Game, Set & Match, или как европарламентът затвори "българския" кръг

Game, Set & Match, или как европарламентът затвори "българския" кръг

© European ParliamentПриемайки резолюцията за върховенството на правото и основните права в България, Европейският парламент затвори кръга, започнат от Европейската комисия "Юнкер". Кръгът, очертаващ опита за промяна на оценката за прилагането на европейските стандрати за законност и демокрация в България.След него България навлиза в нова фаза на отношенията си с европейските институции, в която тонът ще е по-категоричен, а похвалите - още по-оскъдни.


С първия си официален документ по темата - незаконодателна резолюция В9-0309/2020, Европейският парламент се присъедини към другите две основни европейски институции, които през последните месеци вземат отношение по състоянието на върховенството на правото и основните права в България. Този факт предопредели и ожесточеността на дебата, предхождащ гласуването и на задкулисната битка за съдържанието на резолюцията.


Първа беше Европейската комисия, която преди година обяви, че България е изпълнила повечето от задачите си, наблюдавани чрез Механизма за сътрудничество и проверка, и предложи действието му да се прекрати. Това беше при Юнкер и се случи въпреки, че тогавашните комисари за правосъдието Вера Йоурова и отговарящият за механизма Франс Тимерманс не споделяха оценката на председателя. Но той беше обещал.
Последва Съветът, който въпреки, че няколко пъти обсъжда поисканото от еврокомисията становище за готовността на България за отпадане на мониторинга, продължава и до днес да мълчи. Съветът не е длъжен да даде мнение, но тъй като искането е било разисквано няколко пъти на работно ниво, може с голяма вероятност да се каже, че причината Съветът да не се произнесе, е липсата на съгласие между държавите членки.


След това отново беше Комисията, която в първия общоевропейски доклад за състоянието на върховенството на правото в ЕС, огласен на 30 септември, посочи множество проблеми в правосъдната система, свободата на медиите и в разделението и контрола на властите в България. Логично Йоурова, вече вицепрезидент за европейските ценности и прозрачността, обяви в Европейския парламент, че не може да посочи дата за свалянето на мониторинга. Така България и Румъния останаха единствените европейски държави, в които законността се наблюдава от ЕС чрез два различни механизма - общоевропейски, и специален, създаден за тях.


С първата декларация за България, приета с мнозинство от 81 гласа (358:277:56) и при само 14 неучаствали в гласуването евродепутати, европарламентът прибави и своето мнение.


Какъв портрет нарисува Европейският парламент на България


Портретът не е в розово и макар че в него има и няколко похвали, никоя власт няма да го сложи в рамка. ЕНП твърдят, че в него има неточности и неприсъщи елементи, които не са в стилистиката на ЕС, но като цяло картината е изчерпателна и се простира далеч извън недовършената съдебна реформа и липсата на резултати в борбата срещу корупцията по върховете.


С "българския" портрет Европейският парламент констатира "значително влошаване на зачитането на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите".


Според документа България е държава, в която продължават системните проблеми в съдебната система и липсва законов ред за търсене на отговорност от Висшия съдебен съвет и главния прокурор.


Страна, в която "управляващото мнозинство набързо да приема законодателство, често пъти без необходимите разисквания или консултация със заинтересованите страни", Народното събрание се ползва с "много ниско обществено доверие", а журналистите нямат възможност "да осъщестяват медиен контрол над работата на законодателния орган" и като цяло ситуацията със свободата на медиите се влошава.


В очите на парламента България е държава, в която разследванията за корупция по върховете на властта не завършват с резултати и в която "общественото доверие в съдебната система продължава да бъде ниско поради впечатлението, че магистратите са податливи на политически натиск и няма равнопоставеност при раздаването на правосъдие".


В нея условията в затворите са нехуманни, решенията на Европейския съд по правата на човека не се прилагат, правата на заподозрените и обвиняемите не се зачитат. Държава, в която банки си затварят очите пред прането на пари на организираната престъпност и терористи.


Парламентът рисува портрет на България, в която високопоставени политици използват език на омразата срещу роми, хора с различна сексуална ориентация и жени и където има враждебност срещу малцинствата. Държава, в която властите не реагират срещу "изопачаването на съдържането на Истанбулската конвенция", в което участват и парламентарни партии и което "допълнително допринася за стигматизирането на уязвимите групи, изложени на риск от основано на пола насилие" и "допълнително одързостява извършителите на престъпления, основани на пола, и им дава усещане за безнаказаност".


Страна, в която хора, нуждаещи се от международна закрила, "са били възпрепятствани да влязат на територията на България или експулсирани понякога с употреба на сила, без възможност да кандидатстват за убежище и без индивидуализирана преценка".


25-те пункта в резолюцията оцеляха въпреки ожесточената битка за смекчаване на тона на документа.


Защо резолюцията мина


Начинът, по който изминаха 90-те часа между дебата за България и огласяването на резултатите от гласуването на резолюцията, показа, че ЕНП все още се бори с представата си за себе си в новата реалност. А тя се промени след европейските избори през 2019 г. Макар да остана най-голямата в европарламента, ЕНП вече не е достатъчно силна да предопределя решенията му и е изправена пред все по-сложни маневри, за да намира съюзници. 182-мата християн-демократи трябва да търсят сложни коалиции със 154 социалисти, 108 либерали, 76 крайнодесни, 67 зелени, 61 консерватори и 40 комунисти. Времената, в които десноцентристите и социалистите бяха достатъчни за прокарване на решения, вече са само носталгичен спомен.


Макар че ЕНП издаде нарочна декларация, в която обяви, че резултатът от "българската резолюция" е плод на партийно инженерство от "някои групи" и по-специално от социалистите, е ясно, че и социалистите сами не можеха да прокарат позицията на парламента за България. При това от ЕНП прибягнаха до "партийния" подход едва когато стана ясно, че не могат да се наложат. Чак тогава те обвиниха социалистите, че са си затворили очите за сходни проблеми в Словакия, Румъния и Малта, когато са били обсъждани в европарламента. Въпрос, който не беше коментиран по време на дебата в понеделник.


Макар и с по-малка тежест, позиционирането на българските евродепутати също имаше значение за крайния резултат. В институция, която работи на принципа на търсенето и намирането на подкрепа, сред българските евродепутати няма нито един заместник-председател, квестор или дори председател на парламентарна комисия с влияние, които да повлияят на разпределението на силите извън собствените си групи. Дебатът за България на 5 октомври за пореден път показа и че сред българските евродепутати няма и оратори, които биха могли да привлекат внимание. А тези, които все пак настояват да го правят, се опитват да постигнат целта си с персонални нападки, а не защитавайки тези.


Извън математиката конкретният политически контекст в Брюксел изигра може би най-голяма роля за приемането на "българската" резолюция. Категоричното мнозинство зад критичния тон на Европейския парламент може да бъде обяснено с желанието на евродепутатите (от всички групи, без евроскептиците) да се приеме механизъм, обвързващ достъпа до европейско финансиране със съблюдаването на законността. Преговорите за създаването на този механизъм със страните членки в момента са в решителна фаза и са изключително трудни. Всяка точка може да е решаваща. Позиционирането на още една държава сред "проблемните" е силен аргумент в полза на създаването на действащ и категоричен механизъм, за който настоява парламентът. Прозирането за проблемите с върховенството на правото в България идва точно навреме, за да подсили гласовете на поддръжниците на механизма, които се борят с нежеланието на Съвета да "персонифицира" проблема с "лошите момчета" - Унгария и Полша, защото виктимизирането им обрича на неуспех вземането на решение.


Коментарът е от личния блог на автора и се публикува със съгласието ѝ.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (85)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Честито на превратаджиите!
  ..Резултатът показва, че практически Европарламентът е далеч от единно становище срещу нашата страна. Разликата между гласувалите за резолюцията и тези, които са били против и въздържали се е само 25 гласа. Но е факт, че те бяха достатъчни, за да се приеме един позорен документ", написа Александър Йорданов.

  "Практически в парламента се реализира ляво-либерален комплот срещу нашата страна. Левите за пореден път поставиха своите партийни интереси и цели над здравия разум, професионалната обективност и морала. Резолюцията бе одобрена от социалисти, зелени, либерали и комунисти плюс нейният инициатор от ДСБ Радан Кънев.
  Тепърва у нас тя ще се коментира. Моят пръв коментар е, че Европейският парламент прие една необективна резолюция, Тя няма задължителен характер, но дори и да имаше такъв, лично аз ще я хвърля в кошчето за боклук. Защото тя наистина е боклук. В нея клеветата и лъжата са първи дружки", коментира още евродепутатът.

  "Ясно е от резултатите на гласуването, че в Европарламента България има приятели единствено в групите на Европейската народна партия и Европейските консерватори и реформисти. Това също е поучително, особено като се знае, че до парламентарните избори у нас остават само няколко месеца. Те, както е известно, ще бъдат през март.


  Оставката на Правителството на Борисов и лично неговата оставка ще са факт през месец март-2021 година, непосредствено преди редовните парламентарни избори!

  Гласувайте всички за да се промени България!

 2. 2 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1565 Весело

  Кнгречу;ейшънс Борисов

 3. 3 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  Европейски шут с 200 по гербиджийските гъ..рбини.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 4. 4 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5506 Весело

  Доносите към Брюксел не трябва да спират, защото още много декларации трябват, докато блокира кардана на джипката!
  ВенСЕРЕМос!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 5. 4 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 612 Разстроено

  Каква ожесточеност на дебата, бре, госпожо?
  По-скучно нещо никога не бях гледал.
  Ако за стандартите на ЕП това е ожесточен дебат, не искам да си представям какво представляват неожесточените дебати....

 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7880 Любопитно

  Резолюция, която кара българите преди всичко да признаят за най-важни хората с различна сексуална ориентация и македонското малцинство....
  Да се ограничат еврофондовете за България !
  Да му мисли следващото правителство - как да увеличи данъците, таксите и глобите !!!

  [email protected]
 7. 7 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  До коментар [#6] от "karabastun":


  Резолюция, която кара българите преди всичко да признаят за най-важни хората с различна сексуална ориентация и македонското малцинство....Да се ограничат еврофондовете за България !Да му мисли следващото правителство - как да увеличи данъците, таксите и глобите !!!
  —цитат от коментар 6 на karabastun


  А дали си чел тази резолюция?

 8. 8 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  До коментар [#7] от "lz73":

  Не, обаче е чел ПИК и там казаха така.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3333 Неутрално

  ..Категоричното мнозинство зад критичния тон на Европейския парламент може да бъде обяснено с желанието на евродепутатите (от всички групи, без евроскептиците) да се приеме механизъм, обвързващ достъпа до европейско финансиране със съблюдаването на законността..
  —цитат от коментар 0 на статията


  Ето ви един много силен аргумент да гласувате за "Демократична България"!
  Нито една от другите политически сили в страната не е демонстрирала такъв открояващ се стремеж към реформиране на цялата съдебна система с единствената цел строго съблюдаване законността в България.
  Освен всичко друго само те могат да гарантират безпрепядственото и жизнено необходимото ни европейско финансиране на за родината ни.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 14. 14 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3973 Весело

  Част от тези - 154 социалисти, 108 либерали, 76 крайнодесни, 67 зелени и 40 комунисти гласуваха резолюцията?!
  Майко мила...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 15. 15 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1012 Весело

  Отчаяни гьобелсщини на умнокрасиво комунистическите превратаджии.

  Но както многократно е посочвано - НАНАЙ :)

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 16. 16 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Много голем коментар! Информира ни сми, благодарение на Йовчето, от нашата махала! Дето скоро беше ни гости (пръвата от втората част на хорото) Много хубаво рипа!Да е жива и здрава и да праща на майка си повече евра!
  https://www.youtube.com/watch?v=FhwGrPwGQUg

 17. 17 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  Разликата между гласувалите за резолюцията и тези, които са били против и въздържали се е само 25 гласа.
  —цитат от коментар 1 на sbaleev


  Каква манипулация на фактите. Каква излагация, колко ниско може да падне човек. Всъщност е 358 срещу 277, доста повече от 25 гласа. Отношението е 56/43 или 13 пункта. В демократичен парламент това е бездна.

 18. 18 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  Разликата между гласувалите за резолюцията и тези, които са били против и въздържали се е само 25 гласа.
  —цитат от коментар 1 на sbaleev


  Каква манипулация на фактите. Каква излагация, колко ниско може да падне човек. Всъщност е 358 срещу 277, доста повече от 25 гласа. Отношението е 56/43 или 13 пункта. В демократичен парламент това е бездна.

 19. 19 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7880 Неутрално

  До коментар [#15] от "Morbias":

  Ми тях не ги засяга бъдещето управление на България

  [email protected]
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1947 Разстроено

  "Резолюцията, като пенкелер"!!!!
  Нали сме наясно, че този "акт" е просто илюстрация на един сблъсък на основните политически семейства в ЕП?!?!?!
  Нали сме наясно, че домашните ни проблеми са НАША домашна работа?!?!?!
  Никой няма да ни "измие мръсните чинии"!!!

 22. 22 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 612 Неутрално

  ..Резултатът показва, че практически Европарламентът е далеч от единно становище срещу нашата страна. Разликата между гласувалите за резолюцията и тези, които са били против и въздържали се е само 25 гласа. .....", написа Александър Йорданов.
  —цитат от коментар 1 на sbaleev


  Ал. Йо. първо да провери с какво мнозинство се взимат решенията в българския парламент, в последните месеци пък след това да говори за липса на "единно становище" и разлика от само "25 гласа"...

  Присмял се хърбел на щърбел. Гербавите не са свикнали да губят, и сега вой до небесата.
  Решенията и тук, и там се взимат с 50%+1. Ако не му харесва, да ходи в Унгария....

 23. 23 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  Част от тези - 154 социалисти, 108 либерали, 76 крайнодесни, 67 зелени и 40 комунисти гласуваха резолюцията?! Майко мила...
  —цитат от коментар 14 на hamiltonf


  Ами това е горе-долу всички без ЕНП. Точно за това обвиеннието, че гласуването е партийно издиша, защото гласуваха от целия спектър. Всъщност тези които гласуваха партийно бяха ЕНП.

 24. 24 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Бай Ганьо е жив и с лекота изважда от равновесие културната възпитана Европа. Как за 100 години не помръднахме поне няколко сантиметра!

  master
 25. 25 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Ако ром с македонско самосъзнание се сбие с хомосексуалист русофил , то чия страна ще вземат от Да България !?

 26. 25 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  [quote#22:"Sir Humphrey"][/quote]

  То не е даже 25 гласа. Той брои тези, които са гласували въздържал се, като гласували против. Гнусна Гьоблесова пропаганда. Колко ниско може да падне човек!

 27. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Ако ром с македонско самосъзнание се сбие с хомосексуалист русофил , то чия страна ще вземат от Да България !?

 29. 29 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 420 Неутрално

  За България тази ресолюция не струва колкото хартията на която е напечатана.

  Отрезвяването е за ЕС, ако го може. Ама надали.

  Показа до къде води толерастията към "гропбокопачите на капитализъма" и как могат да закопат всичко когато се обединят.

  А за лилавата мъгла в сините редици - петоколонниците на Клеър и Путин, проводници на олигарси и зависимости. Тепърва ще има разговор.

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 30. 30 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1565 Неутрално  Ако ром с македонско самосъзнание се сбие с хомосексуалист русофил , то чия страна ще вземат от Да България !?
  —цитат от коментар 28 на Dankol


  На страната на правото. Знам, че за вас произхода всъщност има по-голямо значение. Работническо -селския произход.

 31. 31 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1565 Неутрално  Ако ром с македонско самосъзнание се сбие с хомосексуалист русофил , то чия страна ще вземат от Да България !?
  —цитат от коментар 28 на Dankol


  На страната на правото. Знам, че за вас произхода всъщност има по-голямо значение. Работническо -селския произход.

 32. 32 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2153 Неутрално

  От статията:"Страна, в която хора, нуждаещи се от международна закрила, "са били възпрепятствани да влязат на територията на България или експулсирани понякога с употреба на сила, без възможност да кандидатстват за убежище и без индивидуализирана преценка".

  Опааа,значи освен Стамбулската,гей-браковете,македонско малцинство,резолюцията ни приканва и към ударен прием на бежанци.Аферим Ръдане,машааллах ,Кънев.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  До коментар [#29] от "xyi25666099":

  Не е така. Вече Борисов, не може да казва, вие си говорете, обаче мен Брюкссел ме подкрепя. Г-н еди , кой си и г-н еди койси му викали "Конгречулейшънс Борисов".

 35. 35 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  До коментар [#32] от "uvtest":

  член 62 от Търновската конституция: Всеки роб, от какъвто пол, вяра и народност да бъде, свободен става, щом стъпи на българска територия.

  Знам, че няма да гои разбереш.

 36. 36 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#15] от "Morbias":

  оо идват близалките на пеевски.
  ближете ли господа и госпожи близалки.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#25] от "Dankol":

  ти ли си хомосексуалиста русофил,
  че да не стане грешка в отговора ми.

 39. 39 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2153 Неутрално

  До коментар [#35] от "Doge":
  Знаех си,че от ДБ сте за безконтролен прием на "бежанци".Скоро и българите ще го узнаят.Няма много да ви се зарадват.

 40. 40 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  До коментар [#39] от "uvtest":

  Естествено, нищо не е по-далеч от истината. Ти си в делириум явно.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Тази резолюция няма абсолютно никакво значение за нас и не е в състояние да замаже краха на т.н. протестъри, които не постигнаха нищо, нито оставки, нито предсрочни избори.

 43. 43 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 960 Любопитно

  А, значи г-жа Йовка Димитрова е и „съветник в Европейския парламент“, така ли? А защо не каже чий съветник е или нещо я е срам? Тя има ли роля, в качеството си на съветник, за тази пълна с клевети антибългарска резолюция? И като ги посъветва съответните съветвани, радва ли се на резултата? Как ще обясни въпросната г-жа, че в целия материал, който си е дала труда да ни представи тук, няма нито дума за това, че тази резолюция няма никакви, повтарям АБСОЛЮТНО НИКАКВИ ПРАВНИ ПОСЛЕДИЦИ? И колко ще бъде радостна г-жата, ако се приеме механизъм, обвързващ достъпа до европейско финансиране със съблюдаването на законността? България няма да бъде освободена от плащането на вноските си към ЕС, но ще бъде лишена и от тези пари, а това са стотици милиони евро, само защото някои хора не са власт? За това ли да плаща народът? Ще почерпи ли г-жата, ако спрат еврофондовете за България? И как ще гарантира, че следващо правителство – каквото и да е то – ще може да върне тези фондове на България? То ще съблюдава ли законността? Нещо да отговори, а?

 44. 44 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  Тази резолюция няма абсолютно никакво значение за нас и не е в състояние да замаже краха на т.н. протестъри, които не постигнаха нищо, нито оставки, нито предсрочни избори.
  —цитат от коментар 42 на von_seeckt


  Още един в делириум за който фактите нямат значение. Всъщност доведоха до това 57 млн. лв. да не отидат в гушата на Доган. Отвоюваха плажа в Росенец. Сринаха доверието в Борисов, който стана новия Орешарски детосе крие в зайчарника и не смее да се покаже. Въобще гражданското общество се събуди и си поиска държавата обратно. И ще си я получи, сега или на редовни избори. Борисов е пътник и няма връщане на зад. Даже и той го знае.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#13] от "Храбър":

  Нормално е да има евроскептицизъм, след като левичарите, социалистите, неолибералите в ЕС имат толкова голяма тежест. Те са много далеч от нормалността. Колкото по - голяма дума имат в ЕС, толкова повече реалисти и разумно мислещи хора ще стават евроскептици, за жалост. А огромната част от тези "евроскептици" всъщност са ОК с Европейския съюз и искат да бъдем част от него, но на база основните принципи - свободно движение на хора и капитали, свобода на изразяването (а не спазване на строг политкоректен тон), свободна търговия и колкото се може по - малко преразпределение/бюрокрация.

 47. 47 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  До коментар [#44] от "Doge":

  “Още един в делириум за който фактите нямат значение.”

  Ти пък си намерил с кого да дебатираш... 😁😁😁😎

  Аз се забавлявам с такива ... форми на живот...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 48. 48 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  До коментар [#44] от "Doge":Ти пък си намерил с кого да дебатираш... 😁😁😁😎.
  —цитат от коментар 47 на Norman Granz


  Всъщност лежа у дома вече 30 дни с разкъсани абдуктори. Форума в дневник ми е едно от малкото забавления :)

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2153 Неутрално

  До коментар [#40] от "Doge":

  Далече е от истината,ама в резолюцията,ПРИЕТА ПО ИНИЦИАТИВА НА РЪДАН ,България е укорявана,че не е приела Стамбулската,не е дала повече права на гейове и роми,не е регистрирала ОМО "Илинден" и възпрепятства влизането на бежанци в страната.Всичко това го пише в резолюцията,пък вие обяснявайте на българските гласоподаватели,че не е истина.Ще ви повярват.

 54. 54 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2153 Неутрално

  До коментар [#40] от "Doge":

  Далече е от истината,ама в резолюцията,ПРИЕТА ПО ИНИЦИАТИВА НА РЪДАН ,България е укорявана,че не е приела Стамбулската,не е дала повече права на гейове и роми,не е регистрирала ОМО "Илинден" и възпрепятства влизането на бежанци в страната.Всичко това го пише в резолюцията,пък вие обяснявайте на българските гласоподаватели,че не е истина.Ще ви повярват.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  Опааа,значи освен Стамбулската,гей-браковете,македонско малцинство,резолюцията ни приканва и към ударен прием на бежанци.
  —цитат от коментар 32 на uvtest


  Епа ти толкоз време кесиш тука, още ли не си научил Ценностите?
  #прокурорнаш (а.к.а "върховенство на закона")
  гендери
  клети (поради липса на оригинални пакистанци и афганистанци може и цигани)
  Чудно е как и защо са упущили затоплизъма

  Ето ти за по - прегледно линк към Комунистическия Манифест
  https://www.pes.eu/en/manifesto2019/

 57. 57 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  До коментар [#53] от "uvtest":

  Всъщност тези поправки са вкарани по инициатива на ГЕРБ, чрез подставеното лице Мецола, която вкара поправките на ЕНП. Вносителя на поправките , които цитираш е всъщност ГЕРБ. Това , че недялко от ПИК пропуска да го спомене , не значи че не е вярно.

 58. 57 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#39] от "uvtest":

  кво стана с 3те милиарда дето боко
  открадна и даде на руснаците.
  кажи бе. дай една тръба на бедните пенсионери.
  или си ги пазите за пред путин,
  докато се правите на близалки.

 59. 59 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#39] от "uvtest":

  кво стана с 3те милиарда дето боко
  открадна и даде на руснаците.
  кажи бе. дай една тръба на бедните пенсионери.
  или си ги пазите за пред путин,
  докато се правите на близалки.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#44] от "Doge":

  Залъгвай се, залъгвай се...Тиквун управлява, а вие гълтайте мухите по форумите.

 62. 62 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  До коментар [#44] от "Doge":а вие гълтайте мухите по форумите.
  —цитат от коментар 61 на von_seeckt


  Кой го казва, гълтащия мухи във форума. Много ти отива, фон инсект, мухи .... бауахахахаххаха

 63. 63 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1565 Весело

  До коментар [#61] от "von_seeckt":

  каква ирония, фон инсект говори за мухи

 64. 64 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#62] от "Doge":

  Само това ли успя да измислиш?

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 66. 66 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1565 Весело

  До коментар [#64] от "von_seeckt":

  Ми много си забавен. Фон инсект си мисли за мухи ами за каквво друго?

 67. 67 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#66] от "Doge":

  Хайде чао, че си ми адски безинтересна.

 68. 68 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2153 Неутрално

  До коментар [#57] от "Doge":

  Знам,че с теб е безсмислено да се спори,но тук четат и други хора,та ще ти отговоря.Дали Мецола е вкарала тези поправки или не ,хората не знаят.Внимавай сега:В общественото съзнание,тази резолюция е предложена от Ръдан-Йончева.Ерго,всичко написано в нея ,се свързва и ще се свързва с техните имена и ще бъде използвано в предизборната борба.Неслучайно,Курнела се разграничи от Ленчето.

 69. 69 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2153 Неутрално

  До коментар [#57] от "Doge":

  Знам,че с теб е безсмислено да се спори,но тук четат и други хора,та ще ти отговоря.Дали Мецола е вкарала тези поправки или не ,хората не знаят.Внимавай сега:В общественото съзнание,тази резолюция е предложена от Ръдан-Йончева.Ерго,всичко написано в нея ,се свързва и ще се свързва с техните имена и ще бъде използвано в предизборната борба.Неслучайно,Курнела се разграничи от Ленчето.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 71. 71 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 845 Разстроено

  Част от тези - 154 социалисти, 108 либерали, 76 крайнодесни, 67 зелени и 40 комунисти гласуваха резолюцията?! Майко мила...
  —цитат от коментар 14 на hamiltonf


  Да.
  Коминтерн 2.0.
  Честито!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 72. 72 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1565 Весело

  До коментар [#57] от "Doge":Знам,че с теб е безсмислено да се спори,но тук четат и други хора,та ще ти отговоря.Дали Мецола е вкарала тези поправки или не ,хората не знаят.Внимавай сега:В общественото съзнание,тази резолюция е предложена от Ръдан-Йончева.Ерго,всичко написано в нея ,се свързва и ще се свързва с техните имена и ще бъде използвано в предизборната борба.Неслучайно,Курнела се разграничи от Ленчето.
  —цитат от коментар 68 на uvtest


  ТИ значи знаеш, какво е общественото съзнание. Брей, че експерт. Значи ти знаеш, какво си мислят хората, ти да не си майндрийдър! И да прав си не спори с мен, ставаш смешен. Знаеш ли защо мина тази поправка. Само, че хората не са като теб и не се информират от ПИК. За тебе може и да нямат, но за мислещите хора ФАКТИТЕ ИМАТ ЗНАЧЕНИЕ.

 73. 73 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#65] от "Моа Преател Тайпи":

  а така. циганите са си ок.
  българите не са ок тука и нас.
  най-долнопробния етнос се оказахме
  от трите по-големи.
  а циганките мисля, че има такив, които
  ако отидат на конкурс по красота
  са го спечелили сто пъти подред.

 74. 74 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1565 Весело

  [quote#70:"Моа Преател Тайпи"][/quote]

  Тука гледах децата ми показаха една игра. Team fight tactics. Уча я сега изглежда хубава.

 75. 75 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 505 Неутрално

  До коментар [#69] от "uvtest":

  да но тук става въпрос не за бежанците , а за незаконното предаване на Ердоган на хора, определени от него като участници в опита за преврат - нещо за което Меркел и сие си затваряха очите докато не започнаха съдебни дела срещу България...

 76. 76 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1565 Весело

  До коментар [#57] от "Doge":Знам,че с теб е безсмислено да се спори.
  —цитат от коментар 69 на uvtest


  Да абсолютно безсмислено е да спориш с мен. Не се спори с факти. А аз предлагам мнения солидно подкрепени с факти. А както знаем, когато фактите говорят и боговете мълчат. Само глупаците спорят. Ти не си глупак, нали?

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 78. 78 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  Акция на тандема Йончева - Радан /т.е. БСП - ДБ/ в ЕП и подкрепена от комунисти, социалисти, зелени и противници на ЕНП. Очевидни бяха липсата на особен интерес и партийната насоченост. Петата колона, Мунчо, БСП, ДБ, Галева, престъпността и руската агентура ще използват това против България. Доколко това ще им помогне да се докопат до властта, в крайна сметка ще решат избирателите.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 82. 82 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2164 Неутрално

  Доносите към Брюксел не трябва да спират, защото още много декларации трябват, докато блокира кардана на джипката!ВенСЕРЕМос!!
  —цитат от коментар 4 на Незнайко в Слънчевия град

  Това с доносите го играха ГЕРБ преди 12 години.
  После, през 2013 години Цветанов ходеше пак с доноси в Брюксел.

 83. 83 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#30] от "Doge":

  Не мисля , че сте прав! Ако питате Радан Кънев, вероятно ще избере този с по-голям инструмент в гащите!

 84. 84 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Партия, която орева европейската махала , че преследвали Цецо по политически причини или за разпределението на фондовете по общините, не върви да писка.
  Особено не върви на Биков да писка по темата, защото помним интифата срещу Орешарски , в която чуастваше кръгчето около Кунева, към което същия тоя юнак принадлежи. Особено смешно е точно гербавите да натякват за ИК, за "намеса отвън", защото ЕНП, на който те са личен влен има специална резолюция , която настоява за приемането на ИК, правителство на Бойко Борисов и негов министър подписа за България ИК. За намесата отвън можем да говорим много и покрай учредяването на ПП "Герб". като дори напомним едни думи на Бойко Борисов, как го поканили на килимчето, запознали го с Меркел и оттогава към партията потекли всички земни блага на немските фондации. Но той пропусна да каже, че една от тези немски фондации, "Зайдел Щифтунг" бе при ГЕРБ още в НАЧАЛОТО. Така че нека не се крият зад паравана на "нацията".
  Да напомням ли за дедо Дол, който каращисваше правителства у нас, нежно положил ръка върху коляното на Данчето? Да напомням ли колко доноси снесоха за "златния пръст" на Волен Сидеров, с кого без свян се коалираха след това (в рамките на малкото ОПГ).
  Резолюцията била "партийна", ами спирането на фодовете на Станишко и Орешко, не стана ли под натиска на ЕНП, при втория случай докладчик беше Маркус Пийпър, от ЕНП, доколкото помня. Защо тогава не лобираха в ЕНП "в името на България" и "националните интереси", още повече техни кметове като Николов от Бургас беха сред причините.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 85. 85 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 879 Неутрално

  И като дойде на власт Курнеля , Трифоноф и ДПС, какво ще се промени?

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK