Медиите на Пеевски крепят Борисов, а ДПС "обгрижва" свободата на словото

Медийно-политическата симбиоза е едно от обясненията защо България е закотвена на 111-то място по свобода на медиите в класацията на "Репортери без граници".

© Надежда Чипева, Капитал

Медийно-политическата симбиоза е едно от обясненията защо България е закотвена на 111-то място по свобода на медиите в класацията на "Репортери без граници".Три месеца след началото на антиправителствените протести властта на Борисов и ГЕРБ се крепи на страха от възмездие, главния прокурор Гешев и пропагандата на медиите на и около Пеевски. Докато ЕС започна да проглежда за дълбочината на политическата криза в България, ДПС - уж втората по големина опозиционна партия, брани със зъби и нокти безконтролната власт на главния прокурор и вече прокламира, че е направила най-много за свободата на медиите в България.


Това стана ясно от коментари на депутатите от Движението Йордан Цонев и Хамид Хамид по повод на частта за България в доклада на Европейската комисия за върховенството на закона в страните членки. Макар и облечен в дипломатичен език, той очерта основните проблеми у нас: сериозните дефицити на правовата държава, корупцията и задушаването на медиите от властта и олигарсите.


"Ние сме направили най-много от всички партии в посока прозрачност на собствеността, в посока свобода на медиите и свобода на словото... Фактите говорят, че ДПС е партия, която най-малко би имала основание да счита себе си по някакъв начин отговорна, ако има критики към свободата на словото", каза Цонев. Преди това той припомни промените в ЗЗДПДПОРДМУ, внесен от депутата от ДПС, бизнесмен и медиен бос Делян Пеевски и придобил гражданственост като "закона Пеевски". Този закон, ревизирал през 2018 г. стария, далеч по-лесен за произнасяне Закон за задължителното депозиране на печатни и други произведения,
трябваше да изпере имиджа на Пеевски като злия барон на българската медийна сцена.


Тогава все още я нямаше коронавирус кризата и обществото нямаше как да научи за напъните за благотворителност на корпулентния бизнесмен.


На пръв поглед законът се прицелва в един от най-сериозните проблеми на медийната сцена в най-бедната и корумпирана страна в ЕС - непрозрачната собственост и финансирането на медиите. Двете взаимосвързани дефекта, чийто ефект в практиката е ръст на зависимостта на все повече медии от благодетели в сивата зона, близки до властта, присъстват трайно в международните критики за дереджето на медиите в България. Те са отправяни периодично към правителстата на Борисов от "Репортери без граници", други международни НПО и Съвета на Европа. Законът задължава всички доставчици на медийни услуги, независимо дали става въпрос за вестници, радиа, телевизии или онлайн медии, да влязат в режим на изсветляване на финансирането и на "действителните" им собственици.


Разпространителите и доставчиците на медийно съдържание вече декларират всяка година, най-късно до края на юни пред Министерството на културата всяко получено финансиране без приходите от реклама: договорите, респ. стойността им, сключени през предходната година с държавни или местни органи, с фирми с държавно или общинско участие, вкл. в резултат на обществени поръчки, с политически партии, договорите за финансиране по линия на еврофондовете, международни финансови институции и донори.


Медиите са длъжни да декларират и лицето, което фактически контролира съдържанието им,


ако това лице е различно от собственика.


Привидно добрите намерения обаче бяха родени със силни дефекти и ги обезсмислиха. Светлината на прожекторите не е насочена например към историята на кредитирането на медиите. Така няма как да бъде проследена предисторията на възхода на медиите на Пеевски, захранени с кредитите от фалиралата КТБ, в която се вливаха парите на държавните фирми. Няма минало - няма проблем в настоящето.


Същевременно законът държи в капан сайтовете, които правят опит да подкрепят съществуването си като обогатяват бизнес модела си с финансиране от читателски дарения онлайн. Често тези дарения са еднократни, от скромни суми, например по 5 лв. Законът предвижда лице, което не подаде декларация или подаде такава с невярно съдържание, да се наказва с глоба или имуществена санкция, която може да варира от 10 000 лева до 30 000 лева. С такива глоби


могат да бъдат закрити не една и две малки медии, които се осмеляват да критикуват правителството


и силните на деня.


Съмнително е и как може да се разкрие упражняването на фактически контрол върху медийното съдържание, който често е резултат от комбинация от различни задкулисни и публични фактори. Да оставим настрана дали Пеевски определя редакционната политика на трите пишещи за политика вестника, които официално са негови: "Телеграф", "Монитор" и "Политика". Както и дали до преди броени месеци, преди да фалира "Лафка", е контролирал разпространението и дистрибуцията на печатни издания. Въпросите са риторични.


Публична тайна е и това, че в България често медии се финансират от компании, които са изрядни пред данъчните служби, а редакционната им политика се определя от други лица. "Медиите може и в основата си да са бизнес, но едва ли за някого е тайна, че концентрацията на собственост в сектора е предимно лост за влияние и упражняване на натиск. В българските условия това се случва още по-видимо и брутално. Това не само не пречи на властта, а напротив - случва се с нейна подкрепа и често изпълнява именно нейните поръчки.


Най-новата сделка в сектора изглежда като поредното проявление на това правило. Под ръководството на братята Кирил и Георги Домусчиеви "Нова броудкастинг груп" (НБГ) заяви желание да увеличи медийните си активи, придобивайки пакет от телевизии и радиа. Всички те са част от неформалните медийни владения на депутата от ДПС Делян Пеевски, който иначе официално е издател на вестниците "Телеграф", "Монитор" и "Политика", написа неотдавна в "Капитал" журналистката Сирма Пенкова.


Преди Домусчиеви да пристъпят към сделката, която включва и придобиването на проправителствения "Канал 3", който вече е нещо като телевизионен лайт вариант на сайта ПИК, самият Пеевски искаше да купи телевизията. После нещо се отказа. През последната година пък


знакови ръководни кадри и журналисти от малкия канал поеха ръководството на голямата телевизия.


Законовата материя и нейното приложение обаче са твърде сухи, за да дадат реална представа за същността на "модела Пеевски", който доминира в медиите вече почти толкова време, колкото и "системата Борисов" в политиката. Присъствието на Пеевски и на двете полета илюстрира шизофренната представа на босовете на партията на Ахмед Доган за свободното слово и свободата на медиите. Медийно-политическата симбиоза е едно от обясненията защо България е закотвена на 111-то място по свобода на медиите в класацията на "Репортери без граници".


В коментар на евродоклада, че политици в България притежават медии - констатация, която не е придружена с цитиране на имена, Йордан Цонев, който и друг път е влизал в ролята на говорител на Пеевски, каза, че практиката е характерна за цяла Европа - "като почнете от Берлускони, Чехия и развитите западни демокрации", макар че можело да се мисли за ограничение в тази посока.


Цонев не открива топлата вода. "Медийната империя" на Пеевски е метафора за неформалната му власт в България, макар че в сравнение с огромната телевизионна империя на бившия италиански премиер Силвио Берлускони, изграждана няколко десетилетия, тя изглежда като дребно балканско джудже. Това, че някакъв си депутат в България притежава медии - практика, характерна и за съседна Румъния например, надали е толкова скандално в сравнение с обстоятелството, че в Чехия не кой да е, а лично премиерът Андрей Бабиш контролира мощна медийна група.


Но Пеевски е силен с медиите, които притежава, и останалите, за които се счита, че ги контролира, не само защото олицетворява симбиозата между политика, медии и бизнес. Той заякчава мощното си влияние и със симбиозата между управляващи и опозиция, която се оглежда в редакционната политика на медиите му.


"у нас го има и този абсурд - издателят Пеевски е


депутат от опозицията, който с вестниците и телевизиите си върти мощна пропаганда в подкрепа на властта


и лично на управляващия премиер", написа тези дни в е-vestnik журналистът Иван Бакалов. Тези медии вече години наред защитават самоотвержено управлението на Борисов. Те манипулират аудиторията си за неговите успехи, провеждат кампании от сферата на черния ПР срещу критиците му, вкл. срещу организаторите на протестите през последните три месеца. Отклоненията от тази линия могат да се преброят на пръстите на едната ръка.


Изданията на Пеевски бяха взели на мушката Борисов, когато беше в опозиция преди 11 години, в навечерието на парламентарните избори. Макар че до вота те подкрепяха Станишев и "тройната коалиция", след това за една нощ смениха редакционната политика в полза на "българския Батман". Борисов изпадна в немилост пред пеевските медии през 2013 г., когато подаде оставка и предизвика предсрочни избори, но само за кратко. Засега наблюдателите напразно четат под лупа съдържанието на "Телеграф" и "Монитор", за да открият знак, че Пеевски и Доган вече са прежалили Борисов.


Накрая, за да можете да добиете пълна представа за медийно-политическата симбиоза между ГЕРБ и ДПС, която някак си убягва от високия наратив за свободата на словото на ръководните фактори на Движението, ще припомня две незабравими откровениа на Вежди Рашидов. Депутатът от ГЕРБ и шеф на парламентарната комисия по култура и медии изригна преди година в ефира на държавната БНТ: "Айде стига с тая свобода, бе! Вие луди ли сте? Полудявате вече с тая свобода! Кое не му е свободно? Те ни плюят всички хора като каруцари. Всеки ден е било свободно словото. Какво по-свободно от това?".


Очевидно Рашидов не визираше медиите на Пеевски като критици на управляващите.


Година по-рано дори защитава депутата от ДПС: "Дeлян Пeeвcки никoй нe гo e ocъдил зa нищo и e грoзнo дa ce пoлзвa кaтo бoздугaн трeтo лицe и кaтo плaшилo. Oбрaзът нa Пeeвcки e дeмoнизирaн в oбщecтвoтo и тoвa нe e чecтнo".


През лятото на 2013 г. обаче някои медии цитираха съвсем друго мнение на Рашидов за Пеевски и медиите му: "По мое време г-н Борисов направи голяма грешка. Какво направи той - на него му трябваше медиен комфорт. Това са на Доган вестници Тoвa ca пaритe нa Дoгaн и нa двaмa шeйхoвe oт Oмaн. Aкo тoлкoвa нe знaeтe кaквo ceди в бaнкaтa. Бaнкaтa (КТБ - бел. ред.) e coбcтвeник нa вecтницитe, a Дeлян Пeeвcки e бoздугaнът c мaйкa cи oтпрeд. Те перат едни пари".


Репликите на Рашидов, които очевидно не са били предназначени за широката публика, заедно с аудиозаписа бяха публикувани от агенция ПИК. Записът много отдавна не е в интернет.


Кое тогава не е ясно за свободата на словото в България, ролята на ДПС за свободата на медиите и достлука между Движението и ГЕРБ, скрепен чрез вестниците на един опозиционен депутат?


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на rodrigo
  rodrigo
  Рейтинг: 62 Неутрално

  Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
  ========================================================

  Да бе..не е задължително...аре сега.

  Относно автора - не, че не беше ясно от честите му изяви последните няколко месеца - ама съвсем наскоро си призна в прав текст в едно гостуване, че има леви разбирания. Масово ВУЗ-овете са пълни с подобни елементи (разбира се, не само у нас)

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Медиите не могат да го предпазят от народната любоффф. Бойко се е устремил съм ситуация - РАЗПНИ ГО с превишена скорост.

 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2916 Неутрално

  Как може да има свобода на словото,когато комуниста Борисов и държавата мълчат и не дават отговори?! Пример,и до днес се крие за какво за изхарчени парите от дълговете взети през Прехода?!

 6. 6 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  До коментар [#2] от "Rodrigo":

  Иво Инджов може и да е с леви разбирания.
  Това не би била точно моята най-голяма критика към него, но нека да кажем, че е вярно.

  Още по-вярно е, че ДПС са олицетворение на всичко най-лошо от всички режими за последните 70 години.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 7. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 9 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 15 Любопитно

  ДПС представлява най долнопробната комбинация от комунисти демократи и ченгета .
  —цитат от коментар 1 на edin drugii


  То и в ДеБъ е тека,лошо нема!
  🐖🐂🐖🐂🐖🐂🐖🐂🐖🐂🐖

  Много съм прост
 9. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 11 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  Не е само Пеевски. Стар клиент на ДПС е и таркитачето Блъсков. Между другото в листата за медиите по закона "Пеевски" няма и ред за финансирането на в-к Труд. И парадоксът е очевиден - опозиционните медии крепят правителството, което се брои за антикомунистическо. Къде са критичните материлали срещу БСП/БКП, тогава? Наместо това напълно нормално е във флагмана "Телеграф" да излизат хвалебствени материали за правешкия лизгар (харпии да пикаят на гроба му, дано) и умилителни спомени на старата соц. номенклатура. Всъщност, всички усилия на тези медии и онези, овладени от Домусчиев са насочени срещу правителството на ОДС (1997-2001) и извънпарламентарната опозиция, която иначе като четем мненията на някои списвачи дори в този форум е по-безобидна и от молец.

  CONTADOR GRATUITO!
 11. 12 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4511 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Какво да се прави... времена... нрави.

  Др. Нинова, БСП, не случайно, изпъшка правилно:
  Демокрацията ни отне много.

  Не говориме за драстични промени след '89 само.

  Родители на днешни демократи мачкали малък Бойко
  в епохата на татолитаризъм:

  https://www.mediapool.bg/borisov-roditelite-na-segashnite-demokrati-ni-smazvaha-po-vremeto-na-todor-zhivkov-news312800.html

  С агитпроп по медии (само) реститут не се става.

  Да помогнем на малък Бойко с лекарство на Демокрацията:
  Законът за реабилитация на репресирани лица!
  Да види тя... кон боб яде ли

  "Медиите на Пеевски крепят Борисов,
  а ДПС "обгрижва" свободата на словото"

 12. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3347 Неутрално

  До коментар [#11] от "г-н Думанов":

  Молеца съвсем не е безобиден, примерно може да докара пуловер за 200 лв до цена от 1 лв. И да българския избирател се научи да държи молци далече от дома

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 14 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  ли

  ДПС представлява най долнопробната комбинация от комунисти демократи и ченгета .
  —цитат от коментар 1 на edin drugii


  Създадно и крепено от БКП, ДС и Русия.

 14. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 16 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4511 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Не само тук.
  Сериали... на всеки км.
  БКП на КПСС вложи заложи незабравими образи.
  Неизкореними, так сказать.

  Немаш шанс брато

  До коментар [#10] от "EU defender":

  А тук е Работническо дело. А БТВ - първа програма.

 16. 17 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  До коментар [#13] от "дерибеев":

  Както и очаквах, веднага някой се върза на метафората... :) Но, все пак остава въпросът, защо след като бг избирателят се е научил да държи безобидните гадинки "далеч от дома", медиите плащат такива огромни пари на харалановци, стойчевци, гълъбовци, райчевци и пр. + на собствените си журналя да ги трепят. Пак остава парадоксът - трепеш молци с гаубица.

  CONTADOR GRATUITO!
 17. 18 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Като гледам гласуванията на ДПС в залата, които напълно се покриват с тези на БСП и като добавим изчезналите плакати срещу Пеевски (от първите дни) на протестите, истината изглежда другояче.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 18. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 20 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1700 Любопитно

  Светът се променя , ние не.....защо , ами някой да ги попита , как така с десетилетия управляват и на никой вече не му прави впечатление ( или на почти , че да не се обидят някои...) , а няма такива желаещи ?! Има недоволни , но ако ги слушаш и гледаш , недоволни от неща , които характеризират именно такава власт.......Я да се скатаем и чакаме от ЕС или другаде.....Пример , фалшификациите на избори започна още с първите след 10.11. 89-та , с познати организации и познати по-късно лица в управлението , което продължава и до днес , поне такива са фактите , показваните документи , въртенето на всякакви телесни части заради участие в такава власт.....Ами , някой от протестиращитре да им е направило това впечатление или над три десетилетия им е било удобно , а изведнъж са прогледнали.....Хайде , де...

 20. 21 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  А тук е Работническо дело. А БТВ - първа програма.
  —цитат от коментар 10 на EU defender

  Защо четеш Работническо дело?
  Ходи си в ПИК!

 21. 22 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  Какво се случва. Чета Дневник от 2008 г. Не се налагаше да се плюят другите медии, че да се крепят тукашните.Друго не може да се очаква, след като дневник се превърна в партиен орган.За автора, ясно.
  —цитат от коментар 19 на zz_s


  Аха, ясно... Само че липсата на информация не е оправдание за генерални изводи. До идването на Бойко на власт през 2009 г. "Дневник" беше твърде критичен към Тройната коалиция и разтръбяваше всички техни делавери. Чий партиен орган беше тогава?

  CONTADOR GRATUITO!
 22. 23 Профил на Ana Toneva
  Ana Toneva
  Рейтинг: 52 Неутрално

  Да. Много от медиите подкрепят Правителството. Още толкова много медии подкрепят противниците им.

 23. 24 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 349 Неутрално

  Това е ясно от години!

  А медиите, които са опозиция на цялото това нещо, подкрепят ислямизацията на цивилизовани свят, третата вълна на феминацизма, гей браковте, квотите за трансджендъри, унищожаването на частна собственост от заблудени и нахални малцинства в САШ, и прочие простотии!

  Аз в такъв избор не участвам! Сори!

  Искам НОРМАЛНОСТ! Толкова ли е много? Явно.

  "Нашите деца не получават образованието, от което имат нужда. Те трябва да бъдат обучавани в традиционните морални ценности, но вместо това им се казва, че имат изконното право да бъдат гей. Това е измама, която ги отклонява от верния път в живота." - Маргарет Тачър, 1987
 24. 25 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 349 Неутрално

  До коментар [#22] от "г-н Думанов":

  Дбевник не е просто партиен орган. Дневник подкрепя това, което му каже фондацията, която го финансира.

  "Нашите деца не получават образованието, от което имат нужда. Те трябва да бъдат обучавани в традиционните морални ценности, но вместо това им се казва, че имат изконното право да бъдат гей. Това е измама, която ги отклонява от верния път в живота." - Маргарет Тачър, 1987
 25. 26 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  аха, Добре че е Дневник да държи априлската линия, иначе какво щяхме да правим, без обективните новини и особено обективните анализи /предимно от титана на журналистиката дойче веле/ публикувани тук.

 26. 27 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  До коментар [#25] от "Дисидент в ЕССР":

  Да взема да хвърля един боб, че да позная фондацията, а?
  Гюленисти, Русофили за България, Ислямска държава, Световен Джихад, Киберпънкове за свобода на химическите кенефи?
  Не ставай смешен - изданията на Икономедиа са развити в следствие на всички правила на бизнеса и не се нуждаят от фондово финансиране.

  CONTADOR GRATUITO!
 27. 28 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1094 Любопитно

  До коментар [#11] от "г-н Думанов":Молеца съвсем не е безобиден, примерно може да докара пуловер за 200 лв до цена от 1 лв. И да българския избирател се научи да държи молци далече от дома
  —цитат от коментар 13 на дерибеев

  ...може да докара пуловер за 200 лв до цена от 1 лв.... Пример - студения резерв за почетния ти началник, може би? 🤔
  Евала на такива "молци"!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 28. 29 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Интересно а за БКП дето ДБ протестират с тях защо нищо не се казва?

  ДБ=БКП
 29. 30 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2286 Неутрално

  Като гледам гласуванията на ДПС в залата, които напълно се покриват с тези на БСП и като добавим изчезналите плакати срещу Пеевски (от първите дни) на протестите, истината изглежда другояче.
  —цитат от коментар 18 на Мизийски


  Ми отдавна им приказвам на разпалените протестъри от ДБ, че Шиши беше предоставен от ДПС за да играе ролята на 'универсален злодей' в пиеската. В крайна сметка ДПС не се притеснява от имиджовите щети от кампанията срещу Шиши, защото техният електорат е сигурен, останалото е игра на пропорции. Просто ДПС печели от акциите на Бойкикев, те са за свалянето на правителството на Боко, а не на ДПС. Колкото повече Маями, Татяни, ДБ,та .... участват в изборите им е на сметка.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 30. 31 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  С включването на БКП в протеста, той се обезсмисли. ХИ обясни, че нямало проблем всеки да застане до тях... И този го мислят за умен ли?

  ДБ=БКП
 31. 32 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2286 Неутрално

  С включването на БКП в протеста, той се обезсмисли. ХИ обясни, че нямало проблем всеки да застане до тях... И този го мислят за умен ли?
  —цитат от коментар 31 на anonim440


  Точно в това се изразява ролята му за доразбиване на дясното. Бойкикев не печели избиратели, не изгражда структури, разчита с кратки акции на подкрепа и преливане на одобряващи го, които до изборите ще се излеят другаде, а за него ще остане местенце в парламента отпуснато по гражданска квота от Нинова. Е, все пак и е свършил някаква работа.
  А за сватбата на семейство Йончеви в Брюксел, коментара е излишен.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 32. 33 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  До коментар [#27] от "г-н Думанов":

  изданията на Икономедиа са развити в следствие на всички правила на бизнеса и не се нуждаят от фондово финансиране.
  —цитат от коментар 27 на г-н Думанов


  Ко речи? Слезте в най-долната част на сайта, в онази черната и в ляво ще видите дали не се нуждаят и дали не получават финансиране. :-)

 33. 34 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2286 Весело

  .....Чий партиен орган беше тогава?
  —цитат от коментар 22 на г-н Думанов


  Няма да е зле да осмисляш, като четеш и да се ориентираш в пространствено времевия континиум, написал съм: "се превърна"

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 34. 35 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 776 Любопитно

  Колко души от вас са чели или купували "Телеграф" и "Монитор"? Не
  познавам тези вестници и не съм ги виждал в ръцете на други хора.
  Как тези две издания ще крепят правителството?
  Ако все пак се купуват, направете и вие така, че "Дневник" да стане най- търсения вестник и да се изчерпва веднага. Тогава ще можете да влияете върху политиката на сегашното и бъдещите правителства.
  Струва ми се, че ролята на Пеевски значително се преувеличава.

 35. 36 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Все едно Дневник не е пропаганда машина.
  Аре не на нас тия.
  В умнокрасавщината има точно толкова обективност колкото и в кафявите медии. Всичко е едно изхвърляне, заучени фрази и клишета. А и много промити мозъци като последователи...

 36. 37 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Хората гледат БНТ, БТВ и Нова и слушат "Хоризонт" и "Дарик" радио! Там 95 % от нещата, които се говорят са про-руски и леви! Силвия Великова и Петър Волгин от Хоризонт, имат (четири) 4 часови предавания всеки ден и от тази събота и неделя по два часа пак същите... Тази (Великова) орева света за нейното уволнение, а кой защити Лили Маринкова, която е поне10 пъти по-добър и по-безпристрастен журналист от тези подлоги!
  За каква свобода на медиите ни говорите, бе! Нещо много слабо ви чувам!
  Хората обаче гледат и си правят сметката ГЕРБ громи и БСП и ДПС на частичните местни избори! Аз няма да гласувам за БСП, ДПС, ГЕРБ, СЛАВИ, Триото и подгласниците му, също ДБ!
  Аз ще гласувам за КОД!
  Някой ще използва ли "свободата на словото", за да каже за кой ще гласува!

 37. 38 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  Досега съм чел Пеевски медии два-три пъти . Досега винаги съм гласувал за СДС , Реформаторския блок и Демократична България . Чета медиите на Прокопиев , Сашо Дончев и Моника Станишева . Обаче след опита за преврат от лятото насам и простотиите на метежниците , то вече или няма да гласувам , или ще гледам да е за някой независим . Не знам какво ви са виновни Прасевските медии за собствената ви некадърност !

 38. 39 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  До коментар [#37] от "konservator.bg":

  "Аз ще гласувам за КОД!
  Някой ще използва ли "свободата на словото", за да каже за кой ще гласува!"
  Аз също ще гласувам доверие на КОД.

 39. 40 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  ГЕРБ + ОП + Воля = Коалиция "Делян Пеевски"

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 40. 41 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 86 Неутрално

  От едната страна меддите на един олигарх крепят, от друга медиите на другите олигарси рутят.

  И каква е разликата между тях?

  Платени писачи отвсякъде.

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 41. 42 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  За непредубедения читател, като прочете, че Данчо Ментата защитава своя ортак по законотворчество, дебелия тепигьоз, който не мже да обели две свестни думи, мисля че е напълно достатъчно да си състави мнение за ръководството на видимата част от ДПС, както и за защитавания от тях главен прокурор и наличието на голяма свобода и медийно разнообразие в страната.

 42. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 44 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#21] от "Virgin":

  Хората, които четат ПИК започват да приличат на собственика й.

 44. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 46 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Това вече е всеизвестен факт и не само в България.

 46. 47 Профил на venelin Stamenkov
  venelin Stamenkov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Пълна глупост е тази статия.Медии са на Пеевски,но тези зад него казват кой ще е премиер.

 47. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK