Достъпът до лекари специалисти в страната – твърде неравномерен

Най-лесен е достъпът в Плевен и в София. Най-зле разпределени са кардиолозите.

© Цветелина Николаева, Капитал

Най-лесен е достъпът в Плевен и в София. Най-зле разпределени са кардиолозите.Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ). Заглавието е на "Дневник".


Кризата на общественото здраве от последните месеци изведе на преден план редица проблеми на здравната система. Сред тях е и осигуреността с подходящи кадри и равният достъп до здравеопазване. Тъй като тези проблеми обаче далеч не засягат еднакво отделните области на страната, този текст се спира в по-големи подробности върху достъпа до лекари специалисти в отделните области на България.


За целите на тазгодишното издание на "Регионални профили: показатели за развитие", екипът на ИПИ разработи
индекс, който оценява достъпа до лекарите специалисти в различните области на страната.


Индексът се основава на данните за териториалното разпределение на 17 групи лекари-специалисти към края на 2019 г., съотнесени като брой лекари от конкретната специалност на човек от населението. Оценката на отделните области е представлява отстоянието от областта с най-широк достъп до лекари от конкретната специалност, а общият индекс на достъпност (графика 1) - на усреднената стойност на оценките за отделните стойности за областта.


Графика 1: Индекс на достъпност до лекари-специалисти по области, 2019 г. (по-ниското е по-добро)


Достъпът до лекари специалисти в страната – твърде неравномерен

© НСИ, изчисления на ИПИ


Според приложения подход, достъпът до лекари специалисти в Плевен е най-лесен. Това е до голяма степен обяснимо с големия медицински университет в областния център. Очаквано, на второ място се нарежда столицата с големия си брой специализирани лечебни заведения. Сходен е достъпът до лекари специалисти в Пловдив и Варна, а София-област също се нарежда в челната петица.


Извън водещите области, повечето имат относително сходна стойност на индекса;


с най-труден достъп изпъкват Добрич, Кърджали и Ямбол.


Повечето области споделят сходни проблеми в достъпа - най-често такива има при кардиолозите, акушер-гинеколозите, психиатрите.


В отделните специалности най-малки регионални различия в достъпа (графика 2) има при инфекционистите. Причина за това обаче е най-вече малкият им брой - общо 210 в цялата страна, като дори в столицата те са едва 28, а във цялата видинска област има само един.


Обратно, най-неравномерното разпределение е при най-разпространените специалисти, като от почти 1800 кардиолози над 400 са в София, но за сметка на това в цялата област Търговище има едва деветима. Сходно е разпределението и при акушер-гинеколозите. Възможно обяснение за различията по специалности, разбира се, е и различната натовареност на отделните специалисти, въпреки че това остава в сферата на спекулациите, предвид липсата на достъпни данни.


Графика 2: Индекс на достъпност до лекари-специалисти според специалността, 2019 г. (по-ниското е по-добро)


Достъпът до лекари специалисти в страната – твърде неравномерен

© НСИ, изчисления на ИПИ


Неравномерният достъп до лекарите специалисти между различните области на страната поставя много конкретен проблем пред дефинирането на здравни политики. Основно предизвикателство, видимо, остава привличането на лекари с "престижни специалности" извън водещите болници в най-икономически развитите общини, което създава предпоставки (и на практика, нужда) за "здравен туризъм".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 832 Неутрално

  МУТРИТЕ НИ КОИТО ЦЯЛ ЖИВОТ СА КРАЛИ СА ЗДРАВНО ОСИГУРЕНИ БЕЗ НИКОГА ДА ИЗВАДЯТ И СТОТИНКА ОТ ДЖОБА СИ ЗА ЗДРАВЕ , АЗ ДЕТО БЛЪСКАМ ЦЯЛ ЖИВОТ И ДЕТО ИМ ПЛАЩАМ ЧРЕЗ ДАНЪЦИТЕ ОСИГУРОВКИТЕ НА ТИЯ ТЪРТЕИ ПЪК СЪМ ЗДРАВНО НЕОСИГУРЕН , КАК СТАВА ТАКА...........ДА ВИ И У ДЪРЖАВАТА ИЗБИХТЕ НИ

 2. 2 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  С най-труден достъп са точно турските краища, защото тези, дето стават за нещо, заминават. В Турция, въпреки кризата, ако знаеш езика, можеш да си намериш по-добра работа. Между другото, в Аджибадем има бая турци, назначени на работа. Включително едно младо момче, доктор, в бързата помощ на Токуда, на което поднасям специална благодарност.

 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  А как стои същия достъп в Германия или Великобритания примерно?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на valerie pvi
  valerie pvi
  Рейтинг: 398 Неутрално

  А как стои същия достъп в Германия или Великобритания примерно?
  —цитат от коментар 3 на дерибеев


  По абсолютно същия начин. В големите населени места е добре сравнително. Има си и райони дето чакат с месеци . Проблема с докторите навсякаде стои сериозно и затова от по - богатите страни по всякакъв начин се опитват да изсмукват специалистите от по бедните

 5. 5 Профил на valerie pvi
  valerie pvi
  Рейтинг: 398 Неутрално

  До коментар [#1] от "reply":

  Що си здравно неусигорен бе готин , щом си "плащаш данъците" ? Нещо не се връзва

 6. 6 Профил на Запорожец
  Запорожец
  Рейтинг: 547 Неутрално

  А как стои същия достъп в Германия или Великобритания примерно?
  —цитат от коментар 3 на дерибеев


  Т.н. Великобритания е известа в цял свят с най-лошия достъп до специалисти и няма как да бъде сравнявана с когото и да е! Тука има един мишок дето се показва от време на време, нека ако смее да излезе да опита да излъже нещо, а пък аз ще го засека веднага!

 7. 7 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3633 Неутрално

  Така е, да. Познавам обаче много хора, за които София е твърде шумен и мръсен град, животът е скъп и труден, работи се повече, спи се по-малко и въздухът е твърде мръсен.

  Любовта ще спаси света!!!
 8. 8 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  Абе то не само с лекарите е така. Ама от ИПИ сигурно имат някой болен роднина в провинцията.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4406 Весело

  Две графики и хоп статийка за нещо което е ясно на всички. А нещо за качеството на тези специалисти извън София, с малки изкл. и Пловдив, както и Ст. Загора?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 12. 12 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3056 Неутрално

  Не се чудете. Реформата в здравеопазването я направиха по модел на Великобритания. И, ето ви резултатите. Имахме много добра поликлинична система, само трябваше да се осигурят модерни апарати. Също, както и в болниците. И по - добро заплащане на лекарите и сестрите. Да не говорим за болниците в малките градчета, директно ги заебаха и разчистиха. А те поддържаха половин България.

 13. 13 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3633 Весело

  До коментар [#12] от "Vlado Nikolov":

  В зората на демокрацията, като ни казваха, че в западна европа чакат по три седмици за специалист, ни изглеждаше лъжа или майтап.....

  Любовта ще спаси света!!!
 14. 14 Профил на Запорожец
  Запорожец
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#12] от "Vlado Nikolov":В зората на демокрацията, като ни казваха, че в западна европа чакат по три седмици за специалист, ни изглеждаше лъжа или майтап.....
  —цитат от коментар 13 на hope


  Ами не е съвсем майтап! В бившия член Великобритания се чака 8 месеца!

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на shymi
  shymi
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Така е, да. Познавам обаче много хора, за които София е твърде шумен и мръсен град, животът е скъп и труден, работи се повече, спи се по-малко и въздухът е твърде мръсен.
  —цитат от коментар 7 на hope


  Подкрепям - имам доста колеги от университета(включая мен), които останахме в София главно защото има 0-ва реализация за нашата специалност по родните ни краища. С течението на времето единици се изместиха, но около 90% сме все още тук, колкото и да не ни се иска.

 17. 17 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 257 Гневно

  Г-н Николов, достъпът до специалисти в България винаги е бил неравномерен и преди и след 1989 г. Открили сте топлата вода! А и в 21-и век не е нужно до всяка керемида да сложим високо квалифицирани специалисти! Прави ми впечатление, че в последно време много хора започнаха да разбират освен от футбол и от медицина.

 18. 18 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3056 Неутрално

  До коментар [#13] от "hope":

  Абе, майтап, майтап, ама на гол гъз... Хм! Усетихме го! 😀

 19. 19 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 832 Неутрално

  До коментар [#5] от "valerie pvi":ВРЪЗВА СЕ ВРЪЗВА СЕ ПАРИТЕ ЗА ОСИГУРЯВАНИТО НА ИЗРОДА ОТ БАНКЯ ДА НЕ РАСТАТ ПО ДЪРВЕТАТА ВСЕ ОТ НЕКЪДЕ СЕ ЗИМАТ СЕТИ СЕ ОТДЕ , И ТЕБЕ ДА ТЕ ПИТАМ КОЛКО ПЪТИ ТИ СИ ПЛАТИ ОСИГУРОВКИТЕ ОТ ДЖОБЧЕТО СИ , ЩОМ МЕ РЕПЛИКИРАШ МАЙ И ТИ СИ НА КЛОНА , ЧЕ ГО СЧУПИТЕ СКОРО ДА ЗНАЕШ !!! АПРОПО КАТО ГО ПИТАХ ЕДИН ОТ БОКОВИТЕ ПРИБЛИЖЕНЦИ ОТИ ОСИГУРОВКИТЕ НЕ МИ Е ПЛАЩАЛ ТИ ЗНЕШ ЛИ ОН ШО НАПРАВИ , ПРАТИ МИ ШЕФА НА ОХРАНАТА СИ ДА МИ РАЗКАЖЕ КАК Е ОН РЕЗАЛ УШИ НАВРЕМЕТО Е ТАКА СЛУЧАЙНО , ОПЛАКА МИ СЕ , ДЕКА ДА ЗНАМ БАТЕ ЧЕ ТО СЕ РЕЗАЛО МАЛКО ОТДОЛЕ А Я ТРЪГНАХ ДА МУ РЕЖЕМ ЦЕЛОТО УХО НА ЧОВЕКО , ЗАМАЛЦЕ ДА ГО УТРЕПАМ ЕЙ ТАКА , НА БОКО ОТ ХОРАТА АНАДЪН МУ

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7798 Неутрално

  Борисов се вторачи в учителите. Разбира се, те са важни, но ако не си здрав, нищо друго не ти трябва. Първо здравето. Вижте ни болниците, вижте оборудването на провинциалните болести и заплащането на лекарите. Трябва да се закрият половината болници, а останалите наистина да са такива.

 21. 21 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  До коментар [#6] от "Запорожец":

  Във Великобритания се чака ако се разчита на държавното здравеопазване и то за неспешни прегледи, процедури и операции. Може да се направи частна здравна осигуровка или да се плати като частен пациент при което времето за чакане е много по-кратко.

 22. 22 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  Структурирането( разбирай закриването) на болници доведе до по-лошо здравно обслужване и разбира се до по-малко лекари( да не говорим специалисти...).
  Но така е. Иначе увеличават здравните осигуровки, но пък докторите ни намаляват с всяка изминала година.
  Специалисти има предимно в столицата и ако недай Боже се касае за спешна лекарска намеса- докато стигне...нуждаещият се може и да няма време ,,да прескочи трапа”

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK