"Брюксел не е на жълтите павета"

Промяна ще има. Подгответе се психически, че това ще отнеме време и усилия.

© Юлия Лазарова

Промяна ще има. Подгответе се психически, че това ще отнеме време и усилия.Избори 2023

Дебатите за върховенството на закона в България, които се проведоха в Европейския парламент снощи, както и позицията на председателя на ЕНП Манфред Вебер, предизвикаха множество коментари в социалните мрежи. Ето още няколко гледни точки по темата.


Евгений Кънев, доктор по икономика:


Наред с ругатните към ЕП се насърчава призивът - и с право! - делата на българите да бъдат решени от самите българи. Това е завещание - както знаем - от Апостола на свободата.
Но сега имаме едно "усложнение", което Апостолът не е имал, наложено ни от самата демокрация, която сме прегърнали - освобождението да стане по мирен път.


Когато срещу вас имате окопан авторитарен режим, това е много сложно занятие. Почти 100 дни протест в България и многократно по-голям в Беларус категорично го доказват.


Мирните протести имат ефект върху държавни лидери, които имат връзка с народа си и изповядват ценностите на демокрацията; които държат на държавата, а не само на тях си; на които им пука какво завещават на поколенията; които не искат след тях да е потоп.


Явно Борисов и Лукашенко - по една или друга причина - не са точно такива. Затова единственият друг МИРЕН начин за сваляне на режима е неговата международна дискредитация и най-вече - прекъсване на паричния поток към автократите.


Лукашенко може да разчита на този поток от Русия. А Борисов и нашата олигархия - почти единствено на ЕС. (Почти - защото ограбването на местни бизнесмени допълва потока, но не може да замести еврофондовете).
Без еврофондове Борисов ще го сподели веднага съдбата на Станишев и Орешарски - непотребен на нашата олигархия.


Но нали си спомняте как паднаха?


Станишев със спрени еврофондове - след изказването на Доган за порциите.


Орешарски със спрени еврофондове - след турското кафе на Борисов с Местан.


Т.е. и в двата случая ДПС и ДС естаблишмънтът зад него - пренасочваха "порциите" от ЕС.


Затова МИРЕН протест може да свали всяка една витрина на нашата фасадна демокрация с международна помощ. Но Болтът, на който виси тази витрина, винаги остава. Оставката на Гешев ще бъде само неговата подмяна, но не и демонтаж.


За този демонтаж е нужна масова национална мобилизация, която минава през включването на турците във всяка една партия, контрол върху МВР за прекратяване на купения вот и формирането на парламентарно мнозинство за радикална промяна на кадрите в съдебната система и службите за сигурност (които винаги се изпускат).


На българите просто трябва да бъде обяснена тази логическа връзка - за да насочат мирната енергия в една посока.


Дотогава мирните протести само ще сменят лицата ИМ.


Радослав Бимбалов, рекламист:


Чета гневните коментари днес и се чудя НИЕ НАИСТИНА ли вярвахме, че Европа ще си прибере Бойко, ще го нашляпа и ще го скрие от очите ни? Ако сме вярвали в това, значи сме си представяли как после по жълтите павета парадно влизат лимузините на европейския парламент, а населението се е подредило в шпалир и мята български рози по Манфред, докато той закача европейското знаме на покрива на НДК.
Чакайте малко.


Между нас и онези в Брюксел има една съществена разлика.


Те подпомагат едно дълго и безконтролно присвояване на пари от общата европейска кесия. Този бумеранг би се върнал към тях доста остро. Затова те ще трябва да си търпят Бойко - заедно с джипа му, козируването му, селските му маниери и противно ниския интелект.


Ние, обаче, не сме длъжни да го търпим.


Ако искаме Борисов заедно с порочния си модел на управление да отиде на срамното бунище на историята ни, трябва да се постараем да го изхвърлим там.


Това, драги приятели, НЯМА ДА СТАНЕ ПРОСТО С ОСТАВКА. Свалянето му от власт не е крайна цел за нито един разумен човек.


Свалянето на този режим е само началото. Когато и да се случи, обаче, ни чакат няколко важни стъпки, които сме длъжни да направим, като нормални, мислещи хора. Ще си позволя да изредя само няколко от тях.


1. Обещайте пред децата си, че ТОЗИ ПЪТ ще гласувате.


2. Изберете внимателно кой ще получи безплатно ДОВЕРИЕТО ВИ. Да, длъжни сте да дадете доверието си, а не да си го държите в шкафа на собствената си апатия, заедно с другите си безполезни убеждения.


3. Ангажирайте се ЛИЧНО с провеждането на ЧЕСТНИ ИЗБОРИ. Дали ще станете застъпници, наблюдатели или обикновени съвестни граждани, които дават сигнал за нередност - решението е ваше. Ама го вземете сега, още преди да е ясно кога точно ще има избори.


4. НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ на пропагандата да бърка в главите на другите. Пишете, коментирайте, опровергавайте всички фалшиви новини, които ще съпътстват предизборната надпревара, в която реално сме влезли.


Духът вече не спи в бутилката на търпението ни. Промяна ще има. Подгответе се психически, че това ще отнеме време и усилия.


И двете няма да дойдат отвън.


Владислав Панев, съпредседател на "Зелено движение":


ЕНП - най-големият враг на Европейския съюз. Никой друг не може да нанесе такива щети на репутацията на общността, колкото пресметливите бюрократи, които не смеят да заявят позиция, за да не загубят няколкото гласа на бойкоборисовите покемони.


Даже Льо Пен, Фарадж и Алтернатива за Германия не са толкова вредни, защото мнозинството гледа на тях като на клоуни. Великобритания не напусна заради Фарадж, напусна заради такива като Вебер. Стотици хиляди българи - от дребния бизнес, работещи, всякакви хора, губят доверие в ЕС. Защото виждат надпреварата в красноречие, която не променя нищо. Напротив, новите регулации им стъжняват живота.


Адмирации за нашия евродепутат Радан Кънев. Знае за риска, че кафявите медии ще го обявят за национален предател, но въпреки това поставя на масата проблемите и решенията. Нищо, че го заглушиха.


В такава среда виждаме кои са ни приятелите. Зеленият Даниел Фройнд ясно заяви, че еврофондовете захранват мафията в България. И не само тук. Те са структурния проблем. Затова не можем сами да си решим задачата. Защото се бием с вързани ръце, докато противникът играе с белязани карти.


Стратегически приятели са ни и пестеливата петорка с говорител Марк Рюте. Техните цели ще съвпадат с нашите за дълъг период от време.


И големият въпрос е за това как ЕС да бъде силен, приобщаващ, справедлив и значим. За мен е като се върне към базовите си ценности. Свобода на движение на стоки, хора, капитали. Заради това растем, макар и с много под потенциала си. Но можем много повече. Стига да си развържем ръцете и започнем истински да творим. А не да пишем проекти.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK