Лечението на психично болните – ситуацията е критична

Снимка от архива на Ентографски музей Пловдив: "Лечение в манастир "Св. св. Кузма и Дамян" над Куклен през 1930-те"

© Дойче веле

Снимка от архива на Ентографски музей Пловдив: "Лечение в манастир "Св. св. Кузма и Дамян" над Куклен през 1930-те"Текстът е препубликуван от "Дойче веле". Заглавието е на "Дневник".


Над град Куклен в Родопите, недалеч от Пловдив, се намира манастирът "Св.св. Козма и Дамян", известен и като първата психиатрия в Европа в Средновековието. И до днес в притвора на една от двете църкви могат да се видят окови, свързани с вкопан в земята дебел синджир. Навремето са били 12. Душевно болните са били оковавани в тях и са оставали да пренощуват в църквата. Сутринта монасите им четяли молитви, а после са ги водили до аязмото, за да ги обливат с лековита вода. Първият ден обливането е продължавало, докато монахът броял до две. На другия ден продължавал до три. Така всеки ден с едно число отгоре. Краят на "терапията" настъпвал, когато монахът стигнел до 2000. Според легендите този тип психиатрично лечение е давал резултат през ХIV век.


Седем века по-късно в сферата на лечението на душевно болните България все още брои. Това е констатация на европейски доклади не от днес. То се вижда. И по-важното: усеща се от всички, които са засегнати по някакъв начин.
Научна фантастика ли е реформата на психиатричната помощ?


От години се говори за реформа в психиатрията. Говоренето обаче се изчерпва или с ремонти тук-таме, или със страховити репортажи. Преди дни на сайта на Министерството на здравеопазването бе качена за обществено обсъждане нова Стратегия за психиатричната помощ с десетгодишен хоризонт. Подобно на тази отпреди седем години, тя също започва с деинституциолизацията на болните, но, за разлика от преди, този път има конкретни числа и предложения.


Оценена приблизително на 600 милиона лева, стратегията има за цел да промени основния проблем на психиатричната помощ - фрагментарността. В нея се предвижда до 2024 година да бъдат разкрити центрове за психично здраве в седемте областни центрове, където в момента няма такива - Видин, Монтана, Габрово, Кюстендил, Силистра, Шумен и Перник. След десет години трябва да има мрежа от дневни центрове за психосоциални услуги, които да са в непрекъсната връзка с психиатричните стационарни служби във всяка община. Стратегията предвижда и откриване на детски психиатрични клиники към университетските болници, както и повишаване заплатите на медицинския персонал. Предвижда се и единна информационна система. Възможно ли е всичко това?


"Ако не съм вярвал, че реформата е осъществима, нямаше да качим стратегията на сайта на министерството", каза пред "Дойче веле" министърът на здравеопазването д-р Костадин Ангелов. "Първото ми работно място, свързано с медицината, беше като санитар в Психиатричната клиника на Александровска болница. Аз съм се ангажирал лично от първия ми ден на министър", добява той.


Само 500 психиатри в България


В това искат да вярват и редовите психиатри. В България те не са толкова много - само 500 за цялата страна. Тази сфера на медицината остана извън клиничните пътеки, тя се финансира по друг начин и на практика изостана в заплащането, понякога с пъти в сравнение с други специалности. Оттам идва и един от първите големи проблеми, които реформата трябва да реши - кадрите.


Държавните психиатрични болници са на исторически бюджет, който е оправдан дотолкова, доколкото традиционните психиатрични болести обикновено се проявяват в едни рамки независимо от поколенията. Дали обаче се държи сметка за новите патологии? Различното от миналото са увеличеният брой деменции при възрастните пациенти и лавината от разстройства при децата и младите - аутизъм в целия му спектър, хранителни разстройства, зависимости.


Точно тук нещата наистина висят на един тънък косъм, защото детските психиатри у нас са общо 22 и са съсредоточени в София и големите градове, а кандидати за специализация в тази област трудно се намират. Има само една детска психиатрична клиника. Преди година голям проект по Норвежкия финансов механизъм е помогнал за обучението на лекари и медицински персонал за помощ в аутистичните състояния, казва министър Ангелов, който добавя: "Разчитаме и в бъдеще на европейски проекти".


Днес положението е критично


Новата стратегия идва в момент, когато нещата наистина са критични. В Отделението за зависимости в най-голямата държавна психиатрична болница в страната "Д-р Георги Кисьов" в Раднево има 60 легла, а пациентите рядко падат под 50. Лекарите са двама, сестрите - малко повече. Завеждащият отделението д-р Иван Добринов оценява стратегията като "научна фантастика", но добавя, че ще е много щастлив тя да се случи. Само че и в предишни стратегии са залагани подобни намерения, но нищо не се случва, освен някой друг ремонт на сградата. "Деинституциолизацията се повтаря като мантра", казва той.


Липсата на единна информационна система поставя медиците пред огромни трудности. "Полицията или Спешна помощ ни карат пациент, който е в ступор. Няма никакви данни дали е бил на лечение, как е лекуван, какво е било състоянието му. Всеки път се започва отначало. По-скоро направени неща се развалят."


Преди години в Пловдив беше създадено отделение за детокс при наркозависимости, но след въвеждането на метадона, то беше закрито. Буквално на другия ден. На практика никъде, освен в държавните психиатрични болници или срещу солидно заплащане в някои от частните практики не може да се окаже помощ на човек, който е спрял да употребява наркотици и е в абстиненция. А за годините, откогато отделението го няма, обстоятелствата се промениха: много повече непълнолетни стигат до психотични епизоди след употреба на синтетична дрога, много повече имат нужда от медицинска помощ, а нея я няма.


"Работим на сляпо"


Ако се осъществи реформата в предложения текст, всеки областен град ще има Център за психично здраве подобно на този в Пловдив. Какви обаче са уловките и там? "Ние следим състоянието на пациентите... ако те дойдат сами или близките им ги доведат. Ако има подкрепяща среда, болният се лекува. Ние обаче нямаме право да му изписваме скъпоструващите лекарства, а го насочваме към личния му лекар, който да му издаде направление и той да отиде в частна психиатрична практика, където да му ги изпишат. И там съответно да плати приема", разказва д-р Теодора Арабаджиева от ЦПЗ - Пловдив.


Тя подчертава, че такъв увъртян път е сложен и за здрав човек, камо ли за психично болен. "Финансирането на поликлиничната ни част идва от субсидирането на стационарните легла. На практика не приемаме нито деменции, нито зависимости, нито тежки патологии. Предпочитат се по-леки диагнози, финансирането така или иначе е едно и също. Има и друго - при издаване на разрешение за оръжие се иска справка от нас дали човекът е на отчет. Скоро имаше случай, в който стана ясно, че при нас го няма, но от НОИ излезе цял поменик от епикризи с диагнози от частните практики. Тъй като нашият отчет е важен, на него са му дали разрешение и той има пистолет. От друга страна пък на отчет се водят деца с поправими дефекти, лекувани, примерно от логоневроза, които вече като възрастни не могат да постъпят на работа заради простия факт, че ги има в нашите регистри. Работим на сляпо".


Жоро и Николай от Пловдив


Подкрепящата среда за психично болния се оказва прекалено съществена в тази област на медицината. За по-добра илюстрация какво означава тя, ще опишем нактартко два случая със сходна диагноза. И в двата случая става дума за млади мъже. Жоро има майка, която също е с психически отклонения и на практика не може да се грижи за него. От години Жоро обикаля улиците като Форест Гъмп, гол до кръста и бос през лятото, зъзнещ през зимата. Не е агресивен, от време на време попада в болница, където го постягат. Когато излезе, тръгва пак да обикаля. Състоянието му единствено се влошава.


Николай отключи шизофрения след употреба на наркотици. Има загрижени родители. След няколко години лечение в болница и у дома, след стриктно провеждане на редовни прегледи и прием на медикаменти той води нормален живот. Завърши висше образование, работи.


Би трябвало и за Жоро някой да следи дали си пие лекарствата, къде живее, храни ли се, посещава ли редовно лекар. Това се нарича "следене на случая" и се осъществява от социални работници. Но у нас това е замряло от десетилетия. Няма го. Вместо това, периодично по медиите гръмва репортаж как съседи гонят от блока си психично болна жена, защото не издържат на пристъпите ѝ. Има публикации във Фейсбук, които показват някой тежък случай и добри хора се юрват да помагат, даже понякога успяват. Крайният резултат като цяло зависи от прекалено много случайности. Затова и докладите от чужбина ни посочват като лош пример.


Дали ще се случи реформата в психиатричната помощ, ще видим. Самата общност е разделена, затова няма да е лесно. Но е безспорно, че от нея има нужда. И то не от сега. И дано да стане по-бързо, а не да броим от 1 до 2000 както през ХIV век. Защото България е ужасно закъсняла.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на #ОСТАВКА
  #ОСТАВКА
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  В София Центъра за психично здраве е постоянно пълен. Луди се разхождат по улиците

 3. 3 Профил на vitorio12
  vitorio12
  Рейтинг: 388 Неутрално

  На края на статията трябваше да има снимка с пресконференция на медицинския кръжец НОЩ или снимка на безумните мисирки които разнасят статистиката КОВИД като лайнян вестник.Защото съвременната Менгеле-Медицина, има нужда от уплашена психически, неуравновесена клиентела! Сега след като върлува безумието и безобразието, е малко трудно да се затвори кутията на пандора с психиатрична помощ!
  Парадоксално религиозните вярвания са единственото което помага срещу съвремените синтетични "психози" работещи така умело с лъжата и измамата!

 4. 4 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  Да внесем яснота какво значи "деинституционализация" на грижите за психично болни. В други страни отдавна вече няма психиатрии като болници, а те са зааменени с, да ги наречем, общежития с всички необходими условия за нормален живот - хигиена, развлечения, фитнеси и т.н. За различните случаи е различен и режимът на свободно предивижване из насеените места. И много други разлики от познатата болнично-диспансерна реалност. Това наистина се различава от времената на нърс Ратчед.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5858 Любопитно

  До коментар [#8] от "telqk":

  Крещенето по улиците в късна доба, мятането на яйца и домати, приемането за реалност на откровени лъжи, също ли се нуждае от лечение, или това е прогресивно просветление?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 10. 10 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3845 Неутрално

  Не пожелавам на никой в този форум да стигне до това да разчита на услугите на здравеопазването в случай, че има нужда от лечение като психично болен.....

 11. 11 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1938 Неутрално

  До коментар [#9] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Постоянното криене в жипката също се нуждае от лечение - само с набиване на "акъл" не става макар че може да се приеме за профилактика!

 12. 12 Профил на аnka georgievа
  аnka georgievа
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Който не се е докосвал до това просто нищо не знае.Състоянието на здравеопазването в тази насока е спряло в точката на замръзване.Тези фантазии на министъра на здравеопазването са за успокояване на тяхната съвест.

 13. 13 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2167 Неутрално

  До коментар [#4] от "Lemmy":

  Това е най-добрият начин. Болните невинаги имат семейство, което да се грижи за тях, а и да имат роднините им все пак ходят на работа. Трябва да наемат някго да наглежда болния.
  Така стоят нещата с всички болни и възрастни, оставени на грижата на роднини.
  Другата изключително голяма трудност е да се убеди болния, че има проблем за да отиде на лекар. Ако е по принцип тих, не буйства и не създава проблеми, това е много трудно, защото той смята, че е здрав, а другите са направили заговор срещу него. Параноята означава, че и такива болни не искат да си пият лекарствата, под предлог, че някой ги трови.
  Трябва да има мрежа от общежития за хора с ментални проблеми, както и много други специални заведения за хора с всякакви нужди и не би трябвало да се разчита на близките им сами да решават проблемите.

 14. 14 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Бойко Борисов да каже къде да се лекуват психично болните.
  Ако каже в манастир - в манастир.
  Психиатрии - няма. Това е положението.

 15. 15 Профил на glavatar
  glavatar
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Наистина положението е критично. Психчноболните се появяват със скоростта на светлината и никой не им обръща нужното внимание. Като чумата на века е малко.

 16. 16 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 640 Неутрално

  "Лечението на психично болните – ситуацията е критична"

  Добре че е форума на дневник. След "изява" тук повечето пациенти се чувстват по-добре.

  И в морето ми е до колене .....................
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7993 Неутрално

  Ами да почват да лекуват от върха на държавата. Там са най-зле.

 19. 19 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 604 Разстроено

  Не знам какво точно трябва да се направи, но трябва да се направи бързо! В Плевен, моя роден град - положението е доста трагично. Лудите ходят свободно напред -назад и си правят каквото си искат, крещят или си говорят сами...Всеки знае Лилито, Росен, Рамбо и т.н. Може би на първо време тези хора трябва да се изолират от обществото и после да се лекуват. Лили я бяха прибрали и не знам с какво я бяха натъпкали, но 2 месеца беше ОК. После, изглежда, на лекарствата им попремина ефекта и женицата пак се върна към старото си, трагично състояние.

  Опознай себе си...Нищо излишно.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK