвета и култура".


Предвижданата в проектозакона промяна се отнася единствено до официалното название на празника, записано в цитираните по-горе член и алинея от Кодекса на труда и по същество се отнася само до съдържанието и значението на празнуваното събитие.
Мотивацията за промяна на името на празника не е издържана нито от историческа, нито от съвременна гледна точка.


Сред мотивите си вносителите изтъкват, че "св. Кирил открива глаголицата, а св. Климент - кирилицата, която именува на своя велик първоучител", а "графичната система на азбуката, която се налага в България, е кирилицата", определена като "чисто българско творение, което посредством вълните на българското културно влияние сред православните християнски народи се налага като графична система и при тях". Така вносителите на проектозакона противопоставят кирилската азбука на глаголическата, която, по техните думи "има известен общославянски характер".


Под "българска писменост" вносителите на проектозакона очевидно разбират само кирилицата, а самата промяна се предлага за да "спрат посегателствата" върху българската роля в развитието на славянските култури.


Предлаганата промяна изтъква на преден план единствено ролята на България в съхраняване на делото на Кирил и Методий, а


премълчава общославянската и европейската значимост на св. Просветители,


с което свежда 24 май само до национален празник, но не и до ден, на който се отбелязва памет с международна и общочовешка значимост.


"24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост"


Тази формулировка категорично отрежда първостепенно значение на българския принос и на мястото на България в съхраняването и предаването на делото на св. Братя на поколенията, както и отдава дължимото на общославянската му значимост. 24 май не е само ден на кирилицата - с паметта на Светите братя ние честваме и тяхното дело, т.е. и глаголицата, и кирилицата. Изразът "славянска писменост" обхваща и двете славянски писмени системи, изконно свързани с България и българите. Неговото премахване ще доведе до


загуба на идеята за общославянската значимост на делото на Кирил и Методий


и ролята на Българската държава в това отношение.


Поставянето на акцента на празника само и единствено върху кирилицата като българско творение противоречи и на историческата истина. Ще се откажем ли от делото на Кирил и Методий, записвали славянската реч на солунските български славяни с глаголически букви? Ще се откажем ли от цялата литература, създадена на глаголица? Ще се откажем ли от най-старите глаголически ръкописи от края на X - началото на XI в., в които е отразен Кирило-Методиевият старобългарски език?


В мотивите се съдържат твърдения, които не отчитат, че кирилицата не е инвенция на голо поле, а е приспособяване на съществуващо писмо и допълването му с графеми за удовлетворяване на графичното предаване на славянски език с различен от гръцкия фонетичен облик. И именно тези знаци в "българската кирилица" са заети и се използват и до наши дни от най-старата славянска писмена система - глаголицата.
Предвижданата промяна би направила уязвими всепризнати тези за българския принос в европейската графична култура.


Ще зачеркнем дори възприетите като Верую думи на Вазов:


"че и ний сме дали нещо на светът
и на вcu словене книга да четат"


Празникът винаги е бил честван като ден на Кирил и Методий и тяхното дело, замислено във Византия и първоначално приложено във Великоморавия, спасено и продължено в България и разпространено чрез нея в целия православен славянски свят.


Общото събрание на КМНЦ не подкрепя предлаганото в проектозакона изменение. Подобно действие може да донесе само негативи - както в научен, така и в политически план. Делото на Кирил и Методий трябва да обединява, а не да противопоставя. В противен случай прославата губи смисъла си.


Становище на Института за български език "Проф. Л. Андрейчин" при БАН


Научният съвет на Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" се запозна с направеното предложение за промяна в чл. 154, ал. 1, което предвижда названието на официалния празник, честван в Република България на 24 май, да бъде променено от "Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост" на "Ден на българската писменост, просвета и култура". Предложението намира опора в разбирането, че кирилицата следва да се нарича "българска азбука", тъй каго е възникнала в пределите на българската държава, където се утвърждава и налага най-напред.


Във връзка с това би следвало да се препоръча на


вносителите в мотивите към предложението да прецизират нейното авторство,


за което е казано, че е на св. Климент Охридски, докато българските учени, както и съществена част от международната научна общност поддържат авторството на Преславски кръг книжовници. Авторите на предложението само посочват, че кирилицата се утвърждава в двора на цар Симеон, но не сочат Преслав като място на създаването й.


Същевременно трябва да се отбележи, че евентуалното приемане на внесения законопроект би означавало (каго се имат предвид мотивите на вносителите), че


от историята на българската писменост и култура се откъсва Кирило-Мегодиевото дело,


на което България безспорно е приемник. На възхвала на Първоучителите и на създадената от тях писменост е посветен известният трактат на Черноризец Храбър "За буквите", както и немалко други български литературни произведения. Поставянето на акцента само върху кирилицата и кирилските ръкописи и подценяването на ролята на св. Кирил и св. Методий като мисионери в Моравия обезсмисля честването на празника на българската просвета и култура именно на техния ден.


Създадена от братята св. Кирил и св. Методий, от техните ученици и последователи, старобългарската книжнина става основа за възникването на християнска книжнина сред други славянски народи и именно в гова се състои нейното огромно международно значение.


Евентуалното приемане на внесения законопроект, който променя названието на един ог най-важните национални празници, означава също така


отказ от една дълголетна глаголическа традиция по българските земи.


Множество са аргументите и фактите, които доказват нейното значение и обхват. Ще ее ограничим е напомнянето, че създаденият от Института за български език "Старобългарски речник" стъпва върху езиков материал, съхранен в най-старите писмени паметници, сред които глаголическите ръкописи са дванадесет, а кирилските - пет на брой. В тях са запазени както преводи на св. Кирил и св. Методий, така и текстове, създадени в България. Така самите отломки от някогашната богата българска писмена традиция ни подсказват, че нишката на писмената култура е едно цяло и прекъсването й, за да се изтъкне един или друг период, едно или друго постижение, не е нито редно, ниго защитимо с разумни научни доводи.


Светите равноапостоли Кирил и Методий ог векове са смятани не само за български, но и за славянски първоучители.


Ролята на Кирил и Методий и техните ученици за разпространението на славянската писменост и утвърждаването на славянската култура е научно доказана в българистиката и славистиката и не подлежи на съмнение. Повече от век и половина с отбелязването на църковния празник на светите Кирил и Методий (11 май, от 1916 г. насам - 24 май) българският народ отдава почит на двамата първоучители за заслугите им не само като български, но и в по-широк план - като славянски просветители. С предлаганото изменение тази дълголетна традиция ще бъде прекъсната.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (220)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2119 Неутрално

  Поредният рубладжийски писък!!!
  А се сърдиха преди време на репликата, че са феодални старци"...
  Кой и кога е казал, че се отказва от глаголическата история, и как точно решиха , че "от историята на българската писменост и култура се откъсва Кирило-Мегодиевото дело"...
  Рубладжийството е грозна и низка съдба!!!

 2. 2 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 780 Весело

  "Ще се откажем ли от делото на Кирил и Методий..."

  Не.
  Прочее- каква е връзката между промяна на името ( безмислено настояване според мен) и отказа от делото? Само аз ли не я виждам?

 3. 3 Профил на fantomas
  fantomas
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Големите патриоти пак се изложиха.

 4. 4 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  Ах как писнаха червенушките!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 5. 5 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  Спокойно могат да подадат оставки и да напуснат БАН, в знак на несъгласие, и впоследствие да потънат в забвение, тези "учени"! За първи път съм съгласен с акт на това правителство и Патриотите!

 6. 6 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 880 Весело

  Правилно. Важното е да се пише, не да се чете ... Конституцията това

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 7. 7 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 880 Весело

  #оставка
  #мутривън
  #гешевепозор

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 8. 8 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  дано решението стане окончателно и така да отрежем манипулациите на Масква по темата славянско братство, православно единство..... Сега чакайте рев и от клуб Евразия на СУ!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 9. 9 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4552 Неутрално

  Крайно глупаво предложени е "патриотарска миризма". В чешка Моравия има теологически факултети "Св. Кирил и Методий". Защо да откъсваме част от историята, тя не е баница, а общо културно достояние и революционен процес в същността си в разчупването на триезичната догма?

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Georgi
  Georgi
  Рейтинг: 402 Неутрално

  То друг резултат от Шкембе войводи и псевдо патреоти няма как да се очаква така или иначе.
  Срам за България е това правителство.

 12. 12 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1785 Любопитно

  БАН-защитници на панславянската идея... Да се отвратиш....
  Как пък няма един славянски цар по българските земи, ами само прабългари и българи.
  „Добре де, ама тогава, когато българите са основавали държави, строили са градове, развивали са култура, НИКОЙ НЕ Е СПОМЕНАВАЛ ИМЕТО „СЛАВЯНИ”, НИТО ПЪК ИМЕТО „ГЪРЦИ”..."

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 13. 13 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2890 Неутрално

  освен че мрънкат не видях да предлагат нещо. или да си останем като преди?

 14. 14 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4342 Весело

  Тук се отвори "кутията на Пандора"...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 15. 15 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5135 Неутрално

  Щом учЕните от БАН пищят, значи решението е правилно.

  Gunter glieben glauchen globen
 16. 16 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  Заглавието е на "Дневник".

  :)

  The best way to predict the future is to invent it.
 17. 17 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  Нали в БАН трябва да опрадават собствената си некадърност и безсмисленост. Тези червеноперки и рубладжии трябва да бъдат разгонени и пратени на североизток.

 18. 18 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  Крайно глупаво предложени е "патриотарска миризма". В чешка Моравия има теологически факултети "Св. Кирил и Методий". Защо да откъсваме част от историята, тя не е баница, а общо културно достояние и революционен процес в същността си в разчупването на триезичната догма?
  —цитат от коментар 9 на daskal1


  ТЕОЛОГИЧЕСКИ, а не филоложки! Първо сме ние, а след това варварите са били научен от нас. Те трябва да признават факта, че говорят на старобългарски и пишат на БЪЛГАРСКА азбука. Славянството няма никакъв принос в тази насока, това че варварите са възприели чисто българската азбука е работа на българската държава.

 19. 19 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1785 Любопитно

  "...Засега обаче ситуацията е трагична – който и да реши да потърси нещичко, все попада на статии от „учени”-представители на про-руската и про-гръцка слугинажна школа. Те не показват артефакти, нямат и писмени извори за своите про-славянски твърдения. Е, размахват някакви снимки на дръжки от стомни, гръцки и руски „проучвания”, но написани пак от такива като тях. НИКЪДЕ НЯМА НИТО ИЗВОР, НИТО АРТЕФАКТ ЗА И ОТ СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА СЛАВЯНИТЕ! Няма градове, черти и резки, следи от бит и култура, едно поне колие на жена-славянка, едно оръжие на мъж-славянин да бяха открили!..

  Твърдят се абсурди, които нямат равни в историографията! Например - славяните нападали българите и отвличали жените им, правели им по пет-шест деца и така станало претопяването!!!…

  Навсякъде някой нещо казва, предполага вероятности, но доказани факти досега няма!...

  Всички данъкоплатци и прочее спонсори-приятели на властта са осигурявали достатъчно средства за слугинстващите „учени” да търсят, да копаят и да пишат историята на България и българите, а те са пишели онова, което е в съгласие с поръчката...

  Аз обаче вече не искам да чета техните писания /макар че често ми се налага/! Освен заради всичко, което описах, и защото се чувствам здраво предаден от българските „големи” историци! Учех любимия си предмет – История – от учебници, написани по начин, нареден от Партията и съгласно „ленинските тезиси”, с подчертано преклонение пред братския руски славянски народ, дружбата с който трябваше да ми бъде „като слънцето и въздухът за всяко живо същество”. И прочее измишльотини…

  А знайно е, че винаги в интерес на Русия са били поне три Големи лъжи:
  ~ Многобройното добро и умно славянство, начело с руския народ;
  ~ Великото минало, сила и мощ на Душанова империя – лъжа, която и до днес е в основата на Великосръбския национализъм, но която прекрасно е служела на Руските интереси и е затвърждавала и налагала идеята за Панславизма
  ~ В синхрон с всичко това иде третата, най-голямата лъжа – „Българската държава е създадена през 681 г.” – изписано ни беше чак на националния герб – да не го забравяме! Имало е и повеля /заповед/ всички да забравим за времето отпреди 681 година!
  Един от многобройните факти:
  Повечето от съветските учени в Днепропетровската археологическа експедиция, открила гроба на канас Аспарух през 30-те години на миналия век, са интернирани, репресирани или разстреляни в сталинските концлагери (ГУЛАГ). Сред тях са акад. Д.И. Яворницки, В.А. Гринченко, В.Г. Короленко, М.М. Коцюбински, Д.И. Немирович-Данченко, П.К. Саксагански, И.Е. Репин, В.О. Ключовски, А.А. Потебня, М.Ф.Сумцов, Д.И. Багалий, С.С. Гамченко, П.К. Смоличев, А.Б. Доброволски, А.К. Тахтай и др. … Сам по себе си този факт представя как са се разправяли с учените, искащи да правят честна наука, осмелили се да открият български находки, а не “славянски” или “хазарски”…
  Прибавете към всичко това и лъжите в интерес на гърците, които се смятат за потомци на всички народи във Византийската империя, и се заформя пълен разгром на всичко, което подчертава България като много древна държава /държави/ с много древен народ, сътворил цивилизации с богата история и култура

  Така от една страна ни притискат руските интереси, заради които наричат българите „славяни”. И от другата е твърдението, че гърците, а не българите, са дали прогреса и културата на всички на Балканите и на цялото „славянство”!

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 20. 20 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Зачеркнали делото на Кирил и Методий и глаголицата. Глупости. Просто един акт на еманципация от Москва, което е похвално.

 21. 21 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2119 Весело

  До коментар [#7] от "danvan":

  Точно по "темата"
  и особено "адекватно"...

 22. 22 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  "...Засега обаче ситуацията е трагична – който и да реши да потърси нещичко, все попада на статии от „учени”-представители на про-руската и про-гръцка слугинажна школа. Те не показват артефакти, нямат и писмени извори за своите про-славянски твърдения. Е, размахват някакви снимки на дръжки от стомни, гръцки и руски „проучвания”, но написани пак от такива като тях. НИКЪДЕ НЯМА НИТО ИЗВОР, НИТО АРТЕФАКТ ЗА И ОТ СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА СЛАВЯНИТЕ! Няма градове, черти и резки, следи от бит и култура, едно поне колие на жена-славянка, едно оръжие на мъж-славянин да бяха открили!.. Твърдят се абсурди, които нямат равни в историографията! Например - славяните нападали българите и отвличали жените им, правели им по пет-шест деца и така станало претопяването!!!…Навсякъде някой нещо казва, предполага вероятности, но доказани факти досега няма!...Всички данъкоплатци и прочее спонсори-приятели на властта са осигурявали достатъчно средства за слугинстващите „учени” да търсят, да копаят и да пишат историята на България и българите, а те са пишели онова, което е в съгласие с поръчката...Аз обаче вече не искам да чета техните писания /макар че често ми се налага/! Освен заради всичко, което описах, и защото се чувствам здраво предаден от българските „големи” историци! Учех любимия си предмет – История – от учебници, написани по начин, нареден от Партията и съгласно „ленинските тезиси”, с подчертано преклонение пред братския руски славянски народ, дружбата с който трябваше да ми бъде „като слънцето и въздухът за всяко живо същество”. И прочее измишльотини…А знайно е, че винаги в интерес на Русия са били поне три Големи лъжи:~ Многобройното добро и умно славянство, начело с руския народ;~ Великото минало, сила и мощ на Душанова империя – лъжа, която и до днес е в основата на Великосръбския национализъм, но която прекрасно е служела на Руските интереси и е затвърждавала и налагала идеята за Панславизма~ В синхрон с всичко това иде третата, най-голямата лъжа – „Българската държава е създадена през 681 г.” – изписано ни беше чак на националния герб – да не го забравяме! Имало е и повеля /заповед/ всички да забравим за времето отпреди 681 година! Един от многобройните факти: Повечето от съветските учени в Днепропетровската археологическа експедиция, открила гроба на канас Аспарух през 30-те години на миналия век, са интернирани, репресирани или разстреляни в сталинските концлагери (ГУЛАГ). Сред тях са акад. Д.И. Яворницки, В.А. Гринченко, В.Г. Короленко, М.М. Коцюбински, Д.И. Немирович-Данченко, П.К. Саксагански, И.Е. Репин, В.О. Ключовски, А.А. Потебня, М.Ф.Сумцов, Д.И. Багалий, С.С. Гамченко, П.К. Смоличев, А.Б. Доброволски, А.К. Тахтай и др. … Сам по себе си този факт представя как са се разправяли с учените, искащи да правят честна наука, осмелили се да открият български находки, а не “славянски” или “хазарски”… Прибавете към всичко това и лъжите в интерес на гърците, които се смятат за потомци на всички народи във Византийската империя, и се заформя пълен разгром на всичко, което подчертава България като много древна държава /държави/ с много древен народ, сътворил цивилизации с богата история и култураТака от една страна ни притискат руските интереси, заради които наричат българите „славяни”. И от другата е твърдението, че гърците, а не българите, са дали прогреса и културата на всички на Балканите и на цялото „славянство”!
  —цитат от коментар 19 на mitko11


  Адмирации! Най-накрая някой да напише истината, че ние не сме славяни, а славянството е една полтиеска доктрина, обслужваща руски, имперски амбиции, подкрепяна от псевдо-учени и подкупни политици!

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  Наскоро четох страхотна книга. Препоръвам я на всеки Българин. "Пътят" на Никола Шайков. Ето един откъс:

  "А когато разбрахме, че лично Георги Димитров е искал унищожаването на потомците на Отец Паисий, затова че не искали да се признаят за "македонци" и последната надежда за за някакво човешко третиране изчезна в мен. С какъв гняв и презрение Отец Паисий е заклеймил всички, които се срамуват да се нарекат българи. Доживях да видя времето, когато ще се страхувам да се нарека българин и то в собствената си страна. Почти всички членове на Организацията, арестувани от комунистите, бяхме подложени на нечовешки мъчения и тормоз, за да се откажем от българската си националност. Като вечно проклятие върху извършеното от тях ще бъде убийството стотици хора, чиято единствена вина бе, че са се родили българи. А че това е истина българския народ не бива да се съмнява, щом с това гнусно дело се ангажира самия Георги Димитров - тарторът на българските комунисти."

  The best way to predict the future is to invent it.
 25. 25 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2980 Весело

  Къде е сега Божидар Димитров с костите на Иван Рилски, та да се присъедини към този важен спор.

  подпис
 26. 26 Профил на it
  it
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Ми те Кирил и Методий са си чистокръвни българи. От Своге!

 27. 27 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2980 Весело

  Извинете Йоан Кръстител

  Къде е сега Божидар Димитров с костите на Йоан Кръстител, та да се присъедини към този важен спор.
  подпис

  подпис
 28. 28 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  Интересна ми е позицията на Дай България и лично на Бойкикиев :)

  The best way to predict the future is to invent it.
 29. 29 Профил на иванчолаков
  иванчолаков
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Ако минат по Витошка,ще видят,че делото на СВЕТИТЕ БРАТЯ е мъртво!!!

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4547 Любопитно

  До коментар [#12] от "mitko11":

  Явно не знаеш Средновековната история на България и Европа. Има много тогавашни историци (хронисти), които споменават за славяните заселели се на Балканите, както и в Източна Европа.

  А, относно гърците, те са били част от Източната римска империя, която е била милтиетническа империя.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 32. 32 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Няма как учените от БАН да твърдят друго , иначе тези 50 -60 години през които са били на държавната софра и са писали псевдо научни трудове няма как да се оправдаят.
  Никой не отрича ролята на Римската империя да се опита да създаде азбука за Велика Моравия , само че този опит е неуспешен нито азбуката се утвърждава и използва нито такава държава вече съществува.


 33. 33 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  Герболяка едва ли знае какво е БАН . Това включва 3000 учени от 42 звена .БАН е създаден преди държавата България , и май....та на герб конструкцията за държава .Те имат три изречения - с двеста , в ..ду...и се върти ; набива се ..
  —цитат от коментар 30 на dejmos


  Аз знам какво е БАН. Преди две седмици имаше дни на Европейското наследство. В БАН имаше изложени книги миниатюри. И аз много обичам книги и ги разглеждах с интерес. Дойде някакъв учЕн и ми каза - ето тази книга е от времето на Наполеон. И аз казах - значи около 1815? И той отговори - не, от 1840 е....

  The best way to predict the future is to invent it.
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 780 Весело

  До коментар [#9] от "daskal1":

  Ами не е крайно глупаво като се замислиш.
  Патриотите са от край-време апологети на Русия. С премахването на концепцията, че сме дали " на вси славяни книги да четат" и ограничаване на доктрината само до това, което касае нас, "патриотите" правят реверанс пред Москва.
  Печелят бонус точки за рОдината, демек.
  Сега вече руснаците няма да се дразнят, че ние сме го направили, не те. :)
  Даже македонците ще спрат да мрънкат, освен ако не преместят Преслав до Скопие, или поне не намерят акт за раждане на св. Климент Охридски, подпечатан с печата на община Битоля.

 36. 36 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4547 Любопитно

  До коментар [#19] от "mitko11":

  Митко, стига си писал глупости. Чети и се ограмотявай по темата за славяните, че видимо нищо не знаеш по нея:

  https://www.bulgarkamagazine.com/славяните-и-славянските-езически-нек/

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 37. 37 Профил на Julian Dob
  Julian Dob
  Рейтинг: 0 Неутрално

  В България никога не е имало славяни освен в началното средновековие когато са били използвани като роби (от там думата склав=слав). Виж в Русия, Украйна и останалите източноевропейски сатрапии е бъкано със славяни които са свикнали местните феодали да ги държат под камшик. Етногенезисно нямаме нищо общо нито с Руснаци, нито с Украинци, нито с Белоруси, Молдовци и останали носталгично настроени към колективизма и комунизма народи.

 38. 38 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 3160 Неутрално

  Предлаганата промяна изтъква на преден план единствено ролята на България в съхраняване на делото на Кирил и Методий, а премълчава ОБщОСЛАЖшНСКАТА и европейската значимост на св. Просветители... (курсивът мой)
  –––––––––––––––––––––––
  БАНските старци са срам за България!
  Много пъти съм припомнял тук, че СЛАВЯНИ и СЛАВЯНСТВО са дело на Мавро Орбини, когато той описва митологизираната история на хърватите през 1601 г. в книгата си "В царството на славяните". След като е издадена на руски, тя се превръща в теория за панславизма и е в основата на руската доктрина за завладяване на източна и югоизточна Европа.
  Никакъв славянски език не са създавали братята, защото славяни е нямало. Имало е българи, имало е държава България.
  На тези учени трябва да им се отнемат всички звания и титли. Това са обикновени русофилски мошеници.
  Ако някой намери думата славяни в оригинален документ (а не в препис или превод) преди 1600 година и по специално от края на 9-ти век, аз ще му подаря едно цяло чекмедже с Бойкови евраци.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2119 Неутрално

  До коментар [#30] от "dejmos":

  БАН от доста години е :
  -последен пристан на ДС полковници;
  -средище на видни рубладжии;
  -академичен апендикс, който няма връзка с 21-ви век....

 41. 41 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1785 Любопитно

  До коментар [#31] от "Иво":

  "...За пръв път думата славяни – в смисъла на етнос, влиза в политическа употреба през 1593г., като дотогава „slavi” е всъщност -„sclavi (означаващо роби от латински) и тази дума се използва във византийските извори. Всеки изследвал проблематиката на древната българската история е установил, че няма НИТО ЕДИН роден или чужд извор, който да говори за покръстването на два народа - т. нар. “славянски” и български, а се говори само за българи и български народ (за повече подробности виж в интернет “ Колко народа покръства Борис “ от Никола Църцаров). Няма византийски извор, в който при преговори да се сключва договор със “славяно- българска държава”, а винаги се говори за българи и България. Също така няма нито един чужд или наш извор в който да се споменава за ПРАбългари и ханове , а навсякаде се говори за БЪЛГАРИ и владетелят на българите. Само един пример в тази насока е достатъчен. На колоната на Омуртаг пише накрая КАНА СУБИГИ ОМУРТАГ, което не пречи на нашите известни историци правейки “академично издържан” превод от старогръцки да го обявят за колоната на ... ХАН (???) Омуртаг. Колкото до термина СКЛАВИ от византийските извори, то той се е използвал от църковниците-хронисти в смисъл на “роби”, “светлокоси роби”, или “нечестивци”, с който са наричали не изповядващите официалната християнска вяра-арианите. Според възрожденеца Марин Дринов, както и д-р Ганчо Ценов (и до сега обявяван от официозната историческа школа за “фашизоид”, “прекален патриот” и пр.) славяните са всъщност траки. На подобно мнение застава и изследователя Йордан Табов. Интересен факт е, че антропологическите черти на т. нар. “славяни” и траките е смайващо еднакъв. Изследователите са на мнение, че след покоряването им от Рим траките започват да бъдат наричани и “склави”, а част от тракийските племена се изтеглят на север и след векове нахлуват обратно на Балканския полуостров, но вече назовавани като “склави” (светлокоси роби) и “нечестивци” от църковниците-хронисти. Българската история от 866 г. когато се налага насилствено официалната верска доктрина на Византия (т. е. през 866 г. Борис провежда препокръстване) та чак до наши дни е била фалшифицирана от гръцките хронисти, българските и руски църковници, и чужди историци в по-ново време в услуга на панславизма. Странно защо в учебниците по история няма нито една автентична рисунка на “славяни” или “славянски войни”, така добре описвани иначе от византийците? Изображението на славяните в нашите учебници са “съвременна” (???) рисунка (виж например учебника по история за 5 клас на изд. “Просвета” прил. № 1). Освен това никой поклонник на славянската идея не може да обясни откъде идва “етническият бум” при т. нар. славяни, като през същия период в Европа са засвидетелствани няколко чумни епидемии включително и в местата обитавани от “славяните”. Историците така и не успяха да открият автентично „славянско” селище а посочените като такива са само от предположения. Славянската идея е възприета от българската интелигенция през началото на XIX век в периода на българското Възраждане под влияние на умелото руско внушение и манипулиране на историческите факти, като начин за разграничаване от гърците и турците. През периода на турското робство както е известно Вселенската патриаршия (доминирана винага от гърци) не признава българите за отделен народ, а ги нарича “румелийски” народ, което се възприема и от Османската империя. Богослужението е само на гръцки език и българите са абсолютно онеправдани, а политиката на асимилацията над тях, е както от турска, така и от гръцка страна, като погърчването на българите е било приоритет за гръцкото духовенство. Не трябва да се забравя, че панславянската идея от самото си начало лансира и обслужва чужди на българите идея, цели и политика. Показателно е, че тя започва като така наречената ИЛИРИЙСКА ИДЕЯ, формирана на етапи. Същността й впоследствие има политически адрес и най-кратко има за идея, че с името илирийци се наричат всички народи, населявали в античността земите, които през средновековието били „славянски”. Илирийската идея става платформа на всички участвали в плана за „освобождението” на всички балкански християни – т. н. „южни славяни”. Папа Климент VIII подготвя военен съюз между Испания, Австрия и Полша за война срещу Османската империя, предвидена за 1593г. На 14 април 1595 г. австрийският император провъзгласява, че приема под своя защита християните в Босна и съседните й земи. По това време той още не говори за освобождение на всички „славяни”. За създател на илирийската идея се сочи Винко Прибоевич със издаденото от него през 1532 г. във Венеция „Слово за произхода на увенчаните със слава славяни”,(забележете думите слава и славяни!!), която търси идеологическа формула, за да оглави „славянското” множество, изгубило държавната си независимост при падането на българското и сръбското царство. Но ренесансовата илирийска идея е изпълнена по онова време с конкретно политическо съдържание - подготвяната война срещу Османската империя. Илирийската идея има обединяваща за времето си сила и емоционален ефект, но изпод нейното покривало възкръсват лични и народни претенции. Така например албанските старейшини започват да подготвят кореспонденцията си с печат, в който има герб с княжеска корона. Пак по това време се появява и една късна преработка на Душановото законодателство, появяват се самозвани потомци на стари владетели: Комнини, Църноевичи и др.

  Тук е интересно, че никой не говори за древния български народ, за неговите исторически заслуги , а той се подрежда някъде в “славянското множество”. Особено силно въздействие върху представите на съвременниците оказва амбицията на генерал Охмучевич, родом от Дубровник, пълководец в испанската флота, който съумява да се сдобие с поредица фалшифицирани грамоти и привилегии, като се изкарва потомък на деспот Хрельо (същият, който е погребан в Рилския манастир!). По негова поръчка, се изготвя мистифициран сборник с гербове уж от времето на Душан, в който придобива визуален образ идеята за Илирия, уж осъществена в миналото от Душан, цар от „словенска” кръв, който заповядвал на десет кралства. Гербът на този „блестящ” според Охмучевич император е съставен от гербовете на всички земи които е владял. Този сборник с гербове, отнесен от специалистите към 1595 г., окончателно формира илирийската идея, като идея за възкресяване на Душановата империя, състоящо се от десет кралства! Тук на добре запознатите с историята на Балканския полуостров, ще се стори доста странно защо да не се възстанови Симеоновата България например, а именно Душановото кралство? Ако се види картата на двете империи веднага става ясно, че Симеоновата е по-стара и освен това два пъти по-голяма от Душановата (включвала е целите днешни: Румъния, Сърбия, България, Македония, 80 % от днешна Гърция, Източна Тракия и Албания с площ от 500 000 кв. км.). Ако пък сравним в културен, военен и цялостен исторически аспект ролята на двамата владетели в тогавашния свят, то превъзходството на цар Симеон е видно във всички направления, а по блясък и международен престиж Душановата просто бледнее.

  Но тук нека припомним началото на възхода на Душан и това как крал Стефан Урош побеждава с измама цар Михаил ІІІ Шишман, което сръбските историци премълчават. На 27 юли 1330 г. при с.Шишковци до гр. Велбъжд (днешен Кюстендил), се сключва временно примирие между българите и сърбите, заради идващия голям църковен празник - рождението на Св. Богородица. Цялата нощ на 27/28 юли сръбския крал се моли на Богородица да му прости греха който е намислил да извърши. На другия ден българите са разпръснати извън своя стан, като събират храна и дърва, и тогава са нападнати вероломно от сърбите. Нападението се води от синът на Урош- Стефан наречен по-късно Душан и резултатът е 15000 избити българи. Цар Михаил Шишман е тежко ранен и пленен, като умира от раните си донесен от победителите в нозете на триумфиращия им крал, а според друга мълва предавана сред народа, е обезглавен пред крал Стефан Урош за назидание. След тази “блестяща победа” (възхвалявана и до днес от сръбските историци) Сърбия бележи своя възход и става империя при крал Душан. Този възход е мимолетен и трае само няколко десетилетия, и скоро османските орди го смазват и разбиват, когато сърбите са най-силни и самонадеяни (но и това се премълчава от сръбските историци). Но в главната си политическа посока Илирийската идея я виждаме след близо 300 г., осъществена като Югославска федерация, (с енергичното руско-съветско съдействие), повтаряща почти границите на..... Душановата империя и за малко да погълне и “братска и словенска България”, с основна идея българите да се сърбизират.

  Окончателно „славянската” идея се формира под перото на абатът от Млетския орден дон Мавро Орбини от Пиза. През 1601 г. Мавро Орбини написва по поръчка книгата „Царството на славяните” (прил.№ 2). В нея на българите са отредени 77 печатни страници (от 397 до 474 страница). Книгата има дълго заглавие: „Царството на славяните, днес неправилно наричани скиавони (роби)” .. и още в заглавието: ... „и преди всичко се гледат успехите на царете, които някога са властвали в Далмация, Хърватско, Босна, Сърбия, Рашка и България”. Веднага прави впечатление, че в книгата на българите е отредено последното място, а Орбини възприема сборника с гербове на генерал Охмучевич за автентичен (?!) и от него възпроизвеждаа гербовете на „словените” владетели на „южнославянските държави”. Така в началото на българската история е отпечатан гърбът на българите от епохата на държавната им независимост – медальон с коронован изправен лъв (прил. № 3). Малко по-късно, сърби руси и албанци ще присвоят българския двуглав орел като свой царствен герб. В книгата си Орбини помества и две “осъвременени” според неговата визия рисунки на това как са изглеждали славните славянските войни (прил. № 4).

  Военният план от 1595 г. на Австрийската империя, се осуетява, а после и забравя. Но личната заинтересованост на Орбини е в пристрастието му да изтъкне Дубровник, като водеща „южнославенска” сила а рода на покровителите си – Бобалевич (странно име за сърбин или хърватин), като велик и мъжествен род с дълбоко патриотично минало имащ значителна политическа мощ и слава. Така в началото на книгата си Орбини започва с посвещение към благодетеля и поръчител на книгата: „Посвещение до негова Светлост, почитаемия монсеньор....” и после: „След като написах тази история на славяните по настояване на Ваша Светлост, при всичките улеснения и удобства, които щедро ми предоставихте, за да я доведа докрай, струва ми се, че сега е мой дълг да Ви я посветя преди да я публикувате – понеже е Ваше дело...” и пр. хвалебствия.

  И непредубедения читател ще разбере, че има нещо доста странно и съмнително в тази история, която се възприема и до сега от историческата ни наука като безспорен исторически извор, а шовинистичните залитанията на автора, се определят „като проява на горещия му славянски патриотизъм”, според наши и чужди специалисти историци и т. нар.слависти .

  Така Орбини с лека ръка изкарва Скандинавия – люлка на „славяните”, за който народ се сетим, той е „славянски”: славяни са ...скитите, готите, амазонките са сарматки, което ще рече, че и те са „славянки”. Словени са победили Александър Македонски т.е. и той е славянин. Славяните са воювали с всички народи по света (?!), нападали Персия, властвали в Азия и Африка, воювали с Египет, накрая надделели над Римската империя, като завладяли много нейни земи. Или както „духовито” предлага сръбския изследовател Н. Радойчич, тази част от историята на Орбини можем да озаглавим „Словени са всички и навсякъде”.

  Така още целият Илирик отдавна е „словенски”, мнозина от папите, Свети Йероним, и пр. Орбини внушава, че сърцевината на славянското единство, е словенското им писмо и език. В книгата са дадени в образци и двете „словенски” азбуки – глаголицата и кирилицата. Но тук се получава нещо странно - той сочи католическия Св. Йероним за създател на „славянското” глаголическо писмо, наречено „буквица”. На него приписва и съставянето на „славянското” богослужение (?) и навсякъде българския принос липсва, а за делото на Кирил и Методи не става и дума.

  През 1595 г. Русия още не е Велика сила и не е съпричасна на илирийската идея, а отскоро е завладяла Казан, и е покорила волжките българи, за които Орбини не казва нищо. Ще минат само 100 г. и илирийската идея ще продължи да се развива като панславянска доктрина, лансирана от гръцкото духовенство със сръбско “посредничество” на Петър І Велики. За известно време тя ще има формата на т.нар. гръцка идея при руската императрица Екатерина Велика с идеята, че Русия, като най-голяма „славянска” империя трябва да покровителства всички „славяни”, и да ги освободи от турците, както и да възстанови Византия. Според плана синът на Екатерина Велика, който говорил зле на руски но затова пък на отличен гръцки (защото е възпитаван от гръцки придворни велможи) трябвало да стане император на вече възстановената Византийска империя.Никъде в този план не се споменават българите, камо ли да става и дума за освобождението им.

  Руското печатно издание на „Царството на славяните”, излиза в Петербург през 1722 г. по „повелението” на император Петър І Велики под заглавие: „Книга историография початия имене, славы и разширения народа славянского....” и пр. Твърде показателно в него е това, че книгата не е превод на пълния италиански текст, а е съкратена „адаптация” направена на руски език от.... сърбина граф Сава Владиславович – деен дипломат, най-близък съветник на император Петър I, в балканската му политика. Най-вероятно това ще да е човекът дал идеята на Петър І Черно море да стане “вътрешно руско море”, а Русия да завладее всички “славянски” земи и даже целия свят. Тук ще припомним, че при един друг предшественик на Петър също намираме сръбска връзка и влияние. През 2005 г. в излязлата в Белград книга “Истината за Иван Грозни” от руснака Вячеслав Манягин и младия сръбски учен Деян Танич се изследва генеалогията на Иван Грозни и се установява за негови сръбски предци по три линии. Най-известната и сега на науката е по мъжка линия, като бабата по баща на Иван Грозни – София Палеолог е била правнучка на деспот Деян и Теодора Неманич, сестра на ... крал Душан (!). Бабата пък на Иван Грозни по майчина линия е сръбкинята Ана Якшич, дъщеря на войводата Стефан Якшич. Ана Глински (Якшич) е изиграла според авторите много съществена роля във възпитанието на малкия Иван Василевич. След като останал от малък без родителите си Елена и Василий, грижите за него поела бабата по майчина линия и тя го е запознала със сръбските традиции, пише сръбския учен. Вячеслав Манягин с множество аргументи “доказва”, че разказите за Иван Грозни като бездушен тиранин били абсолютна клевета и измислица. В типичния за руския шовинизъм стил, Манягин описва как при Иван Грозни Русия устояла на “полската агресия”, а на изток и юг “ увеличила” територията и населението си с почти 50 %. Тук бихме припомнили обаче на въпросните автори, че това става за сметка на Волжка България (за нея разбира се не става и дума във въпросната книга), която в три поредни тежки зими спасява гладуваща Русия на Иван Грозни, като му доставя така необходимото жито. След като русите се съвземат от тежките зими, Иван Грозни предриема венен поход до Казан и на 2 октомври 1554 г. след дълга обсада го превзема, като избива 190 000 жители на града и заграбва съкровищата на българските владетели(явно на такива добродетели го е научила сръбската му баба, а агресията спрямо другите е просто “разширение на територията”). За да оправдае похода си до Казан пред света, Иван Грозни разпространява лъжата , че е превзел някакво татарско ханство на доскорошните потисници на русите. Тази политическа линия по странен начин ще бъде продължена и от Съветския съюз след 1920г., а Комунистическия интернационал( доминиран от СССР) ще я “дообогати” със зловещото си решение от 1934 г. за образуването на “македонска” нация. Но да продължим със загрижеността на Руската империя за славянството. На 7 март 1711г. в Успенската катедрала в Кремъл, в присъствието на Петър І е прочетен Манифест за обявяване война на Османската империя. На 13 март е издаден втори Манифест до ... “всички християни от православната гръцка и римска вяра в Сърбия, Славония, Македония, Босна, Херцеговина и особено Черногорците, да се присъединят към нашата армия и се сражават с оръжие в ръка” и се съобщава , че Русия иска “... да ги освободи от езическата тирания”. Както забелязваме отново не става и дума за България и българите, защото целта явно не е нейното освобождение а завладяване и заличаване. Затова много преди манифеста тайни руски емисари кръстосват балканите и разпространяват слуховете, че Русия е “безкористна освободителка” и това ще продължи и по-нататък в руската а отпосле и в съветската политика.

  Българските църковници през XVIII век, не са могли да четат историята на Орбини в нейния оригинал на италиански език. Паисий Хилендарски намира екземпляр от руското “адаптирано” издание в библиотеката на сръбската архиепископия в Сремски Карловци по време на краткия си престой там през 1761 г., и широко се ползва от него като сигурен източник (!?). Затова и неговата история е логично да е озаглавена „История славянобългарска”.

  Защо обаче официална българска историческа наука и до сега премълчава и не забелязва, че историята на друг католик- францисканския монах Блазиус Клайнер издадена година по-рано от Паисиевата - в 1761 г. е озаглавена „История на България” и в нея липсват тези “славянски” залитания и акценти? В тази книга за славяни се споменава мимоходом точно 11 пъти и то като за съпътстваща и незначителна роля, на хора увлечени от събитията в които водеща роля имат българите. Също така първото печатно издание на историята на Христаки Павлович , която всъщност е преработка и допълнение на Паисиевата е издадена през 1844 г. и е озаглавена “ЦАРСТВЕНИК или ИСТОРИЯ БОЛГАРСКАЯ”( но не и славяно болгарская..."

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  ''загуба на идеята за общославянската значимост на делото на Кирил и Методий''

  славяните ползват латиница

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  Славянин идва от латинската дума sclavus. Тя означава роб.

  The best way to predict the future is to invent it.
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на vincenzo76
  vincenzo76
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Управляващата ни идиотия върши какви ли не глупости. И ще я докара дотам, че най близко-родствения ни народ, македонците, няма да ни понасят. Безумното глупашко ровене в миналото директно прецаква настояще и бъдеще, а имаме доста по-важни и съществени неща за решаване.
  —цитат от коментар 10 на rumen_s


  Съжалявам колега, обаче само много добронамерен наивник може да мисли по този начин за македонците!!!От 1945г насам, тия безродници вече на си никакви!!!А всички изтрепани българи в Македония, сега сигурно се въртят в гробовете заради своите наследници!!!

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на Соломон Дермоедов
  Соломон Дермоедов
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Убреее...не знаех че Киро и Мето са българи...ша си запиша в дебелия тефтер...

  ¯\_(ツ)_/¯.
 50. 50 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Всите ни царе се именуват " цар, автократ на българи" , ".. на българи и ромеи" "..на българи,власи и гърци" . Ни един от тях не се е сетил, че царува и на славяни :)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 51. 51 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8386 Неутрално

  До коментар [#41] от "mitko11":

  +++++++++++++++++++

 52. 52 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 3160 Неутрално

  До коментар [#9] от "daskal1":

  Даскале, и в Монголия има училище Братя Кирил и Методий".
  И какво от това? Да не би от Монголия или от Русия да искаме да ни плащат авторски права?
  Между другото как се казва езикът, който се говори в САЩ? Американски? Сащски? Или всеки щат (държава) си има отделен език - оклахомски, северодакотски, южнокаролински?
  п.п. Моравската мисия на Кирил и Методий не е била в днешна Чехия, а в земите на днешна Словения (не Словакия). Затова и в тази част има надгробни паметници на глаголоца (та чак до 16-ти век). А в Чехия няма нито един.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 53. 53 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4547 Весело

  До коментар [#37] от "Julian Dob":

  Тъй, тъй.... значи имаме славяни в Хърватия, имаме славяни в Сърбия, имаме славяни в рамките на Византийската империя, които създават проблеми на империята в продължения на стотици години, стигат чак до Пелопонес, обсаждат даже втория град в империята Солун... и само в България от целите Балкани няма славяни. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 54. 54 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  Ако трябва да сме точни, Кирил и Методий никога не са били в България. От Византия отиват във Великоморавия, като заобикалят България, понеже по това време Борис е воювал срещу Великоморавия.

 55. 55 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4547 Весело

  До коментар [#31] от "Иво":"...За пръв път думата славяни – в смисъла на етнос, влиза в политическа употреба през 1593г., като дотогава „slavi” е всъщност -„sclavi (означаващо роби от латински) и тази дума се използва във византийските извори. Всеки изследвал проблематиката на древната българската история е установил, че няма НИТО ЕДИН роден или чужд извор, който да говори за покръстването на два народа - т. нар. “славянски” и български, а се говори само за българи и български народ (за повече подробности виж в интернет “ Колко народа покръства Борис “ от Никола Църцаров). Няма византийски извор, в който при преговори да се сключва договор със “славяно- българска държава”, а винаги се говори за българи и България. Също така няма нито един чужд или наш извор в който да се споменава за ПРАбългари и ханове , а навсякаде се говори за БЪЛГАРИ и владетелят на българите. Само един пример в тази насока е достатъчен. На колоната на Омуртаг пише накрая КАНА СУБИГИ ОМУРТАГ, което не пречи на нашите известни историци правейки “академично издържан” превод от старогръцки да го обявят за колоната на ... ХАН (???) Омуртаг. Колкото до термина СКЛАВИ от византийските извори, то той се е използвал от църковниците-хронисти в смисъл на “роби”, “светлокоси роби”, или “нечестивци”, с който са наричали не изповядващите официалната християнска вяра-арианите. Според възрожденеца Марин Дринов, както и д-р Ганчо Ценов (и до сега обявяван от официозната историческа школа за “фашизоид”, “прекален патриот” и пр.) славяните са всъщност траки. На подобно мнение застава и изследователя Йордан Табов. Интересен факт е, че антропологическите черти на т. нар. “славяни” и траките е смайващо еднакъв. Изследователите са на мнение, че след покоряването им от Рим траките започват да бъдат наричани и “склави”, а част от тракийските племена се изтеглят на север и след векове нахлуват обратно на Балканския полуостров, но вече назовавани като “склави” (светлокоси роби) и “нечестивци” от църковниците-хронисти. Българската история от 866 г. когато се налага насилствено официалната верска доктрина на Византия (т. е. през 866 г. Борис провежда препокръстване) та чак до наши дни е била фалшифицирана от гръцките хронисти, българските и руски църковници, и чужди историци в по-ново време в услуга на панславизма. Странно защо в учебниците по история няма нито една автентична рисунка на “славяни” или “славянски войни”, така добре описвани иначе от византийците? Изображението на славяните в нашите учебници са “съвременна” (???) рисунка (виж например учебника по история за 5 клас на изд. “Просвета” прил. № 1). Освен това никой поклонник на славянската идея не може да обясни откъде идва “етническият бум” при т. нар. славяни, като през същия период в Европа са засвидетелствани няколко чумни епидемии включително и в местата обитавани от “славяните”. Историците така и не успяха да открият автентично „славянско” селище а посочените като такива са само от предположения. Славянската идея е възприета от българската интелигенция през началото на XIX век в периода на българското Възраждане под влияние на умелото руско внушение и манипулиране на историческите факти, като начин за разграничаване от гърците и турците. През периода на турското робство както е известно Вселенската патриаршия (доминирана винага от гърци) не признава българите за отделен народ, а ги нарича “румелийски” народ, което се възприема и от Османската империя. Богослужението е само на гръцки език и българите са абсолютно онеправдани, а политиката на асимилацията над тях, е както от турска, така и от гръцка страна, като погърчването на българите е било приоритет за гръцкото духовенство. Не трябва да се забравя, че панславянската идея от самото си начало лансира и обслужва чужди на българите идея, цели и политика. Показателно е, че тя започва като така наречената ИЛИРИЙСКА ИДЕЯ, формирана на етапи. Същността й впоследствие има политически адрес и най-кратко има за идея, че с името илирийци се наричат всички народи, населявали в античността земите, които през средновековието били „славянски”. Илирийската идея става платформа на всички участвали в плана за „освобождението” на всички балкански християни – т. н. „южни славяни”. Папа Климент VIII подготвя военен съюз между Испания, Австрия и Полша за война срещу Османската империя, предвидена за 1593г. На 14 април 1595 г. австрийският император провъзгласява, че приема под своя защита християните в Босна и съседните й земи. По това време той още не говори за освобождение на всички „славяни”. За създател на илирийската идея се сочи Винко Прибоевич със издаденото от него през 1532 г. във Венеция „Слово за произхода на увенчаните със слава славяни”,(забележете думите слава и славяни!!), която търси идеологическа формула, за да оглави „славянското” множество, изгубило държавната си независимост при падането на българското и сръбското царство. Но ренесансовата илирийска идея е изпълнена по онова време с конкретно политическо съдържание - подготвяната война срещу Османската империя. Илирийската идея има обединяваща за времето си сила и емоционален ефект, но изпод нейното покривало възкръсват лични и народни претенции. Така например албанските старейшини започват да подготвят кореспонденцията си с печат, в който има герб с княжеска корона. Пак по това време се появява и една късна преработка на Душановото законодателство, появяват се самозвани потомци на стари владетели: Комнини, Църноевичи и др. Тук е интересно, че никой не говори за древния български народ, за неговите исторически заслуги , а той се подрежда някъде в “славянското множество”. Особено силно въздействие върху представите на съвременниците оказва амбицията на генерал Охмучевич, родом от Дубровник, пълководец в испанската флота, който съумява да се сдобие с поредица фалшифицирани грамоти и привилегии, като се изкарва потомък на деспот Хрельо (същият, който е погребан в Рилския манастир!). По негова поръчка, се изготвя мистифициран сборник с гербове уж от времето на Душан, в който придобива визуален образ идеята за Илирия, уж осъществена в миналото от Душан, цар от „словенска” кръв, който заповядвал на десет кралства. Гербът на този „блестящ” според Охмучевич император е съставен от гербовете на всички земи които е владял. Този сборник с гербове, отнесен от специалистите към 1595 г., окончателно формира илирийската идея, като идея за възкресяване на Душановата империя, състоящо се от десет кралства! Тук на добре запознатите с историята на Балканския полуостров, ще се стори доста странно защо да не се възстанови Симеоновата България например, а именно Душановото кралство? Ако се види картата на двете империи веднага става ясно, че Симеоновата е по-стара и освен това два пъти по-голяма от Душановата (включвала е целите днешни: Румъния, Сърбия, България, Македония, 80 % от днешна Гърция, Източна Тракия и Албания с площ от 500 000 кв. км.). Ако пък сравним в културен, военен и цялостен исторически аспект ролята на двамата владетели в тогавашния свят, то превъзходството на цар Симеон е видно във всички направления, а по блясък и международен престиж Душановата просто бледнее.Но тук нека припомним началото на възхода на Душан и това как крал Стефан Урош побеждава с измама цар Михаил ІІІ Шишман, което сръбските историци премълчават. На 27 юли 1330 г. при с.Шишковци до гр. Велбъжд (днешен Кюстендил), се сключва временно примирие между българите и сърбите, заради идващия голям църковен празник - рождението на Св. Богородица. Цялата нощ на 27/28 юли сръбския крал се моли на Богородица да му прости греха който е намислил да извърши. На другия ден българите са разпръснати извън своя стан, като събират храна и дърва, и тогава са нападнати вероломно от сърбите. Нападението се води от синът на Урош- Стефан наречен по-късно Душан и резултатът е 15000 избити българи. Цар Михаил Шишман е тежко ранен и пленен, като умира от раните си донесен от победителите в нозете на триумфиращия им крал, а според друга мълва предавана сред народа, е обезглавен пред крал Стефан Урош за назидание. След тази “блестяща победа” (възхвалявана и до днес от сръбските историци) Сърбия бележи своя възход и става империя при крал Душан. Този възход е мимолетен и трае само няколко десетилетия, и скоро османските орди го смазват и разбиват, когато сърбите са най-силни и самонадеяни (но и това се премълчава от сръбските историци). Но в главната си политическа посока Илирийската идея я виждаме след близо 300 г., осъществена като Югославска федерация, (с енергичното руско-съветско съдействие), повтаряща почти границите на..... Душановата империя и за малко да погълне и “братска и словенска България”, с основна идея българите да се сърбизират.Окончателно „славянската” идея се формира под перото на абатът от Млетския орден дон Мавро Орбини от Пиза. През 1601 г. Мавро Орбини написва по поръчка книгата „Царството на славяните” (прил.№ 2). В нея на българите са отредени 77 печатни страници (от 397 до 474 страница). Книгата има дълго заглавие: „Царството на славяните, днес неправилно наричани скиавони (роби)” .. и още в заглавието: ... „и преди всичко се гледат успехите на царете, които някога са властвали в Далмация, Хърватско, Босна, Сърбия, Рашка и България”. Веднага прави впечатление, че в книгата на българите е отредено последното място, а Орбини възприема сборника с гербове на генерал Охмучевич за автентичен (?!) и от него възпроизвеждаа гербовете на „словените” владетели на „южнославянските държави”. Така в началото на българската история е отпечатан гърбът на българите от епохата на държавната им независимост – медальон с коронован изправен лъв (прил. № 3). Малко по-късно, сърби руси и албанци ще присвоят българския двуглав орел като свой царствен герб. В книгата си Орбини помества и две “осъвременени” според неговата визия рисунки на това как са изглеждали славните славянските войни (прил. № 4).Военният план от 1595 г. на Австрийската империя, се осуетява, а после и забравя. Но личната заинтересованост на Орбини е в пристрастието му да изтъкне Дубровник, като водеща „южнославенска” сила а рода на покровителите си – Бобалевич (странно име за сърбин или хърватин), като велик и мъжествен род с дълбоко патриотично минало имащ значителна политическа мощ и слава. Така в началото на книгата си Орбини започва с посвещение към благодетеля и поръчител на книгата: „Посвещение до негова Светлост, почитаемия монсеньор....” и после: „След като написах тази история на славяните по настояване на Ваша Светлост, при всичките улеснения и удобства, които щедро ми предоставихте, за да я доведа докрай, струва ми се, че сега е мой дълг да Ви я посветя преди да я публикувате – понеже е Ваше дело...” и пр. хвалебствия. И непредубедения читател ще разбере, че има нещо доста странно и съмнително в тази история, която се възприема и до сега от историческата ни наука като безспорен исторически извор, а шовинистичните залитанията на автора, се определят „като проява на горещия му славянски патриотизъм”, според наши и чужди специалисти историци и т. нар.слависти . Така Орбини с лека ръка изкарва Скандинавия – люлка на „славяните”, за който народ се сетим, той е „славянски”: славяни са ...скитите, готите, амазонките са сарматки, което ще рече, че и те са „славянки”. Словени са победили Александър Македонски т.е. и той е славянин. Славяните са воювали с всички народи по света (?!), нападали Персия, властвали в Азия и Африка, воювали с Египет, накрая надделели над Римската империя, като завладяли много нейни земи. Или както „духовито” предлага сръбския изследовател Н. Радойчич, тази част от историята на Орбини можем да озаглавим „Словени са всички и навсякъде”. Така още целият Илирик отдавна е „словенски”, мнозина от папите, Свети Йероним, и пр. Орбини внушава, че сърцевината на славянското единство, е словенското им писмо и език. В книгата са дадени в образци и двете „словенски” азбуки – глаголицата и кирилицата. Но тук се получава нещо странно - той сочи католическия Св. Йероним за създател на „славянското” глаголическо писмо, наречено „буквица”. На него приписва и съставянето на „славянското” богослужение (?) и навсякъде българския принос липсва, а за делото на Кирил и Методи не става и дума.През 1595 г. Русия още не е Велика сила и не е съпричасна на илирийската идея, а отскоро е завладяла Казан, и е покорила волжките българи, за които Орбини не казва нищо. Ще минат само 100 г. и илирийската идея ще продължи да се развива като панславянска доктрина, лансирана от гръцкото духовенство със сръбско “посредничество” на Петър І Велики. За известно време тя ще има формата на т.нар. гръцка идея при руската императрица Екатерина Велика с идеята, че Русия, като най-голяма „славянска” империя трябва да покровителства всички „славяни”, и да ги освободи от турците, както и да възстанови Византия. Според плана синът на Екатерина Велика, който говорил зле на руски но затова пък на отличен гръцки (защото е възпитаван от гръцки придворни велможи) трябвало да стане император на вече възстановената Византийска империя.Никъде в този план не се споменават българите, камо ли да става и дума за освобождението им.Руското печатно издание на „Царството на славяните”, излиза в Петербург през 1722 г. по „повелението” на император Петър І Велики под заглавие: „Книга историография початия имене, славы и разширения народа славянского....” и пр. Твърде показателно в него е това, че книгата не е превод на пълния италиански текст, а е съкратена „адаптация” направена на руски език от.... сърбина граф Сава Владиславович – деен дипломат, най-близък съветник на император Петър I, в балканската му политика. Най-вероятно това ще да е човекът дал идеята на Петър І Черно море да стане “вътрешно руско море”, а Русия да завладее всички “славянски” земи и даже целия свят. Тук ще припомним, че при един друг предшественик на Петър също намираме сръбска връзка и влияние. През 2005 г. в излязлата в Белград книга “Истината за Иван Грозни” от руснака Вячеслав Манягин и младия сръбски учен Деян Танич се изследва генеалогията на Иван Грозни и се установява за негови сръбски предци по три линии. Най-известната и сега на науката е по мъжка линия, като бабата по баща на Иван Грозни – София Палеолог е била правнучка на деспот Деян и Теодора Неманич, сестра на ... крал Душан (!). Бабата пък на Иван Грозни по майчина линия е сръбкинята Ана Якшич, дъщеря на войводата Стефан Якшич. Ана Глински (Якшич) е изиграла според авторите много съществена роля във възпитанието на малкия Иван Василевич. След като останал от малък без родителите си Елена и Василий, грижите за него поела бабата по майчина линия и тя го е запознала със сръбските традиции, пише сръбския учен. Вячеслав Манягин с множество аргументи “доказва”, че разказите за Иван Грозни като бездушен тиранин били абсолютна клевета и измислица. В типичния за руския шовинизъм стил, Манягин описва как при Иван Грозни Русия устояла на “полската агресия”, а на изток и юг “ увеличила” територията и населението си с почти 50 %. Тук бихме припомнили обаче на въпросните автори, че това става за сметка на Волжка България (за нея разбира се не става и дума във въпросната книга), която в три поредни тежки зими спасява гладуваща Русия на Иван Грозни, като му доставя така необходимото жито. След като русите се съвземат от тежките зими, Иван Грозни предриема венен поход до Казан и на 2 октомври 1554 г. след дълга обсада го превзема, като избива 190 000 жители на града и заграбва съкровищата на българските владетели(явно на такива добродетели го е научила сръбската му баба, а агресията спрямо другите е просто “разширение на територията”). За да оправдае похода си до Казан пред света, Иван Грозни разпространява лъжата , че е превзел някакво татарско ханство на доскорошните потисници на русите. Тази политическа линия по странен начин ще бъде продължена и от Съветския съюз след 1920г., а Комунистическия интернационал( доминиран от СССР) ще я “дообогати” със зловещото си решение от 1934 г. за образуването на “македонска” нация. Но да продължим със загрижеността на Руската империя за славянството. На 7 март 1711г. в Успенската катедрала в Кремъл, в присъствието на Петър І е прочетен Манифест за обявяване война на Османската империя. На 13 март е издаден втори Манифест до ... “всички християни от православната гръцка и римска вяра в Сърбия, Славония, Македония, Босна, Херцеговина и особено Черногорците, да се присъединят към нашата армия и се сражават с оръжие в ръка” и се съобщава , че Русия иска “... да ги освободи от езическата тирания”. Както забелязваме отново не става и дума за България и българите, защото целта явно не е нейното освобождение а завладяване и заличаване. Затова много преди манифеста тайни руски емисари кръстосват балканите и разпространяват слуховете, че Русия е “безкористна освободителка” и това ще продължи и по-нататък в руската а отпосле и в съветската политика. Българските църковници през XVIII век, не са могли да четат историята на Орбини в нейния оригинал на италиански език. Паисий Хилендарски намира екземпляр от руското “адаптирано” издание в библиотеката на сръбската архиепископия в Сремски Карловци по време на краткия си престой там през 1761 г., и широко се ползва от него като сигурен източник (!?). Затова и неговата история е логично да е озаглавена „История славянобългарска”. Защо обаче официална българска историческа наука и до сега премълчава и не забелязва, че историята на друг католик- францисканския монах Блазиус Клайнер издадена година по-рано от Паисиевата - в 1761 г. е озаглавена „История на България” и в нея липсват тези “славянски” залитания и акценти? В тази книга за славяни се споменава мимоходом точно 11 пъти и то като за съпътстваща и незначителна роля, на хора увлечени от събитията в които водеща роля имат българите. Също така първото печатно издание на историята на Христаки Павлович , която всъщност е преработка и допълнение на Паисиевата е издадена през 1844 г. и е озаглавена “ЦАРСТВЕНИК или ИСТОРИЯ БОЛГАРСКАЯ”( но не и славяно болгарская..."
  —цитат от коментар 41 на mitko11


  От кой конспиравтивен исторически сайт копна този текст!? :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 56. 56 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 658 Неутрално

  истина е, че след 1989 в културата нямаше никакво обновяване.

  Промените бяха само политически и то в сферата на опаковката.

  Костов ни вкара в европа чрез посредствени, но исторически значими икономически действия и няколко държавнически хода, като спирането на руските самолети над България.

  Всичко останало беше номенклатурни лапане.

  Протестите са обсебени от номенклатура.

  Малкото про-български мисли и действия получават резултата ор горното.

  Защото на всички им е по-лесно да си кютат по соц навик, вместо да бъдат хора на 21 век.

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 57. 57 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 780 Весело

  До коментар [#38] от "Депутат 241":

  Не мога да се въздържа и да не участвам в конкурса!
  В евангелието на Ото II, датирано между 998-1001 г. сл. Хр. има картинка, на която ясно си пише славяни.
  Линк:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Gospels_of_Otto_III

  Картинка:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Gospels_of_Otto_III #/media/File:4_Gift_Bringers_of_Otto_III.jpg

  Първото човечЕ.

  Кога ще си получа еврата? :)

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  До коментар [#53] от "Иво":

  Комунде, няма славяни. Славяни е руска измишльотина. Почети малко.

  The best way to predict the future is to invent it.
 60. 60 Профил на Соломон Дермоедов
  Соломон Дермоедов
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#52] от "Депутат 241":
  Рожбо...щатите немат офтцялен език..ма ти откъде да знаеш..М?

  ¯\_(ツ)_/¯.
 61. 61 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 658 Неутрално

  До коментар [#58] от "Иво":

  Напротив, аз я знам в детайли. Затова и си ми смешен със славянските ти пропагандни клишета. Ако я знаеше, и на тебе щеше да ти е смешно...и жалко...

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 62. 62 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4547 Весело

  До коментар [#57] от "Lilith":

  Хаха... не чакай пари от този всезнайко. :-)

  Иначе, да освен византийците (ромеите) за славяните пишат и германците, които също се сблъскват със славяните по техните източни граници.

  +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 63. 63 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 3160 Неутрално

  БАНските старци казват:

  "Ще зачеркнем дори възприетите като Верую думи на Вазов:
  "че и ний сме дали нещо на светът
  и на вcu словене книга да четат"

  И тук проличава техният опит за манипулация в руско-съветски стил. Защото "словени" и "славяни" са две думи със съвсем различен корен и със съвсем различно съдържание.
  Можем ли да сложим знак за равенство между СЛАВА(езическа бойна слава) и СЛОВО (Божието слово, Библията)?
  Не, не можем. Но за продажните псевдоакадемични среди това е напълно допусъимо. Защото те са проводниците на руската имперска идея и омаловажавенето на "българо-татарите".
  На тия трябва да им се спрат незабавно заплатите!!!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 64. 64 Профил на Lord Elrond
  Lord Elrond
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Всите ни царе се именуват " цар, автократ на българи" , ".. на българи и ромеи" "..на българи,власи и гърци" . Ни един от тях не се е сетил, че царува и на славяни :)
  —цитат от коментар 50 на schwimmwagen


  Виж сега, ти не разбираш, Славяните са били цяло МОРЕ, когато идват прабългарите.
  Сега ще попиташ защо нито в археологическия музий, нито никъде няма славянски артефакти? Има само стари български и тракийски.

  Ами славяните са били аскети, дори и кабели не са използвали, били са изцяло на 5 Жи от тогава, не са яли в съдове, спали са закопани в землянки (шегата настрана---реално рубладжисйка теория), те са били модерните, неразбрани вегани на своето съвремие, а прабългарите, този номадски народ, като идва и веднага почва да строи огромни замъци, дворци, укрепления, въпреки че дори в днешно време монголите няма да ти сложат 2 камъка един връз друг.

 65. 65 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4547 Любопитно

  До коментар [#61] от "Октавиан":

  Знаеш дръжки, ако я знаеше, нямаше да пишеш глупости от рода, че видиш ли в България е нямало славяни. Харесва ли ти или не е имало, и не само тук, но и във всички краища на Балканите. Това е позицията и на всички уважавани български историци.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 66. 66 Профил на Сър Джон
  Сър Джон
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Интересна ми е позицията на Дай България и лично на Бойкикиев :)
  —цитат от коментар 28 на EU defender


  А на мен ми е по-интересна позицията на видния българофоб Дичев.
  100% до 2-3 дни ще има "анализ" от него.

  "Хубава работа, ама либерална" - организацията на "Да, България" в Столипиново
 67. 67 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  Правилно!
  Това е българица.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 863 Неутрално

  "...Засега обаче ситуацията е трагична – който и да реши да потърси нещичко, все попада на статии от „учени”-представители на про-руската и про-гръцка слугинажна школа. Те не показват артефакти, нямат и писмени извори за своите про-славянски твърдения. Е, размахват някакви снимки на дръжки от стомни, гръцки и руски „проучвания”, но написани пак от такива като тях. НИКЪДЕ НЯМА НИТО ИЗВОР, НИТО АРТЕФАКТ ЗА И ОТ СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА СЛАВЯНИТЕ!
  —цитат от коментар 19 на mitko11  Трагични са глупостите, които си написал.

  Латински:
  папа Григорий I "Велики" (599 г.)
  'Et quidem , de Sclavorum gente quae vobis valde inminet, et affligor vehementer et conturbor.' (S. GREGORII PAPAE I. Opеra. Paris MDCLXXV. lib. VIII. Indic. III. , Epist. XXXVI. col. 911/912).
  Превод: "И прочее силно съм натъжен и разтревожен от сплемето на славяните , което ви притиска твърде здраво".  Константин Преславски - 10 в.

  Лети сега и славянского племе.
  Към кръщение се обърнаха всички,
  които желаят да се нарекат твои хора;
  милостта твоя, боже, молят горещо.
  Но сега дай ми изобилно слово,
  отче, сине и пресветий душе,
  на мене, молещия помощ от тебе.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4547 Весело

  До коментар [#59] от "EU defender":

  И след това поговори поне с един поляк, словак, хърватин, сърбин, словенец, чех за това дали техния народ произлиза от славяните. Да видим той какво ще ти каже. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 73. 73 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Уважавани от нео-номенклатурни конформисти, които повтарят руски пропагандни анти-български глупотевини още от преди болшевиките.

  Славяни няма. Българска Ватикана, която да християнизира и окултурчи прочие племена извън Балканите има и то бляскава. Този термин се употребява експортно в късното средновековие.... А Балканите са родна територия още от пред-тракийски времена за едно население, на което всички в този форум са продължители....колкото и ментални отклонения да имате.

  До коментар [#61] от "Октавиан":Знаеш дръжки, ако я знаеше, нямаше да пишеш глупости от рода, че видиш ли в България е нямало славяни. Харесва ли ти или не е имало, и не само тук, но и във всички краища на Балканите. Това е позицията и на всички уважавани български историци.
  —цитат от коментар 65 на Иво


  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 74. 74 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  До коментар [#72] от "Иво":

  Говоря постоянно с поляци. Ежедневно. Никой досега не казал че е славянин. Славянщината е измишльотина. Македонската нация също.

  The best way to predict the future is to invent it.
 75. 75 Профил на Lord Elrond
  Lord Elrond
  Рейтинг: 553 Неутрално

  [quote#68:"Иво"][/quote]

  Хахаха, Славянско море, човек аз много обичам да гледам славянски артефакти, останали от това море в музеите...те са толкова ефирни и прозрачни, че не се виждат дори.

  Славянството е ПЪЛНА измишльотина. Преди 600 години никой не е знаел да има таквоз животно. Русия и руската империя си го измислят, но тогава (19 век) се формират и много други националистически тъпотии - на франция, на германия, всичките измислени.

  Ние сме народ от край време тук, а ако вярваш на рубладжийските старчета от БАН, то ти си имаш гоУем проблем.

 76. 76 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 898 Любопитно

  БАН-защитници на панславянската идея... Да се отвратиш....Как пък няма един славянски цар по българските земи, ами само прабългари и българи.„Добре де, ама тогава, когато българите са основавали държави, строили са градове, развивали са култура, НИКОЙ НЕ Е СПОМЕНАВАЛ ИМЕТО „СЛАВЯНИ”, НИТО ПЪК ИМЕТО „ГЪРЦИ”..."
  —цитат от коментар 12 на mitko11


  И в допълнение: Къде в славянския свят, пък и изобщо по света се чете и пише на Кирило-Методиевата глаголица? И защо людете-славяни в Моравия четат и пишат на латиница?

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на Lord Elrond
  Lord Elrond
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Славяни, прабългари, всичко това са политически термини, измишльотини, неподкрепено от нито едно съвременно ДНК изследване.

  Славяни преди 17 век, когато вече определени народи почват да се идентифицират с това, НЕМА И НЕ Е ИМАЛО.

  БОлшевишкопитеците не го разбират, както и бойкикевопитеците.

 79. 79 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 997 Неутрално

  "Сред мотивите си вносителите изтъкват, че "св. Кирил открива глаголицата, а св. Климент - кирилицата,"

  Къде ли я открива Кирил тази глаголица? Под някой камък, може би или в някоя гробница?

  Личи си, че вносителите са герберски калинки и патреотични илитерати.

 80. 80 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Имало едно време една православна Ватикана. От столиците й, Плиска, Преслав, Охрид и Главиница в западната част, от епархиите й произлизала култура, която на изток просветила в християнско-български дух милиони хора. На запад подала искрата на независимия от феодализъм Ренесанс чрез свободното си изкуство и чрез силата на духовните си общности, като богомили и много други.

  После те изчезнала под ударите на съдбата, и била допълнително разпарчетосана със злобата на тези, които просветила. Минала през чумата на комунизма. Днес още съществува, повече за спомен на миналото си, отколкото някакво смислено настояще, обсебено от криминално комунистически елементи и манталитет, включително и в русофилско-конформистката т.нар. БАН.
  Бъдещето на тази култура, то зависи от сглобяването на завещаните частици с ум и родолюбие или пълното им пръсване и унищоаване от нео-комунистисти, номенклатура, простотия и т.н.

  Бог да пази България.

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 81. 81 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2837 Неутрално

  Винету не може сам да победи целата наука, но с помощта на агент Иван може и да успее.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 82. 82 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 3160 Неутрално

  До коментар [#30] от "dejmos":
  Герболяка едва ли знае какво е БАН . Това включва 3000 учени от 42 звена .
  БАН е създаден преди държавата България...
  ––––––––––––––––
  И какво са произвели тези 3000 учени за последната година? Какъв е делът им в икономиката?
  Една птицеверма с 3000 кокошки ще даде по-голям финансов резултат!
  И малко не се разбира - казваш, че БАН е създадена преди 681 год.?
  Ти сериозно ли?
  Голям шегаджия си. Руски...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 83. 83 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 863 Неутрално

  Славянин идва от латинската дума sclavus. Тя означава роб.
  —цитат от коментар 45 на EU defender


  Това е толкова вярно, колкото , че думата "българин" означава "содомит".
  Изобщо толкова бисери по темата, че повече не може. Една Католическата църква, започвайки с "Италианската легенда" на папския библиотекар Анастасии, през булата "Индустрие туе"на папа Йоан Осми, та през Лъв Тринадесети до Йоан Павел Втори говорят за славянска азбука, явно са все гадни комунисти и задунайци ....

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 84. 84 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Не просто разбиранията Ви от средновековна политика са абсолютно никакви. Не пишете повече.

  [quote#83:"Kephy"][/quote]

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 85. 85 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  До коментар [#40] от "selqnin":

  И какъв си ти , който разбира 21 век ??? :) Чиста проба мисир....

 86. 86 Профил на Lord Elrond
  Lord Elrond
  Рейтинг: 553 Неутрално

  [quote#83:"Kephy"][/quote]

  Със сигурност си видял оригиналния текст или си го чел в работническо дело?

  Понеже съм гений, ще си постна пак коментара:

  "Виж сега, ти не разбираш, Славяните са били цяло МОРЕ, когато идват прабългарите.
  Сега ще попиташ защо нито в археологическия музий, нито никъде няма славянски артефакти? Има само стари български и тракийски.

  Ами славяните са били аскети, дори и кабели не са използвали, били са изцяло на 5 Жи от тогава, не са яли в съдове, спали са закопани в землянки (шегата настрана---реално рубладжисйка теория), те са били модерните, неразбрани вегани на своето съвремие, а прабългарите, този номадски народ, като идва и веднага почва да строи огромни замъци, дворци, укрепления, въпреки че дори в днешно време монголите няма да ти сложат 2 камъка един връз друг."

  Време е старите комуниадни теории и националистическите измишльотини, било на Русия, било на Германия и другите мизерници да отстъпят пред истинската наука. А науката работи и с данни, например ДНК изследвания, които не подкрепят нищо от казаните неща. Радвам се, че болшевикопитеците пикаят газ в момента.

 87. 87 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 3160 Неутрално

  До коментар [#36] от "Иво":
  И теб да попитам:
  Можеш ли да покажеш ОРИГИНАЛ (не препис или превод) пред 1600 година, където да е уптребена думата славяни като етническо название?
  И още повече от края на 9-ти век, когато е създавана азбуката.


  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 88. 89 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#57] от "Lilith":

  Ото води сума ти войни с "склавяните", за летописците му, всички племена на изток от Елба са склавяни. Егати склавяните , те повече от днешните китайци :)
  Всъщност е по просто - склавяни се ползва , като синоним на по-старото "варвари".

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 89. 90 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1785 Любопитно

  До коментар [#69] от "Kephy":
  Преводът ти от латински не е верен.
  Според твоето писание Папа Григорий ясно пише за склавини, а не за славяни. Когато склавини ,словени и сакалиби ги тураш под общ знаменател ,като при едните става дума за племена а при другите става дума за религиозна общност, това е, като да твърдиш ,че руски и етруски са едно и също нещо.А те уверявам ,че последното руската измислена историография го твърди.
  Оказва се че в по-ново време историята на Орбини се “дообогатява” от “научни публикации” като: “славяно-горицката борба­- руския боен стил на богатирите “ от А. Белов или “ сибирският вюн” – тайните бойни умения на древните “славяно – руси”, публикациите за т.н. “ Велесовата книга” от Новгород, приписвана на “жреци-славяни” от ІХ век, в която пишело за “легендарния произход на древните руси от Седморечието още през ІІ хил. пр. ХР. под ръководството на Арий и неговите синове”- т. е. че русите са чистите арийци и пр. Най-ярко обаче това се вижда от излязлата през 1999 г. в Москва книга, водеща се за научно издание озаглавена “ИМПЕРИЯ. РУС, ТУРЦИЯ, КИТАЙ, ЕВРОПА, ЕГИПЕТ. НОВАЯ МАТЕМАТИЧЕСКАЯ ХРОНОЛОГИЯ ДРЕВНОСТИ“ с автори акад. А. Т. ФОМЕНКО и Г. В. НОСОВСКИЙ, където на 752 страници се излагат потресаващи нови “открития” и “реконструкция” на историческите събития, с нова “концепция”. От цялата книга става ясно, че в основата на всичко и навсякъде по света са вече РУСИТЕ - като гръбнак и майка на славянството! Трудно е да изброим всички нови “открития”, но като база за научност Фоменко широко ползва Орбини, като дава всички извори от които той се е ползвал, както и прави етимологични заключения. Така спроред Фоменко се оказва, че... “ОРДА - это славянская рада, т.е. совет, или казачая орда” ( стр. 105), така научаваме (стр. 528), че хетите са ... казаци а в епохата на 19 династия в древен Египет воюват”... наемные войска КАВКАЗКО-КОЛХИДСКОГО прозхождения”, т.е. казаци. Освен това от стр. 534 научаваме, че “КИТАЙ- это просто одно из названий РУСИ-СКИТИИ или СКИФИИ” , а в имената на АССИРИЯ и СИРИЯ се криело името на... разбира се РУССИЯ!! На цветното приложение (илл. 15) се мъдри пояснението, че “Драгоценные нагрудые изображения, найденные в гробнице Тутанкамона, практически ... одинаковы с германскими и российскими гербами “( т. е. Египетската символика е също... руска(!), а германците също са славяни). От стр. 352 разбираме, че троянската война се води от.... «турецкие Отоманы, т. е. Казацкие атаманы», а етруските са разбира се «Эт-руски». На стр. 470 узнаваме, че в Рим и до сега се намира един от знаменитите паметници на «Эт-русского искуства - так называемая капитолийская волчица»( т. е. основателите на Рим са руски младежи), а китайците строят своята стена... разбира се за граница с Русия! От стр. 267 узнаваме, че възникналата през 14 век «огромная Русско-Турецко-Одрынскяя « Монголская» империя, по-видимому.... распалась на три основные большие часи: РУСЬ- православная, ТУРЦИЯ- мусульманская част империя и ... ЗАПАДНАЯ ЕВРОПА- католическо-латинская часть империи». На българите е отредена половин страничка ( на стр.342), с лаконичното и единствено според авторите логично пояснение: «Кто такие болгары? - Болгары пришли с Волги: ЭТО ДЕЛО ЯСНОЕ и скорее всего, Волгары, т.е. ...РУССКИЕ С ВОЛГИИ». Тук ще спрем с цитатите на тази отчайващо шовинистино-параноична книга и който желае да я прочете, сам ще се убеди, че това е връх на руския шовинизъм изречен не от кой да е случаен историк, а от световно известен и уважаван учен физико-математик. Нека обаче тук си припомним уроците от историята. В неистовото си желание да унищожат българите, гърците в лицето на Йоан Кантакузин докараха турските орди на балканите и това наследство още ни тежи. Но тепърва ислямизацията и турцизацията на балканите ще бъдат горчивите плодове както за тях, така и за всички народи на Балканския полуостров. Това пък заплашва и Европа, водеща до сега учудващо безумна политика на толерантност към исляма и Турция. Същото важи и за Русия в желанието да не признае , че всичко там идва от Дунавска и Волжка България( държавност, архитектура, военно дело( богатирите), религията, писмеността и най-вече , че руският език не е производен на т. нар. “черковно славянски” а е форма на старабългарския) води се политика на непризнаване на българите като народност, а напротив на татаризация.

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 90. 91 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  До коментар [#82] от "Депутат 241":

  ГЕРБ е диганоза.... !! Нали казах че не знаеш какво е БАН !! В Браила, в къщата на някаква Варвара ( колко руско), и с главен организатор Александър Балан от Бесарабия ( направо руско) след като учи в Болград и Одеса :))
  https://bg.wikipedia.org/wiki/Българска_академия_на_науките

 91. 92 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 3160 Неутрално

  До коментар [#54] от "Dimiter Monev":
  Ако трябва да сме точни, Кирил и Методий никога не са били в България. От Византия отиват във Великоморавия, като заобикалят България, понеже по това време Борис е воювал срещу Великоморавия.
  –––––––––––––––––––
  Ако трябва НАИСТИНА да сме точни, братята не са ходили Чехия (или Словакия).
  Мисията им е в Морава - Днешна Словения. Където между другото ЕДИНСТВЕНО глаголицата се е ползвала до 16-ти век.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 92. 93 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6036 Любопитно

  Името на празничен ден в трудовия кодекс се възприема като научна публикация???

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 93. 94 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  То па бива невежество и простотия, ма чак толкоз не бива!
  Оставка, патреотарстващи дебили!

 94. 95 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  До коментар [#82] от "Депутат 241":

  Сега видях и това за ПТИЦЕФЕРМАТА и БАН !! Ужасяваща простотия , ако си вярваш ...е трагедия !!

 95. 96 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 3160 Весело

  До коментар [#57] от "Lilith":
  Не печелиш, скъпа.
  Първо трябва да ми докажеш как "СЛАВЯНИ" е равно на "СКЛАВИНИ".
  Второ - трябва да ми покажеш на картата къде е "СКЛАВИНИЯ" около 1000 г. при управлението на Отон III.
  Но все пак опитът е добър. Мога да те черпя едно кафе за усилието!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 96. 97 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Щом учЕните от БАН пищят, значи решението е правилно.
  —цитат от коментар 15 на Alarmstufe: Rot


  Вместо да плещите глупости, прочетете статията и вникнете в нея!
  Предложението, което правят националистите е буквално антибългарско! Това предложение е прегърнато от мутрите, без много да му мислят само и само за да останат на власт!

  Вече много пъти беше писано казвано!
  Тази власт, доминирана от комунистически мутри и националисти е некомпетентана.
  Колкото по-малко пипа лостовете за управление, историята, външната политика или икономиката, толкова по-малки щети ще нанесе на държавата...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 97. 98 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 3160 Весело

  До коментар [#62] от "Иво":
  Ивчо мамин, ти не разбра ли, че Лилито се шегува? Ама къде толкова сиво вещество в черна дупка...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 98. 99 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Всичкото соросоид е на барикадите да брани влизането на Албания в ЕС, понеже Македония и Албания са обвързани.

 99. 100 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1799 Неутрално

  До коментар [#45] от "EU defender":

  не е точно така, по скоро обратното
  на времето когато отидат на тържищата за роби (13-14 век) питат този какъв е славяни, този какъв е славянин и т.н. отишли от западна европа и решили че това е думата за роб

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK