Как с "рестарта" на системата ГЕРБ избегна служебно правителство

Обявеният от ГЕРБ план за "максимално бързо" придвижване на процедурата за нова конституция така и не се случи.

© Юлия Лазарова

Обявеният от ГЕРБ план за "максимално бързо" придвижване на процедурата за нова конституция така и не се случи.Текстът е препубликуван от "Свободна Европа".


Когато на 14 август, в разгара на протестите, премиерът Бойко Борисов обяви идеята си за свикване на Велико Народно събрание и приемане на нова конституция, част от коментарите бяха, че това е трик. А целта му - ГЕРБ да си спечели време и да избегне възможността президентът Румен Радев да назначи служебно правителство, което би станало ако правителството подаде оставка преди края на мандата си и парламентът не излъчи друг кабинет. Управляващите и техните говорители по медиите активно отричаха това да е планът им.


Два месеца по-късно резултатът, изглежда, ще е точно такъв.
Обявеният от ГЕРБ план за "максимално бързо" придвижване на процедурата така и не се случи - забавянето вече е месец.


На този фон още от началото на септември е ясно, че предложението за свикване на Велико Народно събрание няма да бъде прието, защото нито БСП, нито ДПС ще го подкрепят, а без техните гласове е математически невъзможно да бъде постигнато изискваното мнозинство от две трети, т.е. 160 депутати.


Проектът на ГЕРБ за конституция ще стигне до пленарната зала на Народното събрание най-рано през декември, а обсъждането може да започне в началото на януари. Тогава дори премиерът Бойко Борисов да подаде оставка, тя ще е формална. Конституцията казва, че изборите се провеждат най-късно до два месеца след разпускането на Народното събрание. Редовните избори трябва да са през месец март, т.е. точно два месеца след януари.


Летните намерения


Един месец след началото на всекидневните протести с искане за оставка на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, премиерът обяви идеите си за "рестарт" на системата, чрез приемането на нова конституция от Велико Народно събрание. Проектът за нов основен закон намалява народните представители от 240 на 120, дава въможност за изслушване на главния прокурор пред парламента по определени дела, разрешава индивидуална конституционна жалба.


Борисов тогава каза, че ГЕРБ ще промени и Изборния кодекс, за да могат половината депутати от следващото Велико Народно събрание да се изберат мажоритарно. В средата на септември обаче идеята беше отхвърлена от правната комисия в парламента и ГЕРБ се отказа от нея.


Още тогава политици от опозицията и коментатори обвиниха ГЕРБ, че с всичките си ходове се опитва да протака и целта е да се избегне предаването на властта от Борисов към Радев преди изборите.


За да отговарят на тези обвинения, Борисов и други висши представители на ГЕРБ обещаха придвижването на проекта да стане по възможно най-бързия начин. Премиерът каза, че ще подаде оставка в деня, в който проектът не събере подкрепа от 120 гласа за внасянето му или впоследствие от 160 народни представители за приемането му.


Конституцията казва, че внесеният проект за нов основен закон се разглежда не по-рано от 2 месеца след събирането на необходимите 120 подписа. Чак тогава парламентът може да се произнесе за свикване на Велико Народно събрание. На 2 септември ГЕРБ събра необходимите подписи и новата конституция беше официално внесена.


Депутатката Менда Стоянова от ГЕРБ тогава каза, че на 2 ноември партията ще подложи на гласуване проекта в пленарна зала. В интервю за Нова телевизия тя обясни, че внасят предложението си на 2 септември - първият работен ден на депутатите след лятната ваканция, а след това проектът ще влезе за гласуване в първия възможен законов момент, 2 ноември.


"Ако на 2 ноември не получим подкрепа за конституцията, ГЕРБ ще вземе своите решения (за исканата оставка - бел.ред) в друга обстановка", обясни тя.


Още в началото на новата пленарна сесия БСП, а след това и ДПС декларираха, че няма да подкрепят инициативата. Без гласовете на една от двете партии аритметиката за свикване на Велико Народно събрание не излиза. Т.е. още от началото на септември ГЕРБ знаят, че ще трябва да прибегнат до описаните от Стоянова "решения в друга обстановка".


С ясното съзнание, че проектът за новата конституция няма да събере подкрепа, ГЕРБ привлякоха на своя страна депутатите на "Воля", за да внесат предложението си, защото само с "Обединени патриоти" нямат 120 депутати.


В началото на септември, след като БСП и ДПС бяха оповестили позициите си, партията на Веселин Марешки осигури на управляващата партия нужните подписи, с които беше внесен проектът за нова конституция, въпреки че първоначално Марешки твърдеше, че няма да го подкрепи. Това стана часове след като правителството даде на концесия за 20 години плажа "Кабакум север 2" на фирма, свързана с Марешки.


"Живот в друга реалност"


С ясното съзнание, че проектът е обречен, в края на миналата седмица ГЕРБ създаде временна комисия за разглеждане на проекта за новия основен закон.


В решението на Народното събрание е записано, че комисията ще действа два месеца. "Както сме казали - нужни са ни два месеца. Това е записано и в решението, което беше гласувано в зала", казаха пред "Свободна Европа" от пресцентъра на партията на въпрос дали ГЕРБ ще удържат на думата си и ще действат в най-краткия възможен срок.


Въпросът е от кога започват да текат тези два месеца. Конституцията казва, че проектът може да бъде гласуван не по-рано от два месеца след внасянето му. Той беше внесен на 2 септември - т.е. след 2 ноември.


Комисията обаче беше създадена на 2 октомври и ще действа 2 месеца, т.е. до 2 декември. ГЕРБ можеха да се вместят в първоначалния си срок, ако бяха създали комисията месец по-рано. Те обаче не го направиха. Така цялата процедура се забави с поне месец.


Въпреки че ГЕРБ твърди, че забавяне няма, прочитът на ситуацията от страна на БСП и ДПС, от които зависи приемането на проекта за конституция, е различен.


По думите на депутата от ДПС Хамид Хамид с придвижването на проекта "ГЕРБ демонстрират живот в друга реалност".


Пред "Свободна Европа" той обясни, че управляващите, а и цялото общество са наясно с позицията на ДПС и тя остава непроменена. "Имаме решение на нашия ръководен орган, което е взето на 31 август и не е променяно по никакъв начин. Обявили сме го на ГЕРБ, че няма да участваме нито в подписи, нито в преговори, нито в каквито и да било инициативи, свързани с т. нар. проект за конституция", каза народният представител.


"Не знам какво се опитват да направят със задвижването на процедурата, но нямат връзка с реалността", каза той. И припомни, че ДПС е поискало оставките на правителството, президента и председателя на парламента. "Това би било добра основа за диалог нататък", каза Хамид.


БСП пък са сигурни, че управляващите печелят време във властта и избягват служебно правителство.


"Първата и основна причина е, че печелят време. Преливат от пусто в празно, играят със сроковете, за да създадат впечатление, че нещо случва в един напълно изпразнен от смисъл парламент. Целта е да добутат още няколко месеца и да няма предсрочни избори", коментира пред "Свободна Европа" заместник-председателят на парламентарната група на БСП Крум Зарков.


По думите му втората причина е, че управляващите искат да демонстрират "някаква чуваемост в протеста като трансформират искането за оставка и реформа в статута на главния прокурор в желание за изцяло нова конституция".


И още малко забавяне


Междувременно председателят на новата временна комисия в парламента Десислава Атанасова каза пред журналисти, че е получено писмо от Джани Букикио, председател на Комисията за демокрация чрез право към Съвета на Европа, по-известна като Венецианската комисия. В него се казва, че в отговор на молба на българския парламент нейните експерти ще изготвят спешно становище до средата на ноември по конституционните промени, засягащи съдебната система.


Венецианската комисия от години препоръчва да се гарантира възможност за независими разследвания срещу главния прокурор. Недосегаемостта на шефа на държавното обвинение беше в центъра на критиките в последния доклад на Европейската комисия за върховенството на закона в България. В четвъртък премиерът Бойко Борисов обеща българските власти да се вслушат в препоръките на Венецианската комисия.


Депутати от ГЕРБ не изключват и още едно забавяне. "Ако ни препоръчат нещо, свързано с независимостта на главния прокурор, може би ще трябва да пренаписваме текстове, които да изпратим пак", каза депутат, пожелал анонимност.


Официално от пресцентъра на ГЕРБ казаха, че партията не търси умишлено забавяне. "Още при внасянето на проекта, през септември, председателят на парлмента Цвета Караянчева го е изпратила на Венецианската комисия. А както Десислава Атанасова каза, становище ще има в спешен порядък, до средата на месец ноември", заявиха от пресцентъра.


Кога ще се гласува проектът


Така най-ранната дата за гласуване на конституционния проект е в началото на месец декември. Това обаче е възможно да се случи само при положение, че от Комисиятата за демокрация чрез право към Съвета на Европа нямат забележки.


Също така досега ГЕРБ не са поемали ангажимент гласуването на идеята за свикване на ВНС да бъде непосредствено след приключване на дейността на комисията. Според правилника на парламента те могат да отложат това със седмици.


Ако започне кореспонденция с Венецианската комисия, срокът за дейност на временната комисия може да се удължи.


Така Народното събрание ще излезе в своята традиционна Коледна ваканция, която започва след средата на декември и приключва след новогодишните празници през януари. А след ваканцията дори управляващите да подадат оставка, защото не намират подкрепа за идеите си за "рестарт", служебно правителство вече не може да има.


В случай, че ГЕРБ не съберат нужните им 160 гласа, което е предварително ясно и Борисов подаде оставка, президентът е длъжен да започне консултации за създаване на ново правителство в този парламент. Той трябва да връчи проучвателен мандат отново на ГЕРБ, а след това на още две партии. Така времето ще продължи да тече и България ще се доближи до месец март, когато трябва да се проведат редовните избори.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (101)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Тарикатлък на едро. Да ама Бойко вече ритна посудата. Ритна я така, че в следващия парламент ще трябва да дели порцията с доста други, а всички вече знаем какво означава това. СОРИ, ... за нас сори.

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Тарикатлък на едро. Да ама Бойко вече ритна посудата. Ритна я така, че в следващия парламент ще трябва да дели порцията с доста други, а всички вече знаем какво означава това. СОРИ, ... за нас сори.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Народът обича, ако може сам да приложи селски хитринки, но много мрази друг да ги прилага върху него. Спомнете си края на НДСВ, когато изкара коалицията с ДПС като единствен вариант за управление или елементарните схеми за корупция в края на мандата на Станишев от типа Батко и Братко.

 5. 5 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2780 Гневно

  "Пред "Свободна Европа" той обясни, че управляващите, а и цялото общество са наясно с позицията на ДПС и тя остава непроменена. "Имаме решение на нашия ръководен орган, което е взето на 31 август и не е променяно по никакъв начин. Обявили сме го на ГЕРБ, че няма да участваме нито в подписи, нито в преговори, нито в каквито и да било инициативи, свързани с т. нар. проект за конституция", каза народният представител."

  Да бе вярваме ви че вие не стоите зад това неочаквано решение на Герб което не виждам как ще ги задържи на власт! Единствената партия която има нужда от нова протурска конституция е ДПС и тя ще подкрепи свикванито на ВНС в последният момент за да запишат в новата конституция наличието н България на турска нация което да даде основание Ердоган и нас да причисли към турските държави като Азарбейджан!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 6. 6 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Голяма мъка за решетниците...

 7. 7 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 58 Весело

  Баце пак надхитри Божковите черепчета.

 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  След всеки управленски провал бае Тодар правеше пленум на ЦК или свикваше национална партийна конференция, конгрес или там нещо си, на което партията обявяваше ЗАвОЙ НА 180 ГРАДУСА към КАЧЕСТВЕНО НОВ КУРС - разбира се, все с бае Тодар начело.

  И барба Ганьос разбра на 12-те година от стабилността, че гемията е заседнала, и сега планира да я РЕСТАРТИРА в някаква друга посока, но без да пуска стола под задника си.

  Щото, както може да потвърди всеки платен гербески активист, ЕДИНСТВЕНО ТОЙ знае как да ни преведе през батака, който самият той е сътворил.

  В цялата си 1300-годишна история България не е произвела по-знаещ и можещ държавник от барба Ганьос.

  Аксиоматичен факт, не се нуждае от доказателства.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1955 Неутрално

  Голяма мъка за решетниците...
  —цитат от коментар 6 на Червен дисибар


  Ако Радев беше получил властта, комунистите щяха да получат служебно властта за вечни времена! Това сме го виждали хиляди пъти! Щеше да настане един болшевишки ентусиазъм и да печелят изборите с 99,99%! А референдума за излизане от НАТО и ЕС, и референдума за присъединяване към Евразийския съюз щяха да се спечелят с поне 120-130%!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Смарт Бългеъриън
  Смарт Бългеъриън
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако Радев беше получил властта, комунистите щяха да получат служебно властта за вечни времена! Това сме го виждали хиляди пъти! Щеше да настане един болшевишки ентусиазъм и да печелят изборите с 99,99%! А референдума за излизане от НАТО и ЕС, и референдума за присъединяване към Евразийския съюз щяха да се спечелят с поне 120-130%!
  —цитат от коментар 9 на lz2


   Болни, патологични лъжци. Както оняден питах, и ти не можа да кажеш нищо, защо ти се налага да лъжеш, а не можеш да дадеш един истинен аргумент против протестите?

 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#11] от "Смарт Бългеъриън":

  "Болни, патологични лъжци."

  Важното е да не допуснем хората на Решетников до властта, защото ще погребат 3 милиарда в руско-сръбски поток, 20 милиарда в АЕЦ Белене, ще пускат руски военнотранспортни самолети през българското въздушно пространство да пренасят ракети, насочени срещу НАТО, ще създадат руски анклави на Черноморието, върху които държавата ни няма юрисдикция, и ще загробят 350 милиона в руска дълбачка, която да строи пристанище на Доган!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4590 Неутрално

  До коментар [#7] от "sbaleev":

  Пирова победа е това.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1955 Неутрално

  [quote#11:"Смарт Бългеъриън"][/quote]

  Аргументи против този протест има хиляди! България е най-богата в ЦЯЛАТА СИ ИСТОРИЯ! Заплатите растат с темпове по-големи от целия ЕС! Строи се много! България си извоюва международен авторитет, независимо от напъните ВИ да го рушите! Борисов е приет навсякъде, докато вожда ВИ Радев-НЕ е приетНИКЪДЕ В ЦИВИЛИЗОВАНИЯ СВЯТ! ...аЙ СТИГА, ЧЕ МОЖЕ ДА ПИША ЦЯЛ ДЕН!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#14] от "lz2":

  "България е най-богата в ЦЯЛАТА СИ ИСТОРИЯ!"

  България е твърдо на ПОСЛЕДНО МЯСТО в Европейския съюз по всички що-годе важни показатели на своето икономическо и социално развитие: детска и обща смъртност, средна продължителност на живота, процент неграмотни сред населението, заплати и пенсии, електронно правителство, доверие в институциите, корупция, свобода на медиите, инфраструктура, преки чудестранни инвестици и и пр., и пр., но вие, като истински ЖИВКОВИСТИ, се сравнявате със себе си преди 30 години, за да ни убедите, че сега сме по-добре.

  Едно време бае Тодар ни залъгваше, че "в сравнение с предвоенната 1939 г. млеконадоят е нараснАл с илядо процента" - така и вие сега.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Накратко - протестиращите се провалиха напълно, служебен кабинет никога няма да има.

  И точка :)

 17. 17 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  Като привърженик на ГЕРБ съм съгласен че предложението за нова конституция е просто фишек във въздуха. Особено след като видях упражнението на министъра с интелект на третокласник. Няма нужда от ВНС за да се рамести редът на членовете на съществуващата конституция.

  Считам обаче че исканията на протестите са несъществени и сега е моментът да се изработят конституционни промени които да довед до подобряване на политическия климат и доверието в парламента и управлението на страната. Може много да се направи в сферата на самоуправлението. Трябва да се свали прагът за свикване на референдуми. Трябва да се улесни признаването на резултатите от референдумите и да се улесни тяхното узаконяване. Трябва да се направят промени в законодателството за изборите за да имат хората по-пряко влияние върху избора и отзоваването на депутатите. За да се стимулираконсолидация на мнения, а не издребняване и партизанщина. Повече мажоритарност е необходима защото преференциите не работят и са трик за отлагане на мажоритарността. Изискват се промени за увеличаване на стабилността на управлението. Необходим е механизъм за по-експедитивно сверяване на часовника с избирателите, например плебисцит. Сегашният конституционен цикъл със служебно правителство е спирачка за уталожване на обществени напрежения. Необходим е по-бърз и ефективен цикъл за да не се хаби излишно обществена енергия, Нужни са промени за да се намали възможността за конфронтация между институциите и обществено разделение.

  Толкова много неща могат да се направят вместо да се веят байраци и дас се замърсяват улици и общерствени сгради. Ние лои ще сме все най-незнаещите и неможещите чакащи друг да ни реши проблемите.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#14] от "lz2":

  Заплатите растат, защото са най-ниски в ЕС, Държавата строи, за да може тиквите и калинките да крадат. България няма никакъв международен авторитет, Тиквата само козирува и става за смях, но големите играчи обичат послушковци. Радев е приет навсякъде, но от него нищо не зависи. Можеш цял ден да пишеш гербави лъжи, но това не променя фактите.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 20. 20 Профил на Konstant Ray
  Konstant Ray
  Рейтинг: 194 Неутрално

  Тъпите трикове на власта, народ който им се хваща си заслужава злочестата съдба

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Смарт Бългеъриън
  Смарт Бългеъриън
  Рейтинг: 8 Неутрално

  България е най-богата в ЦЯЛАТА СИ ИСТОРИЯ!
  —цитат от коментар 18 на Смарт Бългеъриън


  Има вероятно 5-6 държави в света, които към момента не са най-богати в цялата си история по макроикономически показатели. Явно в целия свят управляват гениални лидери като Боко. Или пък .... явно световната икономика просто е такава, както и начина на изчисление на макроикономическите показатели.

 23. 23 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  След дъжд - качулка. Минаха два месеца в яростни филипики срещу проекта на Боко за конституция с водопад от "експерти", които страстно обясняваха колко лош е той. Напоследък безхаберието започна да осъзнава как са го пуснали по пързалката с вкусната дъвка "конституция". А кибиците се питат защо сред вагоните с прочетени книги подопашието не е прочело "винету".

 24. 24 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5803 Весело

  Едните казват, че нашият БНП сега е най-голям, другите казват, че нашият БНП е най-нисък в ЕС. Всички са прави и убедени, че казват истината.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 25. 25 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  Кога протестиращите ще преминат от критика към градивност? Имат ли изобщо потенциал за това? Рушене без съграждане е лесно, но не е продуктивно. Води единствено до омагьосан цикъл от който не можем да излезем вече 30 години. Кога протестиращите ще излъчат свои водачи, които да поставят конкретни искания водещи до политически надграждания. Избори до дупка и стискане на палци не решават нищо, а само хабят време и енергия. Позитивни предложения едва ли могат да се родят на площада, но ако има състоятелни искания то площадът може да ги отстоява. Трябва да се сложи край на политическото мечтателство и на изборния хазарт. Политическите решения няма да се родят от самосебе си. Тотална илюзия е да се мисли, че ако едни управници паднат то следващите ще са по-читави! Искат се защитни механизми тука.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 26. 26 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#25] от "emil":

  "Кога протестиращите ще преминат от критика към градивност? Имат ли изобщо потенциал за това? Рушене без съграждане е лесно, но не е продуктивно. Води единствено до омагьосан цикъл от който не можем да излезем вече 30 години. "

  С подобни "аргументи" ти ни връщаш именно 30 години назад. Тогава в парцала на Продев такива като Бойко Бошлиева и Велислава Дърева се вайкаха, че в протестите срещу ФАЛШИФИЦИРАНИТЕ ИЗБОРИ нямало "градивност", че "ония с брадите" искали само да "рушат".

  Поразително е колко си приличате с комунистите на Луканов. Да не говорим, че етикетът "умнокрасиви", който ни лепите, ви бе даден наготово от Велислава Дърева.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 27. 27 Профил на ulp16877311
  ulp16877311
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Естествено, че е точно за да не стане служебно правителство на радеВ.
  Ми не го искаме.
  Какво му анализирате, излъгани ли се чувствате.
  Това е политическа борба, вие с пРезидента/БСП загубихте.

 28. 28 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  До коментар [#26] от "Norman Granz":

  Знаеш ли какво. Човек във всичко трябва да има план и да оптимизира за да постига максимума според ситуацията. Твоята прослойка от крайно радикални и самоуверени, но същевременно крайно некадърни мечтатели успя да провали целия преход защото не намери ярната стратегия и тактика по отношение на хитрите и коварни комуняги. Такива като теб отблъснаха предпазливия и консервативен български народ, разединиха единомислещи хора и дадоха на подносче властта на комунягите. 30 години се влачим по корем заради такива като теб!

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 29. 29 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  До коментар [#19] от "stein":

  И къде е приет Радев. Я дай пример?

 30. 30 Профил на dlh48570945
  dlh48570945
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Аз съм за, да си изкарат по тоя начин мандата докрай. Докато барба ганьос се крие като мишка с джипката по сокаците няма да може да прилага безумните мерки на сзо за корона цирка - ни карантини, ни затваряне на заведения, паркове, маски на открито - абе нищо. Защото знае, че потърпевшите ще го убият с камъни, даже стадионите и залите отваря. А до март както върви ще са едноцифрен процент, няма им помогнат ни фалшификации , ни напазарувани гласове

 31. 31 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Да бягаш, да се криеш по села и паланки, та чак по гори и балкани, да минеш в нелегалност и да правиш партизанлък с брониран автомобил, да излъчват идиотските ти въпроси - тип 50 лева, към мат'яла, да оставиш взвод герберски ПхП да защитават политическата ти нечистоплътност, да докараш резултатите от простотията си до Европейски парламент, да посрамиш цяла държава с евро-чекмеджета и похотливостта си на селски пъдарин, да превърнеш България в цирк, в бардак, в който властват политически шутове, курви и мошеници?!! Не ме интересува дали Борисов ще си тръгне или не от властта, нито как ще си тръгне, интересува ме да дойде денят, в който ще бъде закопчан и прангите ще са аксесоарът, който ще го съпътства го до края на жалкия му мутренски живот. Същото и за крадливите мишлета около този плъх.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на Смарт Бългеъриън
  Смарт Бългеъриън
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#19] от "stein":И къде е приет Радев. Я дай пример?
  —цитат от коментар 29 на Да вярваме на истината


  "За първата година от мандата си президентът Румен Радев е направил 22 визити зад граница, като е посетил Белгия, Малта, Германия, Ватикана, Италия, Гърция, Румъния, Полша, Черна гора, Франция, САЩ, Азербайджан, Кипър и Австрия, показва справка на президентството, предоставена на "Дневник". Следващото посещение на държавния глава ще е в Армения.

  Първото визита, при която Радев и делегацията пътуваха с военния самолет "Спартан", бе в Брюксел.

  За една година Радев има общо четири визити в Брюксел, една от които е за среща на държавните лидери на страните от НАТО. Президентът представя страната ни и на четири заседания на Европейския съвет по време на служебното правителство "Герджиков", на които предлага и успява да въведе Кохезионната политика като приоритет в Римската декларация, поставя въпроса за единна позиция на ЕС при външна намеса (на държава извън ЕС - бел.авт.) в изборния процес на държава-членка от ЕС, иска реална солидарност на държавите на първа линия по отношение на миграционната криза и необходимост от ревизия на Дъблинското споразумение, както и обосновава необходимостта от приемане на България в Шенген, посочват от президентството.

  За една година Радев има две аудиенции при папа Франциск, като води делегацията по повод деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май. Тогава на аудиенцията не присъстват духовници. По два пъти е посетил и Германия, Франция, Италия, Малта и Полша.

  Българският държавният глава е имал официални визити по покана на президентите на Германия, Гърция, Румъния, Италия, Черна Гора, Полша, Франция, Азербайджан и Кипър. По покана на Радев България са посетили президентите на Франция Еманюел Макрон, на Швейцария Дорис Лойтхард и на Черна гора Филип Вуянович, както и председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск.

  https://www.dnevnik.bg/politika/2018/01/19/3113407_marshrutite_na_rumen_radev_prez_purvata_prezidentska/

  https://dariknews.bg/novini/sviat/posreshtnaha-s-oficialni-pochesti-rumen-radev-v-dvoreca-hofburg-snimki-2190668

  https://www.mediapool.bg/radev-poiska-ot-tramp-amerikanski-investitsii-sled-sdelkata-za-f-16-news298347.html

  Тва отговориника, дето ти е поверил ролята на провинциален бизнесмен не ти го е казал, а?

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#29] от "Да вярваме на истината":

  https://m.president.bg/bg/calendar/1338
  https://m.president.bg/bg/calendar/1313
  https://m.president.bg/bg/calendar/1300

  и т.н. Забележи, че откак има ковид, официалните посещения изчезнаха от калебдарите.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7181 Неутрално

  До коментар [#7] от "sbaleev":

  Накрая ще е хитрата сврака, с двата крака. Когато и да си отиде, няма да избегне правосъдието.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2510 Неутрално

  Заглавието трябва да бъде

  Как с "рестарт" на системата ГЕРБ мирно избегна метежа :)

 40. 40 Профил на ulp16877311
  ulp16877311
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#26] от "Norman Granz":Знаеш ли какво. Човек във всичко трябва да има план и да оптимизира за да постига максимума според ситуацията. Твоята прослойка от крайно радикални и самоуверени, но същевременно крайно некадърни мечтатели успя да провали целия преход защото не намери ярната стратегия и тактика по отношение на хитрите и коварни комуняги. Такива като теб отблъснаха предпазливия и консервативен български народ, разединиха единомислещи хора и дадоха на подносче властта на комунягите. 30 години се влачим по корем заради такива като теб!
  —цитат от коментар 28 на emil


  +++++++
  Те и сега точно това направиха,
  От началото на протеста им се говори, че с действията си служат на БСП/пРезидента и ДПС, но те са много умни и над тези неща.
  Всичко се заплаща на изборите.

 41. 41 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  Мда, а не заради мутри като Борисов. Баш интелитентните хора ще да са виновни, а не вие - минетчиите на мутрата. Айде чезни, радиоточка малоумна.
  —цитат от коментар 34 на Смарт Бългеъриън


  Че какво им е виновен Борисов на "интелигентните" хора? Да не би да е взел властта с пушка на рамо та те да нямат думата. Ако са били толкова интелигентни защо са допуснали народът да го избира три пъти? Защо не се ориентираха, а допуснаха един баскалийски хитрец да ги изиграе? Защо вече поне два парламента ги няма на политическата карта и все се джаскат в стената? Отговорът е прост, излиза че не са чак толкова интелигентни за колкото се мислят.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 42. 42 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2510 Неутрално

  До коментар [#31] от "Мърмор":

  Виж сега, това че местните метежници нищо градивно не показаха. А стигнаха до това че Радан Йончев и Елена Кънева да се съюзят и да плюят недоказани неща срещу България в Европа парламента. Показва единствено тяхното безсилие и безидейност. :)

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#28] от "emil":

  "не намери ярната стратегия и тактика по отношение на хитрите и коварни комуняги."

  Тези ли:

  Бойко Борисов – член на БКП, син на комунист, полковник от МВР
  Цветан Цветанов – член на БКП, сержант в ДС – VІІ главно управление – ЦИОУ
  Йорданка Фандъкова – редови член на БКП като учител
  Цецка Цачева – партиен секретар на Окръжен съвет в Плевен
  Красимир Велчев – член на БКП като пилот в авиацията
  Менда Стоянова – член на БКП, партиен секретар в ОНС Пловдив
  Пламен Нунев – редови член на БКП
  Росен Плевнелиев – първи секретар на общински съвет на ДКМС.
  Николай Младенов – син на служител на ДС от засекретено ниво
  Сергей Игнатов – син на секретар на ОК на БКП - Видин
  Аню Ангелов – партиен секретар, делегат на 14-тия конгрес на БКП.
  Нона Караджова – дъщеря на завеждащ отдел в ЦК на БКП.
  Лиляна Павлова – внучка на партизанин от бригада „Чавдар“, по-късно с пост в БКП.
  Диана Ковачева – дъщеря на завеждащ отдел в ЦК на БКП.
  Георги Марков – агент Николай от Шесто управление (политическа полиция) на ДС, вербуван още през 1972;
  Данаил Кирилов - член на БСП през 1997 г., съветник на президента Георги Първанов, а от 2007 г. и общински съветник на БСП в София.
  Сотир Цацаров – Шеф на КПКОНПИ – член на БКП от казармата.
  Борис Велчев – председател на Конституционния съд - син на член на ЦК на БКП и внук на член на Политбюро на ЦК на БКП.
  Димитър Георгиев, председател на ДАНС – син на офицер от 4-то управление на ДС, работил в ДС от 1971 г.
  Калин Митрев, български представител в Европейската банка за възстановяване и развитие – агент на ДС „Симеонов“ и съпруг на Ирина Бокова.

  Истинският комуняга си личи по това, че винаги е с управляващите, никога в опозиция.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 45. 45 Профил на ulp16877311
  ulp16877311
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#28] от "emil":"не намери ярната стратегия и тактика по отношение на хитрите и коварни комуняги."Тези ли:Бойко Борисов – член на БКП, син на комунист, полковник от МВРЦветан Цветанов – член на БКП, сержант в ДС – VІІ главно управление – ЦИОУЙорданка Фандъкова – редови член на БКП като учителЦецка Цачева – партиен секретар на Окръжен съвет в ПлевенКрасимир Велчев – член на БКП като пилот в авиациятаМенда Стоянова – член на БКП, партиен секретар в ОНС ПловдивПламен Нунев – редови член на БКПРосен Плевнелиев – първи секретар на общински съвет на ДКМС.Николай Младенов – син на служител на ДС от засекретено нивоСергей Игнатов – син на секретар на ОК на БКП - ВидинАню Ангелов – партиен секретар, делегат на 14-тия конгрес на БКП.Нона Караджова – дъщеря на завеждащ отдел в ЦК на БКП.Лиляна Павлова – внучка на партизанин от бригада „Чавдар“, по-късно с пост в БКП.Диана Ковачева – дъщеря на завеждащ отдел в ЦК на БКП.Георги Марков – агент Николай от Шесто управление (политическа полиция) на ДС, вербуван още през 1972; Данаил Кирилов - член на БСП през 1997 г., съветник на президента Георги Първанов, а от 2007 г. и общински съветник на БСП в София. Сотир Цацаров – Шеф на КПКОНПИ – член на БКП от казармата.Борис Велчев – председател на Конституционния съд - син на член на ЦК на БКП и внук на член на Политбюро на ЦК на БКП. Димитър Георгиев, председател на ДАНС – син на офицер от 4-то управление на ДС, работил в ДС от 1971 г. Калин Митрев, български представител в Европейската банка за възстановяване и развитие – агент на ДС „Симеонов“ и съпруг на Ирина Бокова. Истинският комуняга си личи по това, че винаги е с управляващите, никога в опозиция.
  —цитат от коментар 44 на Norman Granz


  Наистина сте много зле.

 46. 46 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1955 Неутрално

  До коментар [#14] от "lz2":"България е най-богата в ЦЯЛАТА СИ ИСТОРИЯ!"България е твърдо на ПОСЛЕДНО МЯСТО в Европейския съюз по всички що-годе важни показатели на своето икономическо и социално развитие: детска и обща смъртност, средна продължителност на живота, процент неграмотни сред населението, заплати и пенсии, електронно правителство, доверие в институциите, корупция, свобода на медиите, инфраструктура, преки чудестранни инвестици и и пр., и пр., но вие, като истински ЖИВКОВИСТИ, се сравнявате със себе си преди 30 години, за да ни убедите, че сега сме по-добре.Едно време бае Тодар ни залъгваше, че "в сравнение с предвоенната 1939 г. млеконадоят е нараснАл с илядо процента" - така и вие сега.
  —цитат от коментар 15 на Norman Granz


  Да бе, на последно място ама сред НАЙ-БОГАТИТЕ! А ако управлявате вие ЩЕ СМЕ НА ПЪРВО МЯСТО АМА СРЕД НАЙ-БЕДНИТЕ! Както си и бяхме де!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 47. 47 Профил на ulp16877311
  ulp16877311
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Между другото, както смятаме че въпроса с конституцията беше трик за да няма служебно правителство, да не се окаже, че това НС ще приключи точно с решение за свикване на ВНС. Естествено след сделка между противниците в сегашното.
  Щото като гледам как пРезидента се опитва срещу Нинова,... да не се окаже, че следващите два месеца всички да се обърнат срещу подстрекателя. Нещо шава там.
  Тогава какви паунски анализи ни чакат.

 48. 48 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#46] от "lz2":

  "Да бе, на последно място ама сред НАЙ-БОГАТИТЕ! А ако управлявате вие ЩЕ СМЕ НА ПЪРВО МЯСТО АМА СРЕД НАЙ-БЕДНИТЕ! Както си и бяхме де!"

  Този "аргумент" съперничи по интелигентност на "Като не ти аресва Бойко, оди пеш, бе!"

  Очевидно нивото е морското равнище.

  На Мъртво море (-440 м).

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 49. 49 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Няма съмнение, че целта е да се протака подаването на оставка. Ако това стане в края на годината или в началото на следващата по Конституция не се формира ново правителство, а се определя дата за редовните избори като правителството в оставка продължава да управлява. Само че до края на този мандат едва ли ще потекат реки от европари и надеждите на управляващите да ги разпределят и преразпределят ще угаснат.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на ulp16877311
  ulp16877311
  Рейтинг: 0 Неутрално

  За сега е ясно едно: нито една политическа прогноза или анализ на обстановката в страната направени от ДБ и присъдружните медии не се оказаха верни.
  А те на тях си базират 'политиките'. Съответно и действията им са изначално сбъркани.

 52. 52 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1229 Весело

  Как с "рестарта" на системата ГЕРБ избегна служебно правителство
  ===
  Ми те хората които са наясно с политиката разбраха това още на 14.08.2020, пък на дневник му трябваха 2 месеца да вдене какво се случва.
  Пък на 13.08 ристю събираше CV та.
  Ако искате да обяснявате "Как с "рестарта" на системата ГЕРБ избегна служебно правителство" обяснете го на ристю и на протестърите (да не се абят напразно завалиите)

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 53. 53 Профил на ulp16877311
  ulp16877311
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#52] от "clarkv622":

  ++++++++++++++
  късно, но поне са го проумели

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Не желая Служебно правителство, а Вие?
  Как месията Славчо, Мая, Лупи ще изместят фирмите на Вълка, Прасчо, Камилата, Сокола?
  Няма как.
  Защото, тези фирми са наели най добрите специалисти и техника и дават отлични оферти и документи...

 56. 56 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3776 Весело

  Не съм чул някой с бягство от реалността да е постигнал нещо ! Имам предвид извън лудницата, разбира се ! ГЕРБ, вероятно, искат да докажат, че ще бъдат първото възможно изключение !

 57. 57 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Но какви вътрено партийни скандали би докарало едно ВНС. БСП сега се карат представете си какво ще стане ако се намали броят депутати.

  Техните автоматично стават от 80 на 40.... Та кои 40 ще останат.
  А тези на РБ, ДБ или както се ребрандират ще намалеят от 0 на 0 :Д

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":

  Мафията силно подцени Борисов. Премиерът играе на два корта едновременно - строи България и прави душманите си смешници. Няма как провалилите се Черепа, Фатмака, Бобокови и сие да изсмислят нещо печелившо срещу всекидневните новини за разгърналото се в цялата страна строителство на нова инфраструктура, подкрепа за учители, лекари и възрастни хора, твърда политика срещу пунгашите от СевМак. Просто враговете лапат въздух, докато Борисов печели на терена! По делата ще ги познаете, пише в Стария завет! Делата на Борисов вижда цяла Европа, грозните въстания с омаскаряването на красива София с яйца и домати са позор за Отровните на Фатмака, Черепа и сие! А ходът с новата конституция измъкна и последното чердже изпод краката на пучистите. И техният глашатай Дневник днес признава - Служебно правителство на Фатмака - последната надежда на тежки криминали да си върнат келепирджийниците, НЯМА ДА ИМА! А през март картинката ви е известна - бой на мече у дерек, както Борисов би 13 пъти от 14 избора през последните 10 години....

 61. 61 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Нищо не е избегнато, Борисов е пътник дори пропагандата му да прокламира друго. Падането на това престъпно, тотално компрометирано правителство е на дневен ред и е неизбежно!

 62. 62 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#55] от "STRATOR38":

  Не желая мафиота Борисов, на негов фон всеки изглежда порядъчен!

 63. 63 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#61] от "petrapetra":

  Нали чу снощи Европарламента - подкрепа за Борисов, червен картон за пучистите! В Брюксел не вярват на мафиотски сълзи, особено от очичките на Крадлена Милиончева и Рада Кънева!

 64. 64 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#14] от "lz2":

  Сигурно ти плащат на дума!

 65. 65 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  До коментар [#44] от "Norman Granz":

  Нормане, просто не знам дали трябва да си губя времето за да ти отговарям. Та нали точно такива мунчовци като теб им проправиха пътя правейки ги да изглеждат нормални и приемливи на фона на вечната интифада която вие предлагате. Вие просто нямате какво да предложите освен вечни препирни и отрицание. От 25 години вървите все надолу и все към разпад и не намирате къде да спрете. Свили сте се до 6-7% превърженици и то само ако успеете да се удържите заедно без да си слагате динени кори един на друг. На нищо друго не сте способни освен да си крадете избирателите.

  Не разбрахте ли че на хората им писна от това една малка опортюнистична групичка от дакели да джвакат и да дърпат всички надолу след себе си. Способни ли сте да предложите нещо градивно и смислено на по-голяма група от 10% от софиянци?

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  UNITED EU UNION

  С изпробвана през вековете процедурна хватка: ненужно предложение.
  И вредно, защото държи цела една нация като заложник.

  Предложение за реставрация на незаконна конституция от 1953 г.
  Но и нова да беше новата (неопределена), все тая.

  Защо, питате?
  Защото:
  Действащият основен и върховен закон Конституция
  (малка книжка тиражирана/пуликувана и с Държавен вестник)
  действа в продължение на почти 30 години.
  От исторически Демократичното Велико Народно събрание 1991 г.

  Но:
  Самоуправни управници преобладют над знающи.
  Не четат. Селективно кълват Текста тук-там.
  По лошо: Не знаят как да спазват Закона.

  Законът е сложно нещо, верно:
  Йерархична система термини и правила.
  Вертикална конкуренция/подчиненост на термините и правилата - ясна (почти).
  Хоризонтална конкуренция на термини и правила: трудна за изчисляване,
  хеле прилагане.

  А такава е волята на Законодателя:
  Законът да се прилага към нещо.
  Нещото: фактически обстоятелства за конкурентни лица страни
  физически и юридически или в обратен ред (юридически и физически).
  Ако немаше конкуренция между лица с конкурентни интереси,
  не би имало тужда от закон, нали?
  Сложно е.

  Но с всичката си премъдрост и добра воля Законодателят е напомнил тук-там в Закона
  (за минимално грамотни съобразители), че следва да съобразяват и прилагат закона
  в съответствие с общоизвестни "добри нрави".
  Пределно ясно.
  На имащ добра воля безписменост не пречи.
  Ще пита тук... ще пита там... Научава.

  Защо рестартът буксува на едно место?
  Неграмотни самоуправници, да.

  Има и други обективни причини.
  Фиктивина опозиция.
  БСП.
  Ако депутатите на БСП присъстваха в Народно събрание, exe...
  Ако демонстрираха решително Недоверие...

  Но това в бъдещето.
  Засега: рестарт в застой.

  "Как с "рестарта" на системата ГЕРБ избегна служебно правителство"

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Глутница пред сарая ;)
  Ну, Заяц...!

  До коментар [#54] от "gdd26676130":

  „Да намерим Бойко“ – групов лов на премиера Борисов

  https://www.facebook.com/groups/danamerimboiko/permalink/2626754767635474/

 72. 72 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Защо процентът на избирателите подкрепящи предсрочн избори е далеч по- малък от процента 70% подкрепящи протеста.Има хора които са против ББ, но и против служебно правителство на РР.Правителството на РР ще бъде съставено от военното обкръжение на президента т.е. правителство на военна хунта.

 73. 73 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  Нямат акъл как да управляват държавата, но в това, как да надхитрят и изпързалят хората, са гении.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1818 Неутрално

  Никого не са надхитрили. Борисов стои на власт, защото е държан здраво от пееевско-догановската мафия и руската агентура и както се видя единственото, на което може да се крепи са милиционерските палки и проститутките от ЕНП.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Тиквата прелива от пусто в празно, док

 79. 79 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#63] от "Nikolai Tsekov":Неграмотник, да беше научил некой чужд език, освен руски, да вденеш нещо от изказванията.Каква подкрепа за Тиквата - пуснаха ТИМджията и Новаков антибъгларина да срамят България с гнусните си лъжи.Депутати от други държави директно им казаха в очите на ЕНП - бранят една корумпирана, вмирисана власт, която е обречена, защото е застанала срещу народа си и то заради криво-разбрана партизанщина и партийна дисциплина в ЕНП.ЕНП си забиват автогол и за това, само "полезният идиот" Вебер, който отдавна е загубил шансове за всякаква смислена кариера в ЕС, гали Тиквата по главичката. Вебер в туитър направо са го пръснали от подигравки и коментари.Даже Туск му беше видимо неприятно от тоя театър с Тулупа.
  —цитат от коментар 77 на Ша Шчупат държавата на Пеевски


  Така ви искаме Фатмаците - злобни, ужасени, фрустрирани, изолирани, безперспективни! От никъде помощ за пуча не иде! И това ви влудява - така ви искаме! Борисов пак печели, Фигуранта - в буша....

 80. 80 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Тиквата прелива от пусто в празно, докато построи Турски поток, за да не даде повод на Путин да си иска изчезналите милиони евро покрай Южен поток. А парите са поделени между Пеевски, Тиквата и др. Те са били за "смазване" на машината, която да осигури реализацията на ЮП, въпреки противоречието с правилата на ЕС. Същото сега става с Турски поток, с тази разлика, че сега парите са от България.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  До коментар [#14] от "lz2":

  [quote#11:"Смарт Бългеъриън"]
  —цитат от коментар 14 на lz2
  Аргументи против този протест има хиляди! България е най-богата в ЦЯЛАТА СИ ИСТОРИЯ! Заплатите растат с темпове по-големи от целия ЕС! Строи се много! България си извоюва международен авторитет, независимо от напъните ВИ да го рушите! Борисов е приет навсякъде, докато вожда ВИ Радев-НЕ е приетНИКЪДЕ В ЦИВИЛИЗОВАНИЯ СВЯТ! ...аЙ СТИГА, ЧЕ МОЖЕ ДА ПИША ЦЯЛ ДЕН![/quote]
  Това не са аргументи против. По-богата България е безмислен израз. Растежа на заплатите по никакъв начин не зависи от ГЕРБ и растежът им се случва въпреки правителството, а не заради него. Другите опорки не могат да бъдат срещу протестите, защото строежите например не ги прави Бойко Борисов, а работници, много от които са по протестите, други не малко не са на протестите заради феодалната държава, но подкрепят протестите и искат не по-малко оставките на Борисов и Гешев.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 85. 85 Профил на Иво Станоев
  Иво Станоев
  Рейтинг: 8 Неутрално
 86. 86 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Има две положения за успешното (поне досега) отлагане на предсрочни избори :
  1. Или съветницоте (съветникът) на Баце са добри жонгльори ,
  2. Или Баце Методиев е голям селски хитрец и не е толкова глупав колкото изглежда ! !

 87. 87 Профил на ulp16877311
  ulp16877311
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Има две положения за успешното (поне досега) отлагане на предсрочни избори :1. Или съветницоте (съветникът) на Баце са добри жонгльори ,2. Или Баце Методиев е голям селски хитрец и не е толкова глупав колкото изглежда ! !
  —цитат от коментар 86 на deutscher._


  Започваш да се замисляш дали е чел само Винету ли?
  Може, и да е изпързалял любителите на дребната радост: "Ау колко е прост този"
  Поне може да се каже, че има усет за политиката и се справя, за разлика от правещите се на много умни, дето до сега не са дали нито една вярна оценка за обстановката в страната.
  Май трябва да прочета Винету, че съм я пропуснал.

 88. 88 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  До коментар [#17] от "emil":

  Всичко това може да се обсъжда само след оставка на Борисов и Гешев.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 89. 89 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  До коментар [#25] от "emil":

  Кога протестиращите ще преминат от критика към градивност? Имат ли изобщо потенциал за това? Рушене без съграждане е лесно, но не е продуктивно. Води единствено до омагьосан цикъл от който не можем да излезем вече 30 години. Кога протестиращите ще излъчат свои водачи, които да поставят конкретни искания водещи до политически надграждания. Избори до дупка и стискане на палци не решават нищо, а само хабят време и енергия. Позитивни предложения едва ли могат да се родят на площада, но ако има състоятелни искания то площадът може да ги отстоява. Трябва да се сложи край на политическото мечтателство и на изборния хазарт. Политическите решения няма да се родят от самосебе си. Тотална илюзия е да се мисли, че ако едни управници паднат то следващите ще са по-читави! Искат се защитни механизми тука.
  —цитат от коментар 25 на emil

  Пак казвам: Политическите решения ще дойдат след незабавна оставка на Борисов и нови избори.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 90. 90 Профил на Иво Станоев
  Иво Станоев
  Рейтинг: 8 Неутрално
 91. 91 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 854 Весело

  Брей, умнокрасивите глави най-накрая увряха - преврат НАНАЙ :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 92. 92 Профил на ulp16877311
  ulp16877311
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#17] от "emil":Всичко това може да се обсъжда само след оставка на Борисов и Гешев.
  —цитат от коментар 88 на Gopeто


  А какво точно ще стане, ако няма оставка и избори?
  Много безапелационно от старана за загубилите.
  Няма да се обсъжда нищо с вас. Простичко е.

 93. 93 Профил на ulp16877311
  ulp16877311
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Не иска никой да я препечата тук. Сега ще си чешем езиците с 'коминтерновскато македонско малцинство' у нас, след великата резолюция на семейство Йончеви.
  https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9089323
  Честито!

 94. 94 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 651 Неутрално

  "България е твърдо на ПОСЛЕДНО МЯСТО в Европейския съюз по всички що-годе важни показатели на своето икономическо и социално развитие...."До коментар [#15] от "Norman Granz":

  Рицитираш като истински комунист. Поразпитай на кое място бяхме през 1990 след трите фалита на държавата - знаеш ли кой ги причини: КОМУНИСТИТЕ. Питай и какво стана 1997 г и КОЙ СТОПИ ПАРИТЕ НИ 1000 ПЪТИ: КОМУНИСТИТЕ. Огледай се коя държава в Европа имаше такава КОМУНИСТИЧЕСКА ДИКТАТУРА - само СССР! Позамисли се, ако можеш, кого ще докарате на власт с нелепите си протести - КОМУНИСТИТЕ. Добре, че повечето хора не са ТЪПИ КАТО ВАС.

 95. 95 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Не съм чул някой с бягство от реалността да е постигнал нещо ! Имам предвид извън лудницата, разбира се ! ГЕРБ, вероятно, искат да докажат, че ще бъдат първото възможно изключение !
  —цитат от коментар 56 на samoedin


  Реалността беше доста положителна за ГЕРБ: страната ни се стабилизира финансово, доходите се увеличиха, с пандемията се справихме по-добре от много други държави, международните институции го забелязаха и оцениха. Никога не сме били толкова допре през последните 76 години. Рейтингът на премиера се изравни КАТО НИКОГА с президентския. Това предизвика обединение на враговете на Борисов, даде се ход на злонамерените компромати, подгонените от пандемията си намериха отдушник да протестират. Умнокресливите както винаги си посраха каузата, всеки, който не мислеше като тях беше обругаван, унижаван, ограничаван да се движи и изказва. Всяко чудо за три дни, след половин година ще се преброим.

 96. 96 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 651 Весело

  Дневник непрекъснато ни поднася паунщини, дайновщини, смиловщини и прочие "прозрения от най-високо място". До момента не им се отдава да схванат същината и животът на пук се развива по друг начин. МЪКААА!

 97. 97 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Герберските трикове привършват

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 98. 98 Профил на baba_gitza
  baba_gitza
  Рейтинг: 56 Гневно

  Ако има една дума с която да бъде описан всеки член или симпатизант на ГЕРБ - това е "содомит". А ако трябва с 4 - "заченат от анален секс".

  Писна ми от мутри, свини, каскети и тикви.
 99. 99 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Д-р Борисов успя да пусне мераците на Радев и БСП по дългата пързалка, която води в празен басейн. Лозунги като "ОСТАВКА" не помагат. Искат се сериозни идеи. И добра организация на предстоящите птез месец март избори. дано участието бъде по-масово за да се намали влиянието на ДПС и да се неглижират купените гласове.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 100. 100 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  Че е трик така беше. На всички е ясно, че в ТОВА Народно събрание промени в конституцията предложени от ГЕРБ са невъзможни. Просто нямат необходимото собствено мнозинство а опозицията няма да им го даде.

  НО светкавичната бързина, с която ВСИЧКИ противници на ГЕРБ дотогава давали предложения за промяна в конституцията и ВНС се Отказаха от СОБСТВЕНИТЕ се предложения показаха и доказаха, че за ТЯХ СЪЩО тези предложения са били Предизборен ТРИК!

  Което и беше целта на упражнението. Широко прилагано е в бойните спортове, да се използва устрема на противника за да го победиш. Или както народът ни го е казал "С твойте камъни по твойта глава".

  Сега ГЕРБ имат мощно оръжие в ръцете си, предлагат промени в конституцията които преди тях са давани от противниците им. И ги удрят с техните камъни по техните глави когато почнат да се отричат от тях.

  Ето това е темата която си заслужава да разработи авторката, ЗАЩО опозицията се отказва от собствените предложения за промени в конституцията? Да видим дали ще има смелостта и обективността да го направи. Или удобно ще си замълчи.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK