Българи в Белгия до ЕНП: Озадачени сме от отношението ви към Борисов

Авторите на писмото до ЕНП.

Авторите на писмото до ЕНП.Снощи група българи, живеещи в Белгия, изпратиха писмо, адресирано до Доналд Туск, председател на ЕНП, до Манфред Вебер, шеф на парламентарната група на ЕНП в Европейския парламент, и до всички евродепутати от ЕНП. С него авторите целят да насочат още веднъж вниманието към проблемите с върховенството на закона преди гласуването на резолюцията за България в четвъртък, 8 октомври.


Уважаеми г-н Туск,


Уважаеми г-н Вебер,
Уважаеми евродепутати от ЕНП,


Ние, проевропейската група българи, живеещи в Белгия, които организираме мирните и неполитически протести в подкрепа на върховенството на закона и демокрацията в България всяка неделя, Ви писахме два пъти досега. Не получихме отговор. И това, което чухме от ЕНП по време на пленарните дискусии на ЕП, беше доста озадачаващо за нас.


Нека започнем първо със


заглушаването на собствения ви член на партията, който организира дебата,


като натъпкахте устата му с думата "Солидарност", за да не може да говори на пленарната сесия. Надяваме се, че осъзнавате, че с това действие натъпквате устата на българския народ, който го е изпратил в Брюксел да направи точно това: ДА ГОВОРИ.


Както Джордан Питърсън каза в една от лекциите си: "Нищо не води света към по-добро от заявената истина". Не искахте да слушате. Нещо повече, вие не позволихте на другите хора в пленарната зала, но и в цяла Европа да чуят каквото имаше да се каже. Надяваме се, че знаете коя партия и кой човек са приложили първи този подход... "КПСС беше комунистическа партия, основана на демократичния централизъм. Този принцип, замислен от Ленин, предполага демократично и открито обсъждане на политически въпроси в партията, последвано от изискването за пълно единство при спазване на договорените политики. "


Така че призоваваме всички вас


да излезете извън зоната си на комфорт да слушате само това, което искате да чуете,


и да признаете на сърцата си нещо, което вече знаете:


Г-н Борисов няма никакво намерение да предприема каквито и да било реформи. Ако имаше такива намерения, той щеше да направи нещо по въпроса през последните десет години. Всички 'реформи', напр. КПКОНПИ са на хартия, докато в действителност има огромни паралелни структури на влияние, които решават кой (на български # КОЙ, можете сами да проверите популярността на този хаштаг) е поставен в тези структури. Истината се отразява най-добре в липсата на доверие на българския народ към главния прокурор (16%) и КПКОНПИ (18%). Това са цифри от доклада за върховенството на закона на комисията. Нито една институция за борба с корупцията не може да функционира с такива критично ниски нива на обществено доверие.


Също така бяхме озадачени да чуем от г-н Вебер в интервю за "Биволъ", че записите и снимките, чиято достоверност не се оспорва от г-н Борисов, не са нещо, за което ЕП трябва да се тревожи и ще обсъжда, защото това са вътрешнополитически въпрос. Бяхме силно озадачени да чуем от г-н Вебер, че доказателства за злоупотреба с власт, т.е. нареждане на, цитираме, "да му размажа физиономията" на бизнеса, тъй като те "не се съобразява с мен [г-н Борисов]" и за директното разпореждане на изпращането на разследващите при политически опоненти


не се считат за злоупотреба с власт и от значение за дискусия с предмет правова държава.


Практиката му да лъже умишлено "чуждестранни премиер-министри" и други конкретно наречени "колегата германец, колегата унгарец, колегата поляк", както ясно се чува в записите, се прилага по всички въпроси, включително неговите фалшиви обещания към вас. Надяваме се да осъзнаете това с вашето достойнство, когато решавате как да гласувате в четвъртък.


Нека разобличим още една чиста лъжа, която чухме вчера: че протестите са политически мотивирани от "левицата". "Левицата" в столицата София, където се провеждат най-големите протести, е ужасно слаба 18% за социалистите и 25% взети заедно за двете други десни партии освен ГЕРБ (32%). Това са нива на подкрепа отпреди лятото на 2020 г. за ГЕРБ.). Това са предимно млади, демократични, либерални, десни и дясноцентристки проевропейски настроени хора (вижте сами.


За три месеца протести няма нито една политическа партия, която да ги оглавява.


Те настояват за оставката не само на Борисов, но и на главния прокурор Гешев


и задълбочена антикорупционна и съдебна реформа. Същото нещо, което комисията заяви в своя доклад за върховенството на закона, че очевидно липсва от десетилетия. Интересно ни е да чуем какво общо имат те с нещо политическо или "ляво".


Смятаме, че стана напълно ясно, че българският народ е загубил доверието си в г-н Борисов, че той може да направи нищо от тези обещания, които е дал на нас, вас и на Европа. Трябва да знаете, че 66,2% от хората подкрепят протестите. Не виждаме честни причини, поради които го подкрепяте. Освен думата (партия) "солидарност".


Ето нашето мнение за думата "солидарност".


Очакваме да чуем вашето мнение за думата "солидарност" в четвъртък. Моля, помислете добре какво значение ще й придадете, когато гласувате.


#StandForBulgaria


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK