Някои размисли за икономическата механика на превзетата държава България

Другото "щастливо" обстоятелство, което направи възможно достигането до ситуацията на пленена държава, е, че българското общество намира това устройство за нормално.

© Надежда Чипева, Капитал

Другото "щастливо" обстоятелство, което направи възможно достигането до ситуацията на пленена държава, е, че българското общество намира това устройство за нормално.Коментарът е от профила на автора във "Фейсбук".


Рентната икономика е тази, която условно казано залага развитието си на получаване на икономическа рента от експлоатацията на някакви "безплатни", най-често природни ресурси. Такива са например полезните изкопаеми. Рентна икономика е и тази, облягаща се на друг тип безплатен ресурс - безплатния труд - например крепостническата система в Русия.


Не разполагайки с такива ресурси, България при управлението на ГЕРБ се насочи към "експлоатацията" на един виртуално естествен ресурс - парите от Европа и неговият по-малък локален брат парите на бюджета. Когато е налице такъв "безплатен" ресурс, то първата грижа на обладаващите политическа власт е да изградят такива институции, които да "оградят" достъпа на всички останали, които не са на власт до ресурсите. Тези ресурси по логиката на такава власт следва да са запазени за "нашите хора". Така построените или овладени институции се наричат от икономическата теория екстрактивни, т.е. които
изсмукват ресурса в полза на ограничения кръг от хора, които управляват и населяват институциите.


В злободневната светлина на резолюцията на Европейския парламент за България да упомена и съществената грешка на западноевропейските страни - създаването на този безплатен ресурс - европейските пари. Наличието на грантови пари не просто захрани корупцията, а доведе до желанието на управляващите в немалка част от страните в Източна Европа за създаване на екстрактивни институции - ще ги разпознаете под етикета "Приятели на кохезията".


Далеч съм от мисълта, че в школата в Симеоново задълбочено се преподава институционална икономика. По-скоро "щастливото" стечение на обстоятелствата се корени в предполагаемото паракриминално минало на лидера на ГЕРБ. Организираните престъпни групи по дефиниция действат по логиката на екстрактивните институции - те не създават никаква добавена стойност, а "изсмукват" такава от създателите й. Сиреч инстинктивният импулс на упоменатия лидер е да гради екстрактивни обществени форми, защото неговият житейски опит го е научил само на това, че


когато притежаваш властта единственият начин на употребата й е да я "въоръжиш" с екстрактивни институции.


Другото "щастливо" обстоятелство, което направи възможно достигането до ситуацията на пленена държава, е, че българското общество намира това устройство за нормално. Историческата му биография само потвърждава това убеждение, а от обществената историческа памет са изтрити кратките периоди на функциониране на институциите в обществена полза.


Ерго, няма как да променим системата, без да променим разбирането на преобладаващата част от хората за нормалност и като следствие от това без да преосновем обществените си институции.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (242)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4080 Неутрално

  Демокрацията е невъзможна без свободни пазарни отношения.

  klimentm
 2. 2 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  Най-страшното е не, че се краде обществения ресурс. Нещо, което е характерно за нашите партии, но при ГЕРБ се превърна в изкуство.
  Най-страшното е, че се възпитава поколение, което вярва, че това е нормално и трябва да се стреми да краде. На все повече родители се налага да обясняват на децата си защо не е възможно на 18 години да му осигуриш мезонет, последен модел БМВ и бизнес за над милион, ако не си свързан с министър, кмет или общински съветник. Децата гледат такива примери в училище и започват да мислят, че това им се полага и е стандарт, който само некадърни и глупави родители не могат да им осигурят.

 3. 3 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 589 Неутрално

  след месец се отварят нови спирки на метрото и още 60 00 човека ще го ползват всеки ден. Ей превзеха я тази държава бе ! абе зли хора бе !! и околовръстното скоро ще е готово. лоши хора, безочливи !!

 4. 4 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1282 Весело

  Вече сме с по-добър кредитен рейтинг от Мудис за повече кредити.

 5. 5 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1282 Весело

  Вече сме с по-добър кредитен рейтинг от Мудис за повече кредити.

 6. 6 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  след месец се отварят нови спирки на метрото и още 60 00 човека ще го ползват всеки ден. Ей превзеха я тази държава бе ! абе зли хора бе !! и околовръстното скоро ще е готово. лоши хора, безочливи !!
  —цитат от коментар 3 на Lazar Petrov


  То хубаво е че го отварят!
  Лошото е, че с едната ръка го отварят, а с другата пълнят чекмеджетата!
  700 милиона лева откраднаха Божков, Борисов и Горанов! Това са средства, с които можеше да се построи цял един нов лъч от метрото!
  Заради корупцията, измамите и кражбите, мутрите-комунисти от герб вече си тръгват от властта, а не заради метрото!
  Върхушката на герб приключва с метрото и с магистралите. За винаги! Каквото откраднали, откраднали. До тук са.
  Със строителството скоро ще се занимават други хора, нямащи нищо общо нито с дпс, нито с герб!
  И така трябва да бъде.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 7. 7 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  Вече сме с по-добър кредитен рейтинг от Мудис за повече кредити.
  —цитат от коментар 5 на ggot


  Кредитния рейтиг не пълни джоба на българина!
  Брутният вътрешен продукт на глава от населението е най-съществения показател за състоянието на една страна!
  Според него, България е на последно място в ЕС!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 8. 8 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1772 Весело

  До коментар [#3] от "Lazar Petrov":

  И като открият още 2 магистрали няма нужда и заплати да плащат...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 9. 9 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#6] от "Рим":

  кои са тия хора? маяма ,тошко на слави, ристе риформата, йоло денев ?

 10. 10 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#8] от "mitko11":

  не съм толкова интелигентен да ти разбера въпроса?

 11. 11 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 888 Весело

  До коментар [#3] от "Lazar Petrov":

  и околовръстното скоро ще е готово
  —цитат от коментар 3 на Lazar Petrov

  Кое околовръстно бре, Лазаре? Онова същото околвръстно ли, на откриването на което Станишев беше поканил любезно и кмета Борисов заедно да режат ленти? За него околовръстно ли говориш?
  Ех, да ти имам и мерките за думички като „скоро“ ...

  😄 😄 😄

 12. 12 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#11] от "Zippie":

  това което сега се строи сега бе симпатяга! на софия бе приятелю! софия- град в западната част на България. Южната дъга, тоест до планината, тази високата. да помагам ли още??

 13. 13 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 973 Неутрално

  До коментар [#1] от "klimentm":

  Както и без свободно мислещи хора. Колкото и да не искаме да си го признаем, много по-лесно е да чакаме да ни дадат нещичко, отколкото да се борим за много повече. Все чакаме някой да ни оправи положението, вместо сами да работим за успеха си и да контролираме тези на власт. Именно в това е драмата на гласуващите за ГЕРБ. За тях е важно кой ще дойде на власт и какво ще обещае да им даде. Управление тип вожд и племе е пагубно за икономиката дългосрочно, но за свободата на човек - ежедневно.

 14. 14 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#7] от "Рим":

  БВП по времето на Борисов - от 50 млрд на 120 млрд лева. А защо почва от 50 млрд питай червените кхмери и мавъра от драгалевци. Пускам жокери - Славчо сервитьора, БГА Балкан, Баневи, РМД та, фалити на банки и тн и тн. тука специално мога да пиша 3 дена.

 15. 15 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  след месец се отварят нови спирки на метрото и още 60 00 човека ще го ползват всеки ден. Ей превзеха я тази държава бе ! абе зли хора бе !! и околовръстното скоро ще е готово. лоши хора, безочливи !!
  —цитат от коментар 3 на Lazar Petrov


  Лазаре, предполагам в обърканите ти представи само в София се строи метро, и никой друг модерен град в Европа няма такова!

  Събуди се и си отвори широко затворените очи! Защото ти си отличе пример за тези объркани души, визирани от автора горе.

 16. 16 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#15] от "xhi13317223":

  ето какво е объркана душица:КТБ дава 40 000 лв на Мина Костова всеки месец. Славчо Христов сервитьора на Костов става собственик на Златни пясъци, Пампорово , СИБАНК и т.н и т.н. Но това не е корупция. НЕ, НЕ и НЕ ! Корупция е снимка на фотошоп с пачки !!!

 17. 17 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  До коментар [#7] от "Рим":БВП по времето на Борисов - от 50 млрд на 120 млрд лева. А защо почва от 50 млрд питай червените кхмери и мавъра от драгалевци. Пускам жокери - Славчо сервитьора, БГА Балкан, Баневи, РМД та, фалити на банки и тн и тн. тука специално мога да пиша 3 дена.
  —цитат от коментар 14 на Lazar Petrov


  Лазаре, тези глупости ги разправяй на комшиите пред блока. Истината се вижда добре на линка по-долу - до към 2005 ние е румънците сме горе-долу на едно ниво. След 2005, и особено след 2010 нататък, започваме да им дишаме праха, и сега вече са много напред. Това е на глава от населението. Да ти напомня ли какво се е случило в България през 2009-2010?

  https://countryeconomy.com/countries/compare/bulgaria/romania?sc=XE15

 18. 18 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 888 Весело

  До коментар [#12] от "Lazar Petrov":

  Да де за южната дъга говорим. Да ти намеря ли статията за откриването?
  Ба таз дъга ... край няма ... Май други по-късно почнаха и забравиха вече, че целите им държави в нови магистрали. А ти си се фукай с половин околовръстно, ама правилно употребяваш бъдеще време. Ще, ще ...

 19. 19 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#17] от "xhi13317223":

  румънците през последните години напомпаха икономиката чрез големи бюджетни дефицити. Тоест те харчат много на кредит и това е от 7-8 години. Страната задължава сериозно. Не случайно е далеч от еврозоната за разлика от нас. Но сега като дойде Тошко на Слави и Мая Манолова и ние ще се отдалечим от еврозоната.

 20. 20 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#17] от "xhi13317223":

  румънците през последните години напомпаха икономиката чрез големи бюджетни дефицити. Тоест те харчат много на кредит и това е от 7-8 години. Страната задължава сериозно. Не случайно е далеч от еврозоната за разлика от нас. Но сега като дойде Тошко на Слави и Мая Манолова и ние ще се отдалечим от еврозоната.

 21. 21 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Умни икономически приказки и обяснения, няма спор. Накрая пак опряхме до калпавия материал. Това е положението, Минке!

  без подпис!
 22. 22 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#18] от "Zippie":

  ми няма край като не е построена. те твоите хора и Хемус построиха още 1970, и Тракия построиха, и санирани панелки построиха, а не грозни. ама аз нали съм прост и не вярвам на работническо дело и пиша глупости.

 23. 23 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 888 Весело

  До коментар [#22] от "Lazar Petrov":

  Остави ти „Работническо дело“ и миналия век.
  Кажи от кога се е застроила таз пуста южна дъга, на парче, на парче. А колко пъти я откривахме, че им изтървах бройката от към 2007-ма насам?

 24. 24 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Истина е, че тиквите и калинките приватизираха достъпа до европейските фондове и раздават порциите на крадливи приятели. Но явно не им стига, та се налага да допълват черната каса с такса спокойствие. Едва ли обществото е чак толкова калпаво, че да прощава подобно поведение. Никакви приказки за магистрали, метро и кредитен рейтинг няма да изтрият пачките и кюлчетата от нощното шкафче.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 25. 25 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#23] от "Zippie":

  приемам забележката. Това,че се строят струма с най-големия тунел в България, ботевград -видин, метро, зали и т.н. не е нещо впечатляващо. Това че влизаме в еврозоната и страната е с най-високия си кредитен рейтинг също. Модернизацията на армията е тъпотия, Ф16 блок 70 е боклук. БВП се удвоило - слабо. Заплатите се удвоиха, в София вече средната е 950 евро - пълен провал. Но в едно наистина сте 100 % прави - най-зле е положението с правата на еднополовите бракове и положението на потиснатите македонци в Пиринско. идвайте на власт най-накрая че този сатрап не се търпи.

 26. 26 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  До коментар [#24] от "stein":

  Значи,като наближат редовните избори ,едните ще викат:" "Те приватизираха достъпа до европейските фондове и раздават порциите на крадливи приятели. "Другите ще отговарят:"Дадохме на всеки пенсионер по 50 лв.,детски на всички деца,увеличихме заплати на учители,чиновници...и ще видим ,кое послание ще хване дикиш.

 27. 27 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3778 Неутрално

  До коментар [#7] от "Рим":БВП по времето на Борисов - от 50 млрд на 120 млрд лева. А защо почва от 50 млрд питай червените кхмери и мавъра от драгалевци. Пускам жокери - Славчо сервитьора, БГА Балкан, Баневи, РМД та, фалити на банки и тн и тн. тука специално мога да пиша 3 дена.
  —цитат от коментар 14 на Lazar Petrov
  Няма нужда от много писане.Припомняш двете зими на Луканов и Виденов и е достатъчно.

 28. 28 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3311 Неутрално

  "Другото "щастливо" обстоятелство, което направи възможно достигането до ситуацията на пленена държава, е, че българското общество намира това устройство за нормално."
  ===========
  Тц. Просто и на предните избори на сергията беше пак същото, без Слави, който също няма да оправи държавата. След изборите, дори Бочко да падне, във властта ще са същите играчи и ще има много разочаровани, които си мислят, че с края на управлението на ББ сме минали Армагедон и раят ще слезе на земята.
  Сметката не излиза, ако не се влачи. Един кадърен бизнесмен ще изкара повече от министър, ако министърът не врътка нещо. И.... досега нищо. Софиянски отдавна свети като слънце, изпран от съда. А колко му се канехте.

  Еретик
 29. 29 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  До коментар [#15] от "xhi13317223":ето какво е объркана душица:КТБ дава 40 000 лв на Мина Костова всеки месец. Славчо Христов сервитьора на Костов става собственик на Златни пясъци, Пампорово , СИБАНК и т.н и т.н. Но това не е корупция. НЕ, НЕ и НЕ ! Корупция е снимка на фотошоп с пачки !!!
  —цитат от коментар 16 на Lazar Petrov


  Пич, в сравнение с нивата, достигнати по време на Тиквата, всички тези примери изгелждат като детска градина. Я виж - 40 000 лв на Мина, в сравнение с 4 милиарда за цялата КТБ!

  3 или 4 милиарда (още не му се е видял края на масрафа) за Турския пАток, колко милиарда отидоха - а и още вървят за т. нар. магистрали на Борисов...

  И това е само на повърхността! Ако човек се разрови на по-ниско ниво - до община, там ситуацията е същата - повсеместна корупция, присвояване и злоупотреби.

 30. 30 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  МЕЧО НА ПРОТЕСТ - Светът на Ванката

  https://www.youtube.com/watch?v=CJuiEr3pT4M

  ДБ=БКП
 31. 31 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3255 Разстроено

  До коментар [#26] от "uvtest":

  За мое съжаление тук отбеляза точка. Преобладаващата част от обществото дълбоко не разбира, че откраднатите или отклонените пари от еврофондовете и бюджета надвишават т.нар. дадени за деца, пенсионери и чиновници. Това е положението.

 32. 32 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2045 Неутрално

  До коментар [#17] от "xhi13317223":

  2005 година НЕ сме с румънците на едно ниво. Напротив тогава разликата на БВП на глава от населението е по-голяма от днес.
  Второ в Румъния 85% от икономиката е на чуждестранни инвеститори, в България 8%.
  В България черната икономика е 35% в Румъния -18%. В България има сива икономика 15 милиарда лева, в Румъния 0 лева. Поради това очевидно българите изглеждаме по-добре от румънците.

 33. 33 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  До коментар [#23] от "Zippie":....... БВП се удвоило ...
  —цитат от коментар 25 на Lazar Petrov


  Значи опорките на Сачева за "удвоения БВП" - я да видим какво показва статистиката:

  през 2010 БВП = 50.611 милиарда долара
  през 2019 БВП = 67.926 милиарда долара

  Това е 34 увеличение за 10 години. Къде го видяхте това удвояване!? Това цифрите и числата за нищо ги нямате - също като банкянския баш-бакан...

 34. 34 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2045 Неутрално

  Освен това как хем се краде, хем валутният ни резерв е 60,7 милиарда лева, хем средната бяла заплата расте, хем това, което се построи и се строи не може да се преброи не да се боядиса, а да се преброи от БСП и ДБ.
  Обяснете как става това.

 35. 35 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2045 Неутрално

  До коментар [#33] от "xhi13317223":

  В 2010 година имаме 61 милиарда лева БВП, в момента имаме 121 милиарда лева.
  Откъде ги вземате тези данни не знам. Я ми покажи.

 36. 36 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  До коментар [#17] от "xhi13317223":2005 година НЕ сме с румънците на едно ниво. Напротив тогава разликата на БВП на глава от населението е по-голяма от днес.Второ в Румъния 85% от икономиката е на чуждестранни инвеститори, в България 8%.В България черната икономика е 35% в Румъния -18%. В България има сива икономика 15 милиарда лева, в Румъния 0 лева. Поради това очевидно българите изглеждаме по-добре от румънците.
  —цитат от коментар 32 на Да вярваме на истината


  Е, аз цитирам официална статистика. Която изобщо не говори добре за "управленеца" Борисов. И тази истина ще излезе на яве много скоро след като този нещастен образ напусне сцената...

  За жалост, сметката на този никаквец ще я плащат други - и то дълго време.

 37. 37 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  До коментар [#33] от "xhi13317223":В 2010 година имаме 61 милиарда лева БВП, в момента имаме 121 милиарда лева.Откъде ги вземате тези данни не знам. Я ми покажи.
  —цитат от коментар 35 на Да вярваме на истината


  https://countryeconomy.com/gdp/bulgaria

 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7574 Неутрално

  До коментар [#9] от "Lazar Petrov":

  А кои сае Бойко Борисов, Пеевски и Гешев. Все пак те ни управляват.

 39. 39 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2045 Неутрално

  До коментар [#36] от "xhi13317223":

  Официалната статистика говори за 35% черна икономика и тя е видима от всички в производството.
  Пример. Няма готвач на морето с под 2000 лева чисти, осигурява се официално на 790,00 лева.

 40. 40 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4062 Неутрално

  До коментар [#35] от "Да вярваме на истината":

  " В 2010 година имаме 61 милиарда лева БВП, в момента имаме 121 милиарда лева.
  Откъде ги вземате тези данни не знам. Я ми покажи."

  Не е така, поне според официалната статистика на НСИ:

  Брутен вътрешен продукт през 2010 година - окончателни данни
  Публикувано на: 06.03.2012 - 11:00

  През 2010 г. БВП възлиза на 70 511.2 млн. лв. по текущи цени. Преизчислен в евро, БВП е съответно 36 052 млн евро, като на човек се падат 4 789.3 евро. Преизчислен в съпоставими цени по 2005 г., БВП се е увеличил с 0.4% спрямо предходната година.

  https://www.nsi.bg/bg/content/2156/прессъобщение/брутен-вътрешен-продукт-през-2010-година-окончателни-данни

  За 2019:

  Предварителните данни показват, че БВП на България за 2019 г. е 118.669 млрд. лв., или 60.7 млрд. евро. На човек от населението това съответства на 8 678 евро. Брутната добавена стойност възлиза на 102.269 млрд. лв. и расте в реално изражение с 3%.


  https://www.nsi.bg/bg/content/17950/нси-представи-предварителните-данни-за-бвп-през-2019-година


  Мисля, че всеки може да си направи заключенията колко може да се вярва на хора, свикнали само да крадат в астрономически мащаби и да лъжат безогледно !

  Растежът не е 100 %, а някъде около 60 % ! Корупцията съсипва всяко общество !

 41. 41 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  До коментар [#26] от "uvtest":За мое съжаление тук отбеляза точка. Преобладаващата част от обществото дълбоко не разбира, че откраднатите или отклонените пари от еврофондовете и бюджета надвишават т.нар. дадени за деца, пенсионери и чиновници. Това е положението.
  —цитат от коментар 31 на boevbisser


  Остави отбелязаните точки.Думата ми беше ,че т.н."градска десница"не се научи и няма желание да се научи ,как да разговаря с обикновените хора.Ето и тук-едни общи приказки,едни купешки лафове...И,ако утре този младеж,авторът,отиде на агитация в някое градче и започне да приказва на хората за :" рентната икономика", "екстрактивни институции " и "кохезия",те ще го послушат,пък ще му кажат."Хубаво говориш,момче,ама Бойко ни оправи пътя до областния град и ни санира блокчето без пари".И после,пред урните,нали се сещаш?

 42. 42 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#38] от "Роси":

  Гешев прибра ало измамниците, прибра сума ти дилъри и автоджамбази. статистически престъпността е спаднала драстично. Но не - Гешев да се маха. И защо бе аланкоо? щото прибра Баневи, Миню Апаша, Череп . Защото посегна към руските агенти в президентството. Е няма да се махне Гешев ! И не само това напролет Борисов ще Ви нашамари на изборите за ако не се лъжа 12 пъти подред. А радо с дупката ще води епична и изпълнена с трагичен край битка с 4% граница.

 43. 43 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5018 Неутрално

  До коментар [#8] от "mitko11":не съм толкова интелигентен да ти разбера въпроса?
  —цитат от коментар 10 на Lazar Petrov


  Откри топлата вода! Браво!

 44. 44 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5018 Любопитно

  До коментар [#32] от "Да вярваме на истината":

  "Второ в Румъния 85% от икономиката е на чуждестранни инвеститори, в България 8%."

  А запитваш ли се защо в България няма чуждестранни инвестиции?

 45. 45 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#40] от "samoedin":

  растежа е 67 %, да бъдем точни, при намалено с 10% население . или растежа е около 80% .
  знам,че е слабо, ако беше сина на шефа на БСП Крушаре -Иво Мирчев растежа щеше да е поне 240 %. При коалиция с Тошка на Слави и зелените отиваме на около 330%

 46. 46 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5018 Весело

  До коментар [#32] от "Да вярваме на истината":

  "В България черната икономика е 35% в Румъния -18%. В България има сива икономика 15 милиарда лева, в Румъния 0 лева. Поради това очевидно българите изглеждаме по-добре от румънците."

  Викаш колкото повече черна и сива икономика, толкова по-добре! Ех, бях забравил, че си "макроикономист"! 😂🤣

 47. 47 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Рентна икономика е и тази, облягаща се на друг тип безплатен ресурс - безплатния труд - например крепостническата система в Русия.
  ====================================================================
  А тази облягаща се на робски труд както в САЩ, Англия, Франция, Испания, Португалия, Белгия, Холандия до края на 19 и началото на 20 век как се нарича? Или тази при която работиш по 12 часа в кланици или фабрики в Западна Европа за 4-5 евро на час и докато работиш друг продукт на институционалната икономика" спи на леглото ти и резултатът е зараза за двамата?

  Свободата, Санчо...
 48. 48 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3255 Весело

  До коментар [#41] от "uvtest":

  И за това си прав, уви, връзката на десните политици с народните маси и превеждането на разбираем език на по-сложни икономически постулати не са силната им страна.
  Което не прави текста неверен.

 49. 49 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#4] от "ggot":

  Тия кредитни агенции не поставят кредитен рейтинг безплатно. Май колкото повече се плати по-висок е рейтинга?

 50. 50 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3231 Неутрално

  До коментар [#38] от "Роси":Гешев прибра ало измамниците, прибра сума ти дилъри
  —цитат от коментар 42 на Lazar Petrov


  НИКОГО НЕ Е ПРИБРАЛ Гешевт

  ФАКТ Е че НЯМА НИТО ЕДНА ОСЪДИТЕЛНА ПРИСЪДА над телефонен измамник

  НИТО ЕДНА

  Ако имаше поне една щяха да го разкудкудякат мисирките на Властта

  както само те си знаят

  Така е и с наркодилърите

  Хващат и осъждат дребосъка колкото да разчистят пътя

  на БЛИЗКИТЕ ДО ГЕРБ и ДПС ДИЛЪРИ

 51. 51 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2045 Неутрално

  До коментар [#44] от "vassilun":

  Ами по много причини.
  Първо работната сила както виждаш не стига за българските инвестиции. Затова имаме около 17 милиарда евро български инвестиции в чужбина.
  Мога да ти изброя следните габровски инвестиции в чужбина: Завод за позициониращи машини в Сибиу, завод за телфери в Букурещ. Това за Румъния.
  Иначе в Китай, Русия, Южна Корея, Германия, Индия, Виетнам и прочие имаме още 98 завода. Най-много за инструменти, после за телфери. А забравих Турция.
  Та откъде ще вземе работници чуждестранният инвеститор.
  Второ Румъния е три пъти по-голям пазар.
  Така, че България се пренастройка към продукти с висока добавена стойност и изнася производства.
  И това не е заради политици. Дори и заради любимите ти ако имаш такива.

 52. 52 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 589 Неутрално

  за последните 10 години износът на България нарасна с 155%. ето източника Капитал -ttps://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/ikonomika/2020/08/19/4096143_iznos_2019_stoka_po_stoka_do_rekordnite_60_mlrd_lv/

  или казано на прост език, като за феновете на слави и йоло денев - износът нарасна 3 пъти.

  Лоша работа, слабо, ако беше Радо бракоразвода щеше да нарасне поне 10 пъти.

 53. 53 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 236 Неутрално

  за последните 10 години износът на България нарасна с 155%. ето източника .
  —цитат от коментар 52 на Lazar Petrov

  Изнасяш копър и чесън и купуваш бойни самолети. Добре.

  Свободата, Санчо...
 54. 54 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2045 Неутрално

  До коментар [#46] от "vassilun":

  Не е по-добре, но е факт. Аз съм изцяло в бялата и имам нелоялна конкуренция.
  Но това е лошо за Борисов. Радвай се. Не събира 15 милиарда лева на година.

 55. 55 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#53] от "Bornagain":

  ето по точно - от 22 млрд до близо 60 млрд. растежът е 35 млрд или 155% от досегашното ниво от 22.

  чесън внасяме, а изнасяме електроника за автомобили. Панимаеш ?

 56. 56 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3255 Весело

  До коментар [#55] от "Lazar Petrov":

  Абе че имаме подобрение последните 10 години - имаме, не може да се каже на бялото черно. Но не е достатъчно, и откъдето и да го гледаме и смятаме, продължаваме да сме последни в Европа. Друга беше идеята Борисов като дойде на власт.
  Част от причините това да се случи е узурпирането на ресурс от управляващите и харченето му по начини, които не генерират достатъчно икономически растеж. Точно това пише и авторът.

 57. 57 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  До коментар [#7] от "Рим":БВП по времето на Борисов - от 50 млрд на 120 млрд лева. А защо почва от 50 млрд питай червените кхмери и мавъра от драгалевци. Пускам жокери - Славчо сервитьора, БГА Балкан, Баневи, РМД та, фалити на банки и тн и тн. тука специално мога да пиша 3 дена.
  —цитат от коментар 14 на Lazar Petrov


  Препоръчително е, другарю, когато боравиш с числа, да правиш по някоя проверка в официални източници.

  Ако го беше направил направил, с прискърбие щеше да установиш, че огнеборецът пое държава с БВП, доста по-висок от споменатите 50 млрд.

  Бъди така добър да четеш 3 дни, преди да пишеш 3 минути.

 58. 58 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 589 Неутрално

  о коментар [#56] от "boevbisser":

  е тука си абсолютно прав. Но кой е виновен че Борисов беше принуден да управлява с идиоти като патриотите и марешки. Радан и Христо Иванов. тези бездарници. И сега пак ни пробутват. Аз затова се паля по форумите. Исках да има истинска дясна алтернатива. Ясно ми е че Бойко го няма в дълбоките реформи. Но какво получаваме - протест с румен петков и йоло денев, резолюция с гей нюанси. Пак отиваме на провал на градските дясно мислещи.

 59. 59 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1061 Весело

  До коментар [#17] от "xhi13317223":2005 година НЕ сме с румънците на едно ниво. Напротив тогава разликата на БВП на глава от населението е по-голяма от днес.Второ в Румъния 85% от икономиката е на чуждестранни инвеститори, в България 8%.В България черната икономика е 35% в Румъния -18%. В България има сива икономика 15 милиарда лева, в Румъния 0 лева. Поради това очевидно българите изглеждаме по-добре от румънците.
  —цитат от коментар 32 на Да вярваме на истината


  Коя е черната икономика? Как така е рипнала до 35% според наблюденията на габровската макроикономическа школа? Кой е позволил това да се случи?

  Колко леи е сивата икономик в Румъния, след като в България е 0 леи?

 60. 60 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2045 Неутрално

  До коментар [#56] от "boevbisser":

  В момента е съмнително дали сме последни и по какво точно. И не в Европа, а в ЕС. Има голяма разлика.

 61. 61 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1061 Весело

  До коментар [#36] от "xhi13317223":Официалната статистика говори за 35% черна икономика и тя е видима от всички в производството.Пример. Няма готвач на морето с под 2000 лева чисти, осигурява се официално на 790,00 лева.
  —цитат от коментар 39 на Да вярваме на истината


  Леле, мале.

  Ама ти наистина не правиш разлика между черна и сива икономика.

 62. 62 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2045 Весело

  До коментар [#59] от "До руските мекерета":

  Това, че си невеж и не разбираш поне чети. Дал съм пример за черна икономика.

 63. 63 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 236 Неутрално

  До коментар [#53] от "Bornagain":ето по точно - от 22 млрд до близо 60 млрд. растежът е 35 млрд или 155% от досегашното ниво от 22. чесън внасяме, а изнасяме електроника за автомобили. Панимаеш ?
  —цитат от коментар 55 на Lazar Petrov

  Износ от България но не от български производители, т.е. ези пари не идват при нас тези милЯрди за които Бойко мечтае вече 10 години са фиктивни. Панимаеш?

  Свободата, Санчо...
 64. 64 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#57] от "До руските мекерета":

  с прискърбие признавам, че Бойко е увеличил БВП не от 50 на 120, а от 66 на 118 млрд. Разликата е фрапантна и коренно променя нещата. Съжалявам. Новите цифри са стряскащи и показват не голям растеж а ужасна катастрофа. Подведох Ви.

 65. 65 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2045 Неутрално

  До коментар [#61] от "До руските мекерета":

  Ти не правиш.
  Сивата икономика са ренти от земи, собствената градинка, занаятчиите и прочие. Това е сивата икономика. Около 15 милиарда за България в Румъния нула. Сега разбра ли разликата.

 66. 66 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  До коментар [#47] от "Bornagain":

  А тази облягаща се на робски труд както в САЩ, Англия, Франция, Испания, Португалия, Белгия, Холандия до края на 19 и началото на 20 век как се нарича? Или тази при която работиш по 12 часа в кланици или фабрики в Западна Европа за 4-5 евро на час
  ▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

  Добре, нека така да бъде.
  Западът е лош, а Путенланд е добър. Тогава ни обяснете:
  – Защо почти всички ваши колеги сега живеят в изгнилия Запад, а не в проспериращия Путенланд?
  Нито един вашия колега, не живее в Путенланд.
  Защо?!

  "Чуждестранен агент"
 67. 67 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#63] от "Bornagain":

  е как така не е български производители? чакай да помисля. а да - Либхер и Фесто са на лошите империалисти. не са от наште. разбирам сега какво си имал в предвид

 68. 68 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  До коментар [#59] от "До руските мекерета":Това, че си невеж и не разбираш поне чети. Дал съм пример за черна икономика.
  —цитат от коментар 62 на Да вярваме на истината


  Габровски мислителю, готварският ти пример е пример за сива икономика.

  Подреди си понятията и се яви на поправителен.

 69. 69 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2045 Неутрално

  До коментар [#63] от "Bornagain":

  Хайде бе.
  92% от икономиката на България е от български фирми и български продукти.
  Да речем експортът е 70% от български продукти у 30% от чуждестранни.

 70. 70 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2045 Неутрално

  И последно за по-умните и най-красивите в числа.
  118 милиарда по1,35 равно на 160 милиарда лева плюс 15 милиарда равно на 175 милиарда реален БВП или 105 милиарда долара.
  Това по съответства на стандарта на живот в България.

 71. 71 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  Подобни анализи са правени още преди половин век за арабските страни - защо петролните залежи парадоксално спират развитието на обществото. Много по-изгодно е да се бориш за достъп до кладенеца, отколкото да се мъчиш на пазара за клиенти. После същото писаха за приватизацията в Източна Европа - достъпът до властта беше по-важен от достъп до клиенти, технологии, пазари...
  Сега същите пиявици са се накачулили на европейските пари.
  Проблемът е, че са станали прекалено много - батковци, братковци, прасета, тъщи, тикви, тиквеничета, миски и пр. са повече и от най-многолюдната арабска кралска фамилия - и вече крадат не само европейски пари, но и работещи бизнеси. Веднъж като си стиснал бухалката-държава, започваш да се оглеждаш къде още можеш да удариш и не спираш само да евросредствата.

 72. 72 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  И последно за по-умните и най-красивите в числа.118 милиарда по1,35 равно на 160 милиарда лева плюс 15 милиарда равно на 175 милиарда реален БВП или 105 милиарда долара.Това по съответства на стандарта на живот в България.
  —цитат от коментар 70 на Да вярваме на истината


  Пак си объркал понятията, габровски мислителю. Давам ти жокер: погледни какво означава ППС.

 73. 73 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1061 Весело

  До коментар [#61] от "До руските мекерета":Ти не правиш.Сивата икономика са ренти от земи, собствената градинка, занаятчиите и прочие. Това е сивата икономика. Около 15 милиарда за България в Румъния нула. Сега разбра ли разликата.
  —цитат от коментар 65 на Да вярваме на истината


  Пример за черна, мислителю?

 74. 74 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#3] от "Lazar Petrov":

  Господине, във всички държави по света се строи инфраструктура. И има държави , като САЩ , Китай, Виетнам , държавите от Персийския залив, където тя е много по-внушителна. Примерно в големите градове на Китай има издигнати вътрешно-градски магистрали простиращи се на стотици километри. В Дубай почти всяка автобусна спирка е климатизирана. И въпреки това не съм чул някой, освен мизерниците от ГРОБ да счита това за голям успех. Просто икономиката и обществото се развиват, съответно се развива и инфраструктурата. Добре е да си спомните също,че голяма част от метрото е строено с европейски пари , които същите мизерници са решили , че е по добре да се използват за строеж на софийското метро , вместо за подобрение на жп линиите в страната, т.е. облагодетелства само живеещите в София, вместо всички българи. Та , за това, метрото хич не е за хвалене.

 75. 75 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1061 Весело

  До коментар [#57] от "До руските мекерета":с прискърбие признавам, че Бойко е увеличил БВП не от 50 на 120, а от 66 на 118 млрд. Разликата е фрапантна и коренно променя нещата. Съжалявам. Новите цифри са стряскащи и показват не голям растеж а ужасна катастрофа. Подведох Ви.
  —цитат от коментар 64 на Lazar Petrov


  За колко години, друже?

  Оставяме настрана дребната разлика между 50 и 66, има-няма 32%. Това категорично не хвърля светлина върху коректността на твърденията ти.

  Дребен детайл е и фактът, че тези 66 млрд, са резултат от 5 процентният спад през глобално кризисната 2009.

 76. 76 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  До коментар [#46] от "vassilun":Не е по-добре, но е факт. Аз съм изцяло в бялата и имам нелоялна конкуренция.Но това е лошо за Борисов. Радвай се. Не събира 15 милиарда лева на година.
  —цитат от коментар 54 на Да вярваме на истината


  Е, днес наистина си се качил на черешата. Какви 15 млрд. несъбрани от Борисов са те налазили?

 77. 77 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2045 Неутрално

  До коментар [#73] от "До руските мекерета":

  Добре гений. Много сме зле. Чакам с нетърпение да дойдеш на власт и да отразявам 10-15% растеж на година и нула черна и сива икономика и да направиш бюджета 80 милиарда и да го изхарчваш ти пожелавам.

 78. 78 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  До коментар [#73] от "До руските мекерета":Добре гений. Много сме зле. Чакам с нетърпение да дойдеш на власт и да отразявам 10-15% растеж на година и нула черна и сива икономика и да направиш бюджета 80 милиарда и да го изхарчваш ти пожелавам.
  —цитат от коментар 77 на Да вярваме на истината


  Благодаря за пожеланията.

  Няма да стане. Но ти си дерзай.

 79. 79 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1931 Неутрално

  До коментар [#55] от "Lazar Petrov":Абе че имаме подобрение последните 10 години - имаме, не може да се каже на бялото черно. Но не е достатъчно, и откъдето и да го гледаме и смятаме, продължаваме да сме последни в Европа. Друга беше идеята Борисов като дойде на власт.Част от причините това да се случи е узурпирането на ресурс от управляващите и харченето му по начини, които не генерират достатъчно икономически растеж. Точно това пише и авторът.
  —цитат от коментар 56 на boevbisser


  Средната заплата в България е по-висока от 15 европейски държави, а по ППС е по-висока и от гръцката.По БВП на човек от населението сме по-добре от 14 европейски държави.
  Ама викаш последни сме били.

 80. 80 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#75] от "До руските мекерета":

  Така е, 2009 не беше добра, признавам. Въпроса е как да растем повече. Аз не виждам идеи, а само мрънкане срещу Борисов.

 81. 81 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1061 Неутрално
 82. 82 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1061 Весело

  До коментар [#75] от "До руските мекерета":Така е, 2009 не беше добра, признавам. Въпроса е как да растем повече. Аз не виждам идеи, а само мрънкане срещу Борисов.
  —цитат от коментар 80 на Lazar Petrov


  Има сравнително прост отговор.

  Като се краде по-малко.

 83. 83 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3255 Весело

  До коментар [#79] от "Мусаши":

  Даже не мисля да споря с теб. Даже габровският икономист чак с такива данни не разполага.....

 84. 84 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  Най-страшното е не, че се краде обществения ресурс. Нещо, което е характерно за нашите партии, но при ГЕРБ се превърна в изкуство.
  —цитат от коментар 2 на Котаракът на Шрьодингер


  Нито едно доказателство не сте представили, че ГЕРБ крадат!!

  Други са изкустните крадци, БСП и ДПС, за тях имаме много примери и не сме ги забравили! Протестите са да станат ГЕРБ за да се настани БСП на държавната каца с мед!

 85. 85 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  о коментар [#56] от "boevbisser":е тука си абсолютно прав. Но кой е виновен че Борисов беше принуден да управлява с идиоти като патриотите и марешки. Радан и Христо Иванов. тези бездарници. И сега пак ни пробутват. Аз затова се паля по форумите. Исках да има истинска дясна алтернатива. Ясно ми е че Бойко го няма в дълбоките реформи. Но какво получаваме - протест с румен петков и йоло денев, резолюция с гей нюанси. Пак отиваме на провал на градските дясно мислещи.
  —цитат от коментар 58 на Lazar Petrov


  Ха, имаме лек прогрес и просветелние - Лазарчо разбра, че чутовните успехи на "управленеца" Борисов, все пак са оставили България на опашката по всички показатели в ЕС.

  След което обаче той забива пирона с откритието че за това са виновни ... партньорите в управлението му - било то Марешки, било патрЕотите, като не е забравил Кънев и Христо Иванов. По някакви неизвестни за мен причини обаче е забравил един Лукарски.

  Разсмя ме истински!

 86. 87 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3255 Весело

  До коментар [#84] от "Dariya Koleva":

  Нееее, какво говориш, Герб да крадат?
  Някакви жалки 700 млн. лв. не са влезли в бюджета по техни собствени признания, но това не е кражбе, не, това с агнусни инсинуации.

 87. 88 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3010 Неутрално

  До коментар [#51] от "Да вярваме на истината":

  едно време разправяше за габровски мотори за въздушни таксита в дОбай? кво стана там? летят ли?

 88. 89 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5018 Любопитно

  До коментар [#84] от "Dariya Koleva":

  "Нито едно доказателство не сте представили, че ГЕРБ крадат!!"

  Да ти задам само два въпроса:

  1. Вярваш ли, че Горанов не е забелязал липсата на едни 700 милиона в приходната част на бюджета? И така в продължение на ПЕТ години!

  Ако вярваш на горното, нямам повече въпроси! Ако не вярваш, имам един последен въпрос:

  2. Не е ли редно и Горанов да бъде разследван за липсата на тези 700 милиона, а не само Божков?

  Благодаря предварително за отговора!

 89. 90 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5018 Любопитно

  До коментар [#32] от "Да вярваме на истината":

  "В България черната икономика е 35% в Румъния -18%. В България има сива икономика 15 милиарда лева, в Румъния 0 лева."

  И какво направи любимото ти герберско правителство, за да намали сивата икономика като в Румъния?

 90. 91 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#44] от "vassilun":Ами по много причини.Първо работната сила както виждаш не стига за българските инвестиции. Затова имаме около 17 милиарда евро български инвестиции в чужбина.Мога да ти изброя следните габровски инвестиции в чужбина: Завод за позициониращи машини в Сибиу, завод за телфери в Букурещ. Това за Румъния.Иначе в Китай, Русия, Южна Корея, Германия, Индия, Виетнам и прочие имаме още 98 завода. Най-много за инструменти, после за телфери. А забравих Турция.Та откъде ще вземе работници чуждестранният инвеститор.Второ Румъния е три пъти по-голям пазар.Така, че България се пренастройка към продукти с висока добавена стойност и изнася производства.И това не е заради политици. Дори и заради любимите ти ако имаш такива.
  —цитат от коментар 51 на Да вярваме на истината


  Абсолютни глупости, не просто неверни данни.
  Отново злепоставяте Габрово и габровци с изявите си в този форум.
  Понеже точно в производството на телфери и ЕОТ кранове познавам лично собствениците на всички български производители /няколко пъти съм го заявявал/, мога категорично да кажа, че дори и на най големия пазар на тази българска продукция - Русия, няма завод за монтаж, камо ли за цялостно производство, който да е собственост на български производител. В ход са разговори за две съвместни предприятия с производствени звена, но вече повече от година няма реален резултат.
  Същите са нещата и с металорежещите инструменти.

 91. 92 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5018 Весело

  До коментар [#91] от "ivangabrovo":

  Вярващият на истината от Габрово МАКРОИКОНОМИСТ 🤣😂 никога не лъже! Той само си измисля! Представя желаното за действително!

 92. 93 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 710 Неутрално

  след месец се отварят нови спирки на метрото и още 60 00 човека ще го ползват всеки ден. Ей превзеха я тази държава бе ! абе зли хора бе !! и околовръстното скоро ще е готово. лоши хора, безочливи !!
  —цитат от коментар 3 на Lazar Petrov


  А легени купил ли си, че тези новите спирки протичат веднага, в резултат на спестените изолация и други СМР-та, за да има за чекмеджета.

 93. 94 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 710 Неутрално

  о коментар [#56] от "boevbisser":е тука си абсолютно прав. Но кой е виновен че Борисов беше принуден да управлява с идиоти като патриотите и марешки. Радан и Христо Иванов. тези бездарници. И сега пак ни пробутват. Аз затова се паля по форумите. Исках да има истинска дясна алтернатива. Ясно ми е че Бойко го няма в дълбоките реформи. Но какво получаваме - протест с румен петков и йоло денев, резолюция с гей нюанси. Пак отиваме на провал на градските дясно мислещи.
  —цитат от коментар 58 на Lazar Petrov


  Ти съпруга и деца нямаш ли? Засрами се, обричаш ги вечно на нечестивост.

 94. 95 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#93] от "Uprsport":

  Много е лошо метрото, направо е ужасно. Ужас някакъв, тече капе, няма изолации, няма нищо, мръсно, тъмно. Сега ще дойде радо гъза и всичко ще бъде светлина, радост, красота, Пешо върви гушнат с Иван, идилия и съвършенство.

 95. 96 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Напълно съм съгласен с автора.

 96. 97 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1931 Неутрално


  Ами според таблицата,която си дал сме по-напред от 9 европейски държави. Прибави Грузия, Армения,Азербайджан и Казахстан.Като се има предвид, че турската лира много се обезцени и сега сме с по-висок БВП на човек от населението, то България има по-висок БВП на човек от населението от 14 европейски държави.

 97. 98 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#17] от "xhi13317223"

  Ако вземеш един кредит, в размер на годишната ти заплата, а парите изпиеш, ще отчетеш усвояване на "личния" си БВП, но реално ще си много по-зле, щото ще има да връщаш едни пари.

  Дългът на Румъния е 35% от БВП, този на България е 20% от БВП.

  Също е редно е да напишеш по какви цени ги гледаш тия съотношения. Зер, на 1 юли 2007, 3 леи бяха едно евро, сега курсът е 5 леи за евро.

 98. 99 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#95] от "Lazar Petrov":

  Господин Петров, вземете самолета и идете до някоя европейска държава - Берлин, Париж, Виена, дори метрото в Киев също върши работа. И ще разберете какво е съвременно метро. В София е просто един тунел под пътя, който поради подземните води на места може и да пропадне. И това как да е, но защо при разширението към Младост и Дружба направиха станциите толкова тесни? Или защо внесоха мотриси от Беларус, та да има вид на метро от 70-те. Или защо само в час пик е на пет минути? Честно казано единствената му предимство е, че още е ново и не се е вмирисало.

 99. 100 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1869 Весело

  Автора финансист се е пообъркал, ма то щото финансите са му слабост. Ресурса дето го експлоатират бг-политиците е "бедна, нуждаеща се държава". Именно заради това им наливат фондове от ЕС, щото се водим "нуждаещи се", а не щото бг-политиците могат да командват (рента-та дето я обяснява) европейския ресурс "европейски пари".
  Та първо е ресурса "нуждаеща се държава", а "европейски пари" са от към последиците.

  В тази посока, ако ЕС политиците почнат да ни "наливат фондове" само при положителни резултати от налятото досега, съм сигурен, че същите бг-политици ще сменят моментално схемата "най-нуждаещи се" с нещо от рода "най-ефективно усвояване"... е с малко неефективно "заделяне", но то ще е "бял кахър".

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK