Дебатите в европарламента: "Думите корупция и главен прокурор са табу"

Дебатите в европарламента: "Думите корупция и главен прокурор са табу"

© Скрийншот ЕПИзбори 2023

Докато в Европейския парламент текат дебатите за върховенството на закона в България, "Дневник" публикува първите реакции на случващото се, без претенции за изчерпателност..Председателят на групата на Европейската народна партия в Европарламента Манфред Вебер вече обяви, че е разговарял днес с премиера Бойко Борисов и обърна внимание, че редовните избори през март ще са решаващите за политическата обстановка.


Радан Кънев, евродепутат от "Демократична България", член на групата на ЕНП:


Ето писменото ми изказване по време на дебата, което изпратих на всички колеги в ЕП (на английски, естествено) по пощата и внесох в деловодството на ЕП:
Г-н председател,


Скъпи колеги,


Тъй като не получих думата в този дебат, се обръщам към вас съгласно член 171 (11) от нашия правилник. Обръщам се специално към колегите си от ЕНП, за да обмислят внимателно ситуацията в България и значението на дебата, не само за българските граждани и европейските данъкоплатци, но и за бъдещето на ЕС.


Този дебат може лесно да се превърне в предизборна партизанщина. За да избегнем този риск, ви призовавам да се съсредоточим върху истинския проблем и да го разгледаме в контекста на другите два големи дебата, които провеждаме днес - относно Механизма за върховенство на закона и Клаузата за условност (обвързването на европейските средства с принципите на правовата държава).


Проблемът е прост, но също така е много сериозен: мафията е превзела съдебната власт и медиите в държава-членка. Може да подкрепяте правителството в България, а може и да не. Това понякога са сложни политически решения. Ако имате доверие на правителството, може да му помагате да се отърве от опасните си зависимости - напразно, но благородно усилие. Но да отричате истината не е избор, бездействието също не е, когато върховенството на закона бива потъпквано в европейска държава. Това не е избор, това е съучастие.


Евгений Кънев, доктор по икономика:


ЕНП в най-добрите практики на Real Politik заряза приказките за ценности в техните документи и се подравни по призива на ръководството си да брани клептокрацията в България.


Заради едни 5-6 депутата в групата им. И тесните лични отношния на председателя им с лицето на тази клептокрация.


Естествено, политическият пакетаж на този позор ще бъде внушение за някаква имагинерна борба ляво-дясно у нас, която им е подадена като индулгенция за споделения позор.


И щом едно от най-приемливите евролица на ГЕРБ ни успокоява, а може би съвеста си, че Групата на ЕНП ще е твърда срещу "левите" попълзновения, то е ясно, че има нещо гнило не в Дания, а в самия ЕС.


Защото ЕНП прави същото, каквото евросоциалистите по времето на Орешарски като премиер - на амбразурата за защита на "нашите".


Или либералите с ДПС.


"Ляво-Дясно" май стана последния смокинов лист на срамната реална политика на лични интереси.


Българските евродепутати в ролята на класическа ДС операция Aberratio Ictus. ДПС - ВМРО спретнаха "дебат" помежду си сякаш не са чули темата на реалния дебат.


И решиха за удачно да ни занимаят с малцинствата, паспорти, езика на предизборната пропаганда...цирк


Но думата корупция и главен прокурор са табу.


Евгений Дайнов, професор по политически науки в НБУ:


ЕНП окончателно се опозориха. Но резолюцията ще мине, защото са малцинство, в случая. Позор за ЕНП! Да се саморазпускат и се върнат по селата си.


Илия Вълков, журналист:


Някои изводи от дебатите в европарламента. Ако искате промяна започнете от себе си. Няма кой да ни подреди двора, да ни го почисти от плевелите. Безпорядъкът в нашия двор си е наша работа. Европа няма да помага за това, дори и да има злоупотреби с пари на европейските данъкоплатци.


Христо Комарницки, карикатурист във в. "Сега":


Една румънска евродепутатка е по-българска от повечето тулупи, които сме пратили там..


Георги А. Ангелов, журналист:


ЕНП: В България е хубаво, ама не е готово.


Младен Марев:


"Да, България", тези не бяха ли от вашите? Коментари? Ще напуснете ли ЕНП, или ще има компромис?


Иво Инджов, експерт по политически комуникации:


Клеър Дейли, Рамона Стругариу и Даниел Фройнд са в пъти по-големи български евродепутати от лустросаните Ковачев, Новаков и Джамбазки, които бранят прогнилото статукво у нас. На всичкото отгоре депутатът Bulgar, Bulgar така и не разбра, че "изнасянето" на проблеми "навън", не е проблем за страната!


Защото вече 13 години не само България е член на ЕС, но и това "навън", за ЕС иде реч, е част от България.


Завчера може да си търсил решение на проблема си в малкото градче, вчера - в София, а днес вече евродепутати от други страни работят за каузата на гражданите в България. Докато "родни" пратеници в Брюксел обслужват автократично-олигархичния ни модел.


Мартин Димитров, рекламист:


Всъщност между това как Бойко ни пази от комунистите и как ЕС отстоява принципи има доста общо.


Калин Манолов, журналист:


Днес "по технически причини" евродепутатите загубиха говор. Но това, което все пак успяха да кажат шепата от тях, които бяха в залата, направо ме накара да им дръпна шалтера. Поне да знам, че няма и картина!


Тазвечершният "дебат" в Европейския парламент убедително доказа правотата на еврореалисти като Вацлав Клаус, който твърдеше, че евробюрократите искат да се отърват от политиката и да въведат на нейно място някаква неконтролируема и безотговорна "постдемократична" система. Да сътворят някаква "неполитическа" политика. Е, направиха го. Казват й "наднационален процес по взимане на решения". Видяхме го какво представлява тази вечер - пародия на демокрация. Което пък е следствие от пълната липса на граждански контрол над вземането на решения в ЕС.


Затова на еврократите тотално не им пука за никакви кражби, лъжи и протести. Включително в собствените им страни, та какво остава за периферни страни-членки като България!


И това не е случайно. В европарламента са се сдобили с власт, за която не биха могли и да сънуват в собствените си страни! Животът в петзвездни хотели, полетите с луксозни чартърни самолети, срещите в пищни замъци - ПЛАТЕНИ С НАШИТЕ ПАРИ! - им създадоха отделен свят, който се различава коренно от света на онези, от чието име толкова често претендират да говорят. Те вече се чувстват като принцове по рождение, и боговете са им братя!


Ако съдбата на българския народ и неговата държава зависи от рационалното самоосъзнаване на Европа, не съм оптимист. Но пък и ние не сме осъдени да бъдем безмълвни пешки на европейската шахматна дъска, някъде между Москва и Брюксел. Напротив - имаме правото и задължението да се грижим за собствените си интереси, въоръжени със собствения си уникален опит.


И ако трябва - не само с него.


Петър Чолаков, социолог:


Срамът на дебата в ЕП, за върховенството на закона в България, не е за Борисов. Срамът е за нас, че имаме такъв министър-председател.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK