Едип от Банкя (или защо търпяхме Борисов досега)

Едип от Банкя (или защо търпяхме Борисов досега)

© Цветелина Белутова, КапиталБолест, незаконна власт, неистина. Три големи проблема, които раждат едно от най-прочутите произведения на световната литература: "Едип тиран" на Софокъл. Пиша неслучайно "тиран", а не "цар" (каквато е традицията на преводи в България), първо, защото това е думата, употребена на старогръцки - tyrannos, и, второ, защото властта на Едип, до която се стига чрез убийството на баща му, е наистина незаконна. Няма да преразказвам добре известния сюжет, само ще задам въпроса, на който досега не съм могъл да формулирам смислен отговор: как толкова години никой в Тива не познава Едип? Как така никой не иска да види в Едип убиеца, ами всички виждат в него царя - докато боговете не изпращат чумата?


Този текст, разбира се, не е за трагедията на Софокъл. Питам друго: как през всичките тези години огромна част от нас си затваряха очите, че Борисов е мутра и няма нищо общо с държавността - докато боговете не ни изпратиха коронавируса? Слепотата, с която Едип приключва живота си, е просто отражение на слепотата, в която предпочита да живее тиванският народ. Ами нашата, българската слепота?


Защо години наред си затваряме очите пред една лъжа: че Борисов не е мутра, ами е държавник?
Ето какво си отговарям.


Когато дойде пролетта на 1997 г. и комунистите отстъпиха властта, ние се споразумяхме помежду си за две неща, които определиха следващите 20 години от живота ни. Първото от тях беше, че ще се скъса решително с идеята за реставрация на комунизма и ще се върви към влизане в НАТО и ЕС. Второто беше, че няма да се търси отговорност нито за престъпленията на комунизма - за лагерите, икономическите катастрофи, изселването на турците, загубата на суверенитет, нито за травмите от първите седем години на посткомунизма - за масовата емиграция, рекета и мутрите, "Мултигруп" и изнесеното зърно, унищожената природа и хиперинфлацията.


Благодарение на този консенсус се оказахме едновременно пред прага на Запада и в типична Едипова държава. Имахме извършени престъпления, които причиниха травма на огромен брой българи, но тези престъпления трябваше да се забравят, за да продължим напред. Оказахме се в Едипова държава, макар че през 1997 г. все още го нямаше Едип.


Преди да се появи той, на сцената се появиха Иван Костов и Симеон Сакскобурготски - всеки в ролята си.


Костов веднага беше нарочен за виновник - виновник просто трябваше да има, защото има травма, при това прясна. Истината е обаче, че и той самият си помогна немалко, за да бъде припознат в тази роля. Помогна си с упоритото мълчание за корупцията в собствените си среди. Помогна си и още повече със суровата, командирска поза, която бе заел. Костов беше човекът, който накара българите да се сблъскат реално с диагнозата, че комунистическото минало представлява катастрофа.


Костов ни накара да видим травмата - посочи ни я, обаче я остави без лечение


Комунистическите заводи, унищожили природата на цели региони и натрупали огромни дългове, бяха най-сетне ликвидирани, но работещите в тях бяха оставени да се оправят с живота както могат; мутрите вече не се подвизаваха по улиците, но не бяха вкарани в затвора, ами оставени да се избиват помежду си.


Затова и логично след Костов се появи Симеон - онзи, който уж обещаваше лечение на травмите. Този пръв лечител в най-новата ни история обаче не беше дошъл, за да лекува, а за да ни внуши, че болест всъщност няма. Като че ли кацнал не от Мадрид, ами направо от миналото, с архаичния си говор и обноски той продаде на един измъчен от комунизма и посткомунизма народ лъжата, че комунизмът изобщо не се е случвал. Убедителността на тази заблуда се поддържаше не само от приказките му за трудолюбие и помирение, но и от делата му: наместо да търси възмездие от комунистите, които като дете го бяха изгонили от България, той се коалира с техните деца.


И тогава вече стана нужда да се появи Борисов. Ако първото, което болният и оставен без лечение човек прави, е да си намери виновник за болестта, а второто - да си внуши, че изобщо не е болен, то третото е да повярва, че злото може да се превърне без лечение в добро. Тук вече Едип заема сцената. Той е злото, което без лечение се е превърнало в добро. Той е престъпникът, който без наказание се е превърнал в благодетел на народа.


Ето затова толкова го харесвахме в началото!


Защото като Едип, който отговаря на гатанката на Сфинкса, Борисов дойде и даде отговор на една загадка, на която никое управление след 1997 г. не успяваше да отговори: как да се допусне до властта една нова и амбициозна градска класа - в София, но и извън нея, без да се ограничи достъпът до власт на вече оформилата се посткомунистическа върхушка. Това беше новият консенсус около 2009 г., представляван политически от ГЕРБ: консенсус между амбициозната и активна градска среда в България и постокомунистическата олигархия. Консенсус между агнето, което иска да расте, и вълкът, който иска да го изяде.


Борисов беше архитектът на този невъзможен консенсус между агнето и вълка, той беше негово лице


Това беше неговата роля: мутрата, която вече не рекетира бизнеса на гражданите, ами ги пази от бандити (в неговата версия: "от комунистите"). Тази роля обаче не беше скрита за никого; никога Борисов не е криел нито ниската си култура, нито поведението и миналото си на мутра. Ние бяхме тези, които искахме да вярваме, че в един и същ човек е възможно да съжителстват едновременно и държавникът, и мутрата. А искахме да вярваме, защото така се самоубеждавахме, че травмата на миналото не само се е излекувала, ами е започнала и да ни служи.


Сигурно още дълго щяхме да живеем с тази заблуда, ако не се беше случил коронавирусът, от който всъщност пострада най-много репутацията на Борисов. Пострада, първо, защото епидемията ни накара да търсим по-настоятелно истината за света около себе си; иq второ, защото тя събуди старите ни страхове и травми, добре приспани зад благополучието от последните години. Затова и проблемите на управлението веднага пометоха от дневния ред на хората проблемите на епидемията: защото епидемията, макар и проблем сама по себе си, беше всъщност повод да се сблъскаме с много по-страшния проблем за здравето в България. Проблемът не само за състоянието на болниците, но и проблемът за жизнения ни имунитет срещу злината.


Чистата злина - това беше снимано на онези снимки. Чистата злина, която е отвъд обясненията и тълкуванията. Чистата злина, която нито може да се отрече, нито да не се погледне. Чистата злина, за която всички знаехме.


Въпросът с кого се е търкалял Борисов в онова легло на снимките е несъществен - търкалял се е с майка си, с България. Търкалял се е с всички нас, които го родихме, за да ни излъже, че злото може да се съюзи с доброто, без да претърпи лечение.


Да, вече не просто сме в Едипова държава, ами сме в последния стадий на нейното съществуване, когато царят сам си е избол очите. Да обикаляш страната, скрит в брониран джип, да се срещаш единствено с клакьори и ласкатели, да не смееш да чуеш никой, който ти говори за проблеми, ами да му казваш, че е купен (точно както Едип казва на Тирезий, че го били подкупили претендентите за трона му) - всичко това е вече терминалната фаза на Едиповата ситуация. Фазата на тъмнината. Фазата на слепотата.


А слепият, той вече не може да води, освен ако не води други слепи. Или светът не стане много тъмен.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (135)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3692 Неутрално

  Защо ли?
  1 - аз съм прост и вие сте прости, затова се разбираме.
  2 - ела зло, че без теб е по - зло.
  3 - и тия, и ония, всички са маскари.
  4 - природния мързел и леност на българина. Всеки да се спасява сам.

 2. 2 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 578 Неутрално

  1000 занимания сте му написани на автора, а той самият не може да каже абсолютно нищо, освен общи приказки...

 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3913 Весело

  Гочев, ако пак не гласувате, ще пишеш втора част на "Едип от Банкя (или защо търпяхме Борисов досега)"

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1147 Весело

  Кой е излъгал 'интелектуалците' че с посредствена графомания се печелят политически симпатии?

  Изключително популярна заблуда в тези среди

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 5. 5 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1001 Весело

  Позволявам си да обобщя:

  "Колко страшно е да се живее!
  Всички ще Омрем!!!"

  Знанието е сила, информацията - власт
 6. 6 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3458 Неутрално

  Извинявам се на гърчето от НБУ, което е било бебе при описваните от него събития, но пък е много грозно с порнографията на словото да се криви непознатата от авторчето действителност.
  Уикито казва, че Тираните са хора, които притежават абсолютна (неограничена) власт. Думата идва от гръцкото τυραννος ('тюраннос'). Днес думата тиран се използва в смисъл на жесток гонител, диктатор, който потъпква благополучието на своя народ, тъй като някои тирани наистина притежават тези черти. Адолф Хитлер, Йосиф Сталин, Пол Пот, Саддам Хюсеин, Робърт Мугабе и Ким Чен Ир са примери за доскорошни и бивши тирани. Тираните са жестоки владетели, които са изгубили правото да управляват.
  А откъде идва думата обсесия, г-н Гочев?

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 7. 7 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "А слепият, той вече не може да води, освен ако не води други слепи. Или светът не стане много тъмен."
  Авторе, силно , но много песимистично. Дай да вкараме малко оптимизъм. Ще използзваме пак Борисов.
  Байуят вече не може да води , освен ако не води прости кърджалиййски п-ки. Или светът не стане резиденциобоянски публичен дом със спящи тулупи напреко на креватите и пълни с пачки евро чекмеджета.

 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3175 Неутрално

  В момента няма логичен отговор на този въпрос.Ако на изборите спечели пак ТОЙ значи Борисов правилно ни е определил.

 9. 9 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Хм, споменаването на Костов в статията не е много уместно. Точно той също участва в легитимирането на мутрата с подкрепата си за първия му кабинет. А не е като да не е знаел откъде идва мутрата и какво е миналото му.

 10. 10 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  До коментар [#8] от "chicago514":

  Разбира се че ще ги спечели ( а дали ще управлява вее е друг въпрос) и е съвсем очевидно че правилно ви е определил, той затова е на власт вече 10 години.

 11. 11 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  До коментар [#1] от "Vlado Nikolov":

  А най-смешното е че точна 4 е най-актуална за точно тия дето се мислят за умни и красиви.

 12. 12 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 566 Любопитно

  Поздравления за автора Георги Гочев!
  А знае ли някой докога Едип от Банкя ще се гаври с България?

 13. 13 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1001 Весело

  Кой е излъгал 'интелектуалците' че с посредствена графомания се печелят политически симпатии?Изключително популярна заблуда в тези среди
  —цитат от коментар 4 на Devils Slide


  Първо майките им, после те едни други се лъжат. Най-забавното е, че всеки един от тях смята всички останали за некадърни глупаци, далеч-далеч под собственото му олимпийско ниво.

  Знанието е сила, информацията - власт
 14. 14 Профил на Подуенски нюанс
  Подуенски нюанс
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Измислена логическа конструкция....
  Никога БГ няма да излезе на правия път, ако не погледне истината в очите!
  Имам предвид основните качества като страх, мързел, завист, простотия..
  Поради тези качества търпяхме социализЪма, Т.Ж и лакеите му, партийните секретари. Без никакви протести, кротко и тихо...
  От страх търпяхме мутрите, после тъпите издънки на СДС, като Филип Димитров, Фори светулката, продажбата на "Балкан" и тъпата приватизация. Отношението към ТКЗС и земеделската политика.
  Да не говорим за "безкористното присъствие" на царя - бедняк и т.н.
  Няма Едип цар, има страх и завист! Всеки иска да е един малък ББ, да краде и да не работи, и той да има пачки и мацки...

  Сидо
 15. 15 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 627 Весело

  Ще ви се наложи да го изтърпите още шест месеца, тъй че свиквайте...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 16. 16 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  Защото едни юнаци разцепиха СДС на много маргинални партийки с много лидери,които не могат да влезнат в парламента.

 17. 17 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Извинявам се на гърчето от НБУ, което е било бебе при описваните от него събития, но пък е много грозно с порнографията на словото да се криви непознатата от авторчето действителност.Уикито казва, че Тираните са хора, които притежават абсолютна (неограничена) власт. Думата идва от гръцкото τυραννος ('тюраннос'). Днес думата тиран се използва в смисъл на жесток гонител, диктатор, който потъпква благополучието на своя народ, тъй като някои тирани наистина притежават тези черти. Адолф Хитлер, Йосиф Сталин, Пол Пот, Саддам Хюсеин, Робърт Мугабе и Ким Чен Ир са примери за доскорошни и бивши тирани. Тираните са жестоки владетели, които са изгубили правото да управляват.А откъде идва думата обсесия, г-н Гочев?
  —цитат от коментар 6 на Депутат 241


  Не разбирам изказването Ви. Аз съм по млад от писателя на статията, но си спомням добре описаните събития, и мога да добавя много. А относно "Тираните са хора, които притежават абсолютна (неограничена) власт." -кажете, моля ви, една институция, върху която доказано Борисов да няма власт.

 18. 18 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  Не го търпяхме избрахме го,
  Реално никакви машинацйи и фалшификацйи не могат да преодолеят масово гласуване,
  Просто реалноста е такава,
  Няма критична маса която да желае промяната.
  И най вече самата тя да се промени,
  А промяната на самите нас е много трудна,
  Искаме ред и законност ама за другите когато нещата опрът до нас ние си знаем как да се оправим.
  Къде с пари къде със връзки,
  Така е много по лесно бързо и ефикасно.
  Страните се разбират директно не прибягват до трета страна която също е податлива към корупция.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 19. 19 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#8] от "chicago514":

  С тази забележка, че от доста време БХ не печели а купува избори независимо дали пряко или чрез създаване на електорат от калинки на държавна служба.

 20. 20 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 627 Весело

  1000 занимания сте му написани на автора, а той самият не може да каже абсолютно нищо, освен общи приказки...
  —цитат от коментар 2 на chepokalipsis


  Ма то и туй да можеш да говориш много без да кажеш нищо си е своего рода майсторлък...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 21. 21 Профил на Mark
  Mark
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Българинът е със скромен интелект и провинциално-патриархални разбирания. Точно както дисфункционалния руски народ не може да живее в демокрация, така и българите, бидейки light версия на безграничната руска глупост, не са способни да бъдат истински свободни и да живеят в прогресивно общество. Тук винаги ще има схеми, задкулисие и привидна демокрация, защото народът отново ще се остави да бъде изигран. Когато 30 години настъпваш една и съща мотика, какво означава това за теб?

 22. 22 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1492 Любопитно

  Мда-а-а-а-а, пореден образец на ежедневната, безполезна, безпомощна, безизходна, безнадеждна умно-красива мъка! Мъка, мъка и косми от брадата! Това ли да очакваме до изборите или някой от „лидерите“ ще се престраши да свърши малко партийна работа? М?

 23. 23 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 44 Неутрално

  Защо го търпяхме? Пита патетично Гочев криейки се зад тълпата.

  А ти, Гочев, защо го търпя?

  Защото е избран на избори и ако не харесваш избора на демокрацията си стягай багажа и си търси друга, която да харесваш.

  Така е при свободните хора. Останалите се крият зад тълпата.

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 24. 24 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  "....Защо години наред си затваряме очите пред една лъжа: че Борисов не е мутра, ами е държавник...?"

  В същност очите си затваряше една част от обществото. Необразованата. Потребителската. Неграмотната.
  Силно е да се каже че тази част е затваряла очите си. Защото при това положение, би трябвало да очакваме, че нейния разсъдък е бил отворен, в резултат на което един ден тази част да си каже: "- стоп, тук има нещо гнило..."

  В България още от началото на прехода, тази сравнително голяма маса от люшкащи се лековерни хора, които обикновено без капчица акъл, по принцип залагат на "спасителя", е накланяла везните в една или друга посока! Това, че в случая "спасителят" се оказва мутра, за тях няма съществено значение. Фактът, че този "спасител" прави помен с чужда пита - тази на ЕС, също няма значение. Единственото което има значение за тях е стомахът да е пълен, в джоба да дрънкат стотинки, нещо да се прави, да има шум в системата и до тук. Нищо друго не ги интересува. Това е електоратът на герб.
  Но, тези хора имат един вроден недостатък. Те са нестабилни и несигурни. Днес са при мутрите, но утре може да отидат при Цецо или при Трифонов или при Демократична България. При една силна политическа атака срещу герб, те се огъват и бягат.

  Точно това се случва в момента. Бавно и полека тази голяма периферия напуска герб...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 25. 25 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1492 Любопитно

  До коментар [#17] от "stanchopansa":

  @stanchopansa, ти сигурен ли си, лъчезарни, че си наясно с неща като обществен договор, демокрация и разделение на властите? Сигурен си, така ли? Ами защо задаваш такива вдлъбнати въпроси ти, който си гордостта на вашия род и първо поколение с обувки? Дали например съдът да не е „една институция, върху която доказано Борисов да няма власт“? Ще се затрудниш ли с отговора или ще разцепиш мрака с още един подобен, вдлъбнат въпрос?

 26. 26 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  От доста години питам познати и приятели останали в България, защо аджеба гласувате за ГЕРБ и тогози... Според личната ми "социология и статистика", една малка част - да речем 15-20% отговарят "Ами щото имам малък бизнес и завися от кмета/кметицата..."

  Голямото мнозинство - да речем 55-60% - казва "Ами виж сега, ние го знаем и виждаме какво го.но, бандит и крадец е Тиквата, ама за кой друг да гласуваме - ако не е той, ще дойдат комунистите..."

  Останалата част е тези, които директно цоцат от ГЕРБ - я общински съветник, я някоя друга закътана службица или партиен деятел - нещо от рода на БКП номенклатурите от преди 10 ноември.

  Аз лично не познавам и един човек, който да е казал - гласувам за тях, защото са направили това за България, имат същите виждания и ценности като мен и пр. ...

  Та така - за мен отговорът на въпроса, зададен от автора е такъв - България търпя Борисов главно заради леност - предимно мисловна такава и донякъде късмета, който го споходи - а именно, че в доста голям период от време, т. нар. управление на този невеж човек съвпадна с една общо взето благоприятна икономическа среда (с няколко изключения), което донякъде замаскира тоталното неумение на Борисов да е премиер на една модерна държава.

 27. 27 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Борисов чудесно знае, а и всички ние, че шансът му да спечели изборите, макар и с малко, е той да ги провежда. Той се страхува като дявол от тамян от служебно правителство, при което няма да има чак такава голяма възможност за изборни манипулации. Ако, както се очаква ПатрЕотите не влязат в парламента, се очертава много интересна ситуация. Дали Слави ще разкрие същността си и се коалира с Борисов?

  vesela
 28. 28 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#20] от "ТНТ":

  По принцип си прав, но аз не съм голям фен на разтягането на локуми, особено когато ги четеш. Оставаш с усещането за ония филми, в които очакваш нещо да се случи, а той филма свършил.

 29. 29 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  Търпели сме го и ще го търпим поне още 4 години закщото върши работа! Няма да търпим такива като Радев, Корнела и Христо, защото нищо не могат! Нищичко! А за работа въобще не ги търси!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 30. 30 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Търпели сме го и ще го търпим поне още 4 години закщото върши работа! Няма да търпим такива като Радев, Корнела и Христо, защото нищо не могат! Нищичко! А за работа въобще не ги търси!
  —цитат от коментар 29 на lz2


  Ти очевидно си един от малацината (не съм срещал такива на живо обаче), които вярват че върши работа. Би ли пояснил обаче - коя точно работа е свършил за 10 години Борисов?

 31. 31 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4655 Неутрално

  До коментар [#29] от "lz2":

  "Търпели сме го и ще го търпим поне още 4 години закщото върши работа!"

  Защото пълни чекмеджета!

 32. 32 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Истинският отговор се крие в Еврофондовете, без тях банкянския лъжец щеше да е последвал царя много отдавна.

 33. 33 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  Точно това се случва в момента. Бавно и полека тази голяма периферия напуска герб...
  —цитат от коментар 24 на Рим


  Дали е така,ще се разбере на РЕДОВНИТЕ избори,но дори и да е вярно,тази периферия няма да отиде при ДБ.Няма,защото ДБ и лидерите и,като хипнотизирани са се вторачили в Боко и Каскета и не виждат нищо друго.Защото освен разходки до Орлов мост,и писане във фейса не правят друго.Не ходят из страната,не се срещат с обикновените хора,не се интересуват от ежедневните им проблеми,не се занимават с партийно строителство.....За тях всичко започва и свършва с "оставка",а след нея,ако ще и потоп.Това е положението.

 34. 34 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  И какво налага, след като го търпяхме десет години, да го сменяне пет месеца преди изборите???

 35. 35 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#23] от "xyi25666099":


  Защото е избран на избори
  —цитат от коментар 23 на xyi25666099


  Успокойте се!
  На следващите избори, ГЕРБ вдига цената на глас, десетократно!
  (Засега се мъчи да купи саво пенсионерите!)

 36. 36 Профил на sokrat41
  sokrat41
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Все пак да Ви кажа:
  Дами и господа, АЗ бях човекът, който стои до и зад Бойко Борисов от 2005 година.
  Който ме знае, знае.
  Който не ме знае, може да съчинява всякакви нелепости, на мен НЕ ми омръзва да ги чета и слушам от 2005 година.
  Слушам ги от 2005 година, защото с Петър Емил Митев живеехме в един вход на жилищен блок, той беше под мен и цяла нощ ги слушах от терасата си как Петър, Андрейчо, Кънчо и сие умуваха на висок глас КОЙ стои зад Бойко, КОЙ пише текстовете...
  Оттогава започнах да слушам и да чета глупостите и бълнуванията на кого ли не КОЙ и КАКЪВ е Бойко Борисов, но ГЛУПОСТТА Е БЕЗГРАНИЧНА; НЕ СПИРА И НЕ СПИРА ДА ТЕЧЕ ОТ ВСЯКАКВИ "ИЗВОРИ"...

 37. 37 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1492 Любопитно

  Българинът е със скромен интелект и провинциално-патриархални разбирания. Точно както дисфункционалния руски народ не може да живее в демокрация, така и българите, бидейки light версия на безграничната руска глупост, не са способни да бъдат истински свободни и да живеят в прогресивно общество. Тук винаги ще има схеми, задкулисие и привидна демокрация, защото народът отново ще се остави да бъде изигран. Когато 30 години настъпваш една и съща мотика, какво означава това за теб?
  —цитат от коментар 21 на Mark


  Здрасти, @Mark, какво си се опулил такъв? Страх ли те е от нещо? И не е нужно да ни занимаваш с признанията си, че си „със скромен интелект и провинциално-патриархални разбирания“, нали? Това си е твой проблем, така че взимай мерки, доколкото можеш! Освен това си с твърде скромни, да не кажа несъществуващи възможности, за да говориш за българския народ, успял да се пребори да живее над 1 300 години тук, където се е спрял – на това бурно място, кръстопът и мост между два континента! Що не провериш колко народа в Европа имат държава от толкова години? М?

  Да ти казвам ли и колко обичаме българомразците, които си секнат носа, дуднейки „както дисфункционалния руски народ не може да живее в демокрация, така и българите, бидейки light версия на безграничната руска глупост, не са способни да бъдат истински свободни и да живеят в прогресивно общество“? Ти какъв си, наследствен аристократ със замък над село Червен Дирник? Барон, граф, маркиз? Или генетично продължение на род от ратаи, козари и изполичари? И когато пишеш „Когато 30 години настъпваш една и съща мотика, какво означава това за теб?“, защо не се запиташ когато такива като теб настъпват една мотика вече 11 години, колко ум успя да се прелее от нея във вашите глави, та белким малко от малко разнообразите брадясалите опорки, с които се овъртолвате ката ден? Ще ни подскажеш ли?

 38. 38 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  До коментар [#27] от "vesela":

  Я ми напомнете кой организира предишните избори спечелени от ГЕРБ ? А изборите спечелени от Радев ?

 39. 39 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1507 Весело

  До коментар [#29] от "lz2":"Търпели сме го и ще го търпим поне още 4 години закщото върши работа!"Защото пълни чекмеджета!
  —цитат от коментар 31 на vassilun


  Така е Васе! Пълни и дава, за да не стачкуват хората.
  Не е като Божков, стиснат!!!
  Нека развърже кесията Чери, за да се напълнят площадите.

 40. 40 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#26] от "xhi13317223":

  През последния един месец, нашия Барба Ганьос е един шофьор на "жипка"!
  Нищо повече!

 41. 41 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6005 Любопитно

  Първо се зачудих, защо авторът говори така "отгоре-отгоре" за комунизма, не споменава никакви имена и събития от този период, но като стигнах до края на материала, и му видях кратката визитка, разбрах защо. Той е бил на 8 годинки, когато падна режимът на БКП. Затова не споменава нито Луканов, нито Виденов, нито Беров, а започва с Костов. Иначе обобщението: "как да се допусне до властта една нова и амбициозна градска класа - в София, но и извън нея, без да се ограничи достъпът до власт на вече оформилата се посткомунистическа върхушка", е точно попадение.
  Боце успя да направи точно това.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 42. 42 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  До коментар [#26] от "xhi13317223":През последния един месец, нашия Барба Ганьос е един шофьор на "жипка"!Нищо повече!
  —цитат от коментар 40 на Tzar Vova Josei-ki


  А защо само през последния месец?

 43. 43 Профил на Storm Rider
  Storm Rider
  Рейтинг: 385 Неутрално

  В голяма степен написаното е вярно и логично. Това, което според мен е преувеличено, е ролята на самия Борисов.
  "Борисов беше архитектът на този невъзможен консенсус между агнето и вълка, той беше негово лице..."
  Всички знаем, че Борисов е неграмотен недодялан тъпак. Той разбира управлението като разделяне на плячка между разбойници, нищо повече. Да му се приписва роля на архитект и стратег е незаслужен комплимент. Той няма капацитет за такова интелектуално усилие, не знае какво е това, никога не е знаел и не може да го направи..
  Борисов е последен етап от пагубния процес, започнал с идването на Сакгобурготски и който уби всяка надежда за нормалност и почтеност в България. Този процес издигна на върха подставено лице, селектирано и наложено от задкулисието, благодарение на някои свои качества:
  - клиничен нарцисизъм и болезнено желание да демонстрира, че то "кара влака",
  - липса на каквито и да било морални спирачки, тотална безогледност
  - тъпотия и простотия, която позволява да бъде манипулирано лесно

  Най-важният въпрос, който и авторът задава, е: "Защо търпяхме Борисов досега".
  Това е въпрос за менталното здраве на българите, което очевидно е катастрофално.

 44. 44 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4992 Любопитно

  До коментар [#18] от "dedoliben":

  От чие име говориш?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 45. 45 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  До коментар [#30] от "xhi13317223":

  Бавно и трудно но последователно бута България напред в посока Европа и НАТО. Провеждаше разумна дясно-центриска икономическа политика на ниски данъци и ниска държавна намеса, избягнахме изкушенията на големи държавни дългове и дефицити. Не са ни спирали еврофондовете, усвоявахме ги прилично. Приеха ни в чакалнята на еврозоната, купихме си Ф'ки. Вкараха тол системата.

 46. 46 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2767 Разстроено

  "Този текст, разбира се, не е за трагедията на Софокъл. Питам друго: как през всичките тези години огромна част от нас си затваряха очите, че Борисов е мутра и няма нищо общо с държавността - докато боговете не ни изпратиха коронавируса? Слепотата, с която Едип приключва живота си, е просто отражение на слепотата, в която предпочита да живее тиванският народ. Ами нашата, българската слепота?"

  И тоя ще ми се пише за интелектуалец! По цял свят превода е Едип-цар! Слепотата е доброволното самонаказение на Едип бе псевдоинтелктуалецо! А това че бог ни бил пратил корона вируса като чумата е върха на тъпоумието!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 47. 47 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 538 Любопитно

  До коментар [#36] от "sokrat41":


  ...и цяла нощ ги слушах от терасата си...
  —цитат от коментар 36 на sokrat41


  Егати...
  Признание в "ефир"...

  Навика на доносник е завинаги, а?

 48. 48 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  Борисов чудесно знае, а и всички ние, че шансът му да спечели изборите, макар и с малко, е той да ги провежда
  —цитат от коментар 27 на vesela


  Как не ви омръзна да повтаряте тази тъпа,мухлясала опорка?Много ли информация и акъл се иска,за да се знае,че Боко до сега НЕ Е ПРОВЕЛ НИТО ЕДНИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ?

 49. 49 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4992 Любопитно

  До коментар [#8] от "chicago514":С тази забележка, че от доста време БХ не печели а купува избори независимо дали пряко или чрез създаване на електорат от калинки на държавна служба.
  —цитат от коментар 19 на telqk


  Тоест, изборите за европарламент, на които Ръдан Кънев стана евродепутат, бяха купени?
  Или президентските избори, на които Решетниковия кандидат спечели?
  Или местните избори, на които ДеБъ спечели 8 районни кмета?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 50. 50 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 538 Весело

  До коментар [#42] от "xhi13317223":

  Е, вие, пък...
  Сегашното му минаване в полунелегалност си е безпрецедентно!
  ... та чак вони на паника...

 51. 51 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6005 Весело

  Търпели сме го и ще го търпим поне още 4 години закщото върши работа! Няма да търпим такива като Радев, Корнела и Христо, защото нищо не могат! Нищичко! А за работа въобще не ги търси!
  —цитат от коментар 29 на lz2


  Както казваше баба ми, щом се возиш у каруцата,че дишаш на коньо пр#днята! Смърди, ама и тегли и ние се движим някакси...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 52. 52 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 287 Неутрално

  но в тази история е пропуснато най-същественото: за комунистическата номенклатура и нейните производни деца (думата за незаконно родени и неприпознати) които заеха позата на говорител на истината, за говорител на "опозицията" и всячески прикриват истината, че прослойката, от която произлизат и чиято власт искат да наследят беше една най-обикновенна и селяшка лакейщина на едни господинчета за един ден...

  Такива хора да ми обясняват Костов - ами не, благодаря комсомолчета от овластената комунистическа редакция на "десен" вестник, който лъготи 300-400 хиляди българи колко десен е, и как няма дясно, а всъщност ляво и как няма българска култура, а славянска, и как людмила не беше лоша и т.н..... Мерси гоче, но - БАСТА!

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 53. 53 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#28] от "chepokalipsis":

  За да прецениш нещата и да вземеш правилното решение за действие, е необходимо да знаеш много и различни становища, включително и разни празни дрънканици като горната статия например, но които дрънканици влияят силно на една определена част от избирателите. Вярвам, че ти не си от тази част...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 54. 54 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  Гочев, ти си едно книжно тамагоче, да го запомниш! Много хора, ама недостатъчно много, си броеха отначало до днес Борисов за сикаджия. Ти може да си го броил и за държавник. Държавник в прехода беше само Симеон, а Костов - глупаво наежен и самомнителен псевдокумунист.

 55. 55 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1492 Любопитно

  До коментар [#24] от "Рим":

  Римчо, булдогче мамино, „тази голяма периферия“ не напуска ГЕРБ, а ходи за риба и гъби на всички избори! Това първо и второ, ти как мислиш, че тези хора ще дойдат при ДеБъ? А да ти напомням ли колко доволен остана Хидроинженероглу ефенди от десанта на плажа му и от превръщането на централата му на омлет с домати! Дали пък не си мисли как да се отблагодари, по подходящ начин, на епохалния лидер, който споделя с Митко Ламбовски „Шшшшшшшшшшшшшшшшшшъъът! Сега сме на живо! После ще ти отделя две минути!“? Какво ще кажеш по така повдигнатите въпроси?

 56. 56 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  поздравление за автора.
  Всъщност за първи път срещам много смислено и логично обяснение как го докарахме до този хал.
  И отава да продължим да дремем и да оставим Тива на Едип, с което не казвам, че трябва да върнем комунистите на власт или да си намерим "нови' лечители, за какъвто има претенции любимоти дете на мултигруп, чалга-магистъра Слави.

 57. 57 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  1000 занимания сте му написани на автора, а той самият не може да каже абсолютно нищо, освен общи приказки...
  —цитат от коментар 2 на chepokalipsis


  За това , че не разбираш казаното не е виновен автора.

  SHADOWS of SOFIA
 58. 58 Профил на equalizer
  equalizer
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Наистина се изисква огромен талант да побереш толкова много глупости в толкова малко текст... Ще хвана само тези две изречения:
  "Сигурно още дълго щяхме да живеем с тази заблуда, ако не се беше случил коронавирусът, от който всъщност пострада най-много репутацията на Борисов. Пострада, първо, защото епидемията ни накара да търсим по-настоятелно истината за света около себе си; иq второ, защото тя събуди старите ни страхове и травми, добре приспани зад благополучието от последните години. "
  Всъщност се получи точно обратното - Борисов овладя епидемията с минимални жертви (в сравнение с други европейски държави) и рейтингът му скочи (социологиите от април и май). Това доведе до опасенията, че на редовните избори 2021 г. ще бъде преизбран дори с опасността да не му трябва голям балансиращ партньор (каквито са ОП). Което от своя страна активира ДБ, които направиха акцията в Росенец. Целта - да се предизвика обществено недоверие и искания за оставка. Това беше подкрепено с акцията на прокуратурата, която удобно по същото време влезе в Президентството и изкара на улицата електората на БСП. После потекоха едни пари от Близкия изток от изгонени бизнесмени, за да поддържат огъня и въстанията. Не, че ББ е чист като момина сълза, но акцията в Росенец можеше да се направи преди година, две и дори повече, Капитал и Дневник пишат за този палат поне от 2015 г.
  Връщането до Костово време е безсмислено, като обяснението защо и как дойде на власт ББ през 2005 г (като кмет на София) е заровено в гангстерското разчистване по времето на Царя... Мога да изброявам и още глупости, но нямам време.

 59. 59 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  До коментар [#49] от "Alarmstufe: Rot":

  Аз друго искам да питам умно-красавците.Вместо да пишат по форумите,че изборите били фалшифицирани,защо не събраха факти и доказателства,пък да ги предоставят на прокуратурата,да запознаят Европа,да обжалват резултатите в съда?

 60. 60 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  До коментар [#29] от "lz2":"Търпели сме го и ще го търпим поне още 4 години закщото върши работа!"Защото пълни чекмеджета!
  —цитат от коментар 31 на vassilun


  Ти ако си прост да вярваш на фотомонтажи, ние не сме! защо не се афишира тоя/тая, която е направил/а снимките?! Да ти кажа-защото е абсолютна измислица! Затова!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 61. 61 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1492 Любопитно

  До коментар [#29] от "lz2":"Търпели сме го и ще го търпим поне още 4 години закщото върши работа!"Защото пълни чекмеджета!
  —цитат от коментар 31 на vassilun


  Кое чекмедже, Василчо, това ли - https://tribune.bg/bg/multimediq/svrah-originalno-mazh-po-gashti-polegna-pred-ministerski-savet-snimki/ ? Случайно да се досещаш, че тази опорка направи брада до пояс и взе да прозира от употреба?

 62. 62 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Все пак да Ви кажа:Дами и господа, АЗ бях човекът, който стои до и зад Бойко Борисов от 2005 година.
  —цитат от коментар 36 на sokrat41


  Нито те знам нито ме интересува кой си. Но се надявам и след 1-2 годинки да си до него... в килията!

 63. 63 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  До коментар [#42] от "xhi13317223":Е, вие, пък...Сегашното му минаване в полунелегалност си е безпрецедентно!... та чак вони на паника...
  —цитат от коментар 50 на Tzar Vova Josei-ki


  Почти всеки ден е някъде из страната,среща се с различни хора ,и това било полунелегалност.Има логика,умно-красива.

 64. 64 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Истинският отговор се крие в Еврофондовете, без тях банкянския лъжец щеше да е последвал царя много отдавна.
  —цитат от коментар 32 на abc


  Тъй де! И сега битката е кой да се докопа до тия еврофондове за следващите седем години! Т'ва са близо 30 милиарда евро, ей! И иронията е, че те са договорени точно от "банкянския лъжец" или "Едип от Банкя"!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 65. 65 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3906 Неутрално

  "Това беше неговата роля: мутрата, която вече не рекетира бизнеса на гражданите, ами ги пази от бандити (в неговата версия: "от комунистите"). Тази роля обаче не беше скрита за никого; никога Борисов не е криел нито ниската си култура, нито поведението и миналото си на мутра. Ние бяхме тези, които искахме да вярваме, че в един и същ човек е възможно да съжителстват едновременно и държавникът, и мутрата. А искахме да вярваме, защото така се самоубеждавахме, че травмата на миналото не само се е излекувала, ами е започнала и да ни служи."


  Когато " ние искахме да вярваме" в толкова много заблуди, какво значение има КОЙ с охота е яхнал заблудите на хората ? Не е виновен тоя, който яде баницата.....Дали сме си научили урока, обаче ?

 66. 66 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  До коментар [#49] от "Alarmstufe: Rot":Аз друго искам да питам умно-красавците.Вместо да пишат по форумите,че изборите били фалшифицирани,защо не събраха факти и доказателства,пък да ги предоставят на прокуратурата,да запознаят Европа,да обжалват резултатите в съда?
  —цитат от коментар 59 на uvtest


  Аз отдавна искам да те попитам.Когато хабехме подметки да свалим Орешарски , помонахме ли за връщането на Борисов.Тогава бяхме добри.
  Друия въпрос е защо непрекъснато те тревожат умнокрасивите като те не са основен противник на бибитко? Не виждаш ли , че комунарите ви дишат във брата и те са заплахата.Докога ще го карате по инерцията на неразбирането?

  SHADOWS of SOFIA
 67. 67 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  Прекалено лесно е да се лепят етикети, но животът не е само черно и бяло. За жалост малко хора го разбират.

 68. 68 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1710 Разстроено

  Ти очевидно си един от малацината (не съм срещал такива на живо обаче), които вярват че върши работа. Би ли пояснил обаче - коя точно работа е свършил за 10 години Борисов?
  —цитат от коментар 30 на xhi13317223


  На много хора им е свършил идеална работа. За себе си - също. За нас, останалите, я е свършил като кучето на нивата.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 69. 69 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  До коментар [#30] от "xhi13317223":Бавно и трудно но последователно бута България напред в посока Европа и НАТО. Провеждаше разумна дясно-центриска икономическа политика на ниски данъци и ниска държавна намеса, избягнахме изкушенията на големи държавни дългове и дефицити. Не са ни спирали еврофондовете, усвоявахме ги прилично. Приеха ни в чакалнята на еврозоната, купихме си Ф'ки. Вкараха тол системата.
  —цитат от коментар 45 на m17


  Хмм... Доста минималистични "достижения" бих казал - не били ни спрели еврофондовете, приели ни в чакалнята (което общо взето не означава кой знае колко).

  На фона на зулумите, причинени от него - като КТБ, Турски поток, Белене, мафиотизиране на държавата (всъщност, тотален разпад на институциите, съдебна система и каквото се сетиш), опростачването достигнало немислими върхове по всички нива в държавата, повсеместна корупция...

 70. 70 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  Аз от матряла разбрах, че др Баце си 'бал мамата.

 71. 71 Профил на sylvester
  sylvester
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Аналогиите на автора са в най-добрия случай насилени, а в най-лошия откровено грешни и тъпи. Но има нещо, което е вярно и не трябва да се забравя. Султан Бойко I управлява милия ни клозет повече от десетилетие, защото НИЕ сме го поставили там. Дали с гласуването или с НЕгласуването, което практикуват около половината избиратели. Нашето дебелогъзо, просташко султанче не е причината за злочестините на народО и за състоянието на клозета. Той е СЛЕДСТВИЕ от тъпотата, мързела, примитивността, некомпетентността и необразоваността на нас, българчетата. Това е константата, уважаеми. В последните, да речем два века, по тези места са се изредили османското управление, ентусиазмът на следосвобожденска България, царското време, комунизЪма, мутренския хаос и псевдодемокрацията в рамките на ЕС. През всички тези строеве и десетилетия само Бай Ганя не е мръднАл. Затова като отворите книжките за него, писани преди повече от век, той звучи тоооолкова актуално и днес. Там са причините. Това е болестта, която трябва да лекуваме. И докато не го осъзнаем, и не започнем да говорим за това, а не да анализираме и придаваме излишна важност на конкретното дебелогъзо султанче, което е било достатъчно хитро и безскрупулно, за да се възполва от тъпотата на стадото, ще продължаваме да се въртим в същия омагьосан кръг.

 72. 72 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#49] от "Alarmstufe: Rot":

  Тия герберастки опорки не фърфят!
  Радев спечели защото банкянския бек така поиска - предложи неизбираем кандидат.
  Баце може да е тап но не толкова че да иска да печели 99.9% както правеше тато - това не го препоръчват и в наръчника на КГБ, който баце редовно цитира.
  Районнките кметове реално са като поощрителна награта - цялата власт е в СОС и фандъка..

 73. 73 Профил на sokrat41
  sokrat41
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#47] от "Tzar Vova Josei-ki":

  вие сте обикновен подлец!
  Аз си стоя на моята тераса, ТЕ стоят на терасата на Петър Митев и крещят, та се чува даже в Южния парка, камо ли по булевард "Витоша"....

 74. 74 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1492 Любопитно

  До коментар [#72] от "telqk":

  Теляче, ти да не си снощен, лъчезарни? Какви са тия „фърфят“, „тап“, „Районнките“, „награта“? Можеш и по-добре, нали?

 75. 75 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 1051 Весело

  Едип от Банкя (или защо търпяхме Борисов досега)
  —цитат от коментар 0 на От статията

  Ама, как защо бе?! За да ни пазят от комунистите, зер в ГЕРБарстката шайка са малко доносниците. Също така за да ни 'пазят от раснаците'. Разбирай: Боцата+ДПС искат да усвоят комисиона от 'Руско-турски поток', 'Белене' и т.н.

 76. 76 Профил на sokrat41
  sokrat41
  Рейтинг: 274 Неутрално

  КОЙ друг, освен
  БОЙКО БОРИСОВ?
  Интересно би било да се провери КОЙ друг МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ или даже ПРЕЗИДЕНТ, освен БОЙКО БОРИСОВ, е завършил СРЕДНОТО и ВИСШЕТО си ОБРАЗОВАНИЕ с ПЪЛЕН ОТЛИЧЕН, като „неграмотният“ БОЙКО БОРИСОВ?

 77. 77 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  КОЙ друг, освенБОЙКО БОРИСОВ? Интересно би било да се провери КОЙ друг МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ или даже ПРЕЗИДЕНТ, освен БОЙКО БОРИСОВ, е завършил СРЕДНОТО и ВИСШЕТО си ОБРАЗОВАНИЕ с ПЪЛЕН ОТЛИЧЕН, като „неграмотният“ БОЙКО БОРИСОВ?
  —цитат от коментар 76 на sokrat41


  Просто е! Отива си и изборите ще покажат.И ако може от комунистите да ни пази някой който не е бил комунист.

  SHADOWS of SOFIA
 78. 78 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4204 Неутрално

  Хм, споменаването на Костов в статията не е много уместно. Точно той също участва в легитимирането на мутрата с подкрепата си за първия му кабинет. А не е като да не е знаел откъде идва мутрата и какво е миналото му.
  —цитат от коментар 9 на Големи яйца:)


  По твоята логика споменаването на царя също не е уместно , защото Симеон назначи Мутрата за главен секретар на МВР, а не е като да не е знаел какво представлява Борисов и какво е миналото му. Симеон овласти подземния свят. После тази мутра стана кмет на София , а след това оглави министерски съвет. В световната история има много примери , при които гангстери се издигат на високи позиции в държавната иерархия. Защо да не бъде подкрепен Борисов през първия му мандат , когато той обявява програма на управление , близка до тази на десните автентични партии. Едва на втория мандат при участието на РБ се разбра , че Борисов няма намерение да прави никакви реформи не само в правосъдната ситема , но въобще. Разбра се , че ГЕРБ са бандитска партия, която има за цел единствено чрез властта да се обогатява чрез повсеместна корупция на всички нива.

 79. 79 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Доста добро сравнение с Едип.

  Моят личен отговор е, че Борисов дойде във времена, когато мутрите се избиваха по улиците, а корупцията се вихреше от всеки ъгъл на Тройната коалиция. Дойде с обещанията, че ще оправи тези две неща.

  Да не забравяме, че кризата точно през 2009-а вече настъпваше. Фактът, че от тогава не сме имали сериозна икономическа криза, също спомогна ГЕРБ да остане толкова много време на власт. Като добавим почти напълно обладяните медии, институции и прокуратура, не е чудно, че повечето хора, дори да искат, не могат да вникнат в цялата глунотия, зависимост и корупция на това управление.

  Мислехме, че избираме нещо ново и по-добро, а всъщност си поръчахме още от същото. Докато не изградим истински гражданско общество - критични и независимо - нищо съществено няма да се промени.

 80. 80 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  Друия въпрос е защо непрекъснато те тревожат умнокрасивите като те не са основен противник на бибитко?
  —цитат от коментар 66 на K2


  Защото ДБ и умно-красавците се позиционираха като най крайната опозиция на ГЕРБ.Мисля,ще се съгласиш,а ако не,ще ме опровергаеш с факти,че за ДБ и симпатизанти не е важно на тях да е добре,а на ГЕРБ да е зле.Затова е и тази реакция.

 81. 81 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  [quote#80:"uvtest"][/quote]

  Пак питам. Защо се тревожиш от ДБ а не виждаш заплахата в червено? За голяма коалиция ли се подготвяш? Това е подтекста.

  SHADOWS of SOFIA
 82. 82 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#58] от "equalizer":

  "Всъщност се получи точно обратното - Борисов овладя епидемията с минимални жертви (в сравнение с други европейски държави) и рейтингът му скочи (социологиите от април и май). Това доведе до опасенията, че на редовните избори 2021 г. ще бъде преизбран дори с опасността да не му трябва голям балансиращ партньор (каквито са ОП)."

  Точно така. Мутрата овладя всичко, вкл. и вируса. Овладя медии, съд, прокуратура...
  Даже пренастрои икономиката да произвежда маски. Щото преди Мутрата да дойде, маски нямаше. И магистрали нямаше. И ремонти нямаше. И метро нямаше....

  Глупостта борисова е заразна.

  Как стана така, че ние българите си избрахме един простак на власт и му се радваме и анализираме 10 години. Прилича на царуването на Тато.

  Простакът се гордее с простащината си.
  Всеки ден ни го казва и набира последователи.

 83. 83 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До 23:"xyi25666099"....Защо го търпяхме? Пита патетично Гочев криейки се зад тълпата.А ти, Гочев, защо го търпя?...."

  Въпросът му е много конкретен!
  защо го търпяхме (в мн. ч., или става дума за т.нар. "народ", не нация.
  той не е гласувал за него, аз също, но една голяма част гласуваха за една откровена мутра, гангстер, човек лежал в затвора в Панкрац, Чехия, 8 месеца, един откровен разбойник.
  Следва логичен друг въпрос! Що за народ е този, гласувал за ........?

 84. 84 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#74] от "Santos":

  Поне не сме по боксерки като бац€!

 85. 85 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1492 Любопитно

  До коментар [#74] от "Santos":Поне не сме по боксерки като бац€!
  —цитат от коментар 84 на telqk


  Теляче, ти пък къде му видя боксерките на Баце?

 86. 86 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  Хм, харно момче е автора, учено, с брада, в университети работи..... А и харно реди думите, гладко, наукообразно, за цар Едип, Антигона... хортува. Навречето ни учиха в даскалото за древогръцкото творчество.
  Ама като намеси "чекмеджетата", ся да напише и за Костинброд....абе синко, нази у провинцията не можаха да излъжат с тези манипулации, ти що вярваш на такива постановки? Да не почнеш да пишеш, и че Земята е плоска.... недей, няма да ти повярваме. Той труда който си публикувал, ако не беше лъжицата катран.... като мед щяхме да го приемем и да повярваме. Хайде със здраве!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 87. 87 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#71] от "sylvester":

  ++++++++++++++++++++


  Това е истинският проблем, който не може да се реши с измислени протести, но тези, които се вързаха на манипулациите на организаторите и явните и скрити водачи, изобщо не го осъзнават.

 88. 88 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Всяко време си иска Управителя . И си го избира.
  Кой умен , кой прост времето избира .
  Не мнението на този или онзи за себе си и за другите . .

 89. 89 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2082 Гневно

  "ние се споразумяхме помежду си за две неща, които определиха следващите 20 години от живота ни. Второто беше, че няма да се търси отговорност нито за престъпленията на комунизма - за лагерите, икономическите катастрофи, изселването на турците, загубата на суверенитет, нито за травмите от първите седем години на посткомунизма - за масовата емиграция, рекета и мутрите, "Мултигруп" и изнесеното зърно, унищожената природа и хиперинфлацията."

  Не знам кои сте вие, АЗ не съм се споразумявала за второто!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 90. 90 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2082 Весело

  Сега ще ни диагностицират с "едипов комплекс"!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 91. 91 Профил на sokrat41
  sokrat41
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#62] от "Георги Христов":

  На вратата на АДА е написано: "НАДЕЖДА ВСЯКА ТУК ОСТАВЕТЕ"!
  Има си лица, които ще бъдат осъдени на затвор.
  Има си лица, които ще доживеят дните си в мир със света и със себе си.
  Има си и лица като Вас, които са изправени от собствената си омраза пред вратата на АДА.
  Ритайте вратата, щом там Ви харесва.

 92. 92 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2082 Весело

  До коментар [#71] от "sylvester":

  Кой е умното коте?

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 93. 93 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Държавник в прехода беше само Симеон, а Костов - глупаво наежен и самомнителен псевдокумунист.
  —цитат от коментар 54 на venelingeologia


  А това, което вие бяхте, сте и ще бъдете, едина шизофренна социалистическа тиня, виж това спор няма :)) Нали?

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 94. 94 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  До коментар [#2] от "chepokalipsis":

  Казва авторът, казва много важни неща, но Вие нямате нужния капацитет да ги разберете.

 95. 95 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4131 Любопитно

  Интересно, почти 90 коментара и ниой не реагира на внушението "Едип Цар", тиранът оженил се за майка си и убил баща си , както и смъртта на персонажите. Мислех, че поне "Едипов комплекс" ще предизвика реакция. Можеше спокойно да ине без тази претенциозна част на текста, освен ако няма някакъв по-дълбок и нереализиран замисъл (например "майка България" и "Едип Борисов"...

 96. 96 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  До коментар [#83] от "historama":

  Същият народ, който търпя Борисов, сега има най-голямо доверие на Слави?!? Очевидно, ученето от опита при тези хора прави толкова малки стъпки, че са незабележими в рамките на един човешки живот.

 97. 97 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  До коментар [#54] от "venelingeologia":
  имеон беше "държавник" само в смисъла, че обслужваше само и единствено Държавна сигурност като поделение на КГБ. Симеон беше пародия на аристократ, държавник и морална личност едновременно.

 98. 98 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Авторът се е помъчил да изследва по-задълбочено тегобите български. Повечето коментиращи отдолу карат джаста-праста през просото, както си знаят. С толкоз акъл, толкоз ни е моженето. А всичко се описва с едно изречение от време оно: Всеки народ си заслужава управлението, което си е избрал.

  ПП. А аз, като по-тясно гледащ, допълвам: И всеки мъж си заслужава жената, която сам си е избрал.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 99. 99 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2082 Весело

  До коментар [#95] от "daskal1":

  Точно в коментар 90 обсъждам това любопитно сравнение!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 100. 100 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  В момента няма логичен отговор на този въпрос.Ако на изборите спечели пак ТОЙ значи Борисов правилно ни е определил.
  —цитат от коментар 8 на chicago514


  Направо с 200 и отгоре.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK