Хълмче тук, селце там - Нагорни Карабах и войните на "рязане на салам"

Хълмче тук, селце там - Нагорни Карабах и войните на "рязане на салам"

© ReutersАзербайджан и Армения преминават от две десетилетия на "замразено уреждане на конфликта" към ера на "войни на рязане на салам" - малки конфликти, замислени да извлекат дипломатически отстъпки или да си възвърнат територията от противника парче по парче, пише изследователят от Европейския съвет за външна политика и бивш външен министър на Молдова Нику Попеску.


Нагорни Карабах гори. Отново. Една от все по-забравените войни след ерата на Съветския съюз напомня на всички за съществуването си. През последните шест години честотата - и броят на загиналите - при сблъсъци между Армения и Азербайджан за спорния регион се увеличи експоненциално. Някои от тези сблъсъци - като тези през 2016 г. или сегашните - се превърнаха в минивойни, които продължават няколко дни и водят до жертви, обикновено няколкостотин. Един от най-тревожните аспекти на минивойните е, че те сигнализират за бавно, но непреодолимо плъзгане към нова ера на враждебни отношения между Азербайджан и Армения. Страните преминават от две десетилетия на "замразено уреждане на конфликти" към епоха на "войни на нарязване на салам" - малки конфликти, предназначени да извлекат дипломатически отстъпки или да възвърнат територия от противника парче по парче, сякаш се реже салам, а не с една голяма фронтална атака.


Наред с конфликтите в Абхазия, Приднестровието и Южна Осетия конфронтацията за Нагорни Карабах е част от верига от погрешно наречените "замразени конфликти" в постсъветското пространство в продължение на почти три десетилетия. След подписването на крехкото споразумение за прекратяване на огъня през 1994 г. Армения фактически контролира не само самия район Нагорни Карабах (част от Азербайджан с преобладаващо арменско население), но и седем други азербайджански области - превърнати от Армения в силно милитаризирана буферна зона, защитаваща Нагорни Карабах. През по-голямата част от този период преговорите както за статута на Нагорни Карабах, така и за връщането на окупираните територии на Азербайджан почти спряха.
Раздразнен, че преговорите са напълно блокирани от години, Азербайджан все повече се обръща към военни операции, за да бъде чут. През по-голямата част от първото десетилетие на века, тласкан от нарастващите приходи от петрол, Азербайджан започна мощно превъоръжаване. Стратегията му е да промени баланса на силите и да разбие "замразеното" статукво. Азербайджан открито е заявявал, че си запазва правото да си възвърне териториите с военни средства, ако преговорите се провалят. А преговорите се провалят повече от две десетилетия.


Стратегията на Азербайджан обаче не е да започне голяма война, чийто резултат би бил несигурен. Поредното военно поражение ще обрече управляващото семейство на Азербайджан. По-скоро Азербайджан изглежда склонен да започне серия от войни на рязане на салам. Така по-честите и по-интензивни обостряния в конфликта изглеждат неизбежни.


Хълмче тук, селце там - Нагорни Карабах и войните на "рязане на салам"

© Reuters


Една от целите на тези войни е да се върне поне някаква територия - хълм тук, село там. Това би било нещо, което да се покаже на азербайджанската общественост. Втората цел е да се увеличи натискът върху Армения - дори ако се провалят операциите по завземане на територия - като се направи ситуацията неудобна за арменските лидери и по този начин се извлекат отстъпки на масата за преговори.


На практика международната общност не може да направи много по този въпрос освен да премине от предложения за справедливо посредничество към много по-агресивни усилия за налагане на компромис между Армения и Азербайджан - такъв, който включва дипломатически и дори икономически натиск от двете страни. Но Армения и Азербайджан толкова са се окопали в позициите си, че международната общност има малко работещи лостове срещу тях. И макар най-влиятелните сили в региона да не искат война между двете страни, едва ли ще формират общ фронт, който да оказва еднакво силен натиск - върху Армения, за да направи компромис в преговорите, и върху Азербайджан, за да е по-малко агресивен.


Такива обостряния правят всички останали сили да изглеждат или донякъде незначими, или твърде агресивни. Европейският съюз изглежда отново в неизгодна позиция - изправен е пред поредния конфликт в съседството си, в който малцина се интересуват от това какво да кажат европейците. Съединените щати може да са малко по-влиятелни, но не много.


Ситуацията е още по-неудобна за Русия. На хартия Русия има военен съюз с Армения. Русия поддържа важна военна база в Армения, а Армения е част от Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС), воден от Русия алианс. Гаранциите от ОДКС обаче трябва да се прилагат само за международно признатите граници на Армения, които не обхващат нито Нагорни Карабах, нито другите окупирани области на Азербайджан. Все още не е ясно какво става с руско-арменската договореност за колективна отбрана в неизбежния сценарий на война, която започва около - или заради - Нагорни Карабах, но включва военни действия по международно признатите граници на Армения, чиято цялост е гарантирана от ОДКС. Във всеки случай Русия е готова да избегне вземането на страна. Може да е в съюз с Армения, но има и по-скоро конструктивни отношения с Азербайджан, които не иска да загуби.


Хълмче тук, селце там - Нагорни Карабах и войните на "рязане на салам"

© Reuters


През последните години Русия може да си е изградила репутация, че се придържа и защитава своите съюзници в политическо и военно отношение - независимо дали са в Сирия, Венецуела или Либия. Но за Армения този образ на Русия като надежден съюзник е мираж. Русия прави всичко възможно, за да избегне вземане на страна в Нагорни Карабах, доставяйки оръжие не само на Армения, но и на Азербайджан - а това силно възмущава арменските лидери. Тъй като минивойните между Армения и Азербайджан стават все по-чести и интензивни, балансиращото поведение на Русия ще става все по-несъстоятелно. Донякъде парадоксално (макар и не изненадващо), Франция бе по-откровена от Русия, критикувайки Турция и Азербайджан за ескалацията - въпреки че Русия е военен съюзник на Армения и на теория се очаква да се изкаже по-твърдо в полза на арменския си съюзник.


Турция много силно подкрепя Азербайджан. Има твърдения, че Турция е оказала активна военна подкрепа на азербайджанските въоръжени сили. Има и спекулации за кюрдски бойци, които помагат на Армения, и че подкрепяни от Турция бойци от Сирия и Либия са изпратени да помагат на азербайджанската армия. Турция е все по-нетърпелива да покаже мускули в сирийската война, либийския конфликт и териториалните спорове в Източното Средиземноморие, но не е ясно на колко фронта страната наистина иска да се бори - военно или дипломатически.


Малък е шансът цикълът на конфликтите в Нагорни Карабах да приключи. Настоящата безизходица не нанася достатъчно щети, за да принуди АРмения или Азербайджан да търсят компромис. Чуждестранните сили няма или пък не могат да принудят страните да променят значително подхода си към конфликта. А настоящото разпалване около Нагорни Карабах със сигурност няма да е последното. Почти неизбежно е да има други ограничени войни между Армения и Азербайджан през следващите години. Резултатът от тези войни ще е или промяна в съотношението на силите, при която Армения става по-склонна да направи компромис на масата за преговори, или като алтернатива неуспехът на Азербайджан да извлече отстъпки или да превземе територия. И тогава армиите на страните ще позволят на дипломатите да поведат така наречения "мирен процес в Нагорни Карабах". Това обаче няма да се случи без поне още няколко войни на рязане на салам през следващите няколко години.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3375 Неутрално

  Лека полека....статия след статия....се заражда внушението че първата искра на войната е хвърлена от страна на Азербайджан....а това не е верно....

  Bukalemun
 3. 3 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3375 Разстроено

  Една от все по-забравените войни след ерата на Съветския съюз напомня на всички за съществуването си.
  ======
  Ето по такъв начин се пренаписва псевдо история......
  Началото на конфликта бе 1988 година....
  А по време на перестройката....той бе в разгара си.....и докато всички погледи бяха насочени към разпаващия се ссср.....силно въоръжената Армения откъсваше Нагорни Карабах от Азербайджан.....

  Bukalemun
 4. 4 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  Арменците са поставени в невъзможна ситуация, в която разчитат на Русия, като знаят колко ненадежден партньор е Москва и че за Кремъл е по-важен балансът на силите, отколкото арменска победа. При азерите всичко е далеч по-ясно - те имат решителен поддръжник в лицето на Турция.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 5. 5 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  До коментар [#2] от "eti mehter":

  Не е вярно, защото всъщност Турция стои в основата на тази ескалация, а кланът Алиеви е маша.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 6. 6 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#2] от "eti mehter":

  Хайде стига глупости, ясно е , че дъното на всичко е Ердоган мечтаещ за турска империя от Киргистан до Либия. В Кавказ няма да му се получи. Иранците поне засега са достатъчно силни за да му се противопоставят. Единствено ще се стрелят в Нагорни Карабах още някой друг месец.

 7. 7 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  До коментар [#3] от "eti mehter":

  Началото на историята е в началото на 20 век, когато Турция избива 1.5 млн. арменци целенасочено, а после пък Русия поставя населения с арменци Карабах под азерски контрол.
  При разпада на СССР тези уж административни граници се превръщат в държавни.
  И по въпроса с историята - арменска държава е имало дълго преди Конийския султанат да стане ОИ.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 8. 8 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2492 Любопитно

  Един мой вече пускан въпрос под подобна тема:
  Въпроса с Нагорни Карабах е много интересен, ако се направи сравнение с Косово. Приликите са в това, че и двете тетитории са били със статут на автономни области. И двете територии са били населени компактно с малцинствена група (акбанци в единият случай и арменци в другият). И двете територии по една или друга причина започват въоръжена борба за откъсване от държавите, където се намират. Разликите —косовските акбанци получават пъкната подкрепа на ЕС и САЩ. Арменците май не. Въпроса е —> защо сходни случаи се третират различни?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 9. 9 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#3] от "eti mehter":

  Началото на конфликта между двата народа е с една война някъде 1918-1920. В последствие вече СССР прави там редица експерименти - започвайки със Закавказкта СФСР, включваща Армения, Азеебайджан и Грузия с център Тбилиси. Променя тази форма неколкократно, докато не дели трите държави, но Нагорни Карабах остава автономна област, в последствие "пратена" в пределите на Азербайджан. Така вече се стига до 1988 г., когато явно усещащи отиващия си социализъм, НКАО обявява независимост, но не е подкрепена от СССР, а напротив - ръководството й е разпуснато, закрита е като автономия и остава азерска територия. Другото го знаем...

 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3375 Любопитно

  По-скоро Азербайджан изглежда склонен да започне серия от войни на рязане на салам.
  ========
  Черния хумор и изопачената конкретика на събитията....стават още по непоносими след като автора на тая статия е молдовец.....
  Сякаш неговата родина не е също точка на тиктакаща бомба....

  Bukalemun
 11. 11 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  Има едно много просто решение на въпроса, което вярвам няма да даде нечестно предимство на никоя от страните! А именно - арменците от Нагорни Карабах да бъдат евакуирани в Армения. Азерите и др.мюсулмани - в Азербайджан. Останалите ниха могли да потърсят убежище в Грузия. А спорната територия, да бъде предоставена за стопанисване от Република България, за срой от 100г, срещу ангажимента да съдейства за интродукцията на Европейските ценности и идеи в спорната територия.

 12. 12 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  До коментар [#8] от "DDR":

  Защото не са сходни. Произволни паралели между Балканите и Кавказ показват липса на познания.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3375 Неутрално

  До коментар [#12] от "Пипера е много лют":

  Виждаме ги твоите познания.....особено относно Кавказ.....

  Bukalemun
 14. 14 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  До коментар [#10] от "eti mehter":

  ти защо очакваш цяла Европа да заеме протурска позиция? В смисъл сериозно ли считаш, че всички са с измити мозъци като вас? Въпросът ми е риторичен, разбира се. И понеже имам личен приятел-турчин в Измир, който ги плещи същите глупости и ми пуска в уотсап пропаганда, та леко байгън...

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 15. 15 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Кой кавото и да говори става въпрос за ГАЗ.

  Първите количества азербайджански газ пристигнаха в Албания по Трансадриатическия газопровод (ТАП), съобщиха световните агенции.

  Това е първата доставка на природен газ от азербайджанското находище „Шах Дениз 2“ в Каспийско море до Европа през Южния газов коридор - мегапроект на стойност милиони долари. Южният газов коридор трябва да бъде напълно оперативен до края на тази година и скоро и Италия ще получи своя дял от азербайджански природен газ.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 16. 16 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2492 Неутрално

  До коментар [#12] от "Пипера е много лют":

  Ограмоти ни тогава.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 17. 17 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#8] от "DDR":

  Въпрос на Евроатлантически ценности.
  Косово получи зелена светлина и Бондстийл.

 18. 18 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  До коментар [#9] от "Стефан":

  началото е сложено в края на 19 век с анти-арменските погроми в цялата Османска империя, които кулминират в извършения през 1915г. геноцид.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 19. 19 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1016 Весело

  До коментар [#13] от "eti mehter":

  от устата на яростен ислямист това си е комплимент.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 20. 20 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3375 Неутрално

  До коментар [#19] от "Пипера е много лют":

  Ислямист не си виждал ти.....
  Друга песен щеше да запееш, ако беше видял.....
  Оная Ахмед Муса от Пазарджик би ти се сторил като пепеляшка

  Bukalemun
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4172 Неутрално

  Истината е на съвсем друго място

  НЕФТЪТ и ГАЗЪТ

  Това са причините РУСИЯ ДА РАЗПАЛВА ВОЙНИ

  като тези в СИРИЯ и в КАРАБАХ

  Достатъчно е ЕВРОПА ДА СПРЕ ДА КУПУВА РУСКИ нефт и газ

  и ВСИЧКИ РАЗПАЛВАНИ ОТ РУСИЯ ВОЙНИ стават БЕЗСМИСЛЕНИ за нея

  и ЩЕ СПРАТ ИЗВЕДНЪЖ И ПО КОМАНДА ОТ КРЕМЪЛ

 23. 23 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3990 Любопитно

  До коментар [#8] от "DDR":

  Двойни стандарти на водещите държави днес - най-вероятния отговор.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 24. 24 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4172 Неутрално

  До коментар [#13] от "eti mehter":от устата на яростен ислямист това си е комплимент.
  —цитат от коментар 19 на Пипера е много лют


  Старообреден СЪВЕТЧИК и РУСКОПОКЛОННИК - да

  Ама чак пък ислямист какъвто не е !!!!

 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3375 Неутрално

  До коментар [#8] от "DDR":

  За сега, толкова достатъчно ли е 'DDR'...?
  Част от отговора на въпроса ти е в коментар 21....
  Човека е открит расист....с два коментара го накарах да се само опише....
  Не бих се учудил ако е участвал и при касапницата в Сребреница.....
  Познавам няколко такива.....които свободно се движат в Европа.....
  Хага и ЕС са също в течение на нещата.....

  А в Кавказ, картината е съвсем различна....

  Bukalemun
 26. 26 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  До коментар [#22] от "Hawaii":

  Аз не съм никакъв фен на Московията, но тази теза е твърде обща и в случая издиша. Русия точно в момента има куп други ядове (вкл. и със СП2, който може да бъде спрян) за да се опитва да активира прокси-война през трудно защитим съюзник. Армения също няма интерес от резки движения, а и в последните години Пашинян прави опити да се отдалечи внимателно от Русия, за което кремълските пропагандисти надават вой от поне година. Та отношенията Армения-Русия не са топли, а ако Русия опитва да си върне Ереван, досега е доста пасивна в подкрепата. От друга страна имаме яростната реторика и действия на Турция, която явно е дала старт на войната и само натиск срещу Ердоган ще я спре, или някакво мащабно поражение за азерите. Алиев няма вид да е начело, той изпълнява исканията на Ердоган, който иска да пренареди картите и да постави другите пред свършен факт.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 27. 27 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1016 Весело

  До коментар [#25] от "eti mehter":

  ти съвсем свободно боравиш с понятия, от които нямаш никаква представа. По това малко си приличате с гръкомана.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 28. 28 Профил на Луд Чиляк
  Луд Чиляк
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Лека полека....статия след статия....се заражда внушението че първата искра на войната е хвърлена от страна на Азербайджан....а това не е верно....
  —цитат от коментар 2 на eti mehter


  Верно е аркадаш.

  Българската политика е лайно в целофан !
 29. 29 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7674 Любопитно

  До коментар [#2] от "eti mehter":

  Искрата на войната я хвърли великият носител на нобеловата награда за мир - Горбачов ...и не само там....

  [email protected]
 30. 30 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Едва ли е възможно някакво мирно споразумение за съжаление, защото Азербайджан иска да си върне Нагорни Карабах. Армения и арменците в Нагорни Карабах са на противоположното мнение, за това Азербайджан започна военни действия. Всичко зависи от международната общност и главно Русия.

 31. 31 Профил на staro-nov dnevnik-ar
  staro-nov dnevnik-ar
  Рейтинг: 66 Неутрално

  До коментар [#4] от "Пипера е много лют":

  "Арменците са поставени в невъзможна ситуация, в която разчитат на Русия, като знаят колко ненадежден партньор е Москва"

  Абе нали преди 2 години празнувахте, че Армения се била откъснала от руската орбита след като получи про - западно правителство. Забрави ли? Виракоча (EU dеfendаr) и такива като него тържествувахте. Сега обаче излиза че Запада е ненадежден съюзник че Армения отново разчита на Русия (според тебе). А аз пък ще го кажа - От тази война Русия няма никакъв зорт, ако искат и цяла Армения нека вземят башибозуците! Русия се нуждае от Турция която е противположена на запада, разбива единството на НАТО, пълни ЕС с мигранти и купва руски оръжия за милиярди отколко малка и съмнително про - руска Армения? А ЕС нека спре да купва азербейджански газ и войната е свършила на следващия ден.

 32. 32 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  [quote#31: А ЕС нека спре да купва азербейджански газ и войната е свършила на следващия ден. [/quote]

  Ако Европа спре да купува руски газ, всички войни ще свършат още днес.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 33. 33 Профил на staro-nov dnevnik-ar
  staro-nov dnevnik-ar
  Рейтинг: 66 Неутрално

  До коментар [#30] от "Voiko":

  "Всичко зависи от международната общност и главно Русия"

  В този конфликт няма да има руска намеса. Нека Запада на про - западни страни застрашени от Неоосманската експанзия като Армения и България докаже че е надежден съюзник - просто да спре да купва азербайджански газ и войната свършва същия ден.

 34. 34 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  До коментар [#8] от "DDR":

  Интересен въпрос.
  Може би защото Косово е населен с мюсюлмани, а Нагорни Карабах с християни.
  Вероятно експанзията на исляма ще продължава ударно - в случая с военни средства, но често и с финансови инструменти.
  Не Ви ли прави впечатление че по времето на най-тежките сблъсъци в Сирия, изключително тежкото положение на християните, попаднали в зоните на влияние на "умерената" и не дотам "умерена опозиция" по никакъв начин не трогна западно-европейските политици и журналисти.

  Panta rhei....
 35. 35 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  До коментар [#31] от "staro-nov dnevnik-ar":

  А че Армения е използвана от Кремъл като разменна монета (както и Сърбия, която ако не е надеждата за Косово, още утре ще обърне гръб на Москва) стана ясно и на самите арменци и това беше една от причините за идването на Пашинян - той обеща изкореняване на корупцията (колко познато). Но понеже Русия не предлага нищо читаво на съюзниците си, освен съмнителна военна помощ във войни на тяхна територия, за арменците, беларусите и дори киргизите това не е модел и те нормално гледат на Запад. А за Русия свалянето на всеки корумпиран режим, в който тя е вложила пари (било този на Мадуро, Лукашенко, Янукович и т.н.) е геополитическо поражение.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 36. 36 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4222 Неутрално

  До коментар [#2] от "eti mehter":
  Не е ли, Ети?
  Ето една история за отношението на азерите към арменците - на азърбайджанския офицер Рамил Сафаров. :
  През 2004 година той заклал с брадва арменския военен, с когото бил заедно в Унгария на ученията на НАТО под красивото име "Партньорство в името на мира".
  Отишъл Сафаров в магазина, купил си брадва, изчакал докато арменецът заспи, влязъл в неговата стая и го заклал. Щото бил арменец. За подробности :

  https://zona.media/article/2020/05/26/axe
  Показателна е реакцията на Азърбайджан. Там Сафаров става истински национален герой. Азърбайджанският президент води специални преговори с Унгария и постига екстрадицията на осъдения на доживотен затвор Сафаров.
  След пристигането в родинния Азърбайджан офицерът Сафаров веднага е освободен, повишен до майор и получава парично поощрение.
  Съществува азърбайджански сайт, посветен на Сафаров, където можете да намерите множество цитати и допълнителни свидетелства за високата оценка, която властите и народът са дали на постъпката на Сафаров: http://safarov.org/ . Там има раздел "Писма наблагодарност" и видео "Завръщането на героя" - как Сафаров е бил посрещнат в родината си.

  Яков Тестелец
  "Най забележителното е не че са откупили Сафаров, а че не считат за необходимо да скриват от света тази история или поне да я отричат _сравнете с Турция, отричаща геноцида спрямо арменци, асирийци, гърци, кюрди и тн., сравнете с палестинските ръководители, които се опитват да попречат да бъде заснето всенародното ликуване на 11.9.2001, сравнете с чеченските лидери, които се стараят да се разграничат от дубровка или Беслан). Това значи, че мнението на "полезните идиоти на Запад те за нищо не зачитат".

 37. 37 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4222 Весело

  До коментар [#7] от "Пипера е много лют":

  преди Конийския султанат да стане ОИ.

  Той Конийският султанат така и не е станал Османска империя - Османска империя е станал малкият бейлик на приелия исляма грък Осман, измислил си в последствие величествено родословие!

 38. 38 Профил на Луд Чиляк
  Луд Чиляк
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#31: А ЕС нека спре да купва азербейджански газ и войната е свършила на следващия ден.
  —цитат от коментар 32 на Пипера е много лют
  Ако Европа спре да купува руски газ, всички войни ще свършат още днес. [/quote]

  Същото важи и за американския нефт.

  Българската политика е лайно в целофан !
 39. 39 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4222 Весело

  До коментар [#23] от "Иво":

  Двойни стандарти на водещите държави днес - най-вероятния отговор.

  Че те кога са имали един стандарт?
  Може би по времето на Берлинския договор?

 40. 40 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4222 Неутрално

  До коментар [#26] от "Пипера е много лют":

  Ето една история за отношението на азерите към арменците - на азърбайджанския офицер Рамил Сафаров. :
  През 2004 година той заклал с брадва арменския военен, с когото бил заедно в Унгария на ученията на НАТО под красивото име "Партньорство в името на мира".
  Отишъл Сафаров в магазина, купил си брадва, изчакал докато арменецът заспи, влязъл в неговата стая и го заклал. Щото бил арменец. За подробности :

  https://zona.media/article/2020/05/26/axe
  Показателна е реакцията на Азърбайджан. Там Сафаров става истински национален герой. Азърбайджанският президент води специални преговори с Унгария и постига екстрадицията на осъдения на доживотен затвор Сафаров.
  След пристигането в родинния Азърбайджан офицерът Сафаров веднага е освободен, повишен до майор и получава парично поощрение.
  Съществува азърбайджански сайт, посветен на Сафаров, където можете да намерите множество цитати и допълнителни свидетелства за високата оценка, която властите и народът са дали на постъпката на Сафаров: http://safarov.org/ . Там има раздел "Писма наблагодарност" и видео "Завръщането на героя" - как Сафаров е бил посрещнат в родината си.

  Яков Тестелец
  "Най забележителното е не че са откупили Сафаров, а че не считат за необходимо да скриват от света тази история или поне да я отричат _сравнете с Турция, отричаща геноцида спрямо арменци, асирийци, гърци, кюрди и тн., сравнете с палестинските ръководители, които се опитват да попречат да бъде заснето всенародното ликуване на 11.9.2001, сравнете с чеченските лидери, които се стараят да се разграничат от дубровка или Беслан). Това значи, че мнението на "полезните идиоти на Запад те за нищо не зачитат".

 41. 41 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Един доста по-верен анализ, историческа ретроспекция и информационно осветляване от Руслан Трад:

  https://www.youtube.com/watch?v=__jjGr7zKnc

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 42. 42 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1016 Весело

  До коментар [#37] от "Patsis":

  Пак грък в основата на всичко! хахахах!

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 43. 43 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1016 Весело

  До коментар [#40] от "Patsis":

  Знам го този случай. Оттогава азерски военен не е стъпва на НАТО-вско учение.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 44. 44 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  До коментар [#7] Османска империя е станал малкият бейлик на приелия исляма грък Осман, измислил си в последствие величествено родословие!
  —цитат от коментар 37 на Patsis


  Толкова чак пък тъпи фантазии не бях виждал. То бива фалшиви новини, то бива фалшива история, ама все пак груби лъжи като тази са тотално невървежни. Хора от всякакъв произход са се изкачвали чак до върха на империята, това нито е някаква тайна, нито някой го крие. Османците са Турци и това е добре документирано. На всичкото отгоре от рода Дуло, със същия знак (тамга) на Атилловия род и на Прабългарските ханове IYI. Огледай се малко, преди да пишеш тия тъпотии. Иначе, в Османскта династия има много Гръцка кръв и традиция - по това спор няма. Че повечето владетели са говорили свободно Гръцки е добре известно. Че самият Осман е имал във воиската си повече Гърци, отколкото Турци е съвсем ясно. Има си причини за това.

 45. 45 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  До коментар [#23] от "Иво":Двойни стандарти на водещите държави днес - най-вероятния отговор. Че те кога са имали един стандарт? ...
  —цитат от коментар 39 на Patsis


  В политиката е нормално да има двойни, че и тройни стандарти. Това е част от играта и не виждам нищо лошо - всеки го прави. Преплитането на интересите по естествен начин генерира двойни стандарти. Също както повечето от нас търсят вратички в законите. Аз съм съвестен гражданин и си плащам данъците. Но всеки път, когато попълвам формите, правя всевъзможни галимации за да платя минимум данък, като всичко това е законно. В морален смисъл, това е малко като двоен стандарт - хем добър гражданин, хем да минеш метър. Но, това е нормално и нямам никакъв морален проблем. В политиката, двойните стандарти са ЗАДЪЛЖИТЕЛНА норма. Когато играта се качи на следващо ниво, стават и тройни.

 46. 46 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1016 Весело

  До коментар [#44] от "transvaal":

  Значи са българи! Етка, чу ли бе, талибан?

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 47. 47 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  До коментар [#37] от "Patsis":Пак грък в основата на всичко! хахахах!
  —цитат от коментар 42 на Пипера е много лют


  А бе всички комплексари на тая земя са много, много древни, антички и от тях произлиза всичко.
  Вярно е обаче, че това, което Древна Елада дава на света, надминава по значение всички древни взети заедно - Евклид и аксиоматично-дедуктивния подход дава първата истинска наука (втората е чак при Нютон, 23 века по късно с Класическата Механика).
  Атомизмът е дело на Елините и не само в материалния свят (Демокрит). Атомизмът се простира в духовния свят, където всяка личност е като молекула съставена от архетипове (Олимпийците, героите и пр.)
  Третият важен момент е това, че именно в Елада, великите неща излизат от сферата на религията, профанизират се и по този начин се появяват в секулярното пространство, извън контрола на жреците - Математика, Астрономия, Логика, Реторика, Граматика, Поезия, Театър, които напускат сакралното пространство и влизат в живота на хората и стават достъпни извън религиозните институции. Ето тези три неща, са в основите на Цивилизацията днес и затова, приносът на Елините е в пъти по-значим от постиженията на всички други цивилизации взети заедно - Китай, Индия, Египет и пр. и пр. Елините структурират мисълта и познанието по начин, по който никой друг не го е правил и насоките дадени от тях продължават да бъдат универсално валидни. Ето това е, с което всеки Елин може да се гордее. Останалото е бул-шит, приписват си какви ли не небивалици, които са без особено значение. Защото, като погледнем неща като Държавата и Правото - безспорно Римляните са много етажи над Елините. Ако пък погледнем Завета, Закона - там са Евреите! Всеки има място на тая земя и никой не е нито излишен, нито случаен. Но да приписваш всичко като произлязло от един генератор е чиста глупост.

 48. 48 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3321 Неутрално

  До коментар [#40] от "Patsis":

  " Ето една история за отношението на азерите към арменците - на азърбайджанския офицер Рамил Сафаров. :
  През 2004 година той заклал с брадва арменския военен, с когото бил заедно в Унгария на ученията на НАТО под красивото име "Партньорство в името на мира".
  Отишъл Сафаров в магазина, купил си брадва, изчакал докато арменецът заспи, влязъл в неговата стая и го заклал. Щото бил арменец. За подробности :

  https://zona.media/article/2020/05/26/axe
  Показателна е реакцията на Азърбайджан. Там Сафаров става истински национален герой. Азърбайджанският президент води специални преговори с Унгария и постига екстрадицията на осъдения на доживотен затвор Сафаров.
  След пристигането в родинния Азърбайджан офицерът Сафаров веднага е освободен, повишен до майор и получава парично поощрение.
  Съществува азърбайджански сайт, посветен на Сафаров, където можете да намерите множество цитати и допълнителни свидетелства за високата оценка, която властите и народът са дали на постъпката на Сафаров: http://safarov.org/ . Там има раздел "Писма наблагодарност" и видео "Завръщането на героя" - как Сафаров е бил посрещнат в родината си.

  Яков Тестелец
  "Най забележителното е не че са откупили Сафаров, а че не считат за необходимо да скриват от света тази история или поне да я отричат _сравнете с Турция, отричаща геноцида спрямо арменци, асирийци, гърци, кюрди и тн., сравнете с палестинските ръководители, които се опитват да попречат да бъде заснето всенародното ликуване на 11.9.2001, сравнете с чеченските лидери, които се стараят да се разграничат от дубровка или Беслан). Това значи, че мнението на "полезните идиоти на Запад те за нищо не зачитат"."

  " Нормално " поведение на " правоверен ислямист" според стандартите на тази " мирна" религия ! Така биха постъпили не само в Азербайджан, а също и в Турция, Саудитска Арабия и прочие държави, които си мечтая полумесеца да владее света на " неверниците" !!!

 49. 49 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  До коментар [#44] от "transvaal":Значи са българи! Етка, чу ли бе, талибан?
  —цитат от коментар 46 на Пипера е много лют


  От общ корен са. Даже като народи - Хуните са Тюрки (тия Атиловите хора, иначе заедно с тях е цяла конфедерация, в която има Угри, Германи, предполагам и Славяни).
  Булгарите са също Тюрки (елитът със сигурност), но са много малко - Аспаруховата Орда е 12-15 хиляди души, а на днешната територия на България тогава е имало 1-2 милиона население! Езикът им се запазва в Делиормана, но и там не е ясно каква част са потомци на самите Прабългари (Булгари), защото после идват Кумани (може би най-чистите Тюрки, тия които в Слово о Полке Игореве се наричат Половцы (от Полов - слама, понеже са сламено руси)), после идват Печенеги, Узи и пр. На Балканите, както и в Анатолия, днес живеещите хора (90% от тях) са потомци на населението, което си живее в тия земи от поне 8 хиляди години. Защото нашествениците през хилядолетията са винаги малко на брой добре организирани и въоръжени хора, но -малко на брой.

 50. 50 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До коментар [#33] от "staro-nov dnevnik-ar":

  Съгласен съм. Пък може и санкции да наложат.

 51. 51 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  Един мой вече пускан въпрос под подобна тема:Въпроса с Нагорни Карабах е много интересен, ако се направи сравнение с Косово. Приликите са в това, че и двете тетитории са били със статут на автономни области. И двете територии са били населени компактно с малцинствена група (акбанци в единият случай и арменци в другият). И двете територии по една или друга причина започват въоръжена борба за откъсване от държавите, където се намират. Разликите —косовските акбанци получават пъкната подкрепа на ЕС и САЩ. Арменците май не. Въпроса е —> защо сходни случаи се третират различни?
  —цитат от коментар 8 на DDR


  Лесен е отговора на този въпрос, Косово е в разпадащата се тогава и вече напълно разпаднала се Югославия, докато Нагорни карабах е между Русия и Турция и ЕС и САЩ са силно ограничени в дейтвията си. Турция е член на НАТО ( макар доста странен член, но има своето огромно значение), а не са от правилната страна, Армения е с Русия, която се чуди кого да подкрепи и седи разкрачена и където на власт е джуджи с войнстващи имперски амбиции. Така че ЕС и САЩ не могат да рискуват да запалят един здрав международен конфликт, дето се вика една трета световна.
  Това се видя и в Украйна и Крим, така че ( поне засега) международните хулигани не са озаптени.
  Трябва икономически добре да измършавеят и тогава ами ще си седнат на това, на което се седи.

 52. 52 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4222 Весело

  До коментар [#47] от "transvaal":

  Е, да, ама моите гръцкиговорящи прадеди не са се самоопределяли като "елини", ами като "мелничани" и като "ромеи"!
  Пък мама, като я натискаха българските й познати и сватове да каже каква е, гъркиня или българка, отговаряше: "Аз съм македонка!"

 53. 53 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4222 Неутрално

  До коментар [#49] от "transvaal":

  Къде ги изчислихте 1-2 млн души на днешната територия на България, когато за целия Балкански полуостров към 650 година общоприетата оценка е 3 млн!
  Една четвърт от тях да са живеели в днешна България най-много.

 54. 54 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  До коментар [#48] от "samoedin":

  Абсолютни глупости. Действията на един ненормалник не могат да бъдат приписвани на цял народ. Основна тъпня на мнозина списващи тук е елементарното мислене чрез генерализации. Все едно, като кажеш че си Българин, да те смятат за хакер на кредитни карти - известни сме с това, но не може една шепа мошеници да определят облика на цяла нация. Освен това, имайте пред вид, че Азерите не са никакви ислямисти, те са също толкова далеч от религията, колкото и Българите. И трябва да се има пред вид, че след кланетата, които Арменците устроиха при разпада на СССР, (както и реципрочните от Азерска страна) и в двата народа има свирепи настроения към безконтролно отмъщение, едни първични инстинкти са отключени и от двете страни. Въпросният случай е един такъв индивид, но това не е показател нито за Азери, нито за Турци. Трябва да си бая ниско долу с Ай-Кю, за да генерализираш по този начин.

 55. 55 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3990 Любопитно

  До коментар [#54] от "transvaal":

  Този път принципно си прав. Не може действията на човек или група от хора да се преписват на цял един народ. +++

  Давам пример с ИД, най-голямата част от членовете на тази организация на злото бяха сирийци и иракчани. Това не значи обаче, че всички сирийци и иракчани са злодеи и главорези.

  Апропо, ИД беше смачкана на терен пак от самите иракачани и сирийци. Разбира се помощ получиха и от чужбина, главно САЩ, ЕС, Русия и Иран.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 56. 56 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  До коментар [#47] от "transvaal":Е, да, ама моите гръцкиговорящи прадеди не са се самоопределяли като "елини", ами като "мелничани" и като "ромеи"! Пък мама, като я натискаха българските й познати и сватове да каже каква е, гъркиня или българка, отговаряше: "Аз съм македонка!"
  —цитат от коментар 52 на Patsis


  +++++++++++
  Винаги съм твърдял, че там, на юг от Благоевград, хората са основно РОМЕИ. Не са Гърци, не говорят Гръцки, но даже като видиш имена като Ефросина, Димитрина и пр., като чуваш думи, които останалата България изобщо не знае - Я глей, колко Брави е изкарАл (колко овце е изкарал) или - Ке излизаш ката ден? (всеки ден). В езика, който там се говореше имаше много думи с Гръцки и Латински корени (Романизирано население от късната античност), там и народните песни звучат по-градски, по-цивилизовано. Мелник си е ромейско градче - очевидно е по сградите, че и по старите средновековни зидове, виж кухнята, хората и музиките и много дребни нещица в поведението на хората - ясно е, че са Ромеи. Обаче, в днешно време, всички долу по Петрич и Сандански говорят нормален Български, а по-рано, сякаш като опозиция на спуснатите от властта насоки си говореха на Македонски диалект. Сега, понеже няма насоки, няма натиск, нещата са свободни, тия хора го забравиха Македонския, няма лошо, но езикът носеше улики към едно Романизирано късно-антично минало с примес на Гръцки елементи. Като иде човек в Асеновград и околностите, особено Бачковския Манастир - там очевидно доскоро си е било Ромейска култура, обичаи, поведение и пр. Бачковският Манастир е очевидно Ромейски. Просто човек трябва да се вглежда в детайлите и да не се осланя на казаното от екскурзоводите. Например, ако посетите Арбанаси, завъртете се наоколо извън това, което екскурзоводите описват - ще видите надгробни паметници от 15ти-16ти век изписани на Гръцки - ами естествено - всяка Ромейска принцеса изпращана в Търново е идвала с цяла свита от служители и са си имали квартал за тях и това е продължило векове след падането под Турска власт. Ромейският елемент го е имало значи, даже в Северна България. Тия неща систематически се криеха и деформираха, защото Националаната Държава не търпи различия и изкуствено създава една нация. Това е 19 век и чак до ВСВ (нацизмът е пароксизъм, върховен стадий на Националната Държава). Сега Националната Държава отслабва, естествено, понеже не може да даде на гражданите стандарта и бенефисите, които Супер-държавата, над-националните структури и империи дават. Всеки плюе по ЕС, но ако трябва да се гласува, мнозинството естествено ще гласува в полза на супер-държавата, понеже е хубаво да скочиш в автомобила си и след десетина часа да си във Виена, вместо да има паспорти, визи , мита, проверки, валутни курсове и пр. идиотщини. Късмет е, че живеем във времена на отслабване на националните държави.

 57. 57 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  До коментар [#53] от "Patsis":

  Не знам точно, но важен е порядъкът. Въпросът е, че Прабългарите надали са повече от 5%, при това заедно с Куберовите Българи, които пък се заселват по Вардар. Айде да прибавим Кумани, Печенеги, Узи, по-късно-Османци, надали тоталът ще даде повече от 10%. Останалите говорят език подобен на Славянски, но с неславянска граматика (пълен и непълен член като остатък от аглутинативност, характерна за Тюркските езици, но пак проблем - как тия неща са влезли в езика, ако носителите им са били толкова малобройни?). Мъчно за обяснение.

 58. 58 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4222 Неутрално

  До коментар [#54] от "transvaal":

  Тук не става дума за действията на един индивид - въпросния Сафаров!
  Цялата държавна машина, начело с президента, е задействана за спасяването му. Посрещнат е тържествено - не от един индивид. Превърнал се е в национален герой. Това не са действия на един индивид, а на голямо множество от хора (може би не на всички азери, но и в Хитлерова Германия не всички са били нацисти).

 59. 59 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 448 Неутрално

  [quote#38:"Луд Чиляк"][/quote]

  Нали американците все гледаха чуждия нефт да заграбят? Откога почнаха своя собствен да се чудят на кого да пробутат, кога сменихте опорката? :)

 60. 60 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3375 Неутрално

  До коментар [#8] от "DDR":

  Ти послушай мене.......
  Много от хората тук.....нямат жизнения опит да са живели в Азия...и наблягат най вече от теоретични познания.....
  Кососо е европейска, а Карабах, не европейска територия.....това е причина номер едно.....
  Или погледни картата на Европа......пъстра е като картина нарисувана от разведен художник.....
  И са на път да се появят нови цветове като Каталуня, Тирол, Трансилвания и други.....
  А факта че две световни войни са започнали все от Европа.....е повече от показателен....
  Янките май са прави, че са го окопирали европейския континент...

  Bukalemun
 61. 61 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7406 Неутрално

  Това, което се случва ,е недопустимо в двадесет и първи век.

 62. 62 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4222 Весело

  До коментар [#57] от "transvaal":

  Трансвалчо, задпоставният член не е характерен само за българо-македонските говори, но за всички езици в Балканския езиков съюз, без гръцки и ромски - румънски, армънски, мегленорумънски, гегийски и тоскийски албански. Никакъв остатък от аглутинативност не е той, ако търсите аглутинативност на Балканите, търсете я в ромски, където едни и същи окончания се прибавят едно след друго към основата - най-напред окончанието за винителен падеж, след него окончанието за настоящия.
  Впрочем, задпоставен член има в шведски, а под влиянието на шведски, може би, или поради друга причина и в новгородско-псковските руски говори - целовек-от, жена-та, дитя-то, люди-ти. А до Новгород и Псков и татарите не са стигнали!

 63. 63 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4222 Весело

  До коментар [#57] от "transvaal":

  В останалото съм съгласен с Вас - генетичното наследство на прабългарите и другите дошли след тях степни народи при съвременните българи е малко. Впрочем, я погледнете снимката на Ивайло Найденов, декана на Богословския факултет на СУ - при него това наследство е добре видно!

 64. 64 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4222 Неутрално

  До коментар [#56] от "transvaal":

  Е, колко да се криеха -проф. Щерьо Щерьонов издаде в три тома "Гърците в България" и посочва колко са били гърците, вкл. елинизираното и ромеизираното население по нашите земи през 19-ти век.
  А Арбанаси, както посочва и името му, първоначално е албанско селище и като такова е описано от пътешествениците ("въоръжени войнствени албанци на коне") . Друг е въпросът, че населението на Южна Албания дори до 19-ти век е многоезично - в едно и също семейство се е говорило и гръцки, и славянски, и албански и армънски. Което дава и отговора на Вашия въпрос как така се е наложил определителният член във всички тези езици. Но езикът на културата, църквата и на търговията е бил гръцкият - затова и надписите на иконите са на гръцки.

 65. 65 Профил на ST0RMBRINGER
  ST0RMBRINGER
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Историята около спорната област Нагорни Карабах е аналогична с анексирането на Крим. Армения, с Русия зад гърба, е брутален агресор в този конфликт, а азерите, които наброяваха 30 - 40% от населението на областта, бяха подложени на жестоко етническо прчистване в последните 30 години.

  Макар и да е международно призната за неотделима част от територията на Азербайджан, през 1991 г. областта Нагорни Карабах обявява независимост и е фактически анексирана от арменски войски. А Русия, в ролята на "миротворец", открито застава на страната на Армения, в замяна на постоянно и значително военно присъствие на територията и. Оттогава досега, чрез подобни провокации, окупираните от арменската армия територии, (представяща се на терен за "Арменски сили за съпротива на Н. Карабах"), непрекъснато се увеличават и заемат абсолютно безспорни азерски земи, чак до границата с Иран. Арменците започват офанзива, превземат определен периметър и Русия се намесва, пак като "миротворец" но винаги с определен афинитет към Армения. И обичайно чрез заплахи и всякакви други средства принуждаваше Азербайджан да не предприема контраофанзива и да приеме статуквото.

  От десетина години, обаче, Азербайджан се откъсна от московската орбита и развива тясно сътрудничество с Турция, включително модернизира и превъоръжи армията си по турски, тоест натовски образец.

  През това лято арменците започнаха поредната си агресивна провокация. Тя беше инспирирана от Москва, нуждаеща се от конфликта в региона, тъй като азерският газ вече стигна до границата на Европа и става заплаха за монопола на "Газпром". Само че този път арменците удариха на камък. Тяхната атака срещна решителен отпор от модернизираната и превъзхождаща ги азерска армия. И арменските власти почнаха да оревават орталъка. Русия, естествено, като видя, че става напечено, и се отдръпна. А и Турция застана решително на страната на Азербайджан, тъй като е обвързана с договор за военна помощ, а и общата политика на двете страни е "две държави - един народ".

  Така че може в скоро време да станем свидетели на края на едно незаконно анексиране. Което може да отключи края и на друго, по-скорошно...

 66. 66 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3375 Любопитно

  До коментар [#56] от "transvaal":

  Винаги съм твърдял, че там, на юг от Благоевград, хората са основно РОМЕИ. Не са Гърци, не говорят Гръцки
  ========
  И да говорят.....не е много важно.....защото гръцки етнос няма.....
  Създаването на така наречената държава 'гърция'.....се базира на една единствена предпоставка......да дава отпор на "постоянно прииждащите малоазийски варварски племена".....
  Това е държава проект на Великите сили.....
  Затова не случайно, повече от половината територия на тази държава....е подарена посредством 'този или онзи' договор.....
  Точно поради тази причина ЕДИНСТВЕНО Гърция не се наема да седне на масата за преговори.....и да ревизира Лозанския договор......
  Идеята на Ердоан не се харесва на гърците поради една проста причина.....
  А именно.....да седнат само заинтересованите страни и сами да си решат проблема.....докато Гърция иска да участват и други държави

  Bukalemun
 67. 67 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3321 Неутрално

  До коментар [#54] от "transvaal":

  "Абсолютни глупости. Действията на един ненормалник не могат да бъдат приписвани на цял народ. Основна тъпня на мнозина списващи тук е елементарното мислене чрез генерализации. Все едно, като кажеш че си Българин, да те смятат за хакер на кредитни карти - известни сме с това, но не може една шепа мошеници да определят облика на цяла нация. Освен това, имайте пред вид, че Азерите не са никакви ислямисти, те са също толкова далеч от религията, колкото и Българите. И трябва да се има пред вид, че след кланетата, които Арменците устроиха при разпада на СССР, (както и реципрочните от Азерска страна) и в двата народа има свирепи настроения към безконтролно отмъщение, едни първични инстинкти са отключени и от двете страни. Въпросният случай е един такъв индивид, но това не е показател нито за Азери, нито за Турци. Трябва да си бая ниско долу с Ай-Кю, за да генерализираш по този начин."

  Глупости ? Голяма част от света единодушно осъжда арменския геноцид на 1, 5 милиона изклани арменци ! Кой го е направил това ? Не са ли същите тези, които са клали чрез башибозука си и българи в Батак, например ? В СА примерите са безкрайно много, всъщност от СА започна и явлението ислямска държава ! Глупаци са тези, които си мислят, че исляма е миролюбива религия......

 68. 68 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3321 Неутрално

  До коментар [#49] от "transvaal":

  " От общ корен са. Даже като народи - Хуните са Тюрки (тия Атиловите хора, иначе заедно с тях е цяла конфедерация, в която има Угри, Германи, предполагам и Славяни).
  Булгарите са също Тюрки (елитът със сигурност), но са много малко - Аспаруховата Орда е 12-15 хиляди души, а на днешната територия на България тогава е имало 1-2 милиона население! Езикът им се запазва в Делиормана, но и там не е ясно каква част са потомци на самите Прабългари (Булгари), защото после идват Кумани (може би най-чистите Тюрки, тия които в Слово о Полке Игореве се наричат Половцы (от Полов - слама, понеже са сламено руси)), после идват Печенеги, Узи и пр. На Балканите, както и в Анатолия, днес живеещите хора (90% от тях) са потомци на населението, което си живее в тия земи от поне 8 хиляди години. Защото нашествениците през хилядолетията са винаги малко на брой добре организирани и въоръжени хора, но -малко на брой."


  Тюрксият произход на " елита" на българите е теория, която никога не е могла да се наложи, поради простата причина, че има ДНК анализи, които категорично я опровергават ! Ние сме наследници на най - многобройният народ, живял по тези земи в древността - траките :

  Нас ни интересува точно историята, по-точно историята на тези носители на R1a1, които са се смесили с носителите на R1b, EV-13, I2 и J2 на Балканите преди около 10 000 години. От тази амалгама се е получило нещо уникално – народът, който пръв ще види искрата на знанието – нашите деди наричани с името траки.

  Поради това, че на Балканите са се смесили в незапомнени времена поне пет различни групи, се е родил народ с невероятно генетично богатство, което е донесло както крепко здраве, така и многобройни дарби.

  На наша територия няма генетични анклави, дори планините не са бариера. Това може да се обясни по един единствен начин – ние сме един от най-древните народи, може да се каже дори най-древния защото се искат хиляди години съжителство на различни групи, за да могат техните гени да се разпространят хомогенно на територията на страната ни.

  Няма смесване дошли от Припятските блата хора с азиатски номади през прословутата 681 година. Няма изчезване на траки, промяната е само в имената на дедите ни, а това е един съвсем естествен процес. Завесата укриваща истината падна и е време да отпаднат и съмненията относно произхода ни, а с това и нашето делене.

  Независимо дали сме руси, кестеняви, чернокоси, или рижи, ние сме потомци на едни и същи хора. Съвсем несправедливо предците ни бяха изкарвани войнолюбиви и разкъсвани от конфликти. Напротив, сред латини, гърци, келти и германи е имало в пъти повече деления и кръвопролития, но за това се мълчи. Мълчи се и за свидетелството на Демостен, че траките нямат обичай да се убиват един друг. Това се доказва от благородното поведение на цар Ситалк, а и от това на дошлия след него Котис I.

  Враждите между дедите ни са били много по-малко отколкото при другите народи, а любовта и поддръжката на предците ни един към друг доста по-големи. За жалост ние бяхме залети от чуждата пропаганда, която внушаваше хитри лъжи, но ето нито траките се оказаха варвари и чужди на нас, нито пък разкъсвани от конфликти. Не случайно казват, че перото е по-силно от меча. Победиш ли съзнанието на хората, няма защо да мериш сили на бойното поле.

  Дедите ни загубиха много битки с коварните противници, но спечелиха войната. Въпреки страшните опити да бъдем асимилирани и унищожени, ние се запазихме.

  http://sparotok.blogspot.com/2015/07/blog-post_30.html

  Истината не винаги е приятна, но няма алтернатива !

 69. 69 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3375 Весело

  До коментар [#67] от "samoedin":

  Глупаци са тези, които си мислят, че исляма е миролюбива религия......
  ======
  А умници са тези които са убедени, че събарянето на двете кули.....е случаен терористичен акт.....

  Bukalemun
 70. 70 Профил на tomyd
  tomyd
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#2] от "eti mehter":


  Историята около спорната област Нагорни Карабах е аналогична с анексирането на Крим. Армения, с Русия зад гърба, е брутален агресор в този конфликт, а азерите, които наброяваха 30 - 40% от населението на областта, бяха подложени на жестоко етническо прчистване в последните 30 години.Макар и да е международно призната за неотделима част от територията на Азербайджан, през 1991 г. областта Нагорни Карабах обявява независимост и е фактически анексирана от арменски войски. А Русия, в ролята на "миротворец", открито застава на страната на Армения, в замяна на постоянно и значително военно присъствие на територията и. Оттогава досега, чрез подобни провокации, окупираните от арменската армия територии, (представяща се на терен за "Арменски сили за съпротива на Н. Карабах"), непрекъснато се увеличават и заемат абсолютно безспорни азерски земи, чак до границата с Иран. Арменците започват офанзива, превземат определен периметър и Русия се намесва, пак като "миротворец" но винаги с определен афинитет към Армения. И обичайно чрез заплахи и всякакви други средства принуждаваше Азербайджан да не предприема контраофанзива и да приеме статуквото. От десетина години, обаче, Азербайджан се откъсна от московската орбита и развива тясно сътрудничество с Турция, включително модернизира и превъоръжи армията си по турски, тоест натовски образец. През това лято арменците започнаха поредната си агресивна провокация. Тя беше инспирирана от Москва, нуждаеща се от конфликта в региона, тъй като азерският газ вече стигна до границата на Европа и става заплаха за монопола на "Газпром". Само че този път арменците удариха на камък. Тяхната атака срещна решителен отпор от модернизираната и превъзхождаща ги азерска армия. И арменските власти почнаха да оревават орталъка. Русия, естествено, като видя, че става напечено, и се отдръпна. А и Турция застана решително на страната на Азербайджан, тъй като е обвързана с договор за военна помощ, а и общата политика на двете страни е "две държави - един народ". Така че може в скоро време да станем свидетели на края на едно незаконно анексиране. Което може да отключи края и на друго, по-скорошно...
  —цитат от коментар 65 на Stormbringer


  +1

 71. 71 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  ....Янките май са прави, че са го окопирали европейския континент...
  —цитат от коментар 60 на eti mehter


  Съвсем правилно са го окупирали - на два пъти, в две световни войни прекосяват Атлантика да оправят Европейските бакии. Още в края на ПСВ, Президент Уилсон им казва на Европейците, че тия договори като Версай са рецепта за ВСВ, което и става, но тогава т.нар. Велики Сили са се имали за голяма работа и не са сметнали за нужно да слушат мнението на Америка. Докато тече ВСВ, още през 1944, Америка им казва и на Британия, и на Франция, че щом свърши войната, ще трябва да демонтират Колониалната Система (за да има единен световен пазар (Америка е главният виновник за демонтажа на системата, при това, Британия не е имала намерение да държи колониите до безкрай, понеже на държавата са започнали да струват повече от приходите и са смятали да преминат към автономии към 2000 година (образование и инфраструктура на достатъчни нива) и след това за 30-40 години преход към независимост, което щеше да е добре и да предотврати мизерията в 3-тия свят) и още - тогава Америка основава Световната Банка (с оглед развитие в цял свят след ВСВ), както и се полагат основи на ООН. Всичко това, комбинирано със следвоенните ограничения върху Германия и Япония във военно отношение, но заедно с това - пълна подкрепа за икономиката (генерал Мак Артур е 8 години губернатор на Япония с главна задача да провежда такива мерки, че Япония да стане 2-рата икономическа сила след Щатите, което и става и беше така допреди 10 години, когато Китай изпревари Япония). Затова казвам, че редът в света е до голяма степен благодарение на Щатите със серия от политики, които имат за цел предотвратяване на друга световна война и голям икономически скок в цял свят (единен световен пазар, разбирай с началник Щатите, огромни печалби и бурно развитие). Все пак, вече 75 години тая система работи добре. Въпреки многото размирни райони по света, без Америка щеше да е пълна кочина. Та, Американският ред може да е много калпав, но по-добра опция няма. Поне в Европа има ред, мир и просперитет, които в голяма степен се дължат на Щатите (те именно финансират организациите от които в края на 40-те започва Евро-интеграцията като Общ Пазар, после - ЕС. Цялата стратегия на това нещо се движи от невидимата ръка на Щатите (в ония години). Базите в Германия, Италия, при вас и в други страни осигуряват това равновесие заедно с цялата система на НАТО. Американското влияние освен в Европа е много благотворно в Япония, Южна Кореа, Тайван и в изтеклите 30 години в Китай - там, където работят с Американците има невиждан прогрес. Южна Кореа от незначителна селска бедна страна сега е гигант отвсякъде, въпреки малкия размер и малкото население. Кораби, самолети, Самсунг, Хюндай, ЛГ и страхотна военна индустрия са резултат на плътна кооперация със Щатите. А бе, две неща са важни за просперитета - да имаш акъл и да имаш богати приятели, за да станеш и ти като тях.

 72. 72 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  До коментар [#66] от "eti mehter":

  Гледай сега, Гърция се създава 1821, когато никакви Малоазийски племена не прииждат отникъде. На основата на хората, говорещи Гръцки език и идентифициращи се като Гърци (Елини). А тях ги има по всички крайбрежия. Още в античността, те живеят на брега. например, през 5-6ти век, населението на Пелопонес е било предимно Славяно-езично, ОБАЧЕ във вътрешността. Бреговете са Гръцки. Също като Солун - много Българи смятат, че някога бил Български, ами истината е, че никога не е бил Български. Иначе във вътрешността са били предимно Българи, но самите крайбрежни градове са Гръцки. Гърци са жителите на Созопол, Ахтопол, Василико (сега му викат Царево, беше Мичурин през соца) и тия хора са там поне от 2500 години. Така че, не е изкуствено образувание. Разбира се, грешно е да се смята, че Гърция е продължение на Византия. Продължението на Византия, много пъти съм го писал - сте вие, това е друга тема. При създаването на Гърция, Гърците преди това взимат два големи заема от Британски банки и правят революция. Британия тогава изпраща кораби, за не отекат парите в канала - новата държава изплаща тия пари с десетилетия и фалира няколко пъти. Доколкото знам, това е единствената конфронтация между Османия и Британия, като изключим ПСВ. Вие имате едни Капитулации, подписани от Султана и от Кралица Елизабет 1-ва (която слага началото на Бритиш империята), които са в сила за вечени времена и са били в сила даже през ПСВ. Имате специални отношения.

 73. 73 Профил на Ogyges
  Ogyges
  Рейтинг: 387 Неутрално

  До коментар [#72] от "transvaal":

  Трани, че си чел, чел си - но си клан, клан, недоклан, т.е. не си доразбрал. Разбира се веднага ще добавя, че много фактори са повлияли израстването на трани личността ти и един от тях е чувството за непогрешимост. Това като шега, та дори и груба!
  Сега по същество, и да добавя, че никога не вярвам "а priori" на уикипедия , ако не проверя и от други източници достоверността на написаното.
  Все пак ти поствам един линк там заради сбитостта на информацията, а и езикът би трябвало да го владееш - според камуфлажа ти, така излиза. Затова на, чети и обърни внимание на "Identity" и поне няколко пасажа надолу.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Byzantine_Greeks
  Всичко това заради турската пропаганда през последните 20-30 години, че видите ли, те били новите ромеи и продължители на "Византия". И да добавя - неологизма "Византия" винаги в кавички!.
  Не ми отговаряй, няма да водя полемики с теб, не ме интересуваш, правя го по-скоро заради другите четящи и коментиращи потребители!

  Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω
 74. 74 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  До коментар [#8] от "DDR":

  Че кога са се третирали еднозначно? Решението е на база кой е наш, или какви природни ресурси има, за да му бъдат пооткраднати!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 75. 75 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4222 Неутрално

  До коментар [#68] от "samoedin":

  На наша територия няма генетични анклави, дори планините не са бариера.

  Приятелю, вместо да четете писанията на Спароток, погледнете картите в антропологичните изследвания - Ватев, Антропология на българите, 1939, Попов, Марков, Антропология на българския народ, 1959 - тези са най-достъпните. Само слепец не би забелязал пъстротата на антропологичната карта на България и рязката бариера, която представлява Стара планина между брахикефалното население на север от нея и мезо-долихокефалното население южно от нея. Тази бариера се нарушава само на двеместа - на тесен участък по Черноморието и в района на Ботевград, откъдето брахикефални популации се разпростират в източната част на днешната Софийска област до Рила. Странно е, но границата между княжество България и Източна Румелия освен в долината на Струма и в споменатия пробив по Черноморието е и антропологическа граница!
  Това, че в последствие на задължителната при социализма теза за еднородната антропологически българска нация тези факти не се коментираха докато не измряха или изпаднаха в деменция старите "светила" на българската антропология, е друг въпрос.
  http://www.iempam.bas.bg/journals/acta/acta23/93-101.pdf
  http://www.iempam.bas.bg/journals/acta/acta26b/94-101.pdf

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK