Подаръците за Ердоган. Как България предава на Турция всеки враг на режима

Според БХК заради приемането на Турция като сигурна страна на произход турските кандидати за убежище на практика са лишени от възможността да получат статут. Молбите им за международна закрила се третират като явно неоснователни.

© Георги Кожухаров

Според БХК заради приемането на Турция като сигурна страна на произход турските кандидати за убежище на практика са лишени от възможността да получат статут. Молбите им за международна закрила се третират като явно неоснователни.Текстът е препубликуван от "Свободна Европа".


Още един турски гражданин е върнат тихомълком на Анкара, казаха за "Свободна Европа" от Българския хелзински комитет (БХК). Сигналът, че той търси убежище, е дошъл от чужбина още докато е бил настанен в център за депортация в София. Това е станало чрез Върховния комисариат за бежанците към ООН, който е информирал БХК, че "турски гражданин, задържан в център за депортация в София за нелегално преминаване, иска да кандидатства за убежище".


На 20 януари представител на БХК е поискал среща с него, но е бил информиран, че той вече е депортиран. "Казаха ни, че е върнат", каза Илиана Савова от БХК. По-късно представителите на хелзинкския комитет разбират, че са ги излъгали, защото турският гражданин всъщност е бил депортиран четири дни по-късно. "Свободна Европа" изпрати питане до МВР по този случай, но не получи отговор. Информацията за новия случай идва 10 дни след като евродепутатът от БСП Иво Христов също оповести подобна история с предаване на Турция на търсещ убежище.
Това не са единични случаи. В последните години България редовно предава посочени от Турция опоненти на режима на Ердоган. Това се случва след започналите масови чистки срещу т.нар. гюленисти, привърженици на живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява в организирането на неуспешния опит за преврат срещу Ердоган през 2016 г.


Проблемът с връщането на опоненти на режима на президента Реджеп Тайип Ердоган стана отново актуален след публикуването в германското издание "Шпигел" на статията "Как българският премиер стана прислуга на Ердоган". В нея се описват действията на премиера Бойко Борисов и бившия главен прокурор Сотир Цацаров, които помагат на Анкара да преследва противниците си. "Шпигел" припомни темата с предаването на Анкара на турския гражданин Абдулах Бююк, който стана емблематичен пример за погазване на законите от страна на българските власти в услуга на Ердоган.


След опита за преврат на 15 юли 2016 г. властите в Анкара започнаха да преследват привържениците на Гюлен. Неговата организация беше обявена за терористична, а той беше посочен за организатор на пуча. Това накара много турски граждани да опитат да избягат от режима. Към този момент България е единствената държава-член на Европейския съюз, която връща опоненти на официалната власт в Анкара.


Колко са тези случаи


Официалната статистика на МВР показва, че до февруари 2017 г. броят на нелегално влизащите в България турски граждани е толкова малък, че не се отчита отделно, а се записва в обобщаваща графа за граждани от други страни. През март 2017 г. за първи път нелегално преминали турски граждани са отчетени отделно. Броят им нараства до края на 2017 г., но в началото на 2018 г. рязко намалява.


За сметка на това се забелязва, че от февруари 2018 г. граничните власти на България започват да залавят турски граждани, които искат да излязат нелегално от страната в посока Западна Европа. "Когато ги залавят в опит да напуснат България, те казват, че бягат, защото ги е страх да подадат молба за закрила в София. Страх ги е, че ще ги върнат обратно на Ердоган", каза Илиана Савова от БХК. През 2019 г. броят на турските граждани, заловени в опит да напуснат България, е 342, със 123-ма души повече в сравнение с предходната година.


Броят на експулсираните и екстрадирани към Турция също расте. Това показват данни, получени по Закона за достъп до информация от Димитър Ганев, съавтор на разследването в "Шпигел". В годината преди опита за преврат са експулсирани 49 души, а през 2016 г. броят им се увеличава до 90 души. Най-много турски граждани са върнати на Анкара през 2019 г. - 108 души. "Заповедите за експулсиране се издават от Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), когато лицето представлява заплаха за националната сигурност, или от МВР, когато става въпрос за заплаха за обществения ред", казва Илиана Савова. Според нея по-голям брой турски граждани са върнати не чрез експулсиране и екстрадиране, а чрез процедурата реадмисия. "От общата статистика за върнатите чрез реадмисия не могат да се направят адекватни изводи, защото те може да са предадени по линия на споразумението между Турция и Европейския съюз, за което Анкара получава пари за бежанците, които държи на своя територия".


От кого е "сготвен" Бююк?


Първият случай на върнат турски гражданин, който стана известен на обществото в България е на Абдулах Бююк. Два съдебни състава у нас са единодушни, че той е преследван заради политическите си убеждения и отказват да изпълнят искането на Турция за екстрадиция. Въпреки това Бююк е предаден на Анкара, а за действията на българските власти се разбра от турски медии.


Бююк е вкаран в затвор с обвинение за престъпления, свързани тероризъм, а от декември 2019 г. е под домашен арест. Още през 2017 г. той подава жалба в Европейския съд за правата на човека срещу България. Предмет на делото е административната мярка "отвеждане до границата", която му е приложена, както и лошите битови условия по време на задържането, докато се гледа искането за екстрадиция. Съдът е допуснал да разглежда иска му само в частта за лошите битови условия. Това става ясно от документи по делото, които "Свободна Европа" прегледа.


Официално Бююк е задържан и върнат заради изтекла валидност на документи, но отношенията му с представители на българските власти засилват подозренията, че някой го е подвел. Бююк влиза в България на 1 февруари 2016 г. с холандска виза, издадена в Турция. Още докато е в ареста по повод искането на екстрадиция, Бююк прави постъпки за предоставяне на убежище в България. Данни за това се съдържат и в документите по делото.


Бююк подава молби за предоставяне на убежище до вицепрезидента и за международна закрила до Държавна агенция за бежанците (ДАБ). На въпрос от "Свободна Европа" към ДАБ дали Бююк е искал закрила, от агенцията казаха, че "след извършена проверка в електронната база данни и документния архив на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет на лицата, потърсили международна закрила, бе установено, че лице с такива данни не е регистрирано и не му е провеждано производство за международна закрила по реда на Закона за убежището и бежанците (ЗУБ)".


Пред "Свободна Европа" Бююк каза, че това не е вярно. "Имах подадени документи до президентството и до службата за бежанците. Просто не предадох паспорта си на имиграционната служба. Но през този период все още нямах отговор на молбата ми при вицепрезидента. Щях да предам документите си, след като това приключи". Бююк каза, че е имал няколко срещи с представител на службите в България, включително и след опита за преврат в Турция през юли. От него Бююк е научил, че молбата му в президентството е отхвърлена, но процедурата в ДАБ е в ход.


"Свободна Европа" изпрати уточняващи въпроси до ДАБ. В отговора от агенцията пишат, че "на 8 март 2016 г. от името на чуждия гражданин процесуален представител е подал молба за международна закрила, която е насочена към РПЦ - гр. София. Процесуалният представител е бил уведомен, че чужденецът трябва да се яви лично". В края на април Бююк и адвокатът му са отишли в агенцията. "Чуждият гражданин, в присъствието на процесуалния си представител, е заявил, че не желае международна закрила в Република България, поради което не е регистриран и не му е провеждано производство за международна закрила по реда на ЗУБ".


"Или някой сериозно е заблуждавал Бююк, или той не е получил адекватна правна помощ", каза Илиана Савова от БХК по повод разминаването. "По процедура той наистина трябва да предаде паспорта си в ДАБ, а производството там щеше да създаде за него правни гаранции против връщането му в Турция".


Адвокат на Бююк по тези процедури е Бейтула Рашид. По телефона той каза, че за него този случай е приключен и не желае да коментира. На въпрос подавана ли е молба или не пред агенцията за бежанците, Бейтула каза, че трябва да затваря телефона.


Седем души наведнъж


Следващият случай за върнати на Турция бегълци, с който Анкара се похвали, е група от седем турски граждани. На 14 октомври 2016 г., за по-малко от 24 часа България предава седем турски граждани, които бягат, защото в Турция са преследвани заради убежденията си. Тогава бившият вътрешен министър Румяна Бъчварова обясни в парламента, че те не са поискали политическо убежище в България, както и че за всеки от тях е имало осигурени адвокат и превод.


Думите й се оказаха в противоречие с част от документите по тяхното извеждане, където липсват данни за адвокат. Един от мъжете, с когото "Свободна Европа" се свърза през юли, каза: "Когато влязохме в България ни накараха да попълним документ. Пишеше: искате ли преводач и адвокат и ние посочихме, че искаме. Когато им дадохме документите, те ги взеха, скъсаха ги и ги хвърлиха в коша".


От 2010 г. БХК са единствените , които могат да осигуряват правна помощ и превод на търсещите убежище. Това се случва по силата на споразумение между България и Върховния комисариат на бежанците към ООН. От организацията казаха, че не са предоставяли превод и правна помощ в този случай.


В края на септември евродепутатът от БСП Иво Христов съобщи чрез социалните мрежи за пореден случай на върнат турски гражданин. Христов пише, че вместо да се яви в административния съд на дело за бежански статут, 39-годишният Селяхатин Юрюн, който той определя като политически беглец, e "натоварен в бронирана кола и отведен до границата, където към 16,00 часа е предаден на турските власти". От МВР казаха по случая, че "след извършени справки в информационните масиви на МВР е установено, че лицето е с отказан статут на бежанец и с наложена административна мярка "връщане до страна на произход" от 18 декември 2019 г.".


Според БХК заради приемането на Турция като сигурна страна на произход турските кандидати за убежище на практика са лишени от възможността да получат статут. Молбите им за международна закрила се третират като явно неоснователни. България няма списък за безопасни държави от 2001 г. , казаха от БХК. "Сто процента от молбите за убежище, подадени от турски граждани са отхвърлени, както през 2018 г., така и през 2019 г."


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2390 Любопитно

  "Според БХК заради приемането на Турция като сигурна страна на произход турските кандидати за убежище на практика са лишени от възможността да получат статут. Молбите им за международна закрила се третират като явно неоснователни. България няма списък за безопасни държави от 2001 г. , казаха от БХК. "Сто процента от молбите за убежище, подадени от турски граждани са отхвърлени, както през 2018 г., така и през 2019 г."

  Какво общо имат чужденците в Турция които иска да отидат на Запад и за които тя е сигурна страна с турците преследвани по политически причини?! Защо БХК ги слага в един кюп?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 2. 2 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  По добре двама върнати незаконно ,отколкото 3 милиона нахлули емигранти незаконно ,пропуснати от Турция към ЕС .

 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  Такива екстрадирания всяка държава е извършвала. Това което може и трябва да прави България е все пак да иска от Турция да и предостави някакви доказателства,че тези турски граждани наистина са извършвали враждебни актове срещу президента Ердоган.

  Оф топик. В кръгът на шегата,но защо все не мога да премина рейтинга от 3000 точки?! Тъкмо до неделя ги докарам малко над 3000 точки и в понеделник вече са паднали под 3000. Не че ми е важно. Просто ми направи впечатление...

 4. 4 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Дреме им на управленците за потенциални атентати,техните деца харчат у странство еврофондовете ни.

 5. 5 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2977 Весело

  Комшиите как екстрадираха у нас Митьо Очите ?!

  Аджеба тия от правата на човека що не риват ...

 6. 6 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Много неща показват, че лицето Б. М. Борисов е човекът на Ердоган в България. Идинственият интерес на лицето с криминални регистрации Борисов е да се държи на власт; националните интереси са умишлено погазвани. Малък пример - пълната липса на активност на разузнаването в районите с преобладаващо турско население; сътрудниците в това направление се пенсионират или пренасочват към дребнави задачи по линията на трафика на мигранти.

 7. 7 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2543 Неутрално

  А нашите деди са празнували НЕЗАВИСИМОСТ .... За 10 години и отново сме васална държава, и обслужваме няколко господари :(( От държава която може да води война срещу Турция,Гърция и Сърбия ..., едва ли можем да спрем турски полк. Те пък няма смисъл да се натягат ...всичко се прави от ПРОДАЖНИЯТ ЕЛИТ ...за никакви пари!!

 8. 8 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  Какъв точно е проблема!?

 9. 9 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 52 Любопитно

  След 100 години когато почне да управлява ДеБъ ,нема да връщаме враговете на Ердогон а ще ги обгрижваме!
  🐖🐂🐖🐂🐖🐂🐖🐂🐖

  Много съм прост
 10. 10 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 786 Неутрално
 11. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3320 Неутрално

  До коментар [#8] от "svoboden":

  Какъв точно е проблема!?
  ======
  Това е добър подход за по нататък....

  Защо например.....тия хора не предпочитат да изберат Гърция......като маршрут за по на запад.....?
  През Гърция......тия хора нямат никаква опасност да бъдат върнати.....
  Нека всеки форумник си зададе тоя въпрос.....той е ключов....

  Bukalemun
 12. 12 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Гарантирано от ГЕРБ.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3320 Любопитно

  "Или някой сериозно е заблуждавал Бююк, или той не е получил адекватна правна помощ", каза Илиана Савова от БХК по повод разминаването. "
  ========
  Или има още едно 'или'......което гжа Савова със сигурност знае, но понеже представлява БХК.....не смее да го каже по микрофона.....

  В тази статия са дадени почти всички данни относно тоя проблем.....
  Или иначе казано....всичко около тая афера....този път е събрано в една статия.....и по този начин нещата могат да се съберат по лесно.....

  Защо например не е споменато името на последния екстрадиран.....?

  Bukalemun
 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3320 Неутрално

  До коментар [#13] от "eti mehter":

  името на последния екстрадиран....
  =====
  Пардон.....името на поредния екстрадиран....

  Bukalemun
 15. 15 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3320 Любопитно

  Бююк е вкаран в затвор с обвинение за престъпления, свързани тероризъм, а от декември 2019 г. е под домашен арест
  ========
  Странно......
  Случая напомня за пасто Брансън......
  И при него.....се случи същото.....

  Когато лежаха в обикновени затвори....света не им помнеше дори имената....
  Но оставяни под домашен арест.....веднага стават обект на внимание за световните медии.....

  Интересно.....чие спокойствие се нарушава по тоя начин....?

  Bukalemun
 16. 16 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 332 Неутрално

  За Генка един превратаджия е по-ценен от 50 хиляди мигранти.
  За нас не.

 17. 17 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2186 Неутрално

  До коментар [#5] от "SS":

  Правите ли разлика между ктиминален престъпник иполитически противник?

 18. 18 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Всички върнати в Турция са върнати в нарушение на закона. Не е изпълнено решение на български съд. Това стана известно още тогава от публикация на вестник "Дневник", а също и оправданието на властите, че Бююк е с нередовни документи, а той е имал паспорт и виза за Холандия. Не е минал през ГКПП, защото неминуемо би бил задържан от турските власти.

 19. 19 Профил на kwy38371721
  kwy38371721
  Рейтинг: 645 Неутрално

  По-добре подаръци за Ердоган,отколкото да сме на хала на Гърция,където се чудят кой път да хванат заради огромния поток емигранти,идващи от Тутция,с любезното съдействие на Ердоган.

 20. 20 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 32 Неутрално

  За боко най-важно е неговия преател Тайпи да не пуска нашествениците към България. М името на тази цел боко и дупе ще даде.

  без подпис!
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  По-добре подаръци за Ердоган,отколкото да сме на хала на Гърция,където се чудят кой път да хванат заради огромния поток емигранти,идващи от Тутция,с любезното съдействие на Ердоган.
  —цитат от коментар 19 на kwy38371721


  Представяте ли как щеше да изглежда българската история, ако Румъния връщаше любезно на султана хората, които се бунтуват срещу него. Разни там Левски, Ботев, Каревелов, Раковски и пр.?
  Затова впрочем има още много път да извървим, докато станем на хала на Гърция. Там слугинчета като Баце не се котират високо.

 24. 24 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2977 Весело

  До коментар [#17] от "3biri":

  Барабар с общинския съветник от БСП ???

  Баш бая политическа репресия ...

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7072 Неутрално

  Може пък да се наложи Ердоган да приюти Борисов. Кой знае.

 26. 26 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 876 Весело

  Много е забавно как някои (уж умни) хора се тръшкат за "законността" в междудържавните отношения.
  Каква "законност" ве, дами и господа, другарки и другари, какви пет шекела?
  ИНТЕРЕСЪТ на България е да поддържа ДОБРИ отношения с Турция, с или без Ердоган.
  Какво щяло да се случи на няколко превратаджии, които нито са български граждани, нито са действали според законите и процедурите, е без абсолютно никакво значение когато на везните е националния интерес.
  Ако ви звучи прекалено цинично, намалете гледането на холивудски бози и не четете либерални медии преди лягане.
  Ако спазвате тези прости правила, след година-две животът ще ви стане много по-ясен и няма да се изненадвате постояно...

  Знанието е сила, информацията - власт
 27. 27 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  До коментар [#26] от "pag":

  Никакви мигранти не се натискат за България, напротив, заобикалят я като малка гара. Хайде стига глупости.

  Ердоган държи Шиши и Доган (на които е забранено да влизат в Турция) с цигарените афери, а значи и Тиквата. Така че хората са предадени заради дебелия г+з на вашето слънце.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK