Невидимият случай на един бит, арестуван и окован протестиращ

Арестът на Димитър Педев на Орлов мост, заснет от фотографа Айван Стоянов, ASVision.

© Айван Стоянов, ASVision

Арестът на Димитър Педев на Орлов мост, заснет от фотографа Айван Стоянов, ASVision.Текстът е препубликуван от "Свободна Европа".


Вече трети месец нито адвокатите, нито семейството на пострадал в първите дни на антиправителствените протести имат известие за движение по неговите жалби за нанесения му побой. В нощта на 10 срещу 11 юли той губи съзнание, а след това се оказва окован за легло в болнична стая от надзиратели към Министерството на правосъдието.


Три месеца по-късно случаят изглежда невидим за замесените институции - Министерството на вътрешните работи (МВР) и Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) към Министерството на правосъдието. Въпреки подадените жалби, прокуратурата също не дава знак да забелязва случая.
Така инцидентът, изглежда, остава без никакви последствия. Все още не е известно какво показва и дали изобщо има вътрешна проверка в МВР за нанесения побой над младия мъж. Също толкова неизвестно е дали има движение и по случая с надзирателите, които след това са го пазили в болницата и са го оковали за леглото с белезници въпреки тежкото му здравословно състояние.


"Та той не можеше да се движи"


Става дума за случая на Димитър Педев, който се оказва арестуван на Орлов мост в София на 10 юли тази година - вторият ден на демонстрациите с искане за оставката на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.


Срещу Педев беше повдигнато обвинение в хулиганство, защото от МВР твърдят, че е провокирал униформените. След ареста си той е отведен в Първ РПУ в София с 24-часова мярка за задържане. Впоследствие, преди да се наложи настаняване в болница, с прокурорско постановление мярката е изменена на 72 часа.


След нанесен побой по време на задържането му и малко след него Педев губи съзнание и се налага от ареста да бъде закаран в МБАЛ "Пирогов", където е приет с множество травми - мозъчно сътресение, хематом и наранявания по тялото. Тъй като е задържан с прокурорско постановление, Педев трябва да бъде охраняван в болничната си стая от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) към Министерството на правосъдието.


Въпреки тежкото му физическо състояние надзирателите го оковават за болничното легло. "Та той не можеше да се движи, но те му бяха сложили белезници на краката. За да е съвсем сигурно, че момче, което хем не може да ходи, хем е оковано, няма да избяга, го пазеха и двама униформени", разказа малко след случая пред "Свободна Европа" майка му - Юлия Педева. Семейството е решило тя да говори с медиите.


В края на юли адвокатът на Димитър Педев, Диана Драгиева, подготвя жалба и я завежда в прокуратурата. В документите се предоставят доказателства, че Педев е бит от органите на реда, а впоследствие и окован на кушетката в "Пирогов".


Тогава от Министерството на правосъдието потвърдиха, че въпреки травмите от побоя, мъжът е бил "фиксиран с белезници".


"Съгласно изготвената инструкция и имайки предвид данните от прокурорското постановление за задържане относно състоянието на охраняваното лице, а именно, че същият по време на задържането е проявил вербална и физическа агресия срещу служителите от МВР, както и преценката на моментното общо състояние, е преценено, че спрямо него е нужно ползването на помощни средства белезници, като задържаното лице е фиксирано временно за болничното легло", пише в документа, предоставен от Министерството на правосъдието.


"Напрегнатос и опаснос от бягство"


Седмици по-късно обаче от ГДИН предоставят на адвокатката на Педев документи, които показват различна картина.


"Това, което се установява, е, че оковаването с белезници е направено без оценка на състоянието му. Всъщност, той е бил прикован за леглото за удобство на охраняващите го служители, които вместо да го пазят, да стоят на поста си, са предпочели да му поставят белезници под претекст, че прозорецът не е обезопасен (каквато и да означава това) и че лицето е видимо напрегнато", каза адвокат Диана Драгиева.


Според документите, с които "Свободна Европа" разполага, дадените обяснения от охранителите от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" са в посока, че Педев "може да избяга".


Според докладна записка от инспектор Кристиян Костов, подадена до неговите началници и предоставена на защитата на Педев, причината за белезниците е, че на прозореца на третия етаж в "Пирогов" няма решетки.


Невидимият случай на един бит, арестуван и окован протестиращ


"Задържаното лице беше с поставени белезници () поради факта, че прозореца не бе обезопасен с решетки. И поради видимата напрегнатос на задържаното лице и прецених, че има опаснос за опит за бягство" (запазени са оригиналните правопис и пунктуация - бел. ред.), пише Костов.


След проверка на изнесения охранителен пост в "Пирогов" от друга докладна записка става ясно, че двамата надзиратели, охраняващи Педев, са докладвали на висшестоящ, че той е фиксиран за кушетката, защото се опасяват от опит за бягство.


Майката на Педев каза пред "Свободна Европа", че синът й не просто не е имал намерения за бягство, а дори се е движил трудно като следствие на нараняванията и комоциото си. "Подобен сценарий беше невъзможен", коментира тя.


"Употребата на помощните средства трябва да се преустанови веднага след като нуждата от тях е отпаднала. От тези документи не виждаме да е имало нужда да се използват и следователно няма как да се установи кога тя е отпаднала", напомни от своя страна адвокатката на семейството. Тя обясни още, че всички несъответствия са в прокуратурата от месеци. "Ние сме сезирали прокуратурата още тогава", каза Дргаиева.


Потърсени за коментар, от Софийската районна прокуратура обявиха, че проверят за какво става дума. До редакционното приключване на текста говорителят на СРП не отговори на въпросите.


Проверката на МВР е пропуснала случая


Случаят на Димитър Педев не е попаднал в обсега на проверката, която МВР образува след насилието над демонстранти в началото на протестите.


Тя се наложи след като на 10 юли 2020 г. под колоните на Министерския съвет в София бяха бити студентът Евгени Марчев и още няколко души. Видео, разпространено в социалните мрежи, показа как полицаи влачат, бият и ритат протестиращи в късните часове на деня. По-късно Марчев свидетелства пред медиите, че не е ставало дума само за побой, но и за гаврене в ареста.


Тогава Юлия Педева разказа за тежкото състояние на сина си Димитър и отношението на надзирателите от ареста към него в болницата. Студентът Марчев потвърди думите й.


В края на юли МВР съобщи за резултата от своя вътрешна проверка - че четирима полицаи са упражнили насилие над протестиращи и ще бъдат наказани.


В интервю за бТВ новият тогава вътрешен министър Христо Терзийски каза, че никой от потърпевшите не е поискал да свидетелства пред комисията и МВР се е самосезирало от сигнали в медиите, както и от видеоклиповете.


Педеви и тяхната адвокатка твърдят, че това не отговаря на истината. "Аз лично придружих Димитър до СДВР, те ни увериха, че тече проверка и след неговите писмени обяснения ще изискат всички видео записи от Орлов мост, включително и от патрулните автомобили, ако са били с камери", каза Драгиева.


Тя допълни, че в МВР са ги уверили, че по случая ще се работи възможно най-бързо. Такъв беше и публичният ангажимент на ведомството.


"По случая излезе една проверка, но се оказа, че тя не засяга казуса на Димитър, а само побоят над протестиращи под колоните на Министерския съвет. Защо не се прави нищо по другия случай не е ясно, но ние не сме уведомени за развитие. Знаем, че минаха повече от два месеца, а имаше ангажимент за бързина", допълни юристката.


Полицаи бият арестанти под колоните на Министерския съвет

© стоп кадър видео Иво Божков

Полицаи бият арестанти под колоните на Министерския съвет


Потърсени за коментар, от пресцентъра на МВР потвърдиха, че наказаните служители на реда са за проявите им в района на Министерския съвет. "Какво става с друга проверка - ще проверим и когато има информация ще ви съобщим", отговориха оттам. До редакционното приключване на текста това не се случи.


"Не се случва абсолютно нищо - виждате и сами", каза пред "Свободна Европа" Юлия Педева. "От СДВР разпоредиха вътрешна проверка, и то след като аз говорих по телевизията. Бяха оставени да си свършат работата без обществен натиск и виждате - абсолютно нищо. Това е резултатът", каза тя.


Педева допълни, че ако нещо може да се смята за "развитие" по случая на сина й, то това е, че преди седмица е бил извикан в Първо РПУ, за да му вземат отпечатъци и да му направят снимки. Това не е било извършено в деня на ареста му през юли.


"Адвокатите казват, че това е възможно да се случи почти три месеца след арест. Само че аз си мисля колко ли е бил зле той, за да не са успели да го снимат и да му вземат отпечатъци при ареста", каза тя.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (94)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Бай Ганьо
  Бай Ганьо
  Рейтинг: 325 Неутрално

  Да, долни мутри и милицонери ни съсипват.

 2. 2 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3471 Неутрално

  Напрегнатос, опаснос, негръмотнос, нивежесво, прустутия ... ГЕРБ...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5802 Весело

  До коментар [#2] от "Norman Granz":

  Ако става въпрос за правопис, това не е е патент на една политическа сила. И прогресивният Дневник, заедно с посветените коментиращи сме в кюпа.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 5. 5 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Това ли е социалната норма на поведение, която смятат за нормална - да пребиеш човек, защото те е обидил?!

 6. 6 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1105 Весело

  Ама моля ви се, полицейско насилие в България няма! В обществото има само усещане за полицейско насилие. По документи!

 7. 7 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  Да, отново мирише на осъдителна присъда, която ние всички ще плащаме. Милицията има нужда от реподбор на кадрите. ЦЕЛИЯ ЛИЧЕН СЪСТАВ.

 8. 8 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1158 Любопитно

  Въпросният Педев, медицинско извадил ли си е? И ако си е извадил, защо не съди полицията, а текат тук реки от сълзи и сополи за него? Същият въпрос, с два пъти по-голяма сила важи и за обратния вариант – ако не си е извадил медицинско, защо не го е направил? Не е имало кой да му каже? Лекарите в Пирогов са отказали? Полицаите не са им дали достъп до него? Защо, в края на краищата? Някой ще даде ли обяснения по въпроса?

 9. 9 Профил на Vacho
  Vacho
  Рейтинг: 8 Гневно

  Лесно може да се разберат имената на полицаите, които са проявили агресия, като се проследят тези, които са били наградени и са получили бонуси.

 10. 10 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  Полинка,в бързината е пропуснала да ни информира,в какво точно се е изразявала тази "вербална и ФИЗИЧЕСКА АГРЕСИЯ",заради която е арестуван.

 11. 11 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  Само за сведение, на дежурните гербаджии, това дело вече България го е загубила преди да е започнало в ЕСПЧ. Държан вързан, без да има нужда. Там просот ще се изсмеят на доводите на минцифайките. После "случайно" пропуснали да проверят случая.

 12. 12 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  Може да е "невидим" случая за МВР защото са го били не полицията, а онея келеши от Делта Гард примерно...

  Обичам да грухтя и плюскам.
 13. 13 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#2] от "Norman Granz":

  Когато дойдат ДБ, ще има само граматически издържани документи. Особено, ако минават за редакторска намеса под зоркото око на ген.Атанасов, ноторно известен с познанията си в тази сфера.

 14. 14 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  Въпросният Педев, медицинско извадил ли си е? И ако си е извадил, защо не съди полицията, а текат тук реки от сълзи и сополи за него? Същият въпрос, с два пъти по-голяма сила важи и за обратния вариант – ако не си е извадил медицинско, защо не го е направил? Не е имало кой да му каже? Лекарите в Пирогов са отказали? Полицаите не са им дали достъп до него? Защо, в края на краищата? Някой ще даде ли обяснения по въпроса?
  —цитат от коментар 8 на Santos


  Не се притеснявай, не само ще съди но ще ни и осъди. Въпроса е на колко? Обаче полза за общестовто никаква, защото той ще осъди МВР, а не минцифайките пряко отговорни за това. И няма да прозитече нищо.

 15. 15 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  До коментар [#3] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Съжалявам за вас, но ако вие смятате, че сте "в кюпа" – аз не съм!

 16. 16 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Не пишат ама бият.

  Така са ги обучили.

  И бацето е учил нещо такова. Нищо, че е доктор.
  С една прочетена книга комунистите го направиха доктор.
  Сега му сърбат попарата.

 17. 17 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  Да, отново мирише на осъдителна присъда, която ние всички ще плащаме. Милицията има нужда от реподбор на кадрите. ЦЕЛИЯ ЛИЧЕН СЪСТАВ.
  —цитат от коментар 7 на Doge


  Не се ли вземате много насериозно?Отначало искате един бюлюк оставки,които никога няма да получите.После се каните да подмените кадрите на :прокуратура,ДАНС,полиция...Ще ви стигнат ли силиците?

 18. 18 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  До коментар [#17] от "uvtest":

  Когато един зъб е толкова гнил, че вече с пилене и пломба не може да се оправи, трябва да се извади. А дали е гнил, говорят парите , които плащаме по осъдителни присъди. И имай предвид, че българските съдии дават доста ниски обезщетения , обаче им препоръчват да отсъждат така, защото ако те не осъдят, жертвите отиват в ЕСПЧ, атам осъждат за доста повече.

 19. 19 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 986 Неутрално

  *И поради видимата напрегнатос ! на задържаното лице и прецених, че има опаснос! за опит за бягство" - милицията в документалния и блясък.
  А прокуратурата е заета да разследва и запорира сладолед.

 20. 20 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  До коментар [#18] от "Doge":
  Тва ясно.Въпросът беше,кой ще е зъболекарят,дето ще вади гнилия зъб.

 21. 21 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  До коментар [#18] от "Doge":Тва ясно.Въпросът беше,кой ще е зъболекарят,дето ще вади гнилия зъб.
  —цитат от коментар 20 на uvtest


  Добре, поне признаваш, че има проблем. Призанването на проблема е първа стъпка в решаването му.

 22. 22 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1158 Любопитно

  До коментар [#14] от "Doge":

  Ами щом ще осъди МВР, за какво е целият този рев, а? Ами ще ги осъди, ще си вземе парите, а МВР ще можете да го разигравате като панаирджийска мечка месеци наред как са ги осъдили, да ги плюете, да им се подигравате и каквото там още се сетите! Защо реши, че няма да произтече нищо? Един министър вече го смениха, ако не си забравил, и то наскоро! Сегашният, ако иска да поседи още малко министър, дали няма да си помисли какво ще се случи, ако някой пак осъди МВР? Какво пречи да се изчака Педев да осъди министерството, а не да се плаче тук за „нероден Петко“?

 23. 23 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3471 Неутрално

  До коментар [#19] от "Лелка":

  “А прокуратурата е заета да разследва и запорира сладолед.“

  И близалки в детски център Биберон.

  Близалката - заплаха за националната сигурност.

  За разлика от негръмотнуста, която я крепи. ☠️

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 24. 24 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  До коментар [#7] от "Doge":

  А след подбора – нужни са маса дисциплинарни уволнения, на непригодните. За уволнените – забрана за постъпване в частни охранителни фирми, както и отнемане правото да носят огнестрелно оръжие. Защото в противен случай те ще се влеят в личния състав на "охранителни" фирми като "Делта гард". Нека си намерят работа на други места. Строителството например има нужда от общи работници, с около 40-50 лв. надница.
  Между другото, наскоро си направих труда, една вечер, движейки се край застаналите в плътна редица жандармеристи пред Народното събрание, да огледам лицата им. Взирах се във всеки от тях. Предполагам, че повечето бяха докарани от провинцията в София, командировани. Видях редица от (извинявам се за израза, но за съжаление това е истината) тъпи физиономии. Лица, които не изразяват нищо друго освен отегчение, мързел и безучатност. В очите – нито искрица интелигентност, празни погледи, като на роботи. А ние очакваме тези хора да ни пазят. Така че не се учудвам на "правописа" в доклада. Не съм психолог, не претендирам, че мога да разчета всичко по изражението на хорските лица, но това видях.

 25. 25 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  До коментар [#21] от "Doge":

  Аз не знам някой,някъде да е твърдял,че всичко в правоприлагащите органи /полиция,прокуратура,съд/,е цветя и рози.И все пак не каза,кой зъболекар ще вади зъба.

 26. 26 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  До коментар [#14] от "Doge":Ами щом ще осъди МВР, за какво е целият този рев, а? Ами ще ги осъди, ще си вземе парите, а МВР ще можете да го разигравате като панаирджийска мечка месеци наред как са ги осъдили, да ги плюете, да им се подигравате и каквото там още се сетите! Защо реши, че няма да произтече нищо? Един министър вече го смениха, ако не си забравил, и то наскоро! Сегашният, ако иска да поседи още малко министър, дали няма да си помисли какво ще се случи, ако някой пак осъди МВР? Какво пречи да се изчака Педев да осъди министерството, а не да се плаче тук за „нероден Петко“?
  —цитат от коментар 22 на Santos


  Ами не е работата да бъде осъдено министерството. работата е министерството да си върши работата, и да не бива съдено и осъждано. Ако аз те осъждам непрекъснато, какво ще направиш, ще си кажеш голяма работа или ще промениш поведението си. Искаме МВР да стане това , което трябва да е, да служи на обществото, а не да бие и малтретира хората. Толкова е елементтарно. Ако и това не ти е ясно, мисля че трябва да преосмислиш ценностната си система.

 27. 27 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  Тези милиционери следва да седят до циганите в някое вечерно училище за една учебна година. И после да вземат матура (не по бой на оковани лица). Кадрите на герберастката милиция са плачевни и в пряк и в преносен смисъл ...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 28. 28 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  До коментар [#25] от "uvtest":

  Единствения, който може да реш да бъде изваден зъба е собственика на зъба. А зъболекарят ще бъде, който собственика избере.

 29. 29 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  До коментар [#28] от "Doge":

  Собственикът вече 10 години избира и все има някои недоволни от избора му.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3471 Неутрално

  До коментар [#26] от "Doge":

  Ние че ви млатим, па вие си ни съдете...

  Акъл - море, глава - шамандура. ☠️

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 32. 32 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  До коментар [#3] от "Незнайко в Слънчевия град":

  В кюпа сте вие милиционерите , воглаве с най-изявеният по НЕГРАМОТНОС бай Х

 33. 33 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  А след подбора – нужни са маса дисциплинарни уволнения, на непригодните. За уволнените – забрана за постъпване в частни охранителни фирми, както и отнемане правото да носят огнестрелно оръжие. Защото в противен случай те ще се влеят в личния състав на "охранителни" фирми като "Делта гард". Нека си намерят работа на други места. Строителството например има нужда от общи работници, с около 40-50 лв. надница.
  —цитат от коментар 24 на murry

  Ехаа!!!Уволнения,отнемания,забрана за работа....Този който говореше за червени кхмери не е бил далеч от истината.Добрата новина обаче е,че никога няма да се докопате до властта за да приложите идеите си на практика.Българите няма да го позволят.

 34. 34 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 341 Неутрално

  До коментар [#28] от "Doge":

  Това е невероятна глупост! Дали зъб ще се извади или не РЕШАВА ЗЪБОЛЕКАРЯТ ПО ИНДИКАЦИИ ИЛИ ЛИПСА НА ТАКИВА! Собственикът на зъба може само да се съгласи или не! И да си носи отговорността за това!

 35. 35 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Ето това е правосъдие в действие по български. ''Пълно върховенство на закона''.

 36. 36 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  До коментар [#34] от "victor_victim":

  Първо говорех фигуративно. Няма наистина да вадим зъб нали, това не е медицинсски случай, а алегория. Второ не зъболекатът решава. Никой не може да те лекува на сила. Трябва болния да вземе информирано решение. Ама ти щом и това не знаеш, просто няма смисъл да продължаваме.

 37. 37 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  Да заведе дело и да осъди тези неграмотници. Аз не бих чакал 3 месеца.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 38. 38 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1952 Неутрално

  До коментар [#20] от "uvtest":


  До коментар [#18] от "Doge":Тва ясно.Въпросът беше,кой ще е зъболекарят,дето ще вади гнилия зъб.
  —цитат от коментар 20 на uvtest


  Не е нужен зъболекар. Приема се закон, пише се наредба и следват заповеди за освобождаване от работа, след което се прави истински конкурс. Това не го прави един човек, а читави и работещи институции.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7220 Неутрално

  Това могат милиционерите. Ние сами ги избрахме, не един, а цели 3 пъти. Няма на кого да се сърдим.

 40. 40 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1158 Любопитно

  До коментар [#26] от "Doge":

  Алоу, лъчезарна, не ни говори, ако обичаш, за бити и малтретирани хора. Ти изобщо знаеш ли какво е насилие? Ама полицейско насилие? Що не идеш в Париж, в Атина, да не споменавам Минск и други места, че да ти се изправят косите? Пак ти казвам, ако е бил бит и малтретиран, има си процедура, която е валидна за цял свят, а не тук разни лелки да ни хълцат как, олеле, било арестувано горкото момче! И си запиши някъде: докато има протести като тези в Беларус, на подскоците, прикляканията, хленча и скимтенето на такива като теб или Карбовски - https://pik.bg/страшна-излагация-карбовски-пийнал-хули-народа-със-странно-включване-посред-нощ-вие-сте-ме-news966161.html – няма кой да обърне внимание, хеле пък политиците и десижън-мейкърите в ЕВ, САЩ или другаде! Сега поизясни ли ти се ситуацията или ще се инатиш да ни доказваш недоказуемото?

 41. 41 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  До коментар [#40] от "Santos":

  Това че в Беларус е по-зле не е оправдание другарю милиционер. Знам че етрудно да го схванеш, но е факт.

 42. 42 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  До коментар [#20] от "uvtest":
  —цитат от коментар 38 на Gopeто


  Ей такива общи приказки най обичам.Нито законът може да се напише и приеме сам,нито наредбата.И работещите институции и конкурсите се правят от хора.Та пак питам,кои са тези херкулесовци,дето ще я свършат цялата тази работа.

 43. 43 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  До коментар [#40] от "Santos":

  Иначе благпдаря за линка на ПИК. Добих преьстава какво представляваш.

 44. 44 Профил на N I K E
  N I K E
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Добре, че се намери един бит да го разнасяте по цял ден като знаме....
  какво ли щеше да стане ако го нямаше и него

 45. 45 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  До коментар [#42] от "uvtest":

  Никой освен НС не може да го направи. Така по ясно ли ти стана.

 46. 46 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  До коментар [#44] от "N I K E":

  Един? Ти май не следиш новините?

 47. 47 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 341 Неутрално

  До коментар [#36] от "Doge":

  Аз пък ти говоря директно, а не алегорично, с надеждата да схванеш! Ваденето на зъб е вид лечение. ДАЛИ ТОЗИ ЗЪБ ПОДЛЕЖИ НА ТОВА ЛЕЧЕНИЕ ИЛИ НЕ, РЕШАВА ЗЪБОЛЕКАРЯТ! Пациентът има право да се съгласи или не, след като всичко му е обяснено. Ако зъбът е за вадене и зъболекарят прецени, че оставяйки го ще причини усложнения, а пациентът отказва, тогава се подписва, че всичко случващо се оттук нататък е негова отговорност и си заминава. Точка.

 48. 48 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Забатачването на този случай от управляващата уж европейска партия ГЕРБ е показателен за липсата на право у нас. У нас действат безотказно само връзките, без значение ГЕРБ ли или БСП управляват. За ДПС-то не говоря, защото то е Мафията или по-точно то е мозъкът на мафията. Ако искаш кей извън закона, обърни се към ДПС-то, няма значение колко голям кей искаш. Те работят невидимо за държавните институции и кей със стотици тонове бетон ще ти построят.

 49. 49 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  До коментар [#47] от "victor_victim":

  Престани да се излагаш. Прочети конституцията чл.52 ал.4. "Никой не може да бъде подлаган принудително на лечение и на санитарни мерки освен в предвидените от закона случаи."
  Щом и това не знаеш, няма смисъл да се говори с теб. Айде първо научи основните положения и тогава ела пак.

 50. 50 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  До коментар [#36] от "Doge":Пациентът има право да се съгласи или не, след като всичко му е обяснено. Ако зъбът е за вадене и зъболекарят прецени, че оставяйки го ще причини усложнения, а пациентът отказва, тогава се подписва, че всичко случващо се оттук нататък е негова отговорност и си заминава. Точка.
  —цитат от коментар 47 на victor_victim


  Точно така, "подписва се и продъпжава, кавото си е решил пациента" . Нарича се информитан избор. Никой не може да ти извади зъба или да ти направи пломба ако ти не искаш. Зъболекарят НЕ РЕШАВА, той предлага с експертното си мнение, за което носи отговорност, но ако ти не си съгласен той не може да направи нищо. Елемтарно.

 51. 51 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3215 Неутрално

  До коментар [#2] от "Norman Granz":
  Невежеството, простотията, циничността, наглостта бяха издигнати в норма от това управление. А от НЕГО бяха обявени за ценност.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 52. 52 Профил на N I K E
  N I K E
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#46] от "Doge":

  колко са, поименно другарю?

 53. 53 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2248 Неутрално

  Официално толерирана и насърчавана милиционерщина.

 54. 54 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  До коментар [#52] от "N I K E":

  Ами не знам другарю милиционер. Статистиката трябва да я водите вие. Иначе има гугъл, можеш да рпвериш. Има и видеота от пртестите колкот искаш.

 55. 56 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1158 Любопитно

  До коментар [#40] от "Santos":Това че в Беларус е по-зле не е оправдание другарю милиционер. Знам че етрудно да го схванеш, но е факт.
  —цитат от коментар 41 на Doge


  А кое е оправданието да ме наричаш „другарю милиционер“? Липсата на възпитание, липсата на аргументи, липсата на речник или какво?

 56. 57 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2258 Весело

  Въпросният Педев, медицинско извадил ли си е? И ако си е извадил, защо не съди полицията, а текат тук реки от сълзи и сополи за него? Същият въпрос, с два пъти по-голяма сила важи и за обратния вариант – ако не си е извадил медицинско, защо не го е направил? Не е имало кой да му каже? Лекарите в Пирогов са отказали? Полицаите не са им дали достъп до него? Защо, в края на краищата? Някой ще даде ли обяснения по въпроса?
  —цитат от коментар 8 на Santos


  Ти защо разсъждаваш? Че и правилни въпроси задаваш!!! Тук така не може. Щом Свободна Европа казват така, значи е така.
  А като се сетя авторката как хубаво направи манипулацията на герберската сбирка в тех-парка... а после колко помия се изля!
  Щом казва че полицията е хванала на улицата кротко момченце и го е пребила, а после ко е оковала в железен костюм... значи е вярно. Това че момчето е буйствало и видимо не му е минал "адреналина" и са го вързали да не скочи през джама....не е важно.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 57. 58 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1548 Весело

  До коментар [#56] от "Santos":

  Сега, това обижда ли те? Нали според вашият бард, Веско Маринов " Гордост е да служиш в редовете на България и МВР.
  Или не?

 58. 59 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  До коментар [#57] от "chichka":

  Чиче, смяташ ли че полицията трябва да пребива, който и да е?

 59. 60 Профил на dingdong
  dingdong
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#26] от "Doge":Алоу, лъчезарна, не ни говори, ако обичаш, за бити и малтретирани хора. Ти изобщо знаеш ли какво е насилие? Ама полицейско насилие? Що не идеш в Париж, в Атина, да не споменавам Минск и други места, че да ти се изправят косите? Пак ти казвам, ако е бил бит и малтретиран, има си процедура, която е валидна за цял свят, а не тук разни лелки да ни хълцат как, олеле, било арестувано горкото момче! И си запиши някъде: докато има протести като тези в Беларус, на подскоците, прикляканията, хленча и скимтенето на такива като теб или Карбовски - https://pik.bg/страшна-излагация-карбовски-пийнал-хули-народа-със-странно-включване-посред-нощ-вие-сте-ме-news966161.html – няма кой да обърне внимание, хеле пък политиците и десижън-мейкърите в ЕВ, САЩ или другаде! Сега поизясни ли ти се ситуацията или ще се инатиш да ни доказваш недоказуемото?
  —цитат от коментар 40 на Santos


  Аз съм свидетел как прокуратурата отказва да заведе дело за побой със средна телесна повреда. Пострадалият е прибран в болница от полицаите, които надлежно са завели документи по инцидента.
  Въпреки медицинско за средна телесна повреда, Поповската прокуратура отказва да заведе дело. Та толкова за това дали пострадалият е вадил медицинско или не. Както и в този случай те просто бездействат, за което и е написана тази статия.
  Пък ти си подържай твоята теза .... милиционер!

 60. 61 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  До коментар [#57] от "chichka":Чиче, смяташ ли че полицията трябва да пребива, който и да е?
  —цитат от коментар 59 на Doge


  Категорично не!!! Не и не! Но полицията трябва да използва сила и репресия за спазване на законите, правилата и живота на хората!
  Лошо е когато момчето кротко си четяло уроците по физика на пейката в парка и полицията го грабнала, пребила и заковала за леглото в болницата. нали?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 61. 62 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3471 Неутрално

  До коментар [#51] от "Николай Колев":

  "Невежеството, простотията, циничността, наглостта бяха издигнати в норма от това управление. А от НЕГО бяха обявени за ценност."

  Ако просто КОПИРАМ транскрипцията на който и да било от разговорите МУ по телефона - с неизвестния събеседник, с братиньото и с Томислав - постингът ми ще бъде моментално изтрит за нарушение на нормите на благоприличие в Дневник.

  И то ще ме докладва някой от милиционерите.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 62. 63 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  До коментар [#61] от "chichka":

  Лошо е да. Браво раадвам се, че сме на едно мнение.

 63. 64 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 341 Неутрално

  До коментар [#60] от "dingdong":

  Е, и?? Моя близка беше нахапана от куче до безсъзнание. Куче, пуснато от стопанката си без каишка и намордник. Средна телесна. Няма образувано дело, защото няма свидетели, че точно това куче е било. Защо го разказвам всичко това? Защото бруталността и агресията в България са начин на поведение. И затова не е виновна полицията. и НЯМА КАК НЯКАКЪВ НАБИТ ПРОТЕСТЪР ДА Е СВЕЩЕНА КРАВА. Мисирката Паунова да се упражнява на някаква друга тема.

 64. 65 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1158 Любопитно

  До коментар [#56] от "Santos":Сега, това обижда ли те? Нали според вашият бард, Веско Маринов " Гордост е да служиш в редовете на България и МВР.Или не?
  —цитат от коментар 58 на Doge


  Отново вдлъбнат въпрос! Аз те попитах „А кое е оправданието да ме наричаш „другарю милиционер“? Липсата на възпитание, липсата на аргументи, липсата на речник или какво?“, а ти реши, че си върхът на теорията и практиката по риторика и ми отговаряш с въпрос! Ами не, не си такава! И въз основа на какво реши, че на мен бард ми е Веско Маринов? Или си си изградила някаква твоя представа, според която всички, които не са „умно-убави“ са „милиционери“, „герберасти“, „герберунгели“ и други подобни любвеобилни епитети, са обожатели на Веско? По броя и текста на постовете ти тук съдя, че вече си на ръба на нервна криза, затова ти препоръчвам сироп от валериан, глог и мента – баба ми беше много доволна от него! Пак ли ще ме питаш нещо, лъчезарна?

 65. 66 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  До коментар [#65] от "Santos":

  Много говориш, но казваш малко. Дории след тази стена от текст, не можах да разбера, какво е обидното "да служиш в редиците" на МВР?

 66. 67 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  До коментар [#65] от "Santos":

  Кажи де , защо те обижда това, че предполагам, че "служиш в редиците на МВР"? Толкова прост въпрос.

 67. 68 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1158 Любопитно

  До коментар [#65] от "Santos":Много говориш, но казваш малко. Дории след тази стена от текст, не можах да разбера, какво е обидното "да служиш в редиците" на МВР?
  —цитат от коментар 66 на Doge


  Ами, кой знае защо, не се чувствам виновен, че не можеш да разбереш толкова ясно написан текст! Нещо притеснява ли те? Да не си се гледала в огледалото? Уплах ли получи?

 68. 69 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1158 Любопитно

  До коментар [#67] от "Doge":

  Ами не, няма да ти кажа! Продължавай да се нервиш! Давай с въпросите, какво чакаш и скимтиш там в ъгъла?

 69. 70 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1663 Весело

  До коментар [#33] от "uvtest":

  70% (СЕДЕМДЕСЕТ ПРОЦЕНТА!!!) от българите в момента искат това, което ти твърдиш, че нямало да позволят. Така че ще си говорим пак – след предсрочните избори.

 70. 71 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  До коментар [#69] от "Santos":

  Ами хем се обиждаш, хем "Няма да ти кажа пък!", като малко дете. Пък после аз съм се изнервял ....

 71. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 72. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 73. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 74. 75 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1377 Весело

  До коментар [#56] от "Santos":

  If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 75. 76 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4362 Неутрално
 76. 77 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  До коментар [#61] от "chichka":

  Точно толкова лошо е, колкото ако момчето скача пред МС и псува управляващите. Или не си на това мнение?

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 77. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 78. 79 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2258 Весело

  До коментар [#64] от "victor_victim":

  Как ще наричаш така Паунова? Това е Свободна Европа бе човек! Свободна Европа- светлината за цяло едно поколение, Институция за много от моето поколение!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 79. 80 Профил на Emil Nikolov
  Emil Nikolov
  Рейтинг: 28 Неутрално

  До коментар [#70] от "murry":

  Още има нерзбрали,че предсрочни избори няма да има.Чете бре хора,не се излагайте.

 80. 81 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2258 Весело

  До коментар [#70] от "murry":Още има нерзбрали,че предсрочни избори няма да има.Чете бре хора,не се излагайте.
  —цитат от коментар 80 на Emil Nikolov


  Абе друго щеше да е сега да има служебно правителство. Въстаниците вече да са провесили по стълбовете герберастите. Народния съд направо от съдебната палата да ги слага на улицата в ковчезите, Хаджи БабикянМинеков да водят справедливото възмездие...... РРадев да държи възторжени речи с вдигнат юмрук....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 81. 82 Профил на bulit
  bulit
  Рейтинг: 572 Весело

  Полицията никога не бие без причини,освен ако не е случайност.Така че виновните да не скимтят като ощипани моми на мегдана, и да си носят последствията.

 82. 83 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1952 Неутрално

  До коментар [#42] от "uvtest":

  —цитат от коментар 38 на Gopeто
  Ей такива общи приказки най обичам.Нито законът може да се напише и приеме сам,нито наредбата.И работещите институции и конкурсите се правят от хора.Та пак питам,кои са тези херкулесовци,дето ще я свършат цялата тази работа.
  —цитат от коментар 42 на uvtest

  Изобщо не са нужни херкулесовци, а нормални свестни, квалифицирани и свободни българи. С каквито е пълно в частния бизнес, и които са мразени от ГЕРБ.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 83. 84 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2258 Весело

  До коментар [#42] от "uvtest":
  —цитат от коментар 83 на Gopeто


  Какви частници..... Хаджигенов, Бойкиев, Маямата, Дончева..... такива светила на юридическата наука и практика....те ще се справят блестящо!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 84. 85 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  До коментар [#81] от "chichka":

  Абсолютно същите думи като теб говореха и комунягите от БКП (прекръстена по-късно на БСП) през 1990 година. Колкото и да се маскирате, вие гербаджиите – си приличате с тях като две капки вода. Само че в допълнение сте се кръстосали с мутрите-разбойници от СИК. И понеже сте си смесили генетичния материал, станали сте по-лоши и по-големи престъпници от тях. Но нищо – помнете, че рано или късно на този свят всички злодеяния се плащат. Ще дойде Видовден и за вас. Скоро.

 85. 86 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 341 Неутрално

  До коментар [#49] от "Doge":

  Гневът ти пречи да разбираш написаното или просто си тъп!! Къде съм казал, че НЯКОЙ ЩЕ ТИ ВАДИ ЗЪБ ПРИНУДИТЕЛНО????? Единственото, което написах е, че зъболекарят решава дали зъбът е за вадене или не! Пациентът може да се съгласи или не. НЯМА ТАКЪВ ФИЛМ ПАЦИЕНТЪТ ДА КАЖЕ ИСКАМ ДА МИ ИЗВАДИШ ТОЗИ ЗЪБ!!! Медицината не е концерт по желание, а лечение по МЕДИЦИНСКИ ИНДИКАЦИИ!! Честно да ти кажа, в този Ентелигентен форум срещнах по-големи глупаци и от бг.мама. А що се отнася до Конституцията - скоро ще има нова!!! хахахха

 86. 87 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  До коментар [#85] от "murry":

  ++ Видя ли настроението на поста 81 ??

  Русия- проказата на планетата Земя.
 87. 88 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  Аман от глупаци, дето не знаят ама спорят. Че и със самочувствие:
  Информиранотосъгласиеозначавапроцеснапоследователноинформираненапациентаотмедицинскияспециалистипоследващополучаваненасъгласиетомупоопределеноклиничнодействие, коетощебъдепредприето. Информиранотосъгласиесъдържа: 1) предоставяненаинформация, 2) разбиранетой; 3) осъзнаванетой; 4) придобиваненанивона „компетентност” отстрананапациентаи 5) даваненасъгласие.

  Нека да го опростя като за прости хора. Ти си зъболекаря. Аз ти казвам извади го. Ти: може да го оправя. Аз: Не смятам да ти плащам за стъргане , умъртввяване на нерви и чистене на канали, просто го извади.
  Какво ще направиш ако си зъболекар:
  а) вадиш
  б) отказваш
  Ако откажеш, просто ще отида при друг.

 88. 89 Профил на wkz55633864
  wkz55633864
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#3] от "Незнайко в Слънчевия град":В кюпа сте вие милиционерите , воглаве с най-изявеният по НЕГРАМОТНОС бай Х
  —цитат от коментар 32 на hodounski

  “НеграмотносТ“, бе грамотник и борец за грамотност неграмотен комунистически трол! Освен това, грамотнико, когато има съюз или предлог пред думата тя не е подлог и не се членува с пълен член, така че в неграмотния ти пост в словосъчетанието „с най-изявенияТ“ имаш отново правописна грешка. В едно изречение си допуснал две правописни грешки. Научи се да пишеш и тога пиши, освен ако не си на заплата в Дневник.

 89. 90 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  Двамата копои от снимката защо не са арестувани и изхвърлени от МВР ?

 90. 91 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  Тези свидетелства да бъдат изпратени на енепейския гаулайтер Манфред Вебер.

 91. 92 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  До коментар [#26] от "Doge":

  Работата е най-после такива садисти в униформа най-сетне да бъдат осъдени и пратени в затвора, където им е мястото и да заплатят от джоба си за нанесените травми, а не да ми се пенсионират с 20 заплати и да им плащат осигуровките.

 92. 93 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  До коментар [#40] от "Santos":

  Къде в нормална страна ще се нахвърлят с палки върху мирно протестиращи ? Сцените с полицейско насилие са тогава, когато протестиращите трошат, палят и грабят. И дори тогава прилагането на несързмерна сила предизвиква гняв и има тежки последици за тези които са я приложили. Така се случи в Атина, където бе застрелян 15 годишен анархист и в Рим,където бе застрелян младеж-левичар затова, че бе нападнал полицейски микробус. Полицаите и в двата случая бяха осъдени на затвор, а началниците им уволнени.

 93. 94 Профил на N I K E
  N I K E
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#55] от "Doge":

  Броя,броя, стигнах до 1 и спрях, поименно ДРУГАРЮ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK